Dagboek Nicolette

Vrijdag 18 juni 2010

Eindelijk is het dan zover. Na bijna een jaar van voorbereidingen  naar Curaçao voor therapie.  Rond kwart over 6 waren we op Schiphol, eerst koffie gedronken en wat gewinkeld en daarna naar de gate.

We hebben een hele goede vlucht gehad, heerlijk gegeten, t.v. gekeken, spelletjes gedaan enz. Niemand heeft geslapen, maar het leek ook zo voorbij die 10uur. Nicolette heeft de hele tijd op haar eigen stoel gezeten en zich goed vermaakt, net zoals de andere! Rond 16.00uur waren we in Lions Dive…..prachtige kamers en lekker ruim. Alle koffers open om de badkleding te pakken, en Teun is toen met de kinderen naar het zwembad gegaan. Rond 17.30uur Pizza gegeten, en toen  werden de kinderen het toch wel zat. Na het douchen zijn Christine en ik naar Vreugdenhil gegaan om boodschappen te doen voor het ontbijt. Om 21.00uur was het donker in de kamer van de familie Berkel, en lag iedereen in diepe rust.

Zaterdag 19 juni 2010

Vanmorgen zaten de kinderen al vroeg ( 5.15uur) op het balkon een spelletje te doen. Rond 6.00uur waren de jongste twee wakker en was de hele  familie Berkel weer aanwezig. Na een lekker ontbijt, natuurlijk op het balkon  gingen we om 8.30uur naar het CDTC centrum. Even kijken hoe het er uit zou zien…….en of we nog dolfijnen zouden zien! Nou we hebben al zeker 7 dolfijnen gezien, grote schildpadden en niet te vergeten de grote vissen. Verder de hele dag bij het zwembad gelegen, en alle 5 de kinderen hebben de hele dag in het zwembad gelegen.  We hebben vanavond heerlijk gegeten bij Hemmingway ( restaurant op het strand). Daarna was het tijd om naar bed te gaan.

Zondag 20 juni 2010

Vandaag heeft het heel de dag geregend, soms een beetje maar over het algemeen heeft het hard geregend. We konden wel buiten zitten onder de luifel, maar wanneer je er naast stond was je in een korte tijd kletsnat!!!! Vanmorgen na het ontbijt de cadeaus  uitgepakt, want het is toch Vaderdag!! De kinderen en ook wij hebben ons prima vermaakt ondanks de regen. We hebben wat gelezen, spelletjes gedaan en gezwommen. Het is nu 21.30 uur, en we gaan lekker slapen. Morgen gaan we starten met de therapie……….we hebben eerst nog een bijeenkomst om 10.45uur en om 13.00uur krijgt Nicolette haar eerste therapie. We zijn allemaal erg benieuw hoe het zal verlopen! We houden jullie op de hoogte!!!!

Maandag 21 juni 2010

Vandaag begon de dag goed, de lucht was stukken lichter dan gisteren, en het was droog!!!! We moesten om 10.30uur bij het CDTC zijn voor informatie over de therapie,  dit duurde een  3 kwartier. Vanmiddag moesten we 12.30 uur aanwezig zijn, zodat de therapeuten meer informatie konden krijgen over Nicolette en het gezin. Om 13.00uur ging de therapie dan toch echt starten…….! Spannend voor ons allemaal, maar vooral voor Nicolette. In de kamer  werd Nicolette alvast voorbereid om met de Dolfijnen te gaan zwemmen. Dit  ging allemaal erg goed, ze begreep de picto’s goed en vulde zelf ook het één en ander aan. Eenmaal op het dok veranderde Nicolette in alle opzichten. Ze vond er helemaal niets meer aan, en begon dus ook te huilen. Op een gegeven moment ging de dolfijn Lina met een bal spelen, en dat vond Nicolette wel leuk. Toch heeft ze een paar rondjes met de dolfijnen gezwommen, en ondanks ze nee bleef zeggen keek ze wel heel nieuwsgierig naar Lina de  Dolfijn. Op het dok heeft ze Lina geaaid met haar voet, dit was al weer een goed teken zeiden de therapeuten. Morgen moeten we om 8.00uur starten, en morgen middag is er Family swim. We moeten daar om 15.45uur aanwezig zijn, en dan gaan wij behalve Nicolette met 2 dolfijnen zwemmen!!!! Dus ook morgen weer een spannende dag voor Nicolette en voor ons.

Dinsdag 22 juni 2010

Vanmorgen moesten we om 8.00uur bij het CDTC zijn……..! Dus om 7.00uur zaten we al gezellig aan de ontbijttafel.  We waren allemaal erg benieuwd hoe Nicolette vandaag zou reageren! Nou het was het tegenovergestelde van gisteren. Nicolette heeft geen kik gegeven……….! Ze heeft met de Dolfijn Lina gezwommen, kusje gegeven op haar mond, ringen in het water gegooid en zelfs is ze met een surfplank voortgeduwd!!!!! Ze vond het geweldig!!! Wij hebben dit allemaal met dikke ogen zitten bekijken vanaf de kant. Met de picto’s had ze aangegeven wat ze wilden gaan doen, en ze heeft het nog gedaan ook!!! Wij en de therapeuten waren meer dan dik tevreden over het resultaat van vandaag! Vanmiddag gaan wij zwemmen met de dolfijnen, dus voor ons een spannende middag! Het weer is hier niet stabiel, we hebben vanmorgen al verschillende keren een goede bui gehad….en dan weer de zon.

Vanmiddag hebben we Family Swim gehad………OOOO wat geweldig was dat!! We waren allemaal toch wel gespannen, hoe zou het zijn, hoe voelt een Dolfijn aan. Gerda, Christine en Cees hadden Chabelita, en Teun en ik hadden Papito. Het was in één woord geweldig!! Kusjes geven, rondjes draaien, mee zwemmen, laten lachen, spetteren en noem maar op! Het is echt iets heel aparts als je dat een keer meemaakt in je leven. Na 3 kwartier was het feest voorbij, en zijn we nog even het zwembad in gesprongen. Om 17.30uur hadden we een Happy Hour bij het CDTC hotel, hier kwamen ook de trainers, stagiaires van het CDTC. Alles werd ons nog eens uitgelegd over het wel en wee van de trainingen. Hier konden we ook in contact komen met andere ouders die op dit moment therapie volgen voor  hun kind. Al bij al was het een dag om niet snel te vergeten. Nicolette was vanmiddag regelmatig bezig om het woordje JA te uitten.

