Dagboek van Wybe en Coen

Hier komt het dagboek van Wybe en Coen

Hier komt het dagboek van Wybe en Coen

Kennismaken

Hallo Allemaal!

Wij, Wybe en Coen, zullen ons even voorstellen, want op 14 september gaan we op weg naar Curaçao! Samen met Pappa, mamma en tante Helga.

wybe en coen-picture

Hallo. Ik ben Wybe.

Ik ben 11 jaar oud en heb autisme. Ik zit op een speciale school, De Strandwacht in Den Haag. Ik ben blij dat ik naar dolfijntherapie mag, want….ik vind dolfijnen leuk en leerzaam.

Ik wil daar leren dat ik minder snel boos wordt en keuzes maken. Van mijn ouders moet ik ook leren oogcontact maken. Dat is wel ok.:)

Groet Wybe      (en de rest) 🙂

***

Hallo, ik ben Coen!

I love dolphins. Ik ben 9 jaar en zit op de Rehoboth school in Naaldwijk. Ik vindt het erg cool om naar de dolfijnen te gaan en ze voor het eerst van heel dichtbij te zien. Ik wil leren concentreren en vrienden maken, want dat vindt ik erg moeilijk.

Groetjes,

Coen.

We zijn geland!

Hallo allemaal! Bedankt voor alle aanmoedigingen en succeswensen, hartverwarmend hoor!

De vliegreis verliep erg goed. We mochten samen met rolstoelers en kinderen het vliegtuig in en dat verliep super goed. Ben, Coen en Helga vlogen voor het eerst en vonden het wel even spannend, maar al snel was iedereen gewend. Na de landing was het moeilijk omdat het even erg druk was en we tegelijk met vele anderen het vliegtuig uit moesten. Dat gaf wat spanning voor Wybe. Maar tijdens de reis hebben we vooral veel gelachen en plezier gehad!

We zijn in het Lions Dive appartement aangekomen en hebben de eerste hagedis al gespot en natuurlijk waren Coen en Wybe meteen in het zwembad! Na het zwemmen een paar broodjes en dan lekker slapen!  De volgende ochtend werden we vroeg wakker tijdens een onweersbui. Nu gaan we ontbijten en deze zondag eens lekker zwemmen en rondkijken. We houden jullie op de hoogte!

Eerste therapiedag

Hallo allemaal,

Vandaag de eerste therapiedag gehad. Dat was echt super gaaf!
Coen heeft de jonge dolfijn Nubia laten “dansen” en moest zich goed concentreren tijdens een memory spel. Wybe mocht met twee dolfijnen aan de slag, Kanoa en haar moeder Renata (als ik het goed heb begrepen). Hij moest ook emoties herkennen op plaatjes en dat was nog niet zo makkelijk. En ze hebben de dolfijnen flink laten springen en spetteren!  Een spetterende dag dus!

Volgende keer zullen we proberen een foto bij het dagboek te zetten, dat was voor nu nog even niet gelukt. Maar Coen en Wybe waren echt enorm enthousiast!

 

Tweede therapiedag

Waarbij Wybe de dolfijn mag laten springen als beloning voor zijn goede communicatie en het aankijken van diegenen die hij aanspreekt,

DSC00802

en Coen zich supergoed concentreert terwijl de dolfijn haar best doet om hem af te leiden…

DSC00885

Waarna ook Coen zijn beloningsmoment verdiend heeft !

DSC00869

 

Warm vandaag en vooruitgang

Hallo,

Wybe:
Ligt het aan ons, of is hetwarm hier? 31 graden.
Is het bij jullie net zo warm als bij ons?  😉

Coen:
Vandaag werd ik op het surfboard voortgeduwd door dolfijn Bonnie.
Dit was :), Leuk dus!

Mam:
Zo, weer even tijd om wat te schrijven. Met Coen gaat het erg goed met de therapie. Hij heeft vooral concentratieoefeningen gedaan en dat was best pittig! Ook het gaan benoemen van emoties is een start mee gemaakt. Morgen zal er ook bezig gegaan worden met leren keuzes maken, dat is iets wat hij erg moeilijk vind. Ook is er een stoplicht ingevoerd, voor stop-denk-doe momentjes. Het is mooi en emotioneel om te zien hoe hij z’n best doet!

Met Wybe gaat het er heftig en emotioneel aan toe. Hij heeft een flink aantal boze buien gehad en zich laten horen als hij het ergens niet mee eens was. Hij krijgt nu een aantal strategien om om te gaan met zijn boosheid. Zo mag hij zeggen dat hij boos is en zich tijdelijk omdraaien om rustig te worden. Wij moeten hem dan negeren, wat best lastig is. Maar vandaag is er voor het eerst geen grote boze bui geweest. Hij had zich wel even een keer omgedraaid, maar dat ging verder goed. Ook bij de dolfijnen op het dock gaat het erg goed, hij heeft een goede band al opgebouwd met de therapeut Paul, wat erg helpt om de moeilijke zaken te bespreken en te oefenen met oogcontact maken.

Morgen is er de family-swim, ik kijk er al erg naar uit!

Donderdag met ook de family swim

Vandaag was het een drukke dag. Wybe werd meteen volop geconfronteerd met het vragen stellen aan vreemden en ook het op een sociale manier een gesprek onderhouden. Hij vond dat erg spannend en deed zijn best. Er was een team van 7 personen met hem bezig vandaag! Het is echt waanzinnig om te zien hoeveel mensen bij het CDTC zich inzetten voor onze kinderen. Ook moest hij natuurlijk oogcontact maken en achteraf uitleggen waarom hij iemand al had uitgenodigd om langs te komen bij het huisje. Veel sociaal verkeer en steeds weer werd geduldig gevraagd wat handig zou zijn en wat er beter kan uitgelegd. Met de dolfijn mocht Wybe echt veel zelf bepalen, maar moest ook rekening houden met de dolfijn. Op het dock werd ook al gewerkt aan zijn fysieke mogelijkheden van zijn handmotoriek. Veel gedaan dus vandaag en hij was dan ook erg moe deze middag.

