Dagboek Luca

Zondag, 2 juni 2013.

Een berichtje van Luca zelf:

Hallo, ik ben Luca.

Luca Talstra_6x19cm72dpi

Ik ben 10 jaar en ik zit op de Eerste Nederlandse Buitenschool in Den Haag. Ik woon
in ’s-Gravenzande. Elke dag word ik met de bus naar school gebracht.
Mijn school staat in het bos. Het is best leuk, want als ik uit het raam kijk, zie ik soms weleens een eekhoorn. Heel soms kun je ook vossen zien.
Ik ben een dierenliefhebber. Ik hou veel van dieren. Mijn lievelingsdier is een olifant. Ooit heb ik in de dierentuin een reuze kakkerlak vast gehouden.
Het is nu al een tijd geleden dat ik te horen kreeg dat ik met de dolfijnen mag gaan zwemmen. Het duurt nu nog maar een paar dagen en dan gaat het echt beginnen. Ik kijk er heel erg naar uit. Samen met mijn zus Dionne en met papa en mama ga ik naar Curaçao. Tenminste, als er niet écht iemand in mijn koffer gaat kruipen om mee te gaan, want er hebben al heel veel mensen tegen me gezegd dat ze dat willen doen!
Inmiddels weet ik al heel veel over Curaçao. Voor school heb ik er een werkstuk over gemaakt en donderdag ga ik er mijn spreekbeurt over houden.
Ook ben ik benieuwd bij welke therapeut ik kom en bij welke dolfijn.

7 juni 2013

Luca vertelt:
We zijn aangekomen in Curaçao na een lange tijd in het vliegtuig.

IMG_1214

Het was best leuk om te vliegen. Eén keer vlogen we door een wolk heen!
Gelukkig kreeg ik bij het opstijgen en landen geen last van m’n oren.
Het eten wat er was in het vliegtuig lustte ik ook en er draaiden ook films in het vliegtuig.
Ik heb daar de film Wreck-It Ralph gezien. We zijn goed geland en gingen naar het hotel.
We zagen onderweg ook nog een grappig hagedisje voor de deur. We hebben een mooi appartement.
Aan het einde van de dag ben ik ook nog even in het zwembad gegaan onder de palmbomen.

IMG_1255

8 juni 2013

Mijn tweede dag in Curaçao.
De dag is rustig thuis begonnen. Daarna zijn we gaan rondkijken.
We gingen eerst boodschappen doen. Daarna zijn we naar het Sea Aquarium geweest met allerlei dieren, zoals: flamingo’s, zeeschildpadden, vissen, haaien en natuurlijk hadden ze er ook dolfijnen! We zagen zelfs een klein dolfijntje.

2013-6 Curacao 098

2013-6 Curacao 127

Ook heeft mijn zus er een zeester aangeraakt.
Daarna zijn we naar het strand gegaan en heb ik in de zee gezwommen.

2013-6 Curacao 149

Toen ging ik weer naar huis.
Het was weer zo’n fijne dag!

Maandag 10 juni 2013.

Luca: “ 2 woorden: Super geweldig!”
Met deze woorden komt Luca stralend terug van zijn dolfijntherapie.
Wat een feest. Wat heeft hij genoten en hij geniet nu nog zo fijn na.

Luca mag zwemmen met dolfijn Bonnie. Therapeut Paul (psycholoog) en dolfijnen trainer Romy en stagiaire Josefien (? als we ons haar naam goed herinneren, veel nieuwe mensen, veel nieuwe namen…) ondersteunen en begeleiden Luca.
Luca vertelt ons blij met hen te zijn. Hij vindt hen allemaal erg aardig. Luca voelt zich op zijn gemak.

2013-6-10 120

Luca heeft van 10.30 uur tot 12.30 uur therapie. De therapie is onderverdeeld in een half uur therapie/voorbereidingstijd, een uur water/dock-therapietijd en een half uur nabespreking.
Omdat het vandaag de 1e keer is, starten we een half uur eerder om kennis te maken en de therapiedoelen met elkaar te bespreken. Voordat Luca in Curaçao aankwam, hadden we al informatie toegezonden. We kunnen hier verder met elkaar op in gaan. Ook maken we kennis met Heike (hoofdtherapeute/logopediste) en Karin (office CDTC). De sfeer is heel fijn. Alles wordt op prettige wijze, goed uitgelegd.

Vandaag werkt Luca met pictogrammen aan het herkennen van situaties en emoties.
Terwijl Luca op het dock zit komt daar onverwacht de dochter van Bonnie een kijkje bij hem nemen! Zo van dichtbij zijn de dolfijnen toch veel groter dan ze van een afstand lijken. En daar is Bonnie. Voorzichtig aanraken en al snel samen met z’n drieën in het water: Bonnie, Luca en Paul. Ja hoor, daar gaat Luca. Paul houdt Luca vast en Luca houdt Bonnie vast. Alsof hij nooit anders heeft gedaan.
Dit ziet er zo bijzonder uit. De lach op Luca’s gezicht wordt steeds groter. Prachtig.
Luca vindt Bonnie een hele lieve dolfijn. En hoe voelt het nu om Bonnie aan te mogen raken?
Luca: “Ze voelt een beetje als heel buigzaam rubber.”
Luca: “Paul heeft verteld dat zij de dolfijnen herkennen aan hun rugvin.”
We zien Luca zijn handen naar voren houden en vervolgens schudt hij handen, of beter gezegd ‘vinnen’ met Bonnie. Bonnie vindt het allemaal goed.

2013-6-10 088

Bonnie mag Luca een kus geven en komt spontaan nog een niet geplande, 2e kus brengen. Dit komt vast en zeker door die blitse wetsuit die Luca draagt. Onweerstaanbaar natuurlijk!
Luca gaat nog even op het dock aan het werk. Opperste concentratie bij Luca, die niet lijkt op te merken dat zijn nieuwe vriendin allerlei kunsten in het water laat zien.

2013-6-10 139

Wat een prachtige ochtend en wat heerlijk dat deze geweldige belevenissen morgen weer verder gaan…

Dinsdag 11 juni 2013.

Luca komt heel blij uit bed. Hij heeft ontzettend veel zin om weer met de dolfijn te mogen zwemmen.
Bij het CDTC (Curaçao Dolphin Therapy & Research Center) komen Josien en Paul al snel om Luca op te halen.

Luca heeft moeite met bepaalde prikkels. Dit kan gaan om geluiden, geuren, of bijvoorbeeld de textuur van voedingsmiddelen. Luca drinkt een zeer beperkt aantal vloeistoffen. Bijvoorbeeld tijdens 11,5 uur durende de vliegreis en nu tijdens het verblijf in het heerlijk warme Curaçao, is het natuurlijk extra belangrijk om goed te drinken. Luca krijgt het niet voor elkaar de vloeistof door te slikken, ook niet bij gewoon water. De drankjes die hij thuis accepteert, zijn hier helaas niet te koop, dus het is een zoek- en uitprobeer tocht om Luca voldoende te laten drinken. Paul geeft aan dat Luca waarschijnlijk zeer goed in staat is zich af te sluiten voor alle prikkels tijdens het drinken om alleen
´het drinken´ en ‘de vloeistof’ te ervaren. Dit komt dan veel heftiger binnen dan wanneer tegelijkertijd ook andere prikkels binnen komen, zoals bij ons. Paul wil aan de slag met het bijzondere eet- en drink- gedrag van Luca en hem tegelijkertijd met zijn voeten over bijvoorbeeld een massage of noppenplaat laten gaan, zodat niet langer al Luca’s aandacht geconcentreerd kan zijn op de vloeistof.
Luca is vandaag gestart met het drinken van iets wat hij gewend is om door te slikken en iets doorslikken wat hij structureel weigert: water. Ook heeft hij een stukje wortel gegeten. Luca luisterde goed naar Paul en deed echt zijn best. Paul vertelde dat het Luca zichtbaar ontzettend veel moeite kost.
Luca, Paul en Josien komen daarna naar buiten om met de dolfijn te gaan zwemmen. Vandaag zal Luca niet meer met Bonnie zwemmen, maar met haar dochter Nubia. Bonnie is een rustige dolfijn met moederlijke eigenschappen. Nubia is de jongste dolfijn in de groep. Ze is heel erg speels en geniet van alle aandacht en al het speelgoed wat ze krijgt van kinderen. Iedere dag is ze meer aan het bijleren. Nubia kun je herkennen aan haar korte en puntige snuit. Nubia zwom de eerste dag met een nog heel jong, klein en kwetsbaar jongetje. Nubia bleek iets te druk voor hem. Omdat Bonnie zo’n rustige dolfijn is, vonden de therapeuten het verstandiger te wisselen. Luca zwemt vandaag dus met Bonnie’s dochter Nubia. Alhoewel… zwemmen? Nubia en Luca zijn heel kort samen in het water. Luca mag Nubia een geluidje laten maken, maar als je de foto ziet zou je bijna denken dat Nubia lacht!

curacao 154

Ze is lekker eigenwijs en ze heeft er geen zin in vandaag! Tsja, ook dolfijnen hebben weleens geen zin. De therapie wordt beëindigd want Nubia laat zich niet meer zien.
’s Middags om kwart voor vier worden we opnieuw bij het CDTC verwacht voor een 2e poging. En ja hoor, Nubia vertoont allerlei kunsten en zwemt voortdurend samen met Luca. Luca’s arm over haar rug, wat een mooi gezicht. Luca en Paul op een bodyboard dat wordt voortgeduwd door Nubia. Dat is toch geweldig? Een stralende Luca. En Nubia? Die heeft het nu waarschijnlijk ook wel naar haar zin. Luca krijgt steeds kusjes, zonder dat hier om gevraagd wordt! Luca: “Ik hoop maar dat Nubia’s moeder niet jaloers wordt. “

2013-6-11, 2 056

En nu… nu ligt Luca lekker te slapen. Voor het slapen gaan vroegen we of er nog een kusje vanaf kon, want tsja… gisteren een kus van Bonnie, vandaag kusjes van Nubia… Maar gelukkig, we tellen toch echt nog mee; nog wel..!

2013-6-11, 2 067

2013-6-11, 2 079

Woensdag 12 juni 2013

Een nieuwe dag die (ik zou bijna zeggen: ‘ook weer’ ) met veel liefde begint! Voordat de therapie begint, gaan we naar het Curaçao Sea Aquarium. Luca en Dionne bewonderen de zeeleeuwen show, welke wordt beëindigd met een kus. Er worden wat kusjes gegeven, hier op Curaçao.

2013-6-12 kus zeeleeuw 006

2013-6-12 kus zeeleeuw 004

Om 10.30 uur wordt Luca weer opgehaald door Josien. Wij bespreken met Paul hoe het gisteren verder met Luca gegaan is. Daarna gaat Paul naar Luca en Josien, zodat Luca aan het werk gaat. Luca eet opnieuw een stukje wortel terwijl hij met zijn voeten over een rol gaat. Daarna houdt Luca zijn voeten in een bak met bonen (Luca: “Ik vond het meer stenen!”) en uiteindelijk gaat Paul met een massage apparaatje langs Luca’s voeten . Soms raakt het massage apparaatje ook de bak, waardoor er geluid ontstaat. Luca wordt tijdens het eten dus afgeleid door tactiele én auditieve prikkels. Paul heeft Luca gisteren gevraagd aan te geven hoe hij het eten van het stukje wortel ervaart en daarbij te scoren tussen 1 en 10. Gisteren scoorde Luca een 10, wat staat voor heel erg naar/heel erg vervelend. Dat was dan ook goed zichtbaar. Vandaag gaf Luca het eten van de wortel een 7. In 1 dag geeft Luca zelf een vooruitgang aan! Luca vindt het nog steeds geen feest, maar de reactie is duidelijk minder extreem. Luca oefent opnieuw met het drinken van een vloeistof die hij gewend is om door te slikken én met water. Luca geeft een lage score aan bij het drinken van water, wat inhoudt dat hij het niet zo heel naar meer vindt. Dit is werkelijk een hele snelle vooruitgang. In het verleden hebben wij, ouders, en therapeuten al zo veel geprobeerd, maar bleek Luca altijd te star om resultaat te kunnen boeken. In een hele korte tijd boekt Luca nu vooruitgang. Heeft dit te maken met de manier waarop Paul met Luca werkt? Is het die lieve, grote , grijze vriendin die in het water ligt te wachten totdat er goed is gewerkt? Een combinatie van beiden?

