Dagboek Norah

De 4 dagen voor de Therapie

 

Op woensdag 9 maart zijn wij vertrokken naar Curacao. Het weekend ervoor lag Norah nog 2 dagen in het ziekenhuis met uitdrogingsverschijnselen. We zijn dus allemaal heel erg blij dat we nu dan toch nog kunnen vertrekken.  De 9 uur vliegreis is lang maar Norah (8), Elijah(4) en Emmanuel(2) hebben het bijzonder goed gedaan. Emmanuel viel 10 minuten voor landing eindelijk in slaap 🙂

Bij aankomst op het vliegveld in Curacao blijken kinderen met down (en de familie) niet in de rij te hoeven staan bij de “Immigration”. Dit scheelde wel een uur wachten.

Het busje stond al klaar om ons naar onze accommodatie Bon Bini te brengen, bij aankomst zijn we als een blok in slaap gevallen, aankomende dagen gaan we hier eerst de boel een beetje verkennen en alvast een kijkje nemen in het CDTC.

Achteraf zijn we erg blij dat we 4 dagen hebben gehad om te acclimatiseren. Vooraf hadden we niet bedacht dit nodig te zullen hebben om te wennen aan de warmte en het tijdsverschil.  Maandag morgen om 8u hebben we de eerste therapie.

14 maart 2016

Eerste Therapie Dag:

Vandaag moesten we al om 7.30 in het CDTC zijn. Toen Norah wakker werd voelde ze erg warm aan. O jee, weer koorts… Paracetamol d’r in en Norah had er weer zin in. Bij aankomst stond het hele team paraat. Lisette is de therapeut van Norah  (Logopedist) en heeft het intake gesprek met ons afgenomen. Frauke (stagaire) nam onder tussen de kinderen mee om een wetsuit uit te zoeken voor Norah. Norah gaat deze aankomende 2 weken zwemmen met de dolfijn: Nubia. Vandaag gaan we elkaar allemaal leren kennen.

Dinsdag: 15 maart 2016

Tweede Therapie dag

Norah had er vanochtend zin in. Op weg naar de dolfijnen heeft ze lopen zingen als nooit te voren. Bij aankomst stonden Lisette en Frauke al op Norah te wachten. Voordat ze het water in ging heeft ze eerst gekegelt. Onder elke kegel zat een plaatje van een muis die iets aan het doen was. Norah moest dan in 3 woord zinnetjes vertellen wat de muis aan het doen was. Daarna heeft ze zich omgekleed en is naar het dok gegaan.  Nubia was nog aan het spelen met andere dolfijnen en zo ging Norah nog een paar werkjes doen, tot Nubia eraan kwam.

Norah mag kiezen wat de dolfijn gaat doen. Dit doet ze door een kaartje aan te wijzen waarop een visuele opdracht staat.Om aan de kaartjes te komen moet ze vragen: mag ik een kaart.
Norah is vandaag al een stuk minder bang en durft Nubia ook te aaien.
Morgen mogen Elijah en Emmanuel mee het dok op.

 

 

Woensdag 16 maart 2016

Therapie dag: 3

Vanochtend wordt Norah voor het eerst zonder korts wakker.
Wordt vandaag een spannende dag want iedereen mag mee het dok op om de therapie van dichtbij te bekijken. Hoe dit er uit zag zie je in de video’s hieronder.

Klik hier voor Video 1

Klik hier voor Video 2

Klik hier voor Video 3

Klik hier voor Video 4

 

Donderdag 17 maart 2016

Therapie dag 4:

Vanochtend had Norah erg veel moeite met opstarten. Ze had ook geen trek om iets te eten of te drinken. We moesten ons ook nog eens haasten om op tijd bij het therapie centrum te zijn. Daar eenmaal aangekomen strubbelde Norah nog wel een beetje tegen, maar eenmaal met Liset en Frauke op pad, was alles weer snel O.K. Norah kent nu de structuur van de therapie en loopt goed mee. Over haar tempo praten we maar niet over… Liset zegt dat Norah goed bij het tempo van Curacao past, hier gaat ook alles langzaam. Ze komen altijd op tijd naar buiten, maar zijn altijd de laatste die aankomen aan het dok.

