Dagboek Linde

Koninklijk!

Linde wakker gemaakt en hupsakee, aankleden, in de rolstoel en we konden vertrekken. Om 5.45 uur (donderdag 28 juni 2012) kwam de taxi en konden we alle spullen inladen.
Daarna Renate snel opgehaald (dag Lennart!) en door naar Schiphol. Om ongeveer 7.00 uur, kwamen we op Schiphol aan en konden we gaan inchecken. Dat inchecken klinkt eenvoudig maar dat kan zomaar een tijdje duren…De rij mensen viel gelukkig mee. We hadden een zeer precieze grondstewardess die zich geen fout wilde veroorloven. Het kwam er op neer, dat we teveel bagage hadden (stuks en kilo’s) en dat er op het ticket niet duidelijk stond aangegeven dat we meer mochten meenemen. Gelukkig konden we het reisbureau bellen en zij ondernamen direct actie, door de KLM te bellen. De afdeling Cares van de KLM moest in het systeem aangeven dat het akkoord was en dat er geen extra kosten bijkwamen. Zoals was afgesproken. Lastige klus, maar het is het reisbureau gelukt (hartelijk dank!). Een uur en drie kwartier later, konden we inchecken. Inmiddels was er een rij ontstaan….ongelofelijk. De mensen keken niet blij. Maar goed resultaat telt en we gingen snel door via douane naar de hal. Helaas was het een beetje krap om nog te shoppen maar een bezoekje aan de ´Grap en Fly´ o.i.d. ging prima. Frank en Linde gingen zich direct melden bij de gate, want grote kans dat Linde als eerste in het vliegtuig moest. Ook hier was er weer een enorme rij te bewonderen. We hoorden iets vaags van overbooked en liepen snel door. Via de Priority toegang konden we naar het vliegtuig. En inderdaad we mochten als eerste in het vliegtuig. Frank tilde Linde naar haar bedje en wat we toen zagen…?!?! Linde had een prachtige plek met niet de ruimte van 1,2,3 stoelen, of 5 of 6. Het was een plek van 9 stoelen!!

Linde´s bed in het vliegtuig.

Het werd ons direct duidelijk waar de opmerking ´overbooked´ vandaan kwam! Dametje de Vries had wel hééél veel ruimte nodig. Dankzij Stichting Nicolette die deze reis voor Linde en een ouder mogelijk maakte. Hoe bijzonder!Gelukkig hadden we Linde´s eigen matras meegenomen en kon ze heerlijk comfortabel liggen. Omdat we wind mee hadden duurde de vlucht een uur korter, ruim 8 uur. De crew was enorm betrokken voor Linde, Michiel en Jasmijn. Want ja, je eerste vliegreis, dat blijft iets speciaals. Michiel en Jasmijn mochten de slaapplekken bekijken (het was een Boeing 747) en de piloot kwam halverwege de vlucht vragen aan Michiel en Jasmijn of ze, nadat we geland waren, de cockpit wilden bekijken. Heel graag, natuurlijk! Linde werd verwend met een heel leuke attentie:KLMhuisje en slabbetje van Nijntje met een handgeschreven wens. Wat bijzonder en lief!

Slabbetje van de crew.

Aangekomen op Curacao.

Nadat we geland waren werden we door een chauffeur van dolfijntherapiecentrum naar het appartement gebracht. Net na 22.00 uur (NL tijd) waren we op plaats van bestemming. We werden gastvrij ontvangen door de eigenaresse Yvonne. De appartementen zien er prachtig uit. Heel ruim en van alle gemakken voorzien (inclusief wasmachine). En waar we ook zo blij mee zijn, de eigenaresse had ervoor gezorgd dat er ons gehuurde hoog-laag bed was bezorgd. Heel belangrijk voor Linde. We hebben prachtig grote terrassen, waar  Madame lekker in bed (á la bedbox) kan genieten van het heerlijke weer.

In bed op de veranda.

Een kleine tip voor mensen die onder soortgelijke omstandigheden gaan vliegen. Neem een rol krimpfolie mee! Kan niet ontbreken! Michiel bedankt voor de sublieme suggestie op Schiphol!

29 juni 2012
Ziek.
Helaas hebben we geen droomstart. Vannacht is Linde helaas ziek geworden. Ze is ontregeld en hoogstwaarschijnlijk oververmoeid. Dat heeft een vervelend, neurologisch effect, waar ze heel soms last van kan hebben. Daarbij moet ze veel spugen en dat is iets waar we in dit warme klimaat extra alert op moeten zijn. Gelukkig gaat het vanmiddag al een stuk beter en is het spugen gestopt. We hopen dat ze veel slaapt en lekker bijkomt. Want we willen maandag heel graag beginnen met de dolfijntherapie! Ze ligt nu heerlijk in haar bed, op het balkon en de tropische wind waait door haar haren. Renate is druk bezig met zwemmen (op verzoek M en J), verzorgen en helpen. Wat geweldig dat ze er bij is! Ook hebben we het avontuur boodschappen meegemaakt, in onze eigen pick-up. Marian reed fantastisch (wordt verschillend over gedacht 😉 en heel fijn we konden de weg terugvinden.

Beter

Gelukkig! Linde is weer beter. Vannacht om 4.00 uur wakker en gezellig gefeest. Ze heeft niet meer gespuugd en heeft voldoende voeding-vocht gekregen. Linde is (door lekker uit te rusten) weer (bijna) de oude. Dat is een enorme opluchting, want we dachten eventjes, het zal toch niet…En Joop bedankt voor de snelle hulp!
Het ging zelfs zo goed met Linde dat we vandaag naar Willemstad zijn geweest. Het is ons tijdens de voorbereiding niet gelukt om passend vervoer te regelen (een aangepaste auto). Er is wel een taxibus voor 6 rolstoelen te huur maar dat is héél prijzig. Daarom hebben we het op z´n Curaçaos aangepakt. Chauffeur met bijrijder (heren) voorin en de 4 dames op de achterbank van de Pick-up. Heel knus. De rolstoel is achterop met banden vastgezet. Vandaag hebben we diverse tropische regenbuien gehad. Lekker fris. Rolstoel een ´beetje´ natgeregend. Linde was aan het eind van de wandeling wel moe. Maar dat is niet zo gek.
We zijn aan het genieten en zover van Nederland, weg van het huisje-boompje-beestje leven.
Jasmijn vroeg zich vanochtend zelfs af, Wie is Esther?? Gelukkig kon Renate het heel serieus uitleggen (achternaam genoemd, zus van..etc.). Nou ja..! Restaurantjes worden door Michiel uitsluitend beoordeeld op….nee, niet de kaart! Maar natuurlijk…Wifi mogelijkheid!
´s Middags slaapt Linde meestal, maar nu lijkt ze er geen tijd voor te hebben. Het is lastig om te ontdekken wat het meest ´slaapverwekkend´ is. Op de veranda waait een heerlijke wind en de slaapkamer (met airco) is een nieuwe omgeving. Heel interessant en het nodigt niet uit om te slapen! Morgen nog 1 dagje om ons voor te bereiden en maandag gaan we  -als het goed is- van start. Bedankt voor alle leuke reacties!

P.s. Vanavond toch nog een klein dipje…morgen weer een nieuwe dag!

Linde en Renate

Strand.

Vanochtend was Linde om 5.00 uur wakker. Het was een beetje bewolkt en niet zo ontzettend warm. Een prima aanleiding om naar CDTC (Curaçao Dolphin Therapy Center) te rijden en na te vragen, hoe laat we morgen worden verwacht. Eerst werd Linde gewassen door Renate. Gelukkig kunnen we een ligbed van bij het zwembad, gebruiken voor onder de douche. Het duurt altijd eventjes voordat we bepakt en bezakt, klaar zijn voor vertrek. Navraag bij de receptie (via een bewaker), gaf ons het antwoord.  ”Liende” stond om 15.00 uur op de lijst. Daarna gingen we naar het strand. Heel dicht in de buurt van deze dolfijnentrainingsschool ligt Sea Aquarium Beach en via Lions Resort, kwamen we op een plek met heerlijke ligbedden, lekker sapjes én met palmbomen! We hebben alle 5 gesnorkeld en heerlijk geluierd. Linde vond het super op een ligbed onder een palmboom.

De Beach girls

Het is ook wel vermoeiend voor haar, want de wolken waren weg en de temperatuur steeg… Met de verfrissende wind aan zee (zonder zou het niet te doen zijn), kan Linde niet slapen. Het liefste wil ze koelte en rust (net haar moeder :)). Vandaar dat we weer op tijd naar huis gingen zodat Linde kon gaan slapen. Ze ligt nu al bijna 2 uur te slapen!
Uitspraak van Michiel:”Curaçao bevalt te goed!” Jasmijn:”Ik moet wel even wennen, maar ik kan wel wonen op Curaçao, maar niet te lang!” Renate:” Wonen niet, maar overwinteren, lijkt me prima!”
Over gisteren moet nog even vermeld worden, dat Marian wederom fantastisch gereden heeft. Voor Renate, Michiel en Marian was het een zeer toeristische route. Sommige plaatsen hebben we wel 4 keer gezien en ook Albert Heijn hebben we 3 keer bezocht. Dat wil zeggen, 1 maal boodschappen gedaan en 2 keer langs gereden en gekeken of het er nog stond ;). Na de boodschappen hebben we ongeveer 100 km gereden en dat op dit overzichtelijke eiland. Aan elke Antilliaan hebben we de weg gevraagd (Caracasbaaiweg), steevast was de reactie:”Ver weg!” Renate onthulde doodleuk tijdens deze rit, dat TomTom haar beste vriend is.. Alle 3 hadden we ´het gevoel´ dat we linksaf moesten. Het bleek rechtsaf te zijn. Bij aankomst stonden Frank en Jasmijn wanhopig op ons te wachten. De dooddoener van de dag was de opmerking van Frank:”De kaart zit in je tas!!”
Morgen gaan we van start met de therapie. Wat is er mogelijk voor een meervoudig complex gehandicapt meisje? We zijn heel benieuwd en kijken er naar uit!

Linde en Li-na

Maandag 1 juli 2012

Vandaag was de grote dag! Voor de mensen van Curacao was het een feestdag: De Dag van de Vlag. We hebben ons laten vertellen dat sinds 1984, het een nationale feestdag is. Maar voor Linde was het ook een speciale dag. Haar eerste therapiedag. Zoals gisteren al verteld, konden we ons om 15.00 uur melden bij het Dolfijncentrum. Plotseling werden we om 13.30 uur gebeld, door Yvonne (verhuurder van het appartement) met het verzoek om CDTC terug te bellen en te vragen naar Merel. Direct gedaan natuurlijk en werd ons verteld dat we om 13.00 uur werden verwacht..! Tevens vroeg ze ons, of we de informatie afgelopen donderdag per mail hadden ontvangen? Niet dus, want toen zaten we al in het vliegtuig. Zouden we het dan toch niet goed onthouden hebben?! Na intern overleg werden we binnen 5 minuutjes weer teruggebeld en mochten we gelukkig,later om 14.50 uur komen. Aangekomen hebben we kennis kunnen maken met Merel (fysiotherapeute). Ze gaf aan dat er ergens iets mis was gegaan en dat de verkeerde tijd was doorgegeven. We startten met een wederzijdse kennismaking tussen ouders en therapeute. Linde, Michiel, Jasmijn en Renate, maakten een rondje door het Sea Aquarium. Tijdens de intake konden we achtergrondinformatie geven over Linde en de eventuele doelen bespreken. Doelen waar we het liefst aan willen werken met/voor Linde.
Gelukkig heeft Merel al 2 jaar ervaring in het dolfijncentrum en heeft ze ook therapie gegeven aan meervoudig gehandicapten kinderen. Het is natuurlijk heel lastig om in 30 minuutjes uit te leggen aan welke ernstige, zeldzame ziekte Linde lijdt en wat het precies inhoudt. Het was voor ons heel spannend, want als je Linde niet kent, is het ook moeilijk in te schatten waar je precies op moet letten. Haar ziekte geeft een chronische vermoeidheid en ze mag ook niet over een (vermoeidheids)grens heen. Daar zou ze ziek van kunnen worden en duurt het dagen voordat ze weer opgeknapt is. Op Zonnehof (Linde´s school) doen leidsters, fysiotherapeutes, logopedistes, er maanden, zo niet een jaar, over om een kind te leren kennen. Een half uurtje intake en daarna 2 weken therapie, is dan heel ambitieus! Merel wilde zeker met ons samenwerken en wij mochten dichtbij kijken (op het dok), hoe het met Linde ging. Zo konden we ´vertalen´, wat we zagen zodat ze Linde’s gedrag goed kan interpreteren en zich, zo nodig, daarop kan aanpassen.
Als doelen maakten we de volgende afspraak:
1. plezier en comfort tijdens de dolfijnentherapie
2. vergroting van interactie; grotere bewustwording van zichzelf en haar omgeving
3. bonus! Minder gefocussed op haar mond. Linde wil speelgoedjes, truitjes, knoopjes,doekjes, koortjes, bandjes graag in haar mond stoppen. Dat mag wel iets minder, maar kan ook zijn dat het bij haar hoort en dat het niet te veranderen is.
Als de therapie aan deze doelen kan werken, is dat voor ons geweldig.

Voor mensen die Linde niet kennen.
Als meisje is Linde zeer beperkt. Elke kleine stap die ze maakt, is een enorme sprong vooruit. Natuurlijk voor haarzelf op de eerste plaats, maar ook voor ons als gezin en alle mensen die zo betrokken zijn. Haar hele leven, stellen we heel kleine doelen. Als het lukt vieren we een feestje. Lukt het niet, dan is het wat we respecteren in haar eigenheid. Wat beschadigd is, komt niet meer terug. Als Linde kan genieten, doen wij dat ook. Een doel op zich!

Na 20 minuutjes binnen fysiotherapie te hebben gehad, kwam Linde naar buiten in een trendy wet-suit en een geel zwemvest. Voor het laatste kledingstuk, was het even knoeien omdat het maar net aan paste. Het zag er erg profi uit! Ook een beetje ontroerend. Onze kleine meid, ging nu toch echt van start. Met Merel, Romy (dolfijntrainster) en trainee Anna gingen we naar het dok. Linde zou met dolfijn Li-na gaan zwemmen. Een zachtaardige, rustige vrouwtjesdolfijn van 6 jaar. Zo te horen een goede match! Linde kon eerst met haar benen in het water bungelen,lekker wennen.

De eerste kennismaking met Li-na

Li-na kwam direct dichterbij om Linde te begroeten. Linde keek heel verbaast. Na 5 minuutjes ging ze met Merel het water in, waarbij ze probeerde Linde goed hoog te houden zodat ze niet teveel last had van het zoute water (spetters). Het was heel bijzonder om te zien, dat Linde gelijk oog had voor de dolfijn en echt in haar geïnteresseerd was. Meteen nadat ze in het water was, greep ze met haar handjes, lachte en maakte zelfs geluidjes.

In het water, hard aan het werk!

Ze vond de dolfijn niet eng en hield zich bij het rond zwemmen goed vast. Knap en heel leuk om te zien! Linde vond het dansen van Li-na prachtig en dan vooral de spetters die ze er van kreeg. Bij het afscheid zwaaide Li-na naar Linde en zagen we het nou goed…Linde zwaaide terug!! Jammer genoeg was Linde heel vermoeid.

Best vermoeiend

Door het warme weer en het tijdstip was 10 minuten in het water ruim voldoende. Na het zwemmen werd Linde gedoucht en kreeg ze nog eventjes een lekker massage. Daar is ze altijd voor in!
Morgen gaan we het weer opnieuw proberen, hopelijk is Linde dan iets meer uitgerust en kan ze actief aan de slag.
Het tijdstip waarop Linde therapie krijgt is nog een beetje lastig. Om 13.00 uur gaat ze normaal gesproken slapen. Alternatief is 8.00 uur maar dan moeten we haar hoogstwaarschijnlijk wakker maken (kans op spugen). Het ideale tijdstip, 10.30 uur is helaas niet mogelijk omdat Merel dan aan een ander kindje therapie geeft. We gaan morgen om 13.00 uur proberen en zullen kijken hoe het gaat. Tot morgen!

Genieten.

Dag 5, dinsdag 3 juli 2012.

Vanochtend was Linde om 7.00 uur wakker en maar één keer om 5.00 uur dus dat was prima.
Na het ontbijt konden we rustig aan doen. Linde werd lekker gedoucht door Renate en Jasmijn en daarna op bed aangekleed. Natuurlijk werd ze ingesmeerd met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor want dat is hard nodig.

We zijn allemaal door het prachtige weer bruin-rood geworden. Door de airco op de slaapkamers slapen we heel goed.
Daarna nog even de reacties gelezen om vervolgens om 12.00 uur naar CDTC te gaan. Linde vond het warm  maar had er wel reuze zin in. Om kwart voor één waren we er en om 13.00 uur ging Linde zich omkleden en kreeg ze fysiotherapie en sensorische integratie voordat ze naar het bad ging. Omdat Linde het snel koud heeft en het zeewater niet zo lekker warm is als het zwembad in Zonnehof, hebben we een wetsuit truitje gekocht (Bedankt, opa en oma!). Renate hielp Merel en Anna bij het omkleden. Na ruim een half uur kwam Linde tip top naar buiten. Het laatste stukje werd ze door Frank getild. Dat vindt Linde altijd zó lekker, even uitblazen op de schouder van papa.
Op het dok kon ze langzaam wennen aan het water. Beentjes nat maken en daarna met Merel het water in. Li-na zwom al nieuwsgierig rond. Ook nu viel het op, hoe alert en vrolijk Linde reageert op Li-na. Linde wordt actief en laat zien dat ze het wel een heel bijzonder speelgenootje vindt. Een kusje krijgen van een dolfijn, vindt ze een beetje té (ze trekt een beetje een vies gezicht). Li-na heeft heel erg haar best gedaan met op haar rug zwemmen en Linde voelt aan haar buik.

Maar ook geluidjes maken, ´tong slingeren´ (echt waar!), spetteren, ring ophalen, bal terugbrengen, over een stok heen springen. En weet je wat ze het  áller-, állerleukste vindt? Meegetrokken worden door het water!

Dat geeft een sensatie! Ook aan het eind van de therapie, waarbij Li-na springt en daarbij enorm spettert vond Linde prachtig.

De foto is op enige afstand genomen maar hopelijk kun je door op de foto te klikken, Linde´s vrolijk lachende gezicht zien. Het ging heel goed want Linde heeft de hele tijd (die er voor stond) volgehouden. Reuze knap! Daarna ging ze weer terug naar de ruimte om gedoucht te worden en nog een lekker massage te krijgen. Aan het eind hebben we besproken, hoe het ging en of er een mogelijkheid was om het tijdstip te wijzigen. Gelukkig! Het kon! Jammer is dat we dan niet verder kunnen met dezelfde fysiotherapeute Merel en Li-na want zij zijn op dat moment met een ander kindje bezig. Morgen starten we op -voor Linde- de beste tijd (als goed is, is ze dan topfit) om 10.30 uur. Daar zijn we superblij mee! We kijken terug op een geweldig geslaagde therapiedag. Toen Linde in het appartement kwam hebben we haar direct op bed gelegd. Maar het ´actieknopje´ is gevonden, hoor! Linde wilde niet slapen en bleef wakker met veel lachen en kraaien. En dat na zo´n intensieve, warme dag. We vinden het geweldig om Linde zo te zien genieten. Eerste doel gehaald!

Op weg naar de auto kwamen we de oma van Kelsey tegen. Het andere gezin dat via Stichting Nicolette aan dolfijntherapie meedoet. Oma heeft snel even Kelsey en haar moeder geroepen zodat we konden kennis maken. Leuk hoor!

Voor de lezers die benieuwd zijn hoe het met onderwerp autorijden gaat, kunnen we relatief kort zijn. Marian nog steeds prima. Rechte streep naar Pizzahut (voor een week Pizza´s gekregen) en weer terug, zonder problemen. Helaas, Frank had vandaag een offday :). Naar het dolfijncentrum was het toch weer even lastig om die ene (liefst kortste) weg te vinden. Op de terugweg zijn we beland in de knoek (= bushbush op Curaçao). En, best wel erg, Frank heeft een spontane noodstop gemaakt op een kruising. Werkelijk geen auto te bekennen. Paar grove woorden vanaf de achterbank (nog steeds de damesbank), vijf gezichten tegen de voorruit maar Frank vond de stop niet heel bijzonder. Overige passagiers hebben een half uur niet kunnen praten.

Attentie familie Broer! Morgenmiddag (woensdag) om 14.00 uur is het zo ver! Renate wordt te water gelaten mét een dolfijn. Er is ongeveer anderhalf uur voor dit evenement uitgetrokken. Uiteraard worden er foto´s gemaakt om dit historische moment vast te leggen (we hebben Michiel Paparazzi in the house :)). Dank voor alle reacties/waarschuwingen. We zijn voorbereid en begrijpen volledig de impact van deze zeer bijzondere gebeurtenis in de familie.
Daarbij, ter aanvulling is het bij het CDTC familyday. Morgen mogen de gezinsleden van Linde, ook met dolfijnen zwemmen, om ongeveer 16.00 uur. We zijn reuze benieuwd! Het lijkt ons hartstikke leuk om mee te maken!

Helaas is het niet gelukt om de foto´s te uploaden (trage verbinding), morgenochtend, proberen we het opnieuw.

Bofkont(en)!

