Dagboek Eva

Hier komt het dagboek van Eva

imageHier komt het dagboek van Eva

Nog 5 dagen !

Beste lezers,

Het gaat nu echt opschieten. De voorbereidingen zijn in volle gang.

Dit is Eva. Eva is 13 jaar oud . Heeft een broertje Job van 9 jaar. Eva woont gezellig thuis in Naaldwijk.

Wat Eva precies heeft weten we eigenlijk nog steeds niet. Ze is meervoudig gehandicapt en moet bijna met alles geholpen worden. Wij zijn Eva ook aan  het voorbereiding op de lange reis naar Curacao. Dat doen we met het boekje die wij kregen hebben van het CDTC in Curacao. Daar staan foto’s in van de dolfijnen. Wat zij ervan begrijpt weten wij niet.  In ieder geval kijken wij alle vier erg uit naar de Dolfijnen therapie. Daar wordt er aan een aantal doelen gewerkt die wij hebben aan gegeven. Heel spannend allemaal.

Zondag 11-05-2014

imageimageHallo allemaal, hier weer een bericht uit curacao Na een lange maar voorspoedige vlucht zijn we om 14:00 lokale tijd op curacao geland. Eva en Job hebben zich in het vliegtuig prima vermaakt en de vlucht is dus alles meegevallen, ook de hulp van onze privé stewardess Christel was geweldig. Het hotel ziet er ook fantastisch uit en is van alle gemakken voorzien en vanaf het balkon kunnen we de zee zien. Vrijdag-avond zijn we nog wat gaan eten op het strand om gelijk maar zo goed mogelijk in het tijdschema te komen. We hebben allemaal daarna zeker 8 uur geslapen dus dat begon ook al goed. Zaterdag hebben we een auto gehuurd om het eiland te verkennen en alvast we mooie plekjes te bekijken. Onderweg hebben we lekker geluncht en zijn we ook nog naar het strand geweest. Ondanks dat de temperatuur hoog is is het wel goed te doen vanwege de lekkere wind die er staat en de wolken die er regelmatig zijn. Vandaag gaan we lekker relaxen zo dat we morgen fit zijn om aan de therapie te gaan beginnen. Groetjes Nico Maureen Eva en Job

Maandag 12-05-2014

imageimage

Hallo allemaal,

Vandaag heeft Eva de eerste dolfijn therapie gehad.

We werden om 15:00 verwacht waar we eerst een intake gesprek kregen.

Daarna werd Eva meegenomen om een wetsuit aan te trekken en alvast wat testjes te doen om te kijken wat ze toch beter begrijpt dan wij denken.

Na een halfuur kwam Eva naar buiten om vervolgens naar het dolfiijnenbad te gaan samen met haar therapeut Ricarda, die haar de komende 2 weken gaat begeleiden.  Eva werd uit haar rolstoel getild en zo op het dok gezet. En daar kwam dolfijn Ceblitia, haar dolfijn voor de komende twee weken.

En toen het water in heel spannend, maar Eva vond het gelijk erg leuk. Heel bijzonder om onze dochter zo aan het werk te zien. Er wordt geoefend op communicatie door middel van pictogrammen, en er wordt gekeken wat begrijpt Eva eigenlijk en kan ze dat dan ook aangeven door middel van kiezen uit twee dingen.  Maar eerst ging Eva rustig zwemmen met Ceblitia en Ricarda.  Ze mocht de dolfijn aanraken en dat ging heel goed. Ook werd ze onder haar voeten voor geduwd door de dolfijn. Vervolgens mocht ze ringen over de neus van de dolfijn werpen en daarna er weer afhalen.

Na ongeveer 3 kwartier ging Eva het water weer uit, ze werd gedoucht en daarna volgde er nog een gesprek. Ricarda vond het erg goed gaan en vertelde ons dat Eva zeker meer begrijpt dan wat wij denken. Ook met keuzes maken ging het erg goed.

Ricarda kijkt er naar uit om met Eva de komende 2 weken te werken.  En voor Eva was het deze eerste keer zeer geslaagd. Wij kijken alweer uit naar morgen. En wat zijn dolfijnen toch bijzondere dieren!

Met Job gaat het ook goed, hij heeft vandaag haaien gevoerd en geaaid en gaat morgen naar het strand met een groep kinderen.

Groeten uit een warm Curaçao

 

Dinsdag 13-05-2014

Hallo allemaal,

Hier weer een berichtje uit het zonnige Curaçao .

Vandaag tweede therapie dag voor Eef.  Om 15.20 uur meldde wij ons weer bij het dolfijnen therapie centrum. Om 15 .30 uur kwam Ricarda met een stagaire Eva ophalen. Het was erg leuk om te zien hoe blij Eva was om Ricarda te zien, terwijl Eva haar eigenlijk maar 1 dag kent. Ze omhelsde haar helemaal.

Toen was het tijd om te starten met de therapie, Eef werd weer mee naar binnen genomen, daar is de therapie ruimte om alvast wat te oefenen voor dat ze in het water gaat.

Er is weer geoefend met speelgoed en daarna de foto van het speelgoed kiezen. En dat ging heel goed. Heel bijzonder . Daarna kwam Eef weer naar buiten met wetsuit aan om naar Cebelita te gaan.  Bij het dok aangekomen werd Eef weer naar de waterkant gedragen.

En daar was Cebelita Eva reageerde gelijk heel enthousiast. Het water dan maar in. Weer gezwommen naast Cebelita , haar weer aangeraakt met handen op haar snuit. Ook nu weer heel mooi om te zien van een afstand.

Na een tijdje in het water te hebben gezwommen werd Eef er weer uit getild er werd aan het dok gewerkt. Ook nu weer met plaatjes en speelgoed kiezen en een ja en nee knop. Ook dat ging weer supergoed. Eva is zeer geconcentreerd bezig, en doet ongelooflijk haar best.

