Dagboek Nora 2013

Dagboek Nora

CCF05042013_00000

Wij kijken er ontzettend naar uit om te starten met de dolfijnondersteunende therapie voor onze dochter Nora! Nora is onze lieve en vrolijke dochter van 7 jaar oud. Nora is geboren zonder schildklier (Congenitale Hypothyreoïdie). Hierdoor heeft ze een ontwikkelingsachterstand, een slechte motoriek, lage spierspanning en een mindere concentratie. Daarnaast is Nora slechthorend en daarom draagt zij hoortoestellen. Nora zit op de mytylschool De Piramide in Den Haag. Ze heeft het daar ontzettend naar haar zin. Verder houdt Nora van ballet, zwemmen en computeren. Wij zijn blij en dankbaar, dat Nora voor de tweede keer deze therapie via Stichting Nicolette mag gaan volgen. De vorige keer (2010) overtrof de therapie al onze verwachtingen. Nora is toen ontzettend vooruit gegaan in haar ontwikkeling en heeft al het geleerde vast kunnen houden. Wij hopen, dat Nora ook deze keer weer veel gaat leren!

Groeten,

Sjors, Astrid, Nora en Sepp Beijer- van Veen

 

26, 27 en 28 april

Op tijd kwamen wij vrijdagmorgen (met dank aan Tante Susanne) aan op Schiphol. Jullie kunnen zien, dat wij voldoende spullen bij ons hebben!Wij hebben een prima vlucht gehad naar Curaçao. Nora en Sepp hebben onderweg geslapen, dus Sjors en Astrid hebben zelfs tussendoor een filmpje kunnen kijken. Aangekomen hebben wij ’s-avonds snel onze spullen uitgepakt, bij het zwembad gegeten en toen naar bed.

Zaterdag gelijk naar het zwembad. Heerlijk! Sjors heeft tussendoor boodschappen gedaan en kwam daar Guus Meeuwis tegen. Leuk! In de middag heeft het flink geregend. Wij hebben toen rustig aan gedaan in ons huisje. Toch nog even naar het strand en Astrid en Sepp hebben zelfs in de regen gezwommen. Nora wou alleen kijken.

Vandaag (zondag) heerlijk weer. Wij hebben de huurauto opgehaald en toen gelijk doorgereden naar het CDTC (Curaçao Dolphin Therapy Center). Daar kregen wij onze informatiegids. Nora gaat morgen starten met therapeut Merel en dolfijn Chabelita! Nora is super blij om weer met hen aan de slag te gaan. Ze kan niet wachten (en wij ook niet!). Wij moeten wel vroeg ons bed uit: de therapie staat om 08.00 uur gepland! Morgen laten wij jullie weten hoe de therapie is verlopen.

Wij hebben vandaag een kort rondje gemaakt met de auto. Daarna naar het strand gegaan. Wij genieten erg van het mooie weer en van elkaar. Tot nu toe hebben wij hebben rustig aan gedaan, zodat Nora fit is morgen. Nu snel naar bed: morgen gaat het dan eindelijk echt beginnen!

SchipholSamen zwemmen!Naar het strand!

 

Maandag 29 april

Vanmorgen was het eindelijk zover. Om half acht (best vroeg) mochten wij ons melden bij het CDTC. Het was super leuk om Merel weer te zien! Nora en Sepp werden meegenomen om te spelen. Sjors en Astrid hebben eerst een gesprek gehad om alles door te nemen. Merel wilde vooral weten hoe het met Nora gaat (thuis, op school en de interactie met Sepp bijvoorbeeld) . Na een half uurtje kwam Sepp terug en ging Nora starten met de therapie. Eerst binnen werken en daarna kwam ze in haar wetsuit naar buiten! Het was toch wel weer spannend. Wij hoopten natuurlijk, dat Nora zo het water in zou gaan, maar je weet het maar nooit….. Gelukkig ging het prima. Nora genoot zichtbaar en koos stoere activiteiten: Chabelita over de stok laten springen en ook het surfboard! Dit deed zij de vorige keer pas aan het einde van de therapie. Merel heeft vandaag zich met name gericht op de spraak. Nora moest vragen stellen en soms ook iets uitleggen. Dit vindt ze best moeilijk. Ook heeft Nora de neiging om snel “ja” te zeggen, terwijl ze niet altijd weet wat er gevraagd wordt. Zodra Nora zich niet concentreert gebeurt dit nog wel eens. Het lukt Nora vandaag wel goed om snel weer op te letten en de draad op te pakken.

Chabelita steekt zijn tong uit.Heerlijk!Springen!

Wij zijn natuurlijk ontzettend trots op Nora. Ook heeft Sepp het super gedaan. Hij ging vandaag zo mee voor de kids club. Dat hadden wij niet verwacht, maar hij deed het zomaar! Hij heeft het erg leuk gehad. Lekker gespeeld en naar de boot gegaan met een glazen bodem, zodat hij de vissen kon bekijken. Hij was zo trots toen hij ons daar later een rondleiding gaf!

Om half elf was er nog een informatiebijeenkomst. Daarna een rondje door het Sea Aquarium en toen zat het erop voor vandaag. Wat een topdag!

Iedereen alvast een leuke (laatste) koniginnedag gewenst! Hier wordt de kroning ook bekeken en gevierd!

Dinsdag 30 april

Koninginnedag en de kroning gaan hier niet ongemerkt voorbij. Vandaag was heel Curaçao oranje! Vanmorgen vroeg gelijk even TV gekeken, daarna door naar het CDTC. Nora werd binnen omgetoverd tot een koningin inclusief kroon. Nora heeft het camera / film team ook mooi geschminkt (was een oefening om Nora ook bij vreemden haar zelfvertrouwen te laten groeien).