Met Coen is geoefend in keuzes maken. Hij heeft echt ontelbaar keer keuzes moeten maken en zich ook nog eens moeten concentreren. Het herkennen van emoties ging prima, maar het verwoorden is wel moeilijk. ook daar werd hard mee geoefend. Hij mocht een dartspel doen en dan moest hij bij bepaalde keuzes vertellen wat hij leuk vond aan zijn pappa, mamma, broer of hemzelf of juist wat hij moeilijk vond. Pittige klus dus, maar als beloning de dolfijn laten dansen is wel het einde!

Ook wijzelf hebben vandaag een workshop gedaan over belonen en bekrachtigen. Er worden diverse workshops gegeven voor de families en dat is natuurlijk erg leerzaam! Veel positief gedrag belonen en het negatieve wat meer negeren of er een consequentie aan hangen blijft toch belangrijk, ook voor ons. Het was interessant en leerzaam voor de gezinnen die meededen.

Verder vandaag de Family Swim gehad, wat ook een unieke ervaring was voor ons en voor Helga, die mee het water in mocht. Heel bijzonder om dit mee te mogen maken! De dolfijn Bonnie was echt een schat en het is mooi om te ervaren hoe voorzichtig ze met ons om ging.

Ook werd Coen aan het eind van de middag ziek. Hij heeft diarree en geeft over op dit moment. Dus morgen wordt het een extra rustdag denk ik nu. Ik hoop voor hem, dat hij snel opknapt!  Nu gaan we allemaal maar even op tijd slapen en morgen weer aan de slag.

vrijdag, de eerste week bijna voorbij

Hallo allemaal,

Coen knapt al een beetje op en kan weer sapjes en brood binnenhouden. Niemand hoeft zich grote zorgen meer te maken hoor! Helaas geen therapiedag voor hem vandaag. Maar pappa heeft hem vandaag verwend en siesta gehouden samen met hem.

Vandaag dus alleen met Wybe naar de therapie geweest. Hij heeft daar eerst een gesprek gehad over hoe hij kan reageren op zijn broertje als deze iets doet wat hij niet wil. Ook het inzetten van de eigen time-out methode kwam aan bod. Daarnaast is er gewerkt aan het omgaan met drukte om hem heen. Zo moest hij mensen uitnodigen om in dezelfde ruimte te komen bij hem en de therapeut en die mensen gingen dan met elkaar praten. Wybe voelde zich steeds meer gespannen en leerde van de therapeut hoe hij deze spanning kon verminderen. Oogcontact maken en met iemand praten of duimen draaien hielp hem de spanning te verminderen. Dat was weer een bijzonder leermoment. En ze waren nog niet eens bij het water aangekomen!

Met de dolfijn werkte Wybe aan zijn motoriek zoals het gooien met een bal met zijn linkerarm. Ook werd er gewerkt met onvoorspelbaarheden, iets dat Wybe ook altijd erg moeilijk vindt.

Op het dock werd gewerkt aan zijn handmotoriek dit keer en het bewegen van zijn rechter onderarm. Het was te zien aan zijn gezicht dat hij dit erg lastig vond. Maar aan het eind is er een grote lach en mag hij weer met de dolfijn! Hij ging zelfs met een surfboard in het rond!

DSC01051

Later die middag gingen Helga en ik (mamma) naar de 2e family swim, want pappa wilde liever bij Coen blijven. Nu konden we met Kanoa zwemmen en dat was weer heel anders dan met Bonnie. Ook Renata en Chabita kwamen er bij en deden soms mee. We kregen kusjes en mochten de dolfijnen laten zingen etc. Jullie krijgen later de leuke foto’s vast mog wel te zien! Een bijzondere ervaring hoor! En ik snap nu ook wel dat Wybe zo moe is na de therapie!

Thuis hebben we verder geoefend met Wybe aan het time-out nemen als hij gespannen of boos werd en met het negeren van tegendraads gedrag. Dit werkte erg goed. En hij deed zijn huiswerk van school, zonder gemopper en heel geconcentreerd! Zelfs de blokletters zagen er mooi en rustig uit! Ik was verbaasd!

Nu wordt het weekend, waarin we vooral Coen veel laten rusten en zelf ook lekker gaan ontspannen met elkaar.

Groetjes van ons allemaal en nog felicitaties aan alle jarigen en die net jarig geweest zijn of dit komende week worden! We missen heel wat verjaardagen deze maand, maar we denken wel aan jullie hoor!

 

zaterdag rusten en hard werken tegelijk

Vandaag geen therapiedag, maar een rustdag. Vooral voor Coen weinig zon en zwemmen vandaag. ook geen huiswerk voor de jongens vandaag. Maar wel huiswerk voor de volwassenen! Coen lijkt behoorlijk beter, maar is nog snel moe. Vandaag zijn we even naar een film over dolfijnen en Curacao geweest en langs de haaien om deze te aaien. De geplande boottocht hebben we nog maar even uitgesteld.

Bij het aanspreken van de jongens letten we nu heel erg op de manier van communiceren. Bij Coen vooral op het niet te snel van onderwerp veranderen en tijdig stoppen met impulsieve acties en afmaken waar hij mee bezig is. Het blijft erg hard er achteraan rennen en opletten voor ons. Het was wel fijn dat Coen vandaag weer een beetje kon meedoen in elk geval.