De ontwikkeling van Luca’s fijne en grove motoriek, is niet conform zijn leeftijd. Op donderdag na schooltijd, krijgt Luca op school judo les. Het toeval wil dat Paul ook aan judo heeft gedaan. Luca vindt judo erg leuk en de mannen gaan hier samen mee aan de slag. Luca leert een nieuwe greep van Paul.

Luca heeft goed gewerkt en mag naar het water, naar dolfijn Nubia.
Dionne mag deze keer vanaf het dock kijken. Dit is alleen voor broers en zussen. Papa stelt nog voor om te doen alsof hij Luca’s broer is, maar Luca vindt het geen optie; alleen Dionne mag mee op het dock!

2013-6-12 087

Er belandt een rode bal in het water, waar Nubia direct op af gaat. Luca wacht geduldig, maar Nubia is nog jong en speels en vindt de rode bal leuk genoeg om mee te blijven spelen. Luca en Paul klimmen weer op het dock om dan toch eerst op het dock aan de slag te gaan. Luca kan heel goed rekenen. Paul vindt het belangrijk zoveel mogelijk vanuit Luca’s kwaliteiten te werken. Luca maakt Sudoku puzzels op het dok. Voor Luca is het heel moeilijk om met niet ingevulde tijd om te gaan. Als de Sudoku puzzels gaan aanslaan, is dit mogelijk ook iets dat hij in zijn vrije tijd zelfstandig kan doen.

2013-6-12 059

Nubia komt terug naar het dock en Luca mag met haar het water in. Het is allemaal weer even prachtig! Wat doet Nubia het goed en wat straalt Luca.
Ook Dionne, die dit keer alles van heel dichtbij mee mag maken, vindt het een heel mooi gezicht. En we eindigen zoals we begonnen zijn, met een kus!

2013-6-12 060

2013-6-12 video 147

Donderdag 13 juni 2013

Allereerst willen we graag iedereen bedanken voor de lieve en leuke reacties bij Luca’s dagboek.
Luca kijkt er echt naar uit om te horen wie er iets naar hem geschreven heeft. Hij vindt het heel erg leuk.

2013-6-10 024

Wat gebeurt er na de dolfijntherapie?

Paul spreekt met Luca af dat hij ’s avonds 3 hapjes groente proeft. Dit mag gecombineerd worden met iets wat Luca al kent en in zijn mond accepteert. Dinsdagavond is dit goed gelukt en woensdagavond lukte het weer! Luca weet nog niet zo goed wat hij ermee moet in zijn mond en probeert het nauwelijks te kauwen en zo snel mogelijk door te slikken. Daar kunnen we verder aan werken, maar het begin is er. Je ziet dat het Luca heel veel moeite kost, maar hij doet zó zijn best. Ook drinkt Luca, volgens afspraak, in het appartement een halve beker water.

De dolfijntherapie op donderdagochtend 13 juni.

Luca en Paul starten met het eten van een stukje wortel en het drinken van water. Het drinken van het water lijkt Luca nauwelijks meer moeite te kosten. Het eten van het stukje wortel wordt geoefend met en zonder massage apparaatje onder Luca’s voeten. Luca geeft steeds lagere scores aan, wat betekent dat hij het ook zelf steeds minder heftig vindt.
Paul en Luca werken verder aan Luca’s motoriek. Judo staat weer op het programma met een aantal nieuw te leren grepen. Daarna gaan Luca en Paul naar een boot, waar ze trappen op en af moeten. Dit gaat goed en Paul mag Luca ook aanraken op de momenten dat Luca wat hulp nodig heeft.

Tijd voor Nubia!

Luca en Paul wachten in het water op Nubia, maar Nubia zwemt soms bij haar moeder, soms naar een dock waar ze een visje hoopt te bemachtigen en soms laat ze zich gewoon helemaal niet zien. De mannen klimmen weer op het dock en starten met het programma op het dock, de Sudoku puzzels. Luca kan moeilijk omgaan met plotselinge veranderingen. Hier, op het dock, pakt Luca de verandering goed op. Luca: “Dieren zijn nu eenmaal onvoorspelbaar.” Heel knap Luca!
De mannen zijn volop met de moeilijke Sudoku puzzel bezig. Nubia gaat maar eens even een kijkje nemen…

Nubia: " Tsjonge, wat duurt dat lang zeg, die Sudoku puzzel. Ik ga er maar even bij liggen."

Nubia: ” Tsjonge, wat duurt dat lang zeg, die Sudoku puzzel. Ik ga er maar even bij liggen.”

Nubia: "Hé, Luca, kom op nu. Het is zo fijn in het water!"

Nubia: “Hé, Luca, kom op nu. Het is zo fijn in het water!”

Nubia: "Mwah, smak, Luca, ben je daar eindelijk!"

Nubia: “Mwah, smak, Luca, ben je daar eindelijk!”

Luca zwemt ook met een snorkel en een duikbril op, zo kan Luca goed zien wat Nubia allemaal onder water doet en hoe ze bijvoorbeeld de ring opduikt die Luca weg werpt.

2013-6-13 donderdagochtend video 055

Het is weer een prachtige ochtend.

2013-6-13 donderdagochtend 026

Donderdagmiddag 13 juni 2013.

Family swim.

Papa, mama en Dionne mogen vanmiddag met dolfijn Nubia zwemmen
om al het moois wat Luca beleeft ook van heel dichtbij mee te kunnen maken.
Luca zwemt deze keer niet mee en blijft bij Josien.

2013-6-13 middag family swim 061

Het is prachtig!
Wat voelt Nubia bijzonder aan en wat heeft ze lieve ogen. Heel bijzonder om met haar te zwemmen.
Na het zwemmen raken we er niet over uitgepraat. Net zoals Luca, wanneer hij met Nubia heeft gezwommen.
Het is zó mooi om mee te mogen maken.

2013-6-13 middag family swim 109

Vrijdagochtend 14 juni 2013

Luca en Paul starten vandaag met het werken aan Luca’s grove motoriek. Zij gaan hiervoor samen snorkelen. Tijdens het zwemmen in Nederland, in Voorburg, heeft Luca dit al regelmatig geoefend met juf Fieke en juf Geertje, dus dat komt mooi uit. De beweging maken om onder water te gaan is nog een beetje lastig (Luca komt eigenlijk direct weer boven) en de spetterbenen vragen nog wat meer oefening, maar verder gaat het prima. Luca vindt het erg leuk om tussen de visjes te zwemmen.

2013-6-13 middag family swim 040

Na Romy en Tamara, is er vandaag een andere dolfijntrainer, Esther. Paul en Josien hebben dit gisteren al aan Luca verteld, Luca heeft het gisteren tijdens het douchen na de dolfijntherapie over de deur van het hokje heen al aan ons geroepen dat dit zou gaan gebeuren. ‘Thuis’ in het appartement, heeft Luca het nog een paar keer benoemd en vandaag reageert Luca prima op deze verandering.
Nubia komt direct vandaag. Het gaat weer allemaal heel goed. Nubia en Luca doen allebei erg hun best. Je ziet en hoort dat Esther ook heel trots is op Nubia. Gisteren, tijdens de family swim, had Esther al uitgelegd dat Nubia eigenlijk nog een kleuter is, het vooral fijn vindt om veel geaaid te worden en nog heel veel moet leren. Iedere keer als Nubia het heel goed doet, wordt ze dan ook uitgebreid geprezen. Er wordt regelmatig gejuicht en dan hoor je: “Jaaaaa, Nubi…!” Zo leuk.

Nubia.

Nubia.

Buiten televisie kijken of met de DS spelen (en een enkele keer met Playmobil spelen) kan Luca zichzelf niet zelfstandig vermaken. Niet ingevulde tijd is erg moeilijk voor Luca. Omdat Luca op dit moment, met de grote, grijze stimulator in het water, erg open staat voor aanvullingen/veranderingen,
probeert Paul Luca te helpen ontdekken dat er ook nieuwe dingen kunnen zijn die heel leuk zijn om te doen. Op het dock wordt er vandaag geschaakt. Luca pakt het snel op. Hij heeft al vaker gezien dat zijn klasgenootjes het speelden, maar wilde zelf eigenlijk nauwelijks/niet schaken. Vandaag dus wel en het gaat prima.
Vandaag moet Luca water drinken, omdat dat al zo goed gaat. Daarnaast moet Luca 3 slokjes drinken van een drankje dat hij nog niet kent. Dit gebeurt tijdens het schaken. Luca vindt het drankje niet eens zo vervelend in zijn mond, sterker nog; hij vindt het best lekker! In plaats van 3 slokken drinkt hij de inhoud van het kleine flesje leeg!
Het was weer een hele fijne dag.
Nu even uitrusten in het weekend en maandag een nieuwe therapie dag.
Want Suzanne, om antwoord te geven op jouw vraag, Luca heeft de Zevensprong bekeken hoor.
Na de therapie is Luca best een beetje moe, dus dit was een fijn rustpunt op de dag.

2013-6-14 vrijdag video 084

En Len, Luca vindt Nubia natuurlijk de liefste en grappigste dolfijn!

2013-6-13 middag family swim 126

Bijna vergeten, maar niet onbelangrijk:
Voor Luca is het een beetje lastig om contact met anderen aan te gaan. Volgende week gaat hij dat oefenen. Zijn er nog dingen die je heel graag wilt weten over Nubia, of over andere dolfijnen? Vraag het aan Luca, dan zal Luca jullie vragen aan de dolfijntrainers gaan stellen (juf Rian, misschien hebben de kinderen uit de klas nog vragen?)
Fijn weekend allemaal en tot maandag!

2013-6-13 middag family swim 046

Weekend

2013-6-14 vrijdag video 022

Wat heerlijk dat we vanaf het appartement zo naar de dolfijnen kunnen lopen. Twee dagen de dolfijnen missen? Luca zou het niet één van onze allerbeste ideeën vinden, denk ik!

2013-06-16 152

Er zijn ook heel veel andere mooie of bijzondere dieren hier op het eiland
maar of Luca hen even lief als de dolfijnen vindt? Ik denk dat jullie zijn antwoord daarop wel kunnen voorspellen.

2013-06-16 100

2013-06-16 081

2013-06-16 011

2013-06-16 048

Maandag 17 juni 2013

Het weekend is heel fijn geweest met een bezoek aan Shete Boca en de struisvogel farm.
Vrijdagmiddag hebben we een bezoekje gebracht aan Willemstad. Luca’s zus Dionne vindt het natuurlijk ook leuk om iets meer van Curaçao te zien en wilde daarnaast ook graag wat (souvenir)winkeltjes in.
Luca was goed voorbereid, maar dit bleek niet voldoende. Je weet tenslotte niet vooraf of je 3 of 4 minuten in een winkeltje staat. Dit was heel erg moeilijk voor Luca. Wachten is al moeilijk voor Luca, maar weten waarop je wacht en hoe lang dit gaat duren, maakt het voor hem een stuk duidelijker. Helaas kan dit niet altijd.

Luca heeft in Willemstad een nieuw zwart/wit t.shirt gekregen,
alhoewel, nadat Luca in het zonnetje gestaan heeft is zijn t.shirt niet alleen meer zwart/wit!

