Thijs 2015

Dagboek Thijs

 

Hier komt het dagboek van Thijs. Thijs vertrekt zaterdag 14 maart samen met papa Wim, mama Esther en broertje Rens naar Curacao. Maandag 16 maart start Thijs met de dolfijnen therapie.

DSC05148

 Wie is Thijs?

Thijs is een vrolijke jongen van 9 jaar en is geboren met een hersenafwijking; zogenaamde “gladde hersenen”. Hierdoor verloopt de prikkelverwerking niet goed en heeft Thijs zowel lichamelijk als geestelijk een grote ontwikkelingsachterstand. Lichamelijk uitte dit zich aanvankelijk in een lage spierspanning waardoor bewegen, kruipen en lopen zeer moeizaam verliep. Inmiddels kan Thijs lopen, maar grote afstanden zijn niet weggelegd voor Thijs. Geestelijk heeft Thijs ook een achterstand. Hij zit  wat begip betreft op een leeftijd van ca 3 jaar. Het spreken voor Thijs is moeilijk. Hij spreekt inmiddels wel wat woorden, waarbij de vloeiendheid (het aan elkaar plakken van klanken) een probleem is. Thijs kan echter inmiddels ook aardig overweg met gebaren, maar hierbij is zijn fijne motoriek wel weer een beperkende factor.

Bijna 4 jaar geleden heeft Thijs al een keer deel mogen nemen aan de dolfijnen therapie en dat was een geweldige ervaring! Naast het feit dat Thijs 2 weken ultiem heeft genoten is hij ook erg vooruit gegaan op het gebied van communicatie maar ook initiatiefname en zelfvertrouwen. Wij  hopen dat de dolfijnen therapie Thijs weer kan stimuleren zowel op motorisch als geestelijk gebied. Het zou voor ons hele gezin echt enorm fijn zijn als Thijs weer wat stapjes kan maken in de communicatie. Maar ook op het gebied van gedrag en zelfredzaamheid hopen we iets te kunnen leren. Afijn, doelen genoeg! We kijken er met z’n allen erg naar uit en we zijn Stichting Nicolette erg dankbaar dat we deze therapie weer mogen gaan volgen! Tot slot wensen we jullie veel leesplezier.

Groetjes van Wim, Esther, Thijs en Rens 

Zaterdag 14 en zondag 15 maart

Zaterdag was het dan eindelijk zover! Om 10 uur ‘smorgens vlogen we weg vanaf Schiphol naar Curacao…… Op weg naar de dolfijnen therapie waar we alweer zolang naar uitkijken! De reis verliep echt heel voorspoedig. Geen vertraging, weinig turbulentie etc en zowel Thijs als Rens hebben zich echt voorbeeldig gedragen tijdens de vlucht. Complimenten! Op Curacao aangekomen werden we opgevangen door het CDTC en direct naar onze accomodatie gebracht. Na een duik in het zwembad en een hapje eten lagen de jongens snel op bed. Nederlandse tijd was het namelijk alweer 1.30 uur……. Best laat voor beide heren. Maar ook papa en mama waren een uurtje later echt helemaal klaar en zo lag de hele familie voor 9 uur op bed!

Zo laat als de jongens dus naar bed gingen zo vroeg waren ze er zondagmorgen alweer! Thijs kon denk niet langer meer wachten en meldde zich al om 4 uur. We hebben het nog een uurtje kunnen rekken maar om 5 uur waren Thijs en Rens allebei toch echt klaar met slapen. Zo heb je tenminste wel wat aan je dag! ’s Morgens heerlijk ontbeten op ons terras en s middags hebben we lekker op het strand gezeten. Wat is dat toch genieten, dat mooie weer hier, 30 graden en, voor ons gelukkig, een beetje bewolkt. Na het strand alvast even langs het CDTC gelopen om even te kijken waar we ons morgen om 10.30 uur mogen melden voor een algemene informatie bijeenkomst voor alle ouders. De tijd waarop Thijs dagelijks therapie zal krijgen is van 15.30 tot 17.30 uur. Maandag mogen we ons echter om 15 uur melden voor het intake gesprek. We zijn zeer benieuwd hoe het morgen allemaal zal gaan lopen! Maar 1 ding is zeker, Thijs heeft er heel veel zin in en wij ook!

IMG_1313

Maandag 16 maart

Joepie, vandaag is het dan zover, de eerste therapiedag voor Thijs! Thijs heeft pas 15.30 uur therapie dus we kunnen uitslapen. Maar daar doen Thijs en zijn broertje Rens niet aan, 5 uur zijn ze alweer fris en fruitig…… Om 10.15 uur wandelen we naar het CDTC voor een informatie-bijeenkomst met alle gezinnen voor de komende 2 weken. Het is deze keer een Duitse aangelegenheid, van de 16 gezinnen zijn er 2 Nederlands, 1 Zweeds, 1 Zwitsers en de rest Duits. Na deze bijeenkomst gaan we nog eventjes naar het strand. Daarna terug naar ons huisje om te lunchen en wat bij te komen want Thijs is best een beetje moe door het tijdsverschil en de warmte. En dan is het toch echt zover, we wandelen wederom naar het CDTC (sorry voor degene die deze term niet kennen: Curacao Dolphin Therapy & Research Center) maar nu echt voor de therapie!

