Dave

Zondag 5 oktober, nog 2 weken…

DSC_0844

 

Beste lezer,

Welkom bij het dagboek van Dave.

Nog ruim 2 weken….dan vertrekken wij naar Curaçao! De voorbereidingen zijn in volle gang.

Dave is 16 jaar en is onze oudste zoon. Hij heeft sinds zijn 10e een bijzondere hersentumor. Als gevolg van de bestralingen heeft hij niet aangeboren hersenletsel en een eet- en beweegstoornis ontwikkeld. In Nederland hebben we alle reguliere therapieën uitgeprobeerd, helaas zonder resultaat. Op een bijzondere manier zijn wij in de gelegenheid gekomen om Dave de dolfijn ondersteunende therapie te gaan laten volgen. We zien dit echt als een unieke kans en hopen dan ook dat deze therapie Dave en ons leven een positieve impuls zal geven.

Behalve Dave gaan ook zijn broers Emiel (14 jaar) en Donald (8 jaar) en wij als ouders (Eric en Joke) mee. We hebben nog nooit met z’n allen gevlogen, dat op zich is al spannend. Omdat Dave o.a. geen stresshormonen meer aanmaakt en vliegen een positieve vorm van stress veroorzaakt, zal er heel wat medicatie mee moeten om dit in goede banen te leiden. Daarnaast moet er veel andere medicatie mee en is het een heel geregel om alle benodigde verklaringen bij elkaar te krijgen. KLM gaf pas afgelopen week toestemming om te vliegen. Nu dit allemaal geregeld is kijken wij er met veel plezier naar uit!

Dave zal de therapie gaan volgen van 27 oktober t/m 7 november. Omdat de herfstvakantie hieraan vooraf gaat en wij dan toch allemaal vrij zijn, zullen we op 21 oktober vertrekken. Op deze manier kunnen we rustig acclimatiseren en het eiland verkennen voordat de therapie start.

Zodra we in Curaçao zijn zullen we jullie via dit dagboek op de hoogte houden van onze ervaringen. Wil je meer weten over Dave en wat er aan deze reis vooraf ging? Neem dan een kijkje op ons weblog op www.jokevandenakker.nl

Tot gauw!

 

Zondag 26 oktober, de therapie gaat bijna starten…

Inmiddels zijn we een paar dagen op Curaçao. De reis is heel goed verlopen. Het is een hele bijzondere ervaring om hier met ons hele gezin te zijn. Het eiland is prachtig, de stranden mooi en het water helderblauw.  We hebben het sea aquarium al een paar keer bezocht en een paar shows met dolfijnen en zeeleeuwen bijgewoond. Dave heeft zelfs al een kus van een zeeleeuw gehad. Het therapie gedeelte is afgezonderd van het bezoekerscentrum dus dat mogen we morgen bekijken. Dave zal vanaf morgen dagelijks therapie  krijgen van 8.00 tot 10.00 uur. Zijn hoofdtherapeut is Paul, een psycholoog. Morgen zullen we een half uur eerder aanwezig zijn om de doelen voor Dave specifiek te bespreken. We zijn heel benieuwd hoe Dave en wij dit alles gaan ervaren. Vanaf nu zullen jullie dagelijks via deze site op de hoogte houden van de therapie ervaringen.

Maandag 27 oktober, 1e therapiedag

IMG-20141027-WA0002Vanmorgen waren we om 7.30 met het hele gezin bij het Curaçao Dolphin Therapy & Research Center (CDTC). Na een kennismaking met onze hoofdtherapeut Paul (psycholoog) gingen de jongens met Gabriëlle mee en hebben wij de doelen van de therapie besproken. De eetstoornis en de koppeling die Dave heeft met Emiel, hebben onze prioriteit. Paul is de therapeut op het land, dolfijn Kanoa is de therapeut in het water de komende 2 weken. Kanoa is een dolfijn van bijna 4 jaar oud. Na een gesprekje tussen Dave en Paul mocht Dave een wetsuit aantrekken en gingen ze naar het dok. Dit is een vlonder op het water waar vanaf de therapie in het water wordt gegeven. Wij mochten aan de overkant het op afstand volgen. Na een kennismaking met Kanoa mocht Dave met Paul samen het water in. Wat we toen zagen ontroerde ons echt… Kanoa was heel rustig en lief en benaderde Dave heel voorzichtig. Dave hield zijn vin vast en liet zich meetrekken door het water, allemaal heel geconcentreerd en rustig. Dave leerde hoe hij hem moest benaderen, hoe je hem harder en zachter kan laten zwemmen, hoe hij op zijn rug draait, hoe hij met Dave water spettert, door een ring springt en nog veel meer. We zagen Dave lachen van plezier. Emiel zei heel treffend “Dave lacht, alleen daar word ik al blij van, dat hij echt lacht”. Wij herkenden ons in deze uitspraak en dat ontroerde ons.