2013-06-17 foto 001

2013-06-17 foto 003

In het weekend is Luca blijven oefenen met de 3 hapjes groente, de beker water en iets onverwachts.
Zondagavond wilde Luca nog iets drinken, waarop wij een beker water gaven. Luca raakte hier erg door in de war. 1 Beker water per dag drinken was de afspraak, aldus Luca. Het doel en het belang van het leren water / of iets anders drinken en dat dit niet aan een maximum van één beker per dag gekoppeld is, hebben we opnieuw aan Luca uitgelegd. Luca moest huilen en lachen door elkaar, kon daar niet meer mee stoppen, herkende de emotie niet; kortom; het was allemaal een beetje veel.
=============================================================

2013-06-17 foto 119

Maandagochtend neemt Josien Luca mee en bespreken wij met Paul het verloop van Luca’s weekend.
Met betrekking tot het drinken spreken we af dat Luca, om het zo duidelijk mogelijk te maken, per direct nog 1x per dag 1 beker mag drinken met iets wat hij lust/lekker vindt, de rest van de dag drinkt hij minimaal 3x water. Dit om ervoor te zorgen dat er geen belemmering meer is om water te drinken. We hebben er vertrouwen in, maar het is tevens een spannende afspraak. Het is Luca niet vreemd om als reactie acuut alle vloeistoffen uit zijn systeem te schrappen…

2013-06-17 foto 011

2013-06-17 foto 018

Josien en Luca werken aan de vragen over dolfijnen die gesteld zijn. Sommige vragen weet Luca zelf te beantwoorden, voor andere vragen moet hij het contact met dolfijntrainer Esther aangaan, om achter de juiste antwoorden te komen.
Bedankt voor jullie vragen. Hierbij de antwoorden:

Luca:

1. Dolfijnen ademen door hun blaas-gat.

2. Dolfijnen vrouwtjes kunnen ongeveer 50 jaar worden en dolfijnen mannetjes ongeveer 40 jaar.

3. Het is moeilijk om te zien of een dolfijn al wat ouder is, maar soms hebben ze meer vlekken.

4. Dolfijnen hebben een witte buik voor camouflage, om zich te kunnen beschermen tegen vijanden.

5. Dolfijnen voelen zeker de gevoelens van kinderen in het water aan.
Een ervaren therapiedolfijn past waarschijnlijk zelf zijn gedrag hierop aan en een dolfijn met minder therapie ervaring heeft soms wat meer sturing hierop nodig van de trainer.

6. Er is een gebaar waardoor een dolfijn een kusje kan geven, maar ze doen het ook uit zichzelf bij mij!

7. De vraag of Nubia mij over een jaar nog zou herkennen, is een lastige vraag, maar volgens de dolfijnentrainer onthoudt de dolfijn speciale momenten.

2013-06-17 foto 079

2013-06-17 foto 133

De schaakstukken liggen vandaag verspreid in verschillende kantoorruimtes bij verschillende dolfijntrainers. Opnieuw moet Luca het contact aangaan om de stukken te bemachtigen. Luca loopt naar binnen en stelt in de ruimte zijn vraag. Paul legt Luca uit dat je eerst contact met mensen moet maken, voordat je ze een vraag kunt stellen. Je kunt hen eerst vragen of je een vraag kan stellen…
Luca voert dit op deze wijze uit.

Tijd om naar het dock en daarna naar Nubia te gaan.
Paul, Josien en Luca, starten met het oefenen van ‘wachten’ op het dock.

2013-06-17 video 033

Luca zit netjes te wachten zonder dat dit problemen geeft.
Luca’s reactie ’s middags thuis: “Wachten is veel minder erg als je weet dat je na het wachten met Nubia mag zwemmen!” “Je begrijpt het wel he?” Nou en of we het begrijpen Luca!
Dolfijntrainer Esther komt bij het dock en al snel is daar Nubia.
Luca en Paul gaan het water in en Luca maakt het gebaar met zijn arm waardoor Nubia het water in zou moeten ‘duiken.’ Nubia geeft geen reactie. Paul legt Luca uit dat Nubia niet op Luca reageert, omdat Luca nog geen contact heeft gemaakt met Nubia. Er gebeurt eigenlijk hetzelfde als toen Luca de schaakstukjes vroeg, zonder zich tot iemand te richten. Nubia heeft geen idee dat het armgebaar voor haar bedoeld is, want Luca zal eerst het contact aan moeten gaan. Wat een prachtig voorbeeld voor Luca om van te leren!

Tijdens de therapie zwemt Luca plotseling met 2 dolfijnen: Chabelita en Nubia. Luca: “Waarom zwem ik nu ineens met 2 dolfijnen?” Een onaangekondigde verandering. Ook ‘thuis’ sprak Luca er nog een paar keer over: “Ik weet ook niet waarom. Niemand had het gezegd.” Paul bespreekt met Luca dat niet alles altijd even voorspelbaar kan zijn en dat sommige veranderingen of onverwachte dingen ook heel leuk kunnen zijn. Nou, leuk was dit zeker!

2013-06-17 foto 044

Bij het CDTC

’s middags geeft fysiotherapeute Merel een workshop ‘de basistechnieken van masseren’ waar Dionne en Bianca aan deelnemen.
Daarna volgen we bij Paul een workshop ‘gedragsanalyse en verandering.’
’s Avonds is er een CDTC special, een ‘zonsondergangtrip.’ Tussen 17.30 uur en 19.30 uur is de Pelican boat trip speciaal voor de CDTC deelnemers. De boottocht is mooi en het is fijn om hier samen met de andere CDTC deelnemers en hun ouders/familieleden aan deel te kunnen nemen. De zee is wild in het begin, waar vooral de CDTC deelnemers, onze ‘dolfijn-kinderen’ erg veel plezier aan beleven.

2013-6-17 avond pelican express 073

Luca geniet.
Op de boot drinkt Luca, jawel… water. Het is weer even wennen want het is wat kouder en er zitten ijsblokjes in, maar om 19.30 uur is de beker leeg!

2013-6-17 avond pelican express 063

soms kun je de wereld ook wat minder groot bekijken.

soms kun je de wereld ook wat minder groot bekijken.

Dinsdag 18 juni 2013.

Tijdens de therapie judoën Luca en Paul samen.
Paul vertelt ons dat Luca al meer durft en iets minder afwachtend is tijdens het judoën.

Luca eet vandaag 3 hapjes watermeloen! Zijn zichtbare reactie is niet heel extreem. Zelf scoort Luca het eten van de watermeloen op een 7 a 8.
Een stukje watermeloen eten terwijl Paul het massage apparaat tegen Luca’s voeten houdt, maakt dat Luca zelfs nog maar een 5 scoort. Het is de eerste keer dat Luca watermeloen proeft en hij scoort geen 10. Dit is een vooruitgang!

Op het dock wordt schaak gespeeld door de mannen. Dit gaat prima.

2013-06-18 foto 077

In het water met Nubia is het zoals altijd weer een feest. Nubia doet het weer heel goed. Luca krijgt erg veel kusjes van haar.

Eén kusje...

Eén kusje…

...en dit was kusje vijf. Ja, ja, zo kan het wel weer!

…en dit was kusje vijf.
Ja, ja, zo kan het wel weer!

Luca gaat iets harder zwemmen. “Dat is leuk” denkt Nubia, die direct nog wat harder gaat zwemmen. Het kost Luca moeite om Nubia bij te houden, waardoor Luca automatisch iets meer druk op Nubia’s rug geeft. Voor Nubia een teken om, je raadt het al: nog iets harder te gaan zwemmen!

2013-06-18 foto 123

2013-06-18 foto 138

Van een afstand mogen wij de dolfijntherapie volgen,
maar wanneer Nubia Luca op een bodyboard of op haar buik hard door het water laat zoeven, kunnen wij Luca’s blijdschap zelfs op deze afstand horen!

2013-06-18 foto 144

Luca: "Joehoe!"

Luca: “Joehoe!”

2013-06-18 foto 131

Luca gaat douchen na de therapie. Daarna blijft hij nog even bij Josien en bespreken wij de therapie met Paul. Paul gaat Luca iets eerder ophalen vandaag, Luca wil papa namelijk zelf een vraag stellen.
Luca komt blij bij ons en vraagt papa om morgen met Paul en hem mee te gaan snorkelen.
Dat wil papa wel natuurlijk.
Het was weer een hele fijne ochtend.

2013-06-18 foto 173

Na de lunch in het appartement gaan we terug om de dolfijnenshow te bewonderen.
Dit zijn andere dolfijnen dan de therapie dolfijnen.

2013-06-18 foto 186

Na de show gaat Dionne met Gabrielle snorkelen. Gabrielle verzorgt activiteiten voor de broers en zussen van de CDTC deelnemers.

En voor de mensen die graag willen weten of Dionne of wij als familie nu nogmaals met de dolfijnen mogen zwemmen? Nee, helaas… Wij hebben genoten van de family swim afgelopen donderdag. Dit was een eenmalig avontuur. Aanstaande donderdag mogen we wel 1x op het dock kijken. We kijken daar erg naar uit, want dan kunnen we van heel dichtbij zien wat Luca en Nubia allemaal samen beleven.

Woensdag 19 juni 2013.

2013-6-19 woensdag 102

Allereerst willen we graag nogmaals bedanken voor al jullie lieve, leuke en meelevende reacties. Het valt ons op dat Luca bijvoorbeeld (nog) geen aandacht heeft om foto’s van zichzelf terug te zien, maar hij wel zeer geïnteresseerd is in eventuele reacties. Hij vraagt er regelmatig naar en vindt het erg leuk.
Kinderen van de Buitenschool;
bedankt voor jullie vragen. Vandaag stond er snorkelen op het programma, maar morgen zal Luca jullie vragen zeker meenemen naar de dolfijntrainer.

Vandaag start Luca met snorkelen en papa mag mee!
Wetsuit aangetrokken, zwemvest aan, duikbril op de juiste plaats.

2013-6-19 woensdag 009

Klaar om het water in te springen Luca? “Spring je samen met papa, samen met Paul, of helemaal zelf?” vraagt Paul aan Luca. Nadat Paul uitgelegd heeft hoe je het beste kunt springen en Josien heeft het voorgedaan, springt Luca zelf het water in.

2013-6-19 woensdag 016

Er zijn flinke golven, maar Luca lijkt er weinig van te merken. Hij ligt met z’n gezicht aldoor in het water.

2013-6-19 woensdag 025

Luca: “Het koraal was een soort oranje. Er waren heel veel vissen, in bijna alle kleuren!” Luca vindt het prachtig.

2013-6-19 woensdag 046

Na het snorkelen mag Luca kiezen of hij bij een strandje het water uit wil, of via de rotsen. Luca denkt natuurlijk keurig aan de oefeningen voor zijn grove motoriek en kiest de rotsen. Dat is even een klim, maar het gaat Luca prima af.

2013-6-19 woensdag 051

2013-6-19 woensdag 055

Zwemvest uit, drijver om en hup, door naar Nubia. Je kunt een dame tenslotte niet laten wachten.

2013-6-19 woensdag 057

Na wat dikke Nubia kussen, wordt er gezwommen. Zwemmen links van Nubia, overpakken en rechts van Nubia zwemmen. Het gaat zo goed. Luca is zo blij. Nubia doet zo nu en dan wat dingen op haar geheel eigen Nubia wijze en Luca kan er, samen met dolfijntrainer Tamara, Josien en Paul, hard om lachen.

2013-6-19 woensdag video 286

Op het dock drinkt Luca zijn water en eet een halve banaan! De smaak vindt hij ‘neutraal.’
Paul wenkt Dionne. Zij mag vandaag schaken met Luca op het dock, heel dichtbij Nubia.
Luca wint. Vreemd, maar mijn gevoel zegt dat Luca hulp vanuit het water kreeg!

2013-6-19 woensdag video 241

"Hé Nubia, niets voorzeggen hoor!"

“Hé Nubia, niets voorzeggen hoor!”

Luca gaat het water weer in en mag de ring zo ver mogelijk weggooien die Nubia dan weer keurig bij hem aflevert.

