Donderdag 16 april

We zijn inmiddels al een beetje gewend aan de temperatuur en het tempo hier op het eiland. We komen steeds later uit bed , behalve Sandra, die ligt om 7 uur al in het 50 meter bad en die zwemt tot een uur of 8 en komt dan lekker ontbijten. We hebben vanmorgen weer lekker chill gedaan en zijn naar Zuikertuintje geweest voor wat boodschappen. Onder de middag weer een boterhammetje gegeten en daarna weer naar de overkant. Het CDTC ligt op twee minuten lopen vanaf ons appartement. Arlette zag Veerle aankomen en begon direct hard haar naam te roepen. Dit heeft ze daarvoor niet gedaan. Ze vind het nog wel moeilijk , zegt ze zelf, maar de doet het wel. Eenmaal weer binnen met Sebastiaan en Veerle hebben ze in de kring gezeten en Arlette heeft de keus gemaakt dat ze weer met Papito wilde zwemmen. Er zijn immers dolfijnen genoeg en het is super dat dit allemaal kan. Het maakt het team ook niet uit en niemand maakt er een probleem van.
142
Verder met de vraag stellen kroop ze weer een beetje in haar schulp maar ze hebben haar hier verder meegeholpen en er is verder gesproken over emoties. Alette heeft verteld dat ze het prettigst vind als iedereen blij en vrolijk is. Hier voelt zij zich het beste bij. Ook bij andere gevallen, zoals schreeuwen bv. wordt zij niet blij en blokkeert, ook is zij ervan bewust dat het niet altijd tegen haar is bedoeld. Zij zal met Sebastiaan hier aan gaan werken omdat zij dan niet meer kan verwoorden wat ze ervan vind en pas later vertelt wat er dan aan de hand was. Dit is drie jaar geleden ook aan de orde geweest en wordt nu ook opgepakt. 157
Wij merken zelf dat ze de personen al wat meer aankijkt als ze praat. Bij een gesprek tussen de dames kijkt Arlette de ander al meer aan dan dat bv. Sebastiaan met haar praat. Het blijft oefenen en ik denk dat wanneer zij ook alle vertrouwen in hem heeft zij dit wel zal gaan doen.
Al met al komt er steeds wat bij wat Sebastiaan opmerkt en ziet en later bespreekt met ons waar hij ons op attent maakt. Het zijn soms hele kleine dingen die voor ons normaal zijn maar we worden er wel weer van bewust dat het zo is of dat het anders kan en moet. In ieder geval was het weer een vrolijke meid in het water en haar lach was weer overduidelijk aanwezig. Vrijdagmiddag hebben we familie zwemmen en gaan wij ook beleven wat Arlette beleeft. We kijken hier al erg naar uit. Arlette heeft al afspraken gemaakt met Veerle om de nagels te gaan doen, knippen, vijlen, lakken enz. De jongens zijn na de sessie gaan snorkelen en hebben weer bijzondere vissen gezien. Na het avondeten zijn we nog lekker wat gaan drinken op het stand met een portie bitterballen erbij en hebben nog nagepraat over de dag. Arlette vertelt dan precies wat zij die dag heeft gedaan met Sebastiaan en Veerle en raakt er zowat niet over uitgepraat.
277 Onverwachts bezoek.