De therapie legt de nadruk op de ontwikkeling van haar spraak. Vandaag heeft Norah het eerste half uur met name aan de letter S gewerkt. Verder moet Norah altijd een hele zin van minimaal 3 woordjes maken. Norah kan goed geconcentreerd werken maar is snel afgeleid. Ook tijdens het werken op het dok wordt er aan de zinnetjes gewerkt. Vandaag gingen ze een spelletje doen met kleuren en Norah moest naar de goede kleur vragen: “mag ik de blauwe ballon?”. In het begin ging dit nog een beetje moeilijk, maar aan het eind lukte het wel. Ook in het water moet Norah om kaartjes vragen: “mag ik een kaart”. En dan mag ze kiezen wat ze met Nubia wil doen…spetteren, dansen, springen… Norah weet hier precies wat ze met Nubia wil doen.

IMG_0003IMG_0058IMG_0059

Aan het eind neemt Nubia altijd afscheid met meerdere salto’s en Norah mag hier meedoen aan het commando geven. Vandaag deed ze het voor het eerst heel goed.

Na de therapie is Norah meestaal best moe en wij doen de rest van de dag rustig aan….lekker zwemmen in het zwembad en aan het eind van de middag gaan we naar de strand om daar nog te zwemmen en lekker met het zand te spelen.

Vrijdag 18 maart 2016

Het is hier in de ochtend altijd heel hard werken om op tijd bij de therapie te zijn. Om 6 uur gaat de wekker. Norah heeft helemaal geen last meer van het tijdverschil, ze zou tot 9 uur kunnen doorslapen…..en daarom is het onwijs lastig haar wakker te maken…..we halen haar slapend uit bed en zetten haar op de bank en dan probeer maar eten en drinken daarin te krijgen. Dat kost heel veel tijd. Wij komen altijd met zweetdruppels op ons hoofd bij het therapiecentrum aan.

Norah gaat dan met Lisette en Frauke binnen werken en wij komen met een kopje  koffie even bij van de ochtendstress.

Vandaag ging de broer en zusjes club naar het strand en dat vondt Elijah wel heel erg spannend, maar uiteindelijk ging hij wel mee, als de kleinste van den groep. Dit is ook voor hem een beetje therapie. Later op de naar huis weg heeft hij ons dan nog helemaal trots het zandkasteel laten zien, die ze gemaakt hadden.

Norah had het vandaag onwijs koud in het water. Ze zat helemaal te bibberen en dat hier in Curaçao. Om deze reden gingen ze dan ook iets eerder uit het water en Norah mocht dan vanuit het dok met Nubia spelen. Liset zij dat ze het dan weer helemaal leuk vond en dan ook weer helemaal opbloeiden.

De therapie draaide vandaag ook weer om de zinnetjes maken met: mag ik… ,of ik wil…, of ik ga….  En we hebben ook huiswerk  voor het weekend gekregen. Als Norah iets wil moet ze zinnetjes maken. Liset zegt dat ze dit steeds beter kan en ook al veel beter verstaanbaar is als in het begin.

IMG_0019

Weekend 19 & 20 maart

Zaterdagochtend waren wij, mama, papa, Elijah en Emau aan de buurt om met de dolfijnen te zwemmen. Norah ging met Frauke kijken.

Het was echt een ontzettend leuke ervaring. Elijah vond het wel best spannend, maar hij ging uiteindelijk toch het water in en aan het eind kreeg hij ook een kus van Kanoa de dolfijn. Emau von het toch te spannend en bleef op het dok zitten kijken. Hij aaide de dolfijn wel. Elijah mocht in de aquarium in de flamingo’s eten geven.

Verder hebben we het wel rustig aan gedaan, een paar strandtjes bezocht. Op een strand, de kleine knip, was er een trouwerij, heel leuk om te zien. Norah ging ook even een paar foto’s maken….

En we hebben natuurlijk de huiswerk gedaan….de zinnetjes geoefend. Dat lukte wel vrij goed. Soms had ze een beetje moeite of ze “mag” of “wil” moet gebruiken, maar met een heel klein beetje hulp lukte het best goed.