Emiel en Donald zijn met niet veel andere broertjes en zusjes tijdens onze therapietijd dus daarom krijgen zij een op maat gemaakt entertainment programma met Gabriëlle. De jongens vinden dit prima.

Na afloop van de therapie spraken we Paul. Hij vertelde dat Kanoa door heeft dat Dave een drain heeft in zijn hoofd en dat hij daarom ook zo voorzichtig met hem is. Paul heeft Dave als huiswerk gegeven dat hij vooral vandaag moet genieten van de dingen die goed gaan en leuk zijn, zoals het snorkelen. Bijzonder was dat hij ook het woord “loslaten” gebruikte, hetzelfde woord dat de arts 2 weken terug gebruikte in een gesprek met ons. Dave zijn eetstoornis proberen los te laten..ontdekken wat er dan gebeurt. Wat Kanoa hier mee gaat doen weet niemand, dat is de intuïtie van de dolfijn, daar moeten we ons aan overgeven.

Kortom, het was een indrukwekkende eerste dag. We kijken uit naar morgen!

Dinsdag 28 oktober, 2e therapiedag

DSC_1656

Vanmorgen heeft Paul met Dave en ons gesproken over de traumatische gebeurtenissen in Dave zijn leven en hoe/of hij deze heeft verwerkt. Ook is er weer gesproken over het doel van de therapie. Dave zijn grootste wens is het verminderen/verwijderen van de eetstoornis. Helaas kan Paul niet toezeggen dat dit gebeurt en dat begrijpen wij maar al te goed. Daarnaast geeft Dave aan het moeilijk te vinden om met leeftijdsgenoten te communiceren en het los kunnen laten van Emiel. Ook dit zijn aandachtspunten.

Daarna volgde de therapie met Kanoa. Vandaag stond ook in deze therapie communicatie centraal. Dave moest leren communiceren met Kanoa, Het ging over timing, oogcontact, gebaren etc. Dit werd eerst besproken met Dave en daarna moest hij met Kanoa oefenen. Het ging heel goed, hij liet Kanoa zingen, springen, balspelen doen en hij heeft zich mee laten trekken door het water aan Kanoa’s vinnen. Het was weer indrukwekkend om te zien.

De andere jongens hebben “braaf” hun huiswerk gemaakt en zijn later naar het aquarium gekomen. Donald wordt op een ander tijdstip dan de therapie is hier vermaakt omdat dit beter uitkomt bij de begeleiding. Emiel is nu eenmaal een dierenvriend en heeft daarom gevraagd of hij geen maatschappelijke stage hier mag lopen, nu hij er toch is. Dit mag, dus dagelijks is Emiel een paar uurtjes aan het helpen in het Sea Aquarium. Hij vindt dit helemaal leuk.

Tot zover vandaag.

Latersz…..DSC_1659

 

 

woensdag 29 oktober, 3e therapiedag

PIC_0046

Gisteren hebben we de andere therapie-gezinnen en de medewerkers van het CDTC ontmoet tijdens een Happy Hour. We hebben ook kennisgemaakt met Marcin en familie, een ander gezin dat via St. Nicolette hier verblijft. Het leuke is dat we gisteren ook verhuisd zijn naar een ander appartement en dat deze familie nu onze bovenburen zijn. We verblijven in een schitterend appartement met uitzicht op zee en zwembad, echt prachtig.

Vandaag was het DOK-dag. Dit betekent dat Emiel en Donald tijdens de therapie met Kanoa op het dok erbij mochten zitten. Zij hebben Kanoa geaaid en mochten hem ook opdrachten geven. Van dichtbij hebben zij ervaren hoe Kanoa reageert en wat de therapie inhoudt. Daarnaast zijn zij ook samen met Dave met Paul in gesprek geweest. Tijdens het 2e therapie gedeelte mochten Eric en ik ook naast het dok staan en film/foto opnames maken. Het was echt super leuk om te zien hoe de jongens samen Kanoa opdracht gaven om te springen en hiervan genoten.

