Dagboek Joris

Even voorstellen

 

19 november is het zover. Joris Persoon springt in het diepe met een dolfijn. In het Dolfinarium wilde hij alleen maar het water in, dus dat komt wel goed. Hoe hij op de therapie zal reageren, blijft een enorme verrassing. Dat wij een hoop lol zullen hebben, is zeker. Joris is een vrolijke jongen met het syndroom van Down. Hij wordt bijna 6 jaar en heeft een hoop voor zijn kiezen gehad. In zijn eerste maanden heeft hij een hartoperatie ondergaan en in een paar jaar al heel wat buisjes in zijn oren gekregen. Dit heeft geleid tot veel verbetering, maar zeker ook tot een ingewikkelde voedselproblematiek. Wij hopen dan ook op wat verbetering in het eetgedrag.
De reis naar Curaçao is volledig uitgestippeld. Joris houdt namelijk niet van verrassingen. In Curacao weten ze dat. Vandaar dat we al een boekje hebben ontvangen met alle foto’s van het CTDC, geweldig. De foto’s vertellen precies hoe een therapiedag verloopt. Thuis werken wij ook met foto’s en pictogrammen om zijn dagstructuur aan te geven. Dit geeft Joris houvast. Daarnaast gebruiken wij veel gebaren. Joris begrijpt gesproken taal wel, maar praten is erg moeilijk. Gebaren vindt hij leuk en op deze manier kan hij zich uitdrukken. Hopelijk krijgen wij nog wat meer inzicht in zijn taalontwikkeling.
Maar de grootste uitdaging worden alle prikkels die op hem afkomen: het vliegtuig, een nieuwe omgeving, de warmte, nieuwe mensen en die enorme dolfijn! Hij gaat het allemaal geweldig vinden, maar de spanning zal enorm zijn. Wij hopen dat de therapeuten veel tips zullen geven om zijn prikkelverwerking te kunnen verbeteren. 
Wij gaan het beleven, op naar Curaçao!

Maandag 19 november

Daar gaat hij! Met spanning in zijn lichaam loopt hij met Anja mee, zijn hoofdtherapeute. Zij heeft zich gespecialiseerd in spraakproblematiek en heeft veel ervaring. De gehele sfeer is erg goed bij CDTC en wij worden erg vriendelijk ontvangen en op ons gemak gesteld. Want zij weten ook wel dat wij het bijna net zo spannend vinden. Na eerst even binnen gewerkt te hebben, komt Joris in wetsuit weer naar ons toegelopen. Nog een kus en daar gaat hij. Met Anja, de dolfijntrainster en een begeleidster loopt hij naar het dok, waar de dolfijn al vrolijk rondjes zwemt.  Joris wil vrij snel het water in en is ondanks de spanning ook heel nieuwsgierig. Al snel zien wij vanaf de kant dat Anja zich op twee punten concentreert: zijn auditieve prikkelverwerking en de communicatie. Joris wil bij de eerste gil van de dolfijn het water weer uit. Gillend en trappend wijst hij naar de kant. Hij moet van Anja eerst oogcontact maken en aangeven wat hij wil. Dan pas krijgt hij zijn zin. Dat heeft ze in alles doorgevoerd en Joris pikt het heel snel op. Het gegil van de dolfijn blijft beangstigend en wij willen bijna gaan zeggen dat zijn koptelefoon op moet, maar weten dat wij dat niet moeten doen. In het evaluatiegesprek blijkt dat ze dit bewust niet heeft gedaan. Anja heeft namelijk de dolfijntrainster gevraagd om Chabelita(de dolfijn) de geluiden van zacht naar hard te laten opbouwen, zodat Joris kan wennen aan het geluid. Dat blijkt te werken. De laatste 10 minuten lijkt het hoge geluid hem weinig meer te doen. Oh ja, daarom is dit zo’n unieke therapie!

Wie is Chabelita ? http://www.cdtc.an/nl/the-team/the-dolphins

curacao therapiedag 1

Dinsdag 20 november

Jemig, wat een belevenis. Rennend vloog hij de therapeute in de armen, zwaaide naar ons en liep met zijn eigen koffertje naar binnen. Hij was er weer klaar voor. Ondertussen spraken wij met de familietherapeute over de relatie tussen Joris en Sjors. Hoe kunnen zij hun eigen spel ontwikkelen, maar ook leren samenspelen? Na bruikbare tips komt Joris een knuffel geven en zwaait nog even. Hij wil naar de dolfijnen. In een dag lijkt hij een half jaar ouder. Hij heeft duidelijk zijn structuur gevonden. En wat een rust heeft hij in het water. Hij gilt bijna niet meer, wijst veel minder naar de kant en geniet volop van de dolfijn. Die laat hij zwaaien, springen, met zijn vin wapperen en kusjes geven. Als de dolfijn op het einde een harde kreet geeft op commando, reageert Joris hier niet op. Wij kijken elkaar hoofdschuddend aan. Hoe kan dit? Niet eens zijn handen op zijn oren. Wat een slimme dieren en wat een goede trainsters. Dat kleine mannetje ligt hier op de buik van een dolfijn en krijgt met zijn vinnen een knuffel. Niet te geloven en Joris vindt het prachtig. Ondertussen ziet hij ons echt niet staan. Wij verbazen ons over zijn concentratie. Zelfs als Anja op het dok met foto’s zijn spraak probeert uit te lokken, ziet hij niet eens dat de dolfijn 10 meter de lucht in springt. Die verhoogde concentratie van bijna 4x geloven wij nu wel. Dat zien wij voor ons neus gebeuren.

Woensdag 21 november

Om klokslag 5.00 uur wordt iedereen hier wakker. Joris heeft dan hele verhalen en zal dat iedereen laten horen. Om 7.15 uur zitten we elke dag in de auto. Om 8.00 uur begint de therapie. Joris was prikkelbaar en moe. Hij vertikt het om overdag te slapen en hij eet een stuk minder. Vanmorgen haalde hij het kaartje van de dolfijn van het pictobord. Dit gebruiken wij om zijn dagstructuur duidelijk te maken. Hij had geen zin dus. Waarom niet? Geen idee. Eenmaal daar aangekomen was er niets meer aan de hand. Joris kan moeilijk tot geen stukjes met een harde structuur verdragen. Door spelenderwijs, buiten een standaard eetmoment, de cracker aan te bieden, heeft ze het voor elkaar gekregen dat hij 5 hele kleine stukjes heeft geaccepteerd. Wauw! Stap 1 is gezet. Nog grotere sprongen maakt hij in zijn spraakvermogen en het gericht aankijken. Wij moeten het wel uitlokken, maar dan vraagt hij met gebaren en klanken: Mag ik wat drinken? Daarbij is Joris in drie dagen drie nieuwe klanken gaan gebruiken. Hetzelfde aantal als in het afgelopen jaar! Gistermiddag hadden wij een happy hour met therapeuten en andere gezinnen. Nooit zo’n succesnummer voor Joris. Na 5 min. zei hij heel duidelijk: Ik wil naar huis! Ha ha goed gezegd jongen. Therapeuten, wat doen we nu? Joris wist het wel: zoveel mogelijk wegrennen. Vanmorgen hebben wij hier bruikbare tips voor gekregen en de familietherapeut keek naar onze opvoedingskwaliteiten. Hieruit blijkt dat wij ook nog wat vooruitgang kunnen boeken. Vandaar dat wij vanmiddag een familyswim met de dolfijnen hebben 😉

Donderdag 22 november

Vandaag alweer de vierde dag voor Joris. Hij was erg moe en gaat dan ook wat dwars zitten en op de grond liggen bij het opstarten van de dag. Het fijne is dat wij gedurende deze therapie ook hier goede handvatten voor krijgen, zodat wij Joris goed kunnen begeleiden. Bij aankomst bij CTCD bleek dat zijn vaste therapeute Anja ziek was. O jee en nu? Door goed te communiceren en goed zijn nieuwe therapeute van vandaag voor te stellen, was Joris weer snel op zijn gemak. De therapie en de doelen gaan gewoon verder en natuurlijk lag Chabelita, zijn vaste dolfijn en inmiddels grote vriendin, al op hem te wachten. Joris kijkt gemakkelijker de dolfijn en de therapeuten aan en maakt heel bewust klanken als: B, K, T en V. Hij is hier veel bewuster mee bezig. Hij lijkt nu door te krijgen dat hij communicatie zinvol in kan zetten. De dolfijn beloont hem immers continue. Vandaag hebben ze geoefend met duidelijk ja en nee zeggen. Voorheen moesten de woorden uit zijn tenen komen, maar met de kaartjes erbij gaat dit vele malen makkelijker. Hij voelt zich bij de dolfijn erg op zijn gemak en geeft hem nu handmatig een visje. Joris pakt de vis uit de emmer en gooit het in de bek van de dolfijn alsof hij dat al jaren doet. Gelukkig hebben wij net de vissenkom thuis weggedaan. Morgen is Anja hopelijk weer beter en kan zij verder gaan met het eetgedrag. Vanmorgen hebben wij de gedragsdeskundige gesproken. Bij CDTC komen gezinnen die vaak tegen dezelfde problemen aanlopen, waardoor therapeuten direct antwoord kunnen geven op onze vragen uit de praktijk. Heel prettig. Wellicht dat ze nog met degene kan praten die vannacht onze auto openbrak voor de deur. Gelukkig niks gestolen, maar wel twee uur lang politie en beveiliging voor de deur. Het voordeel: de jongens hebben genoten van de takelwagen vanmiddag en wij hebben een nieuwe, rode auto. Het is hier geen dag saai, in de buurt van de Caracasbaai!

