Dagboek Cas

Wij zijn in Curacao!

Cas is een jongetje van 4 jaar oud. Cas heeft een flinke ontwikkelingsachterstand. Hij staat nog niet los, loopt een stukje aan de hand mee en zegt slechts enkele woordjes. We weten dat Cas een vernauwde hersenbalk heeft (verbinding tussen de linker en de rechter hersenhelft), voor de rest weten we eigenlijk niet echt waarom Cas deze achterstand heeft. We zijn nog druk bezig met allerlei instanties om dit te achterhalen. Echter door zijn achterstand is het ook erg moeilijk gebleken voor de deskundigen er een naampje aan te geven en moeten we waarschijnlijk nog tijd wachten totdat Cas iets meer ontwikkeld is en beter beoordeeld kan worden.

Ook wij hopen op Curacao mooie resultaten te bereiken in Cas zijn ontwikkeling. We gaan proberen dit dagboek dagelijks bij te houden, zodat jullie op de hoogte worden gehouden hoe het gaat in Curacao. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd wat de therapie gaat doen voor Cas!

Zaterdag 20 November 2010

We zijn in Curacao!

Het is hier een heerlijke temperatuur, wel een beetje bewolkt. Vannacht heeft het al flink geregend, maar toen lagen we toch al lekker op bed.

De reis was vrij zwaar met Cas. De eerste uurtjes ging nog wel, daarna was hij helemaal overprikkeld en viel er geen land met hem te bezeilen. Hij ligt nu (9.30 uur) nog heerlijk te slapen. Hopelijk heeft hij vandaag een beter humeur. Hij wilde gisteren direct al gaan zwemmen. Dat gaan we vandaag dus lekker doen met hem. We maken het weekend lekker relaxed, zodat Cas voor maandag alle energie heeft voor zijn eerste therapiedag.

We kijken er nu al naar uit. Spannend hoor!

Zondag 21 november 2010

Vandaag is een regenachtige dag op Curacao. Gelukkig konden we gisteren wel lekker naar het strand met Cas. Na zijn middagdutje kwam Cas zijn zwemluier en zwembandje alweer brengen 😉 Hij wilde weer zwemmen, dus is hij nog even het zwembad in geweest.  Het was inmiddels etenstijd, maar Cas had geen zin om uit het water te gaan. Hopelijk vindt hij het morgen, de eerste therapiedag, ook fijn in het water!

Vandaag hebben we lekker een relax dagje gehad. Door de regen en af en toe onweer, voornamelijk binnen gebleven. Cas is dus heerlijk uitgerust voor morgen. Hij zit al aardig in het ritme met het tijdsverschil en is alweer een stuk vrolijker dan vrijdag gelukkig. Voor het eten hebben we een wandeling gemaakt naar het Sea aquarium.

Daar hebben we al zeeleeuwen gezien, leuk hoor!

Maandag 22 november 2010

Wow, wat was het gaaf, de eerste therapiedag. Erg indrukwekkend! Cas vond het geweldig en durfde gelijk al in het water met Papito, zijn dolfijn. Wat is de dolfijn lief voor Cas! Cas heeft zitten gieren en lachen, hij vond het echt geweldig.

Voor ons dus ook erg indrukwekkend vanaf de kant. We kregen een brok in onze keel ervan.

Omdat het een rustige periode is op het CDTC heeft Cas maar liefst 2 therapeuten, een logopediste en een ergotherapeute die gespecialiseerd is in prikkelverwerking. Een dreamteam dus voor Cas! We hebben al veel tips gekregen. Consequent zijn als hij ja zegt en nee bedoelt, dan toch ja doen. Er zijn veel dingen waar aan gewerkt gaat worden, zoals concentratievermogen, spraak en gedrag. Cas mocht via pictogrammen uitkiezen wat hij ging doen met Papito. In de vluggigheid, zonder goed te kijken, had hij gekozen voor het voortduwen door Papito aan zijn beentjes. Cas is erg gevoelig aan zijn beentjes, dus in het begin vond hij dit niet veel. Omdat hij het zelf gekozen had, ging de therapeute toch door, zodat hij volgende keer beter zal gaan kijken wat hij uitkiest en de consequenties hiervan leert. Als hij plaatjes goed gaat bekijken bevordert dit ook zijn concentratievermogen.

Ook zijn er diverse workshops waar we aan mee kunnen doen, buiten de dolfijntherapie om. Heel interessant allemaal!

Cas was na de therapie doodop en gaf gelijk aan dat hij wilde gaan slapen. Na zijn slaapje zijn we nog even naar het strand geweest, het was een mooie zonnige dag gelukkig vandaag.

Op het dok eerst werken, daarna spelen met Papito!

Dinsdag 23 november 2010

Vandaag een geweldige tweede therapiedag gehad. Cas zijn lach hoorde je van veraf!

Als Cas een opdracht moest doen en hier niet aan meewerkte, duurde het des te langer voordat hij het water inmocht. Hij ging ook dingen in het water gooien om uit te proberen. De therapeuten draaiden zich dan om en gaven hem even geen aandacht. Erg goed, zodat zo zijn gedrag aangepast kan worden.

We hebben weer veel tips gekregen. Als hij iets moet doen, een beloning eraan vast koppelen in plaats van “anders gaan we niet” (maar dan bijvoorbeeld: als je dit doet kun je daarna spelen). In de praktijk is dit best moeilijk, maar we zijn hier al flink mee aan de slag gegaan. Ze zetten Cas ook op het toilet voor de zindelijkheid. Als hij praat of iets wil zeggen dan moet hij de therapeuten aankijken. Cas kan niet aangeven hoe hij zich voelt, hiervoor hebben ze emotiekaarten, zodat hij het met de kaarten (die we ook mee naar huis krijgen) wel aan kan geven.

En dit is pas dag 2!! We hebben ook een extra therapie gehad, die Cas leerde bepaalde spieren te gebruiken door middel van een soort “computerspel”. Vandaag moest hij zijn tenen omhoog doen, om zo zijn spieren bewust te leren gebruiken. Hij was erg geconcentreerd en vond het erg leuk!

Je kunt merken dat de therapeuten erg veel verstand hebben van kinderen met een beperking en het is fijn dat er met je meegedacht wordt in de opvoeding en mogelijkheden!

