15 en 16 september

THERAPIEDAG 4 EN 5

Voor de trouwe volgers onder ons…excuses dat er al 2 dagen geen nieuw verslag van Tess heeft opgestaan. Toch is de reden goed te verklaren namelijk stakingen. Op het eiland is namelijk een conflict wat al langer loopt en nu ging men staken. Dat het er hier dan soms nogal heftig aan toe kan gaan bleek wel de afgelopen dagen. Zo werd het water afgesloten, de stroom, supermarkten gingen dicht en de benzine werd niet meer aangeleverd. Omdat er ook een gebouw (vermoedelijk in brand gestoken) was gesneuveld en men nog meer van plan was werd ook het leger standby gehouden. De sfeer was volgens de locals nogal grimmig. Wij hebben van deze sfeer weinig gemerkt behalve dan de afsluitingen! Gelukkig is dat nu voorbij lijkt het en is het leven weer normaal.

Goed dan kunnen we gelijk terugkijken op 2 dagen therapie. Dag 4 van de stond wederom in het teken van de prikkelverwerking en het werken met hoge druk. Zo heeft Tess onder andere weer geoefend met JA en NEE en moest ze weer de ringen met geluid en licht pakken. Terwijl ze dit allemaal deed werd er een “druk deken” op haar gelegd. Dit is een deken wat eruit ziet als een soort schoenenhangmat voor aan de deur. De kampeerders weten gelijk wat we bedoelen als het goed is. Het is eigenlijk een deken met allerlei vakjes en in deze vakjes zitten weer zakjes die gevuld zijn met zand. Zo krijgt Tess (wat) meer tegendruk en voelt ze alles wat beter en intensiever. Dit lijkt goed bij haar te werken :-) Ze is dan veel rustiger en beseft wat beter en meer wat er nu daadwerkelijk allemaal gaande is.

Na de therapie weer lekker zwemmen met Bonnie! De interactie tussen Tess en Bonnie is en blijft bijzonder om te zien!! Tess moet altijd even wennen aan het water. Om haar hier op voor te bereiden doen ze haar beetje nat maken. Voordat ze dan in het water gaan tellen ze af van 3….2….1…..en dan gaat ze erin. Dit doen ze overigens bij bijna alles. Zo kan Tess zich voorbereiden op wat komen gaat en lijkt de prikkel minder heftig binnen te komen. Hierdoor is de reactie van Tess ook minder extreem! Goed eenmaal in het water is het veel weer met het aanraken van Bonnie door Tess met zowel der voeten als handen. Je ziet dat dit effect heeft. Tess heeft namelijk veel vaker der handen rustig in het water, op Bonnie of naast zich dan dat ze er druk mee is. Bonnie doet daarbij ook veel met der snuit. Zo gaat ze dan in de handpalmen van Tess duwen of onder der voeten en dan gaan ze zo het water door. Eerst zie je vaak “spanning” maar daarna de ontspanning en dat ze der handen lange tijd op de snuit zelfstandig houdt. Onder der voeten vindt ze helemaal geweldig want dan zie je der benen steeds meet gestrekt zijn en daarbij staat er bijna geen spanning op!!

Op het dok is vervolgens verder gegaan met de prikkelverwerking op der gezicht en dan vooral gericht op het gebied rondom der mond. Hierbij werd Tess helemaal ingewikkeld in de mat op het dok, om zo weer de druk te ervaren, en gingen ze met allerlei voorwerpen over der gezicht. Ook werd Tess gemasseerd rondom haar kaken. Dit doen ze omdat Tess der tong nogal vaak eruit heeft steken en ze niet helemaal goed sluit. Het lastig om dit zo uit te leggen maar het heeft onder andere te maken met hoe ze eet.

Weer eenmaal in het water was Tess er klaar mee. Ze had het duidelijk niet naar der zin en waarschijnlijk ook omdat ze moe was. Om dit te doorbreken ging Bibi samen met Tess op een wakeboard en werden ze door Bonnie voortgeduwd door het water!!! Wat gaat dat ongelofelijk hard zeg en wat vond Tess het gaaf!!!! Ze was gelijk weer helemaal vrolijk :-) Papa was wel een beetje jaloers want het zag er echt super uit!! Vervolgens hebben ze nog een aantal oefeningen met Tess gedaan waarbij ze weer prikkels te verwerken kreeg in haar handen en onder haar voeten. Na de therapie was Tess echt helemaal gesloopt!! Ze viel als een blok in slaap en was eigenlijk pas in de middag weer enigszins aanspreekbaar. Dit was maar goed ook want……….

FAMILYSWIM :-)

Ja ja wij mochten ook met Bonnie zwemmen!! Na een instructiefilm en uitleg in het CDTC mochten wij dan eindelijk ook zwemmen!! Eindelijk konden wij dan ook ervaren en voelen hoe het is om met Bonnie te zwemmen net als Tess!! De rust die Bonnie uitstraalt is niet te beschrijven. Ze is zo ontzettend rustig en zachtaardig!! Ze past zich ontzettend aan aan je gedrag en reageert daar eigenlijk vrijwel direct op! Als je harder ging zwemmen dan ging zij ook harder, duwde je der te hard dan ging ze onder water om aan te geven dat ze dit niet wilde, was je signaal met je handen niet goed dan werd de opdracht ook niet uitgevoerd. Het meest bijzondere was wel DE KUS!!! Bonnie is dan met der lichaam zo dichtbij en dan duwt ze die snuit op je gezicht en dan merk je het al…..krachtig maar ook lief!! Echt bijna niet te omschrijven hoe bijzonder dit is!! Omdat wij in het basin zwommen met de andere 2 dolfijnen was kwam er ook weleens een ander zo voorbij schieten!!