Vrijdag 23 november

Visjes kijken

Visjes kijken

Visje geven

Vandaag waren wij vroeg bij CDTC. Joris vindt het lastig om te wachten, dus vroegen wij of hij bij de visjes wilde kijken. Ja!, dat floepte er gemakkelijk uit. Verrassend, want normaal kunnen wij niet afwijken van het standaard patroon en zeker niet net voordat hij wat leuks gaat doen: dolfijnzwemmen. Naast het therapiecentrum ligt het toeristische Sea Aquarium. Van kleine vissen tot haaien zijn hier te bewonderen. Joris vindt het prachtig. Normaal houden wij hem goed vast, zodat hij niet wegloopt. Begin van de week hebben wij met de therapeuten over zijn wegloopgedrag gesproken. Het levert ons veel stress op, omdat hij altijd wegloopt als hij daar kans toe ziet. Dit heeft vaak tot gevaarlijke situaties geleid. Anja en Nicole hebben hem deze week continue gevraagd naast hen te lopen, niet te rennen en hebben veel voor hem afgebakend. Bijvoorbeeld door een zwart matje in de douche te leggen. Alleen op die manier is het voor Joris duidelijk dat hij moet blijven staan. Een andere manier is de lijn van A naar B uit te stippelen en te visualiseren. In de praktijk is dit nog moeilijk toe te passen. Vanmorgen was een mooi moment om dit uit te proberen. En voilà, Joris heeft los rondgelopen bij alle aquariums zonder weg te rennen. Hoe dat kan? Wij verbazen ons over meer zaken de afgelopen 5 dagen. Tijdens de therapie heeft Joris met memorykaartjes gewerkt, die beplakt zijn met allerlei voorwerpen: pasta, schuursponsjes, stokjes enz. Door de kaartjes te voelen, werkt Joris aan zijn prikkelverwerking in het mondgebied. Dit gebied reageert namelijk sterk op prikkels in handen en voeten. Tijdens het spel zagen de therapeuten dan ook veel beweging in het mondgebied. Eerder heeft sensorische integratie, buiten het eetmoment, geleid tot het eten van stukjes(zoals een boterham). Ons doel nu is hardere stukjes als een cracker of een appel. Tot slot het leukste van de eerste therapieweek: Joris kijkt ons geregeld recht in de ogen aan. Heel bijzonder. Wij gaan het weekend in  en openen onze ogen voor Curaçao.

Maandag 26 november

Vandaag ging Joris met veel plezier weer naar de dolfijnen. Anja was weer beter een kreeg een dikke knuffel. Het weekend was goed verlopen, behalve de regen die op zondag viel. Heel de dag stortbuien. Daar is ons kikkerlandje niks bij! Dus waren we aan huis gebonden. Het voordeel was dat wij als ouders alle geleerde opvoedtips konden inzetten. Daar had Joris alleen even geen zin in. Hij werd geregeld boos en gooide spullen weg. Vandaar dat Anja besloot even niks te verwachten van hem. Gewoon Joris zijn ‘gang’ laten gaan. Hij mocht beslissen wat hij wilde doen. Hiermee vergroot hij zijn zelfverzekerdheid. Dat werkte. Hij was helemaal trots na de therapie en volledig ontspannen. In de middag zagen we hier het resultaat van. Onverwacht hebben we onze spullen ingepakt en zijn we naar Het Lions Dive Resort vertrokken. ‘S nachts was het 2x alarm van het huis afgegaan en stonden we weer met beveiliging. Dat slaapt niet prettig meer en we willen ons concentreren op de therapie. Met dank aan stichting Nicolette zaten we einde van de middag in ons nieuwe verblijf. De overgang verliep heel goed en Joris heeft het goed geaccepteerd. Verandering is moeilijk, maar Chabelita heeft hem er doorheen geholpen.

Dinsdag 27 november

voorbereiding

Joris en Sjors hebben vannacht samen op een kamer geslapen in ons nieuwe onderkomen met een prachtig uitzicht op zee. Opvallend was dat Joris heel ontspannen was tijdens de watertijd vanmorgen met Anja. Ze vonden dit heel bijzonder om te ervaren. Als Joris heel rustig is, wordt de dolfijn ook rustig en dat merkt de trainster. Zie het als een spiegel voor ons als ouders;). Als wij rustig zijn, worden de kinderen dat ook. Andersom bouwt Joris veel spanning op in zijn spieren als er iets spannends gebeurt, ook in positieve zin. Bijvoorbeeld als de dolfijn spettert in het water of iets onverwachts doet. De kunst is om hem rustig te houden in zoveel mogelijk situaties. Een van de mogelijkheden is een verzwaringsvest en enkelgewichten. Het vest was geloof ik al 3 kg! En hij vindt het heerlijk. In het water gaat dit vanzelfsprekend uit, dan geven ze hem wel diepe druk door hem stevig vast te pakken of hem zijn knieën te laten pakken. Dan ontspant hij snel. Vandaag hebben wij als ouders massagetraining gekregen. Wij dachten dat ze ons zouden leren hoe wij de kinderen konden masseren, maar dit bleek voor onszelf te zijn. De opdracht is elkaar eens in de week een korte massage te geven om tussendoor echt de ontspanning op te zoeken. Tevens gaven ze tips voor kindermassages. Vooral voor kinderen met een prikkelverwerkingsproblematiek is dit aan te raden. De afgelopen avonden was Joris aan het spoken. Terwijl Sjors vroeg of hij naar bed mocht, wilde Joris vooral klieren, grapjes uithalen en uit zijn bed klimmen. Met diepe druk en een massage was hij uiteindelijk zo vertrokken. Heerlijk voor hem en voor ons. Vandaag stond dus in het teken van ontspanning en rust. Het laatste hebben wij nu gelukkig gevonden in ons appartement op de begane grond. De bovenste etage was toch wat spannend met onze klimmende kinderen.

Joris met vest en enkelbanden

Woensdag 28 november

Eén met de dolfijn

Wauw wat een ontspanning bij Joris in het water! Bij de rest van de familie ook. Er hangt hier een heel ontspannen sfeer. De therapeuten halen bewust de druk van de ketel de laatste dagen om Joris te leren zelf keuzes te maken. Hij geniet er enorm van. De dolfijn en Joris voelen elkaar zo goed aan dat Chabelita vandaag  Joris in het water kwam halen om een rondje te zwemmen, zonder dat de trainster een seintje gaf. Bijzonder om te zien en de therapeuten waren ook onder de indruk van de relatie tussen de dolfijn en Joris. Hoeveel kusjes en visjes Chabelita wel niet van Joris krijgt ha ha! Zelf hebben wij ook weer tips gekregen hoe wij Joris keuzes kunnen laten maken, zonder af te wijken van consequent opvoeden. Wij beseffen ons hoe belangrijk onze rol en vraagstelling hierin is. Onze zinsopbouw lokt al een reactie uit. Niet alleen bij Joris, maar ook tussen de kinderen onderling. Ze concluderen dat als Joris zijn aandacht eenmaal is getrokken, hij ook leerbaar is en zeer gemotiveerd. Gesproken taal begrijpt hij dan goed. Vandaag hebben we stilgestaan bij het gooigedrag en het weglopen. In welke situatie ontstaat het en hoe kunnen wij het beste reageren. De waarom vraag is hier minder belangrijk. Ook in het stellen van diagnoses vinden ze hier ondergeschikt aan het positief veranderen van het (probleem)gedrag. En dat vinden wij een opluchting en een groot verschil met de werkwijze in Nederland. Hoe kunnen wij het beste uit het kind halen, het kind sprongen in de ontwikkeling laten maken, ouders het gedrag laten begrijpen en handvatten voor thuis meegeven? ‘Ankers’ leggen die thuis bovengehaald worden en toepasbaar zijn in elke situatie.