Bij Wybe letten we vooral op oogcontact voor en tijdens het praten met elkaar. Het lijkt makkelijk, maar we zijn al zo lang gewend om tegen Wybe te praten zonder dat hij zijn hoofd draait, dat we dat nog regelmatig vergeten te vragen! Maar er zijn al een aantal momenten geweest dat hij uit zichzelf oogcontact maakte en zich naar ons richtte! Ook heeft Wybe zichtbaar een aantal keer een boze bui weten te voorkomen door zichzelf de opdracht te geven om even apart te gaan staan of zich om te draaien! Voor ons is dat heel speciaal en zeker ook de oogcontact momenten zijn erg fijn!

Wybe zegt: ‘De 50 meter pool ligt vlakbij de achtertuin en daar kan ik lekker zwemmen met gloorwater (zonder zout dus) 🙂 ‘ en dat moet ik wel even in het dagboek zetten! Bij deze dus.  Wybe vind zout niet erg fijn en wil ook daarom de dolfijn zeker niet gaan kussen! Tja, hij lust ook geen vis, Ha,ha.. wie weet, verandert hij nog van gedachten…

 

Bijzondere zondag

Hallo allemaal,

Bedankt dat jullie ons zo bijstaan en de vele berichtjes op facebook, in het dagboek, via de telefoon, etc! Fijn dat er zoveel mensen meeleven en ons aanmoedigen! Bij deze ook nog een aanmoediging om weer andere kinderen te helpen deze bijzondere therapie te kunnen volgen door nu weer veel AH sponsorpunten te verzamelen! En straks mee te doen met de spinning marathon! Je kan ons ook sponsoren hoor, want we doen gewoon weer mee, voor de kinderen na ons. Zo’n bijzondere beleving met de enorme resultaten gun ik iedereen! Het is niet makkelijk, maar het geeft enorm veel verbeteringen voor de kinderen en het gezin, dat is bijna niet voor te stellen!

Vandaag hebben we bijna continue gesprekken gehad met Wybe, waarbij hij echt heel goed oogcontact maakte en zijn best deed om zich steeds aan te passen aan wenselijke houdingen bij gesprekken. Het was vandaag een enorm verschil met de afgelopen jaren! Hij komt hierdoor veel socialer over naar anderen en meer geinteresseerd in anderen. Ook met vreemden praat hij goed en wacht ook de antwoorden af. Vandaag in het zwembad hebben we dat ook goed kunnen zien! Helaas was er nog wel een gilbui toen ik hem even niet goed begreep, maar dat werd later ook goed uitgepraat, met oogcontact erbij! Vandaag leek het dus een hele omslag in zijn denken en doen! Hij zwemt ook een stuk beter en sneller, dan ik ooit van hem gezien heb en hij gebruikt zijn armen veel beter. Ook bij de kleine huiswerkopdracht ging hij uit zichzelf een pengreep gebruiken, wat hij normaal gesproken niet zou doen. Bijzonder veel vooruitgang gezien dus vandaag!

Coen is weer beter en heeft ook een paar keer gezwommen. Hij heeft heel geconcentreerd zijn huiswerk van het CDTC gedaan, waarbij hij aandachtig een stuk leuke tekst over ADHD moest lezen om daar morgen over te kunnen vertellen.  Verder was hij weer enorm actief en moesten we hem regelmatig afremmen.

Ben heeft geoefend in het goed een gesprek aangaan met de kinderen en om ze te negeren als ze zich bewust niet gedragen of een discussie uitlokken! Helga moest natuurlijk meedoen en was vooral slachtoffer in het zwembad van impulsieve acties van de kinderen. Gelukkig zijn we met meer volwassenen aanwezig om in te grijpen waar nodig. Ikzelf heb vandaag vooral op oogcontact gelet en het niet starten van een gesprek voor er echt een contact gemaakt is. Verder hebben we vandaag weinig gedaan, maar vooral uitgerust om de komende week weer voldoende energie te hebben!

Op naar morgen!

P1010352

Maandag een therapiedag met keuzes

Vandaag ging de therapie weer prima. Coen moest veel keuzes maken en mocht ook steeds kiezen wat de dolfijn moest doen. Hij heeft erg gelachen toen de dolfijn zijn tong uitstak naar hem! Je merkt dat hij zelfverzekerder bezig is en ook complimenten goed kan ontvangen. Hij heeft het kernkwaliteiten spel gedaan om te ontdekken waar hij goed in is en waarom en wat er nog beter kan.

Hij mocht nu ook met een duikbril en snorkel zwemmen, waardoor hij goed kan zien wat de dolfijn doet en ook echt samen met de dolfijn communiceert onder water!

Coen met snorkel

Wybe heeft een nabespreking van een gilbui gehad en het omgaan met spanningen is weer volop besproken. Hij moet nu leren om eerst over consequenties na te denken voor hij bijvoorbeeld een grapje uithaalt en ook daar is mee geoefend. Bij het dock en met de dolfijn is hard gewerkt aan zijn motoriek en oogcontact. Het steeds in contact blijven met de dolfijn vind hij nog moeilijk. Het zwemmen samen gaat prima en Wybe kan steeds beter de gebaren voor de dolfijn uitvoeren.
DSC01068

We gaan volop vooruit!

dinsdag een dag met ontdekkingen

Vandaag waren we weer vlot van start met de therapie. Om 8:00 uur stonden we netjes klaar bij het therapiecentrum, het CDTC en had Wybe zijn lijstje met dingen die hij moeilijk vind om te doen meegenomen. Dat had hij als huiswerk meegekregen. Hij mocht meteen aan de slag met het bespreken van limonade inschenken en het oefenen van veters strikken. Dit laatste was erg moeilijk, vooral omdat Wybe niet goed kon blijven opletten als er iets werd voorgedaan. Wybe ontdekte dat het toch niet zomaar lukt en dat gaf wel frustraties, die met zijn therapeut meteen werden doorgesproken. Ook kreeg hij ontspanningsoefeningen.