Woensdag 24 november 2010

Weer een heerlijke mooie dag gehad vandaag! Cas heeft weer heel erg genoten van de therapie! We merken al een beetje verschil, dat Cas wat eerder uit zijn prikkelgevoeligheid komt en iets beter concentreert (door bijvoorbeeld beter op de kaartjes te kijken wat hij wil gaan doen met Papito). Cas moet dan een keuze maken uit twee plaatjes, het plaatje aanwijzen en dan pakken en aan Papito geven. Eén keer gooide hij het kaartje weg, het water in. Toen was het gelijk gedaan met spelen en moest hij weer even op het dok, zodat hij leert dat hij rustig moet doen, zich moet concentreren en dat gooien niet de bedoeling is. Erg goed dus. Voor zijn mondmotoriek is op het dok zijn gezicht en binnenkant van zijn mond gemasseerd, om de spieren te stimuleren. Dit bevordert straks het praten. Ook in het water moest hij bijvoorbeeld eerst bal zeggen, voordat Papito de bal kwam brengen. Wij hadden het idee dat Cas de kaartjes alleen rechts pakte, omdat dit het dichtste bij was. Morgen gaan ze bijvoorbeeld de bal (wat hij erg leuk vindt) aan de linkerkant plaatsen, zodat hij zich nog beter gaat concentreren en eerst gaat kijken voordat hij kiest.

Cas moet zichzelf goed vasthouden aan Papito

Donderdag 25 november 2010

Internet werkt hier helaas niet zo goed… Het is erg traag en de verbinding valt af en toe weg. We proberen de site dagelijks bij te houden!

Het aangeven van de kaartjes ging heel erg goed! Cas gaf iedere keer het kaartje netjes aan Papito dit keer. Echt heel goed van hem. Ook heeft hij nu het plaatje van de bal aan de linkerkant gekozen.

We hebben weer tips gekregen voor zijn mondmotoriek om ook thuis te oefenen. Hier waren we al mee bezig, hier waren ze blij mee. Maar super dat we nog meer tips krijgen hier voor thuis! Voor de dolfijn ondersteunende therapie gaat hij therapie doen in een prikkelvrije kamer. Hier gebruiken ze pictogrammen wat Cas wil gaan doen. Hij koos iedere keer de dolfijn, maar hier moest hij even mee wachten natuurlijk. Eerst zijn best doen, daarna spelen met Papito! De pictogrammen krijgen we ook mee naar huis. Het plaatje van de dolfijn zullen we dan helaas weg moeten laten 🙂

Ps: geweldig om al jullie reacties te lezen!!

Zwaaien met de staart vindt Cas geweldig

Een dikke knuffel van Papito

Cas koos de stok, Papito gaat er dan overheen springen. Geweldig!

Vrijdag 26 november 2010

De laatste therapiedag van deze week. Wat gaat de tijd snel hier!

Vandaag was een zeer goede sessie volgens de therapeuten. Cas was erg lief en zacht voor Papito (zo trainen ze ook dat Cas zijn eigen krachten leert kennen en zacht omgaat met dieren en kinderen).

Cas heeft 4 stappen los gelopen!!! Echt super!! Cas loopt aan de hand, maar heeft geen zelfvertrouwen om te lopen zonder dat hij steun heeft met zijn hand. Dit trainen ze ook door hem alleen aan zijn t-shirt vast te houden, zodat hij zelfvertrouwen krijgt dat hij die steun bij zijn handen niet nodig heeft.

Gelukkig was het droog tijdens de dolfijn ondersteunende therapie. Het was ook kijkdag, wij (Daniëlle, Leo en Richard) mochten nu bij het dok kijken. Echt gaaf om het van zo dichtbij te zien. Cas is ook al minder afgeleid door ons en concentreert zich echt op Papito.

Als Papito de bal komt brengen, vindt Cas geweldig!

Maar de bal rustig geven aan Papito is best moeilijk, gooien is leuker

Helemaal geconcentreerd in het water

Zaterdag 27 november 2010

Cas heeft heerlijk uit kunnen slapen vandaag. Het was de bedoeling om naar Westpunt te gaan naar het strand, maar het is erg bewolkt en het heeft al flink geregend.

We hebben een autorit gemaakt naar Westpunt en Nationale Christoffelpark. Helaas was het Christoffelpark gesloten vanwege de vele regen en hierdoor gladde, modderige wegen.

Cas miste Papito wel vandaag.

Zondag 28 november 2010

Vandaag weer een rustig dagje voor Cas. Hij was een beetje uit zijn doen, dus hebben we hem maar flink rustig gehouden. Wel is Cas even naar het strand geweest. Hij gaf ’s middags aan dat hij moe was en daarom heeft hij een flinke middagdut gedaan.

Morgen weer therapie! We zijn benieuwd.

Maandag 29 november 2010

Vandaag weer de eerste therapiedag van de laatste week. Cas was nog steeds uit zijn doen. Hij was erg prikkelbaar. De therapie voor het zwemmen ging heel erg goed. Cas heeft zichzelf uitgekleed, gaf zijn emotie goed aan met emotiekaartjes. Hij heeft het hele stuk naar het dok gelopen met alleen steun bij zijn zwembandje. Echt heel goed.

Hij heeft even kunnen zwemmen met Papito. Tijdens het zwemmen ging het heel goed. Hij gooide de bal pas bij drie tellen, zonder dat dit gezegd hoefde te worden tegen hem. Op het dok concentreerde hij zich niet goed en luisterde niet, Cas kreeg hiervoor een time-out. Na de time-out was zijn concentratie nog steeds niet aanwezig en werkte hij niet goed mee aan zijn opdrachtjes. Hierdoor mocht hij van de therapeuten niet meer terug in het water om met Papito te spelen.

We hebben ”s-middags ook een workshop gehad voor opvoeden: belonen en straffen. Hier hebben we veel tips gekregen. Met veel dingen deden we het al goed qua opvoeding, dat was ook fijn om te horen. Het toverwoord van vandaag is “negatief gedrag negeren”.

De tips die we deze week hebben gekregen, werken al goed. Een beloning achter een opdracht zetten werkt erg motiverend. Cas loopt nu in het huisje ook hele  stukken langs de muur, met flinke snelheid. Echt heel knap van hem. Ook hebben we van het weekend “boom” geleerd. Hij zei vanavond ook “douche”. Echt heel goed!