Donderdag 29 november

Gezichtsmassage

Vandaag mochten wij weer dichtbij komen kijken. Voor ons heel fijn, zo zien wij gedetailleerd wat de therapeuten doen en horen wij hoe ze communiceren met Joris. Een heel verschil met vorige week. Een hard DA! betekende daar, wijzend met zijn vinger. Wegdraaien en -kijken als hij iets niet wilde en vooral duwen en trappen. Dat was voor Joris communiceren met een vreemde. Vandaag echter zei hij duidelijk KA! en keek met een vragende blik de therapeute aan. Hij wilde graag een KAart om aan te geven wat hij met de dolfijn wilde doen. Een klein voorbeeld om aan te geven hoe hij vooruit gaat. Als ouders zien veel meer vooruitgang dan wij hier kunnen omschrijven. Deze hele week is Joris zo lief en rustig en kan alle veranderingen gemakkelijk aan. Hij kijkt ons ook aan als wij iets uitleggen om vervolgens met een blik of een gebaar duidelijk te maken dat hij het begrepen heeft en dat het goed is. Gisteren is Anja even langs geweest om tijdens het eten mee te kijken. Laten wij jullie de details besparen van dit eetmoment;-) Joris liet keurig het gedrag van thuis zien en alle problemen die zich voordoen tijdens het eten. Gelukkig maar, want daar gingen ze vandaag weer mee aan de slag. Op de foto kun je zien hoe ze Joris een gezichtsmassage geeft, vooral rondom het mondgebied. De andere therapeute geeft met een handdoek diepe druk voor wat afleiding. Hij lijkt relaxed, maar wilde continue omhoog, weg van alle prikkels daar. Vanmiddag hebben wij nog een apart gesprek met de logopediste over het eetmoment en daarna uitleg over de training van dolfijnen. Nog één keer genieten morgen!

Vrijdag 30 november

Het hele team

Joris werd vandaag later wakker dan normaal en was in zichzelf gekeerd. Wij hebben een aftelkalender hangen, dus hij wist dat dit de laatste dag was met Chabelita. Hij had zin en liet dat zien in het water ook. Knuffels, kusjes, Anja duwde hij af en toe weg en gaf aan dat hij wel alleen met de dolfijn ging zwemmen. Hij spetterde in het water, vroeg om kaartjes en regelde het allemaal zelf. Zo nu en dan krijgen we hier een hoosbui over ons heen, worden we kletsnat en liggen er allerlei blaadjes op de grond. Om daar met blote voeten over heen te lopen, vindt Joris spannend. Ze reageren hier direct op door de dolfijn met haar neus op Joris zijn voeten te kriebelen en voort te duwen. Hij liet het gewoon toe en genoot ervan. Zo, daar zwemt een zelfverzekerd jochie zeg! Ze lieten hem genieten en ons ook. Een emotioneel moment als je de eerste dag en de laatste naast elkaar zet. Want die eerste dag was het schreeuwen, duwen en was hij angstig. Er zit maar twee weken tussen. In deze weken is zo veel bereikt bij Joris en bij ons, dat wij het idee hebben een sprong van meer dan een jaar te hebben gemaakt. De therapieën in Nederland zijn goed en wij zijn dankbaar met alle hulp. Echter een klein rekensommetje leert ons dat twee weken lang elke dag twee uur therapie feitelijk meer is dan 40 weken therapie, maar de dolfijnen therapie is veel intenser en veel grootser. De therapeuten zijn erg kundig en niet specifiek afgestemd op logopedie of fysiotherapie, maar beheersen alle facetten en kunnen en mogen hun specialisme direct onderling overleggen. De dolfijnen zijn zeer intelligent en voelen het kind feilloos aan. Situaties die hier plaatsvinden in een onbekende omgeving, kunnen wij direct terugkoppelen en ‘oplossen’. Hierdoor blijft het ook veel langer bij het kind hangen. Daarnaast krijgen wij als ouders zoveel handvatten mee, die wij thuis goed in kunnen zetten. Kortom: het concept staat als een huis en is een unieke ervaring voor heel het gezin, die nog lang na zal doordringen in onze herinnering. Wij zeggen de dolfijnen gedag en gaan genieten van nog drie dagen ontspanning.

‘Elk afscheid betekent de geboorte van een herinnering’ (Dali)

Dankwoord

Middels deze laatste dag van het dagboek willen wij iedereen bedanken die zich heeft ingezet voor Stichting Nicolette om dit mede mogelijk te maken. Het is echt uniek geweest voor ons en Joris. Wij zijn erg dankbaar dat een hoop mensen zich daarvoor ingezet hebben en wij daar gebruik van hebben kunnen maken. Ook dank voor alle mensen die ons hebben gesteund via reacties op het dagboek, e-mails en andere berichten, het is erg waardevol voor ons dat veel mensen meeleven. Tenslotte een hele grote dank aan CDTC en Stichting Nicolette. Het mogelijk maken van deze unieke ervaring en de kansen die het geeft aan de persoonlijke ontwikkeling van een kind met beperkingen is een hele grote gift. Wij willen iedereen van Stichting Nicolette bedanken voor hun inzet, tijd en begeleiding. Wij zullen ons ook voor de stichting blijven inzetten en deze unieke ervaring uitdragen, zodat zoveel mogelijk kinderen met beperkingen hier gebruik van kunnen maken. Steun Stichting Nicolette door het alleen al door te vertellen!

Iedereen bedankt.

Dikke kus Joris en fam.

162 reacties aanDagboek Joris

 • są podatne ująć pełnia drak matrymonialnych, pospołu z
  samodzielnymi, jeśli zliczają iż wezwanie się na nie da im właściwą
  przewagę. Są diametralnie obojętne również
  skoro owszem toż umiem dotknąć – stałe. W 4 wypadkach na 5
  explicite przeciwniki podejściem postanowień do nagromadzonego dobrobycie.

 • Hello my loved one! I want to say that this
  post is amazing, nice written and include approximately all significant
  infos. I would like to see extra posts like this .

  My blog מנעולן תל אביב

 • Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s
  new to me. Anyhow, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking
  and checking back often!

 • It’s actually a nice and helpful piece of info.
  I am happy that you simply shared this useful info with us.

  Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

  Feel free to visit my page; live casino på nett

 • It’s remarkable in favor of me to have a website, which is useful designed
  for my experience. thanks admin

  my weblog :: קורס קידום אתרים באינטרנט seo

 • What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely useful
  and it has aided me out loads. I hope to contribute & assist other customers like its helped me.
  Great job.

  Also visit my webpage three stone halo engagement ring

 • hey there and thank you for your information – I have certainly picked up something new from right
  here. I did however expertise a few technical issues using this website,
  as I experienced to reload the website a lot of times previous
  to I could get it to load correctly. I had been wondering if
  your web hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances
  times will sometimes affect your placement in google and can damage your high quality score if ads and marketing with Adwords.
  Anyway I am adding this RSS to my e-mail and
  could look out for a lot more of your respective fascinating content.
  Make sure you update this again soon.

  Look into my website :: מנעולן קנדה

 • This is my first time go to see at here and i am really pleassant to read everthing at alone place.

  Feel free to surf to my web page … http://youtu.be/ZeR8rcQK8NA

 • I was suggested this blog by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about
  my difficulty. You are wonderful! Thanks!

  My homepage … לחץ לפרטים נוספים

 • Hi to all, how is everything, I think every one
  is getting more from this site, and your views are good in favor
  of new viewers.

  My blog post … קידום אתרים keywords

 • Lost Method enables you to monitor the device as it moves.
  What else can you do now that you’ve unlocked your iphone?
  Stage 7a: Unlocking only – In situation you are unlocking your 2g, select “unlock”
  because well.

 • This paragraph is really a good one it assists new internet visitors,
  who are wishing for blogging.

 • For example, if you are a victim of a car accident, you should
  look for a lawyer with experience in handling car accident cases and not a personal injury lawyer who may have a long experience but who specializes in premise liability.
  Be sure to compile your list of abuse and neglect charges and bring this to your nursing home abuse lawyer.
  Personal injury attorneys specialize in these types of cases.

 • Hello all, here every one is sharing these kinds of
  familiarity, therefore it’s good to read this webpage,
  and I used to visit this webpage daily.

  My blog post; קידום אתר וורדפרס

 • Hi there would you mind letting me know which webhost you’re working with?
  I’ve loaded your blog in 3 different web browsers
  and I must say this blog loads a lot quicker then most.
  Can you suggest a good hosting provider at a reasonable price?
  Thanks, I appreciate it!

 • What’s Taking place i’m new to this, I stumbled
  upon this I’ve found It absolutely helpful and it has helped me out loads.
  I’m hoping to contribute & assist different customers like its aided me.
  Good job.

  Also visit my web blog – קידום אתרים אורגני חינם

 • Hey! Do you know if they make any plugins to assist
  with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.
  If you know of any please share. Appreciate it!

 • Aw, this was an exceptionally good post. Taking the time and actual effort to
  create a superb article… but what can I say… I procrastinate a lot
  and never manage to get anything done.

 • Heya this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with
  HTML. I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted
  to get guidance from someone with experience. Any help would be
  enormously appreciated!

  My webpage פריצת פלדלת בפתח תקווה

 • each time i used to read smaller articles which also clear their motive, and
  that is also happening with this article which I am reading here.

 • Hey there! I know this is somewhat off topic but I was wondering if
  you knew where I could find a captcha plugin for
  my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one?
  Thanks a lot!

 • Ensure that the work done is effective and perfect.
  What is a great place for people to live
  is, unfortunately, is also a great place for pests
  to live as well. Some of these places are infested with
  bacteria that can spread diseases.

