Dagboek Finn

Dagboek van Finn

Hier komt het dagboek van Finn

Maandag 6 januari 2014

Finn Tetteroo

Finn Tetteroo

Hallo Allemaal,

Mag ik me even voorstellen? Ik ben Finn Tetteroo ik ben 6 jaar en ik zit op de Windroos in Naaldwijk.

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekend dat ik  bijna naar de dolfijn thearapie mag in Curacao. Volgende week donderdag 16 januari is het zover, dan ga ik met papa, mama en mijn broertje Sepp naar Curacao. Opa en oma komen ook gezellig langs in Curacao maar die komen iets later. Ik heb veel zin om met de dolfijnen te gaan zwemmen. Papa en mama weten wel waar de dolfijnen mij allemaal bij gaan helpen en mij gaan leren. lees maar…

Finn heeft sinds zijn geboorte een ontwikkelingsachterstand, hierdoor is hij na de therapeutische peutergroep waar hij zat tot zijn 4e jaar, direct naar de Windroos in Naaldwijk gegaan.

Hij heeft hier al veel geleerd maar we zien ook dat niet alles gemakkelijk en vanzelf gaat.. Nu hij 6  jaar is , is het belangrijk dat hij zich beter leert concentreren en gerichter met taken bezig is, duidelijker leert praten en beter leert omgaan met zijn emoties.

Hierdoor hopen we te voorkomen we dat hij (nog meer) aansluiting gaat missen met leeftijdsgenootjes en kan hij zich verder kan gaan ontwikkelen.

We zijn erg benieuwd wat het ons gaat brengen, we hebben 2,5 jaar gewacht op deze bijzondere reis. Het zal hefig,emotioneel en geweldig worden. Lees onze blog om te zien hoe het gaat met Finn!

Groetjes van Sylvia,Jelle,Finn en Sepp

Zaterdag 18 januari

Finn op het strandOp donderdag 16 januari zijn we rond 07.00 uur in de ochtend naar schiphol vertrokken. Finn was erg uitgelaten en druk, hij vindt vliegen geweldig ( van wie zal hij dat hebben ;-)). In het vliegtuig was er een hele aardige KLM stewardess die Finn zijn plekje wees. Bij het raam natuurlijk!

De stewardess maakte even tijd voor Finn ging naast hem zitten. maakte een gezellig praatje terwijl Jelle en ik ons installeerde met Sepp. De vlucht ging goed, Finn heeft heerlijk filmpjes gekeken. In een kleine 9 uur direct naar Curacao.

Bij aankomst met de auto naar de accomodatie waar we vriendelijk ontvangen werden en de koelkast al gevuld was met koude drankjes! Finn was moe van de reis, dus we hebben het die avond rustig aan gedaan en bij Hemmingway iets gegeten. Om 21.00 uur ging bij ons het licht uit.

Vrijdag 17 janauri zijn we naar een klein prive  strandje bij het hotel geweest, de zee is hier in een mooie lagune gemaakt dus rustig water heerlijk voor Finn om te zwemmen en te spelen. Finn zit dan heerlijk in z’n spel en geniet van de zon en de zee. Na ons middag slaapje, rustig aan gedaan en rond 5 uur naar Hemmigway waar we met een bekende hadden afgesproken. Ook uiteraard ook de 1e westlanders gespot in de bar!  Finn weer in z’n zwembroek, die kon nog even heerlijk zwemmen in de zee. Finn z’n DS haddan we mee genomen . Hij mag daar van ons na 17.00 even op spelen. We hebben hierover goede afspraken met Finn gemaakt. Hij mag er op vaste tijden mee spelen, hij vraagt nu wel de hele dag hoe laat het is…. 😉

’s avonds met onze voetjes in het zand een hapje gegeten met de kids, Vincent en Kim. Finn wilde naast Kim zitten. Erg grappig hij had haar nog nooit gezien maar het klikte goed. Een prima 1e dag.

Zaterdag  18 januari Hier hiep hoera Sepp is jarig vandaag. Hij is 1 jaar geworden! De hoofdrol speler van vandaag sliep lekker uit tot 09.30 uur. Daarna uiteraard gezongen voor hem. Slingers en taart bleven vandaag achterwege, het feest hadden we thuis al gevierd.

Na een vroeg ontbijt (zonder Sepp) zijn Finn en ik gaan zwemmen beneden in het zwembad, wedstrijdjes doen vindt Finn erg leuk maar ook springen in het water en bommetjes maken. Heerlijk te zien hoe vrij hij is in het water. Na het zwemmen zijn Finn en ik naar het Sea Aquarium gelopen waar we bij CDTC de informatie map hebben ontvangen voor de therapie die maandag start. We worden iedere dag om 08.00 uur verwacht. Wel fijn zo vroeg al therapie. Finn is dan wakker en uitgerust.

Toen Sepp wakker was en we allemaal ingesmeerd waren wilde we Sepp ook lekker laten af koelen in het zwembad. Maar daar was meneertje het niet mee eens. Jelle speelde  heerlijk met Finn in het diepe bad en ik ben gaan wandelen met Sepp .Zo kwam ik bij een leuke speeltuin op het strand uit, waar we vanmiddag lekker geweest zijn met Finn en Sepp.Finn vond het leuk om even te klimmen en schommelen. Gezellig iets gedronken met elkaar. Finn een pannenkoek en wij ( incl. Vincent en Kim die we weer tegen kwamen) wat kleine hapjes en het feest was compleet.

 

 

 

 

 

 

Maandag 20 januari 2014

image

maandag 20 januari

Vandaag de 1e dag van de dolfijn therapie. We moesten vroeg op vandaag, om 06.30 uur stond de wekker. Even met elkaar iets gegeten ingesmeerd en op naar CDTC voor het intake gesprek. Om 07.30 uur hebben Finn en wij kennis gemaakt met Merel en Isabella.

Merel is de therapeute en Isabella haar assistente. Finn mocht gelijk met Isabella mee om een mooi wetsuit uit te zoeken. Jelle en ik hebben in te tussentijd met Merel gesproken over Finn. Zij wilde van alles weten over Finn, wie Finn is en hoe hij reageert in allerlei situaties, hoe hij dieren vindt, hoe het gaat met communicatie, aan en uit kleden, opdrachtjes doen enz,enz. Uiteraard ook  de doelen voor Finn tijdens de 2 weken therapie. De therapie is dagelijks van 08.00-10.00 uur.