Morgen mogen wij met de dolfijnen zwemmen. We kunnen niet wachten!!

Zelf lopen naar het dok

Even rustig een rondje zwemmen met Papito, om straks weer te kunnen concentreren om een kaartje uit te zoeken wat Cas wil doen met Papito

Dinsdag 30 november 2010

Vandaag scheen de zon weer een beetje op Curacao! Heerlijk! 🙂

Vandaag moesten we iets langer wachten dan andere kinderen totdat Cas uit de therapieruimte kwam. Wij maakten ons al zorgen dat hij niet mee wilde werken met bijvoorbeeld aan- of uitkleden. Achteraf bleek dat hij erg goed zijn best had gedaan en omdat het zo goed ging, zijn ze iets meer ingegaan op Cas zijn emotie. Door middel van emotiekaarten (foto’s van kinderen met bepaalde emoties) geeft Cas aan hoe hij zich die dag voelt. Ook wordt hem dan geleerd wat hij kan doen met bepaalde emoties als boosheid (niet afreageren, maar op de grond stampen). Iedere keer als hij een opdracht goed deed,  kreeg hij op een beloningskaart van 5 opdrachten een lachend gezichtje. Als hij negatief gedrag vertoonde, ging er een lachend gezichtje van de beloningskaart af en kwam er een verdrietig gezichtje op en duurde het langer voordat hij zijn beloning (bellenblaas, daar is Cas dol op) kreeg.

In het water ging het ook heel goed met Cas. Hij had het weer harstikke naar zijn zin,  je zag hem genieten. Hij voerde zijn opdrachten supergoed uit. Hij gaf alle kaartjes heel netjes en rustig aan Papito en hield de bal bijvoorbeeld zelf drie tellen vast, voordat hij hem teruggooide naar Papito. Normaal heeft Cas hier geen geduld voor en gooit hij een bal altijd gelijk weg (heeft ook met concentratie te maken). Hij was superlief voor Papito en het was weer vertederend om te zien hoe ze het allebei naar hun zin hadden in het water.

De therapeuten zijn fantastisch! Ze denken heel erg met ons mee en komen met geweldige ideeën en tips. Ze zijn ook zo begripvol naar de ouders en zo lief voor Cas.

Ook is het fijn om te kletsen met de ouders onderling. Tijdens de sessie zijn er nog 2 of soms 3 families tegelijkertijd bij een eigen dok in het water met hun eigen dolfijn. Er zijn twee gezinnen die er altijd tegelijkertijd met ons zijn voor de dolfijn ondersteunende therapie. Het is erg fijn om met hen ervaringen uit te wisselen en te kletsen over kinderen met een beperking.

Op de terugweg zei Cas weer “boom” echt supergoed! Hij wist het dus nog van zaterdag! In het water had hij ook al “bal en vis” gezegd. Bij het huisje aangekomen zei hij opeens “ijs”. We hadden nog ijs in de vriezer, dus hem gelijk een ijsje gegeven. Bij iedere hap zei Cas lachend “ijs”. Wauw, wat geweldig om hem zo in zijn ontwikkeling vooruit te zien gaan. Voor ons is het echt een enorme stap.

Vanmiddag mochten wij (Daniëlle, Leo en Richard) zwemmen met Papito. Wat een geweldige en leuke ervaring was dat. Wat is Papito lief en grappig. We weten nu een beetje wat Cas beleeft in het water!  Cas werd ondertussen bezig gehouden door een stagiare (spelen). Wat is het allemaal supergoed geregeld bij het CDTC! Ook tijdens de workshops zorgen ze dat Cas opgevangen wordt, zodat wij in alle rust vragen kunnen stellen en op kunnen letten!

De bal goed vasthouden!

Een speelgoed dolfijn netjes op Papito's neus zetten, zodat hij hem terug kan brengen naar de trainster

Wauw, wat was het gaaf om met Papito te zwemmen!

Woensdag 1 december 2010

Cas is vrolijk wakker geworden. En wat was hij rustig voor zijn doen! Echt heel voorzichtig de deur openmaken, zonder hem open te zwaaien met een harde ruk. Kleine dingen, waar we al verschil in merken. Vandaag hebben we weer een goede therapiedag gehad. Cas loopt behoorlijke afstanden (begeleid), echt heel knap van hem. Hij loopt ook los langs de muren.

Tijdens de watertijd met Papito had Cas het weer goed naar zijn zin. Hij mocht nu kiezen uit drie kaarten wat hij samen met Papito wilde doen (voorheen 2 kaarten, voor 3 kaarten moet Cas zich goed concentreren). Hij was erg consequent, als hij een foto uitkoos en ook moest aanwijzen met zijn vinger, bleef hij telkens bij zijn keuze. Zijn concentratie is echt al een stuk beter!

Vandaag ook een workshop gehad waarbij we tips hebben gekregen voor zijn prikkelverwerking en hoe we zijn hersenen kunnen “voeden” door middel van activiteiten. Weer erg leerzaam.

We denken er nog maar niet aan dat we nog maar 2 therapiën hebben….

Zelf lopen met steun van de muur!!!

Cas zoekt een kaartje uit wat hij wil doen met Papito

Donderdag 2 december 2010

Vanmorgen toen we wakker werden scheen het zonnetje. Toen Cas in de therapiekamer zat, begon het opeens heel hard te regenen. De therapeuten hebben ervoor gekozen om de “doktijd”, de tijd dat Cas op het dok gaat werken tussen de twee watertijden in, ook in het therapiekamertje te houden. Cas heeft zich hierdoor 40 minuten moeten concentreren en dit ging heel goed! Voor Cas is dit echt supergoed!

In de therapiekamer lieten de therapeuten Cas best moeilijke plaatjes zien met gebeurtenissen, zoals een jongen die in het water viel bij sterk stromend water. De therapeuten vroegen hoe deze jongen zich moest voelen en lieten twee emotiekaarten zien: bang en blij. Cas koos bang! Ook een plaatje dat een meisje werd gepest doordat ze aan haar haar en arm werd getrokken. Ook hierbij twee emotiekaarten erbij: blij en verdrietig. Cas koos verdrietig! Echt heel goed, hij begrijpt emoties dus heel goed en kan het nu ook een beetje aangeven. Ook hebben ze met de woorden geoefend, zodat hij het voortaan ook een beetje aan kan geven.