Woensdag 23 juni 2010,

Het is net als thuis, vroeg opstaan……! Dit is geen probleem, want we liggen ’s-avonds   op tijd op bed. Vanmorgen mochten de kinderen ( Gerda, Christine en Cees ) mee naar het dok. De eerste 20 minuten is de therapeut bezig geweest met de concentratie van Nicolette, dit ging erg goed!!! Ze hebben een spelletje memorie gedaan, en het lukte Nicolette verschillende keren om twee de zelfde plaatjes te pakken. Zowel de therapeut als wij wisten even niet het gebaar van “het zelfde”,maar we kwamen daar al snel achter nadat we een sms naar Marjan hadden gestuurd! Marjan, bedankt daarvoor!!  Daarna naar het dok  om met Li-Na het water in te gaan. Jammer genoeg waren de dolfijnen uit hun doen, waardoor er niet in het water gezwommen kon worden. De reden hiervan is waarschijnlijk omdat er werkzaamheden bij het water zijn. Ze willen rotsen weghalen, zodat er meer watertoevoer is tot de bassins waar de dolfijnen zwemmen.   We mochten vanmiddag om 16.00uur terug komen om de therapie in het water opnieuw te doen. Ook vanmiddag waren de dolfijnen nog onrustig, ze luisteren dan niet naar hun trainers, en gaan hun eigen gang. Nicolette heeft nog wel even met Mateo  gezwommen, ze heeft zelfs een visje in de mond van Mateo gegooid. Dit vinden heel veel kinderen eng, en Nicolette vond het prachtig! Ze heeft vanmiddag de dolfijn een paar opdrachten gegeven, dit gebeurd met een gebaar te maken met je armen. Wanneer het lukte was ze zelf zo blij, dat ze hard moest lachen en klappen, en dit was weer een nieuwe opdracht voor Mateo. Al met al  ging het dus erg goed vanmiddag, ondanks de onrust bij de Dolfijnen. Morgen een nieuwe dag, en hopelijk gaat het dan beter met de Dolfijnen!!! We hebben wel afgesproken dat wij verder weg gaan zitten van Nicolette om te kijken, zodat ze meer geconcentreerd met haar werk bezig is.   Verder hebben we heerlijk van het zonnetje genoten, lekker gezwommen en geluierd. Het was dus opnieuw een dag met veel belevenissen!! Echt het is geweldig om dit te mogen meemaken!!!!

Donderdag 24 juni 2010,

Vanmorgen om 8.00uur stonden we weer bij het CDTC, benieuwd naar de situatie van de Dolfijnen! De trainster Linda was niet heel erg enthousiast toen we het  haar vroegen, maar wie weet. Nicolette heeft vandaag ontzettend goed gewerkt, Richarda, de therapeut van Nicolette was super trots op haar.  In het water lukte het niet helemaal met Li-Na, de Dolfijnen zijn opnieuw erg onrustig waardoor er bijna niet gezwommen kan worden met de kinderen. We hebben te horen gekregen dat ze de volgende sessie aflassen, om te kijken wat er met de Dolfijnen aan de hand is. Deze tijd wordt een andere keer ingehaald,  dit kan  vanmiddag zijn maar het kan ook zaterdag of zondag worden. Het zijn eenmaal hele gevoelige dieren, met een eigen karakter. Hopelijk gaat het morgen beter, we wachten af. Nu gaan we lekker genieten van het zonnetje. Gerda, Christine en Cees gaan snorkelen met de kids club  van het CDTC. Als we willen kunnen we de hele dag bezig gehouden worden door allerlei activiteiten……..het is gewoon geweldig!!

Vrijdag 25 juni 2010,

Vanmorgen zaten we om 7.00uur weer aan het ontbijt op het balkon…….heerlijk! We waren allemaal erg benieuwd hoe het met de Dolfijnen zou zijn. Toen we om 8.00uur bij het CDTC waren kregen we te horen dat de Dolfijnen weer rustiger waren! Super…….de Dolfijnen hadden er in ieder geval weer  zin in! Nicolette heeft eerst weer een spel gedaan voor haar concentratie, dit ging lekker. Met Li-Na in het water was vandaag opnieuw zo bijzonder om te zien! Iedere keer wilde Nicolette een kus hebben van Li-Na, die ze dan ook keer op keer kreeg. Het bal spel ging ook goed…..Nicolette gooide de bal weg, en Li-Na bracht de bal weer terug. Daarna als beloning een rondje door het water, Nicolette mag dan zelf de vin van de Dolfijn vasthouden. Het is zo moeilijk om het in woorden op te schrijven wat hier gebeurd……….het is iedere keer weer bijzonder en ook emotioneel. Na de therapie in het water ging het verder op het dok. Nu werd gewerkt aan concentratie en evenwicht. Nicolette moest op een soort bal zitten, en voor zich kreeg ze een spel met kralen. Ze moest kleur voor kleur de kralen van links naar rechts brengen, dit is voor de fijne motoriek. Dit is belangrijk voor het vasthouden van een pen. Al bij al waren we weer allemaal erg enthousiast  over deze therapie dag. Morgen is er eigenlijk geen therapie, maar dan wordt de therapie van het water van gisteren ingehaald…….en moeten we dus gewoon om 8.00 uur aanwezig zijn. Gerda, Christine en Cees zijn vandaag gaan snorkelen, nadat ze eerst de haaien hadden geaaid en gevoerd. Mart onze kleine ondeugende jongen had vanmorgen een zeester op z’n hoofd!! Echt hier gebeuren hele bijzondere dingen!!!!

Zaterdag 26 juni 2010,

Vanmorgen hadden we gewoon therapie vanwege de schorsing  van afgelopen  donderdag. Dus om 8.00 uur stonden we bij het CDTC. Het was helemaal geweldig vanmorgen, Nicolette heeft zoveel gedaan. Ze heeft op de buik van Li-Na  mee gezwommen door  het water,  met de bal gooien en alsmaar kusjes geven en krijgen. De afgelopen dagen hield ze Li-Na met één hand vast, en vanmorgen met twee handen aan de rugvin door het water. Nicolette je bent een kanjer!!!!  Op een gegeven moment mocht ze door middel van twee picto’s een  plaatje uitzoeken wat ze samen met Li-Na wilde gaan doen. Toen ze de picto had uitgezocht gaf ze die aan Li-Na, en werd er gespetterd in het water……..echt dat is zo bijzonder als je dat met eigen ogen mag zien……ik vond al die keren als ik dvd’s  van andere kinderen zag  al zo bijzonder…..nu gebeurd het allemaal met onze eigen dochter en lieve kleine zus. De therapie is  voor vandaag  klaar, we liggen bij het zwembad en Nicolette en Mart gaan vanmiddag een poosje naar bed. Het weer is op dit moment niet erg mooi, maar we hebben gemerkt dat het snel kan veranderen.  Morgen hebben we geen therapie, vanaf deze plaats wensen wij iedereen een goede zondag. Tot morgen!