Na afloop hebben we als ouders met Paul gesproken over het gedrag van Dave, de vermoeidheid en de belasting van de eetstoornis en het NAH op ons hele gezin. Opnieuw voor ons de opdracht….loslaten! Erkennen dat er moeilijke momenten zijn voor Dave (en die zijn er regelmatig de laatste dagen) maar er verder niet op ingaan en er geen consequenties aan verbinden. We gaan ons best doen om hiermee te oefenen….

Vanmiddag gaan Eric en ik de workshop “Bekrachtigen en Belonen” volgen en daarna met het busje boodschappen doen want de koelkast is leeg… Vanaf morgen hebben we weer een auto tot onze beschikking, dat is wel handig hier want er is geen winkel in de buurt en we willen proberen om ’s middags toch nog wat meer van het eiland te zien.

Tot zover onze ervaringen van vandaag. Wij vinden het heel leuk dat er zoveel mensen met ons meeleven, via deze of onze andere site, whapsapp en FB. Dankjewel daarvoor!

Een zonnige groet van ons vijven! DSC_1716

Donderdag 30 oktober, 4e therapiedag

 

 

20141030_091657

Gisteren hebben we een privé workshop gevolgd omdat we de enige Nederlanders waren die interesse hiervoor hadden. Het werd dus een goed gesprek over op welke manieren je met welk gedrag om zou kunnen gaan. In het geval van Dave sluit de theorie toch niet echt aan op de praktijk, concludeerden we. Het is gewoon een complexe situatie. We hebben dus veel persoonlijke adviezen op maat gekregen waar we als ouders mee kunnen gaan oefenen.

Het wordt moeilijker voor Dave… Vanmorgen wilde hij niet naar de therapie, was boos en zei “het helpt toch niet”. Oeps…dat wilde wij niet horen. We zijn hier op een bijzondere manier gekomen en willen ons laten verrassen door dat we hier meemaken, leren en ervaren. Dan is zo’n opmerking niet echt leuk. Maar we begrijpen het wel. Dave heeft het afgelopen jaar tijdens zijn opname zoveel therapieën gehad zonder resultaat te hebben ervaren, dat hij gewoon zwaar teleurgesteld is in alles en iedereen en dus ook nu negatief denkt.

Eenmaal bij het therapiecentrum aangekomen werkte Dave wel weer mee. Het werd een intensieve ochtend met veel moeilijke gesprekken. Wat is het mooi om dan tussendoor de interactie met Kanoa en Dave te zien. Ook tijdens het zwemmen met Kanoa wordt er gesproken over onderwerpen als bijv. loslaten, accepteren etc. Dit wordt dan door Kanoa ondersteund. Hij zwemt dan bijv. niet zoals Dave het wil en Dave moet dit dan accepteren. Na afloop kreeg Dave huiswerk mee om thuis over na te denken. Hier heeft hij niet veel zin in omdat ook dit weer confronterend is. Toch proberen we Dave te stimuleren om ook door deze zure appel heen te bijten in de hoop dat het iets goeds voor hem en ons gaat opleveren.

Emiel en Donald vermaken zich prima. ’s Morgens eerst huiswerk maken en daarna werkt Emiel in het Sea Aquarium en wordt Donald door Gabrielle vermaakt. ’s Middags genieten we van zon, zee en strand.

Morgenmiddag is de family swim, dan mogen wij met z’n allen, zonder Dave, met Kanoa gaan zwemmen en ervaren wat Dave meemaakt in het water. Spannend…

Een warme groet van ons allen!

20141030_091642-1

 

Vrijdag 31 oktober, 1e therapie week zit erop!

DSC_1862

We gaan al wennen aan het therapie ritme. Vanmorgen heeft Dave weer gesproken met Paul en gezwommen met Kanoa. Daarnaast heeft Paul voor het eerst een haptonomie oefening met Dave gedaan. Dave denkt ontzettend veel na over alles en laat zijn gevoelens en emoties bijna nooit zien. De oefening die ze gedaan hebben is erop gericht dat Dave meer gaat voelen en zo minder gaat denken over alles. Deze oefening kan hij thuis ook gaan proberen om zo wat meer ontspannen in slaap te vallen. Noodzakelijk voor het slagen van een therapie is het vertrouwen dat je erin moet hebben. Dave is zo enorm teleurgesteld door alles wat hij de afgelopen jaren heeft meegemaakt, dat hij nogal sceptisch is over de therapie.  Eerst zien, dan geloven. Voordat er echt tot hem doorgedrongen kan worden is het dus van groot belang dat Dave niet alleen lichamelijk meewerkt maar ook erop vertrouwt dat het nut heeft om de therapie te volgen. Hierin moeten door Dave nog wat stappen worden genomen. Wij zouden hem dolgraag willen helpen hierin maar hij moet het echt zelf gaan doen. Hij heeft daarom voor dit weekend een praktische huiswerkoefening meegekregen om zo misschien succes ervaringen op te doen en zelfvertrouwen te krijgen.