Na de 40 minuten therapietijd was het weer prachtig weer geworden. Cas heeft weer heerlijk gezwommen met Papito. Cas gaf vandaag goed aan wat hij wel en niet wilde. Hij wilde geen kaartjes uitzoeken en dit was ook prima, de therapeuten vroegen dan gewoon of hij een bepaald iets wilde. Het is goed dat hij zelf aangeeft in veel gevallen wat hij wil, hij kan al zo weinig aangeven.

Helaas was een ander meisje die watertijd had door omstandigheden niet wakker te krijgen en werd haar watertijd voortijdig afgebroken. Hierdoor was er een dolfijn over, deze ging bij Papito zwemmen. Cas had dus maar liefst 2 dolfijnen vandaag. In het begin leek het erop dat hij het een beetje verwarrend vond, maar later vond hij het heel leuk, je kunt leuke spelletjes doen met 2 dolfijnen!

Na de therapie zijn we nog lekker naar het strand geweest met Cas. Hij wilde eigenlijk alleen maar het water in. Je ziet in het water ook dat hij meer zelfvertrouwen heeft gekregen. Hij zwom normaal alleen met de benen loodrecht naar beneden. Nu gaat hij echt op zijn buik liggen en spartelen met zijn benen! Zelfs op zijn rug, wat hij normaal altijd heel eng vond!

Zwemmen met 2 dolfijnen, wauw!

Dansen! Wat een gespetter met 2 dolfijnen!

Dat is een dikke kus!

Vrijdag 3 december 2010

Vandaag de laatste therapiedag.
Met een steen in onze maag gingen we naar het CDTC, we wilden niet dat de laatste dag voorbij zou gaan.
Cas heeft weer genoten van zijn laatste zwemtijd met Papito. Hij had volgens ons door dat het zijn laatste dag was, hij gaf Papito echt een hele lieve knuffel.

Het afscheid was zwaar van alle lieve mensen bij het CDTC en de ouders van de andere kindjes.
Cas keek ook bedroefd toen Papito hem op het einde dag zwaaide. We hebben een mooie dvd en een mooi fotoboek gekregen als herinnering. Maar dit was een belevenis, die we nooit zullen vergeten!
Tenslotte vinden wij een dankwoord wel op zijn plaats.
Wij willen Teun en Anne-Mieke van Berkel van Stichting Nicolette bedanken voor deze unieke mogelijkheid om Cas een stap verder te helpen in zijn ontwikkeling. Dankzij hun inzet hebben wij een kans gekregen om Cas op een bijzondere manier verder te helpen.

Wij bedanken ook het hele team van therapeuten, dolfijntrainers en stagaires met in het bijzonder Steffi, Dirkje, Sonya en Maaike van het CDTC met hun inzet, deskundigheid en betrokkenheid om Cas te helpen. Wij gaan met pijn in ons hart weer naar huis.

De  reacties van thuis waren hartverwarmend en deden ons erg goed…Dit versterkte nog meer het gevoel dat wij er niet alleen voor stonden. Het “wij’ gevoel gaven ons enorm veel steun.

Wij eindigen graag met een oproep aan een ieder die het dagboek van Cas heeft gelezen. Cas heeft een unieke kans gekregen in zijn toch al kleine wereldje en ieder kind met een beperking zou ook deze kans kunnen krijgen.
Willen jullie de stichting steunen? Voor € 12,- per jaar bent u al donateur van Stichting Nicolette!
Het was een confronterende, intense en leerzame periode op het CDTC en om de cirkel rond te maken zei Cas vandaag bij het afscheid nemen van de medewerkers van het CDTC voor het eerst het woord ‘huis’ :), dus tot snel!
Een (dol)fijne groet,
Cas
80 reacties aanDagboek Cas

 • He ik kwam net je website tegen en ik ben ultra onder de indruk. Hoe kom je aan deze interessante info? Bedankt.

 • Joris Persoon

  Cas, het was geweldig om te lezen wat je allemaal hebt gedaan. Ontzettende kanjer! Binnenkort ren je Joris voorbij en kunnen jullie wedstrijdje spelen 😉 Tot snel bij de Wigwammetjes.

  Joris Persoon en mama

 • Jouke en Jacqueline

  Hoi Richard

  Wat fantastisch dat er in zo’n korte tijd zoveel vooruitgang is geboekt. Dat had je vast niet van te voren kunnen denken. Laten we hopen dat de positieve prikkel thuis een vervolg zal krijgen.

  Heel veel succes de komende tijd.

  Jouke en jacqueline (buren van Richard)

 • Joop en Ali

  Wij zien het als een wonder dat er in zo’n korte tijd zoveel bereikt is zeker als je ziet wat er in het verleden al ondernomen is in de reguliere zorg waar de tijd en het geduld er niet was die voor Cas zo nodig is.

  Terug naar de sleur van alle dag die hopelijk wat makkelijker voor Cas, en niet alleen voor Cas, is geworden en waar het geleerde in de praktijk gebracht kan worden.

  Veel liefs van je Tante Ali en Oom Joop

 • Ineke en Luc

  Hoi Danielle, Cas en Richard,
  Wij hebben het hele verslag gezien en nooit gedacht dat het zo`n invloed zou hebben
  op de ontwikkeling van Cas, hardstikke goed!
  Groetjes Ineke en Luc.

 • Sharon

  Heey Cas,

  Wat heb jij een hoop leuke dingen meegemaakt de laatste 2 weken. Maar zo te lezen heb je ook heel hard gewerkt. Goed hoor!!!
  Tot snel op de Wigwam, dan kan je ons alles vertellen. Ik ben benieuwd!

  Groetjes Sharon ( begeleidster van de Wigwam)

 • Brigitte

  Ik wilde beginnen met ha vakantie gangers , maar dat zijn jullie niet . Wat hebben jullie hard gewerkt ! Ontzettend jammer dat het maar twee korten weken zijn , want wat is er veel bereikt . Nu alle tips en oefeningen doorzetten in Nederland. De laatste terapie dag is aangebroken , er zal ( weet ik zeker ) wel een traantje weggepinkt worden bij het afscheid nemen van papito. Jullie hebben papito en de terapeuten heel veel te danken . Nog een paar dagen en dan komen jullie weer naar huis en hopelijk gaat de vliegtuig reis stukken beter als de heen. Kleed jullie goed aan als je het vliegtuig uit komt want vanacht was het min 11 hier in het westland ! Alhoewel de dooi weer in gaat treden het weekend maar het verschil nog steeds erg groot. Dikke Kus van “tante Brigitte” en de rest van de fam.