De kroning op TVKoningin Nora

Vandaag mocht Sepp mee naar het dock. Hij vond het erg spannend, maar ook leuk. Hïj heeft geholpen met de ring aangeven en heeft Chabelita geaaid. Tijdens de docktijd (oefenen op het vlot) heeft Sepp ook meegedaan. Een spelletje memory. Vervolgens heeft Merel met Nora en Sepp geoefend om overal een verhaaltje bij te vertellen. Nora vond dit erg moeilijk, maar ze heeft haar best gedaan. Chabelita was vandaag erg ondeugend, af en toe zwom ze even weg. Gelukkig kwam ze na roepen van Nora, Sepp en de crew tot grote hilariteit weer terug. Chabelita heeft veel met Nora gezwommen, maar ze hebben ook veel stoere kunstjes gedaan. Het is voor ons geweldig om te zien. Nora geniet ook zichtbaar van de therapie. Ze straalt helemaal. Ook vandaag aandacht voor aan- en uitkleden. Dit vindt Nora erg moeilijk. Als ze geconcentreerd is, lukken de makkelijke dingen wel, zoals slippers uit, korte broek aan/ uit, zwembroek aan/uit, maar moeilijke kledingstukken (t-shirt, jurkje) lukt nog niet. Er wordt hier hard aan gewerkt. Al met al weer een goede therapiedag.

Wat is Chabelita lief!Oefenen op het dock

Na de therapie lekker gezwommen en toen even uitgerust. Vanmiddag zijn wij naar Willemstad gegaan om Koninginnedag te vieren. De hele stad stond op zijn kop. Voor de kinderen was Nieuwestraat erg leuk. Spelletjes, schminken, muziek, wij hebben genoten. Er was een echt “oranjegevoel”, zowel bij de lokale bevolking als bij de Nederlanders.

Bedankt voor alle leuke reacties op ons dagboek! Erg leuk om te lezen!

Eendjes vangenKleurenTop!

 

Woensdag 1 mei

De derde therapiedag alweer! Nora had er weer helemaal zin in vandaag. Ze is gelijk gestart met oefenen in de (prikkelarme) ruimte binnen. Ze heeft hier zand en bonen moeten scheiden met behulp van trechters, bakjes, zeefjes etc. Hierdoor kon Nora laten zien wat ze zelf al aan plannetjes kan bedenken. Het was voor Nora een leuke, maar ook moeilijke oefening. Het valt Merel ook op, dat Nora weinig kracht in haar armen en handen heeft. Zo heeft Nora te weinig kracht om bijvoorbeeld haar knoop van haar broek dicht te doen. Ook de oefening met het zand en de bonen is fysiek zwaar voor haar. Nora mocht vanmorgen van Merel een zonnebril uitzoeken. Ze is er erg blij mee. Deze kon ze gelijk in het water op.

Het zwemmen met Chabelita was weer geweldig. Nora kletst volop tegen haar en geeft “haar” dolfijn ook complimentjes ☺. Tijdens het oefenen op het dock is vooral gewerkt aan de mondmotoriek. Nora houdt niet van prikkels in haar gezicht. Ook zijn haar spieren rondom haar mond nog erg slap. Hierdoor heeft Nora ook wat moeite met eten (ze neemt van kleine hapjes en doet er lang over).

Na afloop van de sessie kregen Sjors en Astrid van Merel ook een aantal tips. Wij kunnen thuis haar handen trainen door met stressballetjes spelletjes te doen. Ook is het beter om een elektrische tandenborstel te gaan gebruiken, zodat de spieren in en rond haar mond geprikkeld worden. Ook kunnen wij een thermometer tekenen om met Nora te bespreken hoe ze zich voelt. Dit wordt nu bij de start van de therapie ook gedaan en hierdoor kan Nora aangeven hoe ze zich voelt (blij / boos / verdrietig) en dit uitdrukken in een cijfer. Hopelijk leert Nora hierdoor wat meer haar emoties te tonen.

Al met al allemaal super bruikbare tips. Hiermee zijn wij vandaag gelijk mee aan de slag gegaan. Nora gaf aan, dat vandaag haar dag een 10 was! Alles was leuk zei ze: vooral het zwemmen met Chabelita, de nieuwe zonnebril, zwemmen en de komst van tante Susanne en oma gaven de doorslag.

Ook Sepp heeft het leuk gehad. Hij is vanmorgen weer mee gegaan met de broertjes en zusjes van de therapiekinderen. Hij heeft gepuzzeld en hij mocht het flamingoverblijf in om de flamingo’s te aaien. Helemaal leuk!

Vanmiddag zijn tante Susanne en oma aangekomen. Wij zijn naar het vliegveld gegaan en ze opgewacht. Het leek wel of wij elkaar maanden niet hadden gezien, zo enthousiast reageerde de kinderen (en wij). Het is erg bijzonder, dat wij met elkaar de komende dagen kunnen doorbrengen.

Chabelita kan zingen!

Chabelita kan zingen!

Wat is Nora stoer!

Wat is Nora stoer!

Hard werken op het dock.

Hard werken op het dock.

Donderdag 2 mei

Hallo allemaal!

Vanmorgen zijn wij weer vroeg op pad gegaan. Wij hebben aardig ons ritme gevonden. Half 7 gaat de wekker, ontbijten en dan naar het CDTC. Na afloop van de therapie even uitrusten voor Nora en Sepp en daarna hebben wij nog de hele middag voor ons. Heerlijk!

De therapie ging weer super. Nora wordt alleen nog maar enthousiaster. Nora gaf de dag vandaag een 8 op de thermometer, want haar tand is eruit gegaan! Gelukkig hebben ze op Curaçao ook een tandenfee…..

Er is weer gewerkt aan emoties tonen (door middel van gezichten trekken in de spiegel, maar ook plaatjes bekijken van kinderen die blij / boos / verdrietig zijn). Verder heeft ze binnen een parcours gedaan om de spieren te trainen. Het is voor Nora erg hard werken, maar ze geniet er ontzettend van.

