Dagboek Nicolette

Hier komt het dagboek van Nicolette

Hier komt het dagboek van Nicolette

Beste Lezers,

De voorbereidingen zijn in volle gang, we gaan woensdag 23 april met het gezin naar Curaçao om daar Dolfijn therapie te volgen. Natuurlijk hebben we er allemaal weer erg veel zin en toch is het ook nu weer spannend of de therapie ons weer zoveel positieve ontwikkelingen brengt als de vorige keren.

Nicolette is een meisje met Down Syndroom en inmiddels is onze kanjer alweer 8 jaar. Nicolette heeft 2 oudere zussen ( Gerda en Christine)  een oudere broer (Cees)  en een jonger broertje (Mart). Nicolette draait in ons gezin lekker mee, ze let iedere dag goed op haar picto bord die zij iedere dag samen met Gerda in orde maakt. Gerda is hier heel trouw mee en zo leert zij Nicolette ook spelende wijs welke dag het is en welke maand.  Tijdens de komende therapie in Curaçao willen we werken aan haar spraak, motoriek, zelfstandigheid en gedrag.

Wij zullen iedere dag onze belevenissen in het dagboek schrijven om jullie zo een indruk te geven wat er allemaal gebeurd tijdens therapie.

DSC_0327

zondag 27 april

Beste Lezers,

Inmiddels is het zondagavond hier in Curaçao en zijn we al aardig gewend aan het klimaat en het tijdverschil. Woensdagavond lagen we allemaal vroeg op bed na een goede vlucht hier naar toe. Wat hebben we er allemaal zin in en wat is het allemaal toch weer spannend. Wat zal de therapie ons dit keer brengen!!!!! Een  vrijdag zijn we even bij het CDTC (therapiecentrum) wezen kijken en even iedereen de hand geschud, heerlijk om iedereen weer te zien. Nicolette is er van overtuigd dat ze weer met Li-Na mag zwemmen, maar helaas is dat niet meer mogelijk. Karin en Heike hebben Nicolette uitgelegd dat er nu andere dolfijnen zijn en Nicolette dus niet met Li-Na zal zwemmen. Nicolette begreep het wel, maar vanavond toen ze naar bed ging zei ze toch nog: Nicolette met Li-Na zwemmen!!! Morgen moeten we om 7.30uur ons melden, dit is voor het intake gesprek. Nicolette zal iedere dag van 8.00uur tot 10.00uur therapie krijgen, dit vinden wij zelf erg prettig omdat ze dan nog lekker fit is. Ook kan ze dan gewoon ‘s-middags even naar bed (net als Mart en Teun…….en de rest slaapt ook in de schaduw op het strand).

DSC04141

 

Zelfs Cees en Mart kunnen genieten van de zonsondergang…!!!

 

 

maandag 28 april

Goedemiddag beste lezers,

Vanmorgen was het dan zover………..de eerste therapie dag van Nicolette!!! Om 6.00uur ging de wekker en was het tijd om op te staan. We hebben eerst ontbeten, ingesmeerd en alles klaar gemaakt om weg te gaan. Rond 7.15uur op weg naar het CDTC want we moesten vanmorgen om 7.30uur aanwezig zijn. Daar kwam ze hoor……..Ricarda (therapeute van Nicolette die ze de andere keren ook heeft gehad)en de stagiaire Annie, eerst werd er goed geknuffeld en daarna mocht Nicolette direct mee met Annie. Heel leuk, Nicolette zei direct: dag, ik ga zwemmen met Li-Na. Ricarda en wij zijn toen aan de picknicktafel gaan zitten en onze doelen besproken, Ricarda wilde weten  hoe het met Nicolette gaat en wat er zo allemaal is gebeurd de afgelopen periode. We hebben Ricarda vertelt hoe het met Nicolette gaat, hoe Nicolette functioneert en wat wij graag anders willen zien.

Na de binnentherapie kwam er een stralende Nicolette naar buiten in haar wetsuite, en ging ze heel graag mee naar het dock.                        Nicolette vertelde nog wel snel dat ze ging zwemmen met Papito! Oké, Papito is dus haar dolfijn de komende 2 weken!!                              Natuurlijk ging Nicolette direct het water in en het leek wel dat ze gewoon doorging waar ze 2 jaar geleden gestopt was.                                             Ze wist alles nog, van kusjes geven tot het vooruit  duwen aan haar voeten.                                                                                                                             Het was geweldig om te zien………zo blij, stralend en vertrouwd.

DSC_0056

Na de therapie in het water was het tijd om te werken op het dock, hier heeft Nicolette gewerkt aan de volgorde van picto’s. Daarna nog een keer het water in en ook toen was het weer één groot feest. Aan het eind van de therapie werd er met Papito nog goed geknuffeld en was het tijd om te gaan douchen. Nicolette heeft zich na het douche zelfstandig aangekleed en dat ging goed.

Met een stralende lach kwam Nicolette weer terug en was het tijd om samen met Ricarda te evalueren. Dat Nicolette het naar haar zin had gehad hoefde ze niet te vertellen, dat hadden wij allemaal goed gezien. Ricarda vond Nicolette zeker gegroeid, maar zag wel dat de zelfverzekerdheid van Nicolette minder was geworden. Nicolette vroeg een aantal keren een bevestiging aan Ricarda, dit herkennen wij ook bij Nicolette. De spraak, dit is toch wel de grootste handicap van Nicolette, wordt de komende 2 weken ook hard aan gewerkt.  Al bij al een mooie, emotionele en toch weer spannende eerste therapie dag achter de rug.