 • Arnold

  Ha Cas en de rest,

  Het is leuk om te horen dat je goed vooruit ga

  Groetjes Ome Arnold

 • Monique Wollendorf

  Hoi Richard,

  Jeetje wat is dit geweldig zeg!Ik denk dat je er wel veel langer zou willen blijven,als je het dagboek leest hoe “gemakkelijk” hij nu dingen oppakt met de juiste middelen en de geweldige deskundige begeleiding.Ik ben er heel erg blij om voor jullie,maar ook vooral voor Cas dat jullie deze kans gekregen hebben en ook benut hebben!Een verrijking voor z’n verdere ontwikkeling,
  Nog onnoemelijk veel succes daar en geniet ervan,
  Groeten Monique.

 • Evelyne Vijverberg

  Wat mooi om te lezen dat het zo goed gaat:-)
  groetjes Evelyne

 • Inge

  Jeetje, wat gaat het super met jullie mannetje, echt zo uniek om jullie dagboek te lezen…. Geweldig!!!! Heel veel liefs en nog een paar dagen genieten.
  XX Inge

 • Marco

  Hoi Daan,

  Heel bijzonder wat er allemaal mogelijk is. Je hoort of leest er wel eens over, maar nu zie je het zelf. Geniet van al de mooie momenten die jullie meemaken daar.

  Gr

  Marco L

 • eric

  Het houdt niet op he?!?!!!!
  Geniet nog van de laatste dagen daar en eenmaal thuis je rugzak met herinneringen leeg halen en opnieuw gebruiken. En om nog ff op Lammert in te gaan: Hij regelt ook een stuk of tien kerels om je tuin af te graven voor een lekker groot bassin! 🙂

 • Sjors, Astrid, Nora en Sepp

  Hallo!
  Geniet van de laatste dagen op dushi Curacao! Het zal niet meevallen om daar afscheid te gaan nemen (wij vonden het in ieder geval vreselijk om weg te gaan!).
  Wat geweldig, dat Cas zo’n baat heeft bij de dolfijntherapie. Het is echt geweldig!

  Veel liefs,
  Sjors, Astrid, Nora en Sepp

 • Sylvia, Mike en Mika

  He curacao gangers…en dan vooral Cas 🙂

  Wat gaat het goed daar!!! Jeetje wat ga jij goed vooruit!!! Nog maar twee dagen en dan zit het er alweer op. Wij zijn erg benieuwd naar je stapjes vooruit…
  Tot gauw…

  Dikke knuffel van ons

  • Elena

   Hoi Daan,

   Erg ontroerend te lezen hoe de ontwikkeling van je zoon vooruit gaat en jullie liefdevolle inzet in zijn therapie. Veel succes en veel plezier.

   Groetjes,
   Elena

 • Kitty van der Kruk

  Hai Richard en Danielle,
  Wat leuk om jullie verhalen te lezen en wat geweldig dat Cas zich zo ontwikkelt !!
  Veel succes en plezier nog de komende dagen.
  Gr. Kitty en Gerben

 • ik geniet iederedag van het verslag en de vorderingen van kas.

 • Monique

  Hoi!
  Wat bizar hoe snel Cas in anderhalve week vooruit is gegaan, geweldig!!! Ik vind het echt super om te lezen. Ook dat Cas er zo’n plezier in heeft, lijkt me geweldig om te zien.
  Nog heel veel plezier de laatste dagen. Geniet nog even van de zon.

  Liefs, Mo, Rene, Guus en Sofie

 • marleen Naborn

  Hallo richard.

  Heel erg leuk om te lezen hoe het met jullie gaat daar. Tot snel op de markt en voor daar nog veel succes en een goede reis terug gewenst.
  Groeten Mark marleen en de kinderen

 • mariska

  Lieve Daan

  Goed om te lezen dat Cas zo vooruit gaat!!!!
  Nog veel (leer) plezier met Papito….

  XX Mariska

 • mary

  hoi cas en rich.het is elke keer weer genieten van de verhalen wij alle drie lezen ze elke dag, ga zo door cas genieten julie maar van de warmte ,wij blijven wel in de sneeuw ,veel lezier nog .groetjes kees,miranda en mary tot volgen de week

 • oma

  wat geweldig wat ze allemaal doen met cas,en dat cas zo goed vooruit gaat.
  geweldig ,kan niet wachten om het allemaal te zien in het echt
  zal een zakdoek mee nemen hahahhaahhaha
  groetjes van opa en oma

 • soraya

  Hoi Cas,
  Wat super dat het zo goed gaat daar met de dolfijnen,als je terug bent op de wigwam wil ik alles van je horen hoor!!
  Geniet nog lekker van de laatste dagen met de dolfijnen,

  Dikke knuffel van soraya (vrijwilligster op de wigwam)

 • Ruth

  Lieve allemaal,

  Wat is het toch elke dag leuk om jullie verhalen te lezen! Super dat Cas zoveel vooruitgang boekt.
  Heel knap dat hij al zo goed kan lopen en zich al goed kan concentreren.
  Heel veel plezier en succes nog deze week!
  Geniet er van!
  En ik denk dat jullie ook vast veel plezier vandaag beleefd hebben aan het zwemmen met de dolfijnen.

  Liefs Ruth

 • mariska

  Hi,

  Wat gaaf dat het zo goed gaat!
  Hopelijk blijf je steeds meer vooruitgang boeken.
  Alle liefs en goeds voor jou Cas, en je familie.

  groetjes Mariska

 • Jan en Adri Ham

  Hoi Cas!

  Wij hoorden van je Oma dat het al heel goed gaat met de therapie, geweldig hoor !!!!

  Succes met de laatste week en een goede terug reis.

  Groetjes ook aan je papa en mama.

  Dikke kus Jan en Adri Ham

 • chantal

  Hallo Cas en fam,

  Wat hebben jullie een hoop geleerd en meegemaakt! Het klinkt allemaal heel goed. De mannen hier vinden het helemaal geweldig en zijn best wel een beetje jalours! Een hele goede terug reis.

  groeten, Raùl, Senna en Wouter en Chantal

 • Carola

  Ha Daan,

  Wat geweldig dat Cas zoveel vooruitgang boekt! En wat heerlijk om je kind zo te horen lachen, wat een feest. Nou ik hoop dat de laatste week therapie ook zo goed zal gaan verlopen als de 1e en ik blijf het dagboek lezen.