Als beloning weer het water in om met Cebelita te zwemmen. Eva gilde van plezier vooral toen Cebelita over een stok sprong die zij mocht vast houden . Ook ging de dolfijn voor Eef op haar rug zwemmen. Fantastisch om te zien!

Uiteindelijk moest Eef eruit, om te douchen. Helaas voor haar.

Tijdens de evaluatie kwam naar voren dat wij foto’s  gaan maken met de dagelijkse dingen, om te kijken of we Eva hier verder mee kunnen helpen. Mooie dag weer met nieuwe input voor ons en Eva.

Om 17.30 uur hadden we nog een welkomst borrel voor alle ouders met kinderen die de dolfijnen therapie doen. Was erg gezellig.

Job heeft ook weer een leuke dag gehad hij is gaan snorkelen en heeft weer haaien gevoerd.Morgen mag hij meekijken bij Eva,op het dok!

Groetjes van ons allemaal!imageimage

Woensdag 14-05-2014

Hallo allemaal,

Terwijl ik nu het het dagboek bijwerk, zitten wij buiten op het balkon. Het is nog heel aangenaam buiten en er waait een zwoele wind.  Je hoort de palmbomen ritselen. De maan staat vol aan de donkere hemel! Een heerlijke avond!

Vandaag therapie dag 3.  Wij begonnen de dag met een bezoek aan het strand. Was leuk, Eva met bandjes aan de zee in, ze genoot. Wij ook natuurlijk!  Het strand is hier echt mooi met de prachtige Caribische zee die een mooie blauwe kleur heeft.  Echt genieten.

Om 13.00 uur waren we weer terug in het hotel. Gegeten, en Eva rustig gehouden, zodat ze fit is voor de therapie. Om iets voor 15.30 uur waren we weer present. En daar kwam Ricarda Eva weer ophalen.

Er werd weer eerst binnen geoefend, na een half uur kwam ze weer naar buiten met de wetsuit weer aan. Op naar Cabalita

Er is weer geoefend op speelgoed erkennen en dat dan op  het plaatje aan wijzen. Dat ging weer goed! Dit is geen toeval meer. Ook de ja en nee kaartjes begreep ze goed.

In het water weer volop gezwommen met Cabalita, weer prachtig om te zien.

Ook weer op het dok herhaald wat ze in de oefen ruimte heeft laten zien, en ging weer goed!  En wat zo leuk was, Job zat erbij op het dok.

De dolfijnen trainster heeft hem veel over Cabalita geleerd! Hij mocht haar aaien, vis geven, en een handje geven. Maar het leukste was de kus!

Job heeft ook kunnen bevestigen dat Eva het echt allemaal wel heeft begrepen.

Tijdens de evaluatie kwam nu dus echt naar voren dat we met pictogrammen kunnen gaan werken zodat Eva zelf ook kan proberen aan te geven wat ze wil.

Zaterdag hebben we  family swim, wij mogen dan ook met Cabalita gaan zwemmen. Daar verheugen we ons nu al op.

Groeten van ons allemaal!imageimage

 

Donderdag 15-05-2014

Hallo allemaal,

Hier weer een berichtje uit het warme en mooie Curaçao .

Vandaag therapie dag 4: Job begon de dag vandaag met de kinderclub. Om 8.30 uur verzamelen bij het Sea aquarium .

Hij heeft een leuke dag gehad. Naar de zeeleeuwen show geweest, iets geknutseld, en naar het strand geweest. Hij heeft hier ook al een vriendje Sep zijn broertje heeft het down syndroom en volgt ook de dolfijnen therapie.

Zelf ben ik nog naar een workshop geweest sensorische intergratietherapie. Deze workshops worden speciaal georganiseerd voor de ouders. Het is prikkel verwerking bij kinderen met een handicap.

Om 15.30 uur meldde wij ons weer bij het therapie centrum en Ricarda kwam haar weer ophalen om eerst weer binnen te oefenen. Ze hebben gewerkt met kiezen van muziek en daarna het kiezen van eten. Eva koos als eerste het plaatje muziek en Ricarda zetten gelijk de muziek aan zodat Eva gelijk de link kon leggen bij dat plaatje. En zo was dat ook bij eten. Helaas geen K3 muziek voor Eef maar de Beatles . Vond ze ook leuk !

Daarna weer het water in met Chabelita!  Het was weer prachtig om te zien dat Eva en Chabelita  een goede combinatie vormen en dat is belangrijk.

Op het dok ook weer geoefend met meerdere plaatjes en dat ging ook weer goed.

Daarna weer het water in, maar nu met nog een dolfijn Nubia, het zusje van Chabelita.  Eva werd door beide dolfijnen onder haar voeten voort geduwd  een echt diva die Eef!  En ze deden ook nog mooie kunstjes voor Eef.

Tijdens de evaluatie was Ricarda weer dik te vreden. Wij krijgen pictogrammen mee om van het weekend te oefenen.

Kortom weer een goede dag gehad!

Groetjes van ons allemaal!!image

Vrijdag 16-05-2014

Hallo allemaal,

Hier weer een bericht uit Curacao .

Job had vandaag weer kinderclub en wij zijn met Eva naar het strand geweest.

Het was heerlijk op het strand, we hebben gezwommen in de zee en Eva kan goed drijven op haar bandjes.

We hebben  onder de palmbomen gelegen in de schaduw. Ook zijn we de boulevard over gelopen hele leuke winkeltjes hebben ze daar.

Om 13.oo uur waren we weer terug in hotel. Boterham gegeten, en daarna kon Eva gaan chillen.

Om 15.30 uur werden we weer verwacht bij de therapie. Ricarda kwam Eva weer ophalen om binnen te oefenen. Ook weer met pictogrammen maar ook op lichaams waarneming.

Eva zit graag met opgetrokken benen en haar armen ook dicht tegen haar borst aan. We gaan proberen dat ze wat meer open gaat. Ze kreeg een zwaarte kussen op haar benen. Ricarda heeft haar armen geborsteld zo door naar haar handen en haar voeten.