Kortom, het is een ingewikkeld proces. De eetstoornis kan pas aangepakt worden als Dave er klaar voor is en de therapie vertrouwt. We hopen en bidden dat Dave de komende week hierin nog stappen vooruit mag maken. Op het moment dat ik dit schrijf ligt Dave in bed voor een tukkie, de therapie vraagt veel energie van hem. Emiel en Donald zijn momenteel in het Sea Aquarium. Vanmiddag gaan we met het gezin met Kanoa zwemmen….we zijn heel benieuwd hoe dat is.

Morgen gaan we op uitnodiging van de CITRO (plaatselijke KNRM) een middagje varen, zwemmen en snorkelen in de Fuikbaai. Het is leuk om even iets ontspannends met het hele gezin te doen zo tussen de therapiedagen door.

Een fijn weekend allemaal.

DSC_1824

 

Vrijdag en Zaterdag 31 oktober en 1 november

 

DSC_1901

Wat was dat vrijdagmiddag een avontuur….Eric, Emiel, Donald en ik mochten met Kanoa gaan zwemmen! Helaas was Kanoa niet in een goed humeur (daar hebben dolfijnen dus ook weleens last van) en daarom kregen wij vervanging in de vorm van Papito en Bonnie . We waren dus in het luxe bezit van 2 dolfijnen voor ons gezin. Het was een ware belevenis om met ze te zwemmen, te laten springen, te zingen en te dansen. Ongelooflijk wat een mooie en lieve dieren dit zijn. We begrijpen nu nog beter hoe Dave zich in het water met ze moet voelen.

Vervolgens is het nu zaterdagavond en kijken we terug op een wel heel onverwachte, bijzonder gezellige dag! We waren vanmiddag te gast bij de CITRO, de plaatselijke KNRM hier. Zij hadden hun jaarlijkse uitje en wij mochten mee! Dit betekent dat we mee mochten varen met hun reddingsboot, de mannen mochten allemaal sturen, we hebben Curacao vanaf het water bekeken en vervolgens zijn we aan boord van de Mermaid gestapt. Deze boot vaart bijna dagelijks naar klein Curacao en biedt de bemanning van CITRO jaarlijks dit uitje aan. We lagen voor anker in de Fuik Baai. Aan boord zijn we verwend met oer Hollandse hapjes (kroketten, frikandellen en zelfs de haring ontbrak niet), drank, gezellige gesprekken, zwempartijen en knallen op een waterscooter. De mensen waren allemaal zo hartelijk en vriendelijk dat we ons er direct thuis voelde en ons heerlijk hebben vermaakt .

Nu is het avond en hebben we morgen nog een rustig dagje om vervolgens met frisse moed aan de 2e therapieweek te beginnen!

Tot maandag en een fijn weekend toegewenst!

DSC_2038

 

Maandag 3 november, de 2e therapieweek

DSC_2186

Zondag hebben we het eiland nog wat verkend en een bezoekje aan Boka Tabla gebracht, een heel ruig gebied met enorme rotsen waar het zeewater heel wild tegenop spat.

Na een ontspannen zondag startte Dave vanmorgen aan de 2e therapieweek. Hij blijft het lastig vinden om te geloven dat er echt veranderingen mogelijk zijn als hij zich er voor inzet. Toch staat hij elke ochtend om 8.00 uur weer klaar, zij het met enige tegenzin. Wanneer hij echter met Kanoa in het water is verandert zijn gezichtsuitdrukking en zien wij weer een blije Dave! Vandaag heeft Paul met Dave gesproken over o.a. zijn negatieve gedachten (ik kan niks, ik heb geen vrienden, ik heb geen opleiding etc) en irrationele gevoelens. Dave moet deze leren herkennen alvorens hij kan leren deze om te zetten in positieve gedachten (ik kan wel…) en reële gevoelens. Pas als hij dit kan kan hij zichzelf accepteren zoals hij is. Er is dus werk aan de winkel. Als ouders kunnen we hier echter niet bij helpen. Dave zal het met behulp van Paul moeten gaan leren. We hopen dat hij hier de komende week nog wat stapjes in kan maken!