2013-6-19 woensdag video 290

Tijdens de nabespreking met Paul, haalt hij Luca en Josien er wat eerder bij. We maken met elkaar de afspraak dat we ’s middags iets gaan doen wat misschien moeilijk voor Luca zal zijn, maar hij mag dit dan maar 1x benoemen. Vooraf moet Luca scoren (opnieuw tussen 0 en 10, met 10 als ‘zeer vervelend’) tijdens hetgeen we doen moet Luca opnieuw scoren en achteraf moet Luca scoren. Paul legt Luca uit dat hij daardoor kan leren dat het mogelijk is dat dingen die vooraf niet zo fijn lijken, achteraf toch best mee kunnen vallen (de bedoeling is Luca´s starheid wat te verminderen). Paul geeft nog Sudoku vellen mee, die Luca zo nodig kan gebruiken om niet ingevulde tijd mee te vullen. Terwijl wij van Luca vooral de reactie kennen: “Nee hoor, maar toch bedankt” zegt Luca tot onze verbazing met: “Oké. ” Dezelfde reactie op de afspraken die Paul met Luca maakt, geen vuiltje aan de lucht zou je bijna zeggen. We hoopten op vooruitgang door de dolfijntherapie, maar anderzijds durfden we na 10 jaren al zoveel geprobeerd te hebben niet zo heel veel meer te hopen. Nu zien we zoveel vooruitgang bij Luca. Ineens. Het is prachtig. Tegelijkertijd voelt het bijna ´onnozel´ dat het nu ineens allemaal zo gaat. Heel, heel fijn en ook vreemd. Wat gebeurt er met Luca? Toch kunnen we er wel iets van begrijpen. Na de family swim met dolfijn Nubia, hadden wij alle 3 zo´n overweldigend, blij gevoel. Heel apart. Heel blij, alsof je de hele wereld aankan. Misschien gebeurt er zoiets bij Luca? We zullen het niet precies kunnen achterhalen, maar dat hij in 2 weken tijd zoveel grote stappen maakt, dat is fantastisch. We zijn ontzettend blij voor Luca, zijn leventje wordt daardoor tenslotte toch beetje bij beetje wat minder gecompliceerd.

We spreken af ’s middags naar het strand te gaan. Luca’s zus Dionne vindt dat heel leuk. Luca vindt dat heel moeilijk, omdat hij niet weet wat hij er moet, hoe lang het duurt, wie er allemaal zijn, de geluiden zijn er onbekend, etc. etc. Luca gaat mee.
De ‘afspraken’ onder de mensen op het strand, die kennelijk allemaal van deze afspraken op de hoogte zijn en deze naleven, vindt Luca bijzonder vreemd. Wie heeft bedacht dat je op het strand badkleding aan trekt? Waarom zou je niet ‘gewoon’ kleding aan hebben? Bovendien zijn schoenen en sokken veel praktischer dan al dat kriebelende zand tussen je tenen… Tsja Luca…
Uiteindelijk zit Luca op een ligstoel in de schaduw. Hij houdt zich bezig met een ‘woordzoeker’ en dat gaat goed. Hij maakt de woordzoeker helemaal af, drinkt nog een paar slokjes water (welja, in één moeite door) en houdt het uiteindelijk 2 uren vol. Dionne heeft een fijne middag en papa en mama ook. Luca, we zagen dat je het er moeilijk mee had, maar je hebt het niet gezegd. Heel knap Luca, we zijn zo trots op jou!

Donderdag 20 juni 2013

Goedemorgen allemaal, daar zijn we weer!

2013-6-20 donderdag 285

Allereerst Luca’s antwoorden op de vragen.

-Hoe zorgt de dolfijn er nu voor dat Luca leert eten en drinken en vooral hoe zorgt de dolfijn ervoor dat Luca Sudoku, judo en schaken leert en hoe leert een dolfijn dat dan weer?

Luca: “De dolfijn leert mij niet alles. Er zijn ook dingen die de therapeut mij leert. Alhoewel,
als je weet dat je daarna met een dolfijn mag zwemmen, heb je wel heel veel motivatie!”

Hoe vinden Luca en de dolfijn het om met elkaar te zwemmen en is de dolfijn aardig?

Luca: “Ik vind het heel leuk om met een dolfijn te zwemmen en ik denk dat de dolfijn het ook wel leuk vindt om met mij te zwemmen. Ze ziet er meestal wel blij uit en ze geeft me gewoon uit haar zelf kusjes. En ja, ik vind haar heel aardig.”

2013-6-20 donderdag 171

2013-6-20 donderdag 172

Kan de dolfijn mij ook leren in de kruising te schieten als Messi?”

Luca: “Nee, dolfijnen hebben totaal geen verstand van voetbal.”

Hoe kan ik me ervoor opgeven?

Luca: “De therapie is voor kinderen met een ‘stoornis.’ Op de site van het CDTC kun je er meer over lezen. Ik ben heel erg blij dat ik hier heen mocht, dat kon allemaal dankzij stichting Nicolette!”

Hoe weet je nu welke dolfijn bij welk kind past?

(bovenstaande vragen wist Luca allemaal zelf te beantwoorden, maar voor deze vraag moest hij op zoek naar een antwoord. Onderstaande formulering komt van Luca zelf na ’s middags met Paul en Josien gesproken te hebben).

Luca: “Dat ligt er een beetje aan wat het karakter van de dolfijn is en wat voor een ‘stoornis’ het kind heeft.”

Mama schreef in het verslag dat je hetgene wat jullie gingen doen een cijfer moest geven , wat is het geworden?

Luca: “vooraf een 7 en in het midden en daarna een 2.”

Weet jij of dolfijn Li-Na er ook nog is?

(even niet van Luca) Ehm… tsja, denkend aan Nicolette en andere ‘dolfijnkinderen’
Laten we zeggen dat wij Li-Na niet hebben zien zwemmen. We zijn wel op allerlei plaatsen prachtige foto’s van Li-Na tegengekomen.

2013-6-20 donderdag 068

Ochtend.

Wat gebeurt er in het appartement?

Het filteren van de waarnemingen door de zintuigen lijkt bij Luca op een andere manier te gebeuren dan bij ‘ons.’ Geluiden die langs ons heen gaan, merkt Luca op. Het gebeurt ook regelmatig dat hij het geluid wat teveel vindt worden. In het appartement hier in Curaçao zijn voor Luca allemaal nieuwe geluiden (die wij niet eens bewust waarnemen). Luca vraagt meerdere keren per dag, een beetje geschrokken: “Wat was dat geluid?” Of: “Waar kwam dat geluid vandaan?” Hij hoort de linker schuifdeur van de badkamer, de rechterschuifdeur, die toevallig net iets anders klinkt, de trekker over de badkamervloer, de palmen die waaien voor de deur. Allemaal geluiden die hier nieuw zijn of anders klinken dan thuis. Luca lijkt op scherp te staan, want hij stelt hier heel veel vragen over. Steeds een klein beetje geschrokken. Lastig voor hem, maar anderzijds brengt deze auditieve alertheid iets positiefs. Wanneer wij met Dionne praten, leek dit doorgaans compleet langs Luca heen te gaan. Luca leek dan wat meer in zijn eigen wereldje te zitten. Nu lijkt Luca ook ‘gesprekjes’ meer te horen/op te pikken. Hij stelt er soms zelfs vragen over. Opmerkelijk en heel leuk! Zo vraagt Dionne ons of men in Curaçao nu voor of achter loopt met de mode. Uit onverwachte hoek (Luca!) vernemen we: “Achter, want we zijn 6 uur terug gegaan in de tijd!”

Luca mag Nubia haar tong laten uitsteken!

Luca mag Nubia haar tong laten uitsteken!

Bij het CDTC.

Luca krijgt van Paul de opdracht om mensen die rondlopen bij het Sea Aquarium of CDTC, aan te spreken. Luca moet zichzelf voorstellen. Paul zegt Luca voor wat hij moet/kan zeggen. Daarna moet Luca vragen of hij iets mag vragen en hen de vraag stellen wat zij hier doen en uiteindelijk moet hij hen bedanken voor hun antwoord. Luca moet ook luisteren naar het antwoord, want Paul wil graag terug horen wat de mensen gezegd hebben. Luca’s reactie: “Oké.” Luca gaat met Paul en Josien mee en gaat aan de slag. Het gaat goed. Luca vindt het wel spannend, dat ziet Paul aan Luca’s handen en vingers waarmee hij steeds dezelfde bewegingen maakt. Luca: “Er zei iemand, ik zit even te rusten.” Luca vindt dat een leuk antwoord.
Luca oefent vandaag het eten van wat stukjes Cantaloup-meloen en het drinken van melk. Dit gebeurt op het dock. De meloen vindt hij minder erg dan de melk. De smaak van de melk scoort hij op een 9. Luca mag het water in met Nubia. Nubia heeft vanochtend andere interesses. Dolfijnman Papito leidt de dames nogal af, naar wij later van Heike horen. Chabelita vertrekt naar het bad ernaast, maar Nubia is lekker aan het dollen met Papito en haar moeder Bonnie, voor zover wij inmiddels kunnen begrijpen wat er gebeurt. De therapie wordt even na half 12 gestopt. Luca gaat douchen en mag om 13.15 uur weer terug komen om met Nubia te zwemmen.

Middag.

Luca gaat met Paul en Catharina (Josien begeleidt op dat tijdstip een ander kind) en dolfijntrainer Tamara, naar het dock. Dionne en papa en mama mogen van dichtbij kijken vanmiddag. Nubia heeft nu heel veel zin en doet het allemaal fantastisch. Ook Luca doet het super. Wat zijn we trots op die kleine man! Toen wij de family swim hadden, merkten we dat Nubia in het water toch wel veel groter is dan ze vanaf de kant lijkt. Er komt echt wel wat aan als ze op je af komt zwemmen! Wij vonden het prachtig, maar waren echt niet zo stoer als Luca. Nubia is nog heel jong en moet nog heel veel leren. Zij past zich nog niet helemaal aan het therapiekind aan. De trainers zeggen wel eens grappend: “Nubia zwemt gewoon door je heen. Dus het is best handig om zelf opzij te zwemmen!”

“Neem haar maar mee hoor Luca” horen we Tamara naar Luca roepen. Luca zwemt… en neemt Nubia mee! “Pak haar maar aan de linkerkant. Prima, nu weer naar rechts” horen we Paul in het water tegen Luca zeggen. Luca doet het allemaal. En hup, daar komt ineens weer een dikke Nubia pakkerd tussendoor en nog maar eens een kus en nog één. Luca lacht erom, hij vindt het allemaal even prachtig, net als wij vanaf de kant.

2013-6-20 donderdag 126

Luca vindt kiezen moeilijk. Thuis zegt hij meestal: “Ik weet het niet, kies jij maar!” Ook bij het CDTC mag (moet) Luca keuzes maken. Zo mag hij regelmatig zelf kiezen wat hij wil doen met Nubia. Luca vindt het moeilijk, hij denkt en hij denkt… “Te laat Luca!” horen we Paul zeggen. Nubia wacht niet tot Luca eindelijk tot een keuze gekomen is en heeft zelf al gekozen. Uiteraard voor weer zo’n dikke Nubia pakkerd!
Luca wil Nubia nu graag door de hoepel laten springen. Luca moet het contact met dolfijntrainer Tamara aangaan en het haar vragen. Tamara reageert heel lief en positief naar Luca en hij krijgt van haar steeds de attributen waarom hij vraagt. Luca wil de zinkende ring gooien en dan met de duikbril op zien hoe Nubia deze uit het water vist. We zien hoe Luca zich overgeeft aan Paul om zich (in het water) te laten helpen de duikbril goed op te zetten. Meestal wordt Luca liever niet door anderen aangeraakt (of hij moet mensen al heel lang en goed kennen). Luca kent Paul nog geen 2 weken, maar lijkt zich volledig veilig bij hem te voelen. Zoiets simpels als een duikbril opdoen, maar voor ons is dit een heel bijzonder moment om Luca zo te zien. Prachtig.

