21 september 2016

THERAPIEDAG 7 en 8

Het verslag van therapiedag 6 is eigenlijk heel kort….helaas. Tess was bij het opstaan al een beetje warm en niet zo lekker….koorts!! Ook was ze al de hele avond onrustig en hield ze iedereen, vooral oma, wakker. Ze had maar een paar uur geslapen!! Voor de zekerheid een zetpil gegeven en toch maar naar het trainingscentrum gegaan in de hoop dat het toch zou gaan. Bij het centrum aangekomen zag en voelde Bibi het ook direct. Toch maar naar de ruimte gegaan voor fysiotherapie. Vandaag stond immers op het programma om de massagetechnieken die Bibi bij Tess doet te filmen zodat wij die straks thuis ook kunnen doen. De vaste begroeting waarbij Bibi alle lichaamsdelen van Tess afgaat en diepe druk geeft ging nog redelijk maar daarna……daarna was het alleen maar gillen. Op een gegeven moment kwam er zelfs een echte traan!! Het was dus duidelijk Tess was echt ziek en de therapie kon niet verder gaan!! Wat we ook deden niets was goed dus er zat maar 1 ding op en dat was naar huis en naar bed. Thuis aangekomen nog even wat gedronken maar daarna stond de dag in het teken van slapen, slapen en slapen!!

THERAPIEDAG 7

Het dagje van veel slapen had Tess kennelijk even nodig! Leek wel alsof de Tess van de afgelopen week er was en de oude er gelukkig niet meer was! Ze was ontzettend vrolijk en had ook geen koorts meer!! Wij hadden dus goede hoop voor de therapie maar dat was nog altijd afwachten.

Gelukkig zette de goede lijn zich voort en kon Bibi goed oefenen met Tess. Zo werd de oefening weer gedaan waarbij Tess een verzwaring met gewichten om der benen kreeg. Daarbij kreeg ze weer diepe druk en moest Tess van lig naar zit komen. Dit deden ze zowel op een kussen als op een grote bal zodat Tess nog extra werd geprikkeld om der balans te zoeken. Ook moest Tess op de grote bal zitten en liggen. Terwijl ze dan ontspannen lag werd er op de bal geslagen of een andere prikkel gegeven om zo te kijken hoe tess daarop reageerde en dat ging erg goed!! Als laatste werd van Tess als het ware een klein pakketje gemaakt, om echt de diepe druk te ervaren, waarna ze met der voeten op de grond werd gezet en daarna zelfstandig moest gaan staan!! Dit is echt een hele zware oefening maar daar had ze eigenlijk geen moeite mee…..sterker nog ze vond het leuk!! Wat wij al wisten natuurlijk want die buikspieren traint ze thuis ook iedere dag 😉

In het wat met Bonnie had Tess het duidelijk NIET naar de zin………..ok daar zit je dan als ouder. Is het dan weer teveel geweest wat we hebben gevraagd, is ze nog ziekjes, spelen der oren weer op omdat ze daar naar grijpt, kortom bij ons steeg de spanning ook. Je gaat dan toch denken wat als deze dag eigenlijk ook niet door kan gaan….tuurlijk gezondheid van Tess voorop maar je wilt ook maximaal oefenen en trainen!! Gelukkig duurde het allemaal maar 5 minuten. Kan jullie allemaal vertellen dat 5 minuten dan echt geen 5 minuten duren….pffffff.  Voor ons als ouders was de spanning er dus maar als je dan kijkt naar Bonnie….petje af. Ze voelt het zo ontzettend goed aan en doet alles nog meer met beleid. Sterker nog ze probeert Tess juist uit die weerstand te halen lijkt het wel en dat werkte kennelijk want daarna was Tess in goede doen!! Zo kon Bonnie haar snuit weer tegen Tess aanduwen in der gezicht, handen en voeten. Ook deed Tess het erg goed met der handen. Ze hield ze rustig en raakte ook Bonnie zo nu en dan zelf aan!! Als je dit zo dan de eerste momenten ziet dan valt er echt een ontzettende last van je schouders!!!! Omdat Tess kennelijk de afwisseling tussen een sterke en heftige prikkel graag afwisselt met een “intiem en rustig” moment werd dit ook gedaan. Zo ging Bonnie bijvoorbeeld eerst heel rustig met Tess een rondje zwemmen waarna er werd gedanst!! Het voelen van die spetters in der gezicht doet erg veel bij Tess waarna een lach niet kan uitblijven uiteraard :-) De heftigste en meest leuke prikkel is toch wel als het waveboard te voorschijn komt!!! Tess geniet dan echt zo intens dat ze dit ook niet alleen laat blijken door hard te lachen maar ook door haar handen in het gezicht van Bibi te doen! Ze geeft haar dan een echte knuffel….zo mooi om te zien!! De waveboard is dan ook een mooie afsluiting van de therapie.