DAG 5

Ok……dat betekent dus dat we op de helft zitten!!! Jeetje wat gaat dat snel….te snel!! De eerste week van therapie is alweer voorbij. Dit wil je helemaal niet zeker omdat je nog zoveel verder zou willen komen en bereiken!! Het is ook belangrijk om realistisch te blijven en als je kijkt hoeveel energie het Tess kost in de pauze ook wel even goed voor der!!

Vandaag geoefend met het eten geven. Dit was samen met de logopediste. We hebben geoefend met een banaan en een fruit potje (4 maanden). De banaan ging redelijk (2 hapjes) maar daarna was het eigenlijk voorbij. Je zag bij de hapjes die ze wel accepteerde dat ze goed kauwt maar daarna het niet doorslikt terwijl het eigenlijk helemaal glad is. Dit is zo vreemd want het fruithapje gaat dan wel. Ja er is dan eerst wel protest maar uiteindelijk gaat het wel. We hebben het fruithapje gegeven met een lepel die trilt en waar aan de onderkant allerlei ribbels zitten. Van de logopediste een aantal tips gekregen om haar mond te openen op een natuurlijke wijze en hoe het zelf slikken te stimuleren. Dit ging redelijk dus daar gaan we het weekend mee verder. Bibi zou vandaag nog even verder met haar overleggen hoe we dit kunnen gaan voortzetten.

In het water met Bonnie wederom verder gegaan met de verwerking van prikkels. Zo ging Bonnie onder andere door een hoepel springen. Die hoepel lag dan eigenlijk nog geen 10 cm van Tess af waardoor Bonnie echt onwijs dichtbij vloog. Je zag gelijk de reactie van Tess omdat ze natuurlijk het water in der gezicht kreeg maar ook kennelijk door de energie die erbij vrijkomt. Je hebt zelf het idee dat er meerdere dolfijnen doorheen springen zo snel als dat gaat maar het is toch echt alleen maar Bonnie!! Verder vooral veel in Tess der handen en gezicht met de snuit van Bonnie.

Op het dok werd hiermee verder gegaan door Tess te masseren in der gezicht. Ook werd er gekeken naar de heuppositie van Tess. Ze houdt haar benen soms in een aparte houding. Dit heeft te maken met de stand van der heup dus daar gingen ze ook mee aan de slag. Ze doen dan allerlei houdingen en oefeningen met der benen waardoor ze haar heup belasten. Bibi gaf aan dit ook te zien in het water omdat ze Tess zo nu en dan even in de juiste houding moet krijgen weer. Verder was het verrassend om te zien dat Tess zelf een aantal keer en ook voor langere tijd haar handen zelf naar beneden hield. Dit gaat ze steeds vaker doen dus tijdens de therapie lijkt ze zich steeds bewuster te gaan focussen op wat er gebeurt om der heen.

In het water mocht Tess de ringen en de bal weggooien. Bonnie haalde ze dan op en bracht ze terug naar Tess. Dit was leuk voor Tess want iets gooien dat geeft spetters en vervolgens komt het met een vaart weer bij der terug. Ze voelt dan waarschijnlijk de energie die erbij komt kijken want dan gaat ze echt lachen! Ook ging Tess weer met der handen en voeten aan en op Bonnie. Ze ging zelfs even kort op Bonnie “zitten”. De totale ontspanning komt dan echt daarna. Tess valt dan bijna in slaap zo ontspannen is ze. Misschien komt het ook door de liedjes die worden gezongen door Bibi 😉 Wat ook grappig is om te zien is dat als iets  niet hard of leuk genoeg voor Tess is dat ze dan begint te geeuwen :-) Er moet voor mevrouw wel een beetje actie in zitten en tempo want anders is het niks voor der haha.

Na de training was de evaluatie zoals altijd en uiteraard de terugblik op deze week. In de volgende therapieweek zal de nadruk nog meer komen te liggen op de prikkelverwerking van Tess en dan met name in het mondgebied. Daarbij zal een combinatie worden gemaakt met het communiceren middels de JA en NEE knoppen. Het eten zal ook mee worden genomen in samenspraak met de logopediste. De stand van der heupen zal ook nog intensiever worden aangepakt. Dit gaan ze allemaal doen door het tijdens de fysiotherapie in kruiphouding te laten zitten en dan zo de “druk” te verhogen op haar handen. Kortom er staat ons weer een hoop te verwachten volgende week. Het is wel zo dat deze doelen realistisch (moeten) zijn. Volgens Bibi zijn ze dit ook. Tuurlijk wil je als ouder altijd meer en je wilt zo veel mogelijk uit de therapie halen omdat je er maar kort bent maar Tess moet ook niet uitgeput worden of te overprikkeld zijn!! Als dit gebeurt dan is de kans groot dat de rest ook niet binnenkomt. Het zijn kleine stapjes die Tess maakt maar een klein stapje is ook vooruitgang!!!

Als we zelf als ouders kritisch terugkijken dan zien we die kleine stapjes ook echt wel! Het is soms alleen lastig omdat je natuurlijk je kind dag in en dag uit ziet! Het even van een afstand naar de situatie kijken helpt daarbij. Zeker als je ook nog met iemand praat die Tess eigenlijk alleen van papier kent en verder kort van de therapie. Het zien van de vooruitgangen maakt je als ouders trots maar geeft je vooral ook hoop voor de toekomst. Er is dus kennelijk nog heel veel ruimte voor ontwikkeling ook al zal dat niet zo snel zijn als je misschien wel wilt. Voor nu is het weekend en kan Tess lekker bijkomen en vol goede energie maandag weer starten met therapie!!!

Uiteraard nog even een paar foto’simg_7826 img_7788 img_7792 img_7800 img_7805