Voor de Flamingo klas. Weten jullie hoe flamingo’s eten?

Video: Flamingo’s voeren

 

 

Maandag 21 maart 2016

De dag begon vanochtend goed. Norah word vanzelf op tijd wakker en ging dan ook lekker ontbijten en drinken. Ze had er echt weer zin in om met Nubia te gaan zwemmen.

Een keer bij de therapie aangekomen, weet Norah nu precies hoe het werkt. Ze pakt nu ook zonder moeilijk te doen haar handdoek en gaat met Liset en Frauke gezellig naar binnen om te werken.

Vandaag moest Norah zelfstandig werken: kaartjes uit een ton met rijst krabbelen en dan op een waslijn ophangen en dan vertellen wat op het kaartje te zien is. En als het niet lukt verbaal om hulp vragen: wil jij helpen. Het lukte allemaal best goed. In het begin was ze nog wat onzeker en vroeg ze nog naar bevestiging. Maar het lukt nu elke dag steeds beter. En als het haar niet lukt, dan vraagt ze om hulp.

Met Nubia zwemmen vond Norah vandaag echt heel leuk. Ze was veel aan het kletsen en ging ook helemaal los, ze had er echt plezier in, heel mooi om te zien. Ook Lisette vond het vandaag een hele positive dag. Het weekend heeft Norah heel goed gedaan.

Ook Elijah had een spannende dag, hij was met het broer-zusje club de haaien aaien en voeren. Emau was met ons mee naar Norah en Nubia kijken.

Verder zijn we vandaag nog naar Willemstad gegaan. Dat was echt heel leuk. Elijah en Emau vonden de Koningin Emma Brug het leukst, die ging open als er een boot aankwam en er waren dan nog mensen op de brug die dan heel hard gingen lopen om er nog vanaf te komen, lukte dit niet dan bleven ze maar staan.

Na het warme stadsbezoek gingen we nog even naar het zwembad om een beetje af te koelen.

Aan het eind van de middag hadden we een boottrip voor CDCT-kinderen vanuit de therapiecentrum. Dit was echt gezellig en we hebben een klein stukje Curacao vanuit het boot gezien. De broertjes en zusjes van de CDCT-kinderen, waren heerlijk aan het spelen, met name verstoppertje. Het was heel leuk om te zien hoe Norah met de groep mee deed en hoe de broertjes en zusjes van de andere CDCT-kinderen met Norah omgingen.

IMG_0028IMG_0041IMG_0046IMG_0056IMG_0071IMG_0105IMG_0127IMG_0140IMG_0144

 

Dinsdag 22 maart 2016

Wij worden steeds sneller in de ochtend en vandaag waren we ook een keer 5 minuten eerder bij de therapie. De therapie begint net als altijd binnen met een leuk werkje voor Norah. Deze keer moest ze bij Frauke eerst een kaartje pakken en dan over een grote zandzak klimmen, het kaartje aan Liset geven en vertellen wat op het kaartje te zien is. Dit is een hele leuke oefening waarin motoriek en taal goed gecombineerd is. Zo kan dan ook Norah’s concentratie verbeterd worden en tegelijkertijd word dan aan haar Sensorische Integratie (SI) gewerkt.

Korte uitleg van SI: Toen Norah naar buiten kwam om met Nubia te gaan zwemmen, kwam ze even bij ons langs en zij: “ik ga pak aandoen” helemaal vanuit zich zelf. Wij vonden dat wel heel erg bijzonder.

Het zwemmen met Nubia gaat elke dag beter en Norah gaat nu ook graag met haar het water in. Met Nubia doet ze allemaal spelletjes die zij aangeeft. Vragen naar een kaartje vond Norah vandaag wel een beetje lastig. Als ze de kaartjes aan Frauke of aan de dolfijntherapeut moest vragen gooide ze de zinnetjes een beetje door elkaar, bij Liset ging het in tegendeel wel goed. Uiteindelijk lukte het dan toch wel, maar ze blijft wel de bevestiging van Liset vragen.