  Geniet!

 • Hallo allemaal en in het bijzonder Cas,

  Ik had in de afslag de site gekregen van Ton. Heb met aandacht alles gelezen en vind het geweldig wat jullie doen in Curacau. Het is goed om te lezen hoe het met Cas gaat en zijn vorderingen. Misschien is het ook goed om te lezen hoe jullie ervaringen zijn. Wij hebben in sharm el sheikh met dolfijnen gezwommen en vonden dit geweldig. Ik kan mij dus iets voorstellen hoe het moet voelen voor Cas.

  Ik ga aandachtig jullie berichten volgen, want het is mooi dat een stichting als Nicolet zoveel kunnen beteken voor iedereen die dit nodig heeft. Geef Cas een dikke knuffel van de visboer uit scheveningen.

 • Astrid

  Wat een goede berichten allemaal Cas…
  En.. kan het natuurlijk niet laten…
  Wat een gave foto’s van jou en je dolfijn Papito
  En wat mooi om te zien dat je er zo van geniet!
  Heel veel plezier in je tweede week dolfijntherapie
  en blijf zo goed je best doen Cas!
  Een dikke knuffel.
  Astrid

 • Aart

  Hallo Cas en Danielle.
  Ik vind het al indrukwekkend om alle ervaringen te lezen die jullie hebben opgedaan die eerste week. Ik kan mij dus wel een beetje voorstellen hoe indrukwekkend jullie het ervaren. Ik vind het echt super dat Cas het zo goed oppakt.
  Ik wens jullie nog heel veel plezier en positieve ervaringen toe!!!!!

  Groeten uit een ijskoud Nederland.

 • Lammert

  Hallo Cas en Danielle

  Ik denk dat er maar 1 ding op zit Danielle. Een dolfijn kopen voor Cas. Zo te lezen weet ik zeker dat hij dat onwijs gaaf zal vinden hahahaha Mooi om te lezen dat je verschil ziet en dus vooruitgang boekt!!! Veel plezier nog.
  Gr
  Lammert

 • Danielle

  Echt geweldig om te lezen dat zoveel mensen met ons meeleven en bekijken hoe het gaat met Cas zijn dolfijn ondersteunende therapie!
  Morgen mogen we weer. Cas heeft er al zin in zei hij!

 • l kool

  dit zijn hele goede berichten erg leuk om je vooruit gang te volgen ga zo door groeten van mij en Hans + Diny

 • Tante Marjan

  Hallo Cas,
  Gefeliciteerd met je eerste stapjes in de weide wereld,
  tig berichtjes terug heb ik al aangegeven dat je de marathon zou lopen, nou die heb je voor jou doen gelopen.
  Helemaal toppie, ben benieuwd waar je ons volgende week mee verrast wat je dan allemaal al kan.
  Owja Ome Tom vraagt wanneer je weer terug komt, hij heeft last van zere voetjes, nouja eigenlijk wanneer papa weer terug komt 😉 maar omdat jij het zo goed doet, heeft hij dit er graag voor over….

  greatzzzzzzzz en geniet nog even van je weekend morgen weer aan het werk…

 • Hallo Cas,

  Jeetje Cas. wat leer jij een hoop dingentjes erbij van je vriendjes de dolfijnen ,en dat je ook elke dag mag zwemmen, dat is ook natuurlijk al feest .
  Joke is reuze benieuwd wat jij allemaal geleerd heb dan als je terug bent .
  Als we weer gaan wandelen ga jij het allemaal vertellen tegen Joke .
  Een hele dikke knuffel en ook eentje voorde dolfijnen .
  Tot gauw op de WigWam.
  Joke van Leeuwen (vrijwilligerst op de WigWam )

 • Raphael

  Hoi Danielle en Cas,

  Fijn om te lezen dat alles goed gaat en dat Cas het leuk vindt.
  Ik wens jullie nog veel plezier.

  Groetjes
  Raphael

 • nel en jan breestraat

  lieve cas en richard, wat een lekker knulletje ben je toch cas, en wat gaat het daar goed, ga zo door, leuk dit allemaal te kunnen lezen, over jou, groetjes aan pappa, en veel liefsxxxxxxxxx

 • oma

  zo dat = gaaf 4 stapjes zijn het begin en zullen er miljoenen volgen keigaaf cas zet hem op opa en oma vinden het fantasch .ga zo door groetjes aan papa en mama en leo

 • Inge

  Hoi lieve Cas, Ries, Daan en Leo,

  Wat GEWELDIG om allemaal te lezen…. Heb echt zitten janken van emotie, die ik voel bij het lezen van de verhalen en kijken naar de filmpjes. Zo mooi om te zien hoe goed hij het allemaal oppakt.SUPER!!!!! Op naar week twee, nog meer leren en ervaren voor jullie lieve man. Veel succes en geluk gewenst voor jullie alle, maar vooral voor onze grote vriend Cas! Veel liefs, Marco, Inge, Milan en Gwen

 • Sylvia, Mike en Mika

  Wij wachten iedere keer weer met smart op een leuk stukje die er geschreven wordt over je vooruitgang. Het is echt fantastisch dat dit mogelijk is gemaakt door de stichting.
  Dit weekend even bijkomen en genieten van het mooie eiland. Maandag moet je weer aan de bak…..dus kom lekker bij en heel veel succes de komende week!
  Liefs van ons

 • Stichting Nicolette

  Lieve Cas,

  Wat geweldig wat we iedere keer mogen lezen! Jij heb echt de tijd van je leven daar, en dan mag je nog een stap in je ontwikkeling maken ook! Ik zie wel dat er veel mensen jou dagboek bijhouden, wat zou het geweldig zijn als al deze mensen ook donateur worden van de stichting, zodat er nog veel meer kinderen deze bijzondere therapie kunnen gaan volgen!! Veel succes nog volgende week!!

