Even voorstellen

 

19 november is het zover. Joris Persoon springt in het diepe met een dolfijn. In het Dolfinarium wilde hij alleen maar het water in, dus dat komt wel goed. Hoe hij op de therapie zal reageren, blijft een enorme verrassing. Dat wij een hoop lol zullen hebben, is zeker. Joris is een vrolijke jongen met het syndroom van Down. Hij wordt bijna 6 jaar en heeft een hoop voor zijn kiezen gehad. In zijn eerste maanden heeft hij een hartoperatie ondergaan en in een paar jaar al heel wat buisjes in zijn oren gekregen. Dit heeft geleid tot veel verbetering, maar zeker ook tot een ingewikkelde voedselproblematiek. Wij hopen dan ook op wat verbetering in het eetgedrag.
De reis naar Curaçao is volledig uitgestippeld. Joris houdt namelijk niet van verrassingen. In Curacao weten ze dat. Vandaar dat we al een boekje hebben ontvangen met alle foto’s van het CTDC, geweldig. De foto’s vertellen precies hoe een therapiedag verloopt. Thuis werken wij ook met foto’s en pictogrammen om zijn dagstructuur aan te geven. Dit geeft Joris houvast. Daarnaast gebruiken wij veel gebaren. Joris begrijpt gesproken taal wel, maar praten is erg moeilijk. Gebaren vindt hij leuk en op deze manier kan hij zich uitdrukken. Hopelijk krijgen wij nog wat meer inzicht in zijn taalontwikkeling.
Maar de grootste uitdaging worden alle prikkels die op hem afkomen: het vliegtuig, een nieuwe omgeving, de warmte, nieuwe mensen en die enorme dolfijn! Hij gaat het allemaal geweldig vinden, maar de spanning zal enorm zijn. Wij hopen dat de therapeuten veel tips zullen geven om zijn prikkelverwerking te kunnen verbeteren. 
Wij gaan het beleven, op naar Curaçao!