DSC_0089

 

dinsdag 29 april

Hallo beste lezers,

Vanmorgen zijn we weer op tijd op gestaan, om 7.45uur liepen we naar het CDTC om naar de therapie te gaan. Nicolette was weer heel enthousiast om naar Papito en Ricarda te gaan. Tijdens de binnen therapie is gewerkt aan de spraak, het onthouden van  én een stukje motoriek. Een klein voorbeeld hiervan is een soort van memory spel wat ze hebben gespeeld. Nicolette kreeg een kaartje met een plaatje erop wat niet klopte, bijvoorbeeld een meisje wat haar tanden poetsten met een kam. Ze moest daarna uit een bonenbak een kaartje pakken wat correspondeerde met elkaar, een meisje wat haar haren kamde met een tandenborstel. Nicolette moest eerst goed kijken op het plaatje en zeggen wat ze zag en wat er niet klopte. Wanneer je dingen hardop benoemt onthoud je het beter dan wanneer je het wel waarneemt maar het niet  zegt. Tijdens de binnen therapie heeft Ricarda ook gewerkt aan een stukje zelfstandigheid, het voorzeggen is altijd erg makkelijk, maar daardoor is Nicolette meer in de afwachtende houding.

Na de binnen therapie was het tijd om naar buiten te gaan……………geweldig om Nicolette in haar wetsuite vol trots te zien staan en te zien gaan naar het dock. In het water was het weer één groot feest, op haar rug voortgeduwd door de snuit van Papito, kusjes geven, op de buik door het water racen en Papito over een stok laten springen………alles vind ze even gaaf en mooi! Op het dock is er gewerkt aan het vragen aan andere personen (dit was in dit geval Annie en de dolfijntrainster) om bijvoorbeeld een bal, de stok enz. Nicolette vind het vaak moeilijk om vreemde mensen iets te zeggen of te vragen, dit komt omdat ze zelf doorheeft dat ze vaak moeilijk verstaanbaar is, hierdoor is ze een stuk zelfvertrouwen kwijt. Het valt niet mee als andere mensen altijd zeggen…….hé, wat zeg je? of sorry, maar ik versta je niet. Nicolette heeft dit zelf goed door en laat de antwoorden dan liever aan ons over dan dat ze zelf iets moet antwoorden.

DSC_0135

Nadat ze op het dock gewerkt had mocht Nicolette weer het water in en werd er weer heerlijk samen met Papito gezwommen.

Tijdens het evaluatie gesprek kwam naar voren wat er gedaan kan worden aan ongewenst gedrag. Nicolette was na de therapie met haar tas terug gelopen en ze deed iedere keer het hengsel in haar mond. Ricarda heeft 3 keer het hengsel uit haar mond gehaald en gezegd dat Nicolette dit niet mocht doen. Na 3 keer waarschuwen ging toch ook de 4de keer het hengsel in haar mond. Ricarda zei niets en haalde het hengsel uit de mond van Nicolette en negeerde haar volledig.   Nicolette keek beteuterd opzij, kreeg geen reactie van Ricarda, probeerde nogmaals het hengsel in de mond te doen en te kijken naar Ricarda………!!! Ricarda negeerde Nicolette nog steeds en dit vond Nicolette niet leuk. Het gevolg was dat ze het hengsel niet meer in haar mond deed en tegen Ricarda zei: kijk eens. Dus de tip naar ons toe was, met ongewenst gedrag mag je 3 keer waarschuwen en daarna negeren. Hier gaan we zeker mee aan het werk, ook al is dat weleens moeilijk doordat we met elkaar zijn. Het gebeurd best weleens dat er dan toch iemand er nog eens iets van zegt als Nicolette ongewenst taalgebruik of gedrag laat zien………maar we gaan ervoor!!!!!

Al bij al was het weer een leerzame ochtend en Nicolette heeft spelende wijs mogen leren. Wij gaan nu eten en daarna even rusten en genieten van het heerlijke weer. Ik moet wel zeggen dat we best veel wind hebben en in de ochtend is de lucht zwaar. Nu schijnt het zonnetje er weer een beetje doorheen en de temperatuur is warm!

woensdag 30 april

Hallo allemaal,

Vanmorgen om 7.50uur waren we  bij het CDTC, op naar de 3de therapie dag. Nicolette ging weer graag mee naar binnen om te werken met Ricarda. Tijdens de binnen therapie is gewerkt aan actie en reactie, dit werd gedaan door middel van een fles die gevuld moest worden met water maar bovenaan de fles was ook nog een trechter. Nicolette moest goed opletten wanneer Ricarda moest stoppen met schenken, dit ging een aantal keren fout doordat Nicolette wachtte totdat het water bovenaan de fles was………..helaas de trechter was nog vol waardoor het water op de grond kwam. Na een aantal keren ging het wel goed doordat ze zowel de fles als de trechter in de gaten hield. Ook is er geoefend met de betekenis van warm en koud……..dit haalt Nicolette erg makkelijk door elkaar. Ze hebben dit geoefend met twee bakjes water, het ene bakje was met warm  water en het andere bakje met koud water. Nicolette haalt dit erg makkelijk door elkaar en moest dit oefenen  door middel van haar handen in de bakjes te doen en benoemen of het warm of koud was. Een aantal keren ging dit goed maar een aantal keren gaf ze het verkeerde antwoord. Toen Nicolette het met haar ogen dicht moest doen gaf ze wel de juiste antwoorden. Nicolette zegt het dus ook zonder bij na te denken.DSC_0168

Tijdens de watersessie was het weer één groot feest in het water met Papito, Ricarda en Nicolette. Er werd geknuffeld, voortgeduwd op de surfplank en Nicolette wilde vandaag opnieuw met de snuit van Papito voortgeduwd worden onder haar voeten. Het is zo mooi en heerlijk om dat te zien. Ook Gerda, Christine en Mart mochten mee om op het dock te kijken. De dolfijntrainster Anouk vertelde alles wat ze maar wilde weten over Papito. Wat ze wel opviel was dat Li-Na een stuk kleiner was en dat Li-Na ook graag knuffelde maar dat Papito het wint op dit gebied is wel duidelijk!!