Dag 5
Woensdag 5 juli 2012

Op de eerste plaats hartelijk dank voor jullie ontzettend leuke reacties. Tijdens de koffie of de borrel zijn we altijd heel benieuwd, wie er gereageerd heeft.

Vanochtend was Linde om eventjes voor 7.00 uur wakker. Het warme weer vandaag en weinig wind, had gelijk al een behoorlijke impact. Vandaag heeft Linde de overstap gemaakt naar de andere tijd (10.30 uur). Heel fijn dat het kon, de enige consequentie was dat Linde met een andere dolfijn en andere fysiotherapeut zou gaan werken. Alhoewel Merel heel lief voor Linde was en ze het supergoed deed, woog dit nadeel niet op, tegen het grote voordeel van minder vermoeid zijn.
De nieuwe dolfijn heet Chabelita en de nieuwe therapeut Matthias. Chabelita is een halfzusje van Li-na. Ze is de jongste dolfijn binnen het centrum (5 jaar) en van de dolfijnentreinstar hoorden we dat haar specialiteit is, lekker gek doen oftewel de clown uithangen. Dat lijkt ons een geweldige match met Linde. Lin is altijd in voor een goede mop. De manueel fysiotherapeut is (eerste indruk)  van het sportieve, aanpakkerige slag. Hij heeft gelukkig heel veel ervaring (8 jaar bij het centrum) maar lijkt behoorlijk ambitieus. Matthias had een goede overdracht gehad van Merel en ging direct naar de fysioruimte. Renate ging mee voor assistentie bij omkleden, sondevoeding los en de boel een beetje in de gaten houden ;-). Na een flinke fysiotherapie-oefening, met als doel gebruik van armen te bevorderen, om steun te hebben en mogelijk meer een actieve houding aan te nemen.
Daarbij een benenoefening (optrekken naar romp) en alle gewrichten losmaken. Toen moest ze nog aan het hoofdprogramma beginnen. Maar dat knappe meisje van ons vindt met dolfijnen zwemmen zó leuk, dat ze er graag aan begint. Matthias veranderde het gele zwemvestje in een zwemband zodat ze zelf meer moet gaan doen, met haar hoofdbalans. Gelukkig is Matthias supersterk en kan hij Linde goed vasthouden, vooral haar hoofd, want Linde vindt het zoute water, heel vies in haar mond. Dat leidt erg af van de dolfijnen en kost wel eventjes, om daar van bij te komen. Linde deed het weer supergoed.

Hard werken met 2 dolfijnen.

Ze heeft ontzettend hard gewerkt om alle opdrachtjes te vervullen. Bijvoorbeeld geluidje maken om Chabelita te roepen. En ja hoor, ze deed het! Ook kan Linde Chabelita laten dansen en de ring weggooien die weer teruggebracht wordt door haar dolfijn. Dan wil ze graag de gekleurde ring in haar mond steken, maar dat is nou precies niet de bedoeling!

Oh, wat knap, zelf vasthouden aan de dolfijn.

Deze keer is Linde wel 40 minuutjes in het water bezig geweest. We zagen tegen het eind zelfs een  heuse gaap. Het werd tijd om de therapie te beëindigen. Linde werd gedoucht en aangekleed door Anna (trainee/stagiaire) en Matthias. Na afloop hebben we in de dagelijkse evaluatie van de les, geprobeerd uit te leggen wat goed is voor Linde. Niet trainen, in de zin van steeds een beetje meer, maar binnen haar grenzen, oefenen en werken aan haar doelen. Uiteraard vertellen we morgen bij aanvang van de therapie hoe het vanmiddag/vanavond/vannacht gegaan is. Toen Linde klaar was, zat ze te slapen in haar rolstoel….Het is misschien een beetje too much geweest, dat kijken we de komende 24 uur aan. Het is ook zo moeilijk in te schatten. Het kan ook zijn, dat ze misschien een positieve ontwikkeling laat zien.

Daarna gingen we een ligbed opzoeken op het strand (5 minuten lopen) zodat Linde kon gaan liggen onder een heerlijke palmboom. Want een beetje hobbelen onderweg en mevrouwtje is ook weer snel wakker.

Na een uur gingen Jasmijn, Michiel, Marian en Renate terug naar het centrum, waar Renate met dolfijnen zou gaan zwemmen. Dolfijnen van dienst: Bonnie en RENATA. Hele actie is prima gelukt. Geen enkele vorm van spanning, totaal relaxed, heel ontspannen, kortom: niks aan de hand. Wat wel opmerkelijk was, dat ze er door de hoofdtrainer werd uitgepikt van de Dolphin Academy om evt. mee gaan doen met de shows. Ze zagen een stralende persoonlijkheid en een groot talent in haar. Renate heeft daarvoor auditie moeten doen (springen van neus van een dolfijn) én met groot succes. Zie foto (als het deze keer lukt om door te sturen).

Renate tijdens haar auditie.

Weer een half uurtje later was familie de Vries aan de beurt om met Chabelita te gaan zwemmen. Met z´n vieren hebben we kunnen ervaren wat Linde voelt tijdens haar therapie. Het was superleuk. Zo ontzettend gaaf om mee te maken. De tijd vloog voorbij.

Happy family

Eerlijk gezegd zijn we allemaal een beetje jaloers op Linde. Zij mag tenslotte elke dag! De bofkont! En wij ook. Tot morgen.
Michiel, Jasmijn en Renate gaan dan duiken!

Donderdag 5 juli 2012

Het blijft een beetje puzzelen met het slapen. Linde is vroeg wakker en helaas slaapt ze dan niet meer in. Ze heeft het wel naar haar zin, af en toe een gilletje, spelen met het gordijn (mag niet) en haar speelgoed. Ze ligt bij ons op de kamer en we maken alles van dichtbij mee en kunnen Linde vooral goed in de gaten houden. Linde krijgt op dit moment heel veel voeding. Dat betekent halverwege de nacht bijvullen want zo groot zijn de containers niet. Het hoog-laagbed is echt geweldig. Erg makkelijk om Linde op goede hoogte te kunnen verzorgen.
Vanochtend om 9.15 uur gingen Renate, Michiel en Jasmijn mee met Yvonne voor de duikinstructie én de duikles. Ze hebben duidelijke uitleg gekregen en afsluitend ongeveer een half uur gedoken. In het begin een beetje spannend, maar eenmaal over de drempel heen, vonden ze het geweldig. Heel mooie vissen en planten gezien (zelfs ´kerstboompjes´ die dicht konden gaan). Om 13.00 uur waren ze weer thuis.

Klaar voor de duik.

Linde ging naar de therapie. Bij de begroeting verwelkomde ze Matthias en Anna met een grote glimlach. Superleuk!
Nog even besproken, hoe het was gegaan gisteren/vannacht en daarna aan de slag. Afgesproken om iets rustiger te doen omdat we natuurlijk niet willen dat Linde door overbelasting ziek wordt.  Sowieso vraagt de warmte veel van haar. Aan de andere kant is Linde een echte zonaanbidster.
Liever de warmte dan de kou, voor Linde.

Matthias zou het gedeelte in het water iets korter houden. In de voorbereidende fysiotherapie (binnen) probeerde hij met oefeningen en prikkeling de mondbehoefte iets te verminderen en meer de focus op spelen met haar handen te stimuleren. Hij dacht (net als wij) dat Linde nog niet zonder ´ontdekken´ via haar mond kon, maar wat meer aanbieden op bepaalde momenten, niet doorlopend, is al een geweldige stap vooruit.
In het water ging het heel goed. Linde was nóg enthousiaster en actiever dan gisteren. Ze kraait en gilt het uit. Zo geniet ze ervan! Ze houdt Chabelita goed vast en geeft meerdere keren, een reactie op vragen.

Super!

Als ze een geluidje maakt, wordt ze beloond met een rondje door het bad. Bijvoorbeeld op de buik of rug van Chabelita. Of een knuffel of kus van de lieve dolfijn. Het hele team is enthousiast als Linde zo goed haar best doet en reageert. De dolfijnentrainster gaf na afloop Linde een compliment ‘nice session’.

Compliment van de dolfijntrainster.

In de nabespreking vertelde Matthias dat hij volgende week ook wil gaan werken aan keuzes, door middel van kaartjes. Wil Linde met de ring of bal spelen? Voor ons is het ook heel bijzonder om Linde zo actief bezig te zien. Na het douchen en de nabespreking, viel Linde in de rolstoel in slaap…Het was weer een flinke activiteit geweest, die veel energie heeft gevraagd. We hebben maar even gewacht met naar de auto te gaan, want dan wordt ze natuurlijk weer wakker. Maar Linde geniet en lijkt een klein stapje vooruit te maken. Geweldig! Morgen hebben we een vrije dag. Linde heeft geen therapie, omdat de therapeut is verhinderd. Deze oefening halen we in, volgende week zaterdag. Geen probleem!

Vanmiddag naar AH (4 x Wifi)en vanavond hebben we gebarbecued bij de buren :). Dat is het appartement van Renate, Michiel en Jasmijn. Linde heeft erop een matras bij gelegen. Heel gezellig en een vrolijke boel. Fijn, dat Frank zijn  dagboek meegenomen heeft, uit zijn Marinierstijd op Curaçao. Oude herinneringen komen boven en degene die het voorleest maakt het heel komisch.

Tot slot zijn we een beetje sip. Renate gaat aanstaande zaterdag, helaas weer naar huis. Dat ze zolang mee wilde, was voor het hele gezin, heel erg fijn. Wat heeft ze ons geweldig geholpen en wat is ze lief geweest voor Linde en de rest van de familie. Gelukkig wilde Esther ook een week met ons op vakantie gaan. We kijken heel erg uit naar haar komst en weten zeker dat het net zo gezellig gaat worden. Een hele goede reis Esther, komt helemaal goed ;). We staan op het vliegveld je met open armen, op te wachten. Als we de weg kunnen vinden . Dit is een geintje. Zit niet in de war. We staan er echt! Denk je aan 50+ zonnebrandcrème? En een foto van Bas? Lennart stond ook op het nachtkastje. Is leuk. Goede reis en tot gauw!

Vrije dag

Vrijdag 6 juli 2012

Zoals gisteren geschreven, hadden we vandaag een vrije dag. Maar zoals het kan gaan, hoeft het niet te betekenen dat er weinig gebeurt. Sterker nog, het kan drukker zijn dan op een gewone ´werkdag´. Vanochtend hebben de kinderen uitgeslapen en ze waren daar wel aan toe. Het duiken was best vermoeiend geweest.
Vandaag hebben we gelukkig iets kunnen veranderen voor Linde. Ze had namelijk een klacht…Voor mensen die Linde kennen, dat is iets wat bijna nooit voorkomt. Probleem was: de douchestretcher annex ligbed was te hard. Elke ochtend lag Linde strak op haar witte plastic bed en keek er behoorlijk gestrest bij. Het kan natuurlijk niet altijd zoals thuis zijn, maar dit boze gezicht wilden we natuurlijk niet zien. Want normaal gesproken is douchen juist zo fijn! De oplossing was een luchtbed maar helaas bij AH hadden ze het niet of niet meer. Alleen maar dolfijnen, inktvissen, en zwembadjes etc. Jasmijn vond gelukkig bij het zwembad van ons appartement een zwervend exemplaar. In het badkamer is Linde een beetje moeilijk in het douchegedeelte te leggen (door muurtje, voor de rest is het een hele ruime, prachtige badkamer). Bleek deze uitvinding ook nog eens superhandig om Linde door te schuiven. Door het luchtbed naar het hoofdeind te trekken. Bij deze aanpassing, kon ze weer lachen en genieten van het badderen. Waar een klein detail, een groot verschil in kan uitmaken.
Daarna zijn we met z´n allen naar Blauwbaai gereden. Via de Mr. Verrietweg, want daar heeft Frank als klein kind gewoond. Het is nu kantoor maar de mensen waren zo aardig om even een kleine rondleiding te geven. De wijk is niet meer zo mooi als dat het vroeger was. Eenmaal aangekomen bij Blauwbaai zagen we een prachtig strand met heerlijke zonnebedden. We konden allemaal lekker  genieten onder een palmboom. Kokosnoten hingen nog te rijpen;). Toen het ietsje pietsje te warm werd, gingen we uiteraard zwemmen. Linde ook mee en wat heeft ze genoten van de golfslag. Ze bleef kraaien en geluidjes maken. Niet door de golven maar de deining vond ze geweldig.

Genieten in het water.

Om ongeveer 16.00 uur gingen we weer naar huis want Renate wilde nog graag een paar boodschappen doen in Willemstad. Twee voor 6, waren we in de winkel. De weg in 1 keer gevonden, dus daar lag het niet aan! Het was precies op tijd want om 18.00 uur sloot de boel . Weer thuis, nodigde Renate ons uit voor een gezellig afscheidsdiner. We gingen naar het Spaanse Water, naar restaurant de Kleine Wereld. Het restaurant was heel mooi gelegen en het eten was overheerlijk. Wat een verwennerij! Aan het eind werden we ook nog verrast met mooie cadeautjes en een lieve kaart. Gelukkig hadden we alle 5 een speech voorbereid en konden we Renate uitgebreid bedanken voor alle hulp. We moesten echt een traantje wegpinken. Op dit moment (23.15 uur) sluiten we het feestje passend af met…dansen! Tot morgen! We wensen Esther en Renate een hele goede reis!

Zaterdag 7 juli 2012

Vanaf maandag kunnen we weer meer over Linde haar belevenissen schrijven.
Nu nog even wat prietpraat.
Renate is naar huis (snif, snif), Linde gaat vast haar kroel, kroel missen. Maar gelukkig is de volgende kroelie, kroelie aangekomen. Heel gezellig om elkaar weer te zien.
De reis van Esther is heel goed verlopen (hoera!). Alhoewel het nog wel eventjes spannend was of ze niet als ´overbooked´ persoon werd gezien (stressss…!). Slim, knap en jong, en alleen reizend, zijn factoren die tellen omvan de vlucht afgehaald te kunnen worden. Esther nam geen enkel risico en stond extra vroeg bij de gate (als eerste :)!) en ging aan boord. Onvoorzien nadeeltje was dat ze naast een hunk kwam te zitten, die de hele nacht had doorgezakt en van een stewardess met deo bespoten moest worden, om het in zijn buurt te overleven.
Om 13.25 uur (local time) landde het vliegtuig en een klein half uurtje later konden we elkaar begroetten.

Esther en Renate.

Daarna konden we direct Renate uitzwaaien. Gek hoor, om zo afscheid te nemen. Het leek wel of we elkaar jaren niet meer zouden zien… Terwijl het toch echt het plan is om elkaar over ruim 2 weken weer te treffen.
Na een soepele rit naar huis (Frank was the driver), kon Esther haar nieuwe verblijf bewonderen.
Daarna, zijn we naar Albert gereden, om wat boodschappen te doen. Zoals altijd hebben we het afgesloten met een gezellig Wifi-moment.
Linde heeft vandaag uitgeslapen en zelfs vanmiddag nog een slaapje gedaan. Het was een warme dag, dus dat kwam heel goed uit. Ze vond het heel leuk om Esther te zien. Een grote glimlach van herkenning!

Linde spelend in bed op het balkon.

Tot slot moet ik nog even iets bekennen over gisteren. Het betreft het onderwerp reizen.. Nadat we richting Willemstad reden, kwamen we dicht in de buurt van ‘onze’ bekende parkeergelegenheid. Hiervoor moesten we linksaf slaan, om er te komen. Het leek hartstikke druk, ja zelfs filevorming. Uiteraard wachtten wij (driver M, bijrijder  R. en M. nog zonder pet) geduldig op onze beurt. Na een minuut of 5 zagen we in de rij voor ons, één auto wegrijden. Wij dachten,  kunnen we ook. Op dat moment werd het helemaal duidelijk. We stonden doodleuk in een rij geparkeerde auto’s……R. kwam niet meer bij!

Zondag aan het strand.

Zondag 9 juli 2012
Linde was vannacht te wakker en te blij. Dat is bijna niet mogelijk, maar toch!Ze heeft van 4.00 uur tot tegen 7.00 uur, heerlijk liggen spelen met af en toe een luide gil. Misschien was het slaapje van gisteren aan het eind van de middag/begin van de avond, toch niet zo´n goed idee. Het heeft haar misschien helemaal in de war gemaakt.

Ook viel vannacht de stroom uit. Niet zo erg natuurlijk om een beetje in het donker te zoeken en Linde af en toe recht te leggen maar voor de voedingspomp die dan opgeladen wordt (batterij), is het even opletten. Dat deze weer vol genoeg is, om overdag mee te nemen. Als bonus hadden we vanochtend de timmerman die enthousiast aan de bekisting van een nieuw te bouwen huis werkte (ook op zondag).  Na het ontbijt (alles rustig aan, met een kleine struikeling) bedachten we dat we vandaag naar Jan Thiel wilden gaan. Een baai/strand waar we nog niet geweest waren. Met een auto vol gingen we naar deze locatie, niet zo ver van ons appartement vandaan. Linde lag weer prinsheerlijk achterin. Hoofdje op een kussen, klemvast zowel in de lengte, als in de breedte. De rolstoel met tassen staat op de laadbak van de Pick-up, vastgezet met touwen en kofferbanden. Familie Flodder verbleekt erbij! Gelukkig rijden we korte afstanden en onderstaande foto, lijkt ons ook niet een echte optie.

Achterop de laadbak van de Pick-up, iets te dol.

Bij Jan Thiel aangekomen zag het er zeer druk uit. Heel veel auto´s op het parkeerterrein. Eenmaal op het strand viel het niet mee om een leeg ligbed te vinden voor onze kleine meid. En daarbij de wens om in de schaduw te kunnen liggen. Gelukkig zagen we bij een klein bos een lege plek waar evt. 1 zonnebed tussen geschoven kon worden. Wij vroegen aan een heer of dat mocht. Nee, deze man wilde ruimte. Niets bedden aanschuiven. Wij vroegen het aan een dame aan de andere kant. Ook nee, want ze wilde haar kinderen er laten spelen. Als snel werd duidelijk dat deze voorzichtige aanpak, ons niet de oplossing ging brengen. Esther bedacht:”We moeten het niet vragen, gewoon doen!” Top idee! Zover kwam het gelukkig niet, want de DJ had inmiddels vriendelijk aangegeven dat we ook onder een afdakje mochten liggen. Een plaats waar normaal gesproken iemand zijn of haar haren kan laten invlechten. Degene was er vandaag niet. Prima stek. De hele familie kon op een zonnebed liggen. Daarna gingen we zwemmen en snorkelen. Michiel ging gezellig voetballen met een dwarsdoorsnede van de plaatselijke bevolking.

Linde had het ook prima naar haar zin! Ze genoot van de zee. Iedereen hield haar om de beurt vast. Wat een lol, vooral bij het rondjes draaien.

Sunshines!

Morgen gaat ze weer naar de dolfijnentherapie. We hopen dat ze helemaal fit is, want een beetje spanning (vooral mond) laat ze wel zien. Of het iets is, wat voortkomt uit, ‘niet helemaal in balans zijn’, kunnen we niet zeggen. We merken het sinds gisteravond. Hopelijk is het morgen over.

Tot slot nog even een speciaal berichtje voor alle lieve mensen van Zonnehof.
Wat ontzettend leuk, dat ook jullie zo met ons meeleven. We genieten van de uitgebreide en ontzettend lieve reacties. Linde en wij, genieten enorm van deze speciale vakantie. Als we op het therapiecentrum zijn, zien we soms kinderen die ons weer doen denken aan klasgenootjes of vriendinnetjes of vriendjes. Wat zouden we de kinderen van Zonnehof ook graag deze ervaring toewensen. Wie weet kan er na Linde, een ander kind in aanmerking komen via het waardevolle initiatief van Stichting Nicolette. Wij hopen het van harte!

Te moe.

Maandag 9 juli 2012

Vanochtend om 6.00 uur was Linde wakker en helaas ging ze daarna niet meer slapen. Vandaag ging Esther voor het eerst mee naar de dolfijnentherapie en ze was natuurlijk reuze benieuwd.
Na het ontbijt, werd Linde door Esther gewassen en aangekleed.

Lekker gewassen.

Om ongeveer 10.00 uur reden we naar het dolfijncentrum naar toe. Linde was een beetje rustig. In de voorbereiding mochten Esther, Michiel en Jasmijn meekijken en ook bij het dok. Tijdens de therapie wordt er afhankelijk van de fitheid van de kinderen, actief, assertief of passief behandeld, zo gaf Matthias aan. Vandaag was Linde een beetje stilletjes en werden er vooral assertieve en passieve activiteiten ingezet. Desondanks was het voor Linde inspannend om deze oefeningen te ondergaan. Daarna was het tijd om te zwemmen met Chabelita. Onderweg moest Linde gapen…dat gaf ons eventjes te denken.  De eerste 10 minuutjes deed ze wel heel erg haar best.

Hard aan het werk (hoofd omhoog houden).

Wat we vermoedden, bang voor waren, kwam helaas uit. Vandaag zat het er niet in. Linde was te vermoeid en liet bijna niets zien van lachen, kraaien of zelfs gillen. Door haar vermoeidheid kon ze er niet van genieten en ook niet heel actief deelnemen. Wat ontzettend jammer en wat een groot verschil met de andere dagen. Voor Matthias vloog de zwemtijd om en langs de kant, dachten we misschien is het beter om te stoppen. Moeilijke afweging, want we willen de therapietijd natuurlijk zo optimaal mogelijk benutten. In de nabespreking gaf Matthias aan, dat Linde heel snel vermoeid was en dat hij daarom grotere oefeningen met de Chabelita, achterwege had gelaten. Morgen hopen we op een betere dag!