We hadden goede up to date informatie bij ons van de logopediste, fysio en van school ( breinleren ;-)) Dus zo heeft Merel zich een aandig beeld kunnen vormen van Finn, voor zover dit in een half uurtje lukt ;-). Merel heeft al 4 jaar ervaring in dit werk ze kwam op ons zeer ervaren en over een leuke meid ( of moet ik dame, zeggen ;-))

Finn heeft daarna een half uurtje boven in de oefenruimte opdrachtjes/spelletjes gedaan met Merel en Isabella en kwam toen naar beneden om kennis te maken met Bonnie, zijn dolfijn! Toen wij eindelijk naat het platform mochten om te gaan kijken lag Finn al in het water met Merel en Bonnie. Ge-Wel-Dig!!

Hij was heel ontspannen en had ook ons al snel in de gaten, even zwaaien dan maar….! Hij genoot ervan dat konden wij van een afstandje zien, hij was redelijk ontspannen en voor zover wij het konden inschatten ging het best goed. Tussendoor weer even het water uit, want het is best koud een heel uur in de zee. Op het dock heeft hij een  een spelletje gedaan waarbij hij zich goed moest concentreren. als hij zou winnen mocht hij weer het water in.

Merel had al aangegeven deze 1e dag het rustig aan te doen, om Finn en Bonnie goed te laten wennen en Merel ook Finn goed kon observeren in allerlei situaties. Dit werkte goed voor Finn, zijn vertouwen werd al snel groter, dat gaf ons als ouders een warm gevoel.

Na het zwemmen ging Finn douchen met Merel dit hoort ook echt bij de therapie. hij moet zelf z’n wetsuit aan en uit gaan trekken en inzepen, haren wassen, afdrogen en aankleden. Ik hoor Finn al sputteren….dat het niet lukt. Maar hij kan het best!

Toen Finn klaar was moest hij weer mee naar boven om de oefenruimte op te ruimen. Merel kwam bij ons zitten om haar bevindingen met ons te delen. Ze stelde voor met een drukvest te gaan oefenen voor Finn, zodat hij minder prikkels krijgt van buitenaf en beter kan concentreren, ook gewichtjes aan zijn voeten zodat zich meer bewust wordt van zijn voeten en hij beter leert zijn voeten af te rollen. Wij vonden dat een mooie strart voor morgen dus dat is het plan waarmee we gaan starten.

Bij thuiskomst, was Finn helemaal moe we konden het duidelijk aan hem zien. Het advies is ook om na de therapie vooral rustig aan te doen en de kinderen te laten uit rusten. Dus Finn heeft even TV gekeken en daarna 2 uur geslapen. In de middag had hij weer veel energie hij heeft de hele middag gezwommen. In verschillende zwembaden rondom ons huisje. ’s avonds lekker thuis gegeten en rond 20.00 uur naar bed. Morgen weer een drukke dag….

 

Dinsdag 21 januari

image

Vandaag weer een nieuwe dag met uitdagingen voor Finn.

Om 08.00 stonden we weer klaar voor de therapie, vanaf onze accomodatie is het maar 2 min lopen dus we zijn er altijd zo!

Finn ging weer mee met Isabella en Merel naar de oefenruimte, Omdat we weten dat dit zo’n half uurtje duurt zijn we met Sepp even het Sea Aquarium ingelopen, naar de vissen in flamingo’s gekeken. Daarna weer naar het plekje waar we Finn goed konden zien in het water.

Finn had even 2 dolfijnen om mee te spelen in het midden hangen tussen de 2 dolfijnen, die hem door het water trekken vindt hij prachtig. Als het maar hard gaat. Gisteren hebben we een shirtje voor Finn gekocht waarmee hij het niet zo snel koud heeft in het water. We zagen wel dat hij al weer losser was in zijn gedrag met Bonnie dan gisteren.  Op het dock heeft Finn een spel gedaan om hem meer bewust te laten worden van zijn lichaam. Als Finn dan later  in het water om de zelfde acties wordt gevraagd, merkt Merel dat dit moeilijk is voor Finn.

Met het drukvestje en de gewichtjes is vanmorgen in de oefenruimte  gespeeld, het drukvestje weegt ongeveer 3,5 kilo. Toen Finn dit aan had speelde ze een spelletje dat hij politie was, dit vestje lijkt veel op een politie vestje/jasje, vandaar. Finn vond het reuze interressant.

Finn was duidelijk rustiger met het vestje aan, we gaan nu uitzoeken of dit wel/niet door het vestje komt. Met de gewichtjes aan zijn voeten leert hij zijn voeten beter af te rollen. Hakken ,tenen zijn de woorden die we vandaag veel gebruikt hebben.

Het douchen ging nog niet helemaal zoals het zou moeten, dus ook hier moeten we verder aan gaan werken. We gaan Shampoo meenemen zodat Finn zelf kan leren zijn haren te wassen.

Vanmiddag was Finn minder moe dan gisteren, maar hij heeft nog wel tot half 2 rustig aan gedaan. Beetje Tv  en een beetje slapen. Vanmiddag wilde we iets leuks gaan doen omdat het mijn verjaardag was. Er was echter ook een kennismakingsborrel voor de kinderen, ouders en therapeuten van CDTC. Daar zijn we toch  heen gegaan, het was gezellig en leuk om enkele nieuwe mensen te leren kennen. Deze 2 weken zijn er 12 gezinnen hier voor therapie , uit Nederland 4 gezinnen de rest uit Duitsland.

Na de borrel nog lekker gezwommen in de zee, en van de laatste zonnenstralen van deze mooie 😉 dag genoten. Daarna op het terras iets gegeten en om 20.00 uur lag Finn weer in zijn bedje. Hij wilde wel graag een dolfijn als knuffel hebben zei hij,…lief . Morgen weer een nieuwe dag….

 

Woensdag 22 januari 2014

Finn bodyboardWe hebben een rare nacht gehad. Jelle had al een paar dagen last van z’n oren, en gisterenavond was de pijn naar zijn nek en kaak toegetrokken. Dus geen verjaardagsborrel maar vroeg naar bed. Om ongeveer 23.00 uur werd Jelle wakker van de pijn en hebben we besloten een dokter te laten komen. Gelukkig was hij er snel,  met een anibiotica kuur en pijnstillers zijn we weer gaan slapen.