Na de binnen sessie het water in naar Chabelita zij lag al te wachten op Eef.

Eva genoot al zichtbaar! Weer mooi gezwommen met Chabelita.

Daarna weer op het dok geoefend. Eva was wat moe vandaag, ze heeft ook een drukke week achter de rug met heel veel indrukken. Maar eigenlijk ging het oefenen op het dok best goed.

Terug in het water ging Chabelita achter Eef staan met haar beide vinnen tegen haar aan.

Heel mooi om te zien! Toen kwam er een grote blauwe bal in het water. Chabelita ging de bal naar Eva toe brengen en Eef ving de bal op met beide handen. Dat deden ze een paar keer. Als laatste zwom Chabelita met haar snuit heel dicht tegen Eef haar gezicht aan, was een mooi moment om te zien.

Als wij van een afstand staan te kijken is eigenlijk elke sessie heel bijzonder om te zien, soms staan ook de tranen in je ogen.

Ricarda gaf tijdens de evaluatie aan dat ze erg te vreden was over de eerste therapie week. Eef heeft ontzettend haar best gedaan. Wij gaan dit weekend ook oefenen met de pictogrammen die wij hebben mee gekregen.

Morgen de family swim nu mogen wij gaan ervaren hoe het is om met een dolfijn te zwemmen Chabelita !

Ook staat er morgen nog een tripje naar Willemstad op de planning.

Allemaal een prettig weekend!

Groetjes van ons allemaalimageimage

Zaterdag 17-05-2014

Hallo allemaal, vandaag was het dan eindelijk zover dat wij met de dolfijn Chabalita mochten zwemmen in plaats van Eva.

Wat een bijzondere ervaring was dit.  Als je naast de dolfijn zwemt voel je de enorme kracht van het dier. De huid is glad maar zacht. Ze was echt heel lief voor ons . Wij kunnen ons voorstellen dat dit op Eva ook een enorme indruk maakt maar ook spannend is om naast zo’n krachtig dier te zwemmen.

Job heeft een watergevecht gehouden met Chabalita een hand gegeven aan Chabalita en tenslotte een kus gehad.

Ook wij mochten handen schudden met haar en hebben ook een kus gekregen.

Chabalita was zeer geïnteresseerd in Nico en zwom steeds recht op hem af.

‘s-Middags zijn we naar Willemstad geweest en hebben daar lekker rondgekeken en gewinkeld. Het was wel erg warm in de stad en dan merk je wel dat het aan de kust met een lekker windje toch wel beter uit te houden is.

We hebben nog wat leuke dingen gekocht voor thuis en zitten nu weer lekker op ons balkon.

groetjes van ons allemaal.imageimage

 

 

 

Maandag 19 mei 2014

Hallo allemaal,

Hier een berichtje uit het warme Curacao .

Vandaag weer begonnen met een een nieuwe therapie week.

Eerst even vertellen wat we zondag hebben gedaan. Wij hebben  een auto gehuurd, zodat we het eiland weer wat konden verkennen. We zijn eerst naar Hato gereden , naar de grotten van Hato. Het was niet mogelijk voor Eva om mee te gaan in de grotten vanwege de vele trapjes. Dus moesten we ons op splitsen. Nico is met Eva de Indian trail gaan lopen. En ik ben met Job de grotten in geweest. Heel mooi, in de meeste grotten is het koud maar deze was warm en klam. We kregen uitleg en rondleiding van een gids.

Daarna zijn we door gereden naar landhuis Jan Kok. Ook mooi zo kregen we een indruk hoe het vroeger op de plantage’s er aan toe ging. In het huis had een kunstenaar nu haar atelier .

Toen wilde wij graag de flamingo’ s gaan bekijken we zagen er maar drie helaas. Waarschijnlijk door de warmte het was 36 graden.

Uiteindelijk zijn we doorgereden naar de vlindertuin daar heerlijk geluncht.

Na de lunch naar het strand de Laguna heette deze baai. Prachtig mooi. We hebben gesnorkeld en hele mooie vissen gezien.

De lokale inwoners van Curaçao zijn vriendelijke en behulpzame mensen. Ze staan altijd open voor een praatje.

Vandaag weer therapie voor Eef. Vanmorgen hebben we rustig aangedaan, zodat Eef weer optimaal van de therapie kan genieten.

Om 15.30 uur melde wij ons weer bij het therapie centrum. Ricarda en Katy kwamen Eva weer ophalen om eerst weer binnen te gaan oefenen. Er is geoefend met pictogrammen met speelgoed erop, het waren kleinere kaartjes. Het was afwachten of Eva dat wel zou begrijpen. Maar toch ging het goed. Ze zat wel af en toe Ricarda in de maling te nemen. Dat kennen we wel van Eef . Eva was erg blij om Ricarda weer te zien .

Na binnen oefenen naar buiten. Daar lag Chabelita al weer te wachten op Eef.

Wij stonden nog even te praten met de moeder van Tim over de therapie enz. In de verte hoorde wij Eva al gillen van plezier, vanaf het dok. Dat is een heel goed teken.

Weer gezwommen met Chabelita. Dat ging weer goed, Eva had de grootste lol in het water.

Vooral toen Chabelita geluid maakte regeerde Eef daar op met geluid terug maken.

Weer fantastische om te zien. Op het dok weer geoefend met pictogrammen . Het is belangrijk dat dit steeds herhaald wordt zodat Eva het goed in zich op kan nemen.

Eva mocht zelf kiezen of ze weer wilde zwemmen met Chabelita en ze koos de JA!!

Ze mocht ringen van de neus van Chabelita halen en Chablita  bracht ze terug naar het dok.

Toen Eva klaar was met de therapie was ze nog steeds erg vrolijk en uitgelaten.

Tijdens de evaluatie was Ricarda ook vandaag weer tevreden. Eva doet erg haar best. Ricarda vindt het ook erg fijn om met Eva te werken.