In de spiegel oefenen met emoties.

In de spiegel oefenen met emoties.

Chabetlita duwt het surfboard door het water.

Chabetlita duwt het surfboard door het water.

Sepp is weer mee gegaan voor het broertjes- en zusjes programma. Hij heeft een piratenspeurtocht gedaan door het sea aquarium en daarna is hij naar de zeeleeuwenshow gegaan. Hij heeft genoten! Het is erg fijn, dat er ook zoveel aandacht is voor Sepp. Hij verdient dit ook en voor ons is het fijn, dat wij rustig naar de therapie kunnen kijken. Sjors en ik proberen ook al gelijk zoveel mogelijk alle tips mee te nemen. Zo wijzen wij Nora erop, dat ze iemand aan moet kijken als diegene tegen haar praat. Ook proberen wij te stimuleren, dat Nora zoveel mogelijk zelf doet. Denk aan: aankleden, in de auto stappen zonder hulp, zelf insmeren met zonnebrandmiddel etc. Dit is best wel lastig, want alles gaat zo langzaam. Maar goed, wij nemen de tijd, zodat zij zelf steeds makkelijker alles kan doen.

Lekker gek doen na afloop van de therapie. Gitaar spelen met de zwemvliezen.

Lekker gek doen na afloop van de therapie. Gitaar spelen met de zwemvliezen.

Vanmiddag met tante Susanne en oma op stap geweest naar Shete Boka (de zeven inhammen). Hier zie je de zee met flinke kracht tegen de rotsen slaan. Erg mooi gebied. Daarna naar de baai “Grote Knip”. Wat is Curaçao toch een heerlijk eiland.

Boca Pistol

Tot morgen!

Vrijdag 3 mei

De eerste week therapie is alweer voorbij. Wat gaat de tijd snel. Nora heeft vanmorgen weer hard binnen geoefend met het maken van woordjes. Ook Rebecca moest oefenen, want die is Nederlands aan het leren. Nora vond het erg leuk om haar te helpen en zelf was ze hierdoor ook aan het oefenen. Het starten ging goed, naarmate de oefening langer duurde, wordt Nora minder geconcentreerd. Nora loopt soms vast en dan pakt Merel de “berenkaart” van Nora erbij om de stappen: stop / denk / doe / check. Deze kaart gebruiken wij al in Nederland en Merel gebruikt deze methode ook af en toe, heel fijn.  In kleermakerszit zitten, helpt Nora om een actieve werkhouding aan te nemen (Nora gaat anders snel hangen of leunen op haar armen).

De watersessie was weer fijn. Chabelita was wel erg ondeugend en zwom af en toe weg. Nora heeft de sessie afgemaakt met Bonnie (moeder van Chabelita) en Nubia (zusje van Chabelita). Op het dock weer oefeningen gedaan voor de mondmotoriek.

Nu is het weekeinde. Zondag hebben wij de family swim, daar kijken wij erg naar uit. Nora gaat ons aanmoedigen. Sjors, Astrid en Sepp mogen met de dolfijnen gaan zwemmen.

Wij lezen iedere dag met de kinderen het dagboek en kijken naar de foto’s. Dit vinden ze erg leuk. Ook lezen wij de berichtjes voor die achter gelaten worden. Nora vindt het super leuk.

 

Nu wil Nora zelf iets schrijven. Speciaal voor haar klas:

groet jongens en meisjes nina anke liesbeth

hoe is het leuk in de klas van groep 3

hier is het heel eg leuk 

wy gaan naar stad

ik zwem met de dolfijn

ik vit haar soo lief

nora 2013

 

Sepp wil graag ook iets vertellen:

Oma komt hier slapen.

Ik heb bij Rens al foto’s gekeken van de dolfijnen.

Nog twee nachtjes slapen en dan mag ik ook zwemmen met de dolfijnen.

Ik ben bij de zeeleeuwen geweest. Ik ben op vakantie. Spelen bij het zwembad is leuk. Ik mis Snuffie wel.

Kus van Sepp voor iedereen.

Met de ringMondoefeningen

 

Zaterdag 4 mei en zondag 5 mei

Wij hebben genoten van het weekeinde. Zaterdag hebben wij rustig aan gedaan. Lekker gezwommen en naar het strand geweest. Vandaag stond de Family Swim gepland! Sepp was de dagen aan het aftellen. Hij had er zo’n zin in!

Vanmorgen weer vroeg bij het CDTC. Wij kregen een uitleg en daarna mochten wij het water in. Wat ontzettend geweldig! Wij hebben gezwommen met Chabelita. Ze was super vrolijk en had er erg veel zin in. Wat is een dolfijn toch een bijzonder dier. Sepp heeft ook genoten. Hij heeft samen met Sebastiaan van het CDTC gezwommen. Hij vond het erg spannend, maar deed het toch! Het leukste vond hij, dat Chabelita over de stok ging springen, de geluidjes die Chabelita kan maken en het aaien. Het half uur vloog om en na een laatste kus en veel zwaaien zat het er alweer erop. Sepp kust Chabelita.

P5051549

Vanmiddag zijn wij naar de struisvogelfarm gegaan. Daar mochten wij een safari doen. Het was erg leuk en gezellig. Helaas is tante Susanne alweer terug naar huis. Gelukkig is oma Ank er nog wel. Oma blijkt erg stoer. Ze heeft al een zeester en een zeekomkommer vastgehouden in het Sea Aquarium en vandaag heeft ze de struisvogels gevoerd! De kinderen genieten net als wij volop.

Tussendoor hebben Astrid en Nora naar de voetbal gekeken en zo vanuit Curaçao kunnen zien, dat Ajax kampioen is! Papa en Sepp hadden wat betreft de voetbal een mindere dag. Gelukkig is de sfeer er niet minder om.