Zondag 27 juni 2010,

Vandaag hadden we een vrije dag…..! Uitgeslapen tot 6.30uur, en toen ben ik (Anne-Mieke) naar het strand gegaan om wat foto’s te maken en te genieten van de rust! Heerlijk, het was net een droom……Palmbomen, rustige zee, vogels die hun mooiste lied fluiten! Het enige wat me wel opviel was een groot bord op het strand me de tekst: Beste Gasten, Wees alert op  portugees oorlogschip! Wat  dit betekende hoorde we pas in de loop van de middag.  We zijn rond 8.00uur gaan ontbijten, en daarna lekker naar het zwembad gegaan.  Cees en ik zijn toen even gaan snorkelen, was geweldig om te zien, prachtige vissen en  koraal.  Een ander gezin wat we hier ontmoet hebben, en ook iedere dag therapie volgt  had rond de klok van 11.00uur lekker koffie gezet, en wij hadden echte Hollandse stroopkoeken en stroopwafels. We hebben dus de hele dag heerlijk genoten van het weer, rust en van elkaar. En de borden op het strand waren waarschuwingsborden vanwege  kwallen die nogal gemeen kunnen prikken!!!!  Nou Cees en ik hadden geluk gehad vanmorgen!  Vanavond allemaal  vroeg naar bed,  morgen starten we aan de tweede week van de therapie.

Maandag 28 juni 2010,

Vanmorgen ging het geweldig met Nicolette en de therapie! De therapeuten vinden dat we teveel gebaren gebruiken…..Nicolette begrijpt vrijwel alles wat we haar zeggen.  Het is wel  heel belangrijk als Nicolette een gebaar gebruikt, wij dat herhalen met woorden. Hier krijgen wij woensdag meer uitleg over. Ook het werken met haar mondmotoriek ging erg goed, Nicolette moest 10 tellen een staafje tussen haar lippen klemmen.  Nadat Ricarda tot 10 geteld had, liet ze hem uit zichzelf los! Ook op het dok ging het super. Gerda, Christine, Cees mochten vandaag weer mee op het dok. Cees mocht 2 picto’s uitzoeken, en uit die 2 mocht Nicolette weer uitzoeken wat ze het liefst wilde. Vandaag koos ze voor het surfplankje……! Ricarda is ook bezig met twee lettergrepen, ook dit gaat iedere dag een klein stukje beter. Na de therapie zijn Teun ,Gerda en Cees voetbal gaan kijken. Vanavond gaan we vanuit het CDTC centrum met de Pelikaan boot mee voor een rondvaart.  Vandaag dus weer een geslaagde dag. We genieten enorm van de  therapie, want ondanks dat Nicolette  een beperking  heeft is het  wel mooi om er alles aan te doen om haar ontwikkeling te stimuleren.

Dinsdag 29 juni 2010,

Vanmorgen om 8.00uur was het weer zover………Nicolette kreeg weer therapie.  Vandaag is hard gewerkt aan klanken, evenwicht en zelfstandig werken. Nicolette heeft altijd moeite met eten, ze wijst er iedereen op dat ze door moeten eten, maar zelf eet ze helemaal niets. Pas wanneer wij gedankt hebben en van tafel gaan, gaat Nicolette eten!!! Thuis hebben we al veel verschillende dingen geprobeerd, maar niets heeft nog echt geholpen. Vandaag zijn ze begonnen in de binnenruimte om aan tafel  te zitten met Sanne , Ricarda en Nicolette en ieder een eigen leg puzzel. Ieder moest de puzzel maken, en Nicolette dus  ook……  ze keek wel naar de andere en deed zelf niets. Totdat Ricarda haar zo kon stimuleren dat ze uiteindelijk toch zelf de puzzel heeft gemaakt. Dit wordt nu gebruikt  zodat Nicolette straks direct met ons gaat eten……….dat zou voor het hele gezin super zijn!!!!!  In het water ging het ook heel erg goed, De klanken van Li-Na ging Nicolette imiteren, dit is een goed teken voor de spraak. Wij mogen nu  zelf aangeven welke namen  of woorden wij belangrijk vinden voor Nicolette, zodat ze hier aan gaan werken de komende dagen.  Vandaag gaan we een rondrit maken door het eiland, zodat we als we thuis komen alles weten over Curaçao.

Woensdag 30 juni 2010,

Vanmorgen was Nicolette erg enthousiast  om naar de therapie te gaan. In de speelkamer heeft ze verschillende vormen op elkaar moeten stapelen. Dit vond ze wel moeilijk, maar met enige hulp lukte het haar wel. In het water was het weer één groot feest………..wat geweldig om dat te zien en te beleven. Nicolette was goed geconcentreerd in het water, zodat wij langs de kant konden kijken zonder dat ze afgeleid werd. Zoals ik gisteren al schreef mochten wij 3 woorden / namen  doorgeven, waar Ricarda aan zou gaan werken. Het is erg om te zeggen, maar ik ben er vannacht zelfs  wakker van geworden……er zijn zoveel woorden die belangrijk zijn !!!!!!  We hebben gekozen voor Chris en Ger en het woordje eten. We hebben Chris genomen omdat Nicolette tegen Christine het woord teteninnne zegt, en tegen Gerda en Gerrike zegt ze GGGGGG. Hopelijk dat het de laatste sessies een beetje wil  lukken om een begin te maken aan dit woord  en deze namen. We hebben ook een gesprek gehad met de logopediste, dit ging voornamelijk over het eetgedrag en spraak. We zijn hier als gezin ook weer wijzer van geworden, en zullen hier met elkaar aan moeten werken tot een resultaat. Ik schrijf bewust wij als gezin………, omdat onze neuzen dezelfde kant op moeten staan om met het eetgedrag  iets te veranderen.  Morgen mogen Teun en ik mee op het dok…..erg leuk voor ons en voor het filmen en foto’s maken. Nu gaan we lekker genieten van de zon, zwembad en rust. Tot morgen!!

Donderdag 1 juli 2010,

Ja, vandaag alweer de negende keer dat Nicolette deze bijzondere therapie mag volgen!!! Wat zijn wij allemaal blij dat ze deze therapie  volgt, en straks er nog vele kinderen door Stichting Nicolette de therapie gaan volgen. Het is nog meer een reden om goede acties neer te zetten en sponsors te zoeken. Als je dit heb meegemaakt, dan gun je het echt ieder kind die een beperking heeft! Maar goed, nu even over vandaag…… Nicolette heeft weer hard gewerkt aan haar evenwicht, dit merken wij zelf ook goed. Het aankleden, springen van een tree af, dat zijn dingen die makkelijker gaan. Nicolette is hard aan het oefenen aan de doorgegeven namen, dit gaat best redelijk.  In het water heeft ze met  Li-Na gezwommen, en de geluiden van haar geïmiteerd…….het  is net echt!!!! Zelfs Ricarda zei dat ze goed moest luisteren wie nu welk geluid maakte. Dit is een goede stimulans voor de spraak van Nicolette.  Het zelfstandig werken/ eten is ook vandaag weer aan de orde geweest,  dit ging vanmorgen ook redelijk tot goed……..moet zeggen dat het vanmorgen met het ontbijt ook redelijk tot goed ging. We kunnen natuurlijk niet verwachten dat alles ineens soepel gaat. Het is en blijft een therapie en het is geen wonder therapie. Er zullen altijd punten zijn die niet behaald worden, maar er zit ook altijd een groot stuk huiswerk bij nadat de dolfijntherapie is gevolgd. Morgen laatste dag, dit zal voor allemaal wel even slikken zijn…..!