Vanavond gaan we een vaartocht maken waarbij we Curaçao zullen zien tijdens de zonsondergang. Dat wordt vast een leuke trip want er gaan nog meer gezinnen mee die therapie volgen.

Tot morgen! Met een zonnige groet van ons vijven

.DSC_2128 DSC_2181

Dinsdag 4 november.

 

DCIM100GOPRO

Vanmorgen waren we nog vroeger uit de veren dan normaal want onze neef Arie kwam een dagje op bezoek vanuit Bonaire en moest dus van het vliegveld worden gehaald. Eric, Donald en Emiel haalden hem op terwijl Dave en ik naar de therapie waren. Helaas had Arie vertraging en heeft hij dus niet een kijkje bij de therapie kunnen nemen.

Het praatgedeelte van de therapie verliep vandaag beter. Dave wordt iets positiever omdat hij kleine opdrachten krijgt die lukken en hem succeservaringen geven. Het vertrouwen groeit en dat is iets waar wij heel, heel blij mee zijn! Paul, de therapeut is dat ook en daarom starten we morgen een half uur eerder zodat hij extra tijd heeft om Dave te begeleiden in dit proces. De eetstoornis op zich hoeft niet opgelost te worden, het is de onderliggende oorzaak die  tot de eetstoornis geleid heeft, die aangepakt moet worden. Hiermee is nu een begin gemaakt. We hopen dat we de komende 3 dagen nog een paar stappen in dit proces kunnen zetten.

We nemen nu een duik in het zwembad en gaan genieten van een dagje met Arie.

Zonnige groeten van ons allen.

DCIM100GOPRO

Woensdag 5 november

DSC_2417

Vanmorgen was Dave al vroeg uit bed. Om 7.30 uur startte vandaag de therapie. Het zwemmen met Kanoa moest iets eerder stoppen vanwege een naderende regenbui. Deze is uiteraard ook gevallen maar viel achteraf mee. Na afloop van de therapie moest Dave ons vertellen wat hij had gedaan. Normaal vertelt Paul hier iets over maar Dave moet leren over zichzelf te praten. Dit wilde nog niet zo erg dus wij zijn niet veel wijzer geworden in dat opzicht, vandaag. Paul vertelde echter wel dat Dave heel hard gewerkt heeft en er misschien op een later moment nog wel met ons over wil praten.  We wachten af.

Eric en ik hebben vervolgens een workshop “omgaan met stress” gevolgd. Het was een hele praktische workshop waarin we moesten oefenen in ontspanning. Leerzaam en iets om mee naar huis te nemen.

Vandaag was dolfijntrainster Babette voor het laatst aanwezig. Zij heeft de meeste trainingsdagen Dave met Kanoa geholpen. Dave heeft haar bedankt door een zelfgemaakt paracord armbandje en het boek over hemzelf te geven. Ze was hier heel blij mee.

Emiel en Donald volgen op dit moment een workshop met een dolfijntrainster. Ze zullen vast weer veel nieuwe dingen leren…

Tot zover weer even berichtjes van hier. Een bewolkte maar warme groet vandaag!

DSC_2411

 

Donderdag 6 november, goed nieuws!

 

10751860_359972874171334_1382462433_n

Gisteren vertelden we dat Dave niet over de therapie wilde praten maar dat Paul aangaf dat hij hard gewerkt had. Dave heeft ons er niet veel over verteld maar aan zijn gedrag merkte wij des te meer dat er heel wat is gebeurd. Dave is gisteren urenlang heel erg verdrietig geweest. Wij stonden naast hem maar waren niet bij machte om hem te troosten. Verdrietig ging hij dus naar bed.

Vanmorgen tijdens de therapie spraken we hierover met Paul. En wat blijkt? Gisteren heeft Dave heel hard gewerkt aan zijn boosheid over hetgeen hem is overkomen, namelijk de diagnose hersentumor. Deze boosheid zijn ze dmv EDMR gaan oproepen. Het begin was moeizaam maar na een aantal keren kwam Dave er sterk uit. Wat hierop volgt is het verdriet. Dat hebben wij dus gistermiddag ervaren. Al met al is dit dus een heel goed teken. Dave vertrouwt Paul en heeft een begin gemaakt met zijn verwerkingsproces. Iets wat de afgelopen jaren nog niet eerder is gelukt. Uiteraard heeft Dave nog een lange weg te gaan om al die achterliggende jaren te verwerken en te gaan accepteren, maar het begin is er. Morgen is onze laatste therapiedag (helaas….). We zullen genoeg adviezen en bagage meekrijgen om thuis met dit proces verder aan de slag te gaan.