Tot morgen  allemaal!imageimage

 

 

 

Dinsdag 20-05-2014

Hallo allemaal,

Vandaag een mooie dag gehad hier in Curaçao .

Gisteren zijn we van uit de dolfijnen therapie gelijk maar op de boot gestapt. We gingen varen over de woeste zee naar het Spaanse water. Dat is een baai waar prachtige mooie huizen aan liggen, waar de welgestelde van Curaçao wonen.  Tijdens de vaart konden wij ook prachtig de zonsondergang zien.

Vandaag therapie dag 7.

Job had kinderclub waar hij de schildpadden heeft gevoerd, geknutseld heeft en naar het strand is geweest. Morgen, voor jullie daar in Nederland vandaag het is hier 6 uur vroeger, heeft hij dolfijntrainer dag. Job heeft het prima naar zijn zin hier. Hij is veel in het water ook samen met zijn vakantie vriendje Sepp.

Er was ook nog een workshop vandaag over de dolfijnen. Hoe ze de dolfijnen trainen, hun gezondheid testen, de baby’s die hier geboren worden, wat ze eten enz. Echt zeer interesant.

Ook vandaag waren wij present om 15.30 uur. Ricarda kwam Eef ophalen om binnen te oefenen. Er is geoefend met pictogrammen eerst speelgoed laten zien en Eef moest dan het juiste plaatje erbij kiezen. Dat ging goed. Ook mocht ze op de i-pad werken plaatjes met dieren. Als ze op het dier drukte kwam er bijpassend geluid. Dit ging een paar keer goed. Maar ze vond het wel leuk om te doen .

Daarna watertijd. Chabelita lag te wachten op Eef. Eef vond het heerlijk om weer met Chabelita te mogen zwemmen. Chabelita legde steeds haar hoofd bij Eef neer.

Op het dok werd eigenlijk het zelfde geoefend als binnen. Eva deed nu ook haar best. Maar na een minuut of 15 is Eva niet meer zo geconcentreerd, dan is ze er ineens niet meer bij.

Gelukkig maar het water in om te gaan zwemmen. Ze gilde van plezier!!

Tijdens de evaluatie vond Ricarda dat Eef wat meer moe was dan gisteren. Maar in het water kwam ze dan toch weer los. Toch heeft ze goed haar best gedaan vandaag.

Groeten uit het verre Curaçao van ons allemaal.imageimage

Woensdag 21-05-2014

Hallo allemaal, vandaag alweer de 8e dag van de therapie.

Job werd vanochtend om 10:00 verwacht voor de dolfijntrainerdag.

Hij heeft weer erg veel over de dolfijnen geleerd, hoe de dolfijnen zijn ontwikkeld, hoe de sensoren werken van de dolfijn, en wat de armbewegingen zijn van de trainers om de dolfijnen te sturen, maar hij mocht ze helaas niet zelf kunstjes laten doen.

Ondertussen zijn wij met z’n drie’n naar het strand geweest, we hebben eerst lekker gezwommen en daarna ook nog gesnorkeld en liggen zonnebaden.

Daarna zijn we gaan lunchen en was Job inmiddels ook weer thuis gekomen.

‘s-Middags  kwam Job’s vriendje Sepp nog spelen en we hebben met Eva rustig aan gedaan zodat ze fit was voor de therapie.

Toen wij naar de therapie gingen hebben we Job en Sepp bij Sepp’s hotel gebracht zodat Job daar lekker verder kon spelen.

Bij de therapie was vandaag een clown op bezoek dus voorafgaand aan de therapie heeft Eva daar nog van genoten.

Bij Eva haar therapie ging het vandaag weer over het motorische gedeelte dus met name over het openen van haar handen en het borstelen van haar armen en benen.

Daarna gauw het water in met deze keer 2 dolfijnen. Eva vond het prachtig en gilde van plezier. In de pauze weer wat oefeningen gedaan met de armen en benen en daarna weer gauw het water in om nog even lekker met Chabelita zwemmen. Toen Chabelita op haar rug ging zwemmen had Eva haar beide handen gestrekt op zijn buik neergelegd, prachtig om te zien hoe gek Eva en Chabelita op elkaar zijn.

groetjes uit een warm en winderig Curaçao.imageimage

Donderdag 22 mei 2014

Hallo allemaal ,

Hier een berichtje uit het verre Curacao.

Wat zo fijn is hier, de temperatuur, de zon maar ook de wolken, het is altijd mooi weer. Wij zullen er straks weer aan moeten wennen om onze lange broeken aan te moeten trekken.

Therapie dag 9.

Vanochtend zijn we naar het zwembad geweest, Job kwam later ook met zijn vriendje Sepp. Ook het zwembad vindt Eef erg leuk.

s’Middags Eef weer rustig gehouden,ze was ook moe. Ze lag zowat te slapen in de Fatboy op balkon.

Om 15.30 uur waren we present. Ricarda kwam Eva weer ophalen, om binnen te gaan oefenen. Er is op pictogrammen met ja en nee, foto’s van speelgoed en het herkennen van letters geoefend. Eef had er plezier in.

Na binnen oefenen kwam de watertijd. Dit keer lagen twee vriendinnetjes dolfijnen op Eef te wachten. Nubia en Chabelita natuurlijk. Nubia en Chabelita zijn zusjes ze kunnen soms behoorlijk ruzie maken. Chabelita is ook altijd een beetje jaloers als Nubia mee mag zwemmen met Eef en doet dan extra haar best.

Eef genoot weer in het water, Chablita maakt dan ook vaak allemaal geluidjes als ze met Eef zwemt.

Op het dok is geoefend ook met plaatjes van speelgoed en ja en nee. Ging eigenlijk heel goed.

Daarna het water weer in. Nubia en Chabelita sprongen om de beurt over de stok heen,die Eef vast hield. Ook nog met de bal gespeeld.