Op het dok werden nog enkele muzikale toegiften gedaan door Bonnie. Tess is dol op muziek zoals jullie weten dus zoiets doet het altijd goed bij Tess. Na de laatste harde piepjes was het dan toch echt afgelopen voor vandaag….of toch niet??!!

Na afloop uiteraard het gesprek met Bibi en de terugblik op de sessie van vandaag. Hem dit keer iets breder teruggepakt omdat we nu iets meer dan een week bezig zijn. De eerste dagen is aftasten en elkaar leren kennen maar nu weet ze wie Tess is. Bibi is kritisch en dat is goed maar ziet dat er inderdaad sprake is van vooruitgang! De stapjes die ze maakt zijn klein maar wel iedere dag zijn het stapjes. Zo laat ze veel mee rust zien met der handen, laat ze handelingen toe in der gezicht en lijkt ze bewust te kauwen op kauwstaven die ze dan in der mond krijgt. Ook haar tong volgt nu meer de prikkel die wordt aangeboden dan dat hij er constant uithangt! Dit zijn dus allemaal positieve ontwikkelingen! Omdat Tess het zo goed deed was de vraag of Tess vanmiddag nog een sessie zou kunnen doen….die had ze immers nog te goed!! Besloten om dit te doen en het gewoon aan te kijken hoe Tess zou reageren. Dus snel naar huis wat eten en drinken……vooral ook even slapen om zo goed voor de dag te komen voor de 2e sessie.

De 2e sessie was om 13:30 uur en wederom ook weer met Bonnie!! Wat een mazzel zeg. Normaal is het eigenlijk niet met dezelfde dolfijn omdat er andere therapieën zijn maar Tess had geluk!! Dus vanmiddag had Tess dus therapie nummer 8.

Tess ging gelijk het water in en even….even kwam de gedachte van O NEE. Maar het duurde nu geen 5 minuten maar hooguit 30 seconden!! Het leek ook wel alsof het juist beter was voor Tess om nog een sessie te doen! Ze was erg ontspannen zoals het eruit zag en dat bevestigde Bibi ook. Tess hield haar benen eigenlijk constant naar beneden toe waardoor ze echt met der buik tegen Bonnie aan kon!! Ook haar handen lagen nog veel meer vanuit haar zelf op Bonnie. Omdat ze zo ontspannen was kon Bonnie bijvoorbeeld ondersteboven zwemmen met Tess en Bibi op haar buik! Verder werd er uitgebreid geoefend met Tess heel dicht tegen Bonnie aan. Nu kon het en daar werd dus optimaal gebruik van gemaakt. Dit werd heel veel herhaalt om zo Tess weer goed de druk te laten ervaren!! Ook mocht Tess de ring voor Bonnie weggooien waarna zij hem kwam terugbrengen, ging Bonnie door een hoepel springen van dichtbij, werd er gezellig samen gedanst!! Als klap op de vuurpijl uiteraard weer een rondje met het waveboard!! Het is al gezegd hoe Tess hierop reageert maar dit blijft mooi om te zien!! Het gaat ook echt ontzettend hard door het water!!

Toen Tess op het dok ging dachten we het is klaar…..maar nee ze gingen ook op het dok nog oefenen!! Hier werd het staan en de stand van der heupen geoefend! Tess vond het eerst nog leuk maar daarna was het klaar……..dit werd ook door mevrouw even heel erg duidelijk gemaakt :-) Het was ook een lange, drukke en intensieve dag voor Tess. Nu lekker naar huis en vooral uitrusten zodat ook morgen Tess er weer volop tegenaan kan!!!

Oh ja uiteraard weer een paar foto’s

img_6390 img_6392 img_6437 img_6455 img_6459 img_6461 img_6462 img_6467 img_6468img_6507