Wij zijn als ouders heel erg blij en dankbaar voor deze doorbraak. We hopen dat Dave niet alleen hier maar ook straks in Nederland letterlijk de zon weer vaker zal zien schijnen!

Vanmorgen heeft Emiel ook een goed gesprek met Paul gehad. Hij heeft adviezen gekregen hoe hij staande kan blijven in de situatie waarin we nu verkeren en daar was hij heel blij mee. Donald was vanmorgen weer bij Gabriëlle en kwam met een hele leuke foto in een zelfgemaakt lijstje en een geverfde schildpad thuis.

Tot morgen!

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag 7 november, einde therapie

 

DSC_2496

Vanmorgen heeft Dave zijn laatste therapie gehad. Na het praten met Paul heeft hij eerst samen met hem gesnorkeld buiten het Sea Aquarium. Op zich is dit al een belevenis. Daarna mocht hij voor de laatste keer met Kanoa zwemmen, springen, spelen en drijven. Wat is het mooi om te zien dat Dave dan lacht van oor tot oor. Iets wat wij thuis maar zelden zien en hier dagelijks van hebben mogen genieten. Op het dok heeft Paul met Dave gesproken over verdriet en afscheid nemen. Onderwerpen die Dave enorm raken. Toen Paul vroeg aan Dave wat hij van de therapie heeft geleerd zei hij “Ik heb ervaren dat ik toch nog van het leven kan genieten”. Met tranen in Dave zijn ogen vertelde hij dit later aan ons. Het leven is moeilijk voor Dave, heel moeilijk. Hier heeft hij in twee weken een begin mogen maken met het verwerken van het verdriet, de diagnose, die hem is overkomen en tegelijkertijd heeft hij even mogen ervaren dat het leven, ondanks alle zorgen, toch ook mooie kanten heeft. We hopen en bidden dat Dave dit gevoel en deze ervaring vast mag houden en ook straks in Nederland mag blijven beleven.

Dat dolfijnen bijzondere dieren zijn wisten we van de verhalen. Wij hebben nu echter van heel dichtbij mogen zien en ervaren dat zij echte gevoelsdieren zijn die een bijzondere uitwerking hebben op kinderen. Het is echt ongelooflijk om te ervaren dat wat in Nederland met reguliere hulpverleners niet is gelukt, namelijk Dave op weg te helpen in zijn verwerkingsproces, hier is gelukt! Wij kijken dan ook terug op hele bijzondere weken en spreken voor Dave de wens uit dat hij hier geen definitief afscheid hoeft te nemen maar mag zeggen….tot ziens!

Voor nu hebben we uiteraard wel afscheid genomen van iedereen van het CDTC. Het was emotioneel, niet alleen voor Dave maar ook voor onszelf. De mensen hier hebben zo’n warm hart voor elk gezin en geven zich helemaal gedurende de therapieperiode. Dit is gewoon hartverwarmend om als ouders te ervaren.  Dave heeft zijn therapeuten een paracord armband gegeven en zijn boek. Ze waren hier heel blij mee.

Dave ligt nu op bed van vermoeidheid. Straks gaan we nog voor de laatste keer even naar het strand. Emiel is voor het laatst aan het werk in het Sea Aquarium. Vanavond sluiten we ons verblijf af met een etentje en morgenmiddag hopen we te vertrekken richting Nederland.

Het was heel, heel goed om hier te zijn geweest!

Met een zonnige, warme groet van ons allen en

Ayo (tot ziens)!

DSC_2466

34 reacties aanDave

 • Fam. Beckerman

  Jullie zijn inmiddels weer terug in Nederland. Wat een mooie, bijzondere en emotionele tijd hebben jullie gehad in Curacao. Wij hopen ontzettend met jullie mee dat het zonnetje heel vaak mag gaan schijnen voor Dave en jullie gezin. Dave, je bent er keihard voor aan het werk en probeer het vast te houden, geweldig! Groetjes van Michel, Marion, Rianne, Dennis, Manouk en Michael

 • Bep en gerard

  Dag Joke en Eric,en kinderen we hebben met veel plezier,
  alles gelezen fijn dat Arie er ook nog even was.
  We bidden en hopen dat jullie weer veilig terug mogen keren in monster.
  De groeten aan allemaal.