Tijdens de evaluatie kwam naar voren dat Eva het leuk vindt om uitgedaagd te worden. Ricarda heeft haar dan ook letters laten zien. Natuurlijk is dat nog heel moeilijk voor Eef,maar ze vindt het leuk. Kortom meer uitdaging aanbieden aan Eef.

Ja, en dan morgen de laatste therapie dag. Ricarda zei het al, ze zal Eef heel erg gaan missen. Wij zeiden al we nemen Chabelita mee, en laten haar zwemmen bij ons achter in de sloot. We hebben het transport al geregeld. Het zal moeilijk worden morgen.

Vanavond gaat Nico nog gezellig met een aantal mannen,vaders van de dolfijn therapie kinderen een borrel drinken op het strand. De dames zijn gisteren geweest en het was erg gezellig.

Groeten uit van ons uit Curaçao !!!imageimage

Vrijdag 23 mei 2014

Hallo allemaal,

Hier het laatste berichtje uit Curaçao .

Therapiedag 10.

Job werd om 8.30 uur verwacht op de kinderclub ook voor de laatste keer. Job heeft haaien gevoerd, is naar het strand geweest en heeft een film gekeken.

Wij zijn met Eef naar het strand geweest, het was weer heerlijk op het strand. Eef is in de zee geweest,en ze heeft een beetje om zich heen liggen kijken.

Terug van het strand geluncht  en daarna rustig aangedaan, want Eef moest fit zijn voor haar laatste dolfijn therapie .

Om 15.30 uur waren we present,met een beetje een raar gevoel. Dit is dus echt de laatste keer. Ricarda nam Eef mee naar binnen om te oefenen. Er is geoefend op lichaamswaarneming, door Eef haar armen, handen, benen en voeten te borstelen.

Daarna is Eva ingesmeerd met creme . Dat geeft voor Eef diepe druk en dat is prettig voor haar. We hoorde Eef  buiten gillen van plezier.

Na het oefenen binnen ook voor de laatste keer naar Chabelita . Zij lag al op Eva te wachten. Eef had er zin in ! Heerlijk weer rondjes zwemmen met Chabelita en Ricarda erbij. Op het dok is er ook weer geoefend op lichaamswaarneming . Eef ging er helemaal relax bij liggen.

Daarna weer in het water met Chabelita echt de allerlaatste keer helaas. Eef had weer de grootste lol. Ook Job mocht nog even op het dok komen, hij had bij de dolfijn trainer dag wat commando’s geleerd bijvoorbeeld hoe de dolfijn te laten praten maar ook om een salto te laten maken. En nu mocht hij dat Chabelita laten doen. Het ging heel goed en Chablita deed het allemaal.

Ja, en toen was het echt af gelopen uit! We hebben als eerst afscheid genomen van Chabelita . We hebben haar bedankt en haar gedag gezegd. We waren erg verdrietig. Je gaat je toch aan deze bijzondere beesten hechten.

Het laatste evaluatie gesprek. Ricarda vond het weldig om met Eef te werken. Ze vond Eef lief, slim maar ook een grote persoonlijkheid. Een heel bijzonder kind. Een meisje met enorm veel potentie . Ze zal haar missen en gaat duimen dat we weer terug komen.

Natuurlijk hebben we een traantje gelaten,  je bouwt zo’n intensieve band met elkaar op.

Het was echt fantastisch om als gezin hier te mogen zijn. Het heeft voor ons een nieuwe ingang gegeven hoe we met Eva verder kunnen gaan. We gaan haar meer uitdagen, en gaan door met de pictogrammen.  En hopen dat Eva zich verder gaat ontwikkelen. Ook het eiland Curacao heeft een warm plekje in ons hart gekregen . Het is hier zo mooi, zo relaxt.

De gesprekken die we gevoerd hebben met andere ouders,  je begrijpt elkaar zo goed en we lopen vaak tegen de zelfde dingen aan.

En Stichting Nicolette hartelijk bedankt voor deze prachtige ervaring , wij hadden dit niet willen missen!!

De koffers staan al bijna ingepakt, wij vertrekken morgen hier om 12.45 uur lokale tijd. Het busje van het therapie centrum komt ons ophalen en brengt ons naar het vliegveld. Om 15.45 uur vliegen we terug naar Nederland, en hopen om 7.00 uur in Amsterdam te zijn.

Ook willen wij iedereen bedanken die met ons meegeleefd heeft via het dagboek, het was ook erg leuk als er weer een berichtje was achter gelaten.  Er is ook nog een film gemaakt van Eva tijdens de therapie en foto’s.

Allemaal tot gauw!

groetjes van ons uit Curacao.imageimage

74 reacties aanDagboek Eva

 • I just like the valuable info you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check once more here frequently. I am moderately sure I will be told lots of new stuff right right here! Best of luck for the following! dckebaafcdbdbbfk

 • Debby

  Hallo Eef en familie!

  Wat een geweldige ervaringen hebben jullie gehad en wat leuk om al die verhalen te lezen en die foto’s te zien. Echt bijzonder!
  Ik hoop dat jullie weer een beetje kunnen wennen aan het dagelijkse leven.
  Wel erg fijn om Eva over een paar dagen weer te zien…

  Liefs, Debby

 • Natasja

  Wat een prachtige ervaringen!!!
  Ik hoor graag de verhalen woensdag op het werk.

