12 juli

Zo ons een na laatste dag alweer, jee wat gaat dat hard zeg. Gisteren kregen we “huiswerk” mee van Wendy. Na het zwemmen neemt Kelsey altijd een douche en sinds kort doet Wendy dan haar haren wassen omdat dat thuis soms best lastig gaat want Kelsey wil haar haren niet nat maken. Elke dag ging het beter en nu ons huiswerk was dus om haar haren dus ook te wassen, na veel oefenen met Wendy ging het al veel beter en nu kon ik dus makkelijker haar haren wassen. We moesten het alleen duidelijk maken waar ze moest staan in de douche met een matje.  Kelsey heeft zich sinds we hier zijn en met de therapie begonnen zijn zichzelf los gelaten en zich open op gesteld voor alles waardoor er een soort blokkade of structuur om haar heen weg is en nu dus een aantal dingen makkelijker oppakt. De belangrijkste handgrepen zijn toch wel het duidelijk oogcontact maken wat we al goed deden, maar wat ze nu zelf ook beter doet en alles visualiseren. Dus bijv. vastleggen met picto’s als er iets onduidelijk is voor haar  of bijv.  een douchematje neerleggen zodat het duidelijk is waar ze moet staan.  Vandaag is Ryan mee gegaan naar binnen om met hem de wisselwerking door te nemen, er is hem uit gelegd dat hij het beste kan reageren met het stopgebaar en dan duidelijk oogcontact maken en zeggen wat ze wel of niet mag op dat moment. Meestal is dat slaan of afpakken. Ook gaan we thuis meer oefenen met vraag spelletjes zodat de wisselwerking bevordert wordt.  Vandaag deed DeeDee goed haar best, heel veel kusjes weer uitgedeeld zowel door Kelsey als DeeDee. Kelsey was super enthousiast vandaag en genoot volop van DeeDee. Ze was blij om haar weer te zien. De bal en de ring werden gekozen en vooral veel op haar buik op DeeDee d’r buik gaan liggen en zo door het water zoeven. Op het platform werden dit keer de borstels en massagestick tevoorschijn gehaald. Kelsey vind dat best spannend al dat gekriebel, maar ze laat het wel toe. na afloop hoorden we een diepe zucht. Niet alleen haar handen maar ook haar tenen werden meegenomen, dit ook omdat het nagelknippen aan haar tenen moeilijk gaat, met de borstels haal je al een hoop prikkels weg zodat het knippen makkelijker kan gaan. Ook ging ze met haar voeten op DeeDee , en dan een aantal rondjes meedrijven. ook dit is ter bevordering voor het knippen. Een tip erbij was om eerst bijv. haar tenen te tellen en masseren zodat de ergste prikkeling er al uit is voordat je gaat knippen. Weer wat geleerd.! Dat tellen deed ik altijd al maar dat was dus niet voldoende om die spanning weg te nemen bij Kelsey.

We mochten vandaag weer bij het platform staan dus dubbelop genieten, dan hoor je ook hoe duidelijk Kelsey communiceert tijdens de sessie, waar ik steeds weer verbaasd over bent. En niet alleen ik, Wendy en Tamara ( de dolfijntrainster) ook. Kelsey moet namelijk alles aan haar vragen, de stok, de bal en dergelijke. Ze moet dan eerst oogcontact maken anders reageert Tamara niet. Zo mooi om die wisselwerking te zien en hoe Kelsey dit op gepakt heeft. Wat een vooruitgang.!!

s ‘Middags weer lekker naar het strand geweest. Ryan mocht met zijn vriendjes mee de zee op, ze gingen vissen. s’Avonds eten ze dan de buit op bij Hemingway.