Daarna werd er op het dock en met de dolfijn geoefend met zijn hand en arm motoriek en het concentreren op de dolfijn. Ook het steeds oogcontact houden werd geoefend en Wybe ontdekte dat oogcontact ook goed werkte bij de dolfijn! Bij het werkmoment werden er ook oefeningen gedaan die gingen over zijn doorzettingsvermogen. Pittige oefeningen voor hem dus!

DSC01263

 

 

 

 

 

 

 

 

Met Coen gaat het steeds wat minder goed op emotioneel vlak. Hij houdt veel emoties vast en voelt zich snel achtergesteld of onbelangrijk en zit momenteel minder lekker in zijn vel. Het verschil tussen alle emoties en positieve enthousiaste reacties met de dolfijn en op het dock en het gewone in het gezin is erg groot. Hij zoekt vooral naar meer emotionele uitdrukkingen en aansluiting bij zijn vader en dat is best lastig! Ben heeft ontdekt dat Coen dus meer belangrijk gevonden wil worden door hem en een grotere band wil. De psycholoog van het team gaat nu ook uitzoeken hoe wij aan Coen nog beter kunnen laten merken dat hij er helemaal bij hoort en gezien wordt door ons.

Ook hebben we ontdekt dat als Coen iets aan ons verteld, dat Wybe meteen mee gaat praten en het gesprek kan overnemen of beheersen. Vandaag hebben we er voor gezorgd dat als Coen iets tegen ons ging vertellen dat Wybe niet ging onderbreken, maar dat Coen eerst zijn verhaal mag vertellen en dat wij eerst dan zelf gaan reageren. pfff… niet makkelijk hoor!  Ook betrekken we Coen meer bij keuzes en geven we hem de kans om wat meer aandacht en knuffels van pappa te vragen. Met de dolfijn kan hij dat al!

DSC01334

Vanmiddag zijn we naar Willemstad geweest en heeft Helga ontdekt hoe de botenbrug werkt! We zijn langs de diverse gekleurde huisjes en wat winkeltjes geweest en hebben de markt en de terrasjes bezocht. Wel fijn om met meer volwassenen te zijn hoor. In die kleine straatjes is een extra paar ogen wel handig! Nu gaan we even wat muggenspray opdoen en lekker slapen. We kijken al weer uit naar morgen!

 

Woensdag een dubbele dolfijnendag

Vandaag was het een onrustige ochtend, waarin Wybe moeite had om zichzelf te beheersen en meerdere keren boos werd. We hebben veel genegeerd, nadat we vertelden wat hij moest doen, maar dat vind Wybe ook niet zo fijn! Gelukkig begrijpt hij achteraf wel dat boos worden weinig zin heeft en hj beter kan zorgen dat hij zijn verwachtingen uitspreekt en vragen gaat stellen voordat hij begint met boos worden. Hij krijgt steeds meer manieren aangereikt om te gebruiken als hij zich boos voelt worden of als er spanning-opbouw is.

Bij het CDTC werd hij weer even boos en paste hij meteen de geleerde time-out methode op een best goede manier toe! Hij stampte weg om even rustig te worden. De therapeut ging kort daarna het gesprek aan en controleerde wat er gezegd werd bij ons. Wybe werd aangesproken op zijn gedrag en op het zelf verantwoording nemen voor zijn gedrag.  In de binnenruimte werd daarna hier niet meer over gesproken, maar mocht hij verder met bewegen van zijn vingers en veters strikken! Moeilijk, maaar uiteindelijk was het al twee keer gelukt!

Met de dolfijn werd geoefend aan zijn concentratie en gerichtheid op de dolfijn. Hij mocht de dolfijn ook laten duiken en kon dan met snorkel en duikbril bekijken hoe de dolfijn dat deed. Ook tegelijk met de dolfijn duiken was erg leuk om te zien. Het was ook duidelijk dat de dolfijn gewoonweg niet reageerde als Wybe geen duidelijke aandacht voor hem had of niet de goede gebaren maakte.

Op het dock heeft Wybe geoefend met schrijven, handbewegingen, pengreep en heeft hij zich ook super goed geconcentreerd!  We zien verder veel meer oogcontact en krijgen daardoor nu ook betere gesprekken met Wybe.

Coen heeft gewerkt aan het omgaan en vertellen van emoties. Ook zijn ze begonnen met het door Coen laten bedenken van mogelijkheden om emoties te uiten. Zo bedacht Coen dat hethandig kan zijn om pen en papier neer te leggen om daar soms wat op te schrijven over leuke dingen. Het benoemen van emoties bij anderen, het herkennen en nabootsen van emoties kan Coen echt al super goed! Nu merken we dat hij oefent met het uiten en uitspreken van emoties naar ons toe. Omdat Ben hetgrote voorbeeld is, kreeg hij als huiswerk om meer emoties te tonen aan Coen.

In de middag mocht  Coen nog een keer zwemmen, omdat hij een therapie-sessie had gemist toen hij ziek was. Toen is er verder gegaan op het uiten van emoties en wat als je door emoties van anderen geraakt wordt. Ook heeft hij een oefening met het lezen en samenvatten van een stukje tekst gedaan, maar dan terwijl de dolfijn ging spetteren en hem ging afleiden. Het lezen lukte daardoor wel, maar er werd niets van de tekst begrepen of onthouden. Het concentreren lukte dus echt niet. Daarna gingen ze werken aan oplossingen om je toch te kunnen concentreren als het onrustig om je heen is. Ook werd er een lijstje gemaakt met mogelijke oplossingen en aangevinkt welke evt. ook in een klas op school gebruikt kon worden. Oordopjes waren dan niet zo handig, want dan kan hij de meester niet meer horen! Het was heel leerzaam vandaag.