 • Bep en gerard

  bep en gerard Dag joke en Eric,we hebben jullie op de voet gevolgd,
  we hopen bidden dat jullie weer veilig in monster terug mogen keren.
  groet bep en gerard

 • Margot van Groningen

  Beste familie Van den Akker, Ik heb jullie blog met veel interesse gevolgd. Mooi om te lezen dat er nu een doorbraak bereikt is. Ik wens jullie van harte toe dat de ingezette weg vervolgd mag worden. Fijn te lezen dat jullie als gezin een positieve boost hebben gekregen. Wat zal het vandaag moeilijk te zijn om afscheid te nemen van de dolfijn en de begeleiders/behandelaars. Dat het een onvergetelijke reis is geweest is duidelijk geworden uit jullie verhalen. Goede reis terug en veel geluk voor de toekomst. Hartelijke groeten Margot van Groningen (moeder van een zoon die ook reeds 2 x dolfijntherapie mocht volgen met veel succes).

 • Stichting Nicolette

  Lieve familie,
  Vol bewondering hebben wij jullie dagboek gevolgd en wat is het voorbij gevlogen. Wat bijzonder wat er een woensdag is gebeurd……….eindelijk kan, wil en mag Dave zijn verdriet boosheid gaan verwerken. Een kier is opengegaan van een hele zware deur……..wij hopen dat deze deur verder open mag gaan als jullie terug zijn in Nederland en hier de juiste begeleiding voor mogen krijgen. Vandaag jullie laatste therapie dag……pff dat is altijd een moeilijke dag. Het afscheid nemen van het CDTC (Het geweldige team). Geniet morgen van de therapie sessie en wij wensen jullie een hele voorspoedige terug reis naar Nederland. Liefs van Anne-Mieke

 • Georgina de Bode

  Beste familie van den Akker,

  Met veel belangstelling heb ik jullie berichten gelezen. Ik ben onder de indruk van wat jullie als gezin overkomen is en de positieve manier waarop jullie met alles omgaan. Om maar eens een moderne kreet te gebruiken: respect!

  Ik wens jullie nog een paar fijne dagen op Curaçao toe.

  Vriendelijke groet,
  Georgina de Bode

 • familie Boers van de Kersenlaan

  Lieve familie,

  Wat gaat de tijd toch snel, en jullie beleven heel veel!
  Vandaag is Arie een dag bij jullie. Veel gezelligheid met elkaar!
  Wij bidden of deze behandeling voor jullie allen tot zegen mag zijn.
  Genieten doen jullie wel: dat zien we aan de leuke en mooie plaatjes.
  Dave….maak er maar een mooi boek van, dan kan je steeds weer opnieuw “beleven” en daarbij de verhalen aan ons vertellen!
  Nog een hele goede en fijne tijd toegewenst.

  Liefs uit een fris Westland.

 • Arco Flikweert

  Hallo,

  Ik ben leraar van Emiel op het Floracollege. Dit berichtje is speciaal voor hem. Ik vind het leuk om te lezen dat het goed met je gaat daar. Als je terug op school bent wil ik alle verhalen horen !

  Groetjes !

 • Jacqueline

  Familie v.d. Akker,

  We volgen jullie belevenissen, we hopen dat Dave na de vele teleurstellingen het vertrouwen kan vinden in deze therapie en dat er voor hem baat is bij deze therapie. Dit hopen wij van harte voor jullie allemaal!!!
  Gr. Jacqueline, Daan en rest…

 • Fam van lier

  Lieve allemaal,

  Wat bijzonder om jullie verhalen te lezen. Wens jullie succes en dat de therapie resultaat heeft voor jullie allemaal, maar vooral ook heel veel plezier en geniet van elkaar van deze bijzondere belevenis. liefs van ons

 • fam. van spronsen

  Hoi allemaal, fijn te lezen wat jullie beleven in het warme oord. We blijven het volgen en wensen jullie succes en geniet ervan. Groetjes Jochem, Wilma, Joanne en Gerjan.

 • Fred, Nelly, Tobias, Jasper, Job en Sophie

  Wat ontzettend bijzonder om jullie te volgen! Echt ontroerend! Wij blijven bidden dat de therapie goed aanslaat. Geniet van al die bijzondere momenten. Veel liefs van ons allemaal.

 • Dini Kloosterman

  Hallo allemaal in het warme Curacao.
  Leuk om te lezen wat jullie allemaal meemaken. Wij denken aan jullie, en hopen dat de therapie resultaat zal hebben voor jullie allemaal. Groetjes vanuit Monster. Harry mist zijn ritjes, Dave!