P5051712P5051729

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit weekeinde vallen ons opeens vorderingen van Nora op. Zo is ze uit zichzelf het zwembad ingesprongen, uit het zwembad geklommen (zonder hulp!), ook ging ze vandaag op de schouders van Astrid staan (wat een stuntvrouw) in het zwembad. Ongelofelijk, dit heeft ze nooit eerder gekund / gedurfd. Wij zijn erg verrast door deze ontwikkelingen. Verder valt op, dat ze regelmatig zegt: “ik doe het zelf wel”. En ze loopt bij ons vakantiehuis moeilijke trappen los, zonder leuning! Dit terwijl ze aan het begin van de week op de trappetjes op handen en voeten naar boven ging of onze steun zocht. Wat geweldig, hè?

Morgen start de tweede therapieweek. Wij houden jullie op de hoogte.

Maandag 6 mei

Vandaag weer gestart met de therapie. Nora had er erg veel zin in. Ook Sepp had zin om te gaan spelen met de andere kinderen. Hij heeft een vissenspeurtocht gedaan in het Sea Aquarium en geverfd.

Binnen heeft Nora een spel gedaan. Ze moest kaartjes in de juiste volgorde zetten. De concentratie was goed. Ze heeft drie reeksen achter elkaar gedaan. Ook de thermometer werd weer gebruikt: Nora gaf een tien! Ze had een leuk weekeinde gehad en heeft hier veel over verteld.

Helaas begon het te regenen bij de start van de dolfijntherapie. Niet een klein beetje: een echte tropische regenbui. Voor Nora eigenlijk gelijk een goede oefening. Ze heeft een hekel aan water (spetters) in haar gezicht. Ze zei in het begin tegen Merel: “Chabelita is een beetje moe en ik ook, dus zullen wij stoppen?” Gelukkig trapte Merel daar niet in. Nora kreeg een petje te leen, waardoor ze niet veel spetters meer in haar gezicht kreeg en vervolgens hebben ze een super goede sessie gehad. Nora is als langste in het water gebleven, wij zijn natuurlijk erg trots! Ook Nora kwam extra trots uit het water. Chabelita had geen last van de regen. Ze was weer erg lief en enthousiast. Na afloop heeft Nora een lekkere warme douche genomen en werd heerlijk in de handdoeken ingepakt. Tussendoor is er niet gewerkt op het dock in verband met de regen. Dit is na afloop binnen gedaan. Nora heeft vandaag weer hard gewerkt. Wij merken aan alles, dat haar zelfvertrouwen groeit. Hierdoor doet Nora meer zelf en durft ze meer, een goede ontwikkeling!

Wij hebben veel bewondering voor het team van het CDTC. Ze zijn betrokken, nemen alle tijd en werken heel goed samen. Vandaag kwam Marco (programma directeur) naar ons toe om uit te leggen hoe de sessie er nu ondanks de regen eruit komt te zien. Ook wordt er continu gekeken naar de dolfijnen en de therapiekinderen of de watersessie door kan gaan. Het allerbelangrijkste is het enthousiasme van het team tegenover de kinderen. Fantastisch.

Tropische regenbui!

Tropische regenbui!

Als laatsten nog in het water om plezier te maken met Chabelita.

Als laatsten nog in het water om plezier te maken met Chabelita.

Trots!

Trots!

 

Dinsdag 7 mei

Hallo allemaal,

Hier een stukje geschreven door oma Ank.

Wat ben ik blij, dat ik deze week in Curaçao ben. Eerst meegevlogen met Susanne, die als purser aan het werk was bij de KLM. Twee dagen met beide dochters naar de dolfijntherapie van Nora kijken is fantastisch. Wij zijn lekker uit eten geweest en hebben leuke dingen met elkaar gedaan.

Het is leuk en bijzonder om Nora, Sjors, Astrid en Sepp hier te zien stralen! Ze hebben het heerlijk met elkaar. De mensen van het dolfijn therapie centrum zorgen heel goed voor Nora, maar ook voor de ouders en Sepp. Er wordt ons veel uitgelegd en de ouders krijgen veel praktische adviezen mee, die ze thuis kunnen uitvoeren.

Ik weet nog goed, dat (opa) Wim een paar jaar geleden thuis kwam van een controle van het AMC (ziekenhuis). Hij vertelde, dat de kinderarts had gezegd, dat Nora in haar leven overal erg haar best voor moet doen. Bij alles wat Nora moet leren of doet, loopt Nora (bij wijze van spreken) bergopwaarts, terwijl anderen gewoon een vlakke weg kunnen bewandelen. Alles kost dus veel meer moeite en energie. Niks gaat vanzelf bij haar, zei hij. Wim vond dat heel erg voor haar en nam zich toen voor om er altijd voor Nora en Astrid te zijn. Wat zou hij trots zijn, hoe wij nu met elkaar voor Nora zorgen. Hier hoorde ik het Merel met iets andere woorden ook zeggen. Met veel geduld en doorzettingsvermogen moet Nora alles aangeleerd worden.

Wat ik deze week best moeilijk vond om te horen is, dat Nora zoveel problemen heeft met haar mondmotoriek en hierdoor ook niet makkelijk eet. Ze kan niet benoemen, waar een stokje haar tong aanraakt (begin, midden en einde). Horen jullie mij zeggen: “Nora wel je korstjes brood op eten hoor!”, “Nora, probeer eens niet zo te knoeien!” en “Nora door eten, wij zijn allemaal al klaar!”. Ook ik leer dus veel hier. Om dit te oefenen heeft Nora vandaag een oefening gedaan met pindakaas. Dit werd op haar lippen gesmeerd en moest ze gericht aflikken. Dit is nog heel erg moeilijk voor haar.