 • ouders van louise de jong

  lieve cas en fam.
  wij zijn met onze dochter ook de therapie aan het volgen gelijktijdig met cas.
  dus wij maken het van heel dichtbij mee,zo,n vrolijk mannetje te zien genieten doet ook ons heel veel goeds en zien,(o.i.) ook veel vooruitgang bij cas.alleen de grote glimlach is al de moeite waard.wij wensen jullie dan ook veel verdere vooruitgang en geniet er maar lekker van.veel groetjes en in elk geval tot maandag

 • Hoi Danielle,

  Wat mooi om te lezen allemaal. Sommigen van je kennissen kregen een brok in hun keel, nou doe bij mij ook maar tranen in mijn ogen! Echt geweldig lijkt mij om je kindje zo te zien genieten! Kon het maar voor altijd zo zijn. Maar gelukkig krijg je veel goede tips en blijft dit voor jullie beide iets om nooit te vergeten…
  Heel veel succes nog de komende therapiedagen en ik ben benieuwd naar al Cas zijn vooruitgangen. En o ja ik ga zeker een donatie doen voor de Stichting (had ik nog niet gedaan..ai..)

  Liefs Ilse

 • Gea

  Lieve Cas
  Wat leuk om een verslag te lezen van de ontwikkelingen van je.Je doet erg goed je best.Groetjes aan mama en veel plezier.
  Gea en Pascal

 • Hidde

  Hey Cas (en aanhang ;-))

  dat gaat super daar zie ik, fijn om te lezen en te zien dat je zoveel vorderingen maakt! Ga zo door!

  Hidde

 • Sjors, Astrid, Nora en Sepp

  Hallo,
  Wat fijn, dat het zo goed gaat met de dolfijntherapie! Wij wensen jullie nog een hele fijne tijd. Geniet ervan, de tijd vliegt daar!
  Liefs,
  Sjors, Astrid, Nora en Sepp

  P.S. Een dikke kus voor Chabelita, Merel en Kersten

 • Joop en Ali

  Lieve Cas (Papa Mama en Leo),

  Daar ben je dan in het mooie Curaçao. Je nieuwe vriendje Papito gaat samen met jou een prettige tijd tegemoet die een onuitwisbare indruk bij je gaat achter laten waar je je hele leven lang wat aan zult hebben.

  De groeten van je tante en oom Ali en Joop

 • Jeanet en Jelle

  Ik zit met brok in mijn keel jullie verhalen te lezen! Geweldig dat Cas het zo naar zijn zin heeft!
  Geniet ervan en ik lees mee!!
  Kus van ons xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 • eric

  Tjonge, ik ben helemaal verbaast. Blijf jullie dagboek volgen!
  Hoop dat de rest van jullie verblijf net zoveel oplevert als deze eerste week.
  Heel veel succes!

 • l kool

  Goed zeg wat er allemaal gedaan wordt voor Cas : ga zo door man

 • Ruth

  Lieve allemaal,

  Vandaag weer alles bijgelezen. Wat geweldig dat het zo ontzettend goed gaat zeg! Helemaal trots op Cas 🙂
  En heel fijn dat jullie goede tips krijgen. Blijf er vooral van genieten en ik ben al aan het wachten op hoe het vandaag gegaan is.

  Liefs Ruth

 • Andre en Ilona

  Onwijs gaaf dat je na twee dagen al zoveel resultaat ziet. Ga zo door Cas. En je weet het wij komen volgende week hoogst persoonlijk kijken hoe goed je het doet. Hopelijk hebben jullie nog wat tijd over in jullie drukke agenda om dan samen nog leuke dingen te gaan doen. Wij zien er naar uit en weetje het weer wordt volgende week beter, minder kans op regen. We blijven jullie volgen via het dagboek. Dikke kus en tot volgende week. Groeten uit nat en koud (2 graden) Nederland van Andre en Ilona

 • Sylvia, Mike en Mika

  1 woord: WAUW!!!

 • Tante Marjan

  Hallootjes
  Zohee dat heb je al goed gedaan zeg..
  Echt heel apart hoe snel zoiets gaat, als je zo doorgaat dan kan je strax de marathon lopen..
  Veel plezier daar nog en we blijven vanaf deze kant dagelijks lezen

  Groetjes

 • Arjan en Diane

  Hoi Allemaal,

  Wat klinkt dat goed zeg!! Hopelijk blijft het zo goed gaan!
  Bizar hoor wat een aantrekkingskracht zo’n dolfijn kan hebben
  op een kind.
  Heel veel sterkte, maar plezier nog daar en wij blijven jullie
  verhalen zeker volgen!

  Groetjes,
  Arjan, Diane, Zoë, Isabel en Thijmen

 • oma

  wat geweldig he,dat hij dat al nu doet ,en je bent nog niet aan het eind.
  we kijken met ongeduld naar het volgende verslag,
  mooi hoor dat het allemaal mogelijk =
  in 1 word GEWELDIG groetjes van oma en opa

 • Brigitte

  Hello
  Je maakt het wel spannend voor de thuisblijvers , de tweede terapie dag zit er al op en ben hevig aan het uitkijken voor een nieuw verhaaltje hoe het gegaan is . Het is nu etens tijd bij jullie en hoop dat je beter en warmer weer hebt dan hier in het koude natte kikkerlandje. Er zijn al veel reactie’s en vind het leuk om te lezen dat er zoveel mensen met jullie meeleven. Heel veel groetjes van ons en tot schrijfs dan maar. Kus van je zus…( en tante )

 • Joris Persoon

  Ha lieve Cas,

  Ik mis je wel een beetje in de klas bij de Wigwammetjes. Veel plezier daar en een kusje voor de dolfijntjes.

  Joris

 • Bianca

  Hoi Cas,
  En hoe was je eerste dagje met de dolfijnvriendjes? We hopen dat je er echt plezier in hebt! We zijn benieuwd naar je eerste reaktie. En Cas, hou je taai, he!
  Liefs Emma en natuurlijk ook van papa en mama en Lieke

 • Sylvia, Mike en Mika

  Wij staan iedere dag te popelen om je nieuwe avonturen te lezen. Hoe was je eerste dagje??? Wij hopen dat je hebt genoten van die mooie grote dolfijnen!
  Kus van ons vier 🙂

 • Hidde

  Hey Cas,

  Heel veel plezier en succes op je eerste therapiedag!