Klaar. Nu lekker een warme douche.

We zijn snel naar huis gereden om Linde zo snel mogelijk te laten slapen zodat we daarna nog iets zouden kunnen bezoeken. Linde naar bed. Esther bleef thuis en F. M. en M. naar Albert. Nadat Linde geslapen had, konden we aan het eind van de middag, naar Willemstad en hebben we natuurlijk de Pontjesbrug bezocht. Na het winkelen (Penha) gingen we op zoek naar een leuk restaurant. Een écht leuk restaurant. Halve stad doorgelopen en ja hoor, gevonden! Tip: Restaurant Ginger, Schoonesteeg 1, Willemstad.We hebben héérlijk gegeten; Caribbean Asian Style. Het was dé ideale locatie, ook voor Linde. Ze kon heerlijk op een bank liggen, tussen de kussens. Heel relaxed. Daarom konden we langer blijven en genieten van de zwoele zomeravond (met hier en daar een muggetje :(). Op de terugweg naar huis konden we de MacFlurry niet weerstaan. We zagen ook dat de Mac ’s avonds bezoek krijgt van een grote muizenfamilie. De dame bij de drive-in gaf aan dat het ’s avonds altijd zo is en dat ze ‘dingen’ neerzetten. Bijzonder.
Het was een heel gezellige avond! Linde ging bij thuiskomst direct slapen. We hopen dat ze daardoor morgen langer slaapt, zodat er minder uren zit tussen wakker zijn en het volgen van de therapie. We hopen het, maar wie weet heeft Linde een eigen plannetje. Afwachten maar! Als het goed is, gaan Esther, Marian, Michiel en Jasmijn, morgen duiken. Leuk!

Geen zin (niet wat je denkt).

Dinsdag 10 juli 2012

Gelukkig Linde sliep langer door, dan gisteren en werd ze om kwart over 7 wakker. Ze was gelijk vrolijk en actief. Dát willen we graag! Om 10.00 uur gingen we naar het Dolfijncentrum om vandaag de voorbereidingstijd van Matthias met Linde te volgen. Hij heeft ons veel uitgelegd wat hij doet, waar hij bij voorkeur de nadruk op legt en uiteraard waarom. Het waren uitgebreide oefeningen en Linde ging weer hard aan het werk. In de behandeling wordt geprobeerd om dagelijkse (verzorgings-)handelingen te integreren met therapie: werkblad van de stoel schuiven, aan- en uitkleden, uitdagen om een geluidje te laten horen, om iets te doen voor Linde. Maar ook die druk geven vooral bij gewrichten.
Meeste aandacht besteedde hij aan hoofdbalans, rollen van links naar rechts en het gebruik (steun) van de armen stimuleren zodat ze het zichzelf gemakkelijk maakt bij activiteiten. Ook kwam het activeren van handen en mond weer aan bod (borstelen, trillen). Aan het eind van de therapie was Linde al een beetje moe, maar Matthias had natuurlijk ook alles uit de kast gehaald om ons te informeren en de therapie te laten zien. Na het aantrekken van badpak, wet-shirt, wetsuit, oh nee,  badpakbandje zat helaas niet goed, dus hup alles weer uit (hup is niet het juiste woord, want het is   qua tijdsbestek een flinke klus) en dan alleen maar wet-shirt en wetsuit aan. We waren inmiddels he-le-maal klaar voor het zwemmen met de dolfijnen. Hup, hup, naar het bad! Matthias kleedde zich nog even om en toen……kwam een heel bijzonder en vooral onverwachts bericht. De dolfijnen hadden geen zin! WAT?!?! Echt waar. De dolfijnentrainsters konden fluiten, klappen, belonen, negeren, pushen, wat ze wilden, het ging niet lukken.
Enkele kinderen waren al in het bad aan het werk maar na 15 minuutjes kon iedereen weer inpakken en uit het bad. Ook wel weer leuk, dat de dieren een ´eigen mening´ hebben en behoefte hadden aan een baalmoment. Afgesproken werd dat alle kinderen om 16.00 uur weer terug zouden komen voor een nieuwe sessie. Dus ging Linde met haar droge zwempak weer terug naar de therapieruimte om weer aangekleed te worden.

Wij moesten nu even overschakelen op plan B, want we zouden gaan duiken…Yvonne (instructrice) gebeld of het verzet kon worden naar morgen. Dat kon gelukkig en plan B hield ook in dat Esther met de dolfijnen zou gaan zwemmen. Gelukkig om 14.00 uur was er nog een plekje. In de tussentijd geluncht bij Hemingway en daarna met Esther naar de dolfijnen.

Lunch.

Linde ging met Frank mee naar een heerlijk zonnebed en kon een paar uurtjes relaxen. Slapen zou wel heel knap zijn, want ze was natuurlijk niet zo moe geworden. Na instructie kon Esther het water in, voor de ontmoeting met een dolfijn. Nou Bas, het liep geweldig uit de hand! Esther had een totale klik met Tikal of Tikal had een superklik met Esther. Ter geruststelling, we praten hier nog steeds over een dolfijn. Omdat ze als laatste aan de beurt was en er niet zoveel mensen waren, had Esther een dolfijn voor zich alleen! Privé!! Ruim drie kwartier hebben ze gesparteld in het water. Esther duiken (jawel!) en romantische rondjes draaien. Ik durf het bijna niet op te schrijven (sorry dat we nu op een Bouquetreeks niveau belanden) maar ze gingen volledig in elkaar op!! Voor de mensen die ons niet meer geloven naar aanleiding van Renate´s auditie. Dít is echt waar! Misschien kun je voor haar thuiskomst een passende verrassing verzorgen (denk aan zwembad in tuin :)?!
Om eventjes voor 4 uur was Linde weer aan de beurt. Snel omgekleed om direct in het water te gaan. Ennn…jáá! Chabelita en haar vrienden hadden er zin in. Linde was wel weer moe (niet geslapen) maar gelukkig hoorden we weer haar vrolijke lach en het kraaien van plezier. Helemaal tot aan de overkant van het water. Ze vond het weer zó leuk! Echt genieten.

Uiteraard moest Linde ook weer hard werken en deze keer voor enkele nieuwe activiteiten. Ring proberen vast te houden waar de dolfijn doorheen kan springen, op een bodyboard, supersnel meeroetsen door het water en visje voeren aan Chabelita. Dit laatste is, moeten we eerlijk zeggen is een beetje vies werkje, want het luchtje kan enkele dagen aan de vingers blijven hangen. Grondige reiniging helpt. Het bodyboarden was een beetje teveel gevraagd.

Ring vasthouden voor Chabelita.

Als haar conditie optimaal is, denken we dat ze het geweldig vindt, maar nu was ze toch een beetje te moe, voor dit stuntwerk. Het proberen vast te houden van de grote ring, ging samen met Matthias, geweldig goed. Het was een hele leuke sessie. Wat een leuke dag!

P.s. Michiel had ook een superdag. Hij was op het juiste moment op de juiste plaats. Een Meet & Greet met Miss Curaçao!

Bodyboarden kon maar een keertje.

Mooie dag!

Woensdag 11 juli 2012

Vanochtend na het opstaan was het direct warm. Linde zoals gebruikelijk op het balkon gereden zodat ze een lekker windje door haar haren voelt. Gelukkig had ze tot kwart over 7 geslapen.
Na het ontbijt gingen we snel naar het dolfijncentrum. Er dreigden wat donkere wolken. Matthias en Anna stonden al op ons te wachten en vertelden dat ze bij eventuele regen uit het water zouden gaan en eventueel naar binnen. Esther besloot om mee te gaan naar de voorbereiding en dat was voor Matthias heel duidelijk. Hij vond het goed.
Later hoorden we dat Linde een rustige sessie had gehad met veel sensorische activiteiten. Zoals   een trilstokje in haar mond en op haar handen. Esther kreeg tips wat ze eventueel thuis met Linde kan doen. F. M. M. en J. gingen naar de dolfijnenshow, die elke dag om 10.45 uur wordt opgevoerd in het Sea Aquarium. Het zag er spectaculair uit, maar eindigde wat abrupt. Een tropische regenbui! Linde was nog met de voorbereiding bezig. De bui duurde niet heel erg lang, dus konden ze gelukkig toch het water in. Na een half uur was Linde klaar voor het zwemmen met de dolfijnen. Ze zat actief in de rolstoel en had er, zo te zien, zin in! Het was weer ontzettend leuk om te zien.

Linde werd rustig door het water getrokken op allerlei manieren. Chabelita op haar rug of buik, goed voelen en vasthouden met haar (open) handen.

Goed voelen

En als ze per ongeluk teveel zeewater in haar mond kreeg, was er eventjes rust om het zoute water met een handdoek, weg te vegen (Anna).

Even het zoute water afvegen.

Linde vond het prachtig. Ze gilde het uit van plezier. Na afloop kreeg ze een groot applaus.

Applaus voor Linde!

We hebben haar nog niet eerder, tijdens een activiteit, zo´n plezier zien hebben. Misschien komt het door de combinatie dolfijn, bewegen en water. Hele grote indrukken, die een uitwerking hebben op haar. Ze concentreert zich echt langere tijd op de dolfijn. Ook in ons appartement gaat de positieve stemming met geluidjes, gewoon door. Hoe fijn het is om deze ontwikkeling te zien, zijn we toch ook verbaasd dat Linde het zo goed doet. Het is warm weer en ook dat kost haar veel energie. Wat zijn we blij dat ze niet ziek is geworden (tot nu toe).
Vanmiddag stond het duiken op het programma. Om 14.00 uur kregen we theorieles over het duiken. Michiel en Jasmijn hadden deze les vorige week al gevolgd, die konden eventjes bij Linde blijven (één etage hoger). Daarna kleding passen en snel met de hele family naar de Caracasbaai. Linde kon op deze duiklocatie, heerlijk liggen op een luchtbed, in de schaduw met wat extra water door haar sondevoeding.

Uitrusten op de duiklocatie.

Als eersten gingen E.M.M.J. te water samen met Yvonne. Frank bleef gezellig bij Linde.
Na de (iets te strakke) kleding aangetrokken te hebben (zo moet een worstje zich voelen) en de apparatuur omgehangen werd, kookten we ongeveer. Pfffff. De omkleedsessie is net zo spannend, als het duiken, misschien nog wel spannender ;). We konden ons helemaal voorstellen dat er
niemand weigert om te gaan duiken, want met deze hitte, wil je maar één ding en dat is het zeewater in. Het duiken was geweldig! We hebben heel veel verschillende soorten vissen gezien, een zee-adder,  pijlstaartinktvis, steenvis, ballonvis en diverse koraal. Wat een kleuren! Spectaculair! Bijzonder was dat er een tucboat op de bodem van de zee ligt, helemaal begroeid. Ook daar weer veel vissen. Na drie kwartier hielden we het voor gezien. Frank en Yvonne gingen na ons duiken. Esther en Jasmijn hebben nog even meegewerkt aan een fotoshoot. Locatie was prachtig en heel geschikt.

Fotoshoot.

Michiel was op de creatieve tour.

Michiel - juli 2012

Om half 6 gingen we naar huis. Linde weer lekker in haar bed en een gedeelte van de vakantiegangers naar Albert.

P.s. 1. Sorry Renate. Foto´s kunnen niet worden vrijgegeven zonder toestemming van Miss Curaçao.
P.s. 2. Hoi Karine, wat maak je het spannend, zeg! We zijn zóóó benieuwd! Succes! X

Elektriciteit.

Donderdag 12 juli 2012

De dag begon spannend… Om ongeveer 8.00 uur viel de elektriciteit uit. We merkten het aan de airco op de slaapkamer. Van de week hadden we ook al zoiets meegemaakt maar toen was het de stekker van de ketel en de uitval niet overal in het appartement. In eerste instantie dachten we, dat komt vanzelf goed, een beetje aangepast aan de Antilliaanse mentaliteit. Maarrr nadat het langer ging duren moest er toch een plannetje bedacht worden. De grootste uitdaging voor deze ochtend was, hoe komen we (liefst op tijd) bij het Dolfijncentrum? Met de Pick-up zou je zeggen maar die stond op de oprit en daarvoor moesten we wel door een hek dat op afstand elektronisch bestuurbaar was. De verhuurster was juist vanochtend voor 5 dagen op vakantie en dat maakte het extra gecompliceerd. Gelukkig hadden we een telefoonnummer gekregen van een schoonzusje en die hebben we natuurlijk gebeld. Zij heeft direct actie ondernomen, door een ´mannetje´ te sturen. Zo´n mannetje die we allemaal willen hebben. Enige probleem was dat het mannetje een sleutel nodig heeft, om het hek handmatig te openen. En jawel, die zat aan de sleutelbos van de verhuurster…Plan B ingezet. Andere auto. Grotere Pick-up. Wel zitplaats tekort. Zelfde concept. Meisjes op de achterbank. Frank bij de rolstoel in de laadbak. M. bijrijder. Perfect. Geen airco. Geen punt. We waren heel blij met deze oplossing. Oorzaak was trouwens een geplande reparatie aan een transformatorhuisje.This is Curaçao!
Precies op tijd kwamen we bij het CDTC aan. Esther werd weer hartelijk uitgenodigd door Matthias. Helemaal verbaasd dat ze alwééér mee mocht. Wij niet.
De therapie. In de voorbereidingstijd heeft Matthias Linde op haar buik laten werken op een wigkussen. Gisteren eventjes gewerkt aan steunen op linkerarm, vandaag richtte hij zich op haar rechterarm. Controle over hoofdbalans. Laten steunen op haar ellebogen. Weer trilstaaf voor vingers, handen en mond. Deze keer vond ze het erg leuk en genoot ze ervan. Knap hoor van Linde dat ze dat soort oefeningen allemaal doet. Bij alles vraagt hij of ze het wil. Als er geen reactie komt, (geluidje) dan gaat hij er van uit, dat ze het niet wil. Daarna was het tijd om weer het water in te gaan. Linde was weer enthousiast en begroette Chabelita.

Hoi Chabelita!

Ze reageerde vrolijk en kraaide van plezier. Misschien kunnen we nog eens een filmpje maken voor op You Tube want het is bijna niet na te vertellen.

Het is zo leuk!

Deze keer had Linde geluk want Li-na mocht ook meedoen. Samen met Chabelita werd ze meegetrokken door het water en hield ze zichzelf vast. Twee dolfijnen om activiteiten mee te doen. Wauw! Wat een snelheid!

Supersnel met twee dolfijnen.

Ze was deze keer wel eerder vermoeid. Het was zo duidelijk te zien. Geen lol meer en ze wilde alleen nog maar haar handen in haar mond stoppen. Waarschijnlijk om alle indrukken te verwerken.

Zo moe.....

Haar gezichtsuitdrukking naar binnen gekeerd. Kortom het was genoeg voor vandaag. Ze wilde stoppen. Haar ziekte laat echt een verschil zien met andere gehandicapte kinderen. Linde gaat als laatste het water in en is er het eerste weer uit. Daarna lekker douchen en zelf een beetje meehelpen om de doucheslang vast te houden. Al gapend en een beetje moe kwam ze weer bij ons. In de nabespreking gaf Matthias aan, waar hij vandaag aan gewerkt had. Morgen hebben we de evaluatie over deze twee weken en zaterdag de afsluitende sessie. Gelukkig kwam onze ´taxi´ weer op tijd ons ophalen. Heel fijn! Vanmiddag lunch en bezoek aan Albert en relaxen, o.a. bij het zwembad. Vervolgens zijn we nog eventjes naar Willemstad geweest (Esther bij Linde gebleven) om wat foto´s te laten printen (resultaat is bijzonder, iedereen superwit en vaag; waarschijnlijk één van de eerste printmachines) en vanavond BBQ. Zaterdag gaat Esther alweer naar huis, wat is de week omgevlogen. Alhoewel, ze heeft nog geen Leguaan en Kakkerlak gezien. Op zich een goede reden om de reis uit te stellen. Ophalers (Schiphol) worden  zeker geïnformeerd.

Helaas, het lukt niet om de foto´s te uploaden. Misschien morgen.

Afscheid.

Zaterdag 14 juli 2012

Het is 15.15 uur (local time) en we zitten een beetje, uitgeblust op de veranda. Vanochtend écht, de laatste therapiesessie en vanmiddag afscheid genomen van Esther. Dat gaat niet in onze koude kleren zitten.  Daarbij hebben we gisteravond een afscheidsparty gehouden vanwege het vertrek van Esther. Maar daarover verderop een stukje. Eerst de dag van gisteren en vandaag.

Vrijdag.
Het was een ´drukke´ dag. Gisterochtend was Linde helaas iets te vroeg wakker. Bij het opstaan, was er bewolking. Later op de dag, kwam de zon. Na het ontbijten snel met eigen vervoer, zonder elektriciteitsproblemen naar het CDTC. Matthias en Anna kwamen direct naar buiten, korte overdracht (Linde is niet zo actief, beetje rustig aan doen) en aan het werk. Esther mee naar de voorbereidingstijd en wij op zoek naar een cadeautje in het Sea Aquarium voor….
Na enkele korte oefeningen, was iedereen klaar voor het zwemmen met Chabelita. De eerste 10 minuten had Linde reuze veel pret. Oefenen met hoofd rechtop houden, en steun op linkerarm en rechterarm. Spelen met bal, kiezen voor de ring of stok. Het werd ring! Wat wordt ze uitgedaagd en wat is het een grote ervaring voor haar. Wat kan ze hard werken! Het tweede gedeelte van de sessie was wat rustiger en kon Linde iets meer op haar rug liggen en ontspannen door het water glijden. Na het douchen zat Linde met hele kleine oogjes in de rolstoel en viel ze tijdens de evaluatie in slaap. We bespraken, onze terugblik op deze twee weken en natuurlijk de bevindingen van de therapeuten Matthias en Anna. Zij waren heel positief over het verloop. Vonden het mooi dat Linde hen zoveel vertrouwen had gegeven in het water. In de ontwikkeling/vooruitgang zagen we dezelfde  stapjes vooruit. Zie onderaan evaluatie.

Vrijdagmiddag, -avond.
Gisteren waren we al een beetje bedrukt want we wisten, zaterdag zou Esther naar huis toe gaan.
Na de therapie zouden we nog eventjes zwemmen, snorkelen, zonnebaden en Linde kreeg een heerlijke massage aan de rand van de zee bij Santai Spa (xx J. & Y.). Mmmm. Dat zouden wij ook wel willen maar dan hadden we ook zo hard moeten werken ;). Jasmijn vindt het een optie voor komende week.

Genieten tijdens de massage.

Daarna zijn we snel naar huis gegaan zodat Linde naar bed kon en een part of the family ging naar Willemstad voor de cadeautjes thuis en slippers M. (waren stuk). Daarna reden we weer naar huis want Esther had ons uitgenodigd voor een dinertje. Hartstikke leuk! De Pick-up vol met opgefriste mensen  ging richting Willemstad. Esther had haar oog laten vallen om een 4 sterren restaurant… Saint Tropez Oceanclub. Even zoeken, (viel mee, F. reed), kwamen we aan. Bleek het de hipste gelegenheid te zijn van heel Curaçao. Hippe muziek, hippe lounge sets, hippe pool en hippe menukaart. Eén probleem: vol. Super druk. Place to be. In ieder geval op deze vrijdag. Kon niemand meer bij.  Grappig was dat wij, E. en M. vooruit gestuurd waren (denk aan verkenners  Stratego). Hoe leuk zou het geweest zijn, als we als ´types net van de camping´, mét rolstoel al slalommend ons er doorheen hadden gemanoeuvreerd. Om te vragen of er plek is. Wat zouden al deze hippe mensen, wel niet denken…!
Op naar de volgende. Italiaans restaurant. Ook vol. Op naar de volgende. Restaurant met Turkse accenten. Plek!! Super. Mét een  heerlijk bankje voor Linde. Deze jongedame was inmiddels uitgeput. Ze heeft al die tijd liggen slapen, ook tijdens het spelen van de rockband en het dansen van E. en M. Heerlijk gegeten. Daarna snel naar huis want Esther had een Bonte Avond voorbereid. We kunnen helaas niet alles vertellen want het is het dagboek van Linde maar het was heel grappig en gezellig. Een hoofdrol voor Matti. Esther, ontzettend bedankt voor de hulp en de hele leuk week. En natuurlijk de verwennerij gisteravond. Zoeper!

Dag Esther!

Zaterdag.
Vandaag was er een extra sessie omdat de therapie van vorige week niet doorging. Even een krap half uurtje fysio en daarna plons in het water. Linde was vrolijk maar af en toe, ook iets rustiger. Eerst even Chabelita begroeten en daarna lekker veel rondjes zwemmen. Op haar buik en op haar rug. En heel knap, haar vin vasthouden. Vooral het ronddraaien van de dolfijn met heel veel spetters, vond Linde prachtig. Ze schaterde. We zagen ook inzakmomentjes van`ik wil eigenlijk wel stoppen´.

Wangetje wangetje.

Lekker een beetje tegen Matthias aanhangen, is dan wel zo fijn. Tussendoor even de mond schoonmaken, want aan de smaak van het zoute water raakt Linde niet gewend. Aan het eind van de sessie was Linde´s haar helemaal nat. Ze leek een echte watersporter. Aan het eind van de ochtend kwam het moeilijkste moment. Afscheid van Chabelita, Matthias en Anna.