Verder heeft Coen een voet-push gedaan met de dolfijn en met surfboard zich laten voortduwen door het water. Dat gaat echt super snel! Coen juicht dan helemaal als hij weer bij het dock aankomt met hoge snelheid!  Het steeds concentreren op de dolfijn en de aanwijzingen gaat steeds makkelijker lijkt het wel.

Wybe mocht tussendoor naar de zeeleeuwenshow en naar de dolfijnenshow met tante Helga. Dat was natuurlijk ook leuk om even te zien. Verder kijken we weer uit naar morgen.

PS: Coen zwemt inderdaad met Bonnie (die als kindje Nubia heeft) en Wybe zwemt met Kanoa (die als moeder Renata heeft), ze zwemmen dus ook regelmatig met twee dolfijnen tegelijk! We begrijpen de verwarring bij sommigen!

 

Donderdag met veel bijzonderheden

Allereerst gingen we in een kleine regenbui waar we niet erg nat van werden, op weg naar het CDTC. Wybe heeft daar laten zien dat hij nu kon veter strikken! Hij had dit in het huisje hard geoefend met mijn gympen. En toen het lukte,, haalde hij nog even een grap uit!

DSC01581

 

Tja, het is wel duidelijk dat hij nog lekker ondeugend is af en toe! Ook liet hij vandaag zien dat hij best zijn bril kon poetsen, maar het gewoon lekker makkelijk vond als mamma dat doet! Verder werd er hard gewerkt aan gerichtheid op werkjes en het goed kunnen afwachten als er iets wordt voorgedaan. Met de dolfijn werd geconcentreerdheid, oogcontact en doorzettingsvermogen geoefend. Ook deed de dolfijn niet altijd wat de bedoeling was en daar moest hij ook goed mee omgaan.

Deze middag was er wel een doorbraak, omdat hij als huiswerk mee had gekregen om na te denken over het feit dat hij niet zelf de verantwoordelijkheid op zich wil nemen als er iets mis gaat of als hij zich niet gedraagt (de schuld ligt altijd bij de ander denkt hij en dat klopt natuurlijk niet). Hij heeft er echt over nagedacht en ontdekt dat hij beter wel verantwoording op zich kan nemen en er van kan leren en het ook niet erg is om dat te doen. We hebben het gesprek ook op papier gezet en dat kan morgen weer mee naar Paul, zijn therapeut. Het is moeilijk te omschrijven, maar het was echt een bijzonder gesprek met voor Wybe veel ontdekkingen.

Coen heeft vandaag emoties meer geuit en is daar duidelijk mee aan het oefenen. Hij heeft ook weer een concentratiespel gedaan dat niet makkelijk voor hem was. Hij heeft ook een poster gemaakt met een tennisbal (van de dolfijn) en daar omheen allerlei kwaliteiten van hemzelf. Zo krijgt hij meer inzicht in zichzelf en dit vergroot dit ook zijn zelfverzekerdheid. Ook heeft hij een stoplicht gemaakt en daarin weergegeven wat hij merkt als alles goed en rustig is, wat als hij geirriteerd is en wat als hij boos is. Er is besproken wat hij dan kan doen en op welke manier.

DSC01553

Op een liefdevolle manier aandacht aan elkaar geven, maar ook aan je broer, pappa, mamma en iedereen die je kent. Vooral extra aandacht van pappa was voor Coen vandaag ook weer erg belangrijk.

De middag hebben we gesnorkelt tussen de schildpadden, grote vissen en naast de haaien (die keurig achter een ruit zaten) en de schildpadden en haaien gevoerd door openingen in de ruit. Heel spannend hoor! Er waren erg veel vissen die om en onder ons heen zwommen en dit was ook een bijzondere belevenis!

De laatste therapiedag

Jeetje, wat onwerkelijk allemaal vandaag! We hebben een traantje weggepinkt en vandaag de laatste bijzondere dag meegemaakt.

Als eerste gingen de kids snorkelen in open water, in plaats van hard werken in de therapieruimte. Na de bijzondere ervaringen in zee, mochten ze naar de dolfijnen, waar ze weer flink oefenden en ook leuk speelden met de dolfijnen.

Wybe heeft besloten zijn verantwoording te nemen voor zijn daden zegt hij en daar zijn we erg blij mee. Coen gaf zijn emoties weer en dat was ook nog eens een sprongetje vooruit! Er is echt sprake van een succesvolle therapie geweest en terugkijkend naar deze bijzondere ervaring kunnen we terecht zeggen dat we allemaal erg hard gewerkt hebben en er vooruitging is geboekt! En wat voor!

Het is allemaal erg overweldigend en heel bijzonder geweest. Voor ons zijn de veranderingen in onze opvoeding en de veranderingen bij de kinderen erg goed zichtbaar. Coen is een stuk zelfverzekerder als het gaat om het tonen en uiten van zijn emoties. Hij kan nu erg goed keuzes maken en zich op de dolfijn al erg goed concentreren, Wybe heeft een verbetering laten zien in oogcontact (echt aanzienlijk!) en in zijn handmotoriek, Ook de aantallen boze buien en gegil lijkt nu veel minder geworden, maar dat wachten we ook nog even af. Hij weet nu wel dat hij aangesproken mag worden als hij zich niet goed gedraagt en daar zelf verantwoordelijk voor is. Zijn werkmotivatie is hier zichtbaar verbeterd en we hopen dat dit op school ook goed te zien zal zijn. Oja, hij kan natuurlijk nu ook extra vaardigheden zoals veters strikken, bril poetsen en zo. Maar erg belangrijk is dat hij al beter om kan gaan met spanningen en we hopen dat dit zich verder voortzet.