DSC_0199

Na het douchen wilde Nicolette alvast naar ons lopen maar Ricarda had gezegd dat ze moest wachten. Jullie begrijpen het al, Nicolette rende toch weg en werd terug gehaald door Ricarda. Ze nam Nicolette terug naar de plek waar ze wegrende en zei opnieuw dat Nicolette moest wachten. Nicolette keek Ricarda aan en ging er toch weer vandoor………..al lachend. Opnieuw werd ze teruggehaald en dit was de laatste waarschuwing, wanneer Nicolette opnieuw weg zou gaan was de maat vol en zou ze een hand moeten geven. Gelukkig drong het bij Nicolette door en besloot ze netjes te wachten op Ricarda. Ze kwamen samen terug wandelen, Nicolette zo trots als een pauw.

We hebben een leerzame ochtend gehad waar wij als gezin allemaal aan moeten werken, dit zal zeker in het begin niet meevallen. Je bent allemaal zo snel geneigd je te bemoeien met een ander, al is het vaak zo goed bedoeld. Het is vandaag feest, we vieren Koningsdag en alles is hier oranje en overal is er muziek en feest. Bij ons appartement is het op zich allemaal rustig maar bij Willemstad moet het een geweldige drukte zijn. We zijn er nog niet uit of we er heen gaan, we hebben vanmiddag eerst nog een workshop over belonen en bekrachtigen van 13.30uur tot 14.30uur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

donderdag 1 mei

Hallo beste lezers,

Vanmorgen alweer de 4de therapie dag, het is misschien niet te geloven maar de dagen vliegen voorbij hier. We waren net als de andere dagen weer om 7.50uur bij het CDTC en Nicolette ging weer met een brede glimlach met Ricarda en Annie naar binnen. Tijdens de binnen therapie is gewerkt aan de spraak en  succes ervaring vergroten. Nicolette moest picto’s zoeken die Ricarda verstopt had in verschillende binnen ruimtes van het CDTC. Nicolette vond haar eerste kaartje op een bank die in de hal staat, deze moest ze terug brengen en vertellen wat ze erop zag. Toen Nicolette het tweede kaartje ging zoeken keek ze eerst weer bij de bank, daar had ze immers haar eerste kaartje gevonden. Natuurlijk vond ze daar niets en moest ze verder gaan zoeken. Dit vind Nicolette best moeilijk en wij zien dit ook thuis in situaties/gesprekken terugkomen. Een klein voorbeeld hiervan is dat Nicolette tegen iedereen zegt hoe oud oma, de zussen, papa enz.  is, mensen vinden dit knap en zo ervaart Nicolette een succeservaring. Nu is het de kunst om dit uit te breiden zodat ze meer durft te gaan praten over andere onderwerpen en dat ze meer zal gaan ontdekken in ander speelgoed (nu is de I-Pad haar veilige speelgoed).

Na de binnen therapie was het tijd om te zwemmen met Papito. Op onderstaande foto’s is te zien dat Nicolette een keuze moest maken wat ze wilde doen met Papito. Ze mocht kiezen uit twee picto’s en deze  geven aan Papito. Het is en blijft heel belangrijk dat kinderen een keuze kunnen maken en dat je als ouders hier consequent mee om gaat. Wees duidelijk en wijk niet af van de keuze die het kind heeft gemaakt, ook al weet je dat de keuze (bijvoorbeeld wil je een appel of een banaan) niet altijd goed is. Hier leert het kind van en weet op een gegeven moment dat het goed en geconcentreerd moet kijken en bedenken welke keuze hij/zij maakt. In dit geval koos Nicolette voor de surfplank…………..goede keuze!!!

 

DSC_0246

 

DSC_0247

We hebben tijdens het evaluatie gesprek van Ricarda meegekregen dat we wanneer Nicolette iets wil wij geen genoegen meer mogen nemen met alleen het onderwerp (drinken, chips, I-pad) maar dat we heel consequent moeten zijn en hier hele zinnen van Nicolette verwachten. Nicolette vergeet makkelijk de kleine woordjes zoals: de, en, een, het enz. Ze weet het wel………maar…….!!!!! Wel zei Ricarda dat wanneer Nicolette spontaan iets vertelt wat nieuw is of wat ze heeft beleefd hoeven we dit niet van haar te verwachten, maar wel positief belonen en dat ze op deze manier haar gesprekstof gaat verbreden.

Uiteindelijk weer een nuttige ochtend gehad waar we mee aan de slag kunnen gaan. Vanaf hier iedereen de groetjes!

vrijdag 2 mei

Beste Lezers,

Bijna weekend, dat wil zeggen dat onze eerste therapieweek er op zit………….helaas! Vanmorgen om 7.50uur stonden we weer bij het CDTC en had Nicolette heel veel zin om met Papito te zwemmen. Tijdens de binnen therapie heeft Nicolette gewerkt aan haar geheugen dit door middel van een 7 tal verschillende blikjes en potjes met een voorwerp erin. Ze moest  één voor één de blikjes/potjes openmaken en dan vertellen  in een goede  zin wat er in het blikje/potje zat. Daarna de deksel er weer op en de volgende. Nadat ze alle blikjes/ potjes had opengemaakt en de voorwerpen had benoemd en weer had dichtgemaakt vroeg Ricarda aan Nicolette of zij kon vertellen wat er in de blikjes/potjes zat. Nicolette moest dit natuurlijk weer in een volledige zin doen en niet alleen het voorwerp benoemen. Er werd dus extra veel van haar gevraagd……….een goede zin en het juiste voorwerp. Rond 8.30uur kwam onze kanjer naar buiten met haar tas netjes in haar hand (leren om te zorgen voor je eigen spullen, papa/mama zijn geen pakezels) in wetsuite met een grote glimlach!

Wat was het weer een geweldig gezicht om Nicolette te zien in het water met Papito………..zoveel lol, haar lieve lach en zo geconcentreerd op Papito. Wij genieten hier iedere keer enorm van. Wat zal het ook weer bijzonder zijn als wij morgen gaan zwemmen met Papito (Familyswim).

