Dagboek Nora

Vrijdag 1 oktober 2010

Het is hard werken voor Nora. De therapie ziet er als volgt uit: ze start in een kamertje met oefeningen, daarna omkleden (zoveel mogelijk zelf doen), dan lopen naar het dock, watertijd met de dolfijn, werken op het dock, nog een keer watertijd met de dolfijn, douchen en omkleden en daarna terwijl Merel (therapeute) met mama en papa praat nog 15 minuten oefenen in een kamertje.
Niet gek, dat ze na afloop doodop is! Ze slaapt bijna iedere middag. Vandaag koos Nora er zelf voor (met behulp van pictogrammen) om met Chabelita te dansen en ook om op de buik van Chabelita te liggen.

Nu is het weekeinde! Nora begrijpt goed, dat ze maandag weer mag gaan zwemmen met Chabelita. Wij willen dit weekeinde het eiland verkennen met de (huur)auto. Natuurlijk gaan wij ook naar Willemstad, daar zijn wij ’s-avonds al een keer geweest.
Vandaag is het wat bewolkt, maar het blijft wel heerlijk warm! Wij willen dan ook als de kindjes straks wakker zijn nog even naar het strand gaan.

Zaterdag 2 oktober 2010

Zaterdag zijn wij met de auto naar Porto Mari gereden. Het laatste stuk daar naar toe is erg mooi. Erg leuk voor de kindjes onderweg was de flamingo baai. Vooral Sepp kan wel uren naar dieren kijken. Op het strand bij Porto Mari heerlijk spelen, uitrusten en eten. Ik heb ook nog even gesnorkeld, erg mooi!
De terugweg was opeens erg spannend. Door een flinke tropische regenbui, stonden hele delen van de weg onder water. Daarna was het weer mooi en warm weer en zijn wij doorgereden richting Westpunt. Onderweg gestopt bij de dokterstuin (landhuis) en daarna naar Boca Table (rotsachtig gebied aan zee) gereden. De kinderen hebben dwars door deze culturele uitstapjes heen geslapen, haha!

Zondag 3 oktober 2010

Zondagmorgen zijn wij naar de struisvogelfarm gegaan. Wij kregen daar een safaritoer. Ondertussen heeft de gids het een en ander uitgelegd. Vooral voor Nora en Sepp heel erg leuk. Aan het einde van de middag nog naar het zwembad gegaan. Gelukkig is het voor Nora weer snel maandag, zij heeft veel zin om naar Chabelita toe te gaan.

Maandag 4 oktober 2010

Vanmorgen was het eerste wat Nora zei: “vandaag ga ik met de dolfijn zwemmen”. Ze had er zo’n zin in! Sepp mocht op het dock meekijken! Hij ging zo met Kirsten (stagaire) mee en heeft het daar ruim een uur volgehouden! Hij vindt het prachtig. Nora wordt iedere keer uitgedaagd om dingen te doen die ze spannend vindt. Zo mocht ze vandaag kiezen uit de foto met de hoepel of stok, dat vindt ze beide nog wel erg spannend. Ze koos voor de hoepel en uiteindelijk vond ze het weer hartstikke leuk. Vandaag heeft ze ook op het surfboard gelegen. Deze werd geduwd door Chabelita. Ze vond het geweldig. Nora ziet er zo ontspannen uit in het water.

Wij merken de volgende veranderingen: zelfstandig naar de wc, meer zinnen uitspreken, vrijer in het zwembad en meer oogcontact maken. Echt geweldig. Verder vinden wij het vooral zo fijn, dat Nora zo geniet van het contact met Chabelita.

Op de foto is te zien, hoe dichtbij Sepp alles mag meemaken.

Dinsdag 5 oktober 2010

Vandaag weer een prima dag gehad. Chabelita was wel wat ondeugend en ging er af en toe vandoor naar haar vriendje Pepito. Ze is de jongste van alle dolfijnen (3 jaar) en soms nog een echte kleuter, volgens de dolfijntrainster. Nora heeft Chabelita soms geroepen en dan kwam ze weer.
Vandaag heeft Nora weer spelletjes gedaan op het dock. Ze laat zich steeds minder snel afleiden, heel erg knap. Ze gaat ook uit haar zelf gebaren naar Chabelita voor een kusje (kommetje met haar handen maken) of om haar te laten zingen (met twee vingers schudden).

Nora wil in het zwembad “dolfijntje spelen”. Ik ben dan de dolfijn en Nora de dolfijntrainer, haha. Ze zit dan op de rand van het zwembad mij aanwijzingen te geven. Als ik het goed doet, dan krijg is een “visje”, heel grappig.

De therapie was zwaar voor Nora vandaag. Ze wilde het liefste gelijk naar bed. Wij hebben haar snel een boterham gegeven en ze ligt nu heerlijk te slapen.

Op de foto zie je Nora de “voetpush” doen. Chabelita duwt met haar snuit Nora door het water. Dit wilde / durfde Nora de eerste dagen niet, nu vindt ze het super!

Woensdag 6 oktober 2010

Het is prachtig weer vandaag. Veel zon, dus wel warm. Zelfs de dolfijnen worden een beetje sloom van dit weer. Nora heeft weer heerlijk gezwommen met Chabelita. Ze heeft ook handen (vinnen) geschud en een dansje gemaakt, het blijft bijzonder hoor!