Dag Anna!

Ze hebben met liefde en passie, zich ingezet voor onze Linde. Gelukkig hebben we een filmpje gekregen, een geweldige foto en hebben we onze eigen foto´s om na te genieten.

Evaluatie.
Toen we aan dit avontuur begonnen, wisten we niet wat we konden verwachten. We lazen natuurlijk ervaringen van de kinderen met het Syndroom van Down of kinderen met Autistische stoornissen, maar wat is er mogelijk voor een meisje met een meervoudige handicap? We kunnen hier een heel kort en positief antwoord opgeven. Ja zelfs, voor deze groep kinderen is het waardevol en zeer goed toepasbaar. Zoals we aan het begin van ons verslag aangaven, is het plezier wat de kinderen hebben door het spelen met de dolfijnen, al iets geweldigs om mee te maken. Eigenlijk een soort vakantieactiviteit voor deze kinderen. Wij vinden dat al een prachtig resultaat. Iets om zeer ontroerd over te raken omdat er zo weinig is en de kinderen zo weinig kunnen. Maar er is meer. Genieten tijdens de therapie maar ook heel hard werken.  Door misschien net over een grens heen te gaan, is ons dametje, gestimuleerd om zich verder te ontwikkelen, opener te worden. Ze maakt meer geluidjes ´antwoord´ zachtjes met een verbale reactie. Het is heel aandoenlijk, om te zien. Voor ons gevoel zit ze iets minder in haar eigen wereld en concentreert ze zich op andere mensen, haar omgeving, speelgoed, etc. Ze heeft in haar zelfbewustzijn, een stapje gemaakt. Wie had dat gedacht?! We hebben advies gekregen hoe Linde zich verder kan ontwikkelen. Meer gebruiken van haar handen  in plaats van haar mond (voor spel), en het steunen op haar ellebogen, om zich meer op te richten. Ook is ze sterker geworden in haar hoofdbalans. Er is veel bereikt. Linde (met haar aandoening) heeft een marathon gelopen. Wat een ongelofelijke prestatie. Alle complimentjes en lovende woorden, zijn voor haar bestemd. Wij bewonderen haar om haar doorzettingsvermogen, vrolijkheid en zoveel liefde! Wat zijn we dankbaar en ongelofelijk blij met dit resultaat.
We willen graag eerlijk zijn.

Tegelijkertijd beseffen we dat we  leven vanuit de gedachte ´pluk de dag´. Dat Linde door haar stofwisselingsziekte ook weer stapjes achteruit kan gaan. Niets is zeker. We genieten van het nu. Linde heeft het supergoed gedaan. Ze is niet ziek geworden. Fantastisch! Een onvergetelijke, blijvende herinnering voor ons hele gezin. Iets waar we jarenlang op terug kunnen kijken. Wij hebben het mogen meemaken, dankzij Stichting Nicolette en haar donateurs en sponsors. En niet op de laatste plaats de mensen die ons persoonlijk gesteund hebben, tijdens de verschillende sponsoracties.
Zonder de familie Berkel, zouden we niet op het idee gekomen zijn om deze reis te maken en de therapie te volgen. Alleen dát, maakt het al zo bijzonder. Wij willen hen nogmaals hartelijk bedanken voor deze bijzondere tijd op Curaçao.

Het was super!

Stichting Nicolette is zó!

Vakantie.
Gelukkig hebben we nog een weekje. Jasmijn wil uitslapen (terecht) en wij willen graag nog iets van het eiland zien. We hopen dat het zo goed blijft gaan. In de loop van de week, zullen we nog eventjes iets schrijven in het dagboek, over hoe het met Linde (en de rest van de familie) gaat. Maar de dolfijnentherapie is voorbij en daarmee eindigt Linde´s dagboek. Ontzettend bedankt voor alle  spontane reacties. Wij vonden het superleuk om het elke dag te lezen en hebben erg genoten van het meeleven op afstand.

Liefs, Frank, Marian, Michiel, Jasmijn en Linde!

Bijna voorbij.

Het gaat heel goed met ons. We genieten volop en hebben al veel bezocht/gedaan. In vogelvlucht de meest bijzondere bezoekjes: Campchurch (Brakkeput). Westpunt, een flinke, lange rit voor Linde en de rest. Afsluitend Mac D. ´s Avonds salamander aangetroffen op kamer van Jasmijn en verwijderd. Volgende dag Cocofish (decoratie) besteld voor Linde´s kamer bij Happy Mie Creations, St. Catharina. Otrobanda Starbucks. Mmmm. ´s Avonds Michiel kakkerlak aangetroffen op badkamer. Met een klein team van 3 personen, er achteraan gegaan. Bijzonder snel exemplaar. Volgende dag om 6.15 uur op (wat uitslapen?!) St. Christoffelberg bedwongen (F-M-J).

Op de top.

Voor de kenners vanaf de basis… Pfff. ´s Middag, Jasmijn liefdesverklaring gekregen van bouwvakker, next door. Afgewezen. We overwegen ´n bodyguard. Daarna zwemmen bij Hotel Renaissance. Unieke locatie om te zonnebaden en te zwemmen. Linde vond het geweldig in het verwarmde bad. Op de foto met Alexis (Welkom!),  sympathieke bellman van dit hotel. Veel lol! Vanochtend  hebben we Marinebasis Parera bezocht. Voor Frank weer even terug in de tijd (´80/´81). Uitgebreide rondleiding gekregen over het gehele terrein. Tussen de kadetten en het hoger personeel hebben we het bezoek afgesloten met een voedzame maaltijd (nasi goreng, vroeger standaard erwtensoep vooraf).  Michiel zou misschien ook wel een jaartje…Jasmijn bedankt hiervoor. Vindt de kleding niet leuk. Linde ziet een verblijf ook niet zitten. Geen snoezel. Vanmiddag naar Saint Tropez (zie vorige week vrijdag).

Chillen bij Saint Tropez.

Gelukkig hebben we nog enkele dagen, voordat we weer terug vliegen. Zondag zijn we weer thuis…Voor Zonnehof nog een klein verzoek om de overgang voor Linde zo soepel mogelijk te laten verlopen: temp. in de klas, graag 30° C (mits toelaatbaar voor Tim, Larissa, Rens en Bas). Juffies eventueel in bikini. Grote ventilator aan, liefst op max. En als het niet teveel gevraagd is, graag 2 dolfijnen in het zwembad. Tot maandag, eind van de ochtend!

Weer thuis!

Eerlijk gezegd, is het eventjes wennen…maar we zijn weer thuis! Om kwart voor 1, werden we bij het appartement opgehaald en naar Hato gebracht. Het inchecken ging bijzonder soepel. Geen bagagestuk teveel of te zwaar. We waren ruim op tijd om nog eventjes rond te kijken. Het vliegtuig zou vertrekken om 15.50 uur en we werden vroeg met enkele andere ouders gevraagd om als eerste naar het vliegtuig te gaan. Eigenlijk dezelfde situatie als op Schiphol. Nadat we de rolstoel weer wat kleiner hadden gemaakt (onderdelen eraf gehaald om hem minder zwaar te maken), tilde Frank Linde op om naar het bed te brengen…Daar aangekomen was er een grote verrassing. Er was geen bed. Ook niet een heel kleintje. Alleen maar stoelen. Lichte paniek bij de superpurser. Maar hij vond toch echt dat dit een zaak was voor de station manager. Nog wel even aan ons gevraagd of het écht noodzakelijk was, dat Linde liggend vervoerd moest worden? Ja.  Inmiddels druppelde er wat informatie binnen en bleek dat er op de vlucht náár Curaçao ook een bed voor een passagier aanwezig was…Maar dit bed was verwijderd. Klinkt niet als erg maar toen we de wanhopige gezichten zagen van de technici en hoorden dat het bed onderin het bagageruim was gedeponeerd met daarop koffers van de familie de Vries en krap 400 medepassagiers, konden wij de stress natuurlijk heel goed begrijpen. Omdat we op een heel onhandige plek stonden (portaal net voor het vliegtuig, naast tafeltje met Telegraaf etc.), stelden we voor om eventjes terug te gaan naar de gate.  Dat vond de superpurser een briljant idee. Alle KLM-medewerkers en route, werden geïnformeerd en we mochten weer naar de wachtruimte zodat de technische mannen, onderin het ruim het o zo gewenste bed zouden vinden. Na ongeveer een half uurtje (ging best snel) kregen we het sein, bed geinstalleerd. Jippie.  Met een licht bezwaard gevoel gingen we richting vliegtuig. We hadden in het portaal, tijdens het wachten ongeveer iedereen de hand kunnen schudden en nu gingen we met het stempeltje ‘dat zijn de mensen die voor onze vertraging zorgden’ het vliegtuig in. Zonnebrillen op, haar een beetje anders en dan moest het lukken. Enkele gezinsleden hielden hun hand naast het gezicht, om niet teveel op te vallenJ.

Het oponthoud viel uiteindelijk reuze mee. We hadden een zeer snel vliegtuig getroffen én wind mee, dus we kwamen uiteindelijk prima op tijd aan op Schiphol. Paspoortcontrole, bagageband zoeken en wachten op de koffers. Na ongeveer 10 minuten, stopt de bagageband…Geen punt na weer 10 minuten staren naar de band, startte deze weer. Geen problemen bij de douane. Door de deuren en… wat een verrassing, Esther, Bas, Renate, Lennart en Opa en Oma de Vries stonden op ons te wachten. Tijdstip zondagochtend 7.00 uur.  Heel knap! En ontzettend leuk natuurlijk! Nog even koffietje (maat mega) bij Starbucks en daarna naar huis. Versierd met slingers , ballonnen en bloemen. Niet te geloven. Maar past helemaal bij onze hoerastemming. We zijn zo blij dat het allemaal goed is gegaan.

En nu weer het gewone leven. Lastig hoor! Kost veel moeite. Maar de vakantieflow vasthouden is natuurlijk ook prima en eigenlijk een heel goed plan. Gelukkig is het prachtig weer.

Het gewone leven.

En Linde?! Ze heeft de reis heel goed doorstaan. Heeft zelfs ruim 4 uur geslapen. Op de heenreis had ze het (te) koud gehad en nu hadden we haar extra warm aangekleed. Vandaag ging Linde weer naar school. Thuis kan ze volop genieten in haar hangmat. Uiteraard gaan we direct met de tips aan de slag. Activiteit 1. Als Linde roept (een geluidje maakt), schommelen we haar.  Maar de boel loopt een klein beetje uit de hand.  Ze blijft roepen. Elke minuut. Zo vrolijk is ze en zo enorm aan het genieten.  Wat geweldig leuk om te zien. Wij genieten mee.

Heerlijk.

193 reacties aanDagboek Linde

 • Maria uit Amersfoort

  Hallo lieve Familie
  Nou hier was ik dus wel even zoet mee,maar wat een geweldig verslag en wat heeft Linde hiervan genoten.Wat ziet ze er geweldig uit, wat een heerlijke lieve en ontspannen dochter van 10 jaar.Een echte tiener nu dus.
  Wel een beetje een late reactie maar zo heb ik wel het hele verhaal in een keer te pakken zelfs de behouden thuiskomst.
  Ik hoop dat jullie en Linde nog heel veel van deze mooie ervaringen mogen delen. Gelukkig dat het met Linde na de ziekenhuis opname nu weer goed gaat.
  Lieve groetjes en veel geluk samen met jullie lieve mooie dochter.
  Maria

 • Arnoldine & Sjaak

  Lieve allemaal,
  Wat hebben jullie een geweldige reis gehad. Leuk om te zien en te lezen hoe jullie genoten hebben. Je ziet goed op de foto’s dat Linde enorm aan het genieten was. Super hoor dat deze droom is uitgekomen mede door Stichting Nicolette. Geniet nog maar na van deze ontzettend mooie reis en we hopen dat jullie deze kans nog een keer krijgen. Liefs Arnoldine & Sjaak

 • Nel en Jack de Groot

  Hallo allemaal,
  Een beetje laat, maar toch even een reactie op dit bijzondere gebeuren voor jullie allemaal. Heel leuk om de foto’s te zien en het dagboek te lezen.
  Wat een geweldige ervaring voor Linde en voor jullie allemaal.
  Geniet er nog lang van! groetjes, Jack en Nel

 • Cindy van den Berg

  Hallo allemaal, wat een fantastische vakantie/ervaring hebben jullie meegemaakt. Hartverwarmend heb ik jullie dagboek gelezen. Super dat Linde er zoveel baat bij heeft gehad. Welkom thuis! Groetjes Cindy & Arnold en Emma

 • Leen en Lia de Ruiter Opa en Oma van Jack

  Welkom thuis met z’n allen en nog in goede gezondheid ook, wij wensen jullie heel veel mooie herinneringen toe aan jullie Curacao avontuur, natuurlijk Linde het meeste die heeft genoten als we zo alle berichten gelezen hebben. Heel veel geluk met z’n alle en nog meer vooruitgang voor een SUPER MEISJE Linde.

  groetjes Leen en Lia

 • Bart en Marjon

  Hallo lieve allemaal,

  Super dat het allemaal zo goed is gegaan! wat zullen jullie bruin geworden zijn! Het is heerlijk om te zien hoe goed Linde er uit ziet. Zelfs aan de foto’s kun je zien dat ze heeft genoten. Jullie hebben het mooie weer meegenomen naar Nederland (heel erg bedankt) dus hopelijk kunnen jullie hier lekker nagenieten. Nog een hele fijne zomer en hopelijk spreken we elkaar gauw.

  liefs, Bart Marjon Sascha en Marissa

 • Romy

  Lieve Linde,

  Wat jammer dat deze geweldige vakantie voorbij is… Ik hoop dat de reis terug minstens zo goed gegaan is als de heenreis, en je weer zo’n prachtig prinsessenbed had in het vliegtuig :-). Ik hoop je snel weer te zien, kunnen we bijkletsen en moet je me nog maar eens uitgebreid vertellen hoe het was!!

  Dikke knuffel,
  Je vriendinnetje Romy

 • Emma Mulder

  Hallo allemaal!

  Wat leuk om jullie belevenissen te lezen (lig regelmatig te lachen om de leuke schrijfstijl!) En wat is die Linde knap zeg, echt super bijzonder! Een mooie vakantie en ervaring om op terug te kijken! Gezellig dat Linde er maandag weer is, we hebben haar wel gemist hoor! Klopt niks van als er een ander kindje in ‘Linde’s bedbox”ligt. 🙂

  Liefs,

  Emma

 • Esther

  Super!! Jullie hebben je goed vermaakt dus!! Geniet van de laatste paar uur op het zonnige Curacao! We spreken elkaar snel!!
  Liefs, Esther en Bas

 • Anneke Hofman

  🙂 Haha! 🙂
  Ik zal kijken wat ik kan regelen… 😉
  Tot snel Linde!
  Alvast een goede reis terug voor jullie allemaal!
  Liefs,
  Anneke

 • Sandra van Uffelen

  Lieve Linde,
  de voorbereidingen zijn in volle gang, om de overgang wat soepel te laten verlopen
  wordt de kachel dagelijks wat opgeschroeft in de klas(van het weer buiten moeten we het nog niet hebben)maandag bereiken we dan de 30 graden.
  Je juffies zijn wezen shoppen en hebben een hele hippe bikini aangeschaft, hangt dus klaar! De dolfijnen zijn aan het aclimatiseren in het zonnehofzwembad, aan de temperatuur hoeven ze niet te wennen, die is het zelfde als op curacou. Ventilator: check! Ik zeg: tot maandag!!! (Voor mij; dinsdag!) dan kletsen we bij! Liefs, je juf Sandra

 • Jan en Marjolein

  Hoi allemaal,
  Wat is het een mooi dagboek-verhaal geworden! Heel leuk en interessant om zo elke dag mee te lezen. We hebben inmiddels de foto’s van Renate gezien, wat een geweldige ervaring! Myrthe wil nu ook op vakantie naar curacao….
  We wensen jullie nog een hele fijne vakantie en een goede terugreis!
  Groetjes Marjolein & Jan en de kids

 • Anneke Hofman

  Lieve Linde,
  Wauw!! Wat heb jij het super gedaan tijdens dit dol-fijne avontuur!!!
  Ik ben echt ape-trots op je!! 🙂 Je bent een kanjer!
  Geniet nog van je vakantie week met pappa, mamma, Michiel en Jasmijn en tot daarna op Zonnehof!
  Veel liefs van je juffie Anneke!!

 • Sandra van Uffelen

  Lieve Linde, wat heb jij ontzettend hard gewerkt zeg!! Ga je nu nog een weekje lekker uitrusten op een strandbedje en op je bedje op het balkon?!Af en toe een verkoelende duik in het zwembad of de zee!
  Dan kan je straks uitgerust weer het vliegtuig in!
  Ik vind je echt een super knappe meid en ik kan wel uren naar die foto’s van je kijken!:)
  Tot gauw weer Lin! X van je juffie Sandra

 • Karine

  Lieve familie!

  Wat fijn dat de therapie zo goed is gegaan! Ik vind het zo fijn dat Linde lichamelijke conditie goed was en alles heeft kunnen volgen! Ik vind de foto’s van de therapie ook zo mooi!

  Geniet van jullie laatste week op her eiland! Lekker uitrusten en leuke dingen doen!
  Ik hoop dat als jullie terug komen er hier een nieuw mensje is! Maar daar zit nog niet echt schot in, veel te lekker in mama’s buik!

  Liefs Karine!!!

 • Bart en Marjon

  Lieve lieve allemaal,

  Wat is het een bijzonder dagboek geworden!! Met een lach en een traan. Geweldig om te lezen dat Het zoveel goeds voor Linde heeft gebracht en daardoor ook voor jullie hele gezinnetje en volgens mij ook voor de begeleiders als ik alle verhalen lees. We wensen jullie nog een geweldige laatste week toe, met veel uitslapen (Jasmijn), nog een hoop leuke uitstapjes en vooral veel genieten!!!!!!! We zullen jullie verhalen enorm missen, maar we begrijpen dat het dagboek nu gesloten wordt.
  liefs Bart, Marjon en kids

 • John en Yvonne

  De therapie achter de rug.
  Nu heerlijk een weekje bijkomen van alle belevenissen en genieten van het eiland en van elkaar.
  We snappen dat het dagboek nu klaar is, maar wat zullen we het missen!
  Lieve Frank, Marian, Michiel, Jasmijn en Linde, nog veel plezier deze week!
  Dikke knuffel van ons! xx

 • de dorpjes

  Hallo allemaal,

  Wat heerlijk dat het allemaal zo goed is gegaan en dat Linde er zo van heeft genoten.
  Mooi om dat stralende koppie op de foto’s te zien.
  Nog een hele fijne week en tot gauw om na te genieten van jullie vakantie!

  Groetjes Hans en Maria

 • Leen en Lia de Ruiter Opa en Oma van Jack

  lieve LINDE, we hebben respect voor je doorzettings vermogen en je kracht om 2 weken lang dagelijks de therapie te volgen, je bent geweldig, we hopen dat je samen met je vader, moeder, broer en zus nog een hele fijne week hebt op Curacao, we hebben je verhaal al vele malen gelezen en we zullen er zeker nog veel meer van te horen krijgen.

  Groetjes en een dikke knuffel van Leen en Lia.

 • Liset

  Hajootjes lieve Linnepin en familie,

  Poeh, wat een verhaal!!!
  Ik ben net terug van mijn vakantie en heb in 1 keer je/jullie avontuur “uitgelezen” .

  Ik heb veel dagboekfragmenten gelezen met een big-smile op mijn gezicht maar ook afentoe had ik een zorgelijke blik als het even tegen zat.
  Wat ben je toch een kanjer Lin!!!!! Op de meeste foto’s is te zien dat je alles eruit probeert te halen wat er in zit…. complimenten meid. Ook voor je pap en mams en je broer en zus is het een hele happening.
  Nu je klaar bent met het harde werken Lin, kun je samen met je fam nog gaan genieten van een weekje holiday. Rust maar lekker uit want strakjes op Zonnehof willen we natuurlijk alles zien wat je allemaal geleerd hebt.
  Nog heel veel plezier gewenst samen en geniet nog even van elkaar en alles wat jullie deze dagen nog samen meemaken.

  Linnepin een heeeeelllee dikke knuf en pakkerd voor jou en een lieve groet voor de famile.

  Groetjes van je inval-juffie Liset.

 • Wilma van der Hoeven

  Lieve mensen,

  Echt jammmer om afscheid te moeten nemen van de dolfijnen, wat hebben ze ongeloofelijk veel goeds gegeven. Ontroerend om te lezen hoe trots jullie zijn op Linde. Zeker ook dankzij de liefdevolle familie en verzorgsters om haar heen.
  Lekker genieten nog van het weekje vakantie, in alle rust. Héél véél zon en energie meenemen naar Ned.Dank je wel voor je prachtige en grappige verhalen van allemaal, en ook de foto,s.