Vrijdag 2 juli 2010,

Vandaag hadden we voor de laatste keer therapie……! We waren allemaal toch ietswat gespannen, je bouwt in de afgelopen 14 dagen een band op met elkaar die straks ineens voorbij is. Nicolette had er erg veel zin in, ze deed thuis al de gebaren die ze ging doen met Li-Na. In de speelruimte deed ze erg haar best met de oefeningen, hierdoor mocht ze na iedere oefening 2 picto’s uitzoeken die ze met  Li-Na wilde doen.  Met een waslijn vol met picto’s ging Nicolette naar het dok. In het water ging het super…… alle picto’s werden uitgevoerd. Van een zoen tot een rondje met het surfplankje, alles vond ze geweldig. De oefeningen naast het dok gingen vanmorgen ook heel goed. Met ringen springen en dan namen noemen vond ze erg leuk om te doen. De naam Ger gaat nog wel moeizaam, maar we blijven daarin thuis ook goed oefenen. Toen de therapie afgelopen was heeft Nicolette uitgebreid afscheid genomen van Li-Na, het was net dat Nicolette het aanvoelde. Op de brug keek Nicolette nog een keer over de leuning, ze zwaaide en gaf een vliegende kus naar Li-Na. Jullie begrijpen dat we het op dat moment ook niet droog konden houden. Helaas was Sanne vandaag nog ziek, dus van haar hebben we geen afscheid kunnen nemen. Ricarda is over de gehele therapie zeer tevreden over Nicolette, ze ziet zelf ook de vooruitgangen wat betreft alertheid, concentratie, evenwicht en spraak. Nu moeten jullie niet denken dat Nicolette vloeiend spreekt, morgen op de fiets stapt of zo, het zijn kleine stapjes die ze gemaakt heeft. Laten we zeggen, ze heeft een goede duw in de goede richting gemaakt. We kregen na afloop een prachtige map met grote foto’s van de afgelopen dagen, een DVD met een mooi stuk film, en een CD met alle gemaakte foto’s…..echt geweldig. Na nog verschillende knuffels over en weer was het tijd om weg te gaan. We hebben afgesproken dat we volgende week nog even terug komen om echt gedag te zeggen. Over twee weken kunnen we de verslagen thuis verwachten met alles wat er is gedaan, en oefeningen die Nicolette  bevorderen in haar ontwikkeling. Dus werk aan de winkel voor ons als gezin, maar dat hebben we er graag voor over. Na de therapie zijn Teun en Cees voetbal gaan kijken bij Hemingway (restaurant op het strand), dit was gelukkig niet helemaal voor niets!!! Gerda, Christine, Nicolette, Mart en ik zijn lekker gaan zwemmen, en hebben nog nagepraat over dit afscheid….en hoe nu verder.  Wij zijn zeer dankbaar dat Nicolette deze therapie heeft mogen volgen, en dat ze ook haar vorderingen heeft mogen maken.  Nu hebben we nog een week hier vakantie, ik ga jammer genoeg ook afscheid nemen van jullie als trouwe lezers. Wij hopen dat de gezinnen die ook via Stichting Nicolette deze therapie gaan volgen hetzelfde mogen ervaren wat wij hebben ervaren. Bedankt voor het lezen en tot snel. Vanaf hier wensen wij iedereen een goed weekend toe!!

Langs deze weg willen wij nogmaals het CDTC team bedanken voor hun inzet voor de kinderen, de samenwerking,  deskundigheid en behandelmethode…….jullie zijn geweldig. Ricarda, Sanne en Linda bedankt voor deze onvergetelijke tijd.

vrijdag 4 mei

Laatste therapie dag……….!!!

Met veel zin in de therapie liepen we vanmorgen naar het therapiecentrum, maar wel in ons achterhoofd……..laatste keer vandaag!Tijdens de therapie heeft Nicolette gewerkt aan letters,spraak en concentratie. Ricarda en Nicolette zijn ook bezig geweest met scheerschuim. Van top tot teen zaten ze allebei onder het scheerschuim en een lol wat ze hadden. Nicolette zei: Ik ben sneeuwpop!

Tijdens de watertijd hebben ze alle drie genoten van elkaar!! Wat geweldig om te zien dat een Dolfijn zoveel vreugde kan brengen. Zeker vandaag zijn er momenten geweest waar we stil van werden.Zo heeft Nicolette van Li-Na een geverfde tekening gekregen…..!! Wij hebben het met onze eigen ogen gezien dat Li-Na de tekening maakte. Met een kwast in dr mond en de dolfijntrainer die een tekenblad er naast hield. Li-Na ging heen en weer met de kwast……en het resultaat was een Picasso.

Picasso aan het werk!!

In de tweede watersessie heeft Nicolette op een vlot gezeten, en zo werd ze voortgeduwd door Li-Na……hier werd dus weer een stukje evenwicht getraind!
En toen werd het toch echt tijd om afscheid te nemen van Li-Na……..nou dat werd een heel moeilijk moment!
Natuurlijk een dikke knuffel, en niet één maar heel veel!Wij, Teun, Anne-Mieke, Ger, Chris, Cees en Mart stonden natuurlijk ook met een brok in ons keel!!!
Er werd aan onze kant dus niet veel gezegd en goed de zonnebril opgezet!
Na douchen loopt Nicolette altijd zelf naar ons toe om alvast gedag te zeggen, maar vanmorgen rende ze heel snel de andere kant op weer naar het dock. Daar riep ze nog een keer Li-Na Li-Na. Op het moment dat Li-Na naar boven kwam gaf ze hem een vliegende kus en riep Doeiii Li-Na!!!
Dit heeft ze twee jaar geleden ook gedaan, en nu doet ze het gewoon weer!!!Nadat Nicolette geholpen had om alles op te ruimen, kwam ze straalend naar buiten met een tasje met daarin de tekening van Li-Na, een mooie foto en een dubbel dvd, één met foto’s en één met film (deze zijn gemaakt in de afgelopen therapieperiode)!

Afscheid nemen doet pijn!

Nog een eind evaluatiegesprek gehad met elkaar, waar we in het kort de hele periode nog even hebben doorgenomen!
Aan het einde van deze bijzondere therapie kunnen wij alleen maar zeggen:

Wat geweldig dat we dit opnieuw mochten beleven! Het was voor ons hele gezin opnieuw een geweldige ervaring en daarnaast voor ons allemaal…..ook voor Mart (zo klein hij is) bijzonder leerzaam!!!

Wij hopen dat het voor iedereen die ons gevolgd heeft een duidelijk verslag is geworden!
Natuurlijk hopen we veel van onze volgers van het dagboek (met familie, vrienden enz.) op 2 juni te ontmoeten voor onze jaarlijkse fietstocht!!

Iedereen bedankt voor de leuke reacties, mails, sms-jes of telefoontjes…..het heeft ons zeker goed gedaan!!

Wij hebben nog een week voor de boeg voor we naar huis gaan…..en zullen zeker hier nog genieten en veel over de afgelopen therapietijd hebben en nagenieten van al die mooie momenten!!!

