dag 12: de 2e week therapie is gestart..!

de 2e week Dolfijnenschool is gestart.. Vreemd, maar ook zo iets bijzonders al Dolfijnen therapie kent zijn routines. En dus zeg je de bewaking goeiedag, wisselt met Lisa even de ervaringen van afgelopen weekend uit, en dan gaat Julian weer aan de slag.

Julian gaat binnen weer aan de slag met de ‘vertrouwde artributen'; de Z-Arc Vibe om zijn mond en kaak te stimuleren te bevordering van de spierspanning en articulatie, het activiteitenbord en de vier blokjes om korte zinnen uit te spreken over de diverse onderdelen waaruit zijn therapie deze dag bestaat.

Hij speelt deze ochtend ‘Slot Zilverlijn’, waarbij hij steeds een kamer voorzien van een slotje mag openen, waarachter een aantal lettergreep (1, 2 of 3) verstopt zitten en hij wordt door Lisa uitgedaagd om dieren te benoemen met de gekozen 1, 2 of 3 lettergrepen. Door elke lettergreep ‘mee te klappen’ en met gebruik van klankgebaren worden zelfinitiatief (welk dier) en de uitspraak geoefend. En een leuk en spannend spel wat ook wat vaardigheid aan fijn motoriek vraagt om de slotjes open te krijgen.

Op het dok even wennen aan de nieuwe gasten, want Opa Joop en Oma Agatha kijken nu ook mee. En zes bekenden die je verrichtingen nauwlettend volgen, daar heb je wel aandacht voor en Julian zwaait dan ook regelmatig naar de publiek tribune in plaats van zich te focussen op Bonny. En Sami, want moeder en zoonlief zijn deze ochtend weer onafscheidelijk.

een volle tribune, want opa Joop en oma Agatha zijn er ook

tijdens het rondje Dolfijn zwaait Julian altijd even naar ons op de tribune

Tussen de rondjes zwemmen met juf Lisa en dolfijnen Bonny en Sami, en het opvoeren van dansjes en een kus geven aan de Dolfijn, oefent Julina met het uitspreken van zinnen op basis van platen met trucjes die hij Bonny kan laten opvoeren. ‘Dolfijn Bonny gaat dansen’, of  ‘ik wil dansen’.

'ik wil dansen'

‘ik wil dansen’

Op het dok oefent Julian op drie manieren om de spierspanning in zijn mond te vergroten, en zijn articulatie te vergroten:

1. Julian krijgt een knoop aan een touwtje in zijn mond, voor zijn tanden. Juf Lisa trekt aan het touwtje, en Julian moet de spieren in zijn mond/lippen gebruiken om de knoop in zijn mond te houden.

de knoop aan een touwtje ter bevordering van spierspanning in de mond

2. Lisa en Julian blazen op een fluitje, wat je ook wel op feestjes en tijdens carnaval gebruikt. Leuk en je hoort direct hoe hard je blaast.

blazen op een fluitje

het fluitje

3. Lisa, Birgit en Julian proberen zinnetjes uit te spreken terwijl ze een (wijn)kurk tussen hun tanden houden. Vraagt flink wat van je mondmotoriek om dan iets verstaanbaar uit te brengen.

praten met een kurk tussen je tanden

En we eindigen de dag met een dubbele sprong van Bonny en Sami, en natuurlijk zwaaien we elkaar uit als de therapie op het dok is afgelopen.

Bonny en Sami samen in actie

Na de doktijd is het tijd voor de douche en aankleden. Julian maakt hier volgens Birgit goede stappen. Hij stapt inmiddels zonder problemen onder de douche, en hij sopt zijn eigen haren. Ook met aankleden kan hij inmiddels zijn eigen shirt en broek aankrijgen. De knoop is alleen nog een horde te ver.

In de nabespreking geeft Lisa mee dat ze ziet dat we het nodige geoefend hebben met zinnetjes met Julian, maar dat hij nog wel baat heeft bij ‘blokjes aanwijzen’ en klankgebaren. Julian gaat bij zijn eigen vingers alle vinger na, en zegt nu bijna steeds ‘ik wil, ik wil… eten’ ipv gevraagd ‘ik ga…’ of een andere ‘actie’. De ‘ik wil’ is er iets te goed ingesleten 😉

Op eigen initiatief met vingers spontane spraak laten zien is prima en moet je positief bekrachtigen, maar daarna wel even samen met het juiste aantal vingers de zin nazeggen.

Half vier ‘s middags en Sandra en Marko gaan op voor hun 4e workshop. Spiertraining en strechen voor volwassenen. Marko was in de veronderstelling dat hij wat oefeningen voor Julian meekreeg, maar daar kwam hij mooi bedrogen uit. Matthias nam ons beiden (geen andere ouders voor deze workshop) onder handen en we moesten mooi zelf een half uur aan de bak om het lichaam wat fitter en strakker te krijgen. Toch wel nuttige oefeningen om dat kantoorlichaam van mij wat in beweging te krijgen.. (morgen spierpijn?)

‘s avonds gaan we met ‘Pelican Tours’ een sunset tour maken over zee naar het Spaanse water. Het tochtje over zee is flink stuiteren, ondanks dat de zee vandaag veel rustiger is dan afgelopen week. Het spaanse water is een rustige baai waarlangs tal van fraaie villa’s gelegen zijn. Julian vind het leuk om met de Kapitein mee te kijken, Stef geniet volop van de speedboten die af en toe langs denderen.

fraaie villa's rondom het Spaanse Water

fraaie villa’s rondom het Spaanse Water

op de boot met opa en oma

Zo eindigt weer een volle en enerverende dag..