DSC_0424

Op het dock is gewerkt aan de fijne motoriek, Nicolette vind het losmaken van haar broeksknoop vaak nog erg moeilijk en hier is aan gewerkt door middel van een touwtje en grote kralen. Ze moest eerst uit een zakje met een klein gaatje erin een kraal halen  en zeggen: dit is een rode/blauwe/ gele kraal en daarna moest ze proberen om de kraal door het touw te krijgen. Dit was nog best moeilijk en hierdoor was Nicolette minder geconcentreerd. Na een aantal keren lukte het haar wel en door de beloning die ze kreeg op het dock van de andere (Dolfijntrainster, stagiaire van het CDTC, Annie en Ricarda) werd Nicolette enthousiast en werd ze meer geconcentreerd waardoor het haar ook beter lukte. Deze oefening is ook goed  als voorbereiding van het schrijven.

DSC_0375

Tijdens het evaluatie gesprek was Ricarda erg positief over hoe Nicolette vandaag had gewerkt en wat ze hadden gedaan. Dat de watersessies goed verlopen dat zien wij zelf natuurlijk ook………..die zijn geweldig. We hebben het ook nog even gehad over het waarschuwen wanneer iets niet mag en hebben gezegd dat we niet naar 3 keer waarschuwen willen. We zijn bang dat Nicolette hierop gaat rekenen en pas bij de 3de keer stopt of reageert. We hebben dus afgesproken we waarschuwen 1 keer en daarna is het negeren of op non verbale manier haar te corrigeren  (net welke situatie het is).

We hebben als gezin een geweldige en bijzondere week achter de rug waar hier en daar een traantje is gelaten………..!!!! Vanaf een warm en relax Curaçao wensen we iedereen een heel goed weekend toe.

Liefs van ons allemaal…………

zaterdag 3 mei en zondag 4 mei

Beste lezers,

Even een kort overzicht van het weekend wat wij hier hebben gehad op Curaçao. Zoals we een vrijdag al hadden geschreven was het voor ons zaterdagochtend een speciale ochtend, namelijk de familyswim. Om 11.30uur moesten we aanwezig zijn met nog een aantal andere families. Heike vertelde ons in het kort een aantal regeltjes waar we ons aan moesten houden en toen was het tijd om de flippers te passen en met een zwemband naar het dock te gaan. Iedere familie zwom met de dolfijn waar hun eigen zoon/dochter therapie van heeft. Wij hebben dus met Papito gezwommen maar niet bij het dock waar Nicolette therapie krijgt. Het was weer een geweldige ervaring voor ons allemaal. Mart had ‘s-morgens al gevraagd  of het niet eng was en toen ik vertelde dat hij al eens eerder met een dolfijn had gezwommen kreeg hij hele grote en  verbaasde ogen. Hij met een dolfijn gezwommen……….? En vond ik dat toen leuk????? Nou hij heeft er van genoten………het was een geweldig gezicht. Hij bleef maar kusjes geven en mocht zelfs op de buik van Papito door het water gaan. Mart vond het dus totaal niet eng om te zwemmen met Papito. Nicolette vond het geweldig om dit aan de zijkant mee te maken en gaf ons aanwijzingen wat we moesten doen en als we het goed deden riep ze iedere keer: goed zo………echt goed gedaan!!! We hebben natuurlijk allemaal een kus gekregen, meegezwommen en geaaid. Het was een geweldig half uur waar we allemaal van hebben genoten. De rest van de zaterdag maar ook de zondag hebben we aan het strand gelegen en gezwommen. Jullie begrijpen het al……….we hebben ons zeker niet druk gemaakt dit weekend. Inmiddels is het zondagavond en staan de tassen weer klaar om morgen naar het CDTC te gaan voor de tweede therapie week. We hebben er allemaal weer veel zin en hopen dat het een succesvolle en leerzame week zal worden

DSC_0588

Hier dansen we met Papito en Kanoa

maandag 5 mei

Goedemiddag/avond beste lezers,

Vanmorgen mochten we weer voor de therapie naar het CDTC…….helemaal leuk! Nicolette heeft tijdens de binnen therapie gewerkt op een skippybal. Bij  bewegen en  evenwicht in samenwerking met taal daar heeft Nicolette een zeer goede concentratie voor omdat ze dan zichzelf goed aanvoelt. Dat is de reden dat Nicolette op een skippybal moest zitten en dan kreeg ze een kaartje in haar hand om daar een zin van te maken. Op ieder kaartje was een ander plaatje en moest er dus een andere zin gemaakt worden. Een voorbeeld hiervan is: een bloem op het plaatje.  Eerst zei Nicolette alleen: bloem. Ricarda zei dan: kan je dit ook in een goede zin zeggen of: sorry, wat zei je? Dan zei Nicolette: ik zie een bloem. Dit werd dan bekrachtigd door Ricarda en Annie.  Op deze manier wordt gewerkt aan verschillende zinnen en het uitbreiden hiervan. Je merkt bij Nicolette ook vaak wanneer je samen aan tafel zit en ze iets gaat vertellen dat ze niet echt geconcentreerd is, maar wanneer je met haar wandelt zij meer kletst.

Na de binnen therapie was het tijd voor de watersessie. In het begin waren alle dolfijnen eigenwijs en luisterde er niet één naar de dolfijntrainsters. Alle trainsters gingen van het dock en de dolfijnen werden genegeerd. Na een minuut of 5 ging iedere dolfijn weer terug naar het dock waar hun therapie kind al zat te wachten. Ze werden op dat moment allemaal een seconde of 10 genegeerd en daarna gingen ze aan het werk. Nicolette moest in goede zinnen alles vragen aan de dolfijntrainster, zoals: ‘Anouk mag ik de bal alstublieft’. Dit ging heel erg goed en Nicolette werd daar erg voor beloond!! Als je dan haar glimlach ziet!!!! In het water heeft Nicolette af en toe helemaal alleen gezwommen met Papito, Ricarda zwom natuurlijk wel mee maar ze had geen lichamelijk contact met Nicolette. Fijn dat Nicolette zich ondanks ze het geweldig vind met Papito zij ook zelfvertrouwen heeft om samen met Papito te zwemmen.  Ook op het dock is gewerkt aan zelf maken van zinnen na aanleiding  van een plaatje en dit ging erg goed.