 • Cilia Hoogeveen

  Wat ontzettend mooi en indrukwekkend om dit verslag te lezen!
  Héél veel succes met de therapie en geniet met elkaar van deze onvergetelijke ervaring.
  Heel veel groetjes, Cilia

 • Caroline

  Lieve allemaal,
  Wat mooi jullie verhalen te horen!!

  Lieve groetjes vanuit koud Monster
  Ook van oma! Zij leest iedere dag met veel plezier jullie belevenissen!

  Caroline

 • Merel Claassen

  Hallo familie,

  Wat leuk om jullie ervaringen te kunnen volgen. Geniet van dit avontuur!

  Groetjes Merel

 • Helma van der Wijden

  Ha Dave, Emiel, Donald, Joke en Eric,
  Wat geweldig om jullie verslag te lezen van jullie avontuur, voor ieder apart maar ook als gezin heel bijzonder.
  GENIET van deze ervaring en van elkaar !

 • Wim en Sareke

  Hallo Erik en Joke en gebroeders
  Fijn om alles te lezen .wat jullie allemaal beleven
  geniet er van.en succes met de therapie lieve groet van ons

 • Wim en Sareke

  Hallo Erik Joke
  en gebroeders.Fijn om het te lezen.wat jullie allemaal beleven
  ik zie echt naar de berichtjes uit.wat jullie nu weer voor spannends
  beleefd hebben .geniet er van en succes met de therapie lieve groet
  van ons

 • Marleen

  Wat mooi om te lezen dat de 1e therapiedag positief is verlopen!
  Ik wens jullie nog vele, mooie en positieve dagen toe!

 • Esther de Lijster

  Hoi Eric, dave en de rest van de familie!
  Eric is mijn concierge op school! ik vond het heel gaaf om te horen van Eric dat jullie ook naar curacao gaan voor jullie zoon! ik ben net ruim 3 weken terug van curacao want mijn zus heeft daar ook therapie gevolgd! en wat gaaf dat Dave dezelfde trainer en dolfijn heeft die mij zus ook had! ik kreeg echt kippenvel toen ik dit las hoe jullie de eerste therapie dag beleefde. ik herken het zo! dit is voor Dave en jullie echt een super ervaring! geniet er daarom ook echt van! ik wens jullie als gezin heel veel succes veder met de therapie! ik ga jullie zeker volgen op het dagboek!
  groetjes uit het koude Nederland.

  Esther de Lijster.

 • Stichting Nicolette

  Lieve Dave en familie,
  Goedemorgen, vandaag gaat het dan echt gebeuren……..dolfijntherapie volgen!!! Allemaal heel spannend maar wel een geweldige ervaring voor Dave en voor jullie als gezin. Wij wensen jullie heel veel succes toe en maak er een mooie tijd van. Liefs van Anne-Mieke

 • aad en ineke

  Hoop dat jullie veel suc6 hebben met de therapie.Misschien treffen wij elkaar morgen .Wij hebben de therapie van Marcin van 10.30 tot 12.30. gr.Aad en Ineke v.d. Voort

 • Vincent en Cora

  Hoi Dave,

  Fijn dat je al gezoend bent door een zeeleeuw, was ze (of was het hij) een beetje leuk? Veel succes morgen bij je eerste les. De vakantie is – net als voor ons –
  over. Doe de groeten aan je broers en papa en mama.

  Groeten,

  Vincent en Cora

 • Silvia van den bos

  Lieve joke en je mannen ,

  Veel plezier geniet er van

  Groetjes silvia van den bos

 • fam van lier

  lieve familie,

  namens ons allemaal wensen wij jullie een goede reis en een onvergetelijke ervaring op Curacao.

  veel liefs ook van mijn ouders. Diane

 • Paul en Anneke

  Hallo Fam
  Wij wensen jullie vandag 21-10-2014 een hel goede vlucht
  We leven met jullie mee
  Het is een lange zit
  Maar het gaat goed komen
  Wij zijn er ook geweest en weten wat je allemaal te zien gaat krijgen
  Geniet er van
  Dave en ga er voor en geniet van de dolfijne
  Groetjes Paul en Anneke

 • Fam. Beckerman

  Ha familie Van den Akker,

  Alvast heel veel succes met jullie voorbereidingen en vlucht naar het heerlijke Curacao. We gaan jullie blog volgen hoor. Veel succes alvast Dave!!Het wordt een hele bijzondere vakantie! Groetjes van ons allemaal.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>