Luca vraagt om het bodyboard. Nubia heeft er heel veel zin in. Luca: “Oei joe joei, zo hard waren we nog nooit gegaan!” Luca geniet. Stralend komt hij uit het water. Moe maar voldaan.

2013-6-20 donderdag 385

2013-6-20 donderdag 391

’s Avonds doet Luca opnieuw zijn best met iets wat hij heel lastig vindt.
We drinken iets bij Hemmingway, echt met z’n viertjes. Gewapend met de Sudoku vellen, de woordzoeker en een Mr. Bean boek, maar Luca is erbij.
Wat een super dag.

2013-6-20 donderdag 183

2013-6-20 donderdag 348

2013-6-20 donderdag 179

De rollen worden omgedraaid, Luca moet Nubia duwen! Nubia: "Kom op Luca, dat kan best wat harder."

De rollen worden omgedraaid, Luca moet Nubia duwen! Nubia: “Kom op Luca, dat kan best wat harder.”

Vrijdag 21 juni 2013.

Vandaag is het Luca’s laatste therapie dag. Voor ons voelt dat al heel vreemd. Hoe zou Luca het zelf ervaren? Eerst heeft Paul nog een verrassing. Onverwachte dingen kunnen namelijk ook heel leuk zijn! Luca weet al wel dat Dionne vanochtend het eerste gedeelte mee mag met Paul en hem. Dionne en Luca krijgen flippers en een duikbril en snorkel. “Wat gaan we doen?” vraagt Luca aan Paul. “Wat denk jij?” vraagt Paul. “Ik zie dat we een snorkel-set hebben, gaan we weer in de hoge golven snorkelen?” vraagt Luca. “Nee, we gaan vandaag niet in de hoge golven snorkelen, we gaan wat ‘visjes’ voeren” zegt Paul. Paul neemt de vis mee en ze gaan met z’n drieën het water in, tussen de visjes, vissen, nog grotere vissen, roggen. Schildpadden en haaien kunnen ze ook onder water zien, alleen kunnen die niet bij hen komen. De schildpadden kunnen wel gevoerd worden door een speciaal gat.
Daar gaan ze. Vanaf de kant zien wij hen heel enthousiast wijzen naar de meest mooie vissen, terwijl ondertussen een pelikaan dichtbij komt kijken of hij nog een visje kan scoren en een rog ervaart hoe het is om onder Dionne en Luca door te zwemmen!

2013-6-20 avond en 21 laatste dag 038

In het water ligt een boot met ramen onderin. Zo kunnen wij Dionne, Luca en Paul zien snorkelen en we zien hoeveel vissen er onder water op hen afkomen wanneer ze vis voeren. Dionne is fan van de schildpadden, zij krijgen onder water vis van haar.

2013-6-20 avond en 21 laatste dag 045

2013-6-20 avond en 21 laatste dag 098

Luca en Dionne genieten allebei enorm. En om met Luca te spreken: ‘Paul verzint en doet wel steeds allemaal hele gave en coole dingen.’ Vol verhalen van wat ze allemaal gezien hebben, komen ze het water uit. De dag kan nu al niet meer stuk.

Dan is het, voor de laatste keer helaas, tijd voor Luca om met Nubia te zwemmen. Na een begroeting met de inmiddels welbekende Nubia-kus en Tamara die roept: “Ja hoor Luca, ze is nog steeds verliefd op je” komt al het geleerde in deze weken, nog 1x voorbij. Tot op het laatste moment blijft alles even goed doordacht en begeleid. Zo zien we van een afstand dat Luca afscheid neemt van Nubia. Daarna zien we hem bijna weglopen, maar met steun en begeleiding van Paul weer terugkomen op het dock, op dolfijntrainer Tamara afstappen, haar een hand geven en netjes bedanken voor alles. Super.

Onderstaande foto’s, waar wij heel erg blij mee zijn, zijn gemaakt door de fotografe van het CDTC.

Luca, Josien en Paul, op weg naar Nubia!

Luca, Josien en Paul, op weg naar Nubia!

20130618_2286

20130618_2318

20130618_2316

Dansen met Nubia.

Dansen met Nubia.

DSC_1198

DSC_9093

En welke dame wint een spetter-gevecht van de 2 mannen?

En welke dame wint een spetter-gevecht van de 2 mannen?

Luca kijkt hoe Nubia de ring onder water pakt.

Luca kijkt hoe Nubia de ring onder water pakt.

DSC_2261

Het was allemaal even prachtig deze weken. De bijzondere therapieresultaten en alles daarom heen.
Wij willen de lieve mensen van het CDTC enorm bedanken. Wat een inzet en enthousiasme. Jullie waren geweldig voor Luca, maar ook voor ons als gezin. Dionne zei al: “Ik voel me hier net een V.I.P!” We hebben zo’n bijzondere en fijne tijd gehad met elkaar. Iedere dag was hier een blije dag. Het was bijna alsof we even in een andere wereld stapten. Dat klinkt misschien vreemd, maar op een andere manier weten we het eigenlijk niet te omschrijven. In het bijzonder bedanken we Paul, Josien en Tamara. De werkwijze was zo perfect op Luca afgestemd. Wat voelde Luca zich op zijn gemak bij jullie. Jullie hebben daarmee de voorwaarde voor hem gecreëerd om daarna verdere stappen te kunnen en durven zetten. En die heeft Luca dan ook gezet! Alsof hij z’n flippers nog aan had, zo hard ging het ineens. Geweldig.

Wij willen de lieve mensen van stichting Nicolette enorm bedanken. Zonder dat de familie Berkel deze organisatie had opgezet, hadden wij waarschijnlijk nooit bedacht dat Luca zoveel baat zou hebben bij deze therapie. Wat bijzonder, dat Luca, dankzij jullie, deze mogelijkheid heeft gekregen.
Wij dachten al dat we Anne-Mieke begrepen, toen ze ons uitlegde waarom ze andere gezinnen met een kind met een ‘beperking’ deze therapie zo gunde. Nu wij dit samen met Luca, als gezin, ook daadwerkelijk hebben mogen ervaren, begrijpen we Anne-Mieke nóg veel beter en kunnen we met haar, alleen nog maar zeggen: we hopen dat er nog veel gezinnen deze mogelijkheid krijgen, het is zo goed en zo mooi!
Stichting Nicolette, alle sponsors en donateurs, andere betrokkenen, ontzettend bedankt allemaal.
Ook de mensen die zo met Luca hebben meegeleefd, wat lief allemaal, dankjewel.
Het was bijzonder positief en overweldigend en vooral, onvergetelijk.

vlcsnap-2013-06-19-07h54m12s210

vlcsnap-2013-06-19-07h54m22s38

92 reacties aanDagboek Luca

 • angelique en de vandermeertjes

  Lieve Luca,Bianca,Dionne en Johan
  Waarschijnlijk zijn jullie al onderweg ,zoniet dan hele goede vlucht gewenst !
  Mochten julliie dit pas lezen als jullie thuis zijn : WELKOM THUIS !!!
  Ik hooo jullie gauw te zien en spreken
  Xxxx EASJ

 • Opa en oma Kemeling

  Johan, Bianca, Dionne en Luca,

  We weten niet of jullie dit nog zien voordat jullie thuis zijn, maar als
  het wel zo is willen we jullie natuurlijk een heel goede reis wensen,
  na een heel goed verblijf bij de dolfijnen!
  Tot morgenmiddag bij ons (de Bokma staat koud; o nee, foutje bedankt).

 • Ria Maasland

  Hallo allemaal,
  Wat jammer dat het al weer voorbij is. Ten eerste voor jullie maar ook voor die gene die zo genoten hebben van dit dagboek met al jullie belevenissen.
  En Luca, wat heb je hard gewerkt en veel geleerd.Nu volhouden hoor en ook straks als je weer thuis bent blijven oefenen. Maar ja dan is er geen Nubia meer die je komt bedanken met een kus voor het harde werken. Zal ik dan Floortje maar langs sturen?
  Ze houdt niet van water maar houdt wel van kusjes geven.
  Groetjes en een goede reis naar huis.
  Ria Maasland

 • Jelske

  Lieve allemaal,

  Wat voelt het goed daar zeg en wat een heerlijke dolfijnenergie voelbaar.
  Wat mooi Luca dat je met de dolfijnen mocht spelen en van ze mocht leren.
  Dit gaat je zeker verder helpen! Geniet lekker samen na van alles!

  Lieve groetjes, Jelske X

 • Roos de Graaff

  Wow, wow, wow, Luca ook al ken ik je alleen maar uit deze verhalen, als ik lees wat je allemaal gedaan en geleerd hebt, dan vind ik je een enorme KANJER.
  Als je weer terug bent in Nederland en je sommige dingen weer moeilijk vindt denk dan maar aan Nubia, Paul, Tamara en Josien en dan weet je dat je het echt wel kunt!!!
  Voor je papa, mama en zus: wat GEWELDIG dat julie dit met zijn viertjes hebben mogen ervaren, iets om nooit meer te vergeten.

  Liefs van Roos.

 • angelique en de vandermeertjes

  Hallo Luca,Johan,Dionne en Bianca
  Wat heb ik genoten van jullie verslagen en avonturen maar vooral van de positieve voortgang van jouw Therapie .
  Wat heb je het goed gedaan ,iedereen is trots op je Luca ,maar je mag vooral trots zijn op jezelf.
  Je deed het toch maar, water drinken,meloen,banaan,melk ,dingen eten en drinken die vreemd waren voor jou en waar je vast moeite mee had .contact maken, niet ingedeelde tijd op vullen ,oefeningen ……enz .het fijne was wel dat je dat met alle trainers en met Nubia mocht doen .
  En wat een leuke afsluiting van de therapie dat snorkelen met Dionne en viissen kijken en voeren
  Nu is het bijna voorbij jullie tijd in Curacao maar wat hebben jullie mooie herinneringen om mee tenemen we wensen jullie nog een fijne dag en een hele goede vlucht terug naar het koude en natte kikkerlandje.
  We hopen jullie gauw te zien en te spreken om alle verhalen persoonlijk te horen .
  Xxxxxx Gr EASJ

 • Esther

  Heej kanjer,
  Wat zal het jammer zijn dat de therapie vakantie in Curaçao er weer op zit!
  Maar natuurlijk heb je wel veel mooie foto’s die je nog fijn kunt kijken als je straks weer thuis bent.
  en eigenlijk ben je meteen een beetje een dolfijn expert geworden…. Want je weet er nu zoveel van.
  Dus als jij weer een spreekbeurt mag houden of een werkstuk….. Misschien dan wel over dolfijnen?
  Wat super dat jij ook zoveel geleerd hebt, over jezelf. Want je kan dus eigenlijk nog meer dan jezelf al wist! (Kijk daarom zeg ik dan ook dat je een kanjer bent!)
  Enne dat leuke ervan is als je in Nederland iets nieuws eet, water drinkt, of nieuwe lekkere drankjes die je hebt ontdekt…. Dan kan je meteen even aan Nubia denken….. Want eigenlijk heb je dat door haar geleerd toch?

  Goede terug reis voor jullie alle 4…..

 • Marjan

  Het ging niet helemaal goed… Ik wilde nog schrijven de mooie en bijzondere Herinneringen neemt niemand jullie nog af!!!!!
  Verder wens ik jullie alvast een goede terugvlucht !!
  Lieve groetjes van ons alle 5

  • Patrick en Marjolein

   Johan, Bianca, Dionne en Luca,

   echt jammer dat het er al weer op zit voor jullie. We hopen dat Luca het geleerde
   in Nederland volhoudt en nog meer stappen vooruit zet. Al zullen dat zonder die
   flippers aan zijn voeten dan kleinere stapjes zijn; dat maakt niet uit.
   We vonden het heel mooi om de foto’s te zien en het verslag te lezen.
   Goede reis terug!
   Groetjes van Patrick en Marjolein.