 • Brigitte vd Arend

  Hallo Maureen, Nico, Job en natuurlijk Eef!
  Wat een mooie verhalen zeg om te lezen. Christel heeft me zaterdag al het een en ander over jullie avonturen verteld. Hierdoor was ik natuurlijk zelf ook erg nieuwsgierig geworden en heb jullie verhalen gelezen.
  Wat fantastisch dat Eva zo heeft laten zien dat ze toch weer veel slimmer is dan iedereen eigenlijk denkt! Niet voor niets een mooie en bijzondere meid die ook de harten van de dolfijnen steelt.
  Wil jullie heel veel succes wensen met het verdere traject, want na de mooie belevenissen en ervaringen, maar ook het harde werken in Curacao houdt het natuurlijk niet op. Dit zal nog veel verder gaan, maar hopelijk kunnen jullie hier elke dag weer van profiteren en zal Eva jullie nog veel doen verbazen! Ik heb vertrouwen in je Eef 😉
  Liefs en knuffel voor Eva, Brigitte

 • Henny Duiveman

  Hallo Eva, Job, Maureen en Nico,
  Wij wensen jullie een hele goede reis weer terug naar huis. Het was heel leuk om alles een beetje mee te mogen beleven. Het is een mooi dagboek geworden.
  Groetjes, Aad, Henny en Angela.

 • Jennifer Overgaag

  Wat fijn dat jullie het geweldig hebben gehad!!
  Hele goede reis, tot gauw.

  XX

 • Levi Tabben

  Lieve Eva,
  Wij hebben genoten van de verhalen in het dagboek.
  Fijne terugreis en tot volgende week!
  Kus Levi en familie

 • Stichting Nicolette

  Lieve Familie,
  Vandaag de laatste therapie dag alweer……..wat gaat het hard!!! Wat is het iedere keer weer mooi om te lezen dat Eva slimmer is dan jullie dachten. Dolfijn therapie is geen wonder therapie, maar ik denk dat jullie na deze mooie tijd wel kunnen zeggen: wat is het ongelofelijk dat er zoveel moois kan gebeuren in 10 dagen tijd!!!!Wij wensen jullie vandaag een mooie laatste therapie dag toe en ook sterkte, het valt niet mee om na 10 dagen afscheid te nemen van de dolfijnen en de lieve therapeuten die zich voor 100% inzetten voor jullie Eva en alle andere kinderen die dit zo hard nodig hebben!!!!!
  Tevens een hele goede terugreis toegewenst!!!!

 • Cheryl Nas

  Fijn dat Eva het zo goed doet allemaal. Hartstikke leuke foto’s ook. Ik wens jullie alvast een goede terugreis.
  Groetjes, Cheryl

 • Astrid

  Lieve Eva,Maureen, Nico en Job…
  al bijna twee weken aan het trainen met je eigen privedolfijn
  en wat een bijzondere momenten en verhalen zeg.
  Ik vind het heel erg mooi om te lezen dat Eva zo goed haar best doet.
  Een hele mooie ervaring, Welke Eva, maar zeker jullie als familie nog lang bij zal blijven.
  wat kunnen twee weken dan snel voorbij gaan he?
  Nog heel veel mooie momenten gewenst en natuurlijk een dikke knuffel voor Eef!
  Xxx Astrid

 • Jacko

  Lieve Job,

  Heb je nog gevist?

  Je vriend Jacko.

 • oma en opa.

  Wij hebben het dagboek van eva elke dag gevolgd.
  Dit is erg leuk zo beleven wij de hoogte van jullie belevenissen.
  Het eind van jullie mooie reis zit er bijna op.
  Daarom wensen wij jullie alvast een goede reis terug.

  Oma en opa.

 • Henny Duiveman

  Lieve Eva & Job, Maureen & Nico,

  Wat is het toch leuk om al jullie belevenissen mee te mogen maken. Heel indrukwekkend allemaal. En zo fijn om te lezen dat Eva het zo goed oppikt. En ook dat er voor Job genoeg te doen is. Jammer dat de tijd alweer opschiet. Je zou bijna willen dat jullie Chabelita mee konden nemen. Best moeilijk om straks afscheid van de dolfijn te nemen. Geniet nog lekker een paar dagen en tot ziens.
  Liefs, Aad, Henny en Angela

 • K.k.b.j. En gezin

  Lekker chillen met flipper!!

 • ellen broer

  Hai Eefje en familie
  Wat leuk om jullie zo te kunnen volgen
  Heerlijk om jullie zo te zien genieten,veel plezier en geniet maar lekker
  Liefs Ellen van zonnehof

 • Gonny

  Jullie filmen toch ook wel. Want ik wil het ook graag met bewegende beelden zien.
  Lijkt mij echt een topervaring voor Eva.

  Zou bijna willen dat ik mee was.

 • jolanda

  Wat ontzettend leuk om dit allemaal te lezen. wat een mooie belevenissen! en wat fijn dat Eva het allemaal zo goed oppikt,
  xx jolanda

 • Natasja

  Wat een zaligheid allemaal!!!!!
  En helemaal top natuurlijk dat Eef het goed opneemt!!!
  Superrrrrrrrr

 • Astrid Vijftigschild

  Het blijft leuk om te lezen, fijn dat Eva alles zo goed oppikt en het goed doet.
  Groetjes van ons allemaal.

 • Lenie van der Knaap

  Lieve Eva en Familie, Geweldig om jullie ervaringen te lezen. Wij wensen jullie nog een hele fijne tijd in Curaçao en geniet van alles en iedereen om je heen. Veel liefs, Lenie van der Knaap

 • Lia Wubben

  Hallo allemaal,

  Wat leuk om jullie dagboek te lezen en wat fijn dat Eva zo goed reageert op de therapie. Ik wens jullie nog een hele fijne week toe. Geniet ervan.
  Groetjes Lia

  • Lucas is Jewish? It's news to me.For a long time I thought Lucas was Jewish, and I just co3;9n&#udlt square the circle. It just didn't fit with his movies. Then I found out why, lol.