Gelukkig hebben de kinderen er niets van gemekt en heeft Finn goed geslapen. Vanmorgen ben ik met de kinds naar de therapie gegaan. Jelle was nog niet goed genoeg opgeknapt om mee te kunnen.

Finn heeft in de oefenruimte met Merel een spelletje gedaan met zand en bonen,  eerst moest alles bij elkaar gegooid woren en daarna weer scheiden in 2 bakjes, met een zeefje en/of een trechtertje. Eerst gestart zonder drukvest en daarna met drukvest. Zonder drukvest bewoog zijn hele lijf en hoofd. Met drukvest alleen zijn arm.Mooi om deze effecten te zien.

Ook de gewichtjes om zijn voeten gaat goed, hij loopt hier goed mee. Ook steeds iets sneller. Ook zonder gewichtjes aan zijn voeten zijn we bezig met oefenen dat gaat heel goed in het zand op het strand.

Finn mocht daarna weer met de dolfijnen zwemmen. Hij wil het liefst alleen maar hard door het water. Merel doet het u om en om.Eerst een rondje hard dan weer langzaam. Hij gaat zich steed beter concentreren, hij ziet ons wel staan, maar is veel minder met ons bezig dan de 1e dagen.

Op het dock heeft Finn ook weer een concentratie en fijne motoriek spelletje gedaan. Daarna weer het water in met Bonnie en toen voor het eerst op het bodyboard. Hij vond het super cool zoals hij dat zelf kan zeggen.

’s middags heel rusitg aan gedaan ook voor Jelle die weer snel aan het opknappen was gelukkig. Even TV gekeken, geslapen en een uurtje naar het strand. Daarna lekker thuis gegeten.

Finn hebben we voor het slapen gaan nog even laten douchen, hier zagen we heel duidelijk de 1e effecten van de thearapie. Helemaal zelf douchen, haren nat maken, inzepen, afspoelen en afdrogen ! Top gedaan Finn. Mama en Papa ontroerd van wij hij doet.

We hebben ook nog lekker met Finn gekletst voor het slapen gaan, hij vroeg van alles en vroeg ook goed door is dat ook nieuw?? Of deed hij dat al…we zullen er de komende dagen/week achter komen!

 

Donderdag 23 januari 2014

Finn hoepel

Finn was al om 06.30 wakker, de wekker gaat altijd om 07.00 uur dus ik ben even bij hem gaan liggen en we hebben gekletst en foto’s om de telefoon gekeken. Om 07.00 uur uit bed, ontbijtje maken en alles klaarmaken voor vertrek. Om 08.00 uur waren we ( incl. Jelle die zich gelukkig weer beter voelt) bij CDTC.

Merel, Isabella en Finn zijn in de oefenruimte blaaslotto gaan doen, hij wist eerst niet goed hoe hij goed moest blazen maar na een paar aanwijzigen van Merel ging het beter. Hij speelde het spel met Isabella en hij wil altijd graag winnen. Ja hoor ook deze keer wint hij op de nipper van Isabella. Hij heeft binnen ook geoefend met kleine bandjes om z’n voeten met een toetertje er onder als hij zijn hiel. Als hij goed afrolt gaat het toetertje, zo weet hij of hij het goed doet.

Toen naar het water, met Bonnie aan de slag. Finn heeft vandaag helemaal alleen Bonnie vastgehouden, terwijl zij hem door het water trok. Merel was er wel bij maar hoefde vrijwel niets te doen. Hij zag ons wel mij zijn focus was duidelijk op zijn oefeningen.

Op het dock een blaasspeletje  gedaan, op het teken van Merel op het fluitje blazen. hij moest Merel goed volgen, hij wilde veel te snel, dus het was niet goed en moest opnieuw. Goed oncentreren, kijken,blazen,…ja hoor uiteindelijk ging dat ook goed.

Toen weer het water in Jelle heeft een filmpje gemaakt van Finn op het bodyboard. Stoer! Daarna was Finn door het koude water net een ijsklontje geworden brrrrr dus ff douchen maar, zelf wetsuit uittrekken onder de douche staan, wassen, afdrogen aankleden.

Daarna weer terug met Isabella naar de oefenruimte, terwijl Merel ons heeft bijgepraat over de vorderingen. Tevens een afspraak gemaakt met de logopediste Heike. Om Finn op dit vlak verder te bespreken en te kunnen helpen.

Finn zit nu even TV te kijken, zo even een uurtje slapen dan lekker naar het strand, voordat Opa en Oma landen op Curacao. Finn gaat met Jelle mee hun op halen op de airport.

Vanavond eten we op het strand een hapje denk ik, zo hebben Tonny en Albet gelijk het vakantie gevoel. Gezellig dat ze komen…Finn en ook wij kijken er naar uit.

Morgen de laatste dag alweer van de 1e week, wij mogen bij de 2de zwem ( na de docktijd) morgen dicht bij Finn en Bonnie gaan kijken. Morgen middag mogen Jelle en ik en Opa of Oma ook met de dolfijn zwemmen bij de family swim.

Dus dat wordt een leuke 1e dag voor Tonny en Albert….foto’s en nieuwe verhalen volgen snel!

Vrijdag 24 januari 2014

image

Vandaag gaan opa en oma, voor het eerst mee naar de therapie. Om 08.00 uur waren we met z’n allen bij CDTC. Onderweg met Finn al hakken,tenen geoefend. Finn mocht gelijk mee met Merel en Isabella naar de oefenruimte. Merel had voor Finn een circuit uitgezet, hij moest hierbij ook bij verschillende mensen in het kantoor een letter op halen die uiteindelijk de naam Finn vormde.

Het vragen om de letter gaat nog lastig, doordat Finn vaak al te vroeg de vraag stelt hoort niemand hem. We zijn vanaf vandaag dan ook aan het oefenen eerst iemand aankijken, wat hij overigens best goed doet 😉 en daarna de vraag stellen.

Na het circuit was het tijd voor Bonnie. Hup het water in, wat wel koud was in de ochtend. Wij hebben vanaf een afstandje gekeken, Finn had veel plezier en zwaaiden vrolijk naar ons. Bonnie is erg vertrouwd met Finn ze gingen een nieuw trucje uitproberen, Bonnie moest nl. een kaartje in zijn mond vasthouden. Dat was nog best lastig, wel goed on te zien dat Bonnie ook moet leren.