  Have Fun, groetjes Wilma

 • betty

  Hoi familie de Vries
  Steeds jullie stukken gelezen, mooie belevenissen. fijn dat Linde en jullie zo genieten. Ook voor de laatste week nog een fijne vakantie
  groetjes van ons allen
  Betty

  • Aad en Marja

   Hallo allemaal

   Wat leuk om dit allemaal te lezen en fijn dat het met linde zo goed gaat.Je kunt op de foto’s goed zien hoe ze ervan geniet.Voor jullie allemaal fijn. Nog een gezellige laatste week
   groeten Aad en Marja

 • Esther

  Dagboek Esther – Er is een tijd van komen en een tijd van gaan…

  Helaas was het tijd om afscheid te nemen…iedereen een dikke kus en hup hup naar gate vijf. Pas nadat ik de fam. niet meer kon zien kreeg ik een bijzonder gevoel. Het leek wel of ik even wakker werd geschud (afgelopen week was geen droom maar echt gebeurd!). Wat een eer dat ik meegevraagd werd en voor 1 week deel van de familie mocht zijn (want zo voelde dat!). Frank en Marian bedankten me voor de hulp maar ik moet hun dankbaar zijn dat ik aanwezig mocht zijn bij deze reis en bij Lin haar therapie. Het is bijna niet met woorden uit te drukken hoe het was om Linde met de dolfijnen aan de gang te zien gaan. Uniek, machtig, mooi en het had iets magisch. Als Lin geniet dan geniet iedereen om haar heen nog meer dan Lin zelf, bijzonder!

  Terug naar het vliegveld, verdwalen doe je gelukkig niet op Hato dus gate vijf was zo gevonden. Ik snap dat het ongeloofwaardig klinkt maar 3 x raden wie ik daar zag staan?

  Nee, niet Danny Blind of een bekende andere familie van de therapie… MISS CURACAO!! Oke, ik moest een plan van aanpak bedenken om ervoor te zorgen dat ik haar aandacht zou krijgen. Miss Curacao stond tegen een bar. Heel `onopvallend´ ben ik 1 meter van haar af gaan zitten. Het was het lot dat besloot dat ze naast me kwam zitten! Oelala! Dit was mijn kans!!! `Hey Hello, do you remember me?` Op mijn beste Engels legde ik uit dat we elkaar hadden ontmoet bij de dolfin therapy. Geloof het of niet maar ze zei me te herkennen! Sorry Michiel! Ik probeerde nog wat in het Engels tegen haar te zeggen toen haar vader ons gesprek onderbrak; in het Nederlands!! Heel fijn…we konden dus gewoon Nederlands praten! Ze vertelde dat ze nu (op eigen kostte) via NL naar China ging reizen voor de Miss World Verkiezing. Verder hebben we nog wat girl talk gehad over o.a. haar jurken. Ze ging alvast met haar vader naar het vliegtuig. Met een foto en (wat gaat ze nu doen?) een spontane zoen eindigde daar ons contact. Voor de geloofwaardigheid heb ik de foto op mijnalbum gezet, zie deze site. http://www.mijnalbum.nl/Album=8RXKXX6T

  Kort erna ben ik zelf ook naar het vliegtuig gelopen, de reis verliep voorspoedig (boek is uit!). Op schiphol een warm ontvangst van Matti, uuuh ik bedoel natuurlijk Bas! 😉 en mijn ouders. Vol trots heb ik alles verteld…! Want trots dat ben ik!

  Dag lieve allemaal!

  Dikke kus, Esther

 • petra

  Lieve mensen
  Geweldig dat het zo goed gaat, wij wensen jullie.nog een geweldige laatste week toe. Wij genieten momenteel van onze vakantie aan de river kwai.

 • Bea Jansen

  Hallo allemaal,

  Wat geweldig om alles te lezen. nog veel plezier met elkaar.

  Groetjes Bea Jansen

 • Joop en Jacqueline Vreugdenhil

  Beste Fam.

  Wij vinden het heel leuk om jullie verslag dagelijks te lezen,en wat doet Linde het goed,ze geniet er duidelijk ook zelf van, en jullie als gezin ook en Esther
  jij bent nu op reis naar huis,wij zijn benieuwd naar je verhalen,op de foto kan je wel zien dat jullie met z”n allen genieten en die lach van Linde je hoort haar bijna schateren super.Beste Fam geniet ervan.

  Gr van joop en Jacqueline Vreugdenhil ( Schoonouders Esther)

 • Buurman Ben

  Wij lezen met veel genoegen over de verrichtingen van Linde.

  Geweldig om op die snoet te zien hoe fijn ze het vindt.

  En ook geweldig hoe jij,Marjan, al deze dingen verwoord,alsof je er bij bent.

  Hartelijke groet; Corrie en Ben

 • Anneke Hofman

  Lieve Linde en familie!
  Net weer even helemaal bijgelezen.. Het is bijzonder om op deze manier jullie avonturen als gezin zo mee te mogen beleven!
  Ik zou bijna zeggen dat je je roeping als schrijfster hebt gemist Marianne 🙂
  Heel leuk ook om van alles over de therapie te lezen! Ik ben benieuwd wat we hiervan straks op Zonnehof ook kunnen doen met Linde en wie weet ook andere kinderen!
  Maandag begint op Zonnehof de vakantiedagopvang. Elke week “bezoeken” we een ander land. Het eerste land is Spanje en maandag starten we heerlijk met ‘siësta’.
  We missen je op de Helikopter groep wel hoor Linde!!
  Heel veel plezier nog daar en tot over een poosje!
  Lieve groet,
  Anneke

 • Karine

  Hallo allemaal!

  Wat zien jullie er allemaal lekker gebruind uit heerlijk!
  Het doet me veel plezier om jullie verhalen te lezen! En wat fijn dat het zo goed gaat met Linde!

  Hier mis je aan het weer niets het is meer herfst als zomer!

  Liefs Karine

 • Co en Marijke

  Hoi familie De Vries,
  Geweldig om over jullie belevenissen te lezen. Fijn dat het zo goed gaat met Linde. Op de foto’s zie je haar genieten, jullie trouwens ook. Nog heel veel plezier de komende week. We blijven jullie vol spanning volgen en hopen wanneer jullie terug zijn nog veel verhalen te horen.
  Groetjes van Co en Marijke.

 • Hans Meijer

  Hoi familie De Vries!
  Ik heb jullie verslagen de afgelopen weken met regelmaat gelezen. En ik ben onder de indruk van wat jullie daar allemaal beleven. Jullie genieten er zichtbaar van. Fijn dat alles zo goed gaat en dat Linde zo bijzonder reageert op de terapie. Geniet met volle teugen! En voor straks een behouden terugreis… (nu nog maar even niet aan denken).
  Heel veel plezier nog en hartelijke groeten,
  ds. Hans Meijer.

 • Tessa denkers

  Hallo familie van Linde,
  Onze mooie en zeer bijzondere tijd hier zit er nu echt op, wij gaan morgen weer terug naar het koude kikkerlandje. We spraken elkaar al regelmatig hier bij het cdtc, of bij appie, of lekker op het strand waar Kelsey wel
  Michiel en Ryan aan het werk zette. Thuis gaan we verder genieten van jullie avontuur.

  Oh ja Michiel, als je een foto van Miss Curaçao wil moet je ons maar contacten, ze heeft namelijk met Kelsey 2 keer mee gedraaid met de therapie.
  Geniet nog maar en we komen jullie vast nog wel een keertje tegen.
  Dikke kus van Tessa (van kelsey)

 • Miss Curaçao

  Dear Michiel,
  By this message, I want to let you know that I was very surpriced to meet you this week!
  After that time I must thinks several times at our pritty date; you are realy a very nice Dutch-Boy, the type I like the most: handsome, very nice eye’s and… a realy strong body too! You must be a real sport-man Michiel, wouw ….

  Michiel, I hope you like Curaçao and when you ever return back to our beautifull island, I wish we will meet us again !!!!!
  All the goods for the future, I wish you mine friend !!
  Bay bay,
  Little x for you, Miss Curaçao.

 • judith (jasmijns friend)

  heei jasmijn en fam

  super om te horen dat het zoo goed gaat ik had lang niet gelezen dus was wel veel om in een keer te lezen ik ben ook op vakantie in canada (geen tijdverschil met curacao!!)dus we kunnen weer contacten jasmijn!
  verder moet ik van mijn vader mijn moeder broer en zus jullie de groeten doen

  xxx judith

 • Elly

  Lieve allemaal,
  Wat een geweldig verslag. En wat geniet linde! Had niet verwacht dat je dat zelfs van de foto’s af kunt lezen. heerlijk dat jullie allemaal t zo naar je zin hebben. Wat een harde werkers zijn de dolfijnen.. Echt bijzonder dat ze zo te trainen zijn. Veel liefs vanuit een regenachtig voorthuizen. Elly

 • Fam. Zandstra

  Wat een mooie verhalen weer om hier te lezen! We lezen steeds mee en genieten er van hoor! Blijf jullie best doen en geniet er maar van!

  Warme groet,

  Fam. Zandstra (Ben, Paula, Wybe en Coen)

 • Annet & Jasper (zus & zwager Esther)

  Hallo hallo,
  Laatste avond voor Esther op Curacao! 🙁
  Nog even genieten van die overheerlijke warmte daar en van elkaar. 🙂
  Alvast een goede vlucht morgen! Tot snel!

  Voor de rest van de fam. nog heel veel plezier!

  Groeten van ons.

 • Arja

  Ja hoor, het is gelukt. Vanuit Jakarta kunnen wij jullie dagboek lezen. En zoals elke dag een feestje om te doen. Wat fijn dat het zo goed gaat en wat goed dat jullie zo blijven kijken wat de max is voor Linde. Nog veel plezier vandaag met Esther. Daarna nog een gezelllige week met z’ n vijven? Geniet ervan. Groetjes De Bootjes

 • Elsbeth (vrienden Esther)

  Heel bijzonder om dit te lezen, laat staan dat je dit mag ervaren. 🙂

 • Jenny (vriendin van Esther)

  Goeiemorgen allemaal! (jullie zullen nog wel lekker slapen)

  Wat een mooi verhaal zeg, heel bijzonder!!
  De eerst volgende keer dat ik in een warm land ben, ga ik ook met dolfijnen zwemmen.. Nu ik dit allemaal gelezen heb!

  Geniet er nog van en Esther een goeie terugreis morgen!

  Groetjes,

  Jenny

 • Marga & Ruut (ma & pa Esther)

  Hier een vast ritueel rond het ontbijt…: ff eerst kijken “hoe het op Curaçao is”…,
  Blijft gaaf om jullie zo te volgen, en wat een ervaringen zo allemaal, zèker héél bijzonder dat jullie ècht kunnen merken dat Linde er zo van geniet..!
  Met die Matthias hebben jullie het trouwens ook wel getroffen, zo te lezen, die weet het uiterste uit Linda haar mogelijkgeden te halen, zou Linde profijt blijven houden van de opgedane prikkels..?
  Ja.., zo zit de 2e week er voor jullie er weer bijna op en is het morgen ‘Essie’ uitzwaaien. maar er zal nog wel een gezellige “après-dolfijnen” avond gehouden worden in s’Gravenzande zeker…??
  Mensen, geniet van alles van zolang het nog kan, liefs uit De Lier.

  ps. Wat onze fam. betreft is het niet PERSÉ nodig hoor, dat Esther nog Kakkerlakken ontmoet, dáár hoeft ze niet echt langer voor te blijven……

 • Daphne (zus van Esther)

  Hier vanuit De Lier weer even een kort berichtje.

  Snel voordat ik zo moet gaan werken, even jullie verhaal gelezen van de donderdag.
  Het blijft een hele belevenis!! GAAF!!!!

  Essie ik wilde jou alvast weer een hele goeie reis wensen en geniet nog even van je laatste dag!
  Wat zal jij lekker nagenieten (vast en zeker al slapend) tijdens de lange vlucht.
  Wij komen je zondag zeker even opzoeken 🙂 Dikke kus van ons

  En vele groetjes aan jullie allemaal!

 • nicolette geurts

  Hallo allemaal,

  zomaar even een berichtje om te laten weten dat ik nog steeds ontzettend met jullie mee leef en vooral ook mee geniet.
  Het is een onvergetelijke vakantie voor iedereen met Linde als stralend middelpunt.
  Want mijn lieve Linde wat ben ik ontzettend trots op jou als ik zie en lees hoe jij je best doet en geniet van deze vakantie.

  nog veel plezier,groetjes van Nicolette

 • Margreet Raus

  Lieve allemaal,

  Net weer even heerlijk met een kopje koffie jullie avonturen gelezen in het zo geweldige dagboek van Linde. Je had schrijfster moeten worden Marian!:-)Ik zou
  “het dagboek van Linde”, of “de avonturen van familie de Vries” zeker gaan uitgeven!Het is zo leuk om te lezen!:-)

  Het is ook super interessant om te lezen wat er gedaan wordt tijdens de therapie, zoals die trilstokjes en van het voelen op rug en buik van Chabelita tijdens de zwemsessie. Wat geweldig dat linde het weer zo super goed gedaan heeft met heerlijke open en onspannen handjes, geweldig!
  De vrolijkheid straalt van haar gezicht!:-)

  Ik wens jullie nog veel plezier met elkaar
  en een dikke knuffel voor Linde!:-)

 • wim en corrie hartensveld

  hallo allemaal
  wat heerlijk om jullie verhalen te lezen,net of we er weer bij zijn.
  en wat geweldig dat linde het zo goed doet.
  spannend dat jullie allemaal gaan duiken.
  wij hebben het bij snorkele gehouden,wat ook heel mooi is.
  geniet er maar goed van het is om voor je er erg in heb.
  doe yvonne de groeten van ons .
  en linde geef chabelita maar een hele dikke knuffel.
  groetjes van opa en oma van bjorn

 • Annet (zus van Esther)

  Lieve Es,
  Wat gaaf dat je zo met die dolfijn hebt mogen zwemmen en dat je hebt gedoken. Prachtig he?!
  Zou je er ook wel kunnen wonen? haha.
  Gaan jullie nog naar de grote (of kleine) Knip? Dit is een mooie baai. Of misschien een ander strandje? De grote knip is zeker de moeite waard om te gaan kijken 🙂

  De tijd zal waarschijnlijk wel omvliegen… dus nog heel veel plezier met Linde en natuurlijk de rest van de fam.!

  Have fun! Liefs mij

 • Arja

  Gauw nog even het dagboek gelezen. Weer een prachtig verhaal! We worden er helemaal blij van. En nu snel naar Schiphol, onze vakantie gaat ook beginnen. Ook wij gaan op Wifi jacht, want we kunnen de verhalen niet missen. Liefs De Bootjes

 • Wilma van der Hoeven

  Lieve mensen,

  Wat hebben jullie het gezellig met elkaar. Ik geniet enorm van die prachtige foto,s, sunshines in het water, stoere duikers en ontroerend om te zien wat hoe hard Linde werkt met de dolfijnen. Wat kan jij goed de avonturen vertellen op papier Marian It makes me smile !!!
  Mooi werk doen die trainers hé, goh wat leer je dan ook nog veel , mooi hoor.
  Ik hoop van harte dat het goed blijft gaan met Linde,daar gaan we van uit, ze geniet er zo van.

  Veel plezier allemaal , groetjes Wilma

 • Annemiek van Elswijk

  Hallo vakantiegangers

  Wat fijn om te lezen dat het allemaal goed gaat en dat iedereen er van geniet.Wat bijzonder dat de dolfijnen gewoon ook een keer geen zin hebben.Wel balen natuurlijk maar ja ook wel weer leuk!Op zonnehof is het een beetje rustig deze week er zijn al verschillende kinderen op vakantie maar verder gaat het gelukkig goed met iedereen.
  Volgende week start de vakantie dagopvang en hopen we op een beetje goed weer zodat we ook lekker naar buiten kunnen. Nog heel veel plezier en een dikke knuffel voor Linde
  Liefs Annemiek

 • Bea Jansen

  Wat geweldig al die belevenissen te lezen. En dat Linde en verder iedereen zo genieten van deze reis. Veel plezier nog.

  Groetjes Bea

 • fam Stapersma

  Hallo allemaal,

  Wat is het genieten om jullie verhalen te lezen! En wat een mooie en speciale momenten hebben jullie al beleefd met Linde samen met Chabelita.
  We wensen jullie nog heel veel plezier toe met elkaar en voor vandaag veel duikplezier toegewenst!

  Linde, wil je Chabelita een extra knuffel geven namens Bjorn?

  groetjes David, Heidi, Bjorn en Sven

 • Cynthia (vriendin van Es)

  Hallo Familie en Esther,

  Esther stuurde een mailtje met de link van deze site om te lezen als wij dat leuk vonden. Nou ik heb Linde nu een aantal keer gezien en het is een bijzonder meisje en zo een prachtige belevenis van jullie dat wil ik natuurlijk lezen!!! Helemaal bijzonder is wat jullie nu allemaal mee maken, ook al zijn jullie ver weg en ken ik de familie niet goed, ik krijg kippevel bij het lezen van de verhalen en het zien van de foto’s. Mijn grote droom is ook om ooit met dolfijnen te zwemmen, ze geven je zo een bepaalde rust en ontspanning. Maar essie wat geweldig jij samen met die dolfijn!! Je bent een kanjer, en blijkbaar voelde de dolfijn aan wat voor een fijn persoon jij bent en wat een hulp voor de familie en Linde.

  Heel veel succes en plezier nog.
  Tot gauw.
  Liefs,
  Cynthia

 • Marjolijn Boekestein

  Hoi Frank, Marian, Michiel, Jasmijn en Linde,

  Ik heb net alle verhalen gelezen. Wat een bijzondere reis zal dit zijn voor jullie! Gaaf dat Linde zo goed reageert op de therapie! Ik wens jullie nog hele goede en fijne dagen met elkaar! We spreken elkaar vast snel weer een keer in ‘s-Gravenzande.

  Liefs van Marjolijn

 • Bart en Marjon

  lieve allemaal,

  wat een heerlijke verhalen weer. Marian, misschien kun je het in boekvorm uitgeven. Jouw schrijfstijl en verhalen hebben mij al meer geboeid dan menig boek dat ik gelezen heb en dat zijn er heel veel!! Gelukkig houdt linde zich nog steeds goed. We zijn elke keer weer opgelucht als we lezen dat ze van weer een dag heeft kunnen genieten. We hopen dat ze het volhoudt tot het einde en niet te moe is. Blijf vooral genieten luitjes en tot gauw.

  leifs bart.marjon,sas en mariz

 • Lennart en Renate

  Lieve allemaal,

  Jeetje Michiel wat vind ik dat nou jammer dat ik haar niet heb kunnen ontmoeten. En heb je al je trucs uitgeprobeerd??? Viel ze ervoor? Of heb je je danspasjes in de strijd moeten gooien? Ik ben heeeeel benieuwd! FOTO…

  Ik heb het hier druk om aan iedereen me foto’s te laten zien van mij met de dolfijn, want ja niemand had het verwacht!! Hihi..

  Leuk om verder te lezen hoe het jullie in hetwarme Curacao vergaat.
  Wat een stunt ook dat de dolfijnen geen zin hadden…maar gelukkig eind van de middag wel.
  Ik zou zeggen blijf vooral verder genieten……en kunnen jullie niet een klein beetje warmte hier heen sturen? Was er net zo aan gewend.

  Enne Esther hoe bevallen de autoritten je? Gaat best goed toch? Af en toe een stof wolkje? Maar met Jasmijn en Michiel in de auto valt er altijd wel wat te beleven toch!!

  Veel plezier verder!!

  Liefs Renate

 • Sandra (vriendin van Es)

  Hallo allemaal,

  Vanuit een iets wat koude maar vooral regenachtige De Lier, ook even een berichtje van mij. Ik heb net al jullie verhalen gelezen met een lach en een traan. Het is super te lezen hoe goed Linde reageert op de dolfijnen. De therapie heeft een positieve werking op haar, en zoals we op de foto’s duidelijk kunnen zien, geniet ze er erg van!!

  Leuk dat jullie zijn gaan duiken! en ESSSS zwemmen met een dolfijn, en een romantisch momentje één op één?? (ik ben jaloers).

  Dit is echt een super ervaring voor jullie allemaal!
  Geniet nog even de laatste dagen.

  Veel liefs, Sandra

  PS: willen jullie de zon meenemen??

 • Ludo en Bonnie

  Goh wat een mooi verhaal! Hopelijk kunnen jullie nog veel meer genieten.
  en flipper Esther, was wel wel leuk zeker?

  x je broer en schoonzus

 • John en Yvonne

  Hallo lieve mensen,

  Wat geweldig dat het allemaal zo goed gaat daar, echt SUPER!!
  En dan die verslagen, echt om van te smullen.
  Voor jullie zit daar één “maar” aan vast, wij denken dat jullie, als je weer thuis bent, (nog niet aan denken natuurlijk!!) maar door moeten gaan met die dagelijkse verslagen, anders vallen wij met z’n allen in zo’n enorm gat!

  Heel veel plezier weer verder en dikke knuffel van ons! xx

 • Carla

  Hoi familie de Vries,

  Prachtig verhaal, fijn om te lezen dat jullie allemaal zo genieten!
  Hou dat nog even vol!

  Groeten uit een heel druilerig De Lier
  Carla van Kester, rec.

 • Karine

  Lieve allemaal!

  Grappig hè dat de dolfijnen zo sterke wil hebben,
  De foto,’s zien er weer prachtig uit!

  Liefs!

 • Johan, Bianca, Dionne en Luca

  Hallo allemaal,

  wat beleven jullie veel met elkaar en Linde, wat kan jouw mama het allemaal prachtig verwoorden, we zien het helemaal voor ons. We kijken al uit naar het verhaal van vandaag en hopen dat je weer helemaal in topvorm bent Linde!
  We wensen jullie nog een mooie, fijne tijd verder met elkaar en de dolfijnen.