Astrid gaat thuis proberen Nora op een matje te zetten om haar op die plek te laten aan- en uitkleden. Het is de bedoeling, dat Nora op die vaste plek beter haar concentratie vast kan houden en beter op gaat letten hoe ze dit moet doen. Tijdens de therapie werkt dit hier ook goed.

Vandaag was het weer leuk om te zien, hoe Nora geniet in het water met Chabelita. Nora ging vandaag zelfs alleen met de dolfijn door het water! Dit is goed voor haar spierkracht en zelfvertrouwen.

Ik ben blij, dat ik iedere morgen kan kijken naar het oefenen en zwemmen met dolfijn Chabelita. Ook het luisteren naar de therapeuten is erg leerzaam. Morgen nog één keer kijken en dan ga ik naar huis. De jongelui zijn er dan nog een paar dagen en kunnen nog fijn genieten van Nora’s stralende lach in het water. Sepp geniet ook volop van alle dieren en spelletjes die ze hier met hem doen. Wat ben ik blij, dat Stichting Nicolette dit mogelijk maakt en zoveel kinderen met een beperking hier heen kan laten gaan. Ik ga zeker met een aantal vrienden en vriendinnen op 1 juni meefietsen. Wij moeten met z’n allen het prachtige werk van Stichting Nicolette blijven steunen.

Heel veel liefs en nog bedankt voor de lieve reacties op de site.

“Oma” Ank van Veen

Alleen met Chabelita zwemmen!

Alleen met Chabelita zwemmen!

 

Stralend!

Stralend!

Op de pondjesbrug in Willemstad.

Op de pontjesbrug in Willemstad.

Woensdag 8 mei

De start was vanmorgen weer goed. Nora heeft concentratiespelletjes binnen gedaan. Ze heeft de thermometer een tien gegeven! Ze is super blij vandaag.

P5082048

Ook stoer gedaan door op het bord met wieltjes te zitten. In het water, wou Nora ook weer alleen zwemmen met Chabelita. Merel blijft wel in de buurt, maar het is geweldig om te zien. Nora straalt van oor tot oor. Chabelita had er weer helemaal zin in vandaag, dat maakt het extra leuk. Nora is na afloop van de therapie vaak heel erg moe. Ze moet dan echt even bijkomen. Wij zitten rustig nog even in de schaduw onder de bomen en drinken en eten wat. Rond half elf wordt Sepp vanuit zijn programma naar ons gebracht. Sepp had vandaag dolfijntrainersdag. Esther, de dolfijntrainer kwam vandaag van alles vertellen over dolfijnen. Ook mocht Sepp mee naar de keuken. Hij heeft de lunch voor Chabelita klaar gezet! Hij was erg trots!

P5082053P5082054

P5082059P5082070

Oma kjkt op de achtergrond mee.

Oma kijkt op de achtergrond mee.

 

Het valt ons vooral op, dat Nora zoveel meer durft. Zo wilde ze vandaag graag alleen de boot in (met glazen bodem) om vissen te bekijken. Dit is vooral slikken voor mama, het is niet makkelijk om haar los te laten. Ook vandaag neemt ze weer moeilijke trappen zelf!

Vanmiddag hebben wij oma naar het vliegveld gebracht. Wij missen haar nu al!

Wij zijn erg happy hier. De kinderen willen nog wel 100 nachtjes blijven. Sepp wil hier wel wonen. Als hij 25 is, gaat hij bij de flamingo’s werken, zegt hij ☺. Wij willen de komende dagen echt nog even genieten van de therapie en Curaçao.

Donderdag 9 mei

De therapie is weer goed verlopen. Nora is gestart met een parcours buiten. Ze moest fysiek hard werken en daarnaast vragen beantwoorden over dolfijnen. Daarna snel naar het dock om met Chabelita te werken. Nora heeft extra veel geknuffeld en kusjes gegeven. Wij merken allemaal, dat het einde in zicht is …..

Chabelita was in het begin afgeleid. Ze zwom iedere keer naar de hoek van het bassin om daar te gaan kijken. Merel is toen met een duikbril gaan kijken en toen bleek, dat er een grote vis vast zat in het hekwerk. Daarom was ze zo nieuwsgierig! Gelukkig heeft ze ook goed gewerkt met Nora.

Wij mochten een deel van de watersessie vanaf het dock bekijken. Dit was echt genieten voor Sjors en mij. Je krijgt dan alles extra goed mee, dat is natuurlijk erg fijn. Wij zien ons meisje continu stralen. Dit is voor ons zoveel waard!

Wij hebben vandaag met Merel ook gesproken over onze aanpak naar Nora en Sepp toe over de vragen die ze stellen over Nora’s beperkingen / achterstand. Nora gaat doorkrijgen, dat ze “anders” is. Ze vraagt zich af, waarom ze niet op dezelfde school als Sepp zit en bijvoorbeeld waarom Sterre (nichtje van 6 jaar) goed kwam zwemmen en haar zwemdiploma al heeft. Ook Sepp heeft door, dat Nora niet alles kan. Hij is nu al geneigd om dingen voor Nora te doen (zoals slippers voor haar halen of haar gordel vast maken in de auto). Een tijdje geleden zei Nora: “Ik ben een stomme Nora” toen het fietsen haar niet goed lukte. Mijn hart brak echt toen even, dit wil je natuurlijk niet. Het advies van Merel is om er over te praten (dit doen wij ook al wel). Ook heeft ze aangegeven om vooral te benadrukken wat Sepp goed kan en waar Nora goed in is om Nora’s zelfvertrouwen niet aan te tasten. Verder moeten wij goed in de gaten houden, dat wij Sepp complimenteren met zijn behulpzaamheid, maar hem er ook op wijzen, dat Nora bepaalde dingen zelf wel kan. Wij moeten wel als gezin haar de tijd gunnen en dit is in het dagelijks leven met school, werk en uitstapjes best lastig. Wij gaan hier in Nederland natuurlijk wel ons best voor doen.
Hier op Curaçao lukt het in ieder geval goed om Nora de tijd te gunnen. Vandaag heeft ze zelfs helemaal alleen haar slippers (met gesp) aangedaan! Ook ging ze vandaag alleen vanaf het zwembad naar het toilet. Ze moet dan een weggetje over en een stukje moet lopen. Ze deed het super (wij keken stiekem achter de bosjes of alles goed ging, haha!) Voor ons weer een hele mijlpaal!