 • Excellent blog you have got here.. It’s difficult to find quality writing like yours nowadays.

  I really appreciate people like you! Take care!!

  my homepage :: kiteboarding gear perth

 • Great post. I am facing some of these issues as well..

  Feel free to visit my website; Filing bankruptcy chapter 7

 • Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article.
  I’ll make sure to bookmark it and come back to read more
  of your useful information. Thanks for the post.
  I will certainly comeback.

  My web blog; חידוש דלתות פנים

 • Hey there! Someone in my Facebook group shared this site
  with us so I came to check it out. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking
  and will be tweeting this to my followers! Superb blog and excellent style and design.

 • Joyce en famiie

  wat een prachtig verhaal zeg! Tranen in mijn ogen over die lieve Joris.

  “Dolfijnen uitgeroepen tot intelligentste wezens op aarde na de mens”

 • Anja Bijen

  Lieve familie Persoon,
  Hoe is het met jullie? Goede reis terug gehad?
  Wat een mooi dagboek/verslag is het geworden.
  Ons verslag wordt zsm opgestuurd. Is al druk aan gewerkt.
  Heel veel liefs, Anja en Angela

 • Karina

  Beste Joris en familie

  Na het Sinterklaasfeest op school ben ik jullie laatste ervaringen nog eens door gaan lezen. Wat hebben jullie een fantastische tijd gehad met elkaar!
  We zijn heel benieuwd naar alle tips die jullie hebben gekregen.

  Tot morgen!

  Groetjes Karina

 • Harry en Riet

  Vanuit een zonnig Spanje hebben wij vandaag pas jullie verhalen gelezen. Fijn, dat alles goed is verlopen en dat Joris het nodige heeft geaccepteerd en geleerd. Wij wensen jullie een goede terugreis toe. Groetjes van ons. Wij reageren nog bij thuiskomst.

 • Ans Ballering (VIVACE)

  Dag beste familie,

  Met interesse heb ik het dagboek van Joris gelezen.
  Dappere ouders en dappere Joris..!

  Een goeie voortgang in de ontwikkeling van Joris toegewenst.

  Warme groet, Ans Ballering

 • Jeroen, Helene, Nienke & Manon

  Hallo lieve vriendjes,

  Wat een ontzettende mooie verhalen en foto’s, om kippenvel van te krijgen. En wat een geweldige prestatie!
  We hopen snel de rest te horen.

  Goede reis!

  X van ons

 • Geeske

  Ha lieve Joris,

  Dankjewel hoor dat ik met je mee mocht lezen, wat een mooie verhalen.
  Tot binnenkort!
  Groetjes, Geeske

 • maja

  Joris en familie.
  Wat fijn dat alles zo goed is verlopen
  hoop dat het hier zo positief blijft doorgaan.
  Groetjes Maja

 • antoon en jenny

  Ha,Joris en fam.Soms hoor je …je zou er een boek over kunnen schrijven! Dat kunnen jullie volgens ons over deze therapiedagen. We hebben met be- en verwondering jullie gevolgd. Geweldig!Goede thuisreis en heel veel succes met het vervolg van deze bijzondere weken.

 • Linde en Fam.

  Lieve allemaal,
  Wat geweldig om te lezen. Wat is het toch bijzonder! Het is jullie van harte gegund. Geniet nog even met elkaar!
  Xx

 • Medewerkers Persoon

  Hallo Allemaal,

  Elke dag zijn we weer benieuwd naar jullie verhaal. Even lezen wat Joris weer gepresteerd heeft. Jullie zullen apetrots op hem zijn. En die rugzak gevuld met mooie momenten en handige tips gaat lekker mee naar huis. Heel veel plezier.

  Groeten van ons allemaal!!

 • Toni Rijnders en Koos de Bruin (Vivace)

  Beste Joris en familie,

  Wij hebben genoten van de mooie verslagen en van de vorderingen van Joris. Heel bijzonder om de verrassende resultaten van deze therapie op deze manier te kunnen volgen.
  Nog een paar fijne dagen met elkaar en goede reis terug.

  Vriendelijke groeten van Toni en Koos

 • Toos en Theo de Brabander

  Lieve allemaal,
  Wat hebben wij genoten van jullie dagboek. Leuk om dit mee te mogen beleven.
  Nog heel veel plezier de laatste dagen op Curacao en een goed terugreis naar een koud Nederland.

 • Annick

  Kunnen we alvast een film- en fotoavond plannen :-))?!

  Maar eerst…..nog heel veel zwemmen in het mooie zwembad!!!
  Leuk om jullie gisteren weer even gezien te hebben!

  Dikke kus!

 • Stichting Nicolette

  Lieve Familie,
  Wat is de tijd weer omgevlogen……..en wat hebben wij genoten van jullie belevenissen. Geniet nog lekker een paar dagen en dan naar huis met de handvaten vanuit Curaçao!!!
  Wij wensen jullie een hele goede terug reis. Lieve groetjes, Anne-Mieke

 • ruby

  Hey! Wat super om dit zo te lezen! Ik heb bijna het idee dat ik er zelf bij was!
  Super dat Joris het zo leuk heeft en goed gedaan heeft gedaan!

  Geniet nog even een paar dagen!

  Groetjes Ruby

 • Jeroen & Joep

  Lieve Joris en familie,

  Ben diep onder de indruk van jullie ervaringen!
  Alleen al op basis van jullie verslag, kun je nagaan hoe het voor jullie moet zijn allemaal!

  Nog even genieten en dan… welkom thuis!!

  De 2JS

 • Tineke & Kees

  Hallo Joris en familei,
  Wat is het geweldig om te lezen hoe de veranderingen in Joris plaatsvinden en dat jullie als ouders van alles krijgen aangereikt om het Joris zo prettig mogelijk te maken. Wij hebben genoten van het dagboek, dank je wel dat we mee mochten lezen en genieten. Wij wensen jullie nog een paar fijne dagen en een goede terugreis.

 • carel en emy

  Al weer de laatste dag, Joris wat hebben jij en je familie veel meegemaakt!
  en wat een handvatten hebben jullie aangereikt gekregen.
  Nu nog genieten van de laatste vakantiedagen, van zon, zee en strand.
  Een goede reis toegewenst en tot ziens!

  Lfs Carel en Emy

 • nel en sjef

  Hallo Joris
  Iedere dag lezen we met groeiende belangstelling je belevenissen met de dolfijnen. Wat heb jij een prachtige vorderingen gemaakt, zeg. Hardstikke goed en wat fijn voor je ouders en oma en opa. Die laatsten zijn ook heel erg trots op je en hebben het allemaal van dichtbij meegemaakt. Fantastisch. Onze complimenten aan de stichting met die kanjers daar op Curacao. Jammer dat het vandaag is afgelopen. Een goede en veilige terugreis en behouden aankomst in het kouder wordende Holland.

 • Jolanda Holleman

  Wat geweldig voor jullie en Joris dat het zo goed gaat een hele belevenis voor het hele gezin en wat fijn dat jullie zo geholpen worden met deze dingen die je tegen komt in het dagelijkse leven Heel mooi dat dit er is voor gezinnen net als jullie geniet nog even want het is zo weer voorbij Gr. Jolanda Holleman

 • Monique

  Hallo Reinier en Frieda,
  Wat ontzettend leuk om de vorderingen via het dagboek mee te maken! Hopelijk heeft Joris heel veel opgestoken van de therapie en mogen jullie daar terug in Nederland veel plezier aan beleven. In elk geval een onvergetelijke tijd. Goed dat er Stichtingen zoals Nicolette bestaan. Groetjes, Monique Tonelli

 • Hans en Lies Macco

  Wat leuk om te lezen hoe Wim en Anja het allemaal ervaren!
  Jullie kunnen inderdaad trots zijn op Joris, want wat een vorderingen heeft hij gemaakt zeg!
  Geniet van de laatste therapiedag en ook natuurlijk van de vrije dagen die nog volgen!
  Jullie moeten ook allemaal de groetjes van oma Persoon hebben.
  Nog veel plezier!

  Groetjes Hans en Lies.

 • Oma Anja en Opa Wim

  Wij mogen de vorderingen van Joris van dichtbij meemaken. Elke therapiedag zijn ook wij, op gepaste afstand, met Elena aanwezig als Joris met Chabelita zwemt. Vandaag zelfs vanaf het dok. Wij zijn zeer onder de indruk van het team. Hoe zij met Joris omgaan! Hij heeft al zoveel stappen vooruit gemaakt en wat volgt er nog!!! Geweldig, wat een begeleiding. Niet alleen voor Joris, maar ook voor Reinier en Frieda en Sjors. Elena bekijkt alles vanuit haar kinderwagen en is tevreden. Bijzonder voor ons was het zwemmen met Chabelita, de personal dolfijn van Joris.
  Morgen alweer de laatste therapiedag.
  Het was fantastisch om de 2 therapieweken van dichtbij mee te mogen maken.
  Joris, we zijn ontzettend trots op je….je bent een KANJER!!!!
  Maar hoe moet dat straks? Van 3 x zwemmen per dag naar 1 of 2 x zwemmen per week!!!

