14 september 2016

THERAPIEDAG 3

Voor de oplettende lezers onder ons….excuses!! Gisteren stond de update ook op 14 september maar dat moest natuurlijk 13 september zijn! Komt waarschijnlijk door de jetlag ook al zijn we er morgen alweer een week 😉 Helaas gaat de tijd erg snel!!

Goed vandaag dus de 3e dag van de therapie voor Tess. We begonnen uiteraard weer met een half uur fysiotherapie. De focus lag vandaag weer meer op het communiceren en het verwerken van prikkels. Zo hadden ze Tess een tweetal knoppen gegeven waaruit JA of NEE kwam als ze er op drukte. Ze gingen weer verder met het pakken van de ringen die geluid en licht gaven. Tess moest dan aangeven of ze verder wilde met de oefeningen middels de JA en NEE knop. Om hier ook te kijken of Tess het ook echt begreep werd JA en NEE ook gewisseld met links en rechts aangezien Tess met links wat meer moeite heeft. Bij het oefenen met het eten werd dit ook gevraagd en toen kwam er duidelijk met links een nee!!! Goed dat was dus duidelijk!! Tess heeft natuurlijk moeite met eten maar dus kennelijk niet met aangeven dat ze het niet wilde 🙂 Omdat het toch een punt van aandacht is gaan we morgen met de logopedist aan de gang en gaan wij ook bij het eerste gedeelte van de therapie zijn. Zo kunnen we kijken en afstemmen wat wij nu doen en hoe we het wellicht kunnen verbeteren de aanpak. Morgen gaan we dit oefenen met een banaan!! Gelijk een grote stap aangezien Tess eigenlijk sinds haar operatie aan haar amandelen alleen maar vloeibaar voedsel eet en vooral drinkt. Hopelijk kunnen we deze week hier stappen in maken en kan ze straks lekker met ons fruit eten en ook avondeten. Dit zou echt fantastisch zijn!!! We zullen eerst morgen maar eens moeten afwachten. Bij het oefenen met de ringen en het licht had Bibi echt het idee dat ze af en toe zeer geconcentreerd naar het licht zat te kijken. Morgen gaan ze dit oefenen in een hele donkere ruimte. Dit kon vandaag niet omdat er filmopnames van Tess werden gemaakt. Daarbij vond Tess het licht van de camera ook erg interessant!! Eigenlijk iets wat we al wisten namelijk dat Tess wel het verschil tussen donker en licht kan waarnemen maar het niet kan vertalen naar een daadwerkelijk beeld.

Na de fysio ging Tess naar Bonnie toe. Hier lag de nadruk weer op de prikkelverwerking met hoge druk. Tess moet dus veel met haar handen en voeten Bonnie aanraken. Als we dit zo zien dan gaat dit steeds beter. Het is soms verbazingwekkend om te zien hoe ontspannen Tess is als ze samen met Bonnie in het water is. Ze laat dan echt alles gebeuren en heeft ook echt heel veel plezier. Ze lacht en maakt geluid voor 10!! Ook zie je hoe geconcentreerd ze is.  Dit zien we vooral aan de stand van Tess der ogen want ze schieten minder van links naar rechts en ze houdt der hoofd op 1 plek, tong eruit en dan heel stil zitten. Ook vandaag ging Tess regelmatig knuffelen en kussen om zo ook weer de druk te ervaren en Tess dus niet alleen maar met haar handen in der mond zit. Omdat Tess van heftige prikkels houdt ging ze ook weer lekker met Bonnie keihard zwemmen! Bonnie ligt dan met der buik naar boven en Tess tussen de vinnen. Het is echt niet normaal om te zien hoe hard dat gaat! Nog leuker is om te zien hoe Tess erop reageert….ze geniet hier echt van!!

Op het dok werd vervolgens weer verder gegaan met de prikkels in en rondom der gezicht. Ze liet dit lange tijd goed toe maar gaf ook een aantal maal duidelijk aan het niet prettig te vinden. Ook hier werd weer gebruik gemaakt van de JA en NEE knoppen. Omdat er een beschermzakje omheen zat vanwege het water en het schommelen van het dok was het voor Tess extra moeilijk om het aan te geven. Deze oefeningen lukte dus ook wat minder maar een aantal keer ging het ook goed.

Na het dok ging Tess weer verder met trainen en ging ze Bonnie onder andere laten springen. Wij mochten op dit moment direct achter het dok gaan zitten. Het komt dan allemaal nog dichterbij. Je denkt te beseffen hoe groot en indrukwekkend een dolfijn is maar zo dichtbij is nog intenser!! Omdat Tess het koud kreeg, vermoeid was en daardoor ging huilen duurde het in het water iets korter dan gepland. Om toch verder te gaan met de therapie werd er besloten om Tess op het dok te houden en Bonnie met haar snuit toch bij Tess een aantal oefeningen te doen. Zo moest Tess met der handen op Bonnie der snuit, aaien en samen zingen!! Dat laatste was natuurlijk erg leuk want Tess is dol op muziek!!

Na afloop van de training uiteraard weer het gesprek met Bibi. Ze gaf wat meer uitleg over wat ze in de ruimte hadden gedaan met Tess zoals als eerste geschreven. Nog steeds zijn ze trots en verrast ook over hoe goed Tess het doet. Wij zijn hier als ouders nog trotser op natuurlijk!!

Na de therapie van Tess stond er al weer vrij snel een workshop op het programma voor ons als ouders en familie. De workshop had als thema prikkelverwerking. Onder leiding van Bibi werden er allerlei oefeningen gedaan om ons te laten ervaren hoe het nu is om een bepaalde beperking te hebben. Zo moesten we geblinddoekt rondlopen, een simpele rekensom maken met harde muziek, iets zwaars en licht trekken, lopen met een spiegel over een parcours waarbij je omhoog moest kijken, rondjes draaien en lopen en met een hand met en een hand zonder handschoen in een bak met ijskoud water. Een aantal van deze oefeningen komen overeen (toevallig of niet) met hoe Tess de wereld ervaart Denk hierbij vooral aan het niks kunnen zien (beperking van der zicht), de harde muziek in je hoofd (continu storing / afleiding waardoor concentreren lastig is) en het voelen van het water met of zonder handschoen. Dit laatste heeft waarschijnlijk te maken met het feit waarom Tess een voorkeur heeft voor heftige prikkels. Door de handschoen lijkt het alsof je een tweede huid hebt en komt de prikkel veel minder heftig binnen. Om toch wat te ervaren heb je dus heftige prikkels nodig. Kinderen die dit hebben, Tess dus wellicht ook, bijten bijvoorbeeld veel, slaan hard op dingen en willen harder en sneller. Tess heeft dit alles natuurlijk ook gehad waarbij gelukkig het bijten verleden tijd is! Het klinkt allemaal heel logisch om zo op te schrijven en daarna na te bespreken met Bibi……maar het is echt heel anders als je het ervaart!!!! Dan begin je steeds beter te beseffen waarom Tess dus bepaalde dingen doet maar dus ook voorkeur heeft voor bepaalde prikkels!! Het zelf ervaren van bijvoorbeeld het niks zien met daarbij lopen van een helling en dan plotseling in koud water waarbij dat water of heel heftig binnenkomt of pas veel later binnenkomt!! Heel apart om mee te maken maar vooral ook erg goed!! Eigenlijk zou je dit vaker moeten doen zodat je het ook blijft beseffen!!img_6134 img_6135 img_6143 img_6146 img_6150 img_6152 img_6160 img_6161