Ook wij hadden tijdens het evaluatie gesprek nog een vraagje over het eten. Nicolette kan regelmatig wachten met het beginnen van haar eten. Ze zit dan een beetje rond haar heen te kijken en dan wanneer wij halverwege zijn begint zij met eten. Het gevolg is dat Nicolette dan nog volop bezig is met eten en wij allang klaar zijn. Een poosje wachten is op zich niet erg, maar soms duurt het zo lang dat wij als gezin toch echt willen eindigen. Dit willen wij heel graag veranderen……….maar hoe. Vanaf vandaag halen we het bord van Nicolette weg  wanneer we allemaal klaar zijn en de tafel gaan afruimen. Wij lieten altijd haar bord tot het laatst op de tafel zodat ze toch nog wat kon door eten. Ricarda heeft ons de tip gegeven om dit niet te doen en juist haar bord als eerste mee te nemen. Ze heeft net als iedereen de tijd gehad om te eten.

De eerste therapie dag van de tweede week achter de rug en weer genoeg tips mee gekregen…………!!!!

DSC_0810                                  DSC_0778

Dinsdag 6 Mei

Hallo allemaal,

Vanmorgen is er weer hard gewerkt met Nicolette bij de dolfijn therapie. Ricarda heeft gewerkt aan de prikkelverwerking van Nicolette door middel van een lucht druk vest. Nicolette haar prikkelverwerking is nog niet goed ontwikkeld, alles komt bij haar binnen en daardoor zit haar hoofd snel vol. Alles en iedereen ziet en hoort zij. Dit is natuurlijk erg vermoeiend als je niet kan filteren wat je ziet of hoort. Hierdoor is haar concentratie gauw verminderd. Haar diepte waarneming is moeilijk voor haar, een voorbeeld hiervan is dat wanneer zij haar ogen sluit en wij  haar rechter hand uitsteken zij  dit niet met  haar ogen dicht kan zeggen. Nicolette zie je regelmatig op haar vingers kauwen en dat is niet zachtjes maar dit doet ze erg hard. We gaan dit proberen op te lossen door het aanschaffen van een lucht druk vest, massage op haar lichaam door middel van haar in te smeren met een dikke crème (bijvoorbeeld de dikke Nivea crème),haar nog strakker toe te dekken wanneer ze naar bed gaat en ook uit bad vandaan haar met een stevige hand af te drogen. Pas wanneer haar evenwicht, het voelen en de prikkelverwerking goed ontwikkeld is kan zij verder groeien in haar spraak, spieren en het waarnemen.

DSC04225

Tijdens de buiten therapie is gewerkt aan haar oog/ hand coördinatie, ze heeft met krijt heel groot op de vloer Papito moeten schrijven door middel van punt naar punt letters te maken. Dit ging erg goed, ze keek goed en begon toen met krijt te schrijven. In het water was het dolle pret net als de andere dagen…….super als je beloning is dat je met Papito het water in mag om heerlijk te knuffelen, te zwemmen en voortgeduwd te worden op je surfplank of onder je voeten.

DSC_0442

Nicolette was vanmorgen zeer geconcentreerd bezig geweest en had haar lucht druk vest als heel fijn ervaren. Voor meer informatie over het drukvest kan je kijken op www.drukvest.nl  . Het was weer een indrukwekkende ochtend waar we veel van hebben geleerd en er nu ook puzzelstukjes in elkaar vallen………….!!!! Wat is het toch een bijzondere therapie en wat gunnen we ons meisje deze ontwikkeling maar ook al die andere kinderen die op de lijst staan van de Stichting Nicolette!!

woensdag 7 mei

Beste lezers,

Vanmorgen weer een zeer leerzame en vruchtbare ochtend gehad. Nicolette heeft tijdens de binnen therapie zeer geconcentreerd gewerkt. Ze moest uit een bak met zand een letter pakken en de letter in het zand schrijven en daarna op haar been. In het begin vond ze dit niet alles, op strand is er zand en dan ben je niet aan het werk met letters, dit werken met gevoel ging daarna wel erg goed. Ze heeft in totaal 28 minuten zeer geconcentreerd gewerkt met de letters. Wanneer ze de letter goed had benoemd, geschreven in het zand en op haar been dan mocht ze een zeer klein kraaltje pakken en die door een stokje steken. Dit ging super goed en Ricarda was meer dan tevreden en zei dat het mede kwam omdat ze het lucht(druk)vest aan had. Toen ze alle letters had gepakt moest Nicolette zeggen wat er stond, de letters lagen niet allemaal netjes naast elkaar, maar na twee keer kijken had Nicolette door dat haar eigen naam er lag…………echt top!!!