 • Marjan

  Lieve allemaal,
  Wat mooi om te mogen lezen wat jullie allemaal meemaken!! Wat super dat er zoveel stappen gezet worden!!! Luca wat knap van jou!!!!
  En Bianca wat kan je het duidelijk omschrijven… Nu is het alweer bijna tijd om afscheid te nemen…
  Dat zal niet meevallen

 • angelique en de vandermeertjes

  Goedemorgen allemaal ,
  Tijd voor onbijt en het verslag van Luca .
  Ik ga dat missen denk ik . Lekker even “in Curacao ” meebeleven van jullie avonturen,nieuwee ontdekkingen ,positieve vooruitgang maar vooral ook de foto’s van een enthousiaste,blije,stoere Luca en die schat Nubia . Ik ben nog steeds jaloers op die Nubia kusjes
  Vandaag de laatste therapiedag ,wel jammer zeker ?
  We zijn benieuwd wat je vandaag nog gaat doen en meemaken .
  We gaan het morgen vast lezen .
  Nou heel veel plezier vandaag en geniet,geniet en geniet van Nubia,elkaar en de zon (hier valt de regen met bakken naar beneden .) Gr EASJ

 • Opa en oma Kemeling

  Nu is m’n verjaardag al voorbij, 48 jaar werd ik gisteren al weer
  Of is het misschien een ietsje meer?
  Ja natuurlijk, dat ik Abram al lang heb gezien zou ik haast vergeten
  Dat is m’n broer, zoals jullie weten
  Voor jullie breken bijna de laatste dagen al weer aan
  Onze wens is dat alles zo lekker blijft gaan
  Luca, mijn vriend, de laatste ‘dolfijndag’ ook je best blijven doen
  Geniet er van en geef Nubia een dikke zoen!

  Opa Kemeling

 • Danielle Arnoldus

  Hallo luca,

  Elke dag lees ik je dagboek en wat ben je toch hard aan het werk! Pappa, mamma en Dionne zullen super trots op je zijn!!
  Stiekem ben ik een beetje jaloers op al je avonturen met Nubia. Wat moet het geweldig en bijzonder zijn om met haar te zwemmen!
  Nog heel veel plezier de komende dagen! De groetjes aan je mamma, pappa en Dionne.

  Groetjes,
  Danielle

 • Oom Jan en tante Carla uit Hoek van Holland

  Hallo Luca en verdere Familie.

  Ik heb net je foto’s en een stuk van je verslagen gelezen.
  Wat doe je goed je best jôh.
  Wat een leuke foto’s.
  Morgen nog 1 dag en dan zit het zwemmen met je vriendjes er weer op.
  Goed reis weer terug in het vliegtuig en geniet nog even
  Groetjes van uit Hoek van Holland.

 • Annemiek Katsma

  Hallo allemaal,
  Wat leuk om al jullie belevenissen te lezen. Wat een mooie verhalen en wat een leuke en mooie foto’s! Wat fijn dat het allemaal zo goed gaat.
  Ik wens jullie nog een fijne tijd.
  Groetjes,
  Annemiek

 • angelique en de vandermeertjes

  Zoooooooo Luca ,wat doe jij het goed zeg .
  Is papa ook via de rotsen op de kant gekomen of ging hij via het strand ?
  Dat snorkelen is zeker wel mooi , zie je dan net als op tv-natuurfilms echt al die gekleurde vissen en koraal ?
  Mama schreef in het verslag dat je hetgene wat jullie gingen doen een cijfer moest geven , wat is het geworden
  Ik weet dat het voor mij zeker 2of 3 zou zijn en ik denk als ik het zo lees dat Dionne daar ook wel aan denkt .
  Nou geniet er nog even van want de tijd gaat veel te snel.
  Nog veel zwemplezier . Gr EASJ

 • Roos de Graaff

  Hoi Luca, je kent mij niet, maar mama kent mij wel, ik ben een vriendin van Esther, Peet en Len en ik heb net alle verhalen gelezen.
  Wat is het superleuk om te lezen wat je allemaal gedaan hebt en wat je geleerd hebt.
  En wat een lieve dolfijn is Nubia zeg, ik zou zelf ook wel met haar willen zwemmen.
  Nog heel veel plezier en doe je papa, mama en je zus ook de groetjes en natuurlijk Nubia.
  Oja, weet jij of dolfijn Li-na er ook nog is?

  Groetjes van Roos.

 • Ettie en Fred Valstar

  Hallo allemaal.

  Nou dat is wel allemaal hard werken daar, nog een paar dagen en dan is het weer op. Wel mooi om al die leuke dingen te lezen en de foto’s te zien. Geniet er nog even lekker van, en Luca super zeg dat je zo goed je best doet we kunnen bijna niet meer wachten om alles van jouw zelf te horen groetjes van ons allemaal en ook van opa en oma Talstra.

 • arie,diana en robin

  hoi luca
  we vinden het goed van je dat je zo je best doet en meloen eet en water drinkt.ook leuk dat je met iemand kan judoen.ik heb van oma gehoord dat je haar moet leren sudoku s te maken.nog veel plezier de laatste week allemaal.nog bedankt voor het kado voor diana.groetjes diana,arie en robin.

 • Ramona Barendse

  Hallo Luca,

  Wat leuk om je verhalen te lezen. En wat goed dat je al zoveel hebt geleerd!

  Geniet ervan.

  Groetjes Ramona Barendse (Boba)

 • angelique en de vandermeertjes

  Hallo allemaal , wat heerlijk om jullie verhaal te lezen elke ochtend bij mijn ontbijt .
  Luca wat ben je toch een bofferd , allemaal kusjes van Nubia !
  Maarr ja je doet ook heel goed je best ,watermeloen eten ,water drinken ,judo-en,schaken,sudoku ,heel hard zwemmen met Nubia .We zien op de foto’s wel dat je echt geniet ,jullie genieten volgens mij allemaal wel .
  En ik weet zeker dat papa nu extra gaat genieten omdat hij met jou Luca mag snorkelen .
  Nou heel veel plezier en leerzame en positieve ontwikkelingen vandaag !
  We kijken al weer uit naar jullie verslag van vandaag .
  Gr EASJ

 • Fam. Langeveld

  Hallo Luca,
  Wat een belevenissen allemaal en wat fijn dat je zoveel nieuwe dingen leert. Echt knap.
  Misschien hebben jullie nog tips voor ons zodat Marco ook beter gaat eten 🙂
  Marco vond het de eerste dagen wel vreemd dat je niet in het busje zat.
  Nadat wij het hem nog een keer hadden uitgelegd wat jij ging doen in dat verre land,
  wilde hij ook wel met dolfijnen zwemmen.

  Wij wensen je nog fijne dagen daar op Curaçao.
  Groetjes, Ruud, Lya en Marco

 • angelique en de vandermeertjes

  Lieve Luca ,
  Wat een toppertje ben je toch !water drinken,3 Hapjes groente,wachten op je zus,op het dock en dan ook nog zwemmen met 2 Dolfijnen . Die zonondergang boottrip was zeker heel mooi ? Zag je de zon ook zakken ? Heb je nog wat leuks gekocht Dionne ? Gaan jullie nog een keer als gezin met dolfijnen zwemmen ?
  We zijn benieuwd wat jullie maar vooral jij Luca vandaag ( dat lees ik morgenochtend ) en morgen gaat doen
  Gr EASJ en een dikke zoen voor Nubia

 • Opa en oma Kemeling

  Luca,
  Die dolfijnen kunnen een stuk beter en sneller zwemmen dan opa Kemeling,
  maar toch hebben ze minder diploma’s!

 • rian van der Heijden

  Hallo vakantie gangers, weer een heleboel leuke nieuwtjes. Wat is Luca goed bezig zeg!
  De kinderen uit de klas hebben een heleboel vragen; ze zijn ontzettend nieuwsgierig en jaloers.
  Hoe zorgt de dolfijn er nu voor dat luca leert eten en drinken en vooral hoe zorgt de dolfijn ervoor dat luca sudoku, judo en schaken leert en hoe leert een dolfijn dat dan weer?
  Hoe vinden Luca en de dolfijn het om met elkaar te zwemmen en is de dolfijn aardig? Hoe weet je nu welke dolfijn bij welk kind past?
  Kan de dolfijn mij ook leren in de kruising te schieten als Messi? Maar de meest gestelde vraag is: hoe kan ik me ervoor opgeven en kan dat ook als je niet autisticsh bent?
  Wel vinden ze het erg jammer dat je niet mee gaat op kamp.
  Luca geniet nog even en laat ons je kunsten zien als je weer terug bent. Tot snel.
  Groep 6/7 B

 • Joke en cor

  Hallo Luca, Dionne, Bianca en Johan

  Hier even de groeten van de ouders van Patrick, wat een belevenis voor jullie, en wat fijn dat het allemaal zo goed gaat.

  Joke en Cor van der Heijden

 • angelique en de vandermeertjes

  Hallo Luca, bianca,dionne en johan
  Hoe was het weekend ? Heb je nu ook water gedronken Luca ? Of is dat toch leuker en makkelijker als die lieve kleine Nubia in de buurt is ? We zijn benieuwd naar wat er de komende week nog gaat komen . We zijn ook benieuwd naar de antwoorden over dolfijnen die sommige lezers/schrijvers gesteld hebben
  Gaan jullie allemaal nog een keer met de dolfijnen zwemmen ? Nou Luca heel veel plezier vandaag ,doe je best ,want het is hard werken ,dat lezen we wel , maar het is ook heel leuk om met Nubia te zwemmen .
  Nou allemaal nog veel plezier en G eniet met een grote G !
  Gr v EASJ

 • Opa en oma Kemeling

  Johan en Bianca, geen zorgen over de deuren
  Want André is momenteel aan ’t schuren, verven en kleuren!
  Dionne, nu jij er niet bent zag Epke z’n kans schoon en is weer begonnen
  En inderdaad, zonder jouw concurrentie heeft ie gewonnen …
  Luca, nog een weekje oefenen, doe je best
  Vooral met Bonnie, Nubia en de rest
  Prachtige verhalen, foto’s, zon, zee, strand, pelikanen, het is niet gering
  Nog een plezierige tijd gewenst door opa en oma Kemeling

 • Gerry

  Hoi Luca, Wat een super gave week heb je achter de rug. En wat heb je hard gewerkt! Ik lees jullie verhalen met kippenvel. Geweldig! De foto’s zien er ook erg mooi en leuk uit. Het is net een mooi boek wat we lezen .. complimenten aan de schrijfster..
  En nu heb je nog zo’n mooie week voor de boeg.. Blijf je dan ook nog zwemmen met Nubia, of ook nog met een andere dolfijn? Ik heb ook nog een vraag voor je Luca: Hoe ademen dolfijnen eigenlijk? Oeps, dat is een lastige vraag. Maar jij weet het vast al Luca! Ik vind je super knap dat je al zo veel nieuwe dingen geleerd hebt. Heel veel succes weer de komende week! Genieten jullie er nog lekker van, dan genieten wij van jullie verhalen. Groetjes, Edgar, Sabrina, Iris en Gerry

 • Stichting Nicolette

  Lieve Luca en familie,
  Wat een geweldige week hebben jullie achter de rug! Ja Luca het is heel bijzonder deze therapie, maar het wil niet zeggen dat het niet hard werken is!!!! Jullie hebben nu lekker een weekendje rust gehad en morgen er weer tegenaan. Ik wens jullie nog een hele leerzame week toe, met weer positieve punten van vooruitgang. Lieve groetjes, Anne-Mieke Berkel (Stichting Nicolette)

 • Esther

  Dag alle 4,
  Hier is de zondagavond weer begonnen. Dus het weekend zit er in nederland weer bijna op.
  Hoe was jullie weekend? Rustig aan in en rondom het appartement of er op,uit gegaan?
  Nou dat zullen we vast nog wel lezen.