  Een dikke kus van Oma Anja en Opa Wim

 • Fred en Annita

  Hoi even een berichtje van ons.
  Wij hebben met veel aandacht en plezier het dagboek van Joris gelezen.
  Dank jullie wel dat jullie dit delen met iedereen.
  Nog veel plezier de laatste dagen en geniet er lekker van met elkaar.

  Groetjes en liefs
  Fred en Annita

 • Marian van den Berg

  Alweer de laatste 2 therapiedagen….wat is het snel gegaan.
  Veel succes, en uiteraard ook nog fijne dagen met elkaar.
  Hartelijke groet, Marian

 • Ruud, Melanie, Robin & Mika

  Geweldig om te lezen dat het zo goed gaat met Joris…en jullie. Je zou er eigenlijk nog een halfjaartje willen blijven! Joris, geniet nog even van de dolfijnen en nog een fijne vakantie!

  Liefs,
  Ruud, Melanie, Robin & Mika

 • Constance

  Lieve Anja en Wim,
  Wat een positieve informatie over jullie kleinzoon.
  Nu hoop ik maar dat het jullie net zo goed gaat en dubbel kunnen genieten.
  Tot volgende week,Hartelijke groetjes ook van Cor ,Constance

 • Wilfred en Noortje

  Hallo R, F, J, S en E,
  Goed en mooi om te lezen dat de therapie zo goed werkt voor Joris. Wat een dolfijn al niet kan doen! En in één week drie klanken leren! Super gaaf. Heel veel plezier nog met elkaar en succes. Groetjes van Wilfred en Noor

 • brenda oosenbrug

  Wat super om te lezen hoe chabelita een impact heeft op Joris!! fantastisch om te lezen. Ik denk na deze therapie, dat jullie chabelita zullen zijn voor joris, want zo te lezen doen jullie (Reinier en Frieda) het ook super!! Toppie!!!

  Kan niet wachten tot het volgende verslag!!
  Dikke kus aan iedereen!! Brenda

 • Annick en Sanne

  Wauw!!
  Wat een superprofessionele begeleiding hebben jullie!
  En wat een mooi dagboek hebben jullie al bij elkaar geschreven!

  Nog 2 therapiedagen en wat vakantiedagen, geniet ervan!
  Dan zijn wij hier ook weer blij jullie te zien ;-)!

 • cor en pieta van trigt

  Fijn om te lezen dat jullie het naar je zin hebben en dat de therapie vruchten begint af te werpen. Jammer van de onrustige nachten, maar hopelijk gaat dat nu beter na de verhuizing. Veel succes nog deze week.

  Groeten Pieta en Cor

  • Hoi Mark,ik lees nu pas je stukje. Dat van het RV144 viccan is echt stom. Dat is de manier om ervoor te zorgen dat straks niemand meer weet wat hij kan geloven. Denk je dat er bij zulke fouten mensen hun baan kwijt raken? Of dat er andere consequenties zijn voor de betrokken personen en instituten?Groet, Pleuni

 • Guus en Ellen

  Hallo lieve Joris en familie,

  Wat heerlijk is het om dit dagboek te lezen en dat er al zoveel
  vooruitgang is geboekt. En dat niet alleen Joris ontsannen is,
  maar jullie ook ontspanning krijgen. Nog `n paar dagen en dan weer naar huis,
  geniet er nog even van en `n goede reis terug.

  Groetjes Guus en Ellen

 • Familie Grootscholten

  Wij genieten van jullie belevenissen! Nog heel veel plezier en succes de laatste paar dagen!

  Groetjes van Wim, Esther, Thijs en Rens Grootscholten

 • carel en emy

  Nog allemaal ontspannen, na deze massage’s?
  Leuk om dit alles te lezen en dat de vorderingen nog steeds doorgaan.
  Wij blijven het volgen!

  carel en emy

 • Hans en Lies Macco

  Hallo allemaal!
  Wat is de manier waarop ze Joris en jullie begeleiden fantastisch zeg!
  Ik kijk elke ochtend uit naar jullie verslag en geniet er gewoon van.
  Hoe ervaren Wim en Anja dit alles?
  Hopelijk vermelden jullie daar morgen iets over!

  Lieve groetjes van Lies.

 • aad en ineke v.d.voort

  zojuist jullie dagboek gelezen. Ook al kennen jullie ons niet, het leest heel bekend.Wij hebben ook deze therapie gevolgt met onze zoon Marcin afgelopen september.Veel van geleerd.Ook wij hadden therapeute Anja.Wil je haar de groeten doen van ons.Veel succes en plezier de komende dagen.
  Groeten Aad, Ineke en Marcin

  • Frieda Reinier Joris Sjors Elena

   Beste Aad en Ineke,

   Jullie krijgen de groeten terug van Anja. Bedankt voor jullie reactie.

   Groeten Reinier en Frieda

 • Laurens & Nathalie

  Lieve Joris,

  Wat ben je een stoere vent zeg! We zijn trots op je!

  Veel liefs,

  Laurens (Vis) & Nathalie (Macco)

 • José en Ton

  Wat super om jullie verhalen te lezen! En mooi om te “zien” dat Joris het zo geweldig doet.
  Geniet op en top van elkaar…wij blijven jullie volgen.
  Have fun;-)

 • Roos de Graaff

  Hoi Joris en familie, Joris ik miste je al in het zwembad afgelopen zaterdag en toen bedacht ik me ineens dat je in Curaçao was. Geweldig om jullie verhalen te lezen en wat het doet met Joris. Ik hoop dat de tweede week ook heel bijzonder mag worden.

  Groetjes en wie weet tot ziens in het Naaldwijkse zwembad, alhoewel, zonder dolfijnen is dat vast minder leuk!

  Groetjes van Roos.

 • Aymone

  Hallo Dushi’s,

  Wat super om te lezen dat het zo goed gaat met Joris en met jullie in Curacao. Hopelijk zet de stijgende lijn van week 1 zich door in week 2. Genoten van jullie weekend? We houden het dagboek in de gaten. Heel veel succes en plezier nog met z’n allen.

  Veel liefs,
  Aymone, Wouter en de mennekes

 • Medewerkers Persoon

  Beste Baas en familie,

  Ook jullie weekend zit erop, net als dat van ons!
  Wat geweldig om te lezen, dat de therapie zo goed werkt bij Joris!
  Ook wij lezen het dagboek, natuurlijk thuis :)!
  Veel succes komende week en wij bewaken het fort!

  Groeten van ons allemaal!

 • Koos, Isabelle, Fleur en Luuk

  Hoi buurtjes,
  Wat onwijs leuk om jullie ervaringen mee te beleven op deze manier. Echt fijn dat het zo goed gaat.
  Wij wensen jullie nog heel veel plezier en succes de komende week !!

 • kees en lina de vos vivace

  Hallo Joris en familie
  Heel fijn dat Joris z,n vooruit gang boekt ongelooflijk
  Nog fijne dagen en veel succes
  Kees en Lina de Vos [vivace]

 • Stichting Nicolette

  Lieve Familie,
  De eerste week therapie zit erop, met veel positieve resultaten. Iedere dag is het weer een feest om het dagboek te lezen. Nu twee dagen rust, lekker voor jullie allemaal. Even relaxen!!! Morgen weer aan de slag, en hopelijk met weer mooie resultaten. Lieve allemaal, geniet van de tweede therapieweek, neem alles goed in je hoop!!! Heel veel succes!
  Lieve groet,
  Anne-Mieke

 • Tineke en Kees

  Hallo Joris en familie,
  wat een geweldige resultaten en dat in een paar dagen tijd. Frieda en Reinier wat fijn dat jullie ook handvatten krijgen om Joris nog beter te kunnen begeleiden. Wij lezen met heel veel plezier jullie ervaringen. Zijn natuurlijk ook nieuwsgierig naar julie ervaringen in het zwemmen met dolfijnen. Tineke en Kees

 • Marije

  Lieve allemaal,
  Wat geweldig om te lezen dat het zo goed met joris gaat en dat jullie zo enorm genieten! X Marije

 • Aad en Elly

  Hoi Joris en familie. Ik bekijk op via mijn mediumschap de vorderingen van jouw knul. Deze vorderingen zijn niet gering.
  Het zal je meer en meer prikkelingen geven in het leven hier op aarde. Ook voor papa en mama zal dit als bijzonder worden ervaren. Het is gigantisch hoe je vooruit gaat knul. De flippertjes doen het goed bij je en jij bij de flippertijes. Het is je van harte gegund om een dergelijke sprong te maken en je eigen wel en wee straks weer in de ‘gewone’ wereld. Joris je bent een geweldig mens die dit allemaal mag meemaken. Niet iedereen mag en kan dit meemaken. Jij gelukkig wel ! Dat is een voorrecht. Een voorrecht uitgekozen in het boven natuurlijke. In het Goddelijke. Laat het allemaal lekker op je afkomen samen met je familie en geniet van het verdere vervolg. Groetjes en een dikke kus van ome Aad.