Heel veel liefs,

Teun, Anne-Mieke, Gerda, Christine, Cees, Nicolette, Mart

donderdag 3 mei

Vanmorgen om 8.00 uur stonden we weer paraat bij het therapiecentrum (Het CDTC ).

Nicolette had er weer helemaal zin in…..! Tijdens de binnentherapie is er gewerkt aan losse letters zoeken en daar een woordje van maken. Nicolette had bij de letter B moeite om een woordje te bedenken, dus Ricarda hielp haar hierbij…..BUS. Later vond ze weer een letter B, en toen zei ze direct BUS (dit had ze dus goed onthouden).

Ricarda heeft tijdens de evaluatie aangegeven dat het belangrijk is om Nicolette veel op d’r blote voeten te laten lopen, maar ook haar veel prikkels te geven op de binnenkant van d’r handen. Dit stimuleert de spraak! Tijdens de watersessie ging het net als altijd helemaal super….!Nicolette is voortgeduwd op de surfplank, en later mocht ze kiezen tussen de bal en de kleine ring.  Ze koos voor de kleine ring, en dit ging dan ook weer heel goed.

Spelletje met elkaar!

Na de eerste watersessie mochten wij allemaal naar het dock komen en is er een spelletje gedaan met Gerda, Christine, Cees, Nicolette en Mart. Eén moest een fles met water vullen, dop erop en rennen naar degene die 3 meter verder stond met een bekertje en een emmer.  Het bekertje moest gevuld worden en daarna in de emmer geleegd worden. Nu kwam er samenspel, snelheid en concentratie aan te pas. Nicolette vond het de eerste keer best moeilijk en gooide doordat ze het te snel wilde doen best wat water naast de emmer. Nicolette moet dus genoeg ruimte en tijd krijgen om opdrachten te kunnen volbrengen (denk aan zelf brood smeren, aankleden, jas aandoen.

Tijdens de tweede watersessie mochten wij bij Nicolette blijven zitten, dat vond ze zelf heel leuk. Wat wij zelf iedere keer weer verbaasd over zijn is dat Nicolette dan zo goed geconctreerd blijft werken.

Ricarda was zeer tevreden over hoe Nicolette had meegewerkt vandaag, het is natuurlijk ook leuk om te werken met iemand die het zelf iedere keer weer geweldig vind en op haar manier goed haar best probeert te doen.

Morgen laatste therapie dag…….willen we allemaal nog niet aan denken!!!

Hoe harder hoe mooier!!

Zou Nicolette het aanvoelen dat het einde van de therapie nadert??

woensdag 2 mei

Wat gaat de tijd toch snel……alweer woensdag!!!

Vanmorgen wilde Nicolette dat Christine mee ging naar de binnen therapie.
Ze vroeg dit zelf aan Ricarda……Chris mee binnen!Dus Chris mocht mee naar binnen om te kijken wat ze daar allemaal moest doen. Nicolette vraagt nog wel bevestiging aan een ander, dit doet ze door middel van degene z’n naam te noemen of een arm vast pakken. Tijdens de binnen therapie moest ze aan iedereen vragen : wil je drinken? Ze moest zelf de glazen pakken en vullen met water. Dit deed ze heel geconcentreerd en goed. Daarna moest ze de glazen opnieuw vullen en stoppen wanneer Ricarda STOP zei, nu moest ze zich dus concentreren op het inschenken en luisteren naar Ricarda!

Therapie in de binnenruimte

Tijdens de watersessie wilde Nicolette weer graag voortgeduwd worden onder haar voeten door Li-Na……dit vind ze erg leuk maar je ziet haar ook genieten.

Natuurlijk kwam de bal, grote en kleine ring, surfplank ook weer aan te pas.

Op het dock is gewerkt aan spraak en concentratie door middel van het spelletje memorie. Bij ieder kaartje wat ze had omgedraaid moest ze het juiste woord zeggen!

Aan het einde van iedere therapie sessie moet Nicolette de dolfijntrainer bedanken.

Tijdens de evaluatie kwam naar voren dat we  Nicolette zelf meer verantwoordelijkheid moeten geven. Vaak worden dingen Nicolette uit handen genomen omdat dat makkelijker is, of dat het te lang duurt en zo weten we nog wel wat voorbeelden te bedenken.

Nicolette wil graag helpen bij bepaalde werkzaamheden, dat kan in het begin langer duren maar die ruimte moeten we haar meer gaan geven……niet alleen thuis maar ook op school of wanneer we in een winkel zijn bijvoorbeeld.

Dus weer werk aan de winkel!!!!

dinsdag 1 mei

Vanmorgen om 8.00uur waren we allemaal weer aanwezig voor de dolfijntherapie van Nicolette. In de binnenruimte is gewerkt aan zelfvertrouwen en kleine opdrachten zelfstandig uitvoeren. Nicolette moest aan andere vragen of ze iets voor hadden……heb jij iets? Het voorwerp moest ze brengen bij Ricarda. Ze mocht dan 2 kralen pakken en aan een ketting rijgen. Daarna het voorwerp (bal, kam, washand, kwast,doek) in een doos doen. Van de 5 voorwerpen die ze heeft gehaald en ze er 3 helemaal zelfstandig gedaan. Dit houdt in dat ze ook een zin moest maken, de mensen aankijken enz.
Uiteindelijk kwam Nicolette met een ketting naar buiten waar ze heel trots op was.

Tijdens de watersessie ging het opnieuw heel goed. Nicolette krijgt steeds meer ruimte van Ricarda. Er zijn af en toe momenten dat ze samen met Li-Na door het water gaat……dit vind zij en wij natuurlijk een pracht gezicht!

Helemaal trots alleen met Li-Na door het water!!!

Tijdens de tweede watersessie was het weer feest, Nicolette had verschillende picto’s uitgezocht. Ze wilde zelf graag voortgeduwd worden door de snuit van Li-Na onder haar voeten. Nicolette mocht nu ook STOP zeggen, maar dat gebeurde natuurlijk niet……..!  Nicolette vroeg wel netjes in een 4 woord zin: ik wil een kus!

Dit werd natuurlijk niet zomaar een kus……..maar een hele dikke knuffel!!!

Tijdens het evaluatie gesprek hebben de kinderen voorbeelden gekregen van Ricarda over hoe ze in bepaalde situaties het beste met Nicolette kunnen omgaan.Ook het woord NEE en STOP is nog eens duidelijk uitgelegd. Ook nu blijkt weer dat het heel belangrijk is om als team te werken in het gezin.Dit is niet alleen in ons gezin belangrijk vanwege Nicolette, maar in ieder gezin is dit belangrijk om in goede harmonie te kunnen leven.Wij vonden het in ieder geval weer een super therapie met veel leermomenten voor Nicolette en voor ons!!

Door middel van het handgebaar en het woordje STOP geeft Ricarda aan dat het genoeg is!

Vanmiddag mogen wij, Teun& Anne-Mieke,Gerda, Christine, Cees, Mart, zwemmen met Li-Na. Dan mag Nicolette het van de andere kant bekijken. Wij hebben er veel zin in……maar dat zal iedereen wel begrijpen!!