  Over dolfijnen willen wij wel weten hoe oud ze kunnen worden. En hoe kan je zien of een dolfijn al ouder is? (Mensen worden grijs of krijgen rimpeltjes, hebben oudere dolfijnen ook zoiets?)
  Waarom heeft een dolfijn een witte buik?

  Wij wensen jullie nog een super fijne en leerzame week toe.
  Xxx Peet, Esther en len

 • opa en oma talstra

  lieven allenmaal,opa en oma zijn weer thuis.we hebben mooien dagen gehad.Bedankt voor het Vaderdag kadotje.wij eten nu bij ettie en fred.

  groetjes opa en oma Talstra
  veel kusjes

 • Kees en Gre

  Hoi Luca,
  We hebben jou vakantie dagboek vanuit curacao gelezen. Wat fijn dat je het zo naar je zin hebt, en dat het zwemmen met dolfijnen zo leuk is.
  Je kent ons misschien niet, maar we zijn bevriend met jou oma’s en opa’s.
  Doe de groeten aan je ouders en zus, en een schouderklopje voor je vriendjes (of hebben ze geen schouders ?)
  Veel liefs van Kees en Gré de Jong

 • Ria Maasland

  Hallo Luca,
  Wat een leuke verhalen en wat leuk dat wij jullie belevenissen ook een beetje mee kunnen vieren.
  En wat goed van je dat je zo je best doet met alle nieuwe dingen die je moet drinken, eten en spelen. Als je weer thuis komt hoop ik dat je alles nog hebt onthouden en mij zelf kan vertellen hoe het was om met Nubia te zwemmen.
  Blijf vooral je best doen zoals je nu al doet en nog heel veel plezier ook groetjes voor Dionne, Pappa en Mamma van Ria.

 • angelique en de vandermeertjes

  Hallo allemaal , gisteren kwam het er niet van om je verslag te lezen maar nu wel .
  Wat leuk dat je ging schaken Luca , ik kan het niet dus ik vind het knap dat je dat doet . Zaterdag en vandaag zondag was en is er geen therapie maar jullie gaan vast andere leuke dingen doen en meemaken .
  We hopen daar ook wat van te lezen /meemaken op afstand .
  Wat fijn trrouwens dat er nog een drankje was wat je eigenlijk ook wel lekker vond ,wat was het?
  We kunnen aan de verslagen en foto’s zien dat jullie genieten . Blijf dat ook doen de komende week .
  Heel veel plezier de komende dagen en blijf schrijven ,dn blijven wij lezen.
  Oja nog een vraagje voor/over de dolfijnen : als de dolfijnen met kinderen zwemmen voelen ze dan aan of je bang /blij bent en passen ze dan hun gedrag aan of geeft de trainer aan dat het rustiger moet of juist meer open . Ze geven graag kusje zie ik ,doen ze dat zelf of geef je met een gebaar aan dat het mag of dat je dat wilt?
  Gr EASJ

 • Opa en oma Kemeling

  Wat jammer nou, vandaag niets in het dagboek.
  We kijken zo naar alle verhalen uit,en iedereen horen wij erover dat Luca zo goed zijn best doet.Vandaag zijn jullie op de helft van de tijd dat jullie in curacao zijn.Dionne mag jij nu nog een keer bij de dolfijnen??

  Liefs van Opa en Oma K.

  • Marjolein

   Wow Dionne, wat een mooie danspartner had jij in het water. Zo’n knapperd zie je niet
   overal!
   En Luca, hoe oud kan een dolfijn worden? Stel dat Nubia jou over een jaar weer zou ontmoeten, zou ze je dan nog kennen? En waaraan herkent ze jou dan?
   Groetjes van Marjolein.

 • mauri

  lieve luca ik hoop dat je de laatste week leuk gaat vinden en dat je ook nog heel veel iets met de dolfijn mag doen.
  doe de groetjes aan de dolfijnen.
  groetjes mauri doei!

 • annet

  Hallo lieve luca en familie Wat is het toch onwijs gaaf om dit allemaal te lezen en de foto’s te bekijken. Heel gaaf voor jullie allemaal! Groetjes van ons!
  Marco, Annet Imre en Mauri

 • Marleen

  Hoi Luca,
  Wat leuk dat je ook kan schaken! Als je terug bent in Nederland, wil Bart wel een potje schaken.
  Groetjes Marleen en Bart

 • Marleen

  Hoi Luca,
  Wat is het toch leuk om over jou te lezen. Lijkt wel een avonturenboek!
  Groetjes Marleen

 • Helma van Dijke

  Wauw wat een prachtige dingen heb jij al meegemaakt Luca. Nog heel veel plezier en na kamp hoor ik graag je verhalen.

  Heel veel plezier nog voor jullie allemaal,

  Juf Helma

 • Len

  Wat is je lievelings dolfijn? En hoe heet die?
  En veel succes
  LEN!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • arie,diana en robin

  hallo luca en natuurlijk de rest van de familie. we vinden het heel leuk om de verslagen te lezen en dat luca het heel erg naar zijn zin heeft met de dolfijn en met paul.we blijven jullie volgen en nog veel plezier allemaal.groetjes diana,arie en robin.

 • Esther

  Wauw…. Wat een spetterende belevenissen in Curaçao Luca…. Ik ben er maar eens rustig voorgaan zitten om jou dagboek te lezen.
  Want dat had ik deze week nog niet gedaan (ssssst niet vertellen hoor, maar ik was het uh eigenlijk weer vergeten).
  Volgens mij hebben jullie met elkaar helemaal super!. Fijn op vakantie, tijd voor elkaar, water zon, lieve mensen en dieren, en dan ook nog werken met Nubia en Paul.
  Zou de dolfijn jou misschien een schouder klopje kunnen geven Luca: want dat is toch een gezegde om te zeggen dat je trots bent!

  Luca Kanjer ga fij zo door enne…. Laat ze maar een poepie ruiken (uh….. Weer een gezegde hoor!!!!! voordat uh pfffff)

  Esther (en natuurlijk ook peet en len, die vanavond vast ook in jou dagboek lezen gaan)

 • Jelske

  Voor jullie allemaal een mooi dolfijneliedje/filmpje.Klik op link of plak hem in de bowser

  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=UITc1RG0Tx8#!

  JelskeX

 • angelique en de vandermeertjes

  Hai Luca …. TOPPERTJE !!!!
  Wat goed om te lezen dat het drinken wat beter gaat en het eten van wortel ook .
  Knap hoor dat je zo je best doet ,ook na de therapie 3 vrreemde hapjes nemen . We hopen dat je er gauw van kan genieten en het in je mond kan doen omdat je dat lekker vind .
  Wat is die Nubia een eigenwijs dolfijntje zeg ,maarr ook wel vreselijk lief en leuk .
  Ik ben best wel jaloers dat jij elke dag met Nubia mag zwemmen en dat papa,mama en Dionne ook van die bofkonten zijn .
  Nou dan geniet ik maar van jullie verhalen en belevenissen .
  Ik zie al weer uit naar jullie volgende verslag
  De groetjes aan allemaal en een zoen voor Nubia en Luca 2 lieve toppertjes!
  Gr EASJ

 • Opa en oma Kemeling

  Wat een leuke foto als Nubia en Luca elkaar kussen
  Er kan zelfs geen visje meer tussen
  Ook de foto’s van Dionne samen met de dolfijn
  Zijn erg leuk en mogen er zijn
  Dank voor de bloemen en de taart
  Jullie hebben mooi pech, want we hebben geen kruimeltje bewaard!

 • gerda

  Hallo Luca en fam

  Wat leuk om elke dag de bezigheden te volgen ,en wat fijn Luca dat je er zo,n plezier en vooruitgang in hebt.
  Mooie foto,s hoor, ook met Dionne!

  Gr Gerda en Bert

 • Janneke en Leo (buurtjes van nr 1)

  Lieve Luca en familie,,

  Wat leuk om al die mooie verhalen te lezen. Volgens ons hebben jullie het daar Dol-Fijn!!!

  Groetjes van Janneke en Leo

 • Jelske

  Dag Allemaal,

  Wat gebeuren er mooie dingen daaro.

  Lieve Luca wat mooi dat je elke dag met die lieve dolfijnen mag zwemmen en dat je nieuwe dingen leert. Mogen papa,mama en Dionne ook zwemmen met de dolfijnen?
  Veel zwem plezier!

  Enne ik wens papa, mama en Dionne ook veel genieten toe.

  Liefs Jelske

 • Daan

  Lieve Luca en Familie,

  Wat een mooie verhalen allemaal zeg! En ik hoor allemaal stoere dingen over jou LUCA!
  Wel erg stoer zo tussen de dolfijnen lijkt me!
  Je bent hard aan het werk daar zeg knap van je! heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel veel plezier met de dolfijnen.

  Dikke knuffel Daan

 • Familie de Vries

  Hallo allemaal,
  Wat ontzettend leuk om te lezen, hoe goed jullie het naar je zin hebben!
  We snappen het hélemaal :). Bijzonder dat Luca zo snel vooruitgang boekt. Dat is écht teamwork. We hopen dat jullie deze dagen nog lekker kunnen genieten van het zonnetje, de sfeer, de ontroerende momenten en alle andere belevenissen. De tijd vliegt vast voorbij. Een belevenis om nooit te vergeten! Veel liefs van ons allemaal, Frank, Marian, Michiel, Jasmijn en Linde.

 • Ilse

  Hoi Luca, Dionne, Johan en Bianca,

  Wat een mooie verhalen zeg! Ontroerend om te lezen. Ik kan me voorstellen dat het lijkt alsof het een droom is! Zo mooi om te lezen dat de therapie al zo goed aanslaat. Heel veel plezier nog op deze bijzondere reis.

  Liefs Maarten, Ilse, Sanne, Bente en Jesse

 • tante Miny

  Lieve Bianca,Johan,Dionne en Luca,
  Wat een belevenis zeg,erg interessant om Luca bezig te zien.
  Genieten jullie ook van zon,zee en kids, liefs en groetjes van tante Miny.

 • Gert & Rianne

  Hallo familie Talstra,

  Wat hebben wij net genoten van jullie verslag. Morgen weer snel op de computer kijken hoeveel jullie vandaag weer genoten hebben.

  Veel plezier nog met elkaar!

  Groetjes,
  Gert, Rianne, Swen & Robin

 • natasja

  hoi
  het ziet er leuk uit daar.ook leuken foto’s.
  groetjes natasja

 • Marjolein

  Wat goed van het drinken en wat snel! Nu zien vast te houden!
  Goed om jullie enthousiaste verhalen te lezen en heel leuk om de foto’s te zien.
  Was ik er maar bij om jou ook een dikke kus te geven Luca!

  X Marjolein.

 • rian van der Heijden

  Luca Luca Luca toch, wat ben je aan het genieten. Ik vind het zo leuk en mooi om te lezen en zien.
  Het geeft me ook tips, want de volgende keer dat ik wat van je wil probeer ik het gewoon met een zoen 😉
  Groetjes van iedereen hier in de klas op de buitenschool.
  Rian

 • angelique en de vandermeertjes

  Hallo allemaal
  Wat een gezoen allemaal . Heerlijk ,je kan nooit genoeg liefde krijgen
  Maar misschien niet te vaak van een zeeleeuw met snor en visslucht ,toch Dionne?(hihihihi)
  Wat fijn om te lezen dat er nu al kleine reultaten worden geboekt en dat Luca het zo naar zijn zin heeft .
  Wat leuk dat Dionne.erbij mocht zijn . Nou we wensen jullie voor straks weer zo’n leuke liefdevolle en zoenende dag met telkens kleine beetjes positieve veranderingen enresultaten.
  Geniet met volle teugen !!!!!
  We lezen graag straks weer wat deze dag jullie gaat brengen/ heeft gebracht
  Veel plezier ! Groetjes EASJ

 • Suzanne Pape

  Hallo Luca,

  Ook ik ben een collega van je moeder en ik vind het ontzettend leuk om op deze manier een klein beetje mee te krijgen wat jullie allemaal meemaken.
  Wat een mooie dingen beleef jij zeg!
  Ben een beetje jaloers op je, want ik zou zelf ook heel graag willlen zwemmen met dolfijnen……
  Ik hoop voor je dat je door het contact met de dolfijnen ook sommige andere dingen makkelijker kan gaan ervaren.
  Het is ook wel hard werken voor jou, lees ik.
  Heel knap van je!