  • Henk en José Bruinen

   Hallo Frida en Reinier.
   We hebben met verbazing gelezen hoe goed Joris het daar oppakt. Dat is toch geweldig.
   Ik kan nu begrijpen dat je er toen zo enthousiast over vertelde dát jullie daar heen gingen.
   Als je dan ziet dat zo,n mannetje in zo’n korte tijd dat allemaal op pakt. Super hoor.
   Geniet van deze bijzondere tijd daar met elkaar en heel veel succes met Joris, maar dat gaat vast lukken als ik het zo lees.
   Groetjes José en Henk

 • Ron en Helma

  Hallo Lieve luitjes

  Wat is het leuk om de verhalen te lezen, en wat geweldig dat Joris het zo oppakt.Kijk elke dag naar jullie verhaaltje uit geniet er dit weekend lekker van even rust. Weet niet of jullie naar een strandje gaan maar Casa Bou is echt een heerlijk strandje. Nou geniet ervan
  Groetjes Ron en Helma

 • Gert van der Sar

  He Joris en fam. Wat een plezier beleven wij aan jullie indrukwekkende verhalen, super dat het zo positieve verandering teweeg brengt. Veel plezier voor de komende therapieën en verdere positieve ontwikkelingen. @Reinier, alles goed hier en geniet daar!

  Enjoy, Gert

 • Hans en Lies Macco

  Geniet van het vrije weekend en van de veranderingen bij Joris!
  Na een week zijn dat er al heel veel !
  Met Wim en Anja ook alles goed?

  Groetjes Hans en Lies.

 • Jeroen en Annemieke

  Wat leuk om zo ver van jullie vandaag toch met jullie mee te kunnen leven door jullie dagelijkse verhalen.
  Fijn dat de vooruitgang al zo snel zichtbaar is!
  Geniet van deze bijzondere weken met elkaar!

  Groetjes,
  Jeroen & Annemieke

 • Tamara

  Wat een mooie verhalen iedere dag weer! Kijk regelmatig om te zien of er al een update staat! Geweldig dat hety zo goed ging bij het kijken naar de visjes en niet wegliep! Klinkt allemaal erg positief! Ook het antwoord geven en aankijken! Geniet van het weekend en de verdere therapie! Op naar nog meer mooie, waardevolle en onvergetelijke momenten!!

 • Frieda Reinier Joris Sjors Elena

  Iedereen bedankt voor alle reacties. Dit vinden wij erg leuk om te lezen en fijn om te zien dat veel mensen meeleven. Wij hebben ondertussen ook met de dolfijnen mogen zwemmen en hadden het idee dat dit Joris makkelijker afging. Alles staat op video. Deze krijgen wij einde van de therapie mee. Zo ook alle opnames die ze van Joris tijdens de therapie hebben gemaakt. Nogmaals bedankt allemaal en vooral Stichting Nicolette voor deze bijzondere eerste week.

 • Carla

  Geweldig om te lezen wat een vorderingen Joris al heeft gemaakt in zo ’n korte tijd.
  Heel veel succes met de dolfijnentherapie en veel plezier nog de komende dagen!

 • Fam Zandstra

  Hallo allemaal!

  Gaaf om te lezen dat jullie nu al vooruitgang zien bij zaken als aankijken en klanken maken. Het is vast hard werken voor jullie allemaal en genieten van de dolfijnen! We lezen met jullie mee hoor! Veel succes de komende dagen!

  Groetjes,

  Ben, Paula, Wybe en Coen.

 • arie en anke

  Hallo Jorisfamilie,

  Wij fijn dat Joris dit zo snel oppakt. De vooruitgang spat ook echt van jullie dagelijkse verslagen. Fantastisch dat het zo goed gaat en geweldig dat jullie ons via de dagelijkse verslagen daar van mee laten genieten.
  Mogen jullie ook nog een keer meezwemmen of werkt dat contraproductief ?
  Nu het zo goed gaat kunnen jullie misschien ook nog wat ontspannen en genieten.
  Wij wensen jullie nog veel plezier en vooruitgang.

 • petra en marloes de lijster

  zo zie we elkaar in de apotheek en nu lees ik jullie verhalen ,helemaal gaaf
  en wat gaat het goed allemaal en dat allemaal al in 4 dagen,ongelofelijk
  ik ga jullie verder volgen ,veel plezier met de dolfijn

 • carel en emy

  Ongelooflijk en dat al in 4 dagen!!!!!!
  Leuk, de klik van Joris met de dolfijn!
  groetjes aan allen, emy en carel

 • Sam

  Hallo Joris,

  Ik mis je op school, elke ochtend ga ik kijken bij het raam maar je bent er niet.
  Nu hoorde ik dat je bij de dolfijnen bent, wat tof voor jou!
  Na de kerstvakantie mag ik naar een andere school en zie ik je niet meer elke dag.
  Ik ga je missen Joris ik hoop dat je de dolfijnen erg leuk vind en je een fijne tijd daar hebt met je gezin.

  Dikke kus van Sam “Vuurtoren”

 • Marian van den Berg

  Wat een prachtige, en bijzonder nuttige ervaring!
  Wat mooi moet dit zijn, om bij je kind en kleinkind, in zo’n korte tijd deze vorderingen te zien. Geweldig! Groet, Marian

 • Toos en Theo de Brabander

  Hallo allemaal,
  Wat een leuke verhalen zie ik voorbij komen op de site van Joris.
  Dit schept moed voor de toekomst.
  We blijven jullie volgen de komende tijd.
  Veel plezier met z’n allen op Curacao.

 • Geeske

  Ha knappe Joris en hallo Allemaal,

  Wat leuk om te lezen dat Joris zich zo vrij kan bewegen met de Dolfijn! Ik ben heel blij voor jullie dat deze door jullie zo goed voorbereide reis, al zo snel inzetbare acties en tips laat zien!
  En wat een leuke vertelwijze hebben jullie in de opbouw van het verhaal.
  Ik wens jullie een hele mooie tijd! (ik blijf de verhalen lezen hoor, zo leuk om te volgen;-))

  Groeten, Geeske Veen

 • Ronald, Esther, Isabel en Demi

  Hé vakantiegangers! Heel leuk om te lezen dat de therapie zo goed aanslaat.
  Zal een geweldige ervaring voor jullie allemaal zijn.

  Geniet er van!

  Groeten Ronald, Esther, Isabel en Demi

 • Hans en Lies Macco

  Dat Joris moe wordt,is logisch!
  Jullie staan erg vroeg op maar…….de morgenstond heeft natuurlijk ook goud in de mond!
  En……goud krijgen jullie!!!

  Hans en Lies

 • Chantal

  Echt zo leuk om te lezen allemaal dat Joris zo snel vooruit gaat!
  Heel veel plezier en succes nog 🙂

  Groetjes Chantal

 • Elly Peeters Heuchemer

  Ik zou net als ouwe oma Persoon wel een muisje willen zijn!! Geweldig om te lezen dat het zo goed gaat! Heerlijk dat er nog een aantal dagen komen!

 • Adriënne

  Ha lieve Joris en familie!

  Ik geniet hier van jullie verhaal!
  Super dat jullie dit allemaal met elkaar kunnen beleven.
  Ik zou stiekem wel even om een hoekje willen kijken.
  Fijn dat het zo goed met jou gaat, Joris! Blijf je best doen,
  maar daar zorgen die lieve dolfijnen vast wel voor :-).
  Veel plezier en tot ziens weer op school.

  Groetjes van Adriënne
  (HBS)

 • Kees Veerkamp

  Het is een heel avontuur waaraan jullie begonnen zijn en ik hoop van harte dat de vorderingen alsmaar positiever zullen worden. Ik zie het in gedachten al helemaal voor me: Wim die ook ligt te knuffelen met de dolfijnen … haha !
  Zelf ben ik ook maandag (erg benauwd) aan een nieuwe kuur begonnen omdat het weer mis ging, maar hoefde gelukkig (nog) niet naar het ziekenhuis.
  Wens jullie alle goeds en een heerlijk verblijf aldaar.
  Hartelijke groet,

  Kees

 • Marcel en Corry

  Wat heerlijk om te lezen allemaal. En wat zullen jullie veel met open mond staan. Heeft ook weer z`n voordelen, kan je er makkelijk wat in doen….! Jullie, wij en vele “dagboek-volgers” genieten van alles. Zet `m op Joris!

 • Eric, Judith, Levi en Wesley

  Wat fijn om te lezen dat jullie nu al vooruitgang zien!
  En dan hebben jullie nog heel wat dagen te gaan daar….

  Geniet ervan en we lezen wel weer hoe het met jullie gaat.

  Zet hem op Joris!

 • Jacqueline

  Wat een fantastische vooruitgang in zo’n korte tijd! Ben er van onder de indruk wat dolfijn therapie kan doen. Ik wens jullie nog heel veel plezier op jullie super bijzondere reis!

 • Hans en Lies Macco

  Wat een vooruitgang in zo’n korte tijd!
  Joris…..zet ‘m op!
  Wat gaaf om met z’n allen te zwemmen!