Het team waarmee Thijs de komende 2 weken aan de slag gaat bestaat uit Nubia de dolfijn, Lisette de logopediste, Dewi de assistente en Tamara de dolfijntrainster. Tamara kennen wij nog van 4 jaar geleden dus dat is erg leuk! De eerste therapiedag start met een intakegesprek met Lisette. Na dit gesprek mag Thijs starten met de therapie. Het thema van de eerste therapiedag is wennen aan de dolfijn. Thijs is de hele dag al best moe door het tijdverschil en de warmte en oogt en is hierdoor erg rustig. Maar zodra Thijs met Nubia het water in mag is het meteen feest!! Thijs is heeeeeel erg blij en Nubia is ook heeeeel erg blij!!! Dit is erg leuk want Nubia wil zich soms niet laten aanraken door kindjes maar Nubia zoekt Thijs meteen op! En als 2 blije vogels spelen ze in het water, zo gaaf!!! Tussen de 2 watersessies door wordt er op het dock gewerkt. Thijs werkt met een memoryspel en moet aangeven wat er op de plaatjes staat zowel met gebaren als met klanken. Dit gaat erg goed. Thijs geeft tijdens de sessie op het dock aan dat hij weer wil zwemmen met Nubia, maar er moet eerst nog even gewerkt worden! Daarna mag Thijs voor de 2e sessie het water in met Nubia en het is weer volop pret! Dit is zo gaaf om te zien en om te horen, want Thijs schatert het uit!!! Tijdens de therapie van Thijs doet Rens mee aan het kidsprogramma. Dit is een programma speciaal voor broertjes en zusjes. Rens heeft van alles geleerd over haaien en dolfijnen en vond het erg leuk. Na de therapie hebben wij nog een evaluatiegesprek met Lisette. Ze is heel enthousiast over de eerste kennismaking van Nubia en Thijs! En verder is ze ook erg tevreden en heeft ze een goed beeld van Thijs gekregen.

Na de therapie gaan we naar huis en onderweg naar huis, en onder het eten, en als Thijs zo ongeveer voor pampus in bed ligt geeft hij steeds maar aan dat hij wil zwemmen met Nubia! Zo leuk om te zien dat Thijs er zoveel zin in heeft! Kortom, dit was een hele goede 1e dag en we hebben allemaal alweer heel veel zin in morgen!

IMG_2512a Thijs in zijn stoere outfit op weg naar Nubia!

DSC00074a Thijs aan het genieten in het water met Nubia en Lisette.

Dinsdag 17 maart

Om half zeven meldden de 2 jongste heren zich vanmorgen. Gelukkig begint dit weer ergens op te lijken! Beter dan 4 of 5 uur. We merken vandaag dan ook meteen aan Thijs dat hij wat minder moe is, al is hij er nog niet helemaal. Vanmorgen weer relaxed gedaan. Ik wil jullie niet jaloers maken maar onze ochtend zag er ongeveer uit als volgt: ontbijten op het terras, even relaxen, daarna naar het strand gegaan. Temperatuur 30 graden, half bewolkt, prima weer. Lekker afgekoeld in zee en rond de middag weer terug naar het huisje. Tussendoor geeft Thijs de hele dag aan dat hij wil zwemmen met de dolfijn! Als we aangeven dat hij nog een paar uurtjes geduld moet hebben wil hij dit niet snappen…….. en ja, geef hem eens ongelijk! Na de lunch even lekker bijkomen binnen in de koelte en rond 15 uur is het dan eindelijk zover…..we mogen weer naar het CDTC! Thijs heeft er heeeeeeel veel zin in en Rens kijkt ook alweer uit naar het kidsprogramma. Rens heeft inmiddels een Duits vriendje, Vicent, dus dat is erg leuk. Zijn zusje heeft op hetzelfde tijdstip als Thijs therapie en het is heel leuk om te zien hoe kinderen gewoon met elkaar spelen ondanks dat ze elkaars taal niet spreken.