 • Corine

  Wow, wat een bijzondere ervaring voor jullie allemaal! Fijn dat de therapie zo goed gaat en dat jullie daaromheen lekker genieten! Nog een week te gaan, geniet ervan!
  Groetjes uit Naaldwijk, Wout, Corine, Aron en Noa

 • Cheryl Nas

  Wauw nog 1 week te gaan. Wat een mooie ervaring om met een dolfijn te mogen zwemmen. Ben heel erg benieuwd naar jullie belevenissen van de komende week. Heel veel plezier alvast!
  Grietjes, Cheryl, Paul en Feline

 • saskia

  Hallo lieve mensen
  Geniet elke dag van jullie verhaal.zo leuk dat eva reageert op de therapie. Hoop dat ik ook met eva er wat mee kan doen liefs en geniet van elke dag aan. Xxx sas

 • Ard en Bernadette

  Hallo Nico, Maureen, Eva en Job,
  Wat geweldig om te lezen hoe het jullie zo vergaat in dat verre Curacao!
  Heel bijzonder om te lezen hoe Eva reageert op de dolfijnen therapie. De foto’s spreken voor zich.
  Genieten jullie er nog maar lekker van!
  Groetjes van ons allemaal; Hidde, Daphne en Frank, Guido, Ard en Bernadette

 • ellyprins

  Lieve Mareen Nico,Eva en Job

  Wat gaaf om te lezen hoe jullie ervaring is in curacou
  en vooral de dolfijn therapie,echt ontroerend om te lezen wat het met Eva doet
  maar ook voor jullie geweldig om te zien hoe ze reageert.
  het zwemmen vond ze altijd al geweldig,laat staan met een dolfijn.
  Wat had ik er graag even bijgestaan,maar mooi om het zo te kunnen volgen
  ik kom snel langs als jullie thuis zijn om de foto’s te zien .
  geniet nog even
  liefs Elly

 • Nelleke Zuijderwijk

  Leuk om te lezen dat alles zo goed gaat. Nog heel veel plezier daar en succes met de therapie.

  Groetjes, Aad en Nelleke Zuijderwijk

 • Dorien

  Wat leuK om jullie verhalen te lezen, het doet Eva zichtbaar goed!!

  Liefs Dorien

 • Michella Nanhekhan

  Wat een leuke dagen allemaal! Sounds like fun!
  Geniet ervan en van elkaar!
  Liefs Michella

 • Kalsoom Malik

  Mooi dat jullie erg naar jullie zin hebben en veel succes met alles !

  Veel liefs, Kalsoom

 • Gonny

  Wat heerlijk om te lezen dat het met Eva zo goed gaat. En ook voor Job is het een zeer bijzondere vakantie.

  De eerste week is vast omgevlogen,geniet van elke seconde die jullie nog hebben. Wij spreken elkaar gauw als jullie terug zijn.

  Liefs Gonny

 • Cheryl Nas

  Super gaaf allemaal! Geniet ze!

 • Ilona en Margriet

  Hallo allemaal,

  Super om te lezen dat het zo goed gaat en jullie het ook zo naar jullie zin hebben.

  Geniet lekker van het weekend en we hopen dat Eva volgende week nog veel geniet en leert.

  Tot snel in Winschoten

  groetjes Ilona en Margriet

 • Jennifer Overgaag

  Super gaaf allemaal!!!

 • jolanda

  hoi maureen,nico, eva en Job,
  wat ziet het er allemaal geweldig uit, Maureen. Eva met de dolfjn op de foto, mooi om te zien, en job die de haaien mag voeren en aaien?! Super ervaring!
  heel veel plezier nog,maar dat zal geen probleem zijn :)gr jolanda

 • Anita

  Ha Nico, Maureen, Eva en Job.
  Wat een belevenissen allemaal en wat doet Eva het goed zeg.
  Leuk om elke dag iets te lezen. Geniet er lekker van.
  Groetjes Jan, Anita, Nathalie, Martijn en Chantal.

 • Fam. vd Berg

  Ha Eva,Job, Nico en Maureen.

  Leuk om alle positieve verhalen te lezen. Geniet ervan

  Groeten Robert , Sabrina en Brianna

 • Martijn vd linden

  Hey maureen ziet er goed uit heel veel succes met eva.

 • Henny Duiveman

  Hallo, wat leuk om het dagboek van Eva te volgen. Wat een belevenis voor haar en natuurlijk ook voor jullie. Geweldig dat Eva er zo van geniet. Job wat stoer met die haaien. We kijken al uit naar het vervolg van het verslag.
  Groetjes van Aad, Henny & Angela

 • fam. van Lier

  Hallo allemaal,
  wat leuk om te lezen dat het allemaal goed gaat. Wij wensen jullie nog heel veel plezier. groetjes Joost en familie

 • Astrid Vijftigschild

  Hallo allemaal,
  Ik had van Christel al gehoord dat de reis met Eva goed is verlopen.
  Het moet jullie goed doen Eva zo relaxt te zien en wat een leuke activiteiten doet Job.
  Geniet er van met z’n vieren1
  Groetjes Astrid Vijftigschild.

 • Sander, Linda en Eline

  Hallo Eva, Job, Nico en Maureen,

  Wat leuk om hier te lezen wat jullie daar in Curaçao allemaal meemaken.
  Heel veel plezier en geniet ervan.

  Liefs Sander, Linda en Eline.

 • Mariet

  Lieve familie, wat bijzonder allemaal, ik volg het dagboek, veel liefs en geniet
  Xxxassi en familie

 • Michella

  Wat een leuke dagen! En er volgen er zeker nog meer! Wel stoer hoor Job dat je haaien durft te voeren! Iedereen veel plezier!

  Liefs groetjes Michella

 • Jacko.

  Lieve Job,

  Kijk je uit dat je niet verzuipt!

  Je vriend Jacko

 • Carine Gorissen

  Ha Eva en familie,

  Wat ontzettend leuk om jullie via de verhalen te kunnen volgen daar in het verre Curacau.
  Heel veel succes en plezier met de dolfijnen !

  Tot snel, groetjes, Carine

 • Ingenborg

  Hoe is het vandaag gegaan met de dolfijnen?? Ben benieuwd naar het volgende verhaal.. Veel plezier geniet ervan XXX

 • Anja de Jong

  Wat leuk om te lezen en de foto’s te zien. Het gaat helemaal goed daar in Curacao. Ik kijk uit naar het volgende verhaal! Veel plezier met z’n allen!