Tijdens de tijd op het dock voor Finn hebben ze een spelletje gedaan, met kaartjes. Bij het kaartje van een bijv. een deur moest Finn dan het kaartje van de sleutel zoeken. Dit was eigenlijk redelijk makkelijk voor Finn. Dus moest hij daarna goede zinnen maken van de 2 kaartjes, bijv: Met de sleutel maak je de deur open.

Na de docktijd mochten wij dichterbij komen om het een keer echt goed te kunnen zien. Finn en Bonnie samen, wat en ervaring zeg. Finn bleef ondanks dat wij vlakbij waren goed geconcentreerd op Bonnie. Merel had goede afspraken met hem gemaakt, eerst gaan we zwaaien en daarna gaan we weer op Bonnie letten. Uiteraard mocht Finn weer op het bodyboard, dit keer een echt Cars bodyboard, WAUW!

Finn ging daarna weer douchen, we hadden ook shampoo meegenomen. Dat heeft hij ook gelijk geoefend. Hij sopte eerst alleen zijn haren aan de achterkant, met wat aanwijzigen van Merel is ht gewoon gelukt! Zonder tranen ook nog, goed gedaan Finn.

Daarna naar huis even uitrusten van de laatste therapiedag.

Jelle,Tonny in ik even naar de Appie Heijn. Helemaal leuk, gewoon precies hetzelfde als bij ons, alleen geen bonus kaarten    :-).  Na een heerlijke lunch op ons terras, even gaan wandelen langs het strand, en gezwommen nij Mambo Beach.

Om 15.45 uur was het tijd voor Jelle, Tonny en mij om met Bonnie te mogen zwemmen tijdens de Family Swim. Wat was dat leuk. We konden er geen genoeg van krijgen.  Zelfs 3 kwartier met de dolfijnen gezwommen en geknuffeld. We hadden zelfs 2 dolfijnen het laatste kwartier . Ook Nubia, (de dochter van Bonnie) zwom gezellig met ons mee.

Jeetje die dolfijnen zijn echt groot, wel heel spannend maar ze zijn heel lief en willen graag spelen. De dolfijnen  moeten dagelijks getraind en uitgedaagd worden op nieuwe dingen om ze fit en alert te houden. Ze hebben erg veel energy en zijn niet moe te krijgen.

Finn was met Isabella mee gegaan, naar het Sea Aquarium en kwam terug om van een afstand naar ons te kijken. Tonny was al iets eerder uit het water gegaan en zat lekker op het dock. Toen Finn dit zag maakte hij zich een beetje zorgen om oma dus hij kwam even vragen of alles goed was. Hij is immer de expert nu met dolfijnen 😉

Finn mocht niet mee zwemmen bij de family swim omdat dit de therapie niet ten goede zou komen, Finn moet Bonnie echt zien als therapiedolfijn.

’s avonds hebben we lekker bij Zanzibar gegeten. Wat een top dag is dit geweest.

Zo is de 1e week alweer ten einde gekomen, wat een indrukken en ervaring voor Finn en voor ons. Met Merel alweer wat doelen en aandachtspunten voor Finn voor volgende week besproken, we gaan nu lekker genieten van het weekend!

Zondag is hier Ride For the Roses, 2,8 km zwemmen van Zanzibar naar Mambo Beach, het zal een gezellige dag worden hier op het strand…..

Maandag 27 januari 2014

image

Het weekend is voorbij en vanmorgen waren we om 08.00 uur weer bij CDTC. Finn had er weer zin in, ik heb hem nog nooit zo positief gezien als hij naar een therapie moest.

Finn ging met Isabella en Merel mee om weer in de oefenruimte te gaan werken. Vandaag was het zoek de verschillen, waarbij hij ook duidelijk moest vertellen wat de verschillen waren. Dus echt benoemen wat hij zag. Finn vond het aan het einde wat moeilijker worden, of had geen zin meer. Toen heeft Merel het drukvestje weer aangedaan en moest hij het nog 2 keer goed doen, dat ging goed. Finn trots en Merel ook ;-). Merel gaf ook aan dat de verschillen niet eenvoudig waren en dat ze zelf ook goed moest kijken voordat ze de kaartjes aan Finn gaf dus uitdaging genoeg.

Toen weer naar Bonnie die hadden we wel gemist, Finn vroeg in het weekend aan ons wat Bonnie aan het doen was en of ze ook moest uitrusten nu en ook weekend had. Wat schattig he. Finn moest wel weer even in zijn concentratie komen. Maar het ging best goed, af en toe even zwaaien naar ons 😉

image

Op het dock moest Finn blaasspelletjes doen, met een fluitje dat leek op een mond, die hij tussen zijn lippen moest houden en ook moest blazen. Dit is nodig voor de mondmotoriek die ervoor zordt dat Finn duidelijker  gaat praten. Uiteraard is dit een vervolg op de logopedie die hij al in Nederland had.

Wij hebben ook een gesprek gehad met Lizette de logopediste van CDTC. Zij heeft naar aanleiding van ons verhaal over Finn en het verslag van onze logopediste uit Nederland ons weer nieuwe tips en inzichten gegeven. Ze gaat ook woensdag met Merel mee om Finn weer wat verder te helpen. Fijn hoor dat er zo meegewerkt en gedacht wordt met ons.

Na de thearpie hebben we het rustig aan gedaan, Sepp en Finn hebben lekker geslapen. ’s middags zijn we naar het Piraten strand geweest , zoals we dit noemde voor Finn. ( Hoekse hut) Was erg leuk, we hebben daar ook gegeten  en om 20.00 uur lag Finn in bed.

Wij hebben nog lekker zitten kletsen op het balkon en zijn ook op tijd gaan slapen.

 

 

 

 

Dinsdag 28 januari 2014

image

Vanmorgen kwam Finn rond 07.15 zelf zijn bedje uit, dus dat was een goed teken. Uitgerust aan het werk vandaag. Finn heeft inmiddels hier de broodrooster ontdekt en wil het liefst alleen nog maar boterhammen eten die geroosterd zijn. Eigenlijk ook het liefst nog zonder beleg, maar dat vinden wij geen goed idee. Dus na 2 geroosterde bammetjes op naar Bonnie.