  Veel groeten: Johan, Bianca, Dionne en Luca.

 • Liesbeth ( vriendin van Esther )

  Hallo allemaal 🙂

  Ik heb gister in één keer al de verhalen gelezen van de afgelopen dagen. Wat is het super fijn om te lezen dat het zo goed gaat met Linde en ook met de dolfijnentraining. Linde straalt op alle foto’s en daar ga je zelf ook van stralen. Ik kijk er naar uit om de komende verhalen te lezen, krijg er zo goed gevoel van.
  Ik wil jullie vanuit het koude ‘De Lier’ nog heel veel plezier wensen!

  Liefs Liesbeth,
  P.s. Thanks es voor je lieve kaart 🙂

 • Stichting Nicolette

  Lieve familie,
  Wat een verhalen zeg…….het is iedere dag weer een lach en een traan!!! Wat fijn dat jullie 2 lieve meiden hebben die zo goed en liefdevol met Linde en de andere kids omgaan!!! Wij hopen dat Linde haar plannetje zo maakt dat ze vandaag weer helemaal fit is om de therapie helemaal te doen!!! Wij wensen jullie nog een geweldige week toe met positieve ervaringen voor Linde en voor jullie allemaal!!!
  Lieve groet,
  Anne-Mieke Berkel

 • bas (vriendje van esther :) )

  Beste familie de Vries en m’n schatje essie 🙂

  Ik lees en zie aan de foto’s dat jullie het super hebben daar aan de caraibische zee. Gaaf hoor. Wat is het mooi om te zien op de foto’s hoe linde aan het genieten is,. Het is ook weleens niet gek dat linde wat moe is want ze maakt toch wel ff wat mee. De dingen die jullie ondernemen is super. Het is elke keer mooi om te lezen en te zien wat jullie elke dag meemake, en in het bijzonder Linde. Ps: Het valt me op dat qua rijden er weinig gebeurd. Zit esther nu achter het stuur? :).
  Nou nog veel plezier.

  Groetjes bas

 • Daphne (zus van esther)

  Hallo allemaal!!

  Iedere dag zet ik mijn computer aan, om jullie mooie verhalen te lezen en zo niks te hoeven missen van deze geweldige ervaring die jullie meemaken!
  Jullie schrijven erg leuk en wat is het mooi om vaak die lieve lach van Linde te zien op de foto’s! Knap meisje hoor!!

  Es, maak jij ook overal foto’s van.. (jij had al een foto/film avond staan toch voor ons 😉
  Over Bas en zijn vitamientjes geen zorgen hoor.. Morgenavond staat er een heerlijke maaltijd voor hem klaar hihi

  Geniet nog fijn met zijn allen!!

  Groetjes Daphne

 • Jonah

  Lieve familie de Vries

  Wat leuk dat het zo goed gaat.
  Gezellig met z’n allen onder de palmbomen.
  Ik wens jullie nog veel plezier toe.
  Maak er nog een gezellige boel van,deze laatste week.

  Groeten Jonah

 • Leen en Lia de Ruiter Opa en Oma van Jack

  Ha Linde en de rest van de delegatie,

  Na zo’n enerverend weekend met veranderingen in de groep, is het niet verwonderlijk dat Linde een dat off heeft, hopelijk hersteld ze zich snel weer zodat ze van de rest van de dagen kan genieten van Mathias en Chablita, die zullen zeker hun best best doen om Linde weer aan het lachen en gillen(;o) te krijgen, wij genieten in ieder geval van jullie belevenissen, verhalen en foto’s.

  Groetjes en veel liefs van Leen en Lia de Ruiter.

 • Carine

  Lieve Linde en familie,

  Na uitleg van Sandra snap ik ook hoe ik een berichtje kan plaatsen! (tsss, beetje dom hè?)
  Wat een prachtige verhalen meisje en de foto’s,… kippevel krijg ik ervan.
  Ik wens je een ongelooflijke fijne therapievakantie toe en hééééél veel plezier met zijn allen. Wat maken jullie een boel fantastische dingen mee!!

  Een dikke knuffel,
  Carine G.

 • Karine

  Hallo Allemaal!

  Hier een berichtje uit het bewolkte, niet zomerse Nederland! Wat ik als hoog zwangere totaal niet erg vind!
  Esther wat een mooie foto met Linde zeg!

  Jammer dat gister Linde erg vermoeid was, ik hoop dat het vandaag beter is! Echt heel bijzonder denk om de therapie en de vakantie zo te beleven, heerlijk Jullie zien er allen al lekker bruin gekleurd uit zeg!

  Hier is het allemaal nog rustig ( jammer genoeg moet ik voor mezelf zeggen ) van mij mag het kleine hummeltje komen! Toch begin ik steeds meer te geloven dat de kleine man of vrouw lekker blijft zitten totdat jullie weer terug zijn! Hebben Michiel en Jasmijn toch gelijk gehad! We wachten het af!

  Vandaag een hele fijne mooie (therapie) dag!

  Xxxx Karine

 • Jan en Marjolein

  Hoi,
  Wat jammer dat Linde een beetje een off-day had, maar wel begrijpelijk, er zal heel wat op haar af komen, al die indrukken! Hopen dat het vandaag beter gaat!
  Vanavond komt Renate foto’s laten zien en verhalen vertellen, zal een “latertje” worden 😉 maar ben wel heel benieuwd!
  Linde, geniet er weer van vandaag, meid! En de rest veel plezier met duiken!

  Groetjes, Marjolein

 • Jennifer Koppenol

  Ha lieve Linde en familie!
  Wat ontzettend leuk om zo jullie vakantieverhalen te lezen!
  We zijn allemaal ontzettend jaloers op jou mooie belevenissen 🙂
  Geniet van al het mooi’s, helemaal aan de andere kant van de wereld!
  Als je terug bent op Zonnehof, willen we graag al je verhalen horen!
  Dikke knuffel, Jennifer, juffie van de Parachute

 • Petra van der Ende

  Hallo lieve overbuurtjes! Wat leuk om te lezen en wat leuk dat jullie er tegelijk zijn met Tessa en Kelsey, oud collega en vriendin.

  Wow wat een belevenissen zeg! Echt om emotioneel van te worden! Echt te gek! Heel bijzonder allemaal. Nou dat het maar mooie momenten en herinneringen zal opleveren, maar hier zijn we van overtuigd!

  Liefs Robert, Petra en Liz.

 • Bart en Marjon

  Hai Familie,

  Vandag gelukkig weer eens tijd gehad om jullie verslagen te lezen, want ik mis het gewoon als ik een dagje heb overgeslagen! Volgens mij hebben jullie een heel druk en strak programma, maar je moet natuurlijk ook genieten van de dagen die je daar hebt. Thuis maar proberen uit te rusten, lijkt mij en nu volop genieten.
  tot gauw en veel plezier!

  groetjes van de meijertjes.

 • Lennart en Renate

  Lieve allemaal,

  Helaas ben ik weer terug in het koude Nederland. Wat valt dat weer dan tegen zeg.
  Ik heb een goede reis gehad (had lekker niemand naast me)…Maar Jasmijn het zijn dezelfde filmpjes als op de heenreis.
  Ik ben nu pas net wakker, want dat tijdsverschil valt niet mee kan ik jullie zeggen.

  Maar ik wil jullie nogmaals bedanken voor de geweldige tijd die ik met jullie allemaal beleefd heb. Ik heb het ontzettend naar mijn zin gehad. Echt iets om nooit meer te vergeten! Gewdlig om te zien hoe jullie van Linde en van elkaar genieten!
  Gelukkig blijven we door het dagboek helemaal op de hoogte.
  Wij wensen jullie alle plezier verder toe..
  Linde morgen weer lekker gaan genieten hoor bij je vriendinnetje!!

  Dikke kus aan jullie allemaal.
  Liefs van Lennart en Renate

 • sophie

  hallo allemaal
  wat een super leuke foto’s een fotomodel
  erg leuk te horen dat het goed gaat
  nog veel plezier
  -xxx- sophie boot

 • Frans en Cora

  Hallo Lieve Familie de Vries!
  Wat een prachtige en enerverende reis maken jullie, en zo mooi om jullie ervaringen te lezen!
  Geniet ervan met volle teugen! Groetjes voor allemaal, liefs Frans en Cora

 • Arja

  De verhalen blijft (gelukkig) positief en het is duidelijk dat jullie top genieten! We hopen dat de tweede dolfijnenweek ook goed verloopt! Ook wij maken ons langzaam maar zeker op voor de vakantie; vandaag een start gemaakt met ” dat-moet- nog- voor- de-vakantielijst” .vast herkenbaar. Liefs Arja

 • Ton van den Burg

  Beste familie (en Michiel in het bijzonder),

  Wat een indrukwekkende reis maken jullie! Vlak voor vertrek heeft Michiel mij het adres van de website gegeven. Goeie actie, Michiel! Mooi om te lezen dat jullie Linde zo goed op de dolfijnen reageert. Nog mooier om te lezen hoeveel mensen in de weer zijn om haar en jullie een onvergetelijke tijd te bezorgen. Zoiets bijzonders maak je waarschijnlijk nooit meer mee!Groot respect, ook voor jullie!
  Nog een fijne tijd met elkaar. Terug op school wil ik graag van je horen hoe je het beleefd hebt, Michiel.

  Hartelijke groeten,
  Ton van den Burg, ISW Gasthuislaan

 • Petra Parlevliet

  Wauw wat een belevenissen zeg! Hier kan geen andere vakantie tegenop!
  Super om te lezen hoeveel mensen voor Linde (en familie) in de bres springen om het een perfecte vakantie laten zijn chapeau!!!
  Onbetaalbare belevenissen voor het hele gezin…
  Linde zet ‘m op en zet je beste flipper voor!
  Dikke knuffel voor jou en heel veel suc6 voor allemaal!

  Petra (Vliegerjuffie)

 • Marga & Ruut (ma & pa Esther)

  Hallo lieve familie, natuurlijk hebben wij, al vóór Essie’s wereldreis, jullie gevolgd en met bewondering jullie verhalen gelezen. Heel bijzonder allemaal en fantastisch zoals Linde alles ervaart en zichtbaar geniet. Dit moet voor jullie ook een ècht onvergetenlijke ervaring zijn !! Nu “onze” Esther inmiddels ook veilig in jullie midden is, verloopt jullie 2e week hopelijk ook net zo feestelijk, al zal het commentaar tijdens de autoritten, vanaf de “meidenbank” er niet minder op worden….. -:). Geniet van alles en elkaar èn natuurlijk een knuffel voor Esther! Liefs uit De Lier – Hollanda

 • Ad en Nelleke

  Lieve mensen,

  Wat een geweldige ervaring voor jullie allemaal en voor Linde in het bijzonder. Het is heel leuk om het dagboek te lezen en er zo een beetje “bij” te zijn. Wij wensen jullie nog veel mooie genietmomenten toe. Veel liefs?

 • Sandra van Uffelen

  Hallo hallo!
  Wat blijft het toch bijzonder om al jullie belevenissen zo te kunnen volgen!
  Elke dag uit het werk op de Zonnehof meteen even bijlezen, en de volgende dag beginnen we de dag op de Heli natuurlijk met ‘even kletsen over Linde haar belevenissen’! Het is echt super om Linde zo te zien genieten op de foto’s! En dat er dan ook nog eens ‘kleine maar voor Linde o zo grote stapjes’ gemaakt worden maakt het extra bijzonder! En al die komische verhalen er om heen, zeker jullie ‘drive avonturen’, geweldig!
  Op de Heli missen we Lin wel hoor! Rens heeft donderdag zijn verjaardag gevierd, en vrijdag zijn we allemaal mooi gehuld in Bengaalse longis en saris over de rode loper gewandeld! Een hele dikke kus voor Lin, lieve groetjes voor jullie allemaal en ik ben weer heel benieuwd naar lins nieuwe avonturen volgende week met de dolfijnen! Sandra

 • Marjolein

  Wat een belevenis voor jullie deze reis. Renaat, volgens mij heb jij het geweldig gehad. En gezwommen met dolfijnen, WOW!! Ik wens jullie nog een mooie tijd toe op Curacao. Esther ook voor jou, zo sta je nog op de braderie en dan opeens op Curacao.
  Groetjes,
  Marjolein (vriedin van Renate)

 • Conny

  Hallo fam. de Vries, vrijdag hoorde ik dat het jullie goed ging en de mogelijkheid bestond om jullie ook nog eens te volgen. Wat een energie gaat er van jullie verhalen uit. Vol bewondering! Een hele prettige en gezellige voortzetting. Groeten Conny

 • sandra hollemans

  Nogmaals ook al kennen we jullie niet het blijft super mooi om jullie te volgen en te lezen hoe jullie het de beleven en de veranderingen te zien.
  Het is allemaal zo herkenbaar ook al hebben jullie hele andere doelen en belevenissen het gevoel is herkenbaar.
  genieten van jullie laatste week ,wij blijven jullie met veel plz volgen..

 • nicolette geurts

  Hallo allemaal

  Wat een leuke dagen hebben jullie gehad bij de dolfijnen je kan goed zien op de foto’s hoe Linde geniet en jullie natuurlijk ook, ik kijk nu al uit naar de nieuwe avonturen van Linde met haar nieuwe vriendinnetje Chabelita.
  Via deze weg een dikke knuffel voor Linde.
  Veel liefs van Nicolette.

 • Annet (zus van Esther)

  Hallo hallo, en het vliegveld kunnen vinden? 😉 Hopelijk is Esther veilig aangekomen en nog schoon… nadat ze erachter kwam dat de jongen naast haar in het vliegtuig nog best dronken was na een studentenfeestje…? Hopelijk heeft ie de hele vlucht geslapen…?
  Renate al op NL bodem? 🙂 Dat zal wel weer even afkicken zijn na zo’n super week!
  Het is nog steeds heel erg leuk jullie verhalen te volgen hier op de site. Linde ziet er erg stralend uit en wat heerlijk dat ze zoveel plezier beleefd! Hopelijk wordt aankomende week net zo fantastisch als de eerste week. Es, veel plezier en ik hou de site in de gaten!
  Liefs!

 • pauline

  Hoi Linde en de hele familie erbij!
  Eindelijk eventijd gevonden om alle belevenissen ‘mee te beleven’. Wat een genot om te lezen hoeveel plezier jullie daar hebben en maken en wat zal het naast alle lol toch ook wel enigszins vermoeiend zijn. Alle indrukken en de logsitiek van dolfijntherapie agenda.
  Neemt niet weg dat ik uit de verhalen op kan maken dat er ook tijd is om een beetje aan jullie zelf toe te komen.

  Volgens mij het zwemmen met de dolfijnen voor Linde het mooiste wat haar kan overkomen!

  Geniet nog met volle teugen de komende tijd….enne volhouden hoor om het dagboek voor ons bij te houden

  Liefs en veel spetters gewenst

  Pauline

 • Desiree van Bentem

  Lieve allemaal,

  Wat geweldig om al jullie belevenissen te volgen!
  Wij wensen jullie nog heel veel succes en plezier, geniet van deze bijzondere ervaring!!

  Groetjes Paul en Desiree

 • John en Yvonne

  Hallo lieve mensen,

  Wat een geweldig verslag van jullie belevenissen. En zo heerlijk om te lezen en te zien dat het supergoed gaat met Lin!
  En ach…wat extra sightseeing over het eiland is toch ook wel weer leuk, dan weten jullie straks in ieder geval zeker dat je iedere vierkante centimeter gezien hebt van het eiland, toch ook weer best bijzonder!

  Heel veel plezier en gezelligheid weer daar en dikke knuffel van ons voor jullie allemaal!

  groetjes,
  John en Yvonne

 • Margreet Raus

  Linde wat ben je toch een knap kind! Dikke knuffel van mij!:-)

 • Karine

  Wat ziet Lin er blij uit op de foto!! Mooi hoor!!

 • Jan en Marjolein

  Nou ik begon met de 1e reactie, zal ik dan ook de 100e plaatsen 😉

  Wat een mooie foto van Linde! Ze straalt echt! Je ziet haar genieten, zo mooi!
  En hoe was het duiken? voor Jasmijn en Michiel ook weer een hele belevenis zeker?!
  Ik zal jullie verhaal volgende week ook blijven volgen hoor, ook al is zus dan weer thuis…
  Renaat goede reis morgen!
  Groetjes,

  Marjolein en de rest

 • Jeanne van der Valk

  Lieve Familie,

  Met grote belangstelling heb ik al jullie belevenissen gelezen, erg indrukwekkend.
  Het beste voor Linde en geniet tot en met de laatste dag.

  Jeanne, overbuurvrouw van Petra

 • Trees en Lenie

  Wat ziet dat er prachtig uit ,en wat schrijven jullie leuk ,en Linde jij boft maar met zulke ouders en je broer en zus niet te vergeten,Jasmijn en Michiel willen jullie Linde een dikke kus geven van Lenie en Trees en nog heeeeeeeeeeeeel veel plezier Familie De Vries.doeiiiiiiiiiiii

 • De liefste collega's van Renate

  hallo allemaal…..

  wat ziet het er geweldig leuk uit daar in het warme curacau!
  wij weten alleen niet of we wel echt moeten geloven dat renate met de dolfijnen gesprongen en gezwommen heeft haha! als dat zo is is ze een echte held!

  wat fijn dat het met linde ook allemaal goed gaat! ze ziet er stralend uit op de foto’s, echt genieten! leuk hoor!

  nog een hele fijne en goie tijd daar met z’n alle, geniet ervan!

  groetjes en dikke knuffels vanuit het woutershof en een dikke kus aan renate van groep 3.

 • Opa Jaap en Oma Nely

  Hallo kleine en grote dolfijntjes,

  Wat kan een mens in een week veel beleven,geweldig.
  Maar niet alleen Linde doet het geweldig, maar jullie allemaal.
  We hebben veel bewondering voor de enorme inzet dat begon al weken voor jullie vertrek en dat het nu zo goed gaat is natuurlijk wel heel erg fijn.
  Voor Renata is dit avontuur bijna afgelopen,nu is Esther aan de beurt,ik
  wens haar ook heel veel plezier.
  Vanmorgen hebben we hier een tropenbui gehad, de tuin was er wel aan toe
  maar zoveel te gelijk was ook weer nit nodig. Heel veel liefs van o,pa en o,ma.

 • Patrick, Nicolien, Jonah & Levi

  Lieve allemaal,

  Allereerst bedankt voor de attente sms voor onze tienjarige Levi! Dat daar nog aan gedacht wordt tijdens dit fantastische avontuur!

  Bijzonder om al jullie belevenissen van dag tot dag te lezen… en vooral Linde zo te zien genieten! Wat geweldig dat ze het zó goed doet en zichtbaar groeit!
  Ontroerend om jullie zo op afstand te volgen in woord en beeld; alsof we er een beetje bij zijn!
  Geniet veel, pas goed op elkaar (rijd voorzichtig; zowel Marian als Frank:-)en we kijken er naar uit jullie live weer te zien, oost of west… altijd leuk:-)!

  Jasmijn speciale groeten van Jonah! Vandaag heeft hij het eindfeest van groep 8 en woensdag de 11e de Musical! Dus hier wordt op school nog even doorgebikkeld… Voor zover je dit bikkelen kan noemen (haha).

  Veel liefs uit het oosten!

  Patrick, Nicolien, Jonah, Levi & Pien;-)

 • Vera

  Hallo allemaal,

  Wat geweldig om iedere dag weer te lezen wat jullie allemaal beleven. En wat fijn dat Linde zo snel weer opgeknapt is en zo geniet van het zwemmen met de dolfijnen! En ook de rest vermaakt zich prima, te zien aan de foto’s. Wat heerlijk dat jullie dit zo samen kunnen ervaren en beleven. Ik wens jullie nog een hele fijne tijd daar!

  Liefs Vera

 • Anneke Hofman

  Lieve Linde en familie,

  Wat moet ik al een eind naar beneden scrollen om een reactie een kunnen schrijven 🙂
  Wat heerlijk dat linde zo geniet van de dolfijnen en de therapie zo goed gaat! Als je de foto’s ziet hoor je haar bijna kraaien en gieren! Haha!
  En geweldig natuurlijk dat jullie als familie ook allemaal mochten ervaren hoe het is om met een dolfijn te zwemmen! (Geldt dat ook voor juffies van Linde?? ;))
  Geniet van jullie vrije dag! Ik kijk uit naar het volgende verslag over jullie belevenissen!

  Lieve groet,
  Anneke

 • Wim en Els Broer

  Hallo Renate en fam de Vries,
  Wat leuk om elke dag zo een uitgebreid verslag van jullie belevenissen te lezen.
  Fijn dat je merkt dat Linde er zo van geniet.
  Rens werd helemaal enthousiast, toen hij jou met de dolfijnen bezig zag, dat hij ook snel in therapie wil gaan om van zijn beesten-angst af te komen.
  We hebben een goede reis gehad, alleen Parijs heeft 3 uur geduurd. Rond 19.00 uur waren we bij Christine. Groetjes aan iedereen, en als ik je niet meer spreek, een goede reis terug. Pa en ma.