 • saskia

  hallo lieve mensen wat fijn om te horen dat het zo goed gaat en jullie
  genieten
  lieve gr saskia

 • Jennifer Overgaag

  hoi!

  Wat leuk allemaal,fijn dat het goed gaat en dat Eva het naar haar zin heeft!!
  Jullie nog veel plezier! coole foto’s, erg leuk.

  x Leon Jennifer Max & Noor

 • aisha

  Hi Maureen,

  ziet er goed uit!! En leuk om zo jullie verhaal/ belevenissen te lezen!

  liefs,
  Aïsha

 • Natasja

  Eva ziet er relaxed uit!
  Dat is een goed teken!

 • Christel

  Dag lieve mensen,

  Wat leuk om jullie avonturen te lezen!. Heel fijn dat het zo goed gaat!.
  Ik ben ervan overtuigd dat Eva enorm veel profijt zal hebben van deze therapie!. Geniet ervan!.

  Groeten van ons allemaal

 • Elma

  Hey Eva, Job Maureen en Nico, dat ziet er heerlijk relax uit onder de palm bomen, ben benieuwd naar de verdere belevenissen, veel plezier, ga je lekker snorkelen Job succes.
  groetjes Elma

 • oma en opa.

  Wat een gezellige foto is dit.
  Groet, Oma

 • Jennifer Overgaag

  Hoi allemaal!

  Fijn om te horen dat alles goed gaat, wat een leuke foto echt paradise!
  Heel veel plezier geniet ervan, en Eva veel succes tijdens de dolfijnentherapie.
  Met de poesjes gaat het goed.

  Liefs Leon Jennifer Max en Noor
  xxxxxxxx

 • Opa en Oma Hoogendorp

  Wat staan jullie er gezellig op.
  Leuk dat het goed gaat!

  Groet,
  Oma en Opa

 • stichting nicolette

  Lieve Eva,

  Morgenochtend mag je starten met de therapie……..spannend hoor!!! Wij, het bestuur van de Stichting Nicolette, wensen je heel veel succes en leerplezier toe de komende twee weken!!
  Ik kom zeker nog even kijken deze week……….
  Lieve groetjes van Anne-Mieke Berkel

  • And I was just worndeing about that too!

  • And once they are inside our countries, they will happen with the same frequency. The perpetrators are seen as heroes amongst the loud 'oppressed by Islamophobia' types whilst the bullied cower away after seeing what happens to people standing up for minority religions. In the UK I know that Christianity is now seen as a minority religion and more respect is given to Islam. Given the growth numbers of Muslims, and the changing of our laws to accommodate Islam, we can only expect this to happen in our countries. Well, Heaven help us, as no-one else can. kate b

  • $70. He acted shocked. Now I can never ‘fess up. 🙁 I thought it was a bargain …I’m really hoping for a tree-like fig that grows up to the second set of windows (15+ feet) but it’s Day 2 and it has been dubbed the Little Shop of Horrors bush. We’ll see how it goes.

  • Oh my lord I can wholeheartedly relate to the “irrational fear of hearing friends and family say ‘You’re starting ANOTHER business?’” I’ve come up with so many half-baked business ideas and companies and haven’t launched a single one. Until now, that is. But the fear is paralyzing me from promoting the actual work behind it because I don’t want to be laughed into oblivion. It’s ridiculous. Glad I found someone who can relate

  • This is great and so true. We must think alike which is a scary thought. You should have suggested Hooters just to see his reaction. Really funny.

 • Fam. Poortvliet

  Beste Nico, Maureen, Eva en Job,

  Heel veel plezier morgen met de 1e therapiedag! Geniet van deze bijzondere weken!

  Groetjes,
  Martijn & Jessica, Kirsten, Daniëlle, Esmee en Vajèn

 • Natasja

  Het ziet er nu al geweldig uit!
  Geniet van alle momenten en ik hoop dat Eva haar dolfijn gevonden heeft.
  Laat gauw wat meer foto’s zien! Ben zeer benieuwd!
  En fijn dat de reis goed verlopen is 😉

 • ma persoon

  Lieve allemaal,

  Wat leuk je verhaal te lezen en foto’s te zien. fijn de vlucht verspoedig verlopen is. Eva veel succes met de eerste dolfijnentherapie morgen.
  Geniet ervan !!!!
  groeten en liefs
  (O)ma

 • Jeannette

  Lieve diva van het goede leven en familie,

  Ik heb veel aan jullie gedacht gisteren. Ik hoop dat jullie een goede reis hebben gehad.
  Ik wens jullie een fantastische en onvergetelijke tijd toe en dat de dolfijnen jullie van harte welkom heten .
  En Eva, je zal vast de meest hartverwarmende dolfijn toebedeeld krijgen omdat die jou zo past.

  warme groet Jeannette

 • Shirley Goedendorp

  Hallo Eva en familie!
  Heel erg goede reis gewenst en veel geluk en natuurlijk ook plezier tijdens de therapie met dolfijnen. Ik ga jullie verhalen uiteraard volgen :)!
  Groetjes Shirley

 • Sabrina

  Geniet van jullie mooie reis!
  Veel liefs
  Sabrina

 • Cheryl Nas

  Eva, Job, Nico en Maureen geniet ze op Curaçao!!!
  Heel veel plezier bij de dolfijnen Eef.

  Groeten, Cheryl, Paul en Feline

 • Renate

  Ik wens jullie hele mooi momenten in Curaçao.
  Geniet ervan.

  Job geniet van het vliegen het is echt super gaaf.
  Eva ga lekker knuffelen met de dolfijnen.

  Goede reis.

  Groeten,
  Renate.

 • Henny Duiveman

  Lieve Eva en Job, wij wensen jullie en natuurlijk ook mama en papa een hele goede reis.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>