dag 14: kijk, daar loopt de toekomst..

“Kijk, daar loopt de toekomst” zegt een enthousiaste taxi-chauffeur als hij langs rijdt terwijl Julian met Stef vol energie hun dagelijkse gang naar het therapie centrum maken. Toch wel bijzonder als je na gaat dat we met twee buggey zijn afgereist naar Curacao, in de wetenschap dat Julian zelden verder dan 200 meter gelopen had. Stef zegt dan altijd ‘gaan we weer naar Curacao..?’, omdat het CDTC in zijn ogen gelijk staat aan Curacao. Ook hij zet flinke stappen, want vanochtend zei hij: ‘gaat Julian weer naar therapie..?’

Om een indruk te krijgen van ons dagelijkse ‘leefgebied’ vind je hieronder een luchtfoto van het Curacao Dolphin Therapy Centre (CDTC), gelegen op het terrein van het Sea Aquarium, met daar direct boven ons appartementencomplex en bij de parkeerplaats de Dolphin Suites. Links van het bruggetje naar het CDTC zit Hemingway met een fijn strand.

plattegrond van Curacao Dolphin Therapy Centra (CDTC) met daar direct boven ons appartementencomplex

plattegrond van Curacao Dolphin Therapy Centra (CDTC) met daar direct boven ons appartementencomplex

Over vandaag valt eigenlijk niet zo spectaculair veel te melden. We hebben namelijk besloten om het grootste deel van de therapie in het water niet als toeschouwer bij te wonen. Lisa gaf gisteren namelijk aan dat Julian toch wel afgeleid is door 2 sets opa’s en oma’s inclusief papa en mama enthousiast zwaaiend en fotografend ‘langs de zijlijn’ van het bad. Zelf hebben we een ijsjes gepakt bij Hemingway en even niks gedaan. Stef heeft vandaag weer het ‘broertjes en zusjes’ programma en krijgt een kijkje achter de schermen bij het Dolphin Centre; koffers met vissen als beloning voor de dolfijnen worden klaar gemaakt, en wat doet een dolfijntrainster nu allemaal op een dag, en hoe word je dolfijn trainer natuurlijk.

Onze ‘afwezigheid’ bij het water had succes; Julian had meer aandacht voor de Dolfijn Bonny en heeft goed gewerkt. Niet dat we te klagen hebben over zijn werkhouding, want Lisa benadrukt keer op keer hoe geconcentreerd en vol overgave jullie dagelijkse twee uur met haar en Brigit aan de slag is. Zowel binnen als buiten hebben ze gewerkt met bekende oefenvormen en de bekende doelen. Lisa en Birgit geven mee dat Julina stappen blijft maken in zijn uitspraak en meer spontane spraak laten zien.

Julian en Lisa in actie met Bonny op haar rug

Julian en Lisa in actie met Bonny op haar rug

vaste bezetting op het dok, Bonny en Sami in het water

vaste bezetting op het dok, Bonny en Sami in het water

Bonny en Sami besluiten deze therapie dag met een mooie sprong..!

Bonny en Sami besluiten deze therapie dag met een mooie sprong..!

Met Lisa na de therapie vooral gesproken over stappen naar zelfstandig eten, en Julian ook te mobiliseren bij activiteiten die hij minder leuk vindt. In de praktijk blijke een aantal basisregels bij elke moeizame activiteit terug te komen (het is net opvoeden…):

1. Stel vooraf een helder doel en benoem bij aanvang van de dag wat er op het programma staat en wat je verwacht van Julian.

2. Stel geen vragen maar benoem wat je verwacht. Dus niet ‘Julian, wil je even gaan eten..’, want dan hang je als hij ‘Nee’ zegt. In plaats daarvan: Julian, we gaan eten, wil je eerst een hapje vlees of groente. Je biedt zo wel keuze-vrijheid binnen de gevraagde en gewenste handeling.

3. Belonen (tijdelijk om impuls te vergroten) werkt, maar dan wel vooraf afspreken en gebruik ook verbaal direct complimenten waarbij je expliciet benoemt waarom je blij/trots bent.

4. Wees direct bij smoesjes, hand voor de ogen etc. Benoem ‘Julian doe je handen even voor je ogen weg, en pak je vork om te gaan eten’. In ons gevoel goed om Stef op eenzelfde manier te behandelen en ook te complimenteren bij gewenste gedrag. Dat nodigt uit tot kopie-gedrag door Julian. En wel zo prettig voor Stef dat niet alle aandacht weer bij Julian komt te liggen en hij bovendien beloningen krijgt.

 

Omdat we weinig ‘nieuwe’ beelden hebben van therapie, maar een paar mooie plaatjes van de dolfijnenshow die meerdere keren per dag wordt opgevoerd in het Sea Aquarium waar je als CDTC bezoekers gratis toegang tot hebt.

Dolfijnen kunnen echt hoog springen

Dolfijnen kunnen echt hoog springen

2x achteruit surfen op je 'tail vin'

2x achteruit surfen op je ‘tail vin’

deze dolfijn doet een bommetje..

deze dolfijn doet een bommetje..

 

Opvallend is dat Julian na twee uur therapie wel moe is, maar ‘s middags geen slaapje nodig heeft en graag het strand bij Hemingway ‘te lijf gaat met emmer en schep’, of in het water te vinden is. Het zwembad direct naast ons appartement is een goede 2e optie. Echt genieten om hem met zijn broer druk in de weer te zien. Lekker samen ravotten en hij is volop aan de praat over de therapie of wat hij op het strand allemaal ziet en mee maakt.

Julian en Stef aan de waterkant bij Hemingway

Julian en Stef aan de waterkant bij Hemingway

Opa Joop speelt voor dolfijn Bonny, dat is een leuk spelletje..!

Opa Joop speelt voor dolfijn Bonny, dat is een leuk spelletje..!