 • Jose Nierop

  Ha Jasmijn en de rest van de familie,

  Wow, wat gebeurt er veel in zo’n week! Wat een geweldige ervaringen en wat zie ik Linde genieten op foto’s!
  Even een berichtje voor Jasmijn… de afscheidsavond is goed gegaan! Ik was erg trots op de klas! Wanneer ik het cijfers mag geven… in De Kreek was het een 8, maandagmorgen een 7 en ’s avonds een dikke 10! Na de musical hebben we de Elfjes (die jij al had gelezen) voorgelezen. Iedereen moest dan roepen over wie het ging en daarna lieten we de foto zien… Natuurlijk kwam jij ook langs, want ook al ben je heel ver weg… je hoorde er die avond wel bij! De ouders hebben nog een lied gezongen en de meesters en juffen hebben op de wijze van het laatste lied de kinderen toegezongen! Daarna kreeg iedereen zijn tasje met spullen en was er disco op school. Na afloop tranen van een aantal kids.. tranen van spanning die voorbij was en tranen dat het nu echt klaar was! Straks ga ik nog even naar school omdat de muziekhappening op het schoolplein is. Het is hier donker en de wolken zijn donker ! Hopelijk houden we het droog! Je spullen (trap, tasje, map, etc.) liggen bij mij thuis! Heel veel plezier daar nog, lekker genieten van alles! Groetjes aan je familie om je heen en de oppas en een dikke knuf voor Linde! p.s. de Handdoek ligt gewassen en al klaar om mee te nemen op vakantie! 🙂

 • yvonne

  Lieve allemaal,

  Wat fijn om te horen dat jullie zo genieten daar en dat de vlucht goed is gegaan, dat was natuurlijk wel even spannend. Linde had wel een hele mooie plek in het vliegtuig zag ik, goed geregeld.
  Geweldig dat Linde zo geniet van de dolfijntherapie, ze straalt helemaal op die foto’s. Alleen het plezier is al de moeite waard lijkt me en als ze er dan ook nog wat van kan leren, super!
  Ben erg benieuwd hoe Jasmijn en Michiel de eerste vliegreis hebben beleefd, duurde het lang of hebben jullie je goed vermaakt?
  Gaaf dat jullie hebben gedoken, lijkt me heel mooi daar. Wij hopen wel dat jullie niet op Curacao blijven wonen hoor, maar kan me voorstellen dat je er kan wennen.
  Marian, complimenten voor het dagboek, erg leuk om te lezen, schrijf je dat terwijl je onder die palmboom ligt 🙂
  Nog heel veel plezier daar, geniet ervan en we blijven jullie volgen.

  Liefs, Jim, Yvonne, Max en Felix

 • Wilma van der Hoeven

  Hoi Hoi,
  Fantastisch!!!
  Wat een mooie foto’s, prachtig om te zien hoe jullie zwemmen met de dolfijnen.Goed gedaan paparazzi! Echt ontroerend om te zien en de uitgebreide verhalen te kunnen lezen. Jeetje, dat is toch een geweldige ervaring. Zeker ben ik wel jaloers. Maar ik gun jullie dit van harte , zo enorm verdienen jullie dit.
  Dat autorijden is ook een avontuur, hoor ik wel. Te grappig. AH 4x zien, rijden op gevoel gaat vast ook beter na het zwemmen met dolfijnen.
  Ik verheug me alweer op jullie volgend verhaal.
  Echt knap hoor van Linde dat ze zo dapper oefent met de therapie. Een kanjer is het!!Ook leuk voor Renate zo’n show, moet je veel voor oefenen.
  Veel plezier, liefs, Wilma

 • anouk van gaalen

  hoi jasmijn ik heb je foto’s gezien, het ziet er super leuk uit!
  fijn dat linde het zo naar haar zin heeft.
  stiekem zou ik ook wel in curacao willen zijn 😉
  nog veel plezier op curacao en de groeten aan je ouders.

  -xxx- anouk 🙂

 • Elly

  Hoi hoi,
  wat zijn de foto’s leuk! Je kan goed zien dat linde geniet. Reuze leuk jullie verslag! Veel plezier van uit
  voorthuizen, alex elly en annelotte

 • Annemiek Katsma

  Hallo allemaal,
  Wat ontzettend leuk en bijzonder om jullie belevenissen te lezen!
  Wat fijn dat het allemaal zo goed gaat en dat Linde en jullie zo aan het genieten zijn. Ik wens jullie nog een hele fijne tijd en blijf jullie natuurlijk volgen.

  Groetjes,

  Annemiek Katsma

 • Opa en Oma de Ruiter

  Ha Linde en uiteraard ook de rest van het gezelschap(;o), we genieten ieder keer weer van jullie uitgebreide verslag, heerlijk om te lezen dat het met Linde zo goed gaat met de Dolfijnen, nu weer met Chablita en Mathias op een heerlijke tijd zo ’s morgens als ze nog lekker fris is, de family swimm is echt iets waar iedereen naar uit kijkt en van iedereen hoor je dezelfde reacties, van dat was geweldig, nou ik hoop voor jullie allemaal dat er nog veel van deze geniet momenten komen.
  Groetjes en tot het volgende verslag. Leen en Lia de Ruiter

 • lisette

  hallo allemaal,
  wat tof om te lezen dat jullie daar genieten.
  renaat… je hebt het gewoon gedaan :D:D:D:D:D ik ben trots op je!!
  echt heel gaaf!!!
  gaaf dat jullie het dagboek zo uitgebreid bijhouden, echt heel leuk om alles te lezen. en dat tomtom renaat’s beste vriend is weten we allemaal, hahaha.
  gaaf om linde zo te zien in het water, en dat ze zo met die dolfijnen bezig is moet onwijs gaaf voor jullie zijn om te zien!
  geniet van alles en ieder moment!!
  geef renaat een dikke knuffel van mij en natuurlijk van Rosanne!
  ik lees morgen weer !! 🙂
  groetjes lisette

 • judith

  Renate, heb je ons nou al die jaren voor de gek gehouden? Bang voor dieren, jij??? Geweldig zeg om te lezen … Lennart kan volgende week een hond kopen???

  En wat een super mooie verhalen over Linde zeg. Echt zooo geweldig om te lezen.

  Heel veel plezier nog daar!!

  Judith

 • Fam. Van der Windt

  Hallo Linde, Jasmijn, Michiel, Marian en Frank,

  Zo te lezen, beleven jullie een heel bijzonder avontuur. Wat een ongelooflijke en onvergetelijke ervaring moet dit voor jullie zijn! Geniet nog van de rest van jullie vakantie en van elkaar.

  X Fam. Van der Windt

 • Romy, Paul & Karen

  Lieve Linde en andere bofkonten :-),

  Sprakeloos zijn we, bij elk bericht weer! We vinden het zo ontzettend bijzonder, het avontuur dat jullie aan het beleven zijn. Als geen ander snappen we wat er allemaal bij komt kijken om deze reis te maken en we vinden het zo gigantisch stoer! We lezen dat jullie met volle teugen genieten, en die foto’s, geweldig!

  Heel veel plezier nog met de dolfijnen, en lekker bijkomen onder een palmboom klinkt ook echt niet verkeerd :-). Een vakantie om noooit meer te vergeten!

  Veel liefs en een dikke kus voor allemaal..

 • Caroline

  Hallo Linde en familie,

  Wat moet dit een fantastische ervaring zijn! Dat jullie genieten is goed op de foto’s te zien!
  Nog heel veel plezier!

  Groetjes, Caroline (Logeerhof)

 • Jan en Marjolein

  eh… renaat effe serieus?!?!?! Nou moet je ook niet gaan overdrijven he?
  Whahahaha!! Onze “oeh ik ben zo bang voor dieren-zus” gaat auditie doen voor een dolfijnenshow?!?! De wonderen zijn de wereld nog niet uit!

  Super dat Linde het ook met de nieuwe instructeur en dolfijn zo leuk heeft. Iedere dag is dan toch genieten!! Gaaf dat jullie ook met dezelfde dolfijn konden zwemmen, wat een geweldige ervaring he? We genieten op afstand met jullie mee!
  Veel plezier vandaag bij het duiken!
  En Linde veel plezier weer met Chabelita de komende dagen!!

  Groetjes, Myrthe en Marjolein

 • Bart en Marjon

  Hai allemaal,

  Zo te lezen hebben jullie weer een heel gezellige dag gehad en hebben jullie allemaal genoten! Voor ons weer heel leuk om de verhalen te lezen en de foto’s te zien. Ik ben nu al benieuwd naar de duikverhalen van de kids (en wij maar werken werken werken)Veel plezier allemaal en weer de groetjes, Bart en Marjon en meisjes

 • petra

  Heey De Vriesjes,
  Ziet er erg goed uit, al die zwemkunsten, met die blauwe flappertjes.
  Veel plezier weer met zijn allen vandaag.
  Liefs, Joris en Petra

 • Esther

  Ik kan niet anders zeggen dat het geweldig is om vanachter de computer alles mee te beleven!! Degene die de foto’s heeft gemaakt gister, zowel van Linde als Renate echt knap! Unieke timing zeg!
  Jullie zullen vast heerlijk geslapen hebben na deze dag! Super!
  Ik ga vandaag maar eens een beginnetje maken aan het inpakken van mijn koffer..! Spannend!! Fijne dag weer!!
  Liefs, Esther

 • Fam.Schaaf

  Lieve Vriesjes,

  Wat een genot om jullie verhalen te lezen en daar uit op te maken dat jullie genieten. Heerlijk dat Linde goed reageert op de dolfijnen. Ook voor Michiel en Jasmijn een super ervaring. Als Michiel Wifi heeft moet hij maar een paar foto’s appen of mailen. Ik zal een wegenkaart voor Frank opsturen maar zo groot is dat eiland toch niet ? Marian rust een beetje uit en Frank dan ook maar en geniet van de mooie momenten met elkaar. In NL gaat alles wel door en de Euro bestaat nog steeds dus maak die Curacao’se poen maar lekker op.
  Liefs de Schaaffies

 • Andrea zuijderwijk

  Lieve Fam. De vries,

  Wat bijzonder leuk om jullie te volgen, en wat een super reis zijn jullie aan het maken, ik heb zelf een paar jaar terug ook gezwommen met dolfijnen was indrukwekkend en bijzonder vind het voor linde en jullie super dat jullie dit mee mogen maken, veel plezier en geniet van de mooie momenten, liefs Andrea Zuijderwijk

 • Annemiek van Elswijk

  Hallo vakantie gangers.

  Wat een geweldig avontuur zijn jullie aan het beleven. Fantastisch dat jullie dit kunnen doen wat een lef !! Hier kunnen jullie jaren van na genieten denk ik. Maar voorlopig nu genieten. Wij genieten op afstand allemaal mee. Heel leuk om alles te lezen ook de reacties van iedereen.
  Vandaag was het voor alle zonnehof kinderen ook een bijzondere dag, ze hebben de sponsorwandeling voor de kinderen uit Bangladesh “gewandeld”en allemaal een medaille verdiend. Er is een heel mooi bedrag gesponsord (ik mag nog niet zeggen hoeveel)maar fysiotherapeut Ria zal volgend jaar weer veel kinderen in Bangladesh een beetje blij kunnen maken.
  Liefs en heel veel dikke knuffels voor Linde van Annemiek

 • opa en oma v.d. Sar

  Hallo allemaal,

  We zijn weer op de hoogte van al jullie belevenissen. Bij de familie Boot is de inkt op in de printer, dus dan maar even gezellig op de koffie en gelijk even op de computer alles van afgelopen dagen bekeken. Wat een bijzondere verhalen. We zijn er stil van.
  We horen dat jullie genieten. Dat is belangrijk! We vinden het erg bijzonder wat jullie meemaken. Knap van Linde dat ze het zo goed doet, al die vreemde mensen en dolfijnen!
  Gelukkig hebben wij ook zonnig weer. Daar genieten we van. Pa meldt dat het al twee dagen niet geregend heeft.
  We missen jullie gezelligheid wel hoor, maar gelukkig doen de anderen erg hun best.

  Groetjes, (o)pa en (o)ma

 • Margreth

  Hallo familie de Vries,

  Wat een belevenissen daar op dat eiland! Geniet er van en hopelijk blijft het goed gaan met Linde en zien jullie veel vrolijkheid in haar terug.
  Groetjes
  Margreth

 • Jan en Marjolein

  Wat een goede berichten weer! Wat super dat Linde er zo van geniet!
  Wij waren destijds in Mexico ook zo onder de indruk van de rust die van die dolfijnen uitgaat, maar ik vind het echt bijzonder om te lezen hoe Linde geniet en erop reageert!! Volgens mij zijn er heeeel veel mensen die ’s morgens hun computer opstarten met Linde’s dagboek, zo leuk om te lezen!

  Voor jullie natuurlijk ook een geweldige ervaring woensdag, ben benieuwd!
  En… renaat laat iedereen maar lekker praten “komt wel goed schatje” 😉 ik weet zeker dat je er van gaat genieten. Mail je vanavond even als je tijd hebt?
  Kus van je zus!

 • Didi van der Sar

  Hallo familie , wat is dit leuk om te zien!!! (de fhoto,s) van Linde geweldig , ik hoop dat jullie een fijne en geweldige tijd hebben met linde, met de dolfijnen!!!!!!! en dat jullie allemaal ervan zullen genieten( vooral Linde) Lieve Groetjes Busbegeleidster Didi van der Sar

 • Carin Borsjé

  Wat een avontuur voor jullie allemaal!, erg leuk om te lezen en van afstand een beetje mee te mogen genieten van alles wat jullie mee maken. Geniet vooral allemaal zo veel je kan. en ik blijf jullie volgen!

 • Karine

  Hallo allemaal!

  Wat een plezier om te lezen wat jullie allemaal meemaken!
  Fijn dat Linde het zo heeft! Linde krijgt liever kusjes van jullie als van de dolfijn haha!

  Veel zwem plezier!!

  Liefs Karine

 • Nicolette Geurts

  Hallo allemaal

  Wat geweldig om te zien hoe Linde geniet van het zwemmen met dolfijnen.
  Iedere morgen kijk ik als eerste op de computer naar jullie avonturen in Curacao.
  Maar vanmorgen wilde de computer niet starten dus snel naar de buurvrouw want ik wil natuurlijk niets missen.
  Ik wens jullie allemaal een hele fijne dag en ik ben blij dat de therapietijd van
  Linde kon worden geruild, want ik weet natuurlijk hoe belangrijk dit voor haar is.

  Groetjes van Nicolette Geurts.

 • Judith

  Echt geweldig (en zoals anderen ook zeggen ontroerdend) om dit allemaal te lezen en wat goed dat dit al zo’n effect heeft op Linde. Ik ben benieuwd wat voor effect het heeft op Renate.

  Geniet er maar lekker van!

  Groetjes Judith
  (zus van Renate)

 • Arja

  Heel bijzonder en ontroerend om te lezen hoe leuk Linde de dolfijn vindt en hoe ontzettend goed ze het doet. Echt een grote knappe meid. Marian, ik vind je schrijverstalent groots; vol humor en heeeeeel beeldend!! Mocht je bij Agro jobs mislukken, zie ik een glansrijke carriere als columnist voor je.
  Jasmijn; Sophie gaat vandaag jouw kranten bezorgen. Ze heeft ze gisteren al ingevouwen ( waarschijnlijk een deel en komt de rest vandaag), maar ze heeft er zin in om haar vakantiegeld te verdienen.
  Veel plezier vandaag, liefs De Bootjes

 • Esther

  Hey!!

  Wat super dat Linde de therapie zo goed heeft volgehouden! Ik snap wel waarom ze meegetrokken worden zo leuk vindt, hoe harder/wilder hoe beter natuurlijk! Ik ben benieuwd hoe het nieuwe tijdstip gaat bevallen. Fijn dat het geregeld kon worden!
  Arme Frank…ik krijg de indruk dat je rijstijl niet helemaal serieus genomen wordt! Ik snap überhaupt niet dat je kan verdwalen op Curaçao, het was er toch zo klein?! Haha
  Renate, ik zal vandaag een kaarsje voor je aansteken. Heel veel sterkte met het zwemmen met de dolfijnen (het zijn geen haaien hé!). 😉
  Verder iedereen veel zwemplezier met de dolfijnen. Geniet!!

  Liefs, Esther

 • Bart en Marjon

  Lieve allemaal, Wat is het heerlijk om te zien dat jullie kleine meid zo geniet en jullie daardoor ook! Morgen hopelijk weer een fijne dag! heel veel groetjes van ons.

 • de dorpjes

  Hallo allemaal, wat heerlijk om Linde zo met Li-na te zien, leuk om te horen hoe ze op elkaar reageren. Wij hopen dat Linde het steeds meer naar haar zin krijgt. Een feest om het dagboek van Linde te lezen. Dikke kus voor Linde en de groeten van Maria, Hans, Lindy en Pim

 • Wim en Els Broer

  Hallo Linde, Michiel en Jasmijn,Ouders en Renate.

  Wat is dit een mooi avontuur voor jullie, je wordt ontroerd door wat er allemaal gebeurt met jullie op dit mooie tropische eiland.
  Linde is wel een kanjer zo ontspannend en genietend met Li-na.
  Michiel, is Renate nog een beetje bang want een dolfijn is iets groter dan een makreel? Linde we hopen dat je nog veel plezier beleeft met Li-na.
  Jasmijn let jij er wel op dat Renate op tijd naar Nederland terugvliegt, anders blijft ze misschien op jullie eiland. Pa.

  Renate, we zijn druk bezig met de vakantievoorbereidingen, maar we maken telkens even tijd om jullie belevenissen te lezen. Wat een geweldige ervaring moet dit voor jullie allemaal zijn!! Ontroerend om die eerste kennismaking met dolfijn Li-na te zien. Hopenlijk heeft het een positieve uitwerking op haar. Ze geniet ervan, dat kun je zien. Ik vind het jammer dat we er niet zijn als je terugkomt. En ik wil wel foto’s zien dat je met een dolfijn zwemt, anders geloof ik het niet! Lennart heeft vanavond bij ons gegeten. Geniet nog van de rest van de week.
  Tot ziens, ma.

 • Jan en Marjolein

  In 1 woord: GEWELDIG!!
  Wat een goed begin zeg! Wij waren er echt door ontroerd (maar volgens mij zijn we niet de enige…) Super leuke foto’s ook! Echt zo leuk om zo met jullie belevenissen mee te genieten! Ik ben ook heel benieuwd hoe de familie-dag is, denk erom dat jullie Renate in het water “schoppen”, haha! Geniet ervan!
  We wachten met spanning weer Linde’s ervaringen van vandaag af…
  Liefs Marjolein

 • Sandra kuijvenhoven

  Hallo allemaal,
  Wat is het toch bijzonder voor jullie en vooral voor Linde om dit mee te mogen maken. Ik wens jullie allemaal maar Linde in het bijzonder heel veel plezier met de dolfijnen . Geniet van deze ervaring en geniet van elkaar als gezin.
  Bedankt dat wij via deze weg mee mogen beleven in Linde’s “dolfijne” avonturen.

  Liefs Sandra en heel veel knuffels van je vriendjes van de Frisbee

 • Lianne

  Want super leuk om Linde zo te zien genieten op de foto’s
  Zo te lezen en te zien vermaakt de familie en Renate er ook van:)
  Veel blijven genieten en ik blijf zeker op de hoogte

  Liefsss

 • Margreet Raus

  Ahhh, wat schattig die foto van Linde in het zwemvestje, op de kant met haar voeten bij de dolfijn! Zo leuk dat we met jullie mee mogen genieten! Liefs!:-)

 • Evelien

  Hoi allemaal,
  Wat ziet het er heerlijk uit daar! Linde lijkt op de foto’s echt te genieten van de zwempartij met de dolfijn. Op naar de volgende training!
  Groetjes Evelien

 • sandra hollemans

  Jeetje jullie kennen ons niet en wij jullie ook niet persoonlijk , maar door jullie verhaal hebben we een aardig beeld bij jullie gezin, en gaan jullie zeker volgen wat een spannende maar mooie onderneming ik hoop echt dat jullie handvaten krijgen waarmee jullie verder kunnen.
  Wij zijn in maart met onze dochter arlette naar curacao geweest en zijn nog steeds aan het nagnieten van alles wat we daar hebben mogen leren en beleven.
  Ik hoop dat jullie net zo kunnen genieten .
  groetjes sandra en arlette hollemans

 • wim en corrie hartensveld

  goede morgen fam. de vries en renate

  wat mooi om te zien dat linde in het water is met de dolfijn li-na.
  krijg er tranen van.
  wat is het toch mooi dat stichting nicolet dat allemaal mogelijk maakt.
  geniet van ieder klein stapje wat linde maakt.
  voor allemaal heel veel plezier.
  wim en corrie hartensveld(opa en oma van bjorn)

 • Opa Leen en Oma Lia van Jack de Ruiter

  Goede Morgen allemaal,

  wat een bekende mooie namen krijgen wij te horen, Merel en Li-Na, het lijkt wel of we op herhaling zijn, Jack heeft de eerste dagen ook gezwommen met Merel en Li-Na, later is hij naar een ander bad gegaan waar hij zwom met Gee-Gee, heerlijk om te zien dat Linde het zo naar haar zin heeft, goed te zien op de eerste foto in het water. Geniet ervan wij leven met jullie mee.