  Hidde

 • Tante Marjan

  Lieve grote kleine vriend,

  Heb even je dagboek en filmpje bekeken, erg leuk om je even te zien.
  Je bent een echte waterrat dus in de lucht is het voor jou dan ook niet echt leuk, dit heb je dan ook gelukkig achter de rug…
  Vandaag is de grote dag dat je eindelijk met de dolfijntjes mag zwemmen.
  En jou kennende, moeten ze je uit het water slepen, maar de volgende dag mag je gewoon weer.. (wat een mazzel heb jij zeg..)
  Voor vandaag in elk geval heel veel plezier.

  Groetjes Tante Marjan

 • oma

  zet hem op grote kanjer,je kan het,groetjes en een dikke knuffel voor alle 3

 • Monique

  Gelukkig goed aangekomen, lekker vooruit blijven kijken, die reis is geweest en die mensen uit het vliegtuig zie je toch nooit meer. Heel veel plezier morgen, vergeet niet lekker te genieten van dit bijzonders. Ik hoop dat Cas de dolfijnen helemaal geweldig vindt, ben heel benieuwd naar de verhalen en foto’s.
  Laat t lekker over je heen komen en geniet en leer.
  dikke kus, Mo

 • Ruth

  Lieve Cas, Daan, Richard en Leo,

  Fijn dat de reis achter de rug is en ik hoop dat jullie een heerlijk weekend hebben gehad en
  dat jullie morgen een leuke leerzame dag mogen hebben.

  Groetjes en een dikke knuffel voor Cas

  Ruth

 • Miranda

  Hay Cas en Neefje,

  Heel veel suc6 daar in curacao…
  Ik hoop dat je dr van geniet om met de dolfijntjes te zwemmen en natuurlijk als je terug komt.. met een voorruit gang 😉

  Hier thuis zijn we allemaal wel een beetje jaloers op je hoor 😉 Je zit daar lekker warm en hier regent het en waait het alleen maar..

  Enne Neefje… Niet te bruin…Dat kan niet he… als je weer op je werk kom haha

  Wij zullen blijven lezen hoe het daar gaat!

  Groetjesssss Miranda

 • Hallo Danielle en Cas en Richard en Leo,

  Gelukkig zijn jullie goed aangekomen. Heel veel plezier alvast morgen en
  een hele fijne tijd daar!!
  Groetjes van ons Piet en Fenna.xxx

 • Stichting Nicolette

  Lieve Cas,

  Morgen gaat het beginnen, dolfijntherapie op Curaçao….! Wij, van Stichting Nicolette wensen jou heel veel succes, en dat je spelenderwijs een stapje verder mag komen in je ontwikkeling. Ook voor je ouders een hele leerzame periode toegewenst. Lieve groet van Stichting Nicolette (Anne-Mieke Berkel)

 • Linda

  Gelukkig is de reis voorbij, gewoon even niet meer aan denken!Hoop dat t met Cas na jullie relax weekend goed gaat en vast succes en plezier voor maandag!!Spannend hoor!
  Linda

 • Jeanet en Jelle

  Lieve allemaal,

  Ik heb veel aan jullie gedacht tijdens jullie vliegreis en of Cas het een beetje volhield. Ik hoop dat jullie nu allemaal lekker ontspannen en we wensen jullie heel veel plezier en succes!
  Liefs Jeanet en Jelle (en Toos 😉 )

 • Inge

  Lieve Cas, Ries, Daan en Leo,

  Wat een onwijs spannende weken gaan jullie tegemoet…. We zijn zo benieuwd hoe alles zal zijn! En zullen zeker vaak in jullie dagboek gaan lezen. Geef maar een kus aan de dolfijnen van ons, ZET HEM OP, CAS!!!!

  Liefs Marco, Inge, Milan en Gwen

 • Monique

  Lieve Cas,
  we hopen dat je het super zult hebben bij de dolfijnen! Lekker genieten en leren, en heel veel lachen. We gaan zeker elke dag even in je dagboek lezen. Daan, Ries en Leo, jullie ook een hele fijne tijd in Curacao en veel succes!!!

  Heel veel liefs,

  Rene, Monique, Guus en Sofie

 • Sylvia, Mike en Mika

  Lieve Cas, mama en papa,

  Heel, heel, heel veel succes in curacao! Wij kunnen niet wachten om je dagboek te lezen! Wij zullen elke stap volgen en hopen dat je veel leert.
  Tot gauw, gaan we weer gezellig naar de speeltuin!

  Geniet ervan als het kan en doe je best als het moet 🙂

  Liefs,

  Sylvia, Michael en Mika

 • Astrid

  Lieve Cas,
  Het zal wel raar zijn hoor, dat je 3 weken niet bij ons op de Wigwam komt spelen, maar ik geef je geen ongelijk hoor! ik hoorde van mama dat je eerst 9 uur moest vliegen en daarna heerlijk kan gaan genieten! Ik ben heel benieuwd hoe je het vindt om met de dolfijnen te zwemmen en ga zeker elke dag je dagboek even lezen!
  Cas, ik hoop dat je veel plezier beleeft van het zwemmen met de dolfijnen, spetter ze maar allemaal helemaal nat! Een dikke knuffel van je wigwamklasgenootjes en juffies Sharon, Petra, Naomi en Astrid!

 • Linda

  Lieve Cas,
  We gaan veel aan je denken en hopen dat je naast nieuwe dingetjes leren ook heel veel plezier gaat hebben! Lekker ontspannen en genieten naast al het harde werken. Daan, Ries en Leo jullie ook veel succes.

  Liefs,
  Mike en Linda

 • Ruth

  Lieve Cas,

  Heel veel plezier in Curacao. Ik hoop dat je samen met dolfijnen weer een stapje verder komt!
  Ook mama veel plezier en succes en voor de andere die mee gaan.

  Liefs Ruth

 • Leo

  Lieve Cas,

  We gaan er in Curacao een gezellig feestje van maken waarbij het grootste feest voor jou is :)…Veel plezier en leerzane momenten!!!

  dikke kus

 • Brigitte

  Lief Neefje ,
  Heel veel plezier bij de Dolfijnen , wij hopen dat je daar vooruit gaat in je ontwikkeling. Jij en mama gaan bijna op reis , ik hoop dat het vliegen je een beetje gemakkelijk af gaat alhoewel je reis naar Spanje wel goed ging dat was wel iets korter. Doe je de groetjes aan de Dolfijnen van ons ! XXX-jes Tante Brigitte

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>