Met Merel en Isabella vandaag een spelletje gedaan met een hele reeks kaartjes die een verhaaltje vertelde. De kaartjes moest hij in de juiste volgorde leggen en daarna moest hij het verhaal vertellen. Zo leert hij dat een verhaal een begin en een einde heeft. Hij kan vaak in zijn eigen verhalen ergens in het verhaal beginnen en van de hak op de tak gaan in het verhaal waardoor, wij en/of buitenstaanders hem niet goed begrijpen. Als dit gebeurt is dit een minder positieve ervaring voor zijn zelfvertrouwen. Dit zelfvetrouwen heeft hij hard  nodig om het praten (communicatie) en de concentratie steeds beter te krijgen. (eigenlijk een van onze doelen voor deze therapie weken)

We zijn nu echt dagelijks bezig met als je iets aan iemand vraagt eerst aankijken, de naam noemen als je die weet en dan de vraag stellen. We zien dat dit goed werkt voor Finn. Mensen (ook vreemden) horen hem. Begrijpen wat hij zegt en reageren daar weer positief op. Ook de hulpvraag: Wil je mij helpen? gaan we steeds meer gebruiken.

Finn mocht ook in de oefenruimte op zijn rug gaan liggen met zijn ogen dicht, Merel had bolltjes die zacht waren of prikkelig hij moest dan voelen en benoemen wat het was.

We oefenen iedere dag ook thuis met hakken,tenen lopen dit gaat best goed. Als we het zeggen past Finn direct zijn manier van lopen aan. Het duurt uiteraard nog even voordat het een gewoonte is. Zijn kuitspieren zijn ook wat kort daar zullen we ook wat aandacht aan moeten gaan besteden met de fysio als we thuis zijn.( Renate kan wellicht wel helpen, onze oppas en fysio in opleiding!)

image

Bij Bonnie ging het weer goed vandaag, het is echter niet zo warm vandaag dus best koud in het water. De zon liet het een beetje afweten vanmorgen, dat merk je dan gelijk. Finn mag nu echt wel een paar keer alleen Bonnie vasthouden en naar het dock zwemmen. Uiteraard is Merel er gewoon bij maar ze houdt Finn dan niet meer vast. We hadden vandaag de verrekijker van Albert bij ons, dus we konden goed Finn z’n gezichtsuitdrukkingen zien. Echt gaaf!

Op het dock kreeg Finn een kurk van een champagne fles in zijn mond en enkele kaartjes met afbeeldingen van bijvoorbeeld een aardbei. Hij moest dan met de kurk in zijn mond het woord aarbei zeggen en Merel en Isabella moesten het raden. Goed articuleren is dus een must bij deze oefening.

Van Lizette de logopediste na ons gesprek van gisteren ook een hele lijst gekregen met oefeningen voor Finn z’n mondmotoriek en het slikken want ook dat is belangrijk dat dit goed gebeurd. Lizette gaat hier morgen extra aandacht aanbesteden bij Finn.

Finn heeft al een hele tijd een bitje wat hij iedere avond met slapen in heeft, hiermee zorgen we dat hij niet met zijn tong tegen zijn tanden aanduwd en hij leert zijn mond te sluiten. Dit kennen ze hier nog niet dus die gaan we morgen even meenemen naar Merel en Lizette.

Met Bonnie was het weer feest vandaag, een hele grote ronde op het cars bodyboard door het water was een mooie afsluiting van de dag.

Gisteren hadden we trouwens nog leuk een leuke lipmotoriek oefening gedaan. Na het eten van een ijsje met 2 stokjes, kwam Finn met het idee om die tussen de lippen vast te houden en een wedstrijdje ervan te maken. Dat was super bedacht van hem vonden wij. Uiteraard de winnaar was Finn.

Vandaag doen we het rustig aan Finn was toch nog wel moe vanmorgen, zei Merel. Morgenmiddag en donderdagmiddag ook al kleine plannetjes gemaakt dus een rustdagje is wel een goed idee. Hopelijk laat ze zon zich vanmiddag nog even zien!

Het verdrietige nieuws van Linde heeft ons hier in Curacao ook bereikt. Wij denken nu vooral terug aan de tijd die zij hier heeft gehad met haar ouders, haar broer en zusje. Het is zo bijzonder dat je dit je kind kan geven, een blijvende herinnering.  Vanuit Curacao wensen we Frank ,Marian,Michiel en Jasmijn heel veel kracht en sterkte toe. We zullen Finn vragen Bonnie een extra kus te geven voor Linde, zo zijn we in gedachte bij jullie.

 

image

 

 

Woensdag 29 januari 2014

image

En zo was het alweer woensdag, de dagen vliegen voorbij. Vandaag zou Lizette de logopediste met Finn even meekijken voor zijn mondomtoriek. Het klakken met de tong lukte nog niet, dat gaan we extra oefenen. In de oefenruimte heeft Finn vooral veel logopedie oefeningen gedaan vanmorgen. Zijn tong buiten zijn mond bewegen ging goed. Het slikken is nog niet verder geoefend omdat hij eerst het klakken moet leren.

Met Bonnie was het weer een feestje, wat zien we Finn stralen iedere dag. Hij is heerlijk aan het kletsen en stelt zelf ook steeds meer vragen, zeker ook buiten de dolfijn therapie. Hij luistert ook naar het antwoord en vraag weer iets. Meer zelfvertouwen zien we zeker ontstaan. Jippie ik ben zo blij, dat we reslutaten gaan zien. Bonnie was ook weer aan het oefenen met de kaartjes in haar mond, dat gaat steeds beter.

Op het dock hebben ze een spelletje gedaan met kaartjes. Alle kaartjes hadden een kleur, rood,groen,geel,blauw.Onder het gekleurde kaartje lag een kaartje met een afbeelding. bijvoorbeeld een Ijsje een paraplu enz. Dan moest hij met een dobbelsteen gooien. De kleur die hij gooide moest hij benoemen en dan ook het kaartje met de afbeelding die onder het gekleurde kaartje lag. Merel en Isabella deden ook mee met het spelletje dat was dus een goed geheugen spelletje. Finn vond het best moeilijk, ook het op zijn beurt wachten ;-).

Ons valt wel op dat Finn nu zelfstandig en gemakkelijk in de kleermakerszit gaat zitten. Dit is een goede houding om actief de werken en je core van je lijf goed actief te krijgen. Jelle en ik vinden kleermakerszit maar lastig dus wij moeten dit ook maar gaan oefenen.

image

Na de therapie is Finn vaak alles nog wel aan het verwerken, hij zit dan rustig en je hoort hem niet of hij speelt een spel met zijn speelgoed of kunffels.