Aan het dok speelden ze vandaag memory met worden van de letter K. Ook de jongens, Elijah en Emau hadden het na hun zin bij Jona en de anderen kinderen. Aansluitend aan de therapie was er nog een workshop over sensorische integratietherapie. Die was wel heel erg leuk en heeft ook weer op nieuwe ideeën gebracht.

De kinderen gingen gingen in de tussentijd met papa naar huis en Norah heef alvast de afwas gedaan….heel lief van haar, maar het was wel een waterballet. Nadat we boodschappen hadden gehaald konden we dan eindelijk naar het strand. Lekker zwemmen en op weg naar huis nog een ijsje eten, mmmmmmmh lekker.

Woensdag 23 maart 2016

Om 6 uur ging de wekker en moesten alweer ons bed uit. Vandaag zijn we precies 2 weken in Curaçao, de tijd vliegt. Na het ontbijt gaan we weer op weg na het CDCT. Norah heeft, net als altijd, helemaal geen haast en we doen er weer heel lang over. Gelukkig waren Liset en Frauke ook aan de late kant. Norah pakte haar handdoek en badpak, zwaaide naar ons en loopt vrolijk mee.

Binnen moest Norah vanuit het trampoline op tegels springen en onder de tegels lagen kaartjes verstopt. Die moest ze dan naar Liset brengen en vertellen in 3 woord-zinnen wat er op het kaartje stond. Dat ging heel goed, de meesten zinnetjes maakten Norah zelf.

Tijdens het zwemmen met Nubia was er ook een duiker mee die onderwater filmpjes van het zwemmen maakte. Norah vond de duiker heel erg interessant en gaf Nubia minder aandacht. Maar uiteindelijk trok Nubia toch haar aandacht en ze gingen lekker zwemmen  en spelletjes doen. Norah word wel steeds vrijer met het zwemmen en geniet er ontzettend van. Bijzonder goed was vandaag dat Norah uit zichzelf de lidwoorden bijwoorden gebruikte in de zinnen. Liset vond het heel knap.

Aansluitend bezocht mama de workshop “prikkelverwerking in de praktijk, hoe neem ik waar”. Die was heel leuk gedaan en heel leerzaam. Je staat er niet bij stil hoeveel prikkels we continu waarnemen en verwerken. Als dit proces door een of andere reden verstoord word, is het heel moeilijk om goed waar te kunnen blijven nemen. Je vergist je in hoe inspannend het is voor kinderen die de hele dag door nieuwe prikkels ontvangen en hier mee om moeten leren gaan. De kinderen zijn in de tussentijd met papa naar het sea aquarium geweest samen met hun nieuwe vriendjes uit de broer/zusje club.

S’middag’s hebben we dan ook met dit gezin afgesproken om samen naar het strand te gaan. De Kinderen vonden het super leuk en hebben heelijk samen gespeeld. Natuurlijk mocht een ijsje hier niet aan ontbreken.

Meer foto’s

IMG_0008IMG_0047IMG_0055IMG_6199IMG_0058IMG_0078IMG_0082

IMG_0023IMG_0027

Donderdag 24 maart 2016

Vandaag waren we weer te laat bij de therapie. Alle kinderen waren al binnen aan het werk en Liset en Frauke stonden buiten op ons te wachten, samen met de cameraman. Norah zag ze al in de verte staan. Ze pakte direct haar Peppa Pig handoek en rende naar hun toe. Dit zag er heel grappig uit, we zijn nu al benieuwd naar de film.

Vandaag gingen ze kleuren oefenen. Norah moest b.v. de rode ballon aan Frauke vragen en die dan naar Lisette brengen. Dan vertelde ze Lisette welke kleur ze in haar hand had enz… De naam van de kleuren lukte redelijk.

Toen ze net begonnen zijn met het zwemmen vonden de dolfijnen dat het toch gezelliger was om met elkaar te spelen. Dus iedereen moest weer het water uit en na een tijdje was er een nieuwe start. Gelukkig lukte het deze keer wel om alle dolfijnen te overtuigen om mee te werken.

