Dinsdag 28 februari; therapie dag 7: the only way is up

Hoe je na je dieptepunt extra hard omhoog kan gaan…..

De ochtend begon al vroeg in het blauwe huisje van de familie Flikweert. Een paar kleine kinderen met een jetlag besloten om 7 uur al gillend een duik te nemen in het zwembad. Mooie gelegenheid om er op uit te gaan. Serra en Mirian propten zichzelf weer in het busje naar de supermarkt. Erg gezellig want zo leren we overal mensen kennen.

Arco en Jesse vetrokken weer voor de echte hitte op de mountainbike. Dat ging prima. Jesse dacht daar anders over. Er lukte iets niet helemaal en daar werd hij heel erg somber van. Hij wilde eigenlijk alles opgeven. Dacht dat hij toch niets kon en ging ruzie zoeken. Dat vond hij niet…. Hij zat echt even in een dalletje.

Zo moesten we richting de therapie. Serra was helemaal opgeknapt van gisteren en die ging er huppelend heen. Jesse wilde niet. Hij was in een dip en had geen zin er uit te komen. Onderweg ging hij dralen en uitstellen. Maar hij ging wel. Het idee dat Bonnie en Sami op hem rekenen woog voor hem mee. Lisa pakte het goed op. Een dip mag. Goed dat je er toch bent! Ze gooide haar planning om en stemde af op zijn stemming. Ze hebben de ontspanningsoefeningen direct in de praktijk gebracht. Het lukte hem goed om zijn boze gedachten uit zijn hoofd te zetten. Heel knap.

Serra ging binnen aan de slag met Merel. En met Arco. Ze hebben samen het kinderkwaliteitenspel gespeeld. Uit allerlei kaartjes met eigenschappen moesten ze elkaar positieve eigenschappen geven. Daarbij moest je uitleggen met voorbeelden waarom je die aan elkaar gaf. Erg leuk om te doen! Deze kaartjes koos Arco voor Serra:

dag-7-74 Ze was vooral trots op het kaartje kracht. Serra is een echte vechter!

En deze kaartjes koos Serra voor Arco:

dag-7-73 Serra kon echt leuke voorbeelden geven bij de kwaliteiten.

Daarna gingen beide kinderen richting het water. Jesse begon nog even wat nors, want je wil natuurlijk niet te snel toegeven dat je er zin in hebt. Maar al snel lag hij weer te genieten. En de training ging door van Sami. Heerlijk zwemmen met 2 dolfijnen en lekker onder water kijken.

dag-7-8 dag-7-10

Er was vandaag ook een fotograaf die mee het water in was om onder water te fotograferen en te filmen. We zijn benieuwd naar dat resultaat.

Dus ook Serra ging weer koppie onder. Zij ging weer zwemmen met het speciale snorkelmasker met een blaaspijp er aan vast. Wel even een gedoe om het goed op te zetten maar dan is het ook erg leuk!

dag-7-4 dag-7-25

Daarna dok tijd. Dus een stukje therapie op het dok. Serra deed een memory spel om de concentratie te oefenen. Jesse had een heel ingewikkeld spel. Hij moest op papier een doolhofpuzzel maken maar hij moest dat doen door in de spiegel te kijken. Dat vraagt veel denkwerk en stimuleert erg de fijne motoriek, de oog-hand coördinatie en de concentratie. Probeer het maar eens….het valt niet mee!

dag-7-40

Na de dok tijd mochten Serra en Jesse samen zwemmen met Bonnie. Op die manier moeten ze samenwerken. En delen ze samen iets leuks. Dat gaf leuke interactie.

dag-7-46 dag-7-50

Jesse heeft na de therapie te horen gekregen dat hij Lisa morgen voor de laatste dag heeft. Zij moet een kies laten trekken in het ziekenhuis donderdag. Dus zal donderdag en vrijdag Sebastiaan de therapie overnemen. Sebastiaan kent Jesse van het praatje maken op de borrel. Dat was best even slikken voor Jesse want hij is best gehecht geraakt aan Lisa. Maar het is ook goed voor hem om zijn vaardigheden te leren toepassen bij iemand anders.

Na de therapie was Jesse voor de vorm nog even 5 minuten nukkig. Maar eigenlijk was dat al snel over. En in de avond leidde dat zelfs tot de beste open gesprekken die we ooit met hem hebben gehad. Over wat hem soms dwars zit, over zijn keuzes en zijn toekomst. Echt super leuk!!!!!!

Soms moet je even door een dal om de berg op te kunnen. Jesse gaat het mountainbiken  morgen weer proberen.