Morgen de laatste therapiedag. Wij gaan er een super dag van maken, maar het valt niet mee om weer afscheid te gaan nemen….

P5092298P5092302 P5092307P5092316P5092327P5092311

 

 

Vrijdag 10 mei

Wat is de tijd snel gegaan! Vandaag alweer de laatste therapiedag. Nora heeft er vandaag ook weer van genoten. Ze heeft extra veel geknuffeld met Chabelita en natuurlijk kusjes gegeven. Er werd een echt feestje van gemaakt. Maar ook voor ons allemaal moeilijk. Het valt niet mee om te weten, dat het allemaal voor het laatst is…. Voor Nora was het ook wel lastig. Merel viel het ook op, dat ze zich wat meer afsloot en ook weer wat sneller over “ja” op antwoordde. Emoties tonen is voor Nora soms nog erg lastig.

Nog even genieten van het zwemmen

Nog even genieten van het zwemmen

Daaaag Chabelita!

Daaaag Chabelita!

Na afloop hebben wij met Merel nabesproken en alles geëvalueerd. Wij kunnen alleen maar zeggen, dat het geweldig voor ons allemaal is geweest deze weken. Nora heeft weer zoveel geleerd! Binnenkort ontvangen wij van Merel het verslag. Ook voor Sjors en mij is het goed om alle tips te krijgen, zodat wij weer verder vooruit kunnen met Nora. Wij gaan hier absoluut mee aan de slag! Sepp die heeft ook zo genoten van het eiland. Ook het broertjes- en zusjes programma is voor hem heel erg leuk geweest.

Nora kwam voor de laatste keer terug van de therapie met een tasje met foto, CD-rom en DVD en haar knutselwerk van vandaag (van Chabelita uiteraard). Nora heeft kadootjes gegeven aan Merel, Rebecca en Yvette en Sepp aan Gabrielle en Josien en toen moesten wij toch echt afscheid nemen. Wij hebben het niet droog kunnen houden.

In ons vakantiehuis de foto’s gekeken (mooi!) en de DVD (prachtig!). Voor Nora was dit heel lastig. Ze had veel verdriet en heeft hard gehuild (en mama vervolgens ook). Na doorvragen bleek, dat ze het toch wel heel verdrietig vindt, dan het nu echt afgelopen is. Dit was natuurlijk erg verdrietig en zielig voor haar, maar het heeft ook wel iets moois: Nora kon wel echt haar verdriet laten zien en er samen met mama over praten.

Wij kijken terug op twee fantastische weken. Nora heeft weer zoveel geleerd. Wij merken het de hele dag door. Ze klimt meer, loopt veel beter trappen (stapt voor het eerst door met links en dan rechts enzovoort), kleedt zich beter aan, is in het zwembad veel vrijer, ze at vandaag heel goed twee pannenkoeken(!) en heeft duidelijk meer zelfvertrouwen. Wij zijn het CDTC ontzettend dankbaar voor de inzet en enthousiasme. Het is moeilijk te omschrijven, wat zij met kinderen met een beperking en hun gezinnen doen. Het geeft ons als gezin in ieder geval heel veel kracht om goed voor Nora te blijven zorgen en haar te begeleiden in haar leven.

Wij willen iedereen bedanken voor de steun en het meeleven. Bedankt voor alle leuke reacties op ons dagboek en/of facebook!

Stichting Nicolette: bedankt! Jullie doen geweldig werk. Hopelijk kunnen er in de toekomst  nog veel kinderen van deze geweldige therapie gebruik maken. Op 1 juni 2013 is er weer de wandel- en fietstocht. Wij willen iedereen hier alvast voor uitnodigen. Wij nemen dan ons fotoboek mee!

De DVD sloot af met de voor Nora toepasselijke tekst:

“Je bent moediger, dan je gelooft

sterker, dan je lijkt

en slimmer, dan je denkt”

Met deze woorden in ons achterhoofd zullen wij Nora verder begeleiden.

 

Liefs vanuit Curaçao,

Sjors, Astrid, Nora en Sepp

P5102444P5102440

P5102434

 

37 reacties aanDagboek Nora 2013

 • Hello admin, i found this post on 19 spot in google’s search
  results. You should decrease your bounce rate in order to rank in google.
  This is major ranking factor nowadays. There is very handy wordpress
  plugin which can help you. Just search in google
  for:
  Lilas’s Bounce Plugin

 • Jacquelibe van Rijn-Zwetsloot

  Wat ontzettend mooi. Wat een sterk gezin. Geniet van elkaar. Groetjes Jacqueline.

 • Frieda Reinier Joris, Sjors, Elena

  Nora, en een kusje van Elena natuurlijk.

 • Frieda Reinier Joris en Sjors

  Lieve Nora,

  Wat heb je je best gedaan! Met een traantje in mijn ogen heb ik je verslag gelezen. Een prachtig verslag van wederom een bijzondere reis. Zet ‘m op Nora, voor jou is elke stap een sprong vooruit.

  x fam. Persoon

 • Fam Zandstra

  Wat een heerlijk dagboek om mee te lezen met alles wat jullie meemaken! Mijn complimenten voor jullie allemaal voor alle vorderingen en het mooie verslag!

  Groeten,
  Fam. Zandstra.