Tijdens het werken op het dok ging Liset kijken of en welke prikkels Norah nodig had en lekker vond. Het rollen over armen en voeten met spikkelballetjes vond Norah wel heel fijn.

In de tweede zwemsessie mochten mama en papa dichter bij het dok gaan kijken. We hebben van dichtbij mee kunnen genieten. Het is wel heel indrukwekkend hoe goed alle op elkaar ingewerkt zijn. Je zou echt uren daarna kunnen kijken en de tijd vliegt ook zo voorbij en het is er al weer tijd voor de eindspong van Nubia. Het blijft echt geweldig de dolfijnen zo hoog springen te zien. We hebben hiervan filmpjes gemaakt.

Klik hier voor Video 1

Klik hier voor Video 2

Klik hier voor Video 3

Klik hier voor Video 4

Klik hier voor Video 5

Klik hier voor Video 6

Klik hier voor Video 7

Nu zijn we lekker aan het uitrusten bij het zwembad.

Vrijdag 25 maart 2016

Vandaag alweer de laatste dag therapie. Wat zijn deze twee weken toch weer supersnel voorbij gegaan. Het waren twee hele bijzondere weken. Niet alleen voor Norah, maar voor ons allemaal.

Zo hebben we voor Norah een manier gevonden om de woordjes te oefenen zonder dat zij gaat geeuwen en zich beter/langer kan concentreren. Indien we er om vragen kan Norah nu 3 – 5 woordzinnen maken: ik wil…, mag ik…, ik ga….

 

FILM:

SAMENVATTING THERAPIE

dolphin_therapy_curacao_video

 

20 reacties aanDagboek Norah

 • Anoniem

  Wat een mooie verhalen en een heel gaaf filmpje de samenvatting van het CDTC! Ik vind het ook heel leuk dat jullie in de verhaaltjes steeds hebben beschreven wat Norah voor oefeningen moest doen.

  Ik hoop dat jullie heel veel handvatten hebben gekregen en er thuis goed mee door kunnen gaan. Hopelijk heeft het heel veel opgeleverd en groeit Norah in Nederland heel hard door alles wat ze daar heeft geleerd. Ik hoor er uiteraard heel graag heel veel meer over!

  Nog een leuke tweede paasavond, en tot snel!

  • Shirley

   Oeps vergeet bij mijn berichtje mijn naam te zetten:) Dit bericht was van mij (Shirley):

   Wat een mooie verhalen en een heel gaaf filmpje de samenvatting van het CDTC! Ik vind het ook heel leuk dat jullie in de verhaaltjes steeds hebben beschreven wat Norah voor oefeningen moest doen.

   Ik hoop dat jullie heel veel handvatten hebben gekregen en er thuis goed mee door kunnen gaan. Hopelijk heeft het heel veel opgeleverd en groeit Norah in Nederland heel hard door alles wat ze daar heeft geleerd. Ik hoor er uiteraard heel graag heel veel meer over!

   Nog een leuke tweede paasavond, en tot snel!

 • Stichting Nicolette

  Lieve Familie,
  Vandaag alweer de laatste therapie dag, wat is het weer omgevlogen en wat heeft Norah hard gewerkt. Wij wensen jullie nog een hele mooie laatste therapie dag toe en hopen dat jullie veel aan de handvatten hebben die jullie de afgelopen weken hebben gekregen. Ook alvast een goede terugreis gewenst. Lieve groetjes van Anne-Mieke Berkel

 • Tjitske

  Wat gaat de tijd toch snel, jullie zijn al weer anderhalve week bezig met de therapie.
  De foto’s zijn heel leuk en wat ziet Norah er weer goed uit!
  Nog heel veel plezier gewenst voor de komende dagen!

 • jacqueline duijvestijn

  Lieve norah en familie . Mooi om te zien wat norah met de dolfijn mag doen .ja norah jacqueline heeft ook met de dolfijnen gezwommen daar . En ik vond het ook heel leuk . Lieve zwemgroetjes van je zwemjuf jacqueline duijvestijn

 • De Olifantjesklas

  Lieve Norah,
  Maud zegt dat ze je mist! En ze wil graag weten hoe de dolfijn heet.
  Is het leuk? vraagt Feline.
  Het is leuk om te zien hoe je zwemt met de dolfijnen, Norah! zegt jelani
  Ik hoop dat je weer snel op school komt. Zegt Thom. En veel liefdeschap!
  I love you, Norah, zegt Thijs.
  Ik vind Norah leuk, zegt Jason.