We moesten een dinsdag om 15.45uur aanwezig zijn bij het therapiecentrum voor de familyswim!!!
We waren niet zo zenuwachtig als in juni 2010, maar we vonden het allemaal wel weer spannend!!!
En wat was het weer geweldig!!!
Eerst gingen Gerda, Christine en Cees zwemmen met Li-Na en daarna Mart, Teun en ik (Anne-Mieke).
Alle trucs werden uit de kast gehaald en we hebben er intens van genoten!!!

Hieronder een aantal foto’s!

 

ook Mart vond het geweldig!!!

De foto spreekt voor zich!

maandag 30 april…….Koninginnedag!!

Zo, iedereen een leuke Koninginnedag gehad? Hier is het ook al vanaf vanmorgen vroeg feest in Willemstad!

Na een heerlijk weekend hadden we er vanmorgen weer allemaal veel zin in om naar de therapie te gaan!!!
Mart mocht vanmorgen mee naar de binnentherapie om samen te spelen. In het begin speelden / werkte Nicolette en Mart heel goed samen, maar op een gegeven moment gingen ze samen lol maken en over elkaar heen rollen. Dit gebeurd thuis ook regelmatig, en dan is het vaak aan het eind huilen. Wij hadden dit aangegeven aan Ricarda, en dat zoiets ook vaak op het verkeerde moment gebeurd………’s-morgens net voor we naar school gaan bijvoorbeeld. Ricarda heeft het nu 2 tot 3 minuten toegelaten, en daarna beide uit elkaar gehaald en ze neergezet met het zwaarte vest. Ricarda gaf ons ook de tip om een 20 seconde met elkaar te gaan zitten en dan tegendruk geven aan hand of pols, op deze manier komen ze weer met “beide benen” op de “grond” te staan. Het is wel belangrijk om hier aandacht aan te besteden en zorgen dat ze weer “terug” zijn. Anders duurt het alleen maar langer dat ze druk en woelig zijn.
Mart mocht vanmorgen ook direct mee naar het dock, dit wilde hij afgelopen woensdag echt niet…….nu ging hij als een stoere man mee!! O, wat was het geweldig om Gerda, Christine, Cees en Mart op het dock te zien zitten en Nicolette in het water met Li-Na. Wat mooi dat de kinderen het Nicolette zo gunnen en er zelf ook na de therapie mee bezig zijn!!!

Terwijl Nicolette bezig is met de therapie achter het dock, mag de rest genieten van de opdrachten die Li-Na voor hun uitvoert

Nicolette bleef boven verwachting heel gecontreerd werken, want laten we eerlijk zijn als iedereen op het dock is zou het een normale zaak zijn als Nicolette meer met hun bezig zou zijn. Ook tijdens de tijd dat Nicolette uit het water was ging het super. Nicolette moest kaartjes in de goede volgorde leggen. Een voorbeeld: een rommelige slaapkamer helemaal opruimen. Nicolette legde de kaartjes keurig op volgorde, en bij ieder kaartje moest ze minimaal 3 woordjes zeggen (beer op bed)

De tweede watersessie ging ook weer top!!!

De kinderen mochten een picto uitzoeken en aan Nicolette geven, Nicolette gaf de picto weer aan Li-Na en zo naar de dolfijntrainer.Op één picto stond spetteren……..prachtig gezicht alle kinderen spetteren en een Dolfijn die ook meedoet!!

Een dansje ter gelegenheid van Koninginnedag!!!

Wij hebben in ieder geval een zeer geslaagde therapiedag achter de rug……en zijn met een goed gevoel en nieuwe handvaten weer terug gegaan. Ieder van ons kan hier mee aan de slag…….we moeten het immers met elkaar doen!!!

Vanaf hier wensen wij iedereen nog een gezellige avond toe!

zaterdag 28 april en zondag 29 april

De afgelopen dagen heerlijk genoten van het weer! Zaterdagochtend zijn we naar Willemstad geweest, even bij de markt gekeken en wat winkeltjes (overal is alles oranje versierd en zijn er in verschillende winkels een maandag extra kortingen)bezocht.

Het bekende steegje in Willemstad!!

Zaterdagmiddag hebben Teun en Cees op de Jetski gezeten, en die vonden dat super!!!

Zondag heel de dag op het strand en in de zee gelegen……..we proberen het iedere dag af te wisselen (zwembad en strand), omdat de kinderen het beide leuk vinden om naar toe te gaan! Als we naar strand zijn geweest wordt er vaak nog wel even een duik genomen in het zwembad. Wel grappig…..heel de dag gaan er 4 blokjes mee als ondersteuning voor Nicolette……hierdoor is het voor haar een hulp om een zin te maken!!!
Moet zeggen dat het nu zo af en toe haar wel lukt (we moeten wel blijven stimuleren).

Samen gezellig!!

Vanavond hebben we op tijd gegeten, zodat Nicolette en Mart vroeg naar bed konden. Ook Ger, Chris en Cees gingen op tijd…….morgenochtend gaat toch om 6.00 uur het wekkertje!

vrijdag 27 april

Ten eerste iedereen gefeliciteerd met onze Kroonprins. Net kwam er hier een klasje aanlopen en al de kindertjes waren in het oranje……..geinig gezicht!

Vanmorgen net als alle andere dagen om 6.00 opgestaan, douche, insmeren en ontbijten. Om 7.45uur naar het CDTC (therapiecentrum) voor alweer de laatste dag therapie van de eerste week. Het is niet te geloven, maar de tijd vliegt!

Nicolette heeft tijdens de binnentherapie het spelletje Pim Pam Pet gespeeld, dit ging niet een beetje goed maar super goed!!!! Ruim 20 minuten heeft ze dit spel gespeeld met haar zwaarte vest aan. Nicolette mocht op haar beurt draaien en dan moest ze zeggen welke letter het was. Daarna moest ze een woord bedenken dat begon met die letter. Met heel veel letters maakte ze goede woorden, bijvoorbeeld: E= Ezel, M=Mart, C=Kees. Alleen bij de letter W wist ze niets te bedenken………!!!

Tijdens de watersessie ging het ook weer helemaal super…..samen met Li-Na door het water geduwd, kusjes geven en met de surfplank door het water!

Een foto spreekt boekdelen.....echte liefde!!!

Op het dock gingen Ricarda, Nadine (stagaire) en Nicolette in een kringetje zitten met een muziekinstrument. Deze moesten ze neerleggen en niet aankomen totdat de time timer (soort kookwekkertje) afging. Als het belletje afging mocht iedereen het instrument pakken en muziek maken. Een aantal keren probeerde Nicolette tussendoor even een tik te geven op haar instrument (vragen om aandacht) Ricarda reageerde hier niet op maar paktje wel haar hand vast en keek de andere kant op. Na een aantal keren kreeg Nicolette in de gaten dat ze op die manier geen aandacht kreeg. Uiteindelijk hebben ze de time timer op 1 minuut gezet en heeft Nicolette het volgehouden om eraf te blijven (zelfs geen klein tikje)……daarna was het natuurlijk big party!!!