Een super start is gemaakt met de vele verbeteringen en ik wil ook nogmaals even iedereen bedanken die door het sponsoren van stichting Nicolette dit voor ons mogelijk hebben gemaakt! Verder ook nogmaals bedankt voor iedereen die ons zo heeft gesteund op de vele manieren en alle reacties.

Vandaag dus afscheid genomen van de dolfijnen en morgen gaan we de verjaardag van Wybe vieren (die wordt al weer 12) en terugvliegen naar Nederland.

DSC01695

Weer thuis

Tot slot ons laatste berichtje.

Allereerst wil ik iedereen echt nogmaals bedanken voor alle lieve reacties! Die hebben ons echt gesteund. Het is goed om te merken hoeveel mensen meeleven met ons. Speciaal mijn zus, die mee was. Ze was echt mijn grote zus voor me!

We zijn weer veilig geland en werden op Schiphol verwelkomt door familie. De kinderen kregen zelfs allebei een grote dolfijnen ballon! We kijken met een goed gevoel terug naar de therapie en wat er allemaal bereikt is. Het is een soort kickstart om nu mee verder te gaan. Het werk is natuurlijk niet klaar, maar het succes is al echt enorm! Ik ben ook erg trots op mijn jongens! Ben en ik mogen ook trots zijn op ons eigen proces en zullen ook zeker verder gaan met alles wat we geleerd hebben, van gedrag negeren tot boeiende gesprekken over verantwoordelijkheden en emoties.

Coen uit zich emotioneel een stuk beter en moet nog weer even wennen aan het schoolritme. Wybe had het al meteen weer naar zijn zin en was gemotiveerd en enthousiast toen hij over school praatte. Verder gaan we met z’n allen hard aan het werk met de resultaten en daar hebben we ook zin in.

Nu op naar de Spinning Marathon! Komt allen, want dit soort therapie en resultaten gun ik echt iedereen! En wie weet kan er dan weer een ander kindje op weg!

Dit is het einde van dit dagboek. We zullen het resort Lions Dive en zeker de dolfijnen nog wel missen! Bedankt allemaal !!

leeuw

 

50 reacties aanDagboek van Wybe en Coen

 • Oma 2.0

  Erg leuk verhaal om te lezen, vooral om Coen zijn enorme ontwikkeling mee te maken, maar uiteraard die van Wybe ook. Top gedaan jongens! Ik ben trots

 • Tristan vd Berghen

  Jij bent echt de grootste downie uit heel de geschiedenis

  Je bent echt de grootste pannekoek met je slurf

  Kom @ me bro joe lelijke stoepit neger

  Knolworst met saté saus en knalletjes

 • Wiebel

  Anuskriebelwiebel

 • Finally i quit my regular job, now i earn decent
  money on-line you should try too, just type in google
  – blackhand roulette system

 • I read a lot of interesting articles here. Probably you
  spend a lot of time writing, i know how to save you a
  lot of work, there is an online tool that creates high quality,
  SEO friendly articles in seconds, just search in google – laranitas free content source

 • I see a lot of interesting articles on your page. You have to spend a
  lot of time writing, i know how to save you a lot of work, there is
  a tool that creates unique, google friendly articles in couple of minutes,
  just search in google – laranita’s free content source

 • I have to tell you that it’s hard to find your posts in google, i found
  this one on 12 spot, you should build some quality backlinks in order to rank your webiste, i know how to help you,
  just search in google – Arshumaker SEO tips

 • Oma

  hai ik ben Coen k ben een beetje te laat kan ik nogwat weten over “de boten brug”?

 • Nicole

  Hallo,

  Door allerlei zaken niet eerder jullie verslagen kunnen lezen, maar het was heel boeiend om de ontwikkelingen in de jongens te zien groeien.

  Ik hoop dat jullie het thuis allemaal vast kunnen houden.

  Dikke knuffel!!!

  Nicole

 • Anne

  Hallo allemaal!
  Met veel plezier heb ik de afgelopen twee weken jullie berichtjes gelezen. Ik ben erg blij om te lezen dat het allemaal zo goed is gegaan.

  Tot snel!
  Groetjes Anne

 • Lot van Essen

  Joepie!!!! Je bent morgen weer terug in de bus.
  Ik ben blij dat je het naar je zin hebt gehad in Curaçao

  groetjes en tot morgen je busmaatje Lot

 • Bart Zandstra

  Ik heb de afgelopen twee weken vol interesse jullie bevindingen gevolgd. Waren voor jullie, Wybe, Coen, Paula, Ben en Helga, spannende weken. In die twee weken hebben Wybe en Coen veel geleerd.

  Ik wil Stichting Nicolette bedanken dat ze dit mogelijk hebben gemaakt.

  Bart

 • Remco, Hilda en Ilse

  Hoi daar, vandaag een hele bijzondere reis afgesloten. Fijn dat jullie weer gezond thuis zijn aangekomen en dat we jullie morgen weer kunnen knuffelen. Heel veel liefs! X

 • Stichting Nicolette

  Lieve Familie,
  Normaal gesproken schrijf ik altijd 2x in het dagboek van de gezinnen die op therapie gaan, maar dit keer doe ik het één keer extra!!! Ik wil Wybe van harte feliciteren met zijn verjaardag!!! Wat bijzonder als je 12 wordt en dit kan vieren in het mooie Curaçao!!! Lieve jongen, een hele fijne verjaardag en nog heel veel gezonde jaren erbij!! Er zal vandaag niet veel visite komen 🙂 (al had ik graag een stukje taart komen eten)
  Ben, Paula, Coen en Helga ook jullie van harte gefeliciteerd met de verjaardag van Wybe.
  Ik wens jullie allemaal een hele goede terug en dat jullie verder mogen gaan in alles wat de afgelopen 14 dagen is aangeleerd.
  Lieve groetjes,
  Anne-Mieke

 • Oma

  Hallo Harde werkers,

  eerst Wybe gefeliciteerd met je verjaardag en natuurlijk iedereen er omheen. Ik ben reuze benieuwd naar jullie verhalen.
  Heel goede terugreis en tot morgen.

