dag 6: 2e dag therapie

Dag 2, en Julian heeft er duidelijk zin in..! Gisteren volop lol gehad in het water met dolfijn Bonny, en volop aandacht van twee dames; wat wil een jongen van vijf nog meer 😉

Uitgedaagd door het vlotte meelopen met de dames gisteren van oefenruimte naar het dock buiten, gaan we vandaag met Julian en Stef naar het CDTC lopen. Amper 200 meter lopen, maar voor Julian even een koude douche dat hij niet in zijn kar vervoerd wordt. Toch loopt hij enthousiast mee het hek uit, om vervolgens net even te enthousiast de openbare weg op te huppelen. Een korte vermanning valt verkeerd, dus meneer weigert verder te lopen. Marko maakt een deal dat hij getild wordt tot de brug naar het schiereiland waar het Sea Aquarium en CDTC is gevestigd. Daarna is de lucht geklaard en loopt hij zelf naar de ingang.

Tijdens het eerste half uur therapie binnen, werkt Julian aan het uitspreken van korte zinnen door de activiteitenkaarten van de dag in de juiste volgorde te zetten. Gedurende de therapie moet hij zelf uitspreken ‘ik ga werken’ en ‘klaar met werken’, ‘ik ga aankleden’, ‘ik ga zwemmen’ etc.  Volgens Lisa praat hij al heel goed met haar mee. Maar als hij zelfstandig de zin op moet zeggen, heeft hij nog visuele ondersteuning in de vorm van 3 blokjes (1 per woord) nodig.

Julian zijn activiteitenbord

Julian zijn activiteitenbord

Verder krijgt hij doorzichtige blikken met verschillende sluitingen waarin ‘schatten’ verstopt zitten, waarbij hij uitgenodigd wordt om de blikken met draaidop, schuifsluiting etc. zelf op te maken met zijn hele hand. Het was Lisa gisteren namelijk opgevallen dat hij veel handelingen met een pincetgreep uitvoert. Dus met wijsvinger en duim alleen. In het blik zit een plaatje met pictogram van een leeuw en sleutels, waarbij Julian dan benoemt; ‘dat is een leeuw’, zogenoemde aanwijzende zinnen, waarbij hij ook leert te benoemen wat hij waarneemt.

Tussen de oefeningen door wordt hij uitgedaagd om zijn hele lichaam beter te ervaren. Hij kruipt door een flexibele tunnel die op een ‘fatboy’ is geplaatst. Het kruipen is hierdoor zwaarder en hij krijgt hierdoor ‘diepe druk’ op zijn lichaam; extra sensorische prikkels om daarna met meer focus te werken en te praten.

Dan is het tijd om naar het dock te wandelen. Even zwaaien naar papa en mama en opa en oma die al staan te trappelen om de toeschouwersplaats naast de waterkant weer te mogen betreden.

Daar gaat onze stoere vent weer met zijn swimsuit naar het Dock

Daar gaat onze stoere vent weer in zijn swimsuit naar het Dock

Op het dock weer aan de slag met de activiteitenkaarten, en de kaartjes met verschillende afbeeldingen. De kracht zit ‘m in de herhaling.. Om zijn spraak en articulatie te stimuleren wrijft Lisa met een verzwaarde egelrol (zie hieronder) drie keer over zijn handen en voeten. Mooie oefening om tot drie te tellen, en Julian te leren wat links en rechts is en de ledematen te benoemen en daarmee de uitspraak te oefenen. In de hersenen zit de sensorische beleving aan handen en voeten vlak bij de mondactiviteit, vandaar de inzet van de egel. Verder gebruikt Lisa een trillend staafje met allerlei opzetstukken (heeft een ingewikkelde technische naam.., en nee begint niet met een V, eindigend op ..tor) om zijn gezicht en wangzakken in zijn mond te activeren. Voor het gemak maar even de foto’s hiervan bijgevoegd.

de verzwaarde egelrol voor de handen en voeten

de verzwaarde egelrol voor de handen en voeten

het trilstaafje met opzetstukken om gezicht en mond te stimuleren

het trilstaafje met opzetstukken om gezicht en mond te stimuleren

LIsa gebruikt het trilstaafje bij Julian

LIsa gebruikt het trilstaafje bij Julian

Voor ons wordt na twee therapie-sessies in ieder geval duidelijk dat er veel nadruk gelegd wordt op sensorische activiteit in het lichaam (en de hersenen) te stimuleren, gericht op (uit)spraak, lichaamsbesef en fijne motoriek. Volgens Lisa hangt het wel per kind en interesses af op welk vlak een kind stappen vooruit maakt.

En dan een 2e dag in het water. Julian was gisteren niet bang, maar vandaag nog meer op zijn gemak bij Bonny in het water. En vandaag twee voor de prijs van 1, want zoonlief Sammy (1,5 jaar oud) is niet bij zijn moeder weg te slaan en zwemt steeds rondom het dock. Lekker dollen met bal of ring, en als zijn moeder springt of danst, dan doet hij vrolijk mee. Julian vindt het leuk om aan de dolfijn te zitten, lekker aaien over de gladde zachte buik van Bonny. Hij raakt ook gewend aan de piepende geluiden die Bonny maakt als ze enthousiast is. Lisa heeft hem uitgelegd dat de dolfijn dan lacht, en zijn lichaam verstijft steeds minder. De spelletjes in het water worden ook actiever. Ongelofelijk om te zien dat je kind van vijf jaar oud, vrolijk de vinnen van zo’n grote dolfijn beet pakt om met hem te dansen. Of met Lisa en de dolfijn door het water scheert.  Doordat de boeggolf van de dolfijn regelmatig over Julian heen slaat, geeft Julian desgevraagd aan Lisa aan dat dit nog iets te veel van het goede is. Heel goed, je eigen grenzen leren aangeven Julian, ook dat is een ontwikkeldoel.

tot slot nog even een paar jumps van Bonny en Sammy, en dan zwaaien we elkaar goede dag, tot morgen ..!

Ricarda gaf ons nog een paar tips meer om Julian een beter looppatroon aan het leren. Waarschijnlijk helpt een betere rompbalans door het trainen van de buikspieren. Nou vaders, dat wordt trainen met zoonlief… En goed om hem uit te nodigen om diverse (loop)bewegingen te maken, dus achteruit en zijwaarts lopen, maar ook het trekken en duwen van zware objecten. Hij heeft zichzelf een bepaald looppatroon aangeleerd, en dat doorbreek je niet zo makkelijk bij kinderen met een beperking. Verschillende loopvormen aanbieden prikkelt de verwerking en hierdoor zal hij mogelijk ook zijn vaste looppatroon gaan aanpassen.

dansen met Bonny en Sammy

dansen met Bonny en Sammy

ik pak je bij je vinnen..

ik pak je bij je vinnen..

 

tuurlijk, geen probleem. Ik leg die ring wel even op je neus dolfijn

tuurlijk, geen probleem. Ik leg die ring wel even op je neus dolfijn

zwaaien naar Bonny: het was top en tot morgen..!

zwaaien naar Bonny: het was top en tot morgen..!

Julian op zijn gemak bij Bonny

Julian op zijn gemak bij Bonny