Tijdens de watersessie ging het ook helemaal super, Papito was zeer geconcentreerd met Nicolette bezig zodat er vandaag geen docktijd was. Alles wat Nicolette in het water wilde doen heeft ze zelf netjes gevraagd aan de dolfijntrainster en dit ging goed en duidelijk. Nicolette heeft de hele sessie met Papito gezwommen. Regelmatig mocht Nicolette alleen met Papito zwemmen, dat ging echt super. Je merkt dat Nicolette steeds sterker wordt in het water en de schoolslag zo automatisch gaat!!!! Op de surfplank gaat Nicolette iedere dag met een aardige vaart door het water, maar vandaag ging ze echt super hard. Ricarda vertelde ons tijdens het evaluatie gesprek dat Papito zelf aanvoelt of met welke snelheid Nicolette kan voortduwen………echt bijzonder en bijna ongeloofwaardig als je dit nog nooit heb meegemaakt. Grote prikkels vind Nicolette fijn, zoals dus hard door het water met de surfplank, onder de voeten (de druk onder haar voeten) voortgeduwd worden, een kus op haar mond (Papito drukt zijn snoet dan ook echt tegen haar aan). Zelf hadden we nog een vraag over het spoelen na het tandenpoetsen, dit vind Nicolette zo moeilijk en we krijgen het bijna niet voor elkaar dat ze haar mond spoelt na het poetsen, ze spuugt wel iets maar wanneer ze een glas water krijgt om te spoelen, dan slikt ze het gewoon door. Omdat het zo vanzelfsprekend is dat wanneer er vloeistof in haar mond komt zij moet slikken is spoelen en uitspugen voor Nicolette tegenstrijdig. We hebben de tip gekregen om dit samen met haar te doen en dat ze daarna een beloning krijgt………! We gaan er vandaag direct mee aan de slag. Nicolette haar gedrag zien we op één of andere manier veranderen, wanneer ze een andere  weg wilt nemen naar het strand dan vraagt ze het aan ons in plaats van gewoon weg rennen. Nog maar 2 dagen te gaan, echt zo jammer dat het zo hard gaat allemaal………….maar wat fijn dat we weer nieuwe ontwikkelingen zien.

DSC_0975

donderdag 8 mei

Beste lezers,

Vanmorgen om 7.50uur stonden we weer bij het therapie centrum voor de dolfijntherapie. Nicolette heeft binnen gewerkt met loco. De blokjes waren overal verstopt en ze kreeg iedere keer via een opdracht een aanwijzing waar ze het blokje moest zoeken. Dit deed ze heel erg goed en ging niet net als vorige week iedere keer terug naar een plek waar ze al een blokje had gevonden. Ook heeft ze aan verschillende medewerkers binnen het CDTC vragen moeten stellen, ook dit deed ze erg goed. Ze stapte overal naar binnen, zei eerst goedemorgen en stelde daarna de vraag om vervolgens te bedanken en gedag te zeggen. Wij waren vanmorgen thuis ook al bezig geweest met Nicolette. Ze moest aan papa, Gerda, Christine ,Cees en Mart vragen wat zij wilde eten. Daarna moest ze het aan mij doorgeven. Dit ging ook al zo goed……….en ze moet er toch redelijk wat onthouden!!! Tijdens de water therapie heeft Nicolette grotendeels samen met Papito gezwommen en natuurlijk blijft Ricarda dan wel op een afstand. Nicolette voelt zich super sterk samen met Papito, geweldig om te zien!!!! Er is maar kort gewerkt op het dock en ook hier heeft ze nogmaals loco gespeeld……….ze vond het erg leuk om te doen en was ondanks dat Papito op het randje van het dock haar aan bleef kijken erg geconcentreerd bezig.

 

DSC_0129 (2)

 

DSC_0144 (2)

Na de water sessie moet Nicolette altijd haar dolfijntrainster netjes bedanken door middel van een hand, aankijken en bedanken. Papito bedanken dat hoort er natuurlijk ook bij. maar dat vergeet ze echt nooit!!!!

vrijdag 9 mei

Hallo Beste lezers,

Vanmorgen voor de laatste keer dat we naar het CDTC liepen voor de dolfijn ondersteunde therapie van Nicolette. Met een raar gevoel vanmorgen al wakker geworden, we hadden al zoveel maanden naar de therapie uitgekeken en dan is het ineens voorbij!!!!! Ricarda, Annie en Nicolette zijn eerst naar binnen gegaan voor de binnen therapie………….en wat zien we hier op de foto……….met je vingers verven!!!! Met heel veel plezier en vol liefde heb je een dolfijn geverfd en de naam van Papito geschreven!!! Als we in Nederland zijn komt deze prachtige verf creatie in jouw slaapkamer te hangen!

DSC_0155 (2)

Tijdens de watersessie heb je op een groot vlot gezeten en Papito heeft jouw voortgeduwd onder je voeten. Op deze manier kon je zien wat Papito deed………….je vind het heerlijk die druk onder je voeten. Wat was het weer een bijzondere watersessie om voor ons als gezin te zien……..je hebt samen gezwommen, geknuffeld, op de surfplank door het water, de hoepel waar Papito door heen zwom en gedanst in het water. Op het dock hebben jullie met elkaar memorie gespeeld en dit ging weer super goed!!!!

DSC_0193 (2)

DSC_0189 (2)Na afloop een hele dikke knuffel gegeven aan Papito en toen moest je toch echt gaan douchen…….! Terwijl wij aan het wachten waren dat jullie terug zouden komen hoorden wij je regelmatig roepen: Papito, waar ben je? Papito, ik hou van je! Papito, ik kom terug!!! Nou, wij kunnen jullie wel zeggen dat we toen al met dikke ogen zaten……….pfff wat zijn we daar allemaal slecht in zeg……….afscheid nemen!!!!! Uiteindelijk kwam ze vol trots met haar mooie zelf geverfde schilderij, een prachtige foto van Papito en Nicolette en een dvd en fotosessie. We hebben de foto’s en dvd nog niet bekeken, maar het zal vast en zeker weer super professioneel zijn. Ja……………en toen was het dus echt zover…………afscheid nemen van elkaar na twee geweldige, bijzondere en leerzame weken!!!!! Vanaf hier willen wij nogmaals het team van het CDTC ontzettend bedanken voor hun liefdevolle inzet, hun luisterend oor en wat er allemaal bereikt is in deze 2 weken!!! Ook wensen wij uit het diepst van ons hart dat de Stichting Nicolette nog heel veel kinderen hier naar toe kan sturen de komende jaren en dat kunnen wij niet alleen………..daar hebben we uw steun bij nodig!!!!