Op het dock kan Nora via het planbord bekijken wat ze allemaal gedaan heeft en wat er nog volgt. Voor haar heel erg duidelijk allemaal.

Nora heeft al vanaf haar geboorte moeite met het verwerken van prikkels (met name bij haar benen en voeten). Het gaat al wel beter, want sinds deze zomer loopt Nora in het zand. Iedere dag wordt hier aandacht aan besteedt. Nora loopt over speciale matten met verschillende soorten ondergronden tijdens het spelen en wordt gemasseerd met harde en zachte materialen. Het gaat steeds beter! Nora geniet de laatste dagen ook opeens van douchen. Iets wat ze tot nu toe een ramp vond.

Morgen hebben wij een gesprek met de logopedist voor advies n.a.v. de therapie. Alle tips zijn natuurlijk welkom. Het is geweldig om te zien hoeveel aandacht er ook is voor de ouders en eventuele broertjes en zusjes, dat is zo fijn!

P.S. Het lukt nu eindelijk om te reageren op het web-log. Als je het leuk vindt, kun je een berichtje plaatsen!

Foto: “handjes” schudden met Chabelita

Woensdag 6 oktober 2010

De therapie eindigt altijd met het springen van de dolfijn. Tussen de spetters door zie je Nora genieten. Wat een geweldige foto, hè?

Donderdag 7 oktober 2010

Vandaag weer genoten van de therapie. Nora heeft geschaterd van het lachen tijdens het dansen met Chabelita. Ook vindt Nora het heerlijk om te knuffelen of kusjes te geven. Ze weet nu goed, dat ze hardop en in een zin moet praten om iets bij de trainers of de dolfijn voor elkaar te krijgen. Dat gaat nu eigenlijk vanzelf. Hopelijk gaat ze dit thuis en op school straks ook meer doen.

Wij hebben vandaag weer vanaf het dock het laatste deel van de therapie mogen volgen. Heel leuk. Nora krijgt ook een beetje praatjes en wil af en toe de dolfijntrainer zijn, dan gebaart en vertelt ze vanaf het dock precies hoe het moet, dat is natuurlijk alleen maar goed!

Vanmorgen een gesprek gehad met de logopedisten om alles nog eens door te spreken. Wij zijn op de goede weg. Nora wordt natuurlijk ook hartstikke goed begeleid op school en tijdens de therapieën daar. Wij hebben nog wat tips meegekregen voor thuis, ook voor spelletjes en dergelijke. Ook vinden zij het een goed plan om te taal te blijven ondersteunen met gebaren.

Morgen de laatste dag alweer. Met pijn in ons hart moeten wij dan afscheid gaan nemen. Wij zijn natuurlijk wel heel erg benieuwd naar het fotoboek en dvd die voor ons gemaakt zijn. Nora zal trots zijn als ze deze op school kan laten zien!

Foto: hard werken op het dock tussen de twee watertijden in.

Donderdag 7 oktober 2010

Samen dansen met Chabbie (zoals Nora soms heel lief zegt).

Vrijdag 8 oktober 2010

Nora één laatste foto van Chabelita, Merel en Nora

Vrijdag 8 oktober 2010

Vandaag de laatste therapiedag. Nora heeft nog één keer zo genoten van de therapie en het zwemmen met Chabelita. Alle kunstjes zijn nog een keer gedaan, geweldig.

Het is echt fantastisch geweest. Het is een geweldige ervaring die je ieder kind met een beperking of ontwikkelingsachterstand gunt. Wij zien nu toch wel duidelijk de ontwikkelingen die Nora doorgemaakt heeft: ze spreekt vreemde mensen aan (bijvoorbeeld in het zwembad), praat iets beter / duidelijker en hardop, is iets zelfstandiger en wat minder terughoudend / angstig, geniet van douchen etc. etc.
Voor sommige misschien kleine stapjes, maar voor Nora en voor ons zijn dit echt grote stappen.

Het afscheid nemen van iedereen viel niet mee, wij zouden zo nog willen blijven! Na iedereen uitgebreid bedankt te hebben, moesten wij toch echt gaan. Wij hebben een geweldig fotoboek meegekregen en een dvd, zo leuk om alles terug te zien. Nora kan niet wachten om het fotoboek op school te laten zien.

Wij willen het hele team van het Curaçao Dolphin Therapy Center bedanken voor hun geweldige inzet en enthousiasme. Ze doen geweldig werk. In het speciaal Merel en Kersten, jullie zijn super! Wij gaan jullie erg missen!

Uiteraard gaat onze dank uit naar Stichting Nicolette die de dolfijntherapie voor Nora mogelijk heeft gemaakt. Anne-Mieke en Teun, heel erg bedankt, al jullie inzet is niet voor niks, want dit was een kans uit duizenden.

Met pijn in ons hart vertrekken wij morgen uit Curaçao. Het is een geweldig eiland met lieve mensen. Wij gaan het hier echt heel erg missen! Wij zullen de ervaring in ieder geval nooit vergeten!

Iedereen bedankt voor het meeleven en meelezen!

Liefs uit dushi Curaçao!

Sjors en Astrid Beijer- van Veen
Nora en Sepp xxx