  Groetjes Leen en Lia de Ruiter

 • Esther

  Wauw! Wat kan ik zeggen… wat een geweldige foto (de eerste van de drie) van Linde met Li-na! Linde straalt helemaal, krijg er gewoon tranen van! Echt mooi zeg!
  Kan ook geen toeval zijn trouwens… Linde en Li-na! Li Li!
  Hopelijk heeft Linde heerlijk gedroomd over de dolfijnen en start ze vandaag weer met meer energie. Ook al was het gister maar 10minuten, gelukkig waren het wel 10 goede minuten. Ben benieuwd naar vandaag!
  Liefs, Esther

 • Joop en Jacqueline Vreugdenhil

  Beste Allemaal.

  Wat leuk om jullie site te volgen,na een spannende tijd is nu de therapie voor Linde begonnen,wat mooi om jullie te volgen op jullie dagboek.Het is jullie gegund om als gezin en verzorgers de therapie te volgen.Wij wensen jullie een goede tijd toe.
  Hartelijke Groeten Joop en Jacqueline Vreugdenhil ( Schoonouders Esther)

 • judith

  Haai mensen de vries

  Goed om te horen dat het zo goed gaat met jullie en linde vndaag was de musical en het was wel leuk en er waren allemaal kinder foto’s van iedereen(ook vn jou jasmijn!) Was wel grappig

  Xxx judith

 • Fam. de Vreede

  Hallo, Geniet van deze mooie momenten met elkaar en de dolfijnen en hopelijk krijgen jullie net zoveel mooie hrerinneringen als wij met Celine.

  Groetjes Fam. de Vreede

 • Elly Boers

  Hoi hoi,
  Wat een gezellig dagboek! Dat goede gevoel voor richting is vast erfelijk! Misschien een Tom Tom lenen, of zit er een op je telefoon? (bij mij niet maar dat is er een van t model koelkast)Heel veel plezier bij het dolfijn zwemmen en een extra knuffel voor Linde. En als t lukt: graag wat mooi weer hier heen sturen.

  Liefs
  Elly

 • Margreet Raus

  Hoi hoi allemaal,

  Wat superleuk om jullie verhalen te lezen, zo hebben we een goede indruk hoe het allemaal gaat met jullie. Negen stoelen voor de lieve Linde, wat een VIP behandeling!:-)Ik schrok toen ik las dat ze ziek was maar gelukkig knapte ze weer gauw op!
  Michiel en Jasmijn wat zullen jullie super genieten zeg, lekker snorkelen, palmbomen en lekker bruin worden! Tsjonge jonge jonge!:-)
  Ik kijk uit naar jullie belevenissen!
  Geniet er lekker van en een hele dikke knuffel voor Linde!

  Groetjes en heel veel liefs van Margreet!:-)

 • Bart en Marjon

  Het is zo leuk om jullie verhalen te lezen! Ben wel blij dat ik niet bij je in de auto zit Marian! Ben normaal al wagenziek, maar van al dat rondjes rijden, zou het er niet beter op geworden zijn. Ik herken het trouwens wel. Vraag maar eens aan Marissa hoe vaak we op vakantie die kwekerij met al die coniferen hebben gezien.
  Kan bijna niet wachten om te lezen hoe Linde de dolfijnen heeft gevonden. Het is net een spannend boek.Tot gauw!!!

 • Henriette

  Hallo daar, wat heerlijk om te lezen dat alles (nu) goed gaat en gegaan is.
  Hoop dat jullie ervan genieten, ik heb in ieder geval keihard gelachen door het lezen van jullie dagboek.
  Veel plezier met elkaar!
  Henriette

 • Mike

  Hey Jasmijn om 10:15 is het heel goed gegaan maar we missen je natuurlijk wel.
  Ik denk dat het om 19:00 ook goed gaat
  Suc 6 met de dolfijnen en met linde we zullen aan je denken tijdens de musical
  En ik zie je op de gasthuis (daar ga je toch naar toe????)
  : (
  : )

 • Fam. Arkesteijn

  Hallo familie de Vries,
  Heel veel plezier in het warme Curacao. We hopen dat Linde het net zo leuk vindt net zoals Rico.
  Veel succes en ook vooral genieten!!

  groetjes,
  Ronald en Rita Arkesteijn

 • Fam van der Ende

  Hallo allemaal, Wat ontzettend leuk om jullie belevenissen op deze bijzondere manier te mogen volgen. We wensen jullie heel veel succes toe! En vooral lekker met en van elkaar genieten. Moest van Emma even laten weten dat ze heel veel aan Jasmijn denkt.

  Groetjes, Conny en Marco, Naomi,Kees en Emma

 • Judith

  Hallo allemaal,

  Wat super leuk om dit allemaal te lezen zeg!
  Vandaag de grote dag voor Linde (en natuurlijk Renate): het zwemmen met de dolfijnen… ik ben erg benieuwd hoe jullie het allebei vinden.
  Heel veel plezier daar!

  Groetjes Judith
  (zus van Renate)

 • Sylvia Grootcholten (Uniglobe Westland)

  Hallo Allemaal in Curacao,

  Fijn te lezen dat alles goed is gegaan op de vlucht en nu ook met Linde op Curacao.
  Heel veel succes met de therapie.
  Wij bijven jullie volgen.

  Groetjes,
  Sylvia en Rosa van Uniglobe Wesland, De Lier

 • Frits Wijburg

  Hi Marian & Frank en kinderen,
  wat een heerlijke berichten. Niet gek dat Linde af en toe ‘eventjes’ ontregelt met zoveel nieuwe ervaringen. Leuke foto’s en weer met Linde haar betoverende lacht!
  Ik wens jullie heel veel plezier en bijzondere ervaringen,
  vriendelijke groet,
  Frits

 • Marja (moeder Tim vn den Enden)

  Lieve familie de Vries,

  Wat een speciale manier om met Linde zo te kunnen vliegen . In een bed , liggend. Ik had daar nooit aan gedacht dat zoiets kon.
  Ik hoop dat jullie genieten van die lieve warme dolfijnen (ze voelen warm).
  Ik hoop dat jullie veel filmmateriaal bij jullie hebben om dit allemaal vast te kunnen leggen. We kunnen op het kdc dan een avondje vakantie filmpjes organiseren.
  Ik ben nieuwsgierig hoe Linde reageert op de Dolfijnen. Wat leuk om jullie zo te kunnen volgen. Heel veel plezier, geniet ervan!!!
  Groetjes Marja

 • Stichting Nicolette

  Lieve familie,
  Wat fijn dat de reis goed is verlopen, en Linde haar plekje had in het vliegtuig.
  Morgen gaan jullie starten, wat spannend allemaal……!! We zijn erg benieuwd hoe Linde het gaat ervaren met de dolfijnentherapie. Wij wensen jullie nogmaals een hele goede en succesvolle therapietijd toe, geniet van deze bijzondere momenten met elkaar……het is jullie van harte gegund. Lieve groet,
  Anne-Mieke Berkel

 • Bente

  hey jasmijnm,
  hoe is het????
  is het leuk in Curacao??? ik vind het echt heel erg jammer dat je niet bij de afscheidsavond bent!!!! ( maar deze reis is voor jullie natuurrlijk wel heeel erg bijzonder) heeeeeellll veel plezier met de dolfijnentraining. en ik hoop voor jullie dat het nog lekker weer blijft(lekker bruin worden) en dat linde niet meer ziek word!!!!!! nog heel veel plezier.
  ik mis je wel hoor! ( we gaan nog wel afspreken heaa??)

  xxxxx bente

 • Opa Jaap en Oma Nely

  Lieve Allemaal,

  Gelukkig ik heb het gevonden. Ik had verkeerd gezocht maar nu met behulp van
  Marni ben ik er uit.
  We hopen dat alles nu goed gaat met Linde en morgen met haar therapie kan beginnen.
  Wij denken veel aan jullie en ik zou graag even om een hoekje willen kijken.
  Gaan Jasmijn en Michiel ook met de dolfijnen zwemmen?
  Wij wensen jullie een mooie tijd en niet te veel tropische buien.
  Heel veel liefs en Linde hou je haaks Groetjes o,pa en o,ma.

 • Britt

  Super leuk dat jullie nu in curacau zin !! Er zijn daar natuurlijn super veel leuke dingen te doen. Veel plezier morgn met de dolfijnentherapie !!

  ik ga elke dag lezen hoor.

  xx britt

 • Karine

  Lieve Frank, Marian, Michiel, Jasmijn, Linde, en natuurlijk Renate!

  Wat een mooie verhalen, je wordt helemaal meegezogen op de manier hoe jullie schrijven,
  Het is alsof je je erbij bent als ik het lees!

  Fijn dat het nu allemaal goed gaat met Linde! Misschien dat ze inderdaad een moest acclimatiseren.
  Ik kan lezen dat jullie volop aan het genieten zijn! Helemaal goed!!

  Hier is alles nog rustig!

  Geniet en ik blijf jullie volgen!!

  Liefs Karine

 • Arja

  Heerlijk die goede berichten; daar worden we vrolijk. Wij dachten namelijk ook…….het zal toch niet!! Zo verdiend en zo naar uit gekeken, dat moet toch een succes worden. Goed nieuws uit NL; ook wij hadden gisteren een flinke regenbui, helaas niet tropisch, maar fietsendvan de Galgeweg naar huis wel nat en fris!!
  Spannend wat jullie morgen te wachten staat bij de intake, maar eerst vandaag nog lekker genieten. Liefs Arja + aanhang

 • Jan en Marjolein

  Wat fijn dat jullie een goede reis hebben gehad. Fijn dat Linde weer wat betrer is. Hopelijk is ze morgen goed opgeknapt voor het grote avontuur! Geniet ervan meid!
  We blijven jullie verhaal volgen, leuk hoor om zo mee te kunnen lezen.

  Een hele dikke knuffel van Myrthe voor Renate, Linde en Jasmijn, oh en ook voor Michiel.

  Liefs Marjolein en Jan, Myrthe en Kris

 • Wim en Els Broer

  Hallo allemaal,

  Net weer even op de site zitten lezen over jullie belevenissen van de reis.
  Jammer dat Linde een terugslag had maar hopelijk gaat het allemaal beter met haar de komende weken.
  Wat een onderneming is dit voor jullie, we hopen dat de dolfijntherapie bij Linde positief is en er van kan genieten.
  We blijven jullie belevenissen volgen.
  Geniet ervan en van elkaar.

  Groetjes,
  Els en Wim Broer

 • judith

  Hallotjes
  Fijn dat linde weer beter is en ik hoop dat ze dat ook blijft natuurlijk nog een fijne vakantie
  Xx judith

 • Hans en Jolanda, Patrick en Roland

  Lieve allemaal,
  Wat fijn om te lezen dat Linde weer opgeknapt is en dat jullie echt aan het genieten zijn! We wensen jullie heel veel mooie warme dagen en geweldige ervaringen op Curacao! Go with the Flow! XXXX Fam. Timmermans

 • Wilma van der Hoeven

  Lieve allemaal,

  Wat een avontuur dat vliegen met alle bagage. Gelukkig kwam dat incheken goed. Heerlijk om te zien hoe Linde lekker in haar bedje zo naar Curacao vliegt. Spannend om in de cockpit te mogen kijken. Was het een goede landing, daar kan best verschil in zitten. Fijn zo’n apartement met alles tot je beschikking. Inderdaad dan moet je toch wel even bijkomen. Hopenlijk is Linde weer opgeknapt en kan ze genieten van alles wat ze mee gaat maken. Ze moet wel , want die dolfijnen verheugen zich ook op Linde, dat kan niet anders.
  Veel plezierige momenten ( ook met boodschappen doen) gewenst.
  Heerlijk om te lezen wat jullie beleven, zo genieten we mee.

  Lieve groet, Wilma

 • Bart en Marjon

  Hai alle de Vriesjes,

  Fijn dat jullie goed zijn aangekomen na alle commotie op de luchthaven.Linde moet nu maar snel weer opkanappen, zodat jullie gauw kunnen gaan genieten. Veel plezier!!

  groetjes en liefs Bart, Marjon, Sas en Mariz

 • Sandra van Uffelen

  Hallo allemaal!
  Wat ontzettend fijn om te lezen dat jullie goed zijn aangekomen!!
  Lin, wat ziet je plekje in het vliegtuig er prinsesheerlijk uit! En natuurlijk op je balkon ook!En Michiel en Jasmijn, hoe was dat, zo’n kijkje in de cockpit? Stoer hoor! Linde; Ik hoop dat je je gauw weer beter voelt zodat jullie morgen van start kunnen gaan bij de dolfijnen!Rust nog maar even lekker uit! Ik kijk uit naar jullie volgende belevenissen hier op de site. Wat ontzettend fijn dat we jullie zo kunnen volgen!
  Liefs van Sandra

 • Annet; zus van Esther en vriendin van Renate ;}

  Beste familie van Linde en Renaat,
  Jullie avontuur is zo te lezen volop begonnen! Erg leuk om te lezen! Hopelijk voelt Linde zich snel wat beter en kan ze straks genieten… hopelijk doet het klimaat haar goed! Heel veel zonnige ontspannen dagen gewenst. Ben erg benieuwd hoe het met de dolfijnen zal gaan! Ik hou jullie site in de gaten,
  Groeten Annet

 • Anneke Hofman

  Lieve linde en familie,
  Wat heerlijk om te lezen dat jullie “vlieg-avontuur” goed is verlopen!
  Hopelijk knapt Linde snel weer op en kan zij maandag, samen met jullie, aan haar dolfijnen avontuur beginnen!
  Lieve groet,
  Anneke

 • Elly Boers

  Hoi hoi,
  Wat heerlijk om jullie verslag te lezen! Wat heerlijk dat alles zo goed geregeld is!Lekker wwertje? hoop van wel.

  Even bericht van (o)pa en (o)ma van der Sar: we zijn heel blij dat alles zo goed is gegaan.We hopen dat Linde weer gauw beter is. Lezen jullie verslag, en dat is erg leuk.Blijf vooral genieten! lieve groeten (o)pa en (o)ma

  Lieverds, Heel veel plezier en we denken veel aan jullie!
  Dikke kus
  Elly (en de rest)

 • Rianca van Seters

  Beste familie de Vries en Renate,

  Wat ontzettend leuk om zo de reis terug te kunnen lezen.
  Hopelijk gaat het weer een stukje beter met Linde en kan ze maandag starten met de dolfijntherapie.
  Een hele fijne tijd toegewenst!

  Groetjes Rianca (schoonzus van Renate)

 • Esther

  Hallo lieve allemaal!

  Wauw, echt geweldig om te lezen wat jullie nu al allemaal hebben beleefd!! Nog maar enkele dagen weg en al zoveel gezien en meegemaakt! Jasmijn en Michiel, hebben jullie een foto kunnen maken van de cockpit? Wie had dat gedacht he? Gaaf!
  Linde ligt er zeker koninklijk bij in het vliegtuig, super die foto! Wat fijn dat ze dat zo goed hadden verzorgd. Hopelijk heeft het spugen alleen te maken gehad met de omschakeling… Lin weet tenslotte ook niet wat haar allemaal overkomt 🙂
  Geniet!!

  Liefs, Esther

  (p.s.) Marian, ik twijfel er niet aan hoor dat je goed kan rijden 😉 Haha Is Lin haar stoel al erin gezet? Zo ja, dat vind ik een foto waard voor de site!

 • nicolette geurts

  hallo allemaal,

  wat fijn dat jullie op plaats van bestemming zijn.
  ik vind het heel erg leuk om mee te mogen beleven hoe het met jullie gaat.
  hopelijk voelt Linde zich inmiddels weer beter en kan zij en natuurlijk jullie allemaal genieten van dit geweldige avontuur.

  heel veel plezier, groetjes Nicolette

 • judith

  Echt heel erg fijn dat jullie zo’n goede reis hebben gehad weel een beetje jammer dat Linde nou zo ziekjes is ik hoop dat ze snel weer beter wordt

  Xx judith

 • Opa en Oma de Ruiter

  Hallo Frank, Marian en kinderen.
  In het bijzonder natuurlijk Linde, de hoofdpersoon zoals jullie zelf al zeggen, we hopen dat Linde, al zijn het maar kleine stapjes voor ons, een sprong voor haar kan betekenen, wij hebben het gezien aan Jack hoeveel hij aan deze therapie gehad heeft, dit wensen wij Linde ook toe, geniet ervan, wij zullen veel aan jullie denken.

  Groetjes en veel liefs,
  Leen en Lia de Ruiter (Opa en Oma van Jack de Ruiter)

 • Wim en Els Broer

  Hallo allemaal,
  Fijn om te horen dat jullie een goede reis gehad hebben. Was het erg vermoeiend? We gaan jullie deze week volgen. We hopen dat jullie een fijne tijd hebben, en er van kunnen genieten. Renate, heb je al gezien hoe groot dolfijnen zijn??

  Groetjes Wim en Els.
  (ouders van Renate)

 • Lennart

  Hallo Fam. de Vries en Renate,

  Ik wil jullie een fijne tijd toewensen op curacao. Veel succes en plezier op dit mooie eiland!!!

  Groetjes,
  Lennart

 • petra van Leeuwen

  Heey familie de Vries,
  Is de reis voorspoedig verlopen?
  Wij wensen jullie een prachtige tijd en in het bijzonder Linde met de dolfijnen.
  Geniet lekker van elk moment.

  Ps Wij gaan mee genieten van de verhalem op het blog

 • Koos en Lenie van Seters

  Hallo allemaal ,
  Hoop dat jullie een voorspoedige reis hebben gehad .
  We willen jullie een heel prettig verblijf daar wensen .
  Word vast een bijzondere ervaring voor jullie allemaal…

  Groetjes van Koos en lenie van Seters..

 • Perry, Marni, Jim en Noud van Schie

  Lieve Linde,

  dit is jouw grote reis! Duik in dit spetterende avontuur met die leuke, lieve, slimme flipperdeflappers. Ze zullen je zeker helpen en laten lachen!
  Dus heel veel plezier en geniet, samen met je ‘reisgenoten’, er maar lekker van.

  Liefs Per, Mar, Jim & Noud

 • Jose Nierop

  Ha Familie,

  Inmiddels zullen jullie wel zijn aangekomen. Jullie brief aan de klas heb ik doorgestuurd naar iedereen. Zo kan straks iedereen die het leuk vindt meelezen en meekijken! Ook ik zal jullie dagboek regelmatig gaan lezen! Lekker genieten nu met z’n allen!
  Een dikke knuffel (nogmaals) voor Jasmijn. Groetjes (juf) José

  • Jose Nierop

   Wat leuk om te lezen hoe goed het met jullie allemaal gaat! Enne Jasmijn… bedankt voor de “tip” van het afscheidsboek. We hebben het kunnen herstellen… oef, net op tijd. Inmiddels heb ik al heel wat spulletjes die van en voor jou zijn verzameld in de luizencape! Na jullie en onze vakantie, kom je maar gezellig langs om het op te halen en je verhalen te vertellen! Als bedankje voor het brigadieren heb je een bon gekregen voor de Naald van 10 euro! Deze ligt ook nog voor je klaar! Morgen de grote dag van groep 8. We zullen aan je denken en je missen, maar wel wetende dat je het heerlijk hebt daar! Duim je voor ons om 10.15 u en 19.00 u? “Later!” groetjes juf José

 • Anneke Hofman

  Lieve Linde en familie,
  Wat ben ik benieuwd hoe jullie reis is geweest!
  Ik wens jullie allemaal nogmaals een heel fijne tijd met elkaar en kijk uit naar jullie volgende schrijven!
  Lieve groet,
  Anneke

 • Bart en Marjon

  Lieve Luitjes,

  Wat hebben jullie hier naar uitgekeken en wat hebben jullie deze vakantie verdiend!
  We zijn heel benieuwd naar alle verhalen en foto’s, dus als jullie terugkomen spreken we elkaar gauw! liefs van Bart, Marjon en de meiden.

 • judith

  hoi
  ik ga proberen elke dag even te kijken of er een leuk stukje op staat van jullie en ik wens jullie heeel veel plezier in curacao

  xx judith

 • Ernst

  Lieve familie,

  Jullie gaan een prachtige reis maken en dat wordt vast één groot avontuur. Geniet van dit alles. Ik kijk uit naar de foto’s en natuurlijk de prachtige glimlach van Linde.

  Groetjes,
  Ernst

 • Fam. Schaaf

  Lieve Marian,Frank en kids,

  Het is jullie meer dan gegund en nu is het zover. Geniet van de mooie momenten en doe Flipper van ons de groeten.
  Als jullie terug zijn dan willen we graag de verhalen horen en de foto’s zien.

  Liefs de Schaaffies uit Heemstede

 • Caroline Piekar

  Lieve allemaal,
  We wensen jullie een hele goede reis toe. Heel veel plezier, we volgen jullie natuurlijk…, dit wordt vast een hele bijzondere ervaring!! Liefs van alle Piekars.

 • fam Stapersma

  Hallo allemaal,

  Het is bijna zover, morgen is de grote dag dat jullie het vliegtuig instappen. We willen jullie een hele goede reis toewensen! Geniet van en met elkaar in het warme Curacau! We zijn heel erg benieuwd naar jullie ervaringen! We gaan jullie volgen!

  groetjes David, Heidi, Bjorn en Sven

 • Jan en Marjolein

  Hallo allemaal,

  Wij willen jullie alvast een hele goede reis toewensen!
  We hopen dat Linde geniet van de therapie en dat het een positieve werking op haar heeft. We zullen jullie dagboek volgen.
  Heel veel plezier met elkaar!

  Groetjes,
  Marjolein en Jan, Myrthe en Kris van der Linden
  (zus van Renate)

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>