  Liefs Oma

 • Elly Lafleur

  Beste familie het zit er bijna op wat ga het snel die 14 dagen maar ook wel leuk toch Wybe want morgen ben je jarige hoera hoera en het is toch ook altijd HOME SWEET HOME ik wens jullie nog een fijne avond en een goede terug vlucht en tot maandag totgauw groetjes Elly Lafleur

 • Juffervis

  Wat ziet het er ontzettend leuk uit. Wij hebben leuke foto’s gezien en zijn erg jaloers. Wij zijn benieuwd naar je verhalen over de dolfijnen.
  Groetjes,
  Juffervis

 • Oma

  Hallo lieverds,

  Krijgt Wybe nu veter-schoenen voor de winter?(Grapje)
  Wat een stoere verhalen lees ik allemaal.Volgens mij vervelen jullie je nog lang niet. Ik ook niet hoor! Vandaag boodschappen doen, een eindje fietsen, enz.
  Genieten jullie nog maar even, de dagen gaan zo hard, het is zo voorbij!

  Liefs, oma

 • cora de groot

  hallo wybe (coen),

  wat doen jullie goed je best en fijn om te horen dat er meer dingen beter gaan met ups en down’s maar heel goed ga zo door!
  Wybe ik ben de moeder van kane de groot die je een groetje geeft
  ik wens je nog veel leermomenten en een fijne terugreis eneuh wybe geef de dolfijn een kusje hiii niet vergeten ook al smaakt ie naar zout

  groetjes allemaal cora en kane

 • Jan de Bruin

  Wat goed om te lezen in jullie mooie verslag dat het doel van de reis zich positief ontwikkeld.
  Ik hoop dat jullie als gezin nog heel veel profijt mogen hebben van deze reis. En voor dit moment: geniet ervan!

 • Oma

  Hoi, Hoi, allemaal,

  Wat werken jullie hard!En wat gebeurt er veel.
  Over de ‘botenbrug’ moeten jullie ons meer vertellen als je thuis bent, want daar snap ik niks van.
  Hoeveel dolfijnen-vriendjes hebben jullie? Ik heb al een aantal namen gehoord.
  Naast hard werken hoop ik dat jullie ook veel genieten, ik ben erg benieuwd naar alle foto’s. De tijd schiet al op, morgen is het al donderdag.
  Heel veel succes de laatste dagen!!

  Liefs, Oma

 • Elly Lafleur

  Goedenavond lieve familie,wat ik leest is prachtig die vooruitgang ik zit gewoon te genieten wat Wybe en Coen zo doen op een dag en vooral genieten met jullie nieuwe vriendjes kon je ze maar meenemen naar huis dan wil ik ook een knuffel van jullie dolfijnen voor zo lekker slapen en Wybe ik mis je wel tot gauw groetjes Elly

 • juf Sandra

  Hallo allemaal,

  Erg leuk om te lezen wat jullie allemaal doen (en leren).

  Heel veel plezier en succes in Curacao. Geniet ook nog even van het mooie weer.

  Groetjes juf Sandra

 • bart

  hoi wybe en broetje
  ik gaan naar de gym. jij mag nog lekker zwemmen met de dolfijn
  groet bart

 • Remco, Hilda en Ilse

  Hee harde werkers! Echt zo fijn om te lezen, al die bijzondere verhalen. Wat ontzettend leuk ook dat je foto’s erbij plaatst. Dat geeft een hele mooie indruk. Nog een paar dagen hard werken en genieten. We denken aan jullie. Groetjes, knuffel en kus.

 • Melanie

  Hallo familie Zandstra,
  Wat een bijzondere ervaring als ik het allemaal zo lees.. Hard werken zeg! De tijd vliegt he. Ik wens jullie nog een mooie week. Groetjes Melanie

 • Oma

  Hoi, hoi,
  Tante Dien vind jullie dagboek OOK HARTSTIKKE LEUK. Ze is een beetje jaloers op jullie, ze wil ook graag met dolfijnen zwemmen, maar ze vindt het voor jullie heel leuk en knap wat jullie daar doen.

  Groetjes van ze.

  Oma

 • Jos Zandstra

  Wat een inspirerende verhalen allemaal…. en wat knap van Wybe en Coen wat ze allemaal aan het leren zijn (en nou vergeet ik Paula en Ben bijna….)

  Vooral de verhalen over oogcontact maken van Wybe ben ik van onder de indruk, want ik merk dat ook veel volwassenen nog veel baat zouden kunnen hebben bij wat jij hier leert.

  En Coen: keuzes maken en concentreren is best moeilijk….. vind ik ook namelijk…

  Dus Wybe, Coen, Paula en Ben: ga vooral zo door, en hou ons op de hoogte met jullie goeie en uitgebreide verhalen…..

 • Stichting Nicolette

  Lieve familie,
  De eerste week zit erop……..en die was in het begin best heftig!!! Toch is het goed, jullie komen tenslotte voor de verbeteringen!!! Vandaag nog een dag rust en dan morgen er weer tegenaan!! Nogmaals een hele goede en leerzame week toegewenst en veel genietmomenten voor jullie allemaal.
  Lieve groet,
  Anne-Mieke

 • Oma

  hallo allemaal,

  Wat een activiteiten! Klinkt goed, fijn dat Coen weer opgeknapt is. Helga, en iedereen, nog gefeliciteerd met Gerrit zijn verjaardag. Ging allemaal goed.
  Veel plezier vandaag en zorg ook voor jullie ontspanning.

