23 september 2016

THERAPIEDAG 10

Vandaag was de laatste dag van Tess der therapie en is het helaas afgelopen!! Gisteren al even gezegd dat het zo snel is gegaan maar dat is nu helemaal zo. Het besef moet nog even komen want op dit moment, lokale tijd 10:48 uur, na een lang afsluitend gesprek met Bibi.

Goed eerst maar even de terugblik op de therapie van vandaag. Vanochtend in de kamer heeft Bibi weer veel gedaan met wederom de prikkelverwerking van Tess in der gezicht. De bedoeling was eerst om met haar benen aan de slag te gaan maar daar had ze niet echt zin dus werd het plan gewijzigd. Tess werd daarbij weer helemaal ingewikkeld zodat die diepe druk er weer was!! Ze liet dit allemaal goed toe. Ook de oefeningen in en om de mond accepteerde ze goed!! Wat wij niet wisten is dat het gebied van je mond in je hersenen direct naast het gebied van de uiteinde van de voeten en handen zit. Vandaar dat dit dus ook extra aandacht kreeg want door je voeten of handen te stimuleren doe je indirect ook het mondgebied dus stimuleren!! De therapie stond dus verder in het teken van de mond en Tess der gezicht.

In het water met Bonnie was te merken dat Tess nu wist wat er ging komen. Wij waren stom verbaasd want Tess ging niet gillen of iets dergelijks bij het in het water gaan!!!! Super moment want dit gaf voor ons weer een bevestiging, hoe klein dat dan ook mag zijn, dat de vele herhalingen lijken te werken in combinatie met haar voor te bereiden op wat komen gaat!!! Dit was vandaag dan met het in het water gaan maar de afgelopen dagen zagen we dit ook al bij andere zaken terug. Zo was er bijvoorbeeld altijd veel strijd met het in doen van haar oordoppen en het opzetten van haar zonnebril maar ook dit ging de laatste dagen zonder enige weerstand!! :-) :-) :-) dat word je ervan!!! Vandaar dus de bevestiging dat Tess wel degelijk dingen oppakt!!

Goed verder in het water werd er van Tess gevraagd om zelf dingen te doen. De koppeling met het communiceren werd dus weer gemaakt. Ook hier liet Tess weer goede dingen zien! Zo pakte ze bijvoorbeeld zelf de vin van Bonnie vast en niet voor even maar echt voor lange tijd!! Der andere hand was dan ook niet constant bij der mond maar die hield ze ook naar beneden. Als Tess dan losliet dan was het ook niet direct van hup handen in de mond maar ze zoekt nu veel vaker der handen met elkaar op. Ze houdt ze dan bij elkaar en in elkaar!! Vandaag was ook Chabelita weer van de partij tijdens Tess haar laatste therapie……de bofkont!! Chabelita was heel erg gefocused op Tess der benen en heupen. Ze probeerde daar constant onder te komen en druk te geven!! Dit deed ze zonder dat het gevraagd werd!! Hoe bijzonder eigenlijk want daar hadden we het de afgelopen dagen over gehad en nou doet Chabelita dit vanuit haar zelf!!! Ze voelen dus echt heel goed aan waar de behoefte (moet) liggen van het kind. Bonnie was heel erg met Tess der handen en gezicht bezig. Hier was natuurlijk al mee begonnen door Bibi maar Bonnie voelde dit ook goed aan!! Het was dus op een gegeven moment zo dat je Bonnie tegen Tess der gezicht zag en dat Chabelita meer onder Tess lag, bij der heupen!! Kan het blijven opschrijven maar dat is echt heel bijzonder om te zien!! De spanning die je ook eerst op het gezicht van Tess ziet die zie je dan ook echt verdwijnen, ze gaat minder tot helemaal geen geluid maken en de totale ontspanning komt!! De ontspanning werd af en toe zo erg dat Bibi echt Tess der hoofd moest ondersteunen om haar te laten drijven!!!!

Uiteraard ook vandaag weer met het waveboard!! Eerst is het mopperen omdat er een tijdje niets gebeurt, duurt even voordat alles klaar is om het te doen, maar vervolgens is het lachen, gieren en brullen geblazen!!!!! Omdat ze weet dat het gedaan wordt als ze moppert begint ze waarschijnlijk direct met mopperen in de hoop dat ze nog een rondje mag haha….de deugniet!! Helaas bleef het maar bij 1 keer!! de bedoeling was om Bonnie daarna door de hoepel te laten springen die Tess samen met Bibi vasthield. Om maar eens aan te geven dat ze echt een eigen wil hebben werd de hoepel wel gebracht maar daarna dacht Bonnie……doei doei. Ze moest even kijken bij Sami en langs de andere pool zwemmen, zit een nieuw mannetje in en Sami was daar de hele tijd bij het hek mee aan het spelen, om te zien wat er nu allemaal aan de hand was! De trainers laten dit ook gebeuren en daarna is er ook geen verplichting om het alsnog te doen maar wordt er gewoon een nieuwe oefening gedaan!