Tweede watertijd ging ook weer helemaal top! En had iedereen het weer naar z’n zin in het water.

Nicolette, je bent een kanjer!!

Na afloop van de therapie moeten ze altijd terug lopen naar de douche ruimte. Ricarda zei: we lopen samen terug Nicolette, maar Nicolette rende alvast vooruit. Ricarda heeft Nicolette 3 keer terug gehaald en opnieuw begonnen. Na de derde keer vroeg Nicolette: ik wil rennen! Toen stelde Ricarda voor eerst een stukje samen lopen en dan een stukje rennen! Op deze manier heeft Ricarda haar doel bereikt en Nicolette kan een stukje prikkelverwerking kwijt. Ricarda zegt dan ook dat Nicolette een kleine prikkelstoornis heeft…….bijvoorbeeld: ze moet even rennen, springen of iets dergelijks (dit is een drang die er op dat moment uit moet, wanneer je hier op een positieve manier mee omgaat kan het gaan om misschien een minuut). Hier kunnen wij als gezin maar ook op school denk ik veel aan hebben en mee doen!

In het evaluatie gesprek met Ricarda hebben wij zeer goede handvaten gekregen en gaan hier zeker mee aan de slag. Er zullen zeker mensen zijn die dit lezen en denken: hoe ga je dat doen in de thuissituaties. Wij denken zelf dat dit goed is aan te passen in het dagelijks leven, ook Ricarda probeert op die manier mee te denken!

Ja, en dan zit de eerste week er weer op……!!!

Langs deze weg wensen wij iedereen een goed weekend…..en een maandag zie je ons ondanks dat het ook hier Koninginnendag is weer in het dagboek!

Nogmaals iedereen bedankt voor de lieve reacties, en tot een maandag

donderdag 26 april

Hier weer nieuws vanuit Curaçao!!!

Ten eerste willen we jullie zeggen, wat is het ontzettend leuk en lief al die reacties van jullie kant!

Het hele gezin is iedere keer weer benieuwd of er iemand heeft gereageerd……echt leuk!

Wat hebben we vanmorgen weer een geslaagde dag gehad…….en wat ging het weer super.

Misschien raar om te vertellen, maar Ricarda wilde ongewenst gedrag zien bij Nicolette…….! Hiervoor is vanmorgen de Ipad meegenomen naar de therapie, Nicolette vind het heerlijk om daar mee bezig te zijn, en vind het dus niet altijd goed als we zegggen: Het is nu klaar met de Ipad.

Jullie raden het natuurlijk al, Tijdens de therapie hoefde Ricarda maar één keer te zeggen dat het klaar was met de Ipad en Nicolette stopte direct!!!! (Dus Ricarda haar doel was op dat moment niet bereikt. Doordat ze zo goed gewerkt hard tijdens de binnentherapie mocht Nicolette op een rond skateboard naar het dock……dus als beloning……maar deze beloning had natuurlijk ook een therapeutisch doel. Op deze manier moet Nicolette haar evenwicht en romp rotatie zelf beheersen. Geweldig om te zien dat ze met zón grote glimlach weer mee ging!

Tijdens de watersessie was het weer een dolle boel…..wat een lol ze dan toch heeft is onvoorstelbaar!!

Nicolette die wordt mee getrokken terwijl ze op het ronde skateboard zit!

Ook hier wilde Ricarda ongewenst gedrag proberen uit te lokken op één of andere manier. Nicolette moest op het dock kaartjes gaan zoeken, dit vond ze niet interessant en was niet geconcentreerd bezig. Op een gegeven moment pakte ze een kaartje en gooide die gewoon weg……doel bereikt van Ricarda!!! Nicolette moest gaan zitten met een zwaarte vest aan om zich te ontspannen en dat ze zich weer kon concentreren op het zoeken van de kaartjes. Dit lukte goed en Nicolette maakte haar opdracht daarna goed af.

Na de therapie op het dock zei Ricarda: we gaan zwemmen……ook nu reageerde Nicolette met Nee en weglopen. Ricarda ging zelf een rondje met Li-Na zwemmen, wat Nicolette natuurlijk helemaal niet leuk vond. Opnieuw de vraag van Ricarda of Nicolette mee ging zwemmen om Li-Na een kusje te geven of met de bal te spelen. Nu reageerde Nicolette direct met een Ja en een kusje geven. Heel belangrijk dus hoe de vraagstelling is, haar een keuze geven maar wel je eigen doel bereiken. Hier kunnen wij zelf thuis veel mee doen. Nicolette heeft er eigenlijk altijd moeite mee om thuis aan tafel te gaan als we gaan eten. Nu gaan we starten met bijvoorbeeld, we gaan eten, wil je een rode beker of een gele beker? Zo zijn er nog veel voorbeelden te bedenken…….je eigen doel bereiken en een kind die lekker meewerkt is iets wat iedereen wil zonder dat het kind altijd z’n eigen zin krijgt!

We kunnen dus niet anders zeggen……doel bereikt voor vandaag.

We zijn weer naar huis gegaan met onze 4 blokjes dit als ondersteuning voor Nicolette met het maken van een zin.

Mart showt hier het zwaarte vest van Nicolette

woensdag 25 april

De derde ochtend dat we naar het CDTC zijn gegaan………en een Nicolette die weer van oor tot oor straalde!

Vanmorgen mochten Gerda, Christine, Cees en Mart ook mee het dock op. Wij vonden het voor de kinderen beter dat eerst Chris en Cees gingen en daarna Ger en Mart.

In de binnenruimte is gewerkt aan het maken en spreken van zinnen, dit werd gedaan met behulp van blokjes. Als Nicolette een zin met 3 woorden moest zeggen, dan lagen er 3 blokjes voor haar zodat Nicolette wist dat wanneer ze de zin in 2 woorden zei dit niet correct was! De blokjes hebben we mee genomen om het vandaag hier door te zetten! Ook aan ontspanning is gewerkt, dit door middel van een zwaartedeken. In de binnenruimte moest Nicolette op de mat gaan liggen en hier kreeg ze een aantal minuten een zwaar deken over haar heen. Na afloop zei ze: moe! Door het gewicht wat op haar ligt kan ze zich goed ontspannen. Zelf merken wij dat thuis ook wel eens wanneer Nicolette onrustig is, en door haar stevig tegen ons aan te houden (soort van houtgreep)wordt weer rustiger en voel je de spanning wegglijden.

Tijdens de watersessie ging het opnieuw super. Nicolette mocht verschillende kaartjes aan een waslijn hangen en daarna een keuze maken wat ze met Li-Na wilde doen in het water. Ger, Chris en Cees hebben natuurlijk ook genoten op het dock……..behalve Mart, deze “stoere” man durfde uiteindelijk toch niet mee het dock op.

Nicolette wordt op de buik van Li-Na meegetrokken door het water voor de coordinatie van de spieren en gewrichten.