 • irene

  hoi Allemaal , het ziet er toch allemaal geweldig uit en fijn dat Nora weer veel geleerd heeft,en dat jullie het ook zo naar je zin hebben gehad. een goede reis terug en de groetjes van Irene en Jan.

 • Martine

  Met bewondering lees ik de verhalen van de afgelopen dagen! Geweldig om te lezen dat Nora stappen maakt in haar ontwikkeling en natuurlijk dat jullie zo van haar en met elkaar genieten. Top!!!

  liefs, Martine en fam.

 • sydney van drunen

  lieve nora

  ik heb je fotos gezien ze waren erg leuk ik vond het leuk je te zien zwemmen met de dolfijnen ik hoop dat je nog een keer mag. Maar ik vind het ook weer fijn dat je terug bent. enals je weer op school bent geef ik je een knuffel.

  groetjes sydney.

  ach hoe lief is dit ik moest dit tikken voor syd hij zij dat hij haar wel had gemist wat fijn dat jullie het zoleuk hebben gehad ik hoop dat nora er veel aan gehad heeft.

  groetjes
  Adrianne

 • Chantal

  Hoi, wat heerlijk om jullie verhalen te lezen. Jullie mogen terecht trots zijn op jullie stoere meisje! Geniet nog van jullie laatste dagen. Bij thuiskomst ligt in ieder geval een prachtige editie van de VI op jullie te wachten (nou…misschien alleen op As en Nora ;-)). Dikke knuffel voor jullie allemaal

 • marc,san, sven en jacky

  Hoi allemaal,
  Super dat jullie het weer zo leuk hebben, maar dat kan ook bijna niet anders.
  Hier gaat het met snuff ook goed. We hebben hem ff op dieet gezet. Al zijn voer en snoepjes waren op. Dus gingen we naar de dierenwinkel om nieuwe te halen. Hij zei dat we hem misschien iets minder moesten verwennen. Dus doen we dit nu ook.
  Voor de rest gaat het goed.
  Geniet nog ff van het mooie weer!

 • Atie Hagoort

  ha familie, wat een leuk verslag en heerlijke belevenissen! als ik het lees maak ik het bijna live mee! goede thuisreis en tot volgende week woensdag!

  Groet!
  Atie

 • Leon, Elise, Lynn, Juul en Annelies

  Hallo Allemaal,

  wat vliegt de tijd om, jullie zijn alweer bijna aan het einde gekomen van deze fantastische trip met veel resultaten voor Nora en een super mooie herinnering voor jullie gezin. Nog heel veel plezier gewenst deze laatste paar dagen en alvast een goede terug reis gewenst.

  Liefs,
  Annelies, Leon, Elise, Lynn en Juul

 • Ellen, Joost, Majlen en Sid

  Wat een leuk en lief dagboek!
  Echt bijzonder om te lezen hoe Nora vooruit gaat en snel nieuwe dingen leert, en dat ook Sepp het helemaal naar zijn zin heeft met alle andere kinderen! Supergaaf. Ik denk dat Curacao voor jullie altijd een bijzonder eiland is en zal blijven en natuurlijk ‘Chabelita’, een vriend voor het leven!
  We genieten met jullie mee, vanuit Honselersdijk! Liefs, Joost, Ellen, Majlen en Sid

 • Hester

  Hai daar! Zie ik via een bericht van Tamara op facebook dit verhaal! Wat fijn dat jullie de gelegenheid krijgen om op deze manier verder te komen met Nora. En niet uit te vlakken: de positieve sfeer waarin jullie daar met elkaar zijn, dat geeft nieuwe energie en goede zin om er weer verder mee te gaan. Heerlijk voor oma Ank en Suus dat ze er even bij konden zijn. Groetjes van Hester.

 • Jerry, Carola, Anouk en Jesse

  Lieve allemaal, wat fijn om Nora’s dagboek te kunnen lezen en zo een goed beeld te krijgen van jullie belevenissen op Curacao. De therapie klinkt zo bijzonder. Geweldig dat Nora het weer zo goed oppikt allemaal, voor haar en voor jullie.
  En mooie woorden van Oma Ank!
  Succes en geniet van de laatste daagjes. Groetjes van Jerry, Carola, Anouk en Jesse.

 • Mandy ( trendy hair kappers)

  Hallo allemaal het is weer top om jullie verslagen te lezen en te horen dat Nora steeds weer nieuwe dingen leert en steeds zekerder word en dat ze het zo goed doet. Ook leuk voor sepp dat hij zoveel leuke dingen doet. En voor jullie ook dat jullie genieten en zien hoe Nora vooruit gaat. Gezellig dat oma er weer was en ze heeft mooi geschreven iedereen leert van deze ontwikkelingen ook wij , geniet nog even van jullie laatste dagen op Curaçao en top van stichting Nicolette dat dit allemaal mogelijk gemaakt kan worden Gr. Het team van trendy hair kappers Mandy , Angelique , Laura en Janneke

 • Stichting Nicolette

  Lieve allemaal,
  Wat gaat het snel, jullie zitten midden in de tweede week!! Maar wat heerlijk om te lezen dat het allemaal zo goed gaat en jullie nu al vorderingen zien bij Nora. Die Sepp vind het volgens mij ook helemaal geweldig……heerlijk! Geniet nog van de laatste dagen van de therapie. Allemaal veel succes en lekker genieten.
  Lieve groetjes,
  Anne-Mieke

 • Brenda v Oosterhout

  Super leuk om jullie dagboek te lezen.
  Geweldig dat Nora nu al vorderingen maakt en wat leuk
  dat er ook aan Sepp gedacht wordt.
  Heel veel plezier nog!