  Heel veel liefs van alle Olifantjes!

 • Shirley

  Wow, wat onwijs goed om te lezen dat Norah al vooruitgang boekt! En wat leuk om die filmpjes te zien.
  Ben benieuwd naar de verhalen van de volgende therapieweek.
  Liefs Shirley

 • Natasjavanstarrenburg@gmail

  Superrr voor norah en jullie geniet er maar van.

 • connie otto

  Lieve allemaal,
  Wat leuk om te zien hoe Norah met de dolfijnen bezig is.
  Geniet nog maar lekker van alles wat jullie daar meemaken.
  Groetjes, Connie

 • Alessandra en Martijn

  Wat gaaf om te zien wat een voortgang Norah boekt!
  Erg leuk om te lezen wat jullie allemaal meemaken op Curacao.
  Veel plezier en geniet vooral ook van de zon en de mooie omgeving.

  Liefs.
  Martijn en Alessandra
  Nils en Loredana

 • Annette van Ojen

  Lieve Michi, Martijn en kids,
  Wat ontzettend leuk om te lezen is dit !
  Fijn dat Norah er zin in heeft en geen koorts meer heeft! Geniet!!
  Heel veel liefs!
  Annette

 • Luca en Mariska

  Wow!!!!! Wat mooi om Norah zo te zien genieten…. Geniet van dit moment en heel veel plezier met elkaar. Veel liefs Luca en Mariska

 • Willeke

  Wat is het geweldig om deze foto’s te zien van een stralende Norah! Vanmorgen hebben de kinderen van de Olifantjesklas ook de foto’s gezien en sommigen dachten even dat er een haai bij Norah zwom, haha! Maar het zwemmen met een echte en best wel grote dolfijn vond iedereen ook heel stoer!

 • Safia en Monica

  Norah en familie, heel veel plezier!
  Groet Monica en Safia xxx

 • Marry

  Lieve Norah en familie,

  Wat leuk om te lezen hoe het met jullie gaat. Wat fijn en bijzonder dat jullie aan deze therapie kunnen meedoen!
  Heel veel succes en plezier!
  Groetjes!!

 • Tjitske

  Hoi Norah en familie,

  Wat leuk om jullie te zien op de foto’s en wat fijn dat Norah zich weer goed voelt.
  Heel veel plezier met alles!

 • Connie Otto

  Lieve allemaal,
  wat geweldig dat jullie de kans hebben gekregen om dit mee te maken.
  Ik ben heel benieuwd naar de ontwikkelingen en hoop dat Norah en jullie natuurlijk ook, er heel veel zullen leren en heel erg zullen genieten van de zon, en het heerlijk bij elkaar zijn.
  Liefs, Connie Otto

 • Shirley

  Lieve Norah en familie!

  Wat fijn dat Norah zich goed genoeg voelt om aan de therapie te beginnen. Wat een stoere meid, nu al met de grote dolfijn in het water zo te zien.
  Ik hoop dat ze er veel gaat leren!
  Geniet verder vooral van het zonnetje en de bijzondere ervaring.
  Ik blijf jullie verhalen natuurlijk volgen, leuk!!

 • Stichting Nicolette

  Lieve Norah en familie,
  Morgen is het dan zover en mag jij starten met de dolfijn ondersteunde therapie. Wat een belevenis voor jou maar ook voor je ouders en broertjes. Wij, het bestuur van de Stichting Nicolette, wensen jou en je ouders en broertjes een geweldige tijd toe en heel veel succes tijdens de therapie.
  Veel liefs van Anne-Mieke

 • Roellien

  Eindelijk op Curacao!
  Even beetje bijslapen en dan heerlijk genieten van zee en strand.

  Norah kusjes voor jou en de dolfijnen, lief zijn ze hë?

  Tot gauw een berichtje

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>