  Hans en Lies.

 • Wil Doornewaard

  Ongelooflijk en ontroerend verhaal! Ik wist niet goed wat ik me bij de dolfijn-therapie moest voorstellen, maar door jullie dagboek heb ik veel zin om elke dag even te kijken wat onze Joris wel(of niet) gedaan heeft!

 • Ko Besuijen

  Beste Joris en familie,

  Wat een prachtige ervaring hoor en fijn dat het zo goed gaat,
  Schitterend om te lezen!
  Heel veel succes en plezier met elkaar!
  Groeten Ko

 • Sandra Vermaas

  Hoi Anja, Joris en familie,
  Wat een prachtig verhaal! Dolfijnen houden toch echt van mensen om zo goed mee te kunnen werken. En Joris is wel heel stoer om zo snel met die grote vissen te spelen zonder bang te zijn. Ik hoop de komende dagen te kunnen lezen dat jullie nog veel meer vooruitgang boken. Heel veel succes en plezier. Sandra (Westland Adviesgroep)

 • John en Linda, rick en Thijs

  Ha Joris en Sjors.
  Wat een geweldige start van jullie “werk” vakantie zeg. Wat een ervaring op deze jonge leeftijd. Geniet van elke dag!

 • Richard, Marieke, Evelyne & Maurice

  Hoi Joris en familie!
  We vinden het heel bijzonder om het dagboek te lezen. Wat bijzonder dat je in zo een korte tijd, zoveel vooruitgang hebt geboekt en er met name ook heel veel plezier aan beleeft. Ga zo door!

 • Jeroen

  Wauw! Ben erg onder de indruk!!
  En ook jaloers op de family swim 😉

 • Marijke

  hallo Joris en familie,

  Geweldig, dat het nu al zo goed gaat!!!!
  Dit is zo bijzonder
  Ik blijf jullie volgen.
  Veel plezier allemaal en een dikke knuffel aan Joris
  groetjes, Marijke

 • Trees

  Ha Joris en verdere familie,
  Wat leuk om jullie verslagen te lezen.
  Geweldig dat er zulke vorderingen zijn!
  Ik vind het echt heel bijzonder hoe alles zo gaat met de dolfijnen.
  Ik wens jullie alle goeds toe en natuurlijk nog veel plezier met elkaar.
  Hartelijke groetjes van Trees

 • Ron en Helma

  Jeetje wat een schitterend verhaal zeg, dat Joris het al zo snel oppakt geweldig toch.Voor jullie ook een heerlijke ervaring om mee te maken.Wat een mooie dieren zijn het toch die dolfijnen snap je toch niks van.
  Nou geniet ervan blijven met spanning op jullie verhalen wachten.
  Liefs Ron en Helma

 • Hans en Lies Macco

  Wat een resultaten na zo’n korte tijd……ongelofelijk……!
  Wat zullen jullie trots op Joris zijn!
  We zijn benieuwd naar de volgende sessie!

  Lieve groetjes van
  Hans en Lies.

 • Tineke en Kees

  Wat leuk om te lezen wat een impact de dolfijn op joris heeft, maar ook voor jullie. Fijn om te lezen dat je met twee dagen al zoveel resultaat ziet. We blijven jullie volgen. Veel plezier

 • Tamara

  Wat een mooi stuk/ervaring weer zeg! Klinkt erg goed. Knap hoor die concentratie en geen handen op zijn oren! Ga zo door Joris!!

 • Adri en Arie vd Ruit

  Beste Joris en familie wat fijn dat Joris het zo goed oppakt
  ik wens jullie veel plezier en voor uitgang met joris.
  Anja en Wim geniet er van.
  Groetjes van Adri en Arie van de zang vivace

 • Karina Steentjes

  Nog maar zo kort aan de slag en wat een mooie verhalen al zeg!
  En wat fijn dat Joris zo snel de nieuwe situatie oppikt.

  Ik wens jullie nog heel veel mooie momenten en bovenal veel plezier!

  En bij terugkomst willen we vast heel veel tips van jullie horen…

  Groetjes,
  Karina

 • Annick

  Ongelofelijk!!!!
  Wat een resultaat al in 2 dagen!!
  Superbijzonder!!

 • Hans en Lies Macco

  Hallo lieve Joris en familie !
  Ik heb aan ouwe oma alles verteld over het zwemmen met de dolfijn.
  Ze vindt het geweldig en ik heb haar beloofd jullie heel veel plezier te wensen!
  Ze zou wel een muisje willen zijn en stiekem bij jullie een kijkje te willen nemen!
  Voor Joris een dikke knuffel van haar!

  Namens oma!

  Lies

 • Hans en Lies Macco

  Wat een belefenis voor Joris en jullie allemaal zeg!
  Wij wensen jullie een heel fijne tijd toe en vooral Joris heel veel plezier met de dolfijn!
  Wat is hij groot he!
  Maar zo te lezen,doe je het geweldig!

  Lieve groetjes ,ook aan papa en mama,Wim,Anja,Sjors en Elena van

  Hans en Lies.

 • carel en emy

  Wat spannend alemaal en wat geweldig dat joris zijn angst kon overwinnen!
  petje af, voor deze begeleidster!
  Ben benieuwd hoe het vandaag gaat.
  Groetjes !
  carel en emy

 • nel en sjef vervoort

  hallo Joris
  Je weet vast niet wie wij zijn, maar opa Wim en oma Anja en je vader en moeder kennen os vast wel. Wat fijn voor jou dat je dit allemaal gaat doen. Heel spannend. Misschien gaat dit jou helpen. Wij hier in Reeuwijk gaan je belevenissen op de voet volgen en wensen jou en je familie heel veel plezier

  groetjes Nel en Sjef

 • Ruben Spigt

  Hallo Joris, ik werk samen met oma Anja. Wat een spannende maar natuurlijk ook hele gave ervaring zeg !! Heel veel plezier en veel succes met dit prachtige avontuur. Groetjes van Ruben (Westland Adviesgroep)

 • Gert van der Sar

  He Joris en Fam. Persoon, wij vinden het al spannend om te lezen, laat staan als je naast die grote dolfijnen mag zwemmen.
  Veel plezier met de leerzame therapie en we zijn benieuwd naar alle verhalen!

  Groet, Gert

 • Stichting Nicolette

  Lieve Familie,
  Na heel lang hier naar toe geleefd te hebben is het dan eindelijk zover!!! Met z’n allen naar Curaçao voor Dolfijn therapie!!! De eerste dag zit erop, toch een bepaalde spanning die van jullie af is. De afgelopen periode hebben jullie je natuurlijk regelmatig afgevraagd hoe het zou gaan!!! Wij, het bestuur van Stichting Nicolette, wensen jullie een hele goede en leerzame therapie periode toe. Geniet van de momenten…….!!! Joris, zet hem op!!! Wij volgen jullie op de voet!!! Lieve groetjes, Anne-Mieke

 • Tante Margarita en Oom Erwin

  Wat leuk !! Wel moeilijk voor jullie om te kijken en niet gelijk naar Joris kunnen rennen als hij niet naar zijn zin heeft… en toch achteraf maar goed geweest. De team weet wel goed wat ze doen he??? Knap !! Nu even bijkomen van de eerste dag, morgen weer!! Wij zullen alles hierover lezen. Dani en Marc (vooral Dani) vroeg waar jullie waren, maar nu zegt hij elke keer: ze zijn op vakantie…. wij moeten even wachten.

  Wij missen jullie al!!!

 • Piet en Ineke Kleijn

  Joris, wij vinden het al gaaf om deze avonturen te lezen, laat staan als je ze zelf meemaakt. Moet geweldig zijn. Heel veel plezier.
  Groetjes.

 • Tamara

  Wow wat een geweldig verhaal!! Goed dat ze de geluiden van zacht naar hard op lieten opbouwen! Spannend voor jullie ook om dit te zien! Ik ben net als iedereen benieuwd naar wat dit nog meer gaat opbrengen! Heel veel plezier en succes!

 • linda, hans, luuk en jonna

  Onwijs stoer van je zeg! Heel veel succes met de therapie! We denken aan jullie! Dikke kus van ons

 • Annick

  Jeeehhh!!
  Wat klinkt dit goed zeg!!!
  Ze weten er duidelijk goed mee om te gaan en weten heel goed waar ze mee bezig zijn. Dat geeft heel veel vertrouwen voor de komende 2 weken!

  Dikke kus!

 • Ruby

  Hey Joris en Fam,

  Super leuk om te lezen. Veel succes de komende dagen. Ik ga jullie zeker volgen!!

 • Elly Peeters Heuchemer

  Je voelt de spanning als je de voorgaande reacties leest!
  Wat zal Joris er van genieten: van de dolfijnen, de zon en van jullie allen bij elkaar!
  Wij zullen jullie ook zeker blijven volgen.
  Groetjes, graag extra aan opa Wim van
  Frans, Elly en Jurjen

 • Ans Lamers

  Hallo Joris

  Ik werk samen met oma Anja. Veel plezier met de dolfijnen. O wat ben ik jalours op jou, ik wil ook zwemmen met de dolfijnen.
  Heeeeeel veeeeel plezier, samen met de familie.