Langs deze weg ook de lezers bedankt dat jullie ons wilden volgen via ons dagboek en hopelijk hebben jullie uit het dagboek tips kunnen halen!!!! Wij blijven hier nog even nagenieten van alles wat we hebben beleefd……….en dat is heel veel!!!

Heel veel liefs van Teun, Anne-Mieke, Gerda, Christine, Cees, Nicolette en Mart!!!!

 

DSC_0363 (2)

 

 

 

 

45 reacties aanDagboek Nicolette

 • ellyprins

  Mooi om jullie verhaal te lezen
  je begrijpt dan nog meer hoe waardevol het is.
  prachtig en hoop ook dat vele kinderen kunnen volgen
  net als eva.

  groetjes Elly Prins

 • Ank van Veen

  Lieve Nicolette en familie,

  Ik heb met veel plezier en herkenning het dag boek gelezen. Wat hebben jullie met elkaar weer veel geleerd en genoten van de dolfijn ondersteunende therapie.
  Ik hoop dat er nog veel kinderen, door jullie inzet, naar het CDTC kunnen gaan.
  Hartelijke groeten, Ank van Veen

 • oom Gerrit en tante Nel

  Lieve familie

  Wat hebben wij weer genoten van jullie mooie verhalen, geweldig wat Nicolette er allemaal weer heeft
  Geleerd, nu nog een weekje lekker genieten met elkaar!!!!!!
  Wij wensen jullie een hele goede vlucht terug!!!!!!!!

 • Familie Beijer

  Lieve familie,
  Geniet van de laatste dagen therapie. De tijd zal wel veel te snel gaan. Het zal niet meevallen of straks afscheid te nemen. Het is weer erg leuk om het dagboek te lezen. Knap, dat Nicolette het zo goed doet! En weer heel fijn voor jullie om tips te krijgen om Nicolette zo goed mogelijk te begeleiden.
  Wij gaan de komende dagen nog genieten van jullie dagboek.

  Succes!

  Liefs,
  Sjors, Astrid, Nora en Sepp

 • Stanley & Familie

  Ha familie van Berkel!
  Hier is dan (eindelijk) mijn berichtje. 😉
  Goed om te lezen dat het zo goed gaat daar!
  Ik heb er van genoten om je blog te lezen, en zal dat blijven doen!
  Geniet nog maar even van de mooie en leerzame momenten daar!
  Xx de Dijkhuisjes

 • Ramona

  Lieve Nicolette,

  Wat fijn om te lezen dat je het zo naar je zin hebt en ook dat je zoveel aan het leren bent! Volgens mij krijgen we een hele knappe Nicolette terug op school! Geniet maar van de fijne tijd met Papito en natuurlijk ook van het mooie Curaçao! Veel plezier nog, ook voor je familie!

  Liefs, Ramona

 • Fam den Uil

  Hallo lieve familie,

  Wat leuk om te lezen en te zien dat het weer zo goed gaat met de therapie. En dat Nicolette weer zoveel vooruitgang boekt. Het brengt bij ons ook weer een hoop herinneringen naar boven. Wat is het toch een fantastische plek daar. Jij hebt wel de grootste dolfijn Nicolette!!!!!en je gaat gewoon alleen met hem zwemmen knap hoor!!!! Zwemt Bonnie ook nog in het bad rond?? Geef haar dan een dikke knuffel van Lars. Geniet van jullie laatste week op deze zo bijzondere plek.

  Lieve groet JW Maud Jesper en Lars

 • Fam. Grootscholten

  Hoi allemaal,
  Wat ontzettend leuk om jullie belevenissen iedere dag te lezen. En we halen er ook allemaal tips voor Thijs uit!
  Heel veel succes deze tweede week en hopelijk vliegt deze week niet veel te snel voorbij….. En geniet er allemaal van, jullie verdienen het!
  Groetjes Wim, Esther, Thijs en Rens

 • fam de lijster

  lieve familie
  wat gaaf om jullie verhalen te lezen
  in 1 week tijd en dan al zo veel weer bijgeleerd,helemaal super
  voor komende week heel veel (leer) plezier
  geniet van jullie weekend
  voor iedereen de groetjes van rik-Petra-Yvonne-marloes en esther
  en we blijven jullie volgen!!!

 • Familie Arkesteijn

  Hoi allemaal,
  wat heerlijk om te lezen dat ook bij Nicolette weer successen te beleven zijn deze afgelopen week!
  Op naar de 2e week…..
  Nicolette, veel plezier met Papito en Ricarda!!
  groetjes van de familie Arkesteijn

 • fam de lijster

  lieve familie
  wat gaaf om jullie verhalen te lezen
  in 1 week tijd en dan al zo veel weer bijgeleerd,helemaal super
  voor komende week heel veel (leer) plezier
  geniet van jullie weekend
  voor iedereen de groetjes van rik-Petra-Yvonne-marloes en esther
  en we blijven jullie volgen!!!

 • Fam.Persoon

  Wat leuk om te lezen. Voor ons gaat nu ook echt op schieten. Wij hopen dat Eva er net zo van gaat genieten als Niciolette! Nog veel plezier en succes daar.

 • Fam hollemans

  Lieve fam, geweldig om weer te lezen wat voor stappen jullie weer nemen en hoe goed jij je best doet Nicolette super! Al weer een week voorbij wat gaat dat snel he.
  Geniet van jullie weekend en voor volgende week weer veel succes

 • fam. Brunt

  Hallo Allemaal,

  Wat leuk dat Nicolette weer dolfijn(e)therapie krijgt. Heerlijk om de verhalen te lezen en hoe goed ze er op reageert. Geniet er met z’n allen van!
  Liefs uit Aalten

  groetjes Maarten-Berlinda

  Lisa-Thomas en Eva Brunt

 • Johan, Bianca, Dionne en Luca

  Lieve familie Berkel,

  want fijn om te lezen dat het allemaal weer zo mooi en goed is!
  En… wat lezen we nu Nicolette, zwem je met Papito? Papito staat toch ‘bekend als spraakwaterval?’ O, o, Nicolette, dat wordt wat… als je dat na gaat doen, moeten papa en mama, Gerda, Christine, Cees en Mart straks nog hun vinger op gaan steken om ook nog een keer iets te kunnen zeggen! 🙂 Het is vast een gezellige boel, samen met Papito. Heel veel plezier en heel veel groetjes uit Nederland.