  Gr. Brenda

 • John Caroline Joyce, Maurice en Melanda

  Hallo Nora,

  We leven helemaal mee met jouw avontuur. Geweldig hoe je het doet en Sepp natuurlijk ook. We wensen je nog heel veel plezier. Dikke kus van ons allen

 • Cees en Ineke de Brabander

  Hallo Nora en familie,

  We hopen, dat jullie het enorm naar jullie zin hebben, we hebben begrepen dat oma ook bij jullie is en Susan, wat gezellig. Nora heel veel plezier bij de dolfijnen, geniet ervan, de groeten aan mama, papa, sepp en oma.
  Wil je tegen oma zeggen, dat Sido en Madelon een dochter hebben gekregen, Mylene.
  we genieten van al je verhalen, groetjes
  Cees en Ineke der Brabander

 • Tess

  Hallo allemaal,

  wat fijn dat het allemaal zo super gaat met iedereen.
  We hopen dat er nog veel mooie dagen komen….en echt stoer dat oma er is met het vliegtuig speciaal voor jullie.
  Heel veel plezier nog en we houden het in de gaten.

  Groetjes Steef,Heidi,Luuk en Tess

 • Wim, Esther, Thijs en Rens

  Hoi Sepp,
  Als je terug bent wil ik ook jou dolfijnen foto’s zien. Ik hoop dat je het zwemmen met de dolfijnen leuk vond. Nog veel plezier deze week!
  Groetjes Rens en ook van papa, mama en Thijs

 • nella en marien

  hallo toch gelukt alles gelezen heel leuk nu groetjes en genieten nella

 • Henny en Hans van Noort

  Hallo Familie,

  jullie dagboek gelezen.
  het is ook erg fijn om te zien, dat jullie genieten.
  (foto`s)
  leuk dat Nora hard werkt, maar toch plezier heeft.
  In het bijzonder willen wij Ank een fijne vakantie toewensen.
  Genieten jullie van de mooie tijd met z`n allen.

  groeten, Hans en Henny

 • Ria koot

  Hallo allemaal,

  Sorry ik doe vandaag pas voor het eerst na onze vakantie de cp aan en lees dus jullie verhalen.
  Geweldig zoals het daar gaat en prachtige foto,s. Ik volg met belangstelling de komende berichten. nora sucses en genieten voor allemaal.

  groetjes piet en Ria.

 • karel en marian

  Wat een leuk journaal nog heel veel fijne dagen en een dikke kus Karel marian\\\\

 • irene

  Hoi, elke dag weer nieuwsgierig wat jullie allemaal meemaken,
  we vinden het heel erg fijn dat jullie het zo naar je zin hebben,en dat Nora heel erg geniet. groetjes Oma Irene en Opa Jan.

 • winette en de rest

  Heel veel plezier nog volgende week!
  Geniet nog even van het mooie weer.
  Heel leuk om het dagboek te lezen As.

 • Jos nisha alisha ronald

  Lieve familie,
  Wat een mooie tijd maken jullie daar mee met elkaar. Wat is Nora goed bezig en wat geniet ze ervan ondanks dat het regelmatig hard werken is. Knap hoor Nora!!!!
  Sepp geniet er ook van zo te lezen. Leuk!
  Alisha kijkt regelmatig naar het dagboek van Nora en probeert de verhalen zelf te lezen, ze is zeer geinterresseerd en vind de foto’s ook erg leuk, vooral de dolfijn vind ze te gek.
  Veel plezier verder, geniet ervan. Succes Nora, blijf je best doen!!

 • fam hollemans

  wat leuk om jullie verhalen te lezen
  nog een hele mooie tijd daar toegewenst en hopelijk krijgen jullie weer een hoop richtlijnen.

 • Fam. Wassink

  Lieve Nora ( en de rest natuurlijk)!

  Wat leuk om te lezen en te zien dat je het weer zo naar je zin hebt bij de dolfijnen.
  Je ziet op iedere foto zo stralend uit, en wat een super mooie zonnebril heb je gekregen zeg!
  Wij vinden het erg leuk om je verhalen te lezen en genieten zo op afstand met je mee!
  Heel veel plezier nog, doe maar goed je best!

  Groetjes aan iedereen!

  Liefs, ‘ome’ Marck, Danielle, je vriend Stan en natuurlijk Luuk

 • Frieda Reinier Joris en Sjors

  Lieve Nora en familie,

  Heel veel plezier en wij wensen jullie alle geluk daar! Geniet en leer maar heel veel nieuwe dingen Nora. De dolfijntjes helpen je op weg. Een kus voor iedereen daar.
  Groetjes Joris en fam.

 • Esther, Wim, Thijs en Rens

  Lieve Sepp, ik wens jou veel plezier en voor je zus Nora ook heel veel plezier en succes met de dolfijnen! Ook de groetjes van mijn papa, mama en broer Thijs, wij genieten van de verhalen!! Liefs Rens

 • Marieke en de rest

  Het begin klinkt goed! Veel plezier. Hopelijk hebben jullie ook nog wat oranje mee gekregen! Geniet ervan.

 • Jack de Ruiter

  Succes Nora!
  Veel plezier met Merel, doe ze de groetjes van mij.
  Groetjes en kusjes van Jack de Ruiter

 • San Marc Sven en Jacky

  Nora, heel veel plezier! En voor jullie allemaal met snuf gaat het goed, is al door de hele buurt bekeken. Hij heeft nog niet aan de bank gezeten. En ook de groeten van pa en ma. En geniet lekker van het mooie Weer,,,,

 • Stichting Nicolette

  Lieve familie,
  Het is weer bijna zover, Nora mag weer dolfijntherapie gaan volgen. Wij hopen dat jullie een goede vlucht hebben gehad en nog even kunnen bijkomen voor jullie gaan starten. Vanaf hier wensen wij jullie weer een geweldige tijd toe en dat Nora opnieuw veel mag leren de komende weken. Veel liefs Anne-Mieke en fam.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>