  Ik ga zeker alles lezen wat je daar allemaal doet

  Geniet allemaal
  Ans Lamers(Westlandadviesgroep)

 • Gwendolyne

  Wat zal dit een spannende dag voor jullie zijn, heel veel plezier en geniet ervan

 • cor en pieta van trigt

  Goede morgen Joris en familie,

  DE eerste therapie dag is aangebroken en wij wensen jullie uiteraard veel succes en jouw in het bijzonder joris en ga er lekker van genieten en wij hopen net als bij de andere kinderen dat je er veel plezier aan beleeft en dat het scheelt in je verdere ontwikeling. Groetjes vanuit een koud ‘s-Gravenzande em we zien je vordeingen graag in je dagboek.

  veel succes pieta en cor

 • Peter Spigt

  Spannend, spannnend, spannend, ze zijn toch wel groot he, die dolfijnen. Maar o, wat zijn ze lief, je gaat het vast helemaal geweldig vinden. Heeeeeel veeeel plezier, groetjes Peter en Angelique

 • Joost, Judith, Tygo, Milan & Jaimy

  Je ligt nu waarschijnlijk nog te dromen over de dolfijnen, maar héél veel plezier vandaag Joris……! Geniet!!

 • Daphne

  Hoi Joris,

  Spannend, zwemmen met de dolfijnen!!
  Ik hoop dat je het heel erg leuk gaat vinden en dikke vriendjes zal worden met je dolfijn! Lekker spelen in het water en in de zon.
  Ik wens je ouder en je oma uiteraard ook heel veel succes toe en hopelijk ook nog een lekkere vakantie.

  Groetjes van Daphne ( WestlandAdviesgoep)

 • carel en emy

  Morgen de dolfijnen ontmoeten!
  een geweldig avontuur.
  benieuwd hoe alles gaat verlopen!
  Joris een bar avontuur!!!!

  lfs carel en emy

 • Jeroen & Joep

  Heel veel succes morgen Joris!
  Joep vindt het vet stoer dat je dit allemaal gaat doen!

 • Jose en Henkl

  Hoi Joris en familie,

  Vandaag is alles gestart op dat mooie warme eiland. Zijn benieuwd naar jullie eerste verhalen. Hoe was de vliegreis want dat zal voor Joris ook heel indrukwekkend zijn geweest. Veel plezier.

 • Tineke en Kees

  Hallo Joris en familie,
  Eindelijk is het zover en zitten jullie op het mooie en warme Curacao. Misschien al de eerste ervaring met de dolfijnen achter de rug. Wij hopen dat het Joris en jullie brengt wat de verwachting is. Heel veel plezier en wij volgen jullie.
  Liefs Tineke en Kees

 • Jolanda Holleman

  Joris en familie .heel veel plezier met deze therapie ik ben zo benieuwd hoe je het vindt geniet allemaal een beetje en ik volg jullie met dit avontuur Gr. Fam. Holleman

 • Ruud, Melanie, Robin & Mika

  Lieve allemaal,

  Heel veel plezier met z’n allen. Ga ervan genieten en we gaan jullie volgen via jullie dagboek!

  Veel liefs,
  Ruud, Melanie, Robin & Mika

 • Tamara

  Spannend of jullie er al zijn! Hopelijk hebben jullie een goede reis achter de rug! Geniet ervan met elkaar! Hééééél veel plezier! Ben benieuwd naar jullie eerste verhaal/ervaring! Ik volg de site!
  Groetjes Tamara

 • Jonneke en Ferry

  Joris, wat een spannende maar zeer leuke ervaring ga je beleven. We hopen dat je heeeeel veel plezier hebt met je mama, papa, broertje, zusje en oma en opa. Groetjes Jonneke en Ferry

 • carel en emy

  Vandaag begint jullie lang verwachtte reis naar curacao!
  Wij gaan jullie volgen via het dagboek.
  hoop dat alle verwchtingen zullen uitkomen!

 • Dennis, Stephanie, Lucas en Timo

  Wat een bijzondere reis/vakantie zal dit voor jullie zijn! Niet alleen maar onderuit in jullie hangmat, maar ook hard aan de slag met jullie gezin. Hopelijk komen jullie met veel mooie herinneringen thuis, maar bovenal met baat bij de therapie. Wij denken aan jullie, geniet ervan!!
  Leuk om via de site mee te kunnen genieten. Veel plezier lieverds en dikke kus!!

 • Boris, Conny, Lonneke en Mats

  Heel veel plezier! We zijn benieuwd naar de verhalen en het resultaat.
  O ja, wellicht zie je Boris… Maar dan is het zijn tweelingbroer Martijn!

 • Mark Schermer

  Hee Joris en familie,

  Heel veel plezier en succes met dit prachtige avontuur. Ik zal jullie met veel interesse en plezier volgen.

  Groeten,
  Mark

 • Tante Margarita, Oom Erwin en neefjes Dani en Marc

  Lieve Joris, Sjors en Elena:

  wij willen jullie een heel goede reis !!! Wij zijn stiekem een beetje jaloers, want wij zouden ook graag met dolfijnen willen zwemmen 🙂 Maar wij zijn heel blij dat Joris de kans hebt gekregen om dit te doen, en hopelijk zal dit reis heel nuttig voor jullie allemaal zijn, maar in iedere geval zullen jullie wel genieten van de zon, water en elkaar !!! Wij zullen alles via deze site volgen, en tot snel weer !!! Wij zullen jullie wel missen hier !!

  Groetjes van tante Margarita, oom Erwin, en neefjes Dani en Marc

 • Marcel en Corry

  Waar je toch maanden naar uitgekeken hebt, zien jullie morgenochtend ineens staan; het vliegtuig richting Curacao! Samen met de (bijna) voltallige familie! Een ongelooflijke ervaring staat jullie te wachten, waarbij stichting Nicolette een grote rol speelt. De verwachtingen zijn natuurlijk hoog gespannen, gezien alle voorgaande edities, die ons duidelijk zijn geworden via de site. We wensen Joris, en natuurlijk het hele gezelschap, enorm veel plezier toe. Maar niet alleen plezier. Laten we hopen en er vanuit gaan, dat de aanstaande therapie zijn werk succesvol zal volbrengen en afsluiten. En dat Joris er heeeel veeeel aan zal hebben. We houden natuurlijk de site met regelmaat in de gaten, dus voor jullie de schone taak deze ook smaakvol bij te houden. Voor jullie allemaal; laat alles vanaf morgen maar gewoon gebeuren…….! Komt goed….! Liefs; Corry en Marcel, en een pootje van Bowie…….!

 • Harry en Riet

  Een heel goede reis en veel succes gewenst met de therapie. Wij blijven jullie via de site volgen.

 • marlene

  Een goede reis en veel plezier op Curaçao met z’n allen.
  Hopende dat de therapie Joris wat gaat opleveren.
  Geniet van deze mooie reis en van elkaar.
  Ik ga jullie 3 weken vreselijk missen!
  Groetjes en dikke kus Marlène

 • Don Olsthoorn

  Ontzettend veel plezier en succes! Ga ervan uit dat Joris straks met ‘dikke praat’ thuis komt 🙂

 • Annick en Sanne

  Spannend!!
  Het is al bijna zover!!
  Heel veel plezier!!
  Joris zullen jullie vast zien stralen en genieten!
  En daar willen wij foto’s van ;-)…
  Kunnen wij vanaf hier een beetje meegenieten 🙂

  Dikke kus van ons!!

 • Tessa denkers

  Beste joris en familie,

  In juli zijn wij met kelsey in curacao geweest, nog weekelijks kijken wij het filmpje met een warm gevoel terug, ik ga jullie zeker volgen, het is een heel mooi bijzonder avontuur.
  Geniet ervan en Joris doe je best, je zal het vast leuk vinden tussen die mooie grote dolfijnen.

  Groetjes Tessa en Kelsey

 • Aad en Elly

  Lieve allemaal
  Nog een paar dagen en dan gaat het grote avontuur beginnen.
  Wij wensen jullie vanuit Monster alvast een hele goede reis en zullen alles gaan volgen via dit dagboek.
  Fantastisch dat Joris deze therapie samen met zijn papa, mama, broertje,zusje, oma Anja en opa Wim mag
  gaan beleven.
  Heel veel plezier en ontzettend veel succes met de dolfijnen therapie!!!!!!!!!!!!

 • Tamara

  Hee Joris en familie!
  Wat gaan jullie een geweldig avontuur tegemoet!
  Spannend hoor, ben benieuwd wat Joris hier van gaat vinden.
  Goed zeg dat jullie al spullen hebben ontvangen om hem
  het allemaal wat duidelijker te maken!
  Ik ga jullie site volgen en ben erg benieuwd naar jullie verhalen en ervaringen! Veel plezier alvast!
  Groetjes Tamara

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>