 • Leen de Ruiter

  Lieve allemaal, maar in het bijzonder Nicolette, ik vind het weer erg leuk om jullie verslagen te lezen en om met jullie mee te leven, het is ook fijn dat niet alleen Nicolette er weer nieuwe dingen leert, maar dat jullie ook handvatten aangereikt krijgen hoe met verschillende dingen om te gaan, zo las ik van het hengsel dat ze iedere keer in haar mond stak en na de derde keer werd ze genegeerd, leuk om te lezen. Ik hoop het met Jack ook eens mee te mogen maken.
  Nog een fijne week, ik blijf jullie volgen. Leen en Lia de Ruiter.

 • Sylvia

  Lieve Nicolette!
  Wat ben je ontzettend goed aan t werk zeg!!
  Veel plezier en succes met de therapie!
  Groetjes ook aan de rest van de fam!
  Dikke knuffel van Sylvia

 • Fam. Persoon

  Mooi, om te lezen. Voor ons gaat het nu ook opschieten. Hopen dat Eva er net zo van gaat genieten als Nicolette. Nog veel succes daar!

 • Fam. Poortvliet

  Hallo allemaal,

  Wat heerlijk om te lezen dat Nicolette weer zo geniet! Voor jullie allemaal fijne weken op Curacao!

  Groetjes,
  Martijn & Jessica, Kirsten, Daniëlle, Esmee en Vajèn

 • Oom Gerrit en Tante Nel

  lieve Familie

  geweldig om dit allemaal weer te lezen, wij wensen jullie nog heel veel
  leerzame dagen en veel plezier met elkaar!!!!!

 • peter en Angeliek

  Hallo allemaal,

  We wensen jullie een goede en leerzame tijd toe !!! SUCCES …..we volgen het dagboek

 • Fleur

  Mooi om jullie te volgen!! Geniet ervan, lieve groet Fleur

 • Koos en Annie van der Kruijk

  Heel veel succes en probeer er ook allemaal van te genieten!

 • Betty

  Lieve allemaal,
  Wat heerlijk om te zien dat jullie zo genieten en wat mooi dat Nicolette het zo goed oppakt!! Leuke foto’s.
  Dikke kusss Betty

 • Jac oline Berkel

  Hallo allemaal
  Wat fijn dat jullie een goede reis hebben gehad.
  Veel succes met de therapie.
  En geniet met jullie gezin.
  Lieve groetjes van Tante Jacoline en Ome Jan.

 • Juliette Spies

  Wat een prachtige foto van Nicolette! Geniet van alles en van een nieuwe dolfijn 😉 en op naar nieuwe stapjes in de ontwikkeling!
  Lieve groet, Juliette

 • janneke coenradie

  Lieve Familie,

  En hele mooie en leerzame tijd toe gewenst!
  ik blijf jullie via het dagboek volgen.
  Succes!!!

  Lieve groet Tante Janneke

 • Wim, Esther, Thijs en Rens

  Lieve Nicolette en de rest van de fam,

  Wij willen jullie heel veel plezier en succes wensen de komende twee weken! Wij zijn heel benieuwd naar jullie belevenissen en zullen het dagboek dan ook zeker volgen!!!
  Nicolette, een hele dikke knuffel van Thijs en iedereen de groetjes van Wim, Esther, Thijs en Rens

  • Super cool! I was doing a layout of our home remodel and had more pics than I knew what to do with. I did something similar to this! I attached a 6.5 x12 piece of paper to the center of my layout by scoring the paper at .5 and running adhesive down the edge on the back side. I attached it and used the sew along down the edge for added interest. It created an additiona page within the page. Then I scrapped my page with the addition closed. Then I opened it to add addiniotal pictures on the back. My husband thought that it was pretty cool!

  • That is almost a crime you have not thought to use that beautiful mantel till now. Have mom scold you when she gets off the pot.Bliss

  • This bit: ‘feet crunched on shining, slippery slate flakes as I gasped the final rise of the Miners Track’ Just so! Gorgeous!!! beware the lurking glimpse-poem!!feet crunched onshining slip-pery flakes as Igasped the finalrise of the Miner’s Trackor (more conventional, but no less good for that):feet crunchedon shiningslippery flakesas I gaspedthe final riseof The Miners’ Track

  • This was a really … This was a really really good review. Well done. Also, I’m sold. Just ordered my AT&T Note… can’t wait Was this answer helpful?

  • Eu também tenho zumbido e comecei a senti-lo depois da adolescência, pelo menos foi quando o percebi de verdade. O meu parece uma panela de pressão chiando e na época eu lembro que ficava perguntando à minha mãe se ela ouvia também “a panela da vizinha” kkkkk. Pois é…

  • It’s like you’re on a mission to save me time and money!

  • It's useless, because you can still bribe someone with junk bonds as with regular bonds. You just give them a bit more. The real problem is even having ratings at all. the government should not sanction, license and prevent competition with these ratings. The market should set the value of the instruments. A bad signal is sent to retail investors when the government in effect ends up telling people how risky things are. Let them judge on their own.

  • I’ve spent most of my 50 years overthinking things and the last 5-10 trying to stop, lol!Though it’s still a battle, I seem to sleep better now!Thank you for this, dear friend!alan

 • Oom Gerrit en Tante Nel

  Lieve Fam Berkel

  wij wensen jullie een hele goede vlucht en een fijne vakantie,
  wij zullen jullie blijven volgen!!!

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>