Het einde van de zwemtijd zat er toch echt aan te komen en dus ook het einde van de therapie. Ja hoe moet je dit afsluiten??!! Nou dat was en is een moment wat emoties oproept als ook blijdschap, vreugde en trots. De afsluiting liet zien waar Tess vandaan kwam en dat ze wel degelijk het besef heeft van wat er gebeurt!! Er werd tegen Tess gezegd dat het einde van de therapie was en dat ze afscheid moest nemen van Bonnie. Bij andere sessie werd gedag gezegd maar nu dus specifiek afscheid! Omdat het afscheid was kreeg Tess namelijk een uitgebreide zoen van Bonnie maar wat gebeurde er nou tijdens deze zoen…..Tess doet eerst der ene hand op Bonnie der snuit en vervolgens de ander. Als ze de snuit van Bonnie vast heeft zie je dat Tess nog even Bonnie dichter naar zich toe trekt en der echt kust zoals ze bij ons ook altijd doet namelijk met der tong eruit!!! Echt ontzettend mooi en het maakt je trots maar doet emotioneel ook wat met je!! Om het afscheid helemaal compleet te maken werd er nog een muzikale toegift gegeven door Bonnie, Chabelita en Sami!!!! Alle 3 zongen ze Tess nog even toe voor de laatste keer!!! Dat was het dan…..THE END!!!

Na de therapie uiteraard nog een uitgebreid terug gekeken naar waar we zijn begonnen en waar we nu staan eigenlijk. Als we als ouders terugblikken dan zien we dat er 3 dingen zijn die eigenlijk ontzettend goed zijn geweest voor Tess:

1 de sensomotorische prikkelverwerking

2 Tess voorbereiden op wat er nu komen gaat

3 Het communiceren van Tess met de JA en NEE knop (begin is gemaakt)

Dat we hier stappen in zouden maken dat hadden we gehoopt en zoals we in het begin al zeiden je wilt natuurlijk altijd meer maar je moet ook realistisch blijven. Dat Tess uiteindelijk deze stappen heeft gemaakt en eigenlijk nog meer dat hadden we nooit kunnen hopen en dromen!!! Gisteren liet ze toch ook goed het drinken toe vanuit een beker (de camolcup) en heeft ze ook een paar keer wat kleine stukjes gegeten!! Het eten van het fruitpotje gaat ook steeds beter bijvoorbeeld! De weerstand die er altijd was die is nu op bepaalde momenten ook bijvoorbeeld verdwenen, veel meer dan voorheen!! Het zelf goed sluiten van haar mond waardoor de eetbeweging veel natuurlijker gaat is ook zoiets. We hebben het dan over de 3 zaken die goed zijn geweest voor Tess maar de uitwerking ervan is op zoveel vlakken terug te vinden als je het zo bekijkt…..echt SUPER!!!!!

TOT SLOT:

Wij willen alle vrienden, kennissen en familieleden ontzettend bedanken uit de grond van onze hart dat wij dit hebben mogen meemaken!! Door jullie inzet middels bloed, zweet en tranen hebben wij deze therapie, via Stichting Nicolette, mogen meemaken. Het is met geen pen of woord te beschrijven wat dit met ons als gezin doet, heeft gedaan en ook zal gaan doen (daar zijn we van overtuigd). Wij hopen dat ons de mogelijkheid in de toekomst nogmaals zal worden geboden en daarvoor zullen we ook weer een beroep op jullie doen….als jullie het niet erg vinden 😉 Vooral namens Tess krijgen jullie allemaal een hele dikke knuffel en zoen vanuit Curacao.

IEDEREEN BEDANKT VOOR ALLES!!!!!!!!!! OP NAAR EEN BETERE TOEKOMST VOOR TESS!!!!!

Met een traan en een lach sluiten we dit verslag af maar ook deze periode!!

Dikke kus XXXX van Tess

img_6697 img_6713 img_6726 img_6750 img_6755 img_6759 img_6768