Nicolette die voortgeduwd wordt onder de voeten door Li-Na!

Na de derde dag van therapie zijn we allemaal opnieuw zeer tevreden naar huis gegaan…….wat geweldig dat Nicolette deze therapie mag volgen.

dinsdag 24 april

Vanmorgen om 8.oouur stonden we weer allemaal bij het CDTC. Nicolette had er vanmorgen direct al veel zin in, haar boterham was zo op…en het eerste wat ze zei vanmorgen was: Li-Na?

Vandaag is er veel gewerkt aan de spraak, letterherkenning en ontspanning.

Nicolette geeft bijna altijd met één woord aan wat ze wil of juist niet wil! Nicolette heeft vanmorgen met 3 woorden zinnen moeten zeggen. Wanneer ze het niet zei, dan zei Ricarda ik begrijp je niet! Nicolette moet echt uit haar tent gelokt worden om dit te doen. Ze weet zelf heel goed dat een ander haar met dat ene woord ook wel begrijpt! Wij gaan daar dus vandaag ook verder mee.

In het water was het voor ons allemaal heel erg genieten, Nicolette was zo blij om met Li-Na in het water te gaan. Het liefst pakte ze Li-Na helemaal beet om ze eens goed te knuffelen…….!!!

Op het dock werd gewerkt aan letters en het maken van woorden. Heel veel letters herkende ze goed, behalve de lettes B D I N, maar dat bleek tijdens het evaluatie gesprek een duidelijke oorzaak te hebben. Nicolette heeft namelijk niet de hoofdletters geleerd maar de kleine letters.

werken op het dock!

Tijdens de tweede watersessie is Nicolette voortgeduwd door Li-Na onder haar voet, dit is voor het bewust worden van haar spieren en de coordinatie met haar gewrichten. Ook door het vasthouden aan de vin van Li-Na waardoor ze wordt meegetrokken wordt aan deze coordinatie gewerkt.

Wat betreft het werken aan ontspanning, daar vertel ik jullie morgen meer over!

Vanmiddag gaan we naar de familie bijeenkomst, hier komen alle ouders bijelkaar die deze week de therapie gestart zijn voor een welkomswoord!

Tot morgen zullen we maar zeggen!

Nicolette kan er geen genoeg van krijgen!

Maandag 23 april

Vanmorgen zijn we om 6.00uur opgestaan……lekker ontbeten en om 7.30uur stonden we bij het therapiecentrum.

Ricarda en Nadine kwamen ons al tegemoed en Nicolette mocht met Nadine mee zodat wij met Ricarda konden bespreken over onze doelen voor deze therapie.

Voor beide partijen een fijn gevoel dat Ricarda weer de therapeute is voor Nicolette (lekker vertrouwd).

De watersessie was geweldig, Nicolette was zo blij en glimlachte van oor tot oor toen ze met Li-Na het water in mocht!! Heel verschil met juni 2010 is dat we nu konden blijven kijken tijdens de watersessie en dat niet mogelijk was in 2010. Nicolette haar concentratie was toen zoveel minder, iedere keer als ze ons zag was ze helemaal afgeleid. Nu konden we blijven kijken en Nicolette bleef gecontreerd werken……top!! Ricarda vond Nicolette ook goed geconcentreerd werken tijdens de dock tijd. Het spel memorie heeft ze heel goed gespeeld, en ondanks dat Li-Na achter haar allemaal trucs uithaalde bleef Nicolette doorwerken.

Ricarda begreep ons doel van spraak heel goed. Doordat Nicolette haar spraak zeker voor andere nog vaak onverstaanbaar is, kan dit zeker op een gegeven moment voor haar een frustratie worden.

Iedereen is met een blij en tevreden gevoel naar huis gegaan……op naar morgen!!!

zondag 23 april

De afgelopen dagen hebben we heerlijk genoten van het weer, rust en van elkaar!

Iedereen heeft al aardig het ritme gevonden, en we worden allemaal niet meer midden in de nacht wakker met het idee dat het ochtend is!

Het weer is geweldig, de hele dag stralende zon, weinig wind dus veel in het water!

Vanavond hebben we op tijd gegeten, om vroeg naar bed te gaan.

Morgen worden we om 7.30uur bij het CDTC (therapiecentrum) verwacht, we zijn allemaal best wel zenuwachtig! Nicolette heeft het allemaal goed door, en heeft vanavond tijdens het eten ons een show gegeven met de gebaren die ze in juni 2010 heeft geleerd tijdens de therapie. De gebaren zingen, dansen, hoog en zwaaien liet Nicolette zonder veel moeite aan ons zien……..en een lol dat ze had!!!

De kinderen maken iedere dag een beetje huiswerk!

Een aantal Leguanen staan ons iedere ochtend op te wachten!!!

woensdag 18 april

Vanmorgen iedereen vroeg uit de veren, want Oma en Oom Nico kwamen ons om 5.45uur ophalen. Op Schiphol was het net als altijd……erg druk!!! Om 9.50uur de lucht in gegaan en na een zeer goede vlucht met goede verzorging waren om 13.45uur op Curaçao!!! Eenmaal in ons appartement was er nog maar één ding belangrijk voor de kinderen en dat was het zwembad.

Rond de klok van 18.00uur gegeten bij Hemingway, waar Mart z’n ogen niet langer kon open houden en dus met een stukje vlees half in z’n mond zat te slapen. Het was dan om 20.00uur ook helemaal donker bij de Familie Berkel en lag iedereen in diepe rust!

Komende dagen lekker rustig aan doen en iedereen kan wennen aan de temperatuur en het tijdverschil!!!

Maandag 23 april gaan we ervoor: 10 dagen therapie!!!

Hier komt het dagboek van Nicolette

Woensdag 18 april is het dan zover……….., de spanning loopt al aardig op hier in huis…….iedereen is er op zijn of haar manier wel mee bezig!
Na vele voorbereidingen vertrekken wij, Teun en Anne-Mieke, Gerda, Christine, Cees, Nicolette en Mart, dan toch echt aanstaande woensdag naar Curaçao!!

Wie is Nicolette?

Nicolette is een heerlijk lief meisje van 6 jaar met Down Syndroom. Nicolette heeft nog twee zussen, namelijk Gerda en Christine en grote broer Cees en kleine broer Mart. Een gezellige boel daar bij huize Berkel, er is altijd wel wat te beleven!

De grootste handicap van Nicolette is haar beperking in haar spraak………natuurlijk begrijpen wij als gezin Nicolette heel goed, maar voor andere is het nog vaak abacadabra! Wij hopen dan ook dat door middel van de dolfijntherapie Nicolette een stapje in de goede richting mag maken wat betreft haar spraak! Daarnaast zouden wij het fijn vinden als er gewerkt wordt aan de grove en fijne motoriek en aan haar concentratie.

Nicolette is vanaf maandag 23 april tot vrijdag 5 mei te volgen op ons dagboek, wij zullen dagelijks onze belevenissen opschrijven wat we ondervinden tijdens de therapie!

Nicolette lekker uitwaaien op het strand!