  Liefs, oma en opa

 • Remco, Hilda en Ilse

  Hoi schatten. Wat leren jullie een hoop in een korte tijd. Coen, knap maar snel op hoor! Laat je maar extra verwennen. Wybe, we zijn ook benieuwd naar jouw verhalen. Gelukkig zien we jullie snel weer. Geniet van elkaar. Dikke kus van ons.

 • Oma

  Goedemorgen,
  ’s Morgens kijken we altijd eerst in jullie dagboek. Zelfs Opa kan het al openen en is dan echt nieuwsgierig!
  Wat een bijzondere dag was dat met de ‘Family Swim’, en alles wat er bij komt. Ik neem aan, dat jullie nu weekend rust hebben? Even bijkomen van alles en als Coen beter is, misschien wat ‘toeristisch gedrag’ vertonen?

  Veel plezier allemaal, Oma en Opa

 • Lot van Essen

  Het was een hele leuke foto bedankt Wybe. Hebben jullie al een ijsje op. Hier is het namelijk niet zo’n ijsweer. Veel plezier.

  Groetjes je busmaatje Lot

 • Elly Lafleur

  hallo allemaal ik zie dat je heel erg na je zin heeft nou lot ook ze was zo blij van je foto ze kwam in de bus en zei nou moet ik zonder wybe ik zei ik heeft toch een verrassing oja ,wat is het ,ik zei kijk maar goed ze kon niks vinden en ik zei als de zon schijn dan doe ik het naar beneden dus ze deed de zonneklep omlaag en ze zag je foto en ze was heel blij en zei nou is wybe toch bij ons als we naar school rijden he elly nou beste familie heelveel plezier en tot mail groetjes Elly

 • Oma

  Hallo allemaal,

  Fijn dat het goed gaat. De foto’s laten dat ook wel goed zien, leuk hoor!
  Hebben de volwassenen het ook naar de zin?
  Hier is alles oké.

  Lieve groetjes van oma en opa

 • Oma

  Hallo Lieve schatten,
  Een goed begin is het halve werk! Dus ben ik blij dat jullie zo’n spetterend begin hebben gemaakt. Hier spettert het ook, maar dan van ‘boven’, daar kan je ook goed nat van worden. Geniet er dus maar van.

  Groetjes oma en opa

 • Olga en Remco

  Hallo allemaal!

  Wat fijn dat de reis goed is verlopen.
  Heel veel leuke, leerzame uren gewenst, dat er veel mooie dingen naar boven mogen komen!

  Geniet van het leerproces en maak er wat moois van.

  XXX Olga en Remco

 • Lot van Essen

  Ik ben blij dat jullie met dolfijnen gaan zwemmen. En ik ben ook blij dat jullie het naar je zin hebben. En ik mis je wel een beetje. Als je terugkomt zou ik het leuk vinden als je een keer bij me komt spelen en alles gaat vertellen wat je hebt meegemaakt. Ik zal samen met mijn moeder regelmatig jullie dagboek lezen. Heel veel plezier nog bij de dolfijnen en in curaçao.

  Je busmaatje Lot

 • stichting nicolette

  Lieve Wybe, Coen, Ben en Paula,
  Wat fijn dat de reis goed is verlopen……..dat is alvast het eerste positieve van de reis
  Morgen gaan jullie starten aan de dolfijntherapie en wij wensen jullie heel veel succes en mooie leermomenten .
  Wij gaan jullie dagboek iedere dag volgen zodat wij ook een beetje bij jullie zijn.
  Lieve groetjes, Anne-Mieke

  • Oma

   Gelukkig dat alles goed is gegaan! Ik had het vanmorgen al gezien, maar het lukte niet om een berichtje terug te sturen. Had Helga het niet zwaar in het vliegtuig??
   Hier is het nu 16,30 uur en bij jullie? En het is koud! We hebben de open haard aan. Ben heel benieuwd hoe het morgen bij jullie gaat.
   Ik hou het dagboek goed in de gaten
   Liefs van oma en opa

 • Remco, Hilda en Ilse

  Wat heerlijk om te lezen dat de vlucht goed is gegaan en dat jullie veilig zijn aangekomen. We duimen voor jullie. Geniet ervan. Dikke kus xxx

 • Chantal

  Hai allemaal,

  Hebben jullie een goede vlucht gehad. Als jullie dit lezen zijn jullie vast al in Curaçao. Stiekem ben ik wel een beetje jaloers op jullie Coen en Wiebe. Geniet van het zwemmen en trainen van de dolfijnen.
  Pa en ma, ook jullie wens ik heel veel mooie momenten toe en wie weet wat het te weeg brengt. Heerlijk dat jullie dit weer mogen meemaken.

  Chantal

 • Remco, Hilda en Ilse

  Hoi allemaal. Een hele goede reis gewenst. Geniet van het mooie weer en de fantastische ervaring. Komt helemaal goed! X

 • Elly Lafleur

  Lieve Wiebe en Coen +familie, rust goed uit want morgenochtend om 6 uur is het een hele belangrijke moment dan is het zover Wiebe ..dan ga je lekker op vakantie geniet er lekker van geef een dolfijn een dikke knuffel van mij ik mis je nu al tot mails Groetjes Elly

 • Luca en Johan, Bianca en Dionne.

  Hallo Wybe en Coen,

  wat spannend, morgen al in het vliegtuig!
  Op naar het mooie turquoise water in Curaçao waarin de grote grijze vriendinnen en vriend al op jullie wachten! We zijn heel benieuwd welke dolfijnen jullie gaan helpen. We wensen jullie een hele fijne en mooie tijd daar.
  Veel groeten van Luca
  en Johan, Bianca en Dionne.

 • Oma

  Over 5 dagen is het zover! Veel succes met alle voorbereidingen.

 • Melanie

  En het komt steeds dichterbij. Nog minder dan twee weken!!!

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>