13 september 2016

THERAPIEDAG 2

Vandaag iets later dan normaal de update in het dagboek maar dat komt vanwege het drukke schema van vandaag.

Vanochtend toch ook weer optijd de wekker om rustig aan alles te doen en te kunnen opstarten. Gelukkig had Tess weinig last van de eerste therapiedag en had ze goed geslapen. Vandaag gingen ook alle opa’s en oma’s mee om te kunnen kijken en natuurlijk ook haar broertje Semm. Wij gingen met Tess alvast naar het trainingscentrum omdat het eerste gedeelte niet te volgen is. Vanochtend werd begonnen met Bibi in de fysioruimte. Hier werd geoefend met diepe druk, met behulp van een drukdeken. Tess moest toen met haar handen in een bak met bonen graaien en kon daar figuren uit oppakken. Als ze deze opelkaar legde dan maakte ze muziek en gaven ze licht. Dit vond Tess fantastisch en ze deed het ook super goed. Ook werd er geoefend met knoppen waarbij Tess ja en nee kon aangeven. Hierbij deed Tess wel nee schudden en op de ja knop te drukken maar of ze dit bewust deed weten we nog niet. Hier gaan ze van de week nog mee verder.

Vervolgens was het weer op naar het dok om samen met Bonnie te gaan oefenen. Voor de trainsters en Bibi was het even schrikken hoeveel man publiek ze hadden :-) We wilden uiteraard de druk niet opvoeren maar wilde natuurlijk vol trots laten zien hoe Tess het deed. Tess had geen last van het publiek en begon vol overgave aan der therapie. Ook hier werd weer geoefend met der handen op Bonnie zodat ze leert haar handen niet continu bij der mond te houden en wat te ontdekken van de wereld! Het was echt een genot om te zien hoe Bonnie en Tess op elkaar reageerden. Bonnie heeft ontzettend veel geduld en laat veel toe waardoor Tess ook steeds rustiger werd!! Tess blijft daarbij wel ontzettend vrolijk en geniet echt van ieder moment. Dat genieten straalt ze uit naar de therapeuten en vandaag de familie maar vooral en het belangrijkste de interactie en reactie van Bonnie. Bij het omarmen van Bonnie bij Tess was het zelfs zo dat Tess eigenlijk niet eens vastgehouden werd door Bibi want Bonnie klemde haar zo stevig vast dat dit dus niet nodig was! Dit was ook voor de therapeuten en de trainsters een mooi moment want dit geeft goed aan hoe de band tussen beide is!! Dat Tess verder ontzettend veel mazzel heeft werd wel weer duidelijk want ook Sami en Chabelita werden erbij betrokken!!!! Tess had dus 2 volwassen dolfijnen en 1 kind!!! Voor Tess maar ook voor ons een ontzettend mooi moment!! Sami is dan toch nog wat speels en vertrekt dan maar Chabelita bleef! Als klap op de vuurpijl werd Tess op het einde door zowel Bonnie als Chabelita gekust!!! Jullie kunnen begrijpen dat dit voor ons allen een ontzettend mooi maar ook emotioneel moment was!! Het genieten van Tess en de liefde waarmee de dolfijnen met haar omgaan is echt heel bijzonder!!

Tussendoor werd er uiteraard ook druk geoefend op het dok met Tess. Ook hier lag de nadruk weer op prikkelverwerking en dan met name rondom der mond en gezicht! Hierbij wordt gebruik gemaakt van een trilstaaf en krijgt Tess een soort van massage over haar gezicht! Het viel de therapeuten op dat Tess dan erg ontspant maar ook duidelijk laat merken wanneer ze iets niet leuk vindt. Tess laat steeds meer toe maar het is erg belangrijk dat ze meer gaat toelaten zodat straks het haren kammen en het eten geven zonder slag of stoot zal gaan. Morgen gaat hier al een begin mee worden gemaakt door te oefenen met een fruithapje van 4 maanden.

Zoals altijd na de training nog een gesprek met Bibi. Ze zijn erg tevreden en ook een tikkeltje verbaast over hoe goed Tess het doet. Dit komt vooral ook door haar leeftijd en het feit dat ze veel toelaat!! Het lijkt erop dat Tess zich ook echt openstelt voor de hele therapie!! Bij de hele training en het nagesprek waren de opa’s en oma’s en Semm waarbij het hun, logisch, ook allemaal niet in de koude kleren ging zitten!! De combinatie met de dolfijn en Tess is echt, en we vallen in herhaling, ontzettend bijzonder!!!!

Na de training viel Tess eigenlijk bij thuiskomst direct in slaap voor langere tijd! Zo is maar weer eens goed te zien hoeveel impact het heeft op die kleine meid!!

Aan het einde van de dag was er dan de Happy Hour!! De mogelijkheid om samen met andere ouders kennis te maken maar ook om ervaringen uit te wisselen. Op dit moment zijn er 9 kinderen die therapie volgen. Je leert elkaar tijdens de Happy Hour wat informeler kennen en dat is niet alleen voor de ouders en hun familie onderling maar ook alle medewerkers van het CDTC!

 

img_6104 img_6107 img_6086