Na de therapie zijn we een keer gelijk iets gaan doen, even naar Albert Heijn, Finn vond het wel gezellig en had al snel zn eigen mandje volgegooid met snoepjes en ijsjes 😉 We hebben alles weer terug gezet en zijn daarna weer naar huis gegaan. Een vroege lunch en daarna even TV kijken, om 13.00 uur lekker naar het strand, Finn had het erg naar zijn zin, er was een ander jongetje om lekker mee te spelen.

Om 15.30 uur hadden Jelle en ik een workshop over communicatie, het ging vooral over de basis van communicatie. We hebben daar 2 duidelijke zaken geleerd. Dat is 1 vraag tegelijk stellen wachten op het antwoord ( ook al duurt het even) en dan weer een nieuwe vraag en tevens niet vragen of hij wil vertellen wat hij net gedaan heeft, als je er zelf bij bent geweest. Dan denkt hij, dat hoef ik toch niet te vertellen je was er zelf bij. Uiteraard kan je het wel aan een buitenstaander laten vertellen.

’s middags zijn we bij Marc en Marielle gaat BBQen. Zij wonen hier. Het was erg gezellig, de kinderen hebben wat gespeeld en afgesloten met een ijsje en een filmpje van….Cars! Het mooiste vond Finn dat ze een hond hebben die Cola heet!

Om 20.30 uur lag Finn heerlijk moe maar voldaan in bed.

 

 

Donderdag 30 januari 2014

imageimage

Vanmorgen was Finn al om half 7 op zoek naar de Ipad, ik werd er wakker van dus ben maar even gaan kijken. Ook Sepp werd wakker, dus toen was het afgelopen met de nachtrust. Opgestaan, gedoucht, Finn heeft zichzelf aangekleed en toen een boterham in de broodrooster, inmiddels wel met beleg erop.

Rond kwart voor 8 naar CDTC gelopen waar Jaden een ander Nederlands jongetje die ook therapie heeft, een boekje van Dora aan het lezen was met zijn papa. Finn ging er gelijk bij zitten en luisterde aandachtig naar het verhaal. Toen Merel en Isabella kwamen ging hij mee om de oefenen. Vandaag heeft Finn domino gedaan, met kleine woordjes. De eerste letters van een woord herkende hij wel, de rest van de letters waren lstiger daar hielp Merel hem bij. Op de andere kant van het kaartje stond dan wel de afbeelding van het woord dus dat hielp wel.

Toen naar Bonnie en Nubia Finn mocht met 2 dolfijnen starten vandaag. Leuk hoor! Hij keek ook naar ons, zo van zien jullie mij wel 😉 Ze gaan heerlijk door het water, Finn in het midden tussen de dolfijnen in.

image

Esther een hoofdtranister kwam even bij ons kletsen hoe we het vonden, en hoe zij alles bij CDTC ervaarde, erg leuk om haar even te spreken.

Finn heeft op het dock weer het spelletje met de kurk in zijn mond gedaan net als een paar dagen geleden. Merel deed een blinddoek om zodat ze echt het woordje wat Finn zei via haar gehoor alleen kon waarnemen. Sommige woorden kon ze verstaan, bij andere woorden lukte dat moeilijker of niet. Finn zal  meer moeten leren articuleren, daar is dit spelletje dan ook heel goed voor.

Na de docktijd werden wij geroepen dat we weer dichtbij Finn mochten kijken, wat een verrassing! Het ging super goed. Finn bleef goed geconcentreerd en lijkt al een echter dolfijntrainer. Hij kent veel signalen, het lijkt net of Finn hem de opdrachtjes geeft. Het trucje met de kaartjes lukte bij Bonnie vandaag, eindelijk. Dus ook Bonnie heeft iets geleerd deze week van of met Finn.

Toen was het tijd om te douchen en haren te wassen, dat ging weer prima. Hij rook heerlijk fris.

Na een uurtje Ipad, zals beloofd aan Finn vanmorgen, gaan we nu klaarmaken voor het strand. even lekker relaxen, zwemmen en genieten met elkaar.

Morgen is de laatste dag met Bonnie, dat zal weer moeilijk worden….

 

Vrijdag 31 janauri 2014

Vandaag de laatste dag voor Finn met dolfijn Bonnie! Dit wordt een bijzondere dag…

Om 08.00 uur stonden we klaar voor de laatste therapiedag, Merel en Isabella haalde Finn op voor het werken in de oefenruimte, Finn mocht vandaag een dolfijn verven. Hij is niet zo van knutselen en verven, maar hij deed dit heel goed. Was super geconcentreerd en had het drukvestje niet nodig. Dit vestje wordt alleen gebruikt als Finn beweeglijk en druk is in zijn lijf waardoor hij minder goed zijn concentratie kan opbrengen. Finn mocht eerst de verf uit de tubes op een bordje doen daarna de dolfijn in kleuren. Onderaan op de tekening heeft Finn met Merel samen de naam van Bonnie geschreven. Finn heeft verschillende kleuren gebruikt, uiteraard ook rood Finn z’n lievelingskeur.

Toen de gewichtjes weer om de voetjes en wandelen naar de dolfijnen. Wetsuit aan en richting Bonnie. Het feestje kon beginnen. Finn had 3 dolfijnen om mee te zwemmen toe hij begon. Finn was erg vrij in z’n doen en laten vandaag  en wilde alles alleen of op zijn manier doen. Hij moest natuurlijk wel luisteren naar Merel, toen Finn maar door bleef gaan heeft Merel hem duidelijk verteld, nu is het klaar. We gaan weer goed luisteren, toen was het klaar en ging het goed. Finn gaat vliegensvlug door het water liggend op de buik van Bonnie! De 2 andere dolfijnen gingen met andere kindjes zwemmen, dus Finn ging weer alleen op Bonnie concentreren.

Op het dock heeft Finn een spelletje gedaan met Merel en Isabella, funny cards.

Daarna de allerlaatste keer het water in met Bonnie en Papieta kwam ook even kijken. Sonja de dolfijntrainster was ook in het water, Zo gingen ze met zn 3en zwemmen met 2 dolfijnen, dat was super leuk om te zien. Finn ging echt afscheid nemen van Bonnie met heel veel knuffelen en vasthouden kusjes geven en natuurlijk een extra groot rondje op het Cars bodyboard.  Bonnie nog lekker wat visjes geven, een laatste kus. Bonnie zwaaide nog even naar Finn toe was het tijd om echt terug te gaan. Finn was wat stilletjes bij het terug lopen naar de douches, hij begreep heel goed dat het nu klaar was.