  Ben benieuwd wat je verder allemaal nog voor leuke dingen gaat beleven, ik kijk elke dag even bij je dagboek.
  Doe je mamma de groeten van mij?
  Ik wens jullie allemaal nog hele mooie dagen met elkaar.

  Groeten, Suzanne

  PS: heb je al wat afleveringen gezien van de Zevensprong?

 • Gerrit en Nora Hanemaaijer

  Hallo Luca en fam.

  Leuk dagboek en wij wensen jullie hele fijne vakantie toe.
  Nog gefeliciteerd met jullie Moeder ,Schoonmoeder en Oma.
  Heel veel succes.
  Groetjes Oom Gerrit en Tante Nora

 • Ria Maasland

  Hallo jullie allemaal daar in dat mooie Curaçao.
  Wat een geweldig leuk verhaal. Ik kan me voorstellen dat jullie genieten en Luca jij vooral.
  Er zullen niet veel jongens zijn die kunnen zeggen dat ze met dolfijnen hebben gezwommen.
  Nog heel veel plezier en ik kijk uit naar het volgende verhaal van Luca en zijn belevenissen met de dolfijnen.
  Groetjes van Ria

 • angelique en de vandermeertjes

  Hai Luca en Johan,Bianca en Dionne
  Op dit moment dat ik dit schrijf liggen jullie nog te slapen en te dromen van alle meegemaakte avonturen.
  Ten eerste : Van harte gefeliciteerd met je moeder ,schoonmoeder en jullie oma.
  Ten tweede : wat een leuk verslag en foto’s .op deze manier zijn we er toch een beetje bij .
  En je hebt gelijk …die dolfijn lacht !
  Wat heerlijk dat je (Luca) het zo leuk vindt om te zwemmen met de dolfijnen
  Het zijn ook leuke vriendjes en zo te lezen ook knuffelkonten en zoeners !
  We zijn benieuwd wat je vandaag gaat doen en met welke dolfijn . We kijken morgen weer gauw op de site.
  Veel plezier vandaag
  Gr EASJ

 • Ettie en Fred Valstar

  Hoi, heb net alle foto’s zitten bewonderen, veel plezier daar en we zullen ze spoedig aan opa en oma Talstra laten zien als ze terug zijn van vakantie.
  Groetjes, Ettie, Fred, Damian en Natasja.

 • rian van der Heijden

  Hallo Luca,

  Wat een leuke verhalen om te lezen! Hier zijn ze stinkend (figuurlijk) jaloers op jou en je ouders en zus.
  We volgen je een paar keer per week en genieten van jouw belevenissen.
  Tot snel Luca.

  Juf Rian

 • angelique en de vandermeertjes

  Hallo allemaal ,
  Wat leuk om te lezen dat het SUPER ,GEWELDIG is .
  We zien het helemaal voor ons ,zeker door het verhaal en de foto,s
  We zijn benieuwd wat je vandaag gaat doen en meemaken .
  We blijven het volgen . Veel plezier vandaag
  Groetjes EASJ

 • Gerda Derksen

  Hallo fam Talstra

  Wat geweldig om alles te kunnen zien via deze site! Best spannend Luca zo,n grote dolfijn vlak bij je, maar je doet het prima zo te zien zeg!. Heel veel fijne dagen nog gewenst met deze speciale reis.
  Groetjes Gerda en Bert

 • Danielle Arnoldus

  Hallo Luka (+ familie),

  Ik ben een collega van je moeder en heb al veel over het grote avontuur gehoord!

  Wat fijn dat de reis goed is gegaan! En wat leuk om via je dagboek jullie bijzondere reis te volgen. Ik zal elke dag even kijken.
  Luka, heel veel plezier met het zwemmen met de dolfijnen.

  Groetjes,
  Danielle

 • angelique en de vandermeertjes

  Hai Luca en de rest van de Talstra’s
  Vandaag is het dan zover ….. het zwemmen met de dolfijnen !
  Wat ben ik jaloers , met dolfijnen zwemmen en lekker in de zee,mooi weer ,mooie stranden
  Allemaal leuke en mooie dieren . Wij zouden dat ook wel willen meemaken !
  Leuke foto’s ook ,zo zien we een beetje wat jullie zien en meemaken misschien ben je al bezig of al geweest of moet je nog maar we wensen je en jullie heel veel plezier en we wachten de verslagen en foto’s af .
  Groetjes van EASJ

 • Opa en oma Kemeling

  Luca en de rest (net als bij Ernst en Bobby),

  Leuke foto’s hebben we al gezien. Benieuwd hoe de echte dolfijntherapie gaat
  verlopen. Dat jullie het leuk zullen vinden twijfelen we niet aan!
  Een beetje jaloers op dat mooie weer zijn wij wel: het lijkt hier af en toe
  wel weer herfst …

 • Ingrid Boers

  Hallo Luca en fam.
  Wat geweldig dat jullie nu daar zijn, ik hoop voor jullie op een hele mooie tijd.
  Geniet ervan zo met zijn viertjes maar moet lukken als ik alleen al de mooie omgeving zie.
  Hartelijke groet, Alex, Ingrid, Lars en Marinde Boers

 • Gerry

  Hoi Luca, Ben je al gewend in jullie nieuwe appartement? Het went vast snel met een zwembad voor de deur en al die palmbomen. Morgen ga je dan eindelijk zwemmen met de dolfijnen. Dat zou ik ooit ook wel eens willen doen Luca. Dat lijkt me nou zo leuk! Heel veel plezier en geniet er lekker van daar in Curacao met papa en mama en Dionne. Groetjes van Gerry en Edgar, Sabrina en Iris.

 • Stichting Nicolette

  Lieve Luca en familie,
  Ik heb gelezen dat jullie een goede reis hebben gehad en al hebben genoten van het zwembad!
  Morgen gaat het dan echt beginnen…….de dolfijntherapie. Jullie hebben natuurlijk inmiddels gezien dat het niet ver lopen is naar het CDTC……dat is wel makkelijk. Ik wens jullie heel veel succes en ik ben benieuwd naar de verhalen van Luca! Lieve groet, Anne-Mieke Berkel

 • Marleen

  Hoi Luca,

  Ik vind het wel jammer dat ik niet stiekem in je koffer ben gekropen, wat een mooi zwembad met mooie blauwe kussens!
  Heel veel plezier en doe de groeten aan papa, mama en dionne.
  Groetjes Hennie, Marleen, merel en Bart

 • Jo en Gre Ket.

  Hoi Luca.
  Wij wensen je veel plezier als je gaat zwemmen met de dolfijnen.
  Groetjes aan papa en mama en Dionne
  Veel fijne dagen met elkaar.
  Groetjes Oom Jo en Tante Gre.

 • angelique en de vandermeertjes

  Hai Luca en Bianca,Johan en Dionne,

  Wat fijn dat jullie goed zijn aangekomen en dat ze in het vliegtuig eten hadden wat je lustte . Ook leuk dat er een film werd gedraaid. Heel bijzonder dat je al een klein hgedisje hebt gezien , volgens Ben en Monique zijn er ook leguanen , die zijn. Wat groter , heb je die al gezien ?
  Morgen ga je met de Dolfijnen zwemmen , we wensen je heel veel plezier en zijn benieuwd naar je avonturen en ervaringen . We houden de site in de gaten
  Groetjes van ons

 • mauri

  lieve luca heel leuk dat je gaat zwemmen met de dolfijn,ik hoop dat je alle dagen leuk gaat vinden.
  heel veel groetjes mauri.

 • Fam. Bronsveld, de buurtjes

  Hallo Luca en familie,

  Wat fijn dat jullie goed zijn aangekomen. Is het eindelijk zover. Ga er maar lekker van genieten met z’n allen.
  Groetjes Arjen, Wendy, Pieter en Fiene. De andere buurtjes.

 • Marjolein

  Lieve Luca,

  wat toevallig dat er zoveel blauw is daar: het wagentje waar je in zit, de ligbedden,
  het zwembad natuurlijk. Het lijkt wel of het speciaal voor jou gedaan is!
  Hele fijne vakantiedag vandaag nog!

  Liefs van Marjolein.

 • Opa en Oma.Kemeling.

  Luca, Dionne, Johan en Bianca,

  Goede reis gehad? We hopen dat het meeviel met ’t drinken enzovoort.
  Hebben jullie de dolfijnen al bekeken?
  Nogmaals veel plezier gewenst! Zal wel lukken met zo’n temperatuur, hotelverzorging
  en natuurlijk de dolfijnen!

  Opa en oma Kemeling

 • Fam. Langeveld

  Hallo Luca,
  Wij wensen jou en je ouders en zus een hele fijne tijd toe in Quracao. Wij zijn benieuwd naar al jouw belevenissen daar en zullen ze zeker volgen. Geniet ervan. Groetjes, Ruud, Lya en Marco Langeveld.

 • Opa en Oma.Kemeling.

  Hallo allemaal.
  Tweede poging om te versturen.
  Wij hopen dat de reis goed is gegaan, ga nu maar lekker genieten.
  Liefs van Pa en Ma.

 • Opa en Oma.Kemeling.

  Hoi Johan Bianca Dionne en Luca.
  Eindelijk is het dan zo ver en als de tijd klopt dan landen jullie over 15 minuten.’
  We hopen dat alles goed gegaan is.
  Geniet van alles wat jullie zien.
  Veel liefs van Pa en Ma.

 • Ramona Barendse

  Hallo allemaal,

  Heel veel plezier in Curacao! Ik ben benieuwd naar jullie verhalen.

  Groetjes Ramona Barendse (Boba)

  P.s. ik hoop dat de reis goed is verlopen!

 • De buurtjes Joop Marieke en Justin

  Hoi Luca, Bianca, Johan en Dionne

  Wat onwijs gaaf zeg!!!!! Heeeeel veeeel plezier daar en geniet ervan!!!

  Groetjes van de buurtjes van nummer 7

 • Frieda Reinier Joris, Sjors, Elena

  Luca en familie,

  Heel veel (leer)plezier. Ze hebben daar geen bos, maar wel heel veel dieren!

  Groetjes Joris Persoon en familie

 • Marjan

  Lieve Luca, Bianca, Johan, en Dionne,

  En dan is het nu eindelijk zover!!! Ik hoop dat jullie een goede vlucht hebben gehad, dat alles volgens de planning is verlopen?!
  En natuurlijk willen wij jullie een super fijne, leerzame en waardevolle tijd toewensen….succes met alles en geniet er vooral veel van!!!!!

  Groetjes Alwin, Marjan, Iris, Joost en Femke

 • Sayde

  Hallo Luca, ik kreeg vandaag een briefje met een snoepdolfijn…ik ben de mama van Robin, hij gaat elke dag me jou in dezelfde bus naar school. Wij zijn heel blij voor jou dat je deze reis en therapie in Curacao kan krijgen.
  Wij gaan zeker jou dagboek van Curacao via deze pagina volgen!

 • Marjolein en Patrick

  Lieve Luca,

  heel veel plezier op deze bijzondere reis!

  Liefs, Patrick en Marjolein

 • Esther

  Hoi Luca,
  Nu is het bijna zover he!!! De dolfijnen zijn maar een bofkont dat zo’ n grote dierenvriend met hun komt zwemmen hoor!
  Heel veel plezier met tijdens deze speciale vakantie.
  Groetjes peet, Esther en len

 • Jelske

  Lieve Luca,

  Ik wens je een hele mooie reis met het vliegtuig en doe de groetjes aan de dolfijnen!

  Liefs Jelske

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>