22 september 2016

THERAPIEDAG 9

Vandaag alweer dag 9 van de therapie! Dag 9….jeetje wat gaat dat snel!! Morgen is alweer de laatste dag!! Moeten we maar niet teveel over nadenken maar gewoon lekker die laatste dag intens genieten en dan uitgebreid gaan terugkijken.

Goed vandaag dus dag 9. Vandaag hadden we voor Tess der borstel meegenomen en haar drinkbeker om hier mee te oefenen. Bibi begon zoals altijd met de begroeting. Hierbij worden alle lichaamsdelen even begroet middels een stevige prikkel (lees druk) zodat Tess weet waar ze is en dat we gaan beginnen met therapie. Vervolgens ging ze beginnen met het kammen van Tess der haren. Alles wordt wel voorbereid voor Tess. Dus naast het zeggen, de koppeling met het verbale wordt steeds meer gemaakt, ook het aftellen om haar voor te bereiden. Tess liet het harstikke goed toe en vond het zowaar niet vervelend!!! Zelfs Bibi was hier verbaasd over maar dat was nog niets vergeleken met papa en mama toen ze dit vertelde aan ons :-). Misschien lag het aan de manier waarop ze het deden. Tess had namelijk haar benen helemaal gestrekt, op haar benen lag een grote bal en ze hadden haar handen op de bal gedaan zodat ze kon trommelen. Kennelijk beviel dit want lange tijd liet ze het toe maar op een gegeven moment was ze het toch zat. Bibi wilde namelijk gaan vlechten….tja dat wilde mevrouw niet haha 😉 Ze gingen daarna de koppeling weer maken met de JA en NEE knop. Ze gaf duidelijk aan….NEE dus stoppen. Ook werd er gekeken dus naar het drinken van Tess. Ze houdt haar fles erg goed vast….geen probleem maar ze speelt er dan meer mee en drinkt er dus niet uit. Vervolgens werd er met de camelcup ene poging gewaagd. De camelcup is een soort wenslamp waarbij er op de uiteinde allerlei bobbels zitten, aan de zijkanten groeven en het drinken wordt via een gleuf richting de mond, dus gedoseerd, gebracht. Dit ging eigenlijk verrassend goed!!! Uiteraard werd Tess hier wel op voorbereid en werd met de hand Tess geholpen bij der mond. Bij de nabespreking waren we hier natuurlijk al erg trots op maar bij het schrijven van dit verslag komt het besef nog meer binnen dat dit voor Tess echt grote stappen zijn!! Het lijkt erop dat een combinatie van voorbereiden en aan de slag gaan met haar sensomotorische prikkelverwerking (veel punten bij Scrabble dit woord 😉 ) haar helpt!! Hier gaan we dus lekker mee aan de slag de komende tijd en gaan we zeker ook doorgeven aan de mensen die thuis met Tess bezig zijn.

Na een intensieve sessie van therapie was het weer tijd om met Bonnie te zwemmen!! Onderweg wordt Tess echt in een pakketje gedragen en je ziet dan haar handen om Bibi der schouders en met der andere hand kloppen op der borst. Aan der gezicht zie je ook dat ze het leuk vindt en daarbij staan der ogen op ondeugend!! Te merken was dat Tess zich weer goed voelt want ze ging ook totaal niet tegenstribbelen bij het indoen van haar oordoppen en het opzetten van haar zonnebril!! Dit was al de 2e keer achterelkaar dus ook hier werkt het voorbereiden op wat komen gaat!! In het water was Tess even niet zo blij ondanks dat er eerst met water op haar benen en voeten werd gegooid om eraan te wennen. Gelukkig duurde het mopperen nu weer korter en we hebben goede hoop dat ze morgen, op haar laatste dag, lachend het water in zal gaan!! In het water liet Tess haar benen goed ontspannen en hoefde Bibi zich hier niet veel op te concentreren. Tess pakte zelfs de vin van Bonnie vast zondar dat dit werd gestuurd!! Vandaag had Tess ook weer geluk want ook Chabelita werd bij de therapie betrokken. Wat krijg je dan….uiteraard een dubbele kus van beide!!! Bonnie gaf ook Tess alleen nog een kus. Tess vond dit kennelijk zo fijn dat zelfs beide handen op de snuit van Bonnie werden geplaatst!!! Wat een mooi moment was dat!! Tess knuffelt dus bewust met Bonnie :-) In het water werd er door Bibi ook veel gepraat tegen Tess en kreeg ze allerlei opdrachten zoals hoe ze der benen moest houden, handen uit der mond houden, handen op Bonnie leggen, etc. Hier regageert Tess eigenlijk vrij goed op en ze lijkt het dus ook te begrijpen!!! Hoe mooi zou het zijn dat ze dan de koppeling kan gaan maken met JA en NEE en we dus op deze manier met haar kunnen communiceren!!!!

Op het dok moest Tess haar benen strekken zonder te overstrekken van haar rug en tenen. Hier heeft ze nogal eens de neiging toe! Dit komt waarschijnlijk omdat ze bij de geboorte veel moeite moest doen om te ademen, vanwege haar slechte longen, en door het overstrekken opende ze meer haar longen! Er werd steeds gewacht op de reactie van Tess als ze dit moest doen waarbij er weer veel tegen haar werd gepraat! Uiteraard als ze het deed kwam er luid applaus van Bibi maar ook van ons want wij stonden achter het dok!! Tess gaat dan lachen dus ze beseft dat het voor haar is en dat ze wat goed heeft gedaan!! Toch duurt het dan soms wel weer even voordat ze het weer doet maar de opvolging van de bewegen gaat steeds sneller!! Het lijken allemaal zulke simpele oefeningen die geen kracht kosten maar voor Tess is het topsport!! Toch verbaast het je dan dat ze het eigenlijk zo goed blijft doen!! Na afloop is ze dan wel gesloopt en af en toe laat ze duidelijk merken er geen zin in te hebben maar dat is alleen maar goed!! Na de therapie was Tess nog even actief maar na thuis wat gedronken te hebben vielen toch snel haar ogen dicht!!

Goed morgen dus de laatste dag en de terugblik op alweer 2 weken therapie!! Eens kijken welke doelen zijn behaald maar wat bij ons tot nu overheerst is toch verbazing en trots. Verbazing in de zin van hoe goed Tess het al heeft gedaan, overtreffen van onze verwachtingen wat ons ontzettend trots maakt!! Ook de interactie tussen Bonnie, Tess en Bibi is bijzonder.

Uiteraard nog een paar foto’s

img_6546 img_6558 img_6565 img_6568 img_6578 img_6588 img_6590 img_6598