Even lekker douchen en opwarmen, daarna zijn mooie Bonnie tekening halen om aan ons te showen, Wauw wat mooi gedaan Fnn die gaan we thuis inlijsten en ophangen. Finn kreeg ook een hele mooie DVD met een Video of Foto’s van de therapie weken. En een mooie ingelijste foto met Bonnie en Papaieta die hem een kus geven.

Finn wist dat wij ook een klein presentje hadden voor Merel, Isabella en Sonja, dus hij zei gelijk: ” M’  aar wij hebben ook een cadeau voor jullie hoor ” ha,ha dat was mooi van Finn. Dus na het geven van de presentjes hebben we nog een paar laatste foto’s gemaakt, traantjes weggepinkT, en toen op naar de winkel om voor finn een mooie dolfijn knuffel de kopen. Zo heeft Finn voor altijd een Bonnie bij zich.

Wat was het mooi, Finn heeft deze weken veel geleerd, stapjes gezet die hem zeker gaan helpen.

Hij heeft meer zelfvertouwen gekregen, zijn concentratie is beter geworden, hij kan beter luisteren en communiceren in situaties. Hij loopt beter op zijn hele voetenen hij klakt met zijn tong inmiddelser  vrolijk op los!!  We horen van ouders die al eerder geweest zijn en van therapeuten ook dat er thuis vaak ook nog wel verdere ontwikkelingen zijn….we zullen zien.

Wij willen Merel, Isabella, Sonja, Lizette,Karin en de rest van het CDTC team heeeel erg bedanken voor de mooie tijd die ze ons gegeven hebben. Ook Stichting Nicolette, heel erg bedankt voor het mogelijk maken van deze therapie voor Finn en alle andere kinderen die geweest zijn of nog zullen gaan!

Groetjes van Finn, Jelle Sylvia en Sepp!

 

 

 

36 reacties aanDagboek Finn

 • Finn Tetteroo

  Hallo allemaal ik ben die Finn en ben nu 14 jaar en het gaat goed met mij heb je nog vragen stel ze graag

 • Finn

  hee je kent me nii amaa maar ik heet ook Finn je ben beswelkoel maarikbenknapper he zech manneke

 • Brent

  Hoi Finn,

  Ik heb samen met mama naar de foto s gekeken.
  Ook heeft mama verteld wat je allemaal gedaan hebt.
  Super cool, hoor!
  Maar ik vind het ook wel weer leuk dat je weer terug bent.
  Kunnen we weer lekker samen spelen!!
  Groetjes Brent

 • Sylvia

  ;

  lieve allemaal,
  wat super leuk alle berichtjes op de site van stichting nicolette.
  zoooo leuk om te lezen, iedereen bedankt voor het sturen, morgen komen we naar huis. tot snel…..

 • Milan

  Hi Finn, wat een avonturen heb jij beleefd zeg. Echt cool dat je met de dolfijnen mag zwemmen, dat wil ik ook wel! Als je weer terug bent dan moeten we maar snel afspreken, dan kan je me alles vertellen!
  Groetjes, Milan

 • Josje

  Wat heb jij genoten Finn, je bent echt vooruit gegaan. Wel blijven oefenen
  thuis hè? Mooie foto’s ook en steeds een leuk verslag van mama.
  Jullie zullen wel een lekker kleurtje hebben van het zonnetje.
  Ben benieuwd naar jou dolfijn knuffel en jou gekleurde tekening.
  Ik wens jullie een goede reis terug. Knuffie vanJosje.

 • Marian

  Hallo allemaal,

  Ik heb met veel plezier gelezen hoe het jullie vergaat. Super Finn dat je het zo goed doet. Volhouden hoor.
  Genieten jullie maar van iedere dag daar . Heel veel groetjes
  en een knuffel,

  Marian

 • Ank van Veen

  Hallo Jelle, Sylvia, Finn en Sepp.

  Ik vind het leuk om het dagboek over jullie belevenissen in Curacao te lezen.
  Fijn dat Finn het naar zijn zin heeft in de therapie en hij zo geniet van het zwemmen met dolfijn Bonnie. Het belangrijkste is natuurlijk dat jullie en Finn er zoveel leren. Ik wens jullie allemaal nog veel plezier, ook oma Tonny en opa Albert.

  Groeten, Ank.

 • Frieda Reinier Joris, Sjors, Elena Persoon

  Zet ´m op Finn!Geniet nog van jullie tijd daar.

 • Renate

  Elke dag even een momentje uittrekken om weer te lezen over Finn’s waanzinnige avontuur! Wat een stappen, wat zeg ik; SPRONGEN, maakt hij zeg!!! Ben zo trots en zo benieuwd naar hoe ik hem terug te zien krijg!
  Nog heel veel plezier en succes en genot gewenst voor de komende week!
  Renate

 • Kimm

  Hoi Finn,
  Wat fijn dat je het zo goed doet op de dolfijnen school! Ik ben nu weer thuis in het koude Nederland. Brrr…
  Heel veel succes en plezier daar nog.
  Groetjes aan je papa en mama en broertje.
  Liefs
  Kimm

 • Stichting Nicolette

  Goedemorgen,
  De eerste week therapie zit erop en ook het weekend is alweer voorbij. Hopelijk hebben jullie hiervan genoten en lekker kunnen rusten voor de komende week. Wat heeft Finn al mooie stapjes gemaakt……super!!! Wij wensen jullie allemaal nog een hele mooie therapieweek toe met heel veel leermomenten. Lieve Finn, je bent een kanjer!!! Lieve groetjes van Anne-Mieke Berkel

 • Jolanda Lange

  Geweldig om jullie zo te volgen en wat super gaaf dat het zo goed gaat!
  Succes verder en geniet ervan!
  Veel liefs Jolanda xx

 • Sandra

  Lieve Finn,

  Wij genieten van je verhalen over je belevenissen met de dolfijnen. Echt leuk. En wat goed dat je nu al veel beter gaat douchen.

  veel succes en plezier nog

  Doe je de groetjes aan papa, mama, Sepp, opa en oma.

  dikke knuffel
  Sandra en de manneb

 • Diane van Lier

  Sylvia en Sepp nog van harte gefeliciteerd met jullie verjaardag. Wat leuk om te lezen dat Finn het zo goed doet. Ik wil jullie nog een fijne tijd wensen op Curacao.

  Groetjes Tom, Diane, Anja en Rick

 • Simone

  Ha lieve fam,

  Wat indrukwekkend om te lezen!! Wat mooi dat jullie en vooral Finn dit mee mag maken. Helemaal super.

  Leerzame, gezellige en ook relaxte tijd toegewenst.
  Lieve groetjes,
  Jeroen, Simone, Sem, Cas en Lex

 • Sylvia

  Hallo Allemaal,
  Bedankt voor jullie leuke berichtjes, we genieten ervan, Finn wil graag dat we alles voorlezen. Pap en Mam, wat goed dat het gelukt is ons iets te sturen via deze website k ben trots op jullie.

 • Wilma

  Hoi Finn, Jelle, Sylvia en Sepp.

  Super stoer Finn dat zwemmen met Bonnie. Ik hoorde van Oma Tonny dat ik je kan volgen met je vorderingen en vandaar mijn berichtje. Nu ik dit zit te typen zitten Oma Tonny en Opa Albert al in het vliegtuig om in het echt te komen kijken hoe goed jij het doet.
  Syl en Sepp nog gefeliciteerd met jullie verjaardagen en geniet met z’n allen van het mooie weer en alle leuke dingen.Groetjes Wilma + fam.

 • ted&syl

  Ha Finn,Sepp,Jelle en Syl, fantastisch om te lezen en te zien op foto’s hoe jullie reilen en zeilen.Hele fijne,mooie,lieve ontroerende momenten gewenst en zien jullie verslag/dagboek met plezier tegemoet.

 • Pap en Mam

  Geweldig Sylvia en Jelle dat ik jullie zo goed kan volgen. Ik heb het verslag van dag 2 gelezen. Spannend allemaal, dikke kus.

  Pap en Mam

 • Pap en Mam

  Beste Syl,

  We proberen contact te maken maar hebben nu geen verbinding met internet via de i-pad. Hier is alles goed.

  We spreken elkaar nog via skipe.

  Groeten,

  Pap en Mam

 • Hermien

  Hoi Finn,
  Opa Albert en oma Tonnie zijn nu al op het vliegveld en stappen zo dadelijk in het vliegtuig om naar jou toe te komen want ze willen héél graag zien hoe jij al met dolfijnen kan zwemmen. Zijzelf hebben dat nog nooit gedaan en ze willen het wel leren van jou !!
  Daaaaaag en groetjes aan Sepp, aan mamma en aan pappa

 • Sylvia

  Hallo allemaal,
  Bedankt voor de leuke en lieve berichtjes. Erg leuk om te lezen Finn wil graag dat we het voorlezen 😉
  Groetjes syl, Jelle Finn en Sepp

 • Monique

  Leuk om jullie verhaal te lezen en te volgen.
  Super dat het zo goed gaat!
  Nog veel plezier en succes.
  Groetjes Benno, Monique, robbin, Lotte en ben (die ook gek op dolfijnen zijn;-)

 • Naima&Hans

  Super om te lezen dat eerste dagen goed zijn gegaan!
  Heel veel plezier en succes!

  Grt Naima, Benjamin, Louise en Hans

 • Jordi

  Ik hoop dat jullie het naar jullie zin hebben, finn ik ben jaloers op je ik wil ook wel met dolfijnen zwemmen. XXX jordi XXX

 • Stichting Nicolette

  Lieve Finn,
  Fijn dat jullie een goede reis hebben gehad! Nu weer in Curaçao, voor jou al een bekend eiland. Lekker genieten van de zon, zee,strand en vanaf vandaag ook zwemmen met een dolfijn. Wij, het bestuur van de Stichting Nicolette, wensen jou heel veel leerplezier en geef de dolfijn een dikke kus van ons. Ook voor je ouders een periode met veel leerplezier toegewenst. Voor Sepp wordt het lekker genieten van alles en z’n ogen uitkijken naar de dolfijnen. Lieve groetjes, Anne-Mieke

 • Brenda

  Hallo familie Tetteroo

  We wensen jullie een fijne leerzame tijd in Curaçao

  Lieve groetjes Brenda en fam

 • franny

  Heb jullie eerste berichtjes gelezen. Ben super nieuwsgierig hoe het straks met de therapie gaat. Groetjes

 • Carianne

  Hey finn, heel veel plezier en succes vandaag bij de dolfijnen. Doe je ze de groetjes van ons !!!!
  Liefs Fleur, Femmy, Lennaert en Carianne

 • Josje

  Sepp, ge-fe-li-ci-flap-staart met jou verjaardag.
  Finn, gefeliciteerd met jou broertje.
  Sylvia en Jelle, jullie ook van harte.

  Leuk dat jullie nu in Curacao zijn. Guus en ik zijn er 2 jaar geleden geweest.
  Goed insmeren hoor, want het stikt er van de kleine mugjes. En dan is het
  nog niet zeker, dat dit helpt.
  Spannend Finn, voor jou, zwemmen met de dolfijnen. Veel plezier en geniet er van.

  Ik ga jullie blog volgen. Groetjes en kus van Josje.

 • Sheila Strauss

  Hallo familie Tetteroo, Ik wens jullie heel veel bijzonder momenten toe tijdens jullie verblijf op Curaçao. Een paar jaar terug heb ik samen met mijn gezin ook gezwommen met dolfijnen. Ook op Curaçao. Dat vonden wij allemaal, ook mijn kinderen, heel erg bijzonder. Ik kan dan ook alleen maar zeggen:GENIET.

 • Marjolijn

  Hey Finn, heel veel plezier daar met de dolfijnen !! Ben best wel jaloers hoor, zou ik ook best wel eens willen… Lekker genieten daar, dikke kus X

 • franny

  Finn, wat fijn dat je naar de dolfijnen gaat!! Veel plezier…ik zal je blog volgen voor al je ontwikkelingen…go for it. Kus

 • Ronald Widdershoven

  Heel veel succes!!
  Ik hoop dat het contact de dolfijnen wat moois brengt.

  Groet Ronald Widdershoven

 • Rita Koornneef

  Hey familie Tetteroo!
  Een hele fijne en mooie tijd toegewenst in Curacao!

  Liefs van Rita

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>