Om half vier ontmoeten we Lisette, de logopediste en Dewi de assisstente. Nadat we verteld hebben hoe het met Thijs is gegaan vandaag gaat Thijs mee met beide dames mee om binnen te werken. Ze werken met kaartjes, gebaren en klanken en Thijs is heel enthousiast! Thijs moet bij Dewi om een kaartje vragen, vervolgens door de tunnel kruipen en bij Lisette vertellen wat er op het kaartje staat. Binnen heeft Thijs het woord (z)wemmen (zonder z) gezegd toen iedereen zwemmen zwemmen ging roepen. Heel knap! En daarna op naar het dock, op naar Nubia! Het enthousiasme spat er weer vanaf in het water! Thijs straalt en schatert volop. Dit is zo genieten!!! Echt geweldig! Tussen de 2 watersessies door spelen ze op het dock een kleurenspel met Nijntje. En……Thijs zegt hierbij het woord oranje!!! We kunnen het bijna niet geloven, maar zowel Lisette als Dewi geven aan dat hij dit in zijn enthousiasme echt gezegd heeft! Na het werken op het dock mag Thijs nog even met Nubia het water in en dit is voor zowel Thijs als voor de toeschouwers weer genieten. Na de watersessie hebben wij de evaluatie met Lisette. Lisette geeft aan dat Thijs weer enorm enthousiast was vandaag en dat hij heel goed heeft gewerkt. Ze probeert Thijs steeds uit te dagen en te stimuleren om klanken/woorden te zeggen. Wel was Thijs na de therapie doodop, maar dat mag! Hij heeft in ieder geval alles gegeven! Hoe knap, (z)wemmen en oranje!

Na de therapie mogen wij meteen door naar het happy hour van het CDTC. Dit is een gezellige borrel waar alle gezinnen en therapeuten komen zodat we kennis kunnen maken met elkaar en ervaringen uit kunnen wisselen. Dit was erg gezellig. Daarna snel wat gegeten en de jongens naar bed gebracht, die waren allebei moe maar voldaan.

DSC00132aNubia komt de ring ophalen bij Thijs

DSC00134aDe eerste kus van Nubia en Thijs!

Woensdag 18 maart

We beginnen maar weer bij het begin van de dag, de jongens 6.45 uur wakker, weer een kwartiertje later dus dit gaat goed. Om 8 uur is Wim naar een workshop geweest van psycholoog Paul over belonen en bekrachtigen. Dit was heel interessant en hier kunnen we zeker iets mee. Maar het is een hele andere denkwijze dus dit zal ons nog wel enig denkwerk kosten. Maar een goed begin van de dag dus. De ochtend verder weer vertoefd op het schitterende strand. Thijs vermaakt zich heel goed in de zee en Rens en zijn bal is een goede combi! Uiteraard proberen wij Thijs ook steeds uit te lokken om wat woordjes te zeggen en we hebben oranje en (z)wemmen nu ook echt zelf gehoord! Al zegt hij het wel zachtjes… Maar hij is zelf reuze trots! En wij nog meer, haha! Daarna weer lunchen in het huisje en even rusten voordat we alweer voor de 3e keer naar de therapie mogen. Vandaag is het wel een speciale dag want Rens mag mee op het dock! En papa en mama mogen de 2e zwemsessie ook van achter het dock bekijken.

Lisette en Dewi komen Thijs weer ophalen. Lisette vraagt aan Thijs: Thijs, hoe gaat het? Ik wil haar al bijna corrigeren om te zeggen, Thijs, gaat het goed? Zodat hij een gesloten vraag kan beantwoorden met ja of nee. Maar gelukkig kan ik net op tijd mijn mond houden (haha, ja, knap he?) En Thijs geeft “gewoon” als antwoord:  (g)oed!  Wow!! Daarna gaan ze in de kamer aan het werk. Ze spelen een kegelspel. Met een bal moet Thijs een kegel omgooien en hieronder ligt dan een plaatje en dat moet hij vervolgens benoemen. Ondertussen moet Thijs ook nog op een rubber tegel met nopjes staan dat extra prikkels geeft onder zijn voeten. Het benoemen van de plaatjes gaat best goed. Daarna is het dock-tijd……

En in het water was het weer heel leuk! Thijs vond het erg leuk dat Rens erbij was. En Rens heeft volop genoten en heel veel geleerd van Anouk, de dolfijntrainster van vandaag. Rens heeft veel commando’s mogen geven en had de middag van zijn leven! Tussen de 2 watersessies door werd er weer een spel met kaartjes gespeeld en tijdens de 2e watersessie mochten wij ook alles van heeeel dichtbij zien. Dit was echt ontzettend leuk en het is weer zo bijzonder om zo’n grote dolfijn te zien samen met je eigen kinderen. Anouk, de dolfijntrainster gaf na afloop nog weer aan dat Nubia en Thijs echt een klik hebben. Nubia wordt heel blij van Thijs zijn enthousiasme en dit merkt ze aan de hoge geluiden die Nubia maakt. Hieruit blijkt dat ze het heel erg naar haar zin heeft. Helaas komt er aan deze watersessies ook weer een einde en vervolgens hebben we de evaluatie met Lisette. Ze geeft aan dat het heel goed ging vandaag, Thijs wilde heel veel vertellen en zij in het water ook veel na. Hij is erg bezig met het maken van klanken en woorden. Afijn, een echte topdag!

Ik wilde het verslag vandaag kort houden maar ik geloof dat dat alweer is mislukt 🙂 Ik kan nog vertellen dat wij zaterdag om 12.15 Family Swim hebben! Dan mogen Wim, Rens en ik het water in en mag Thijs voor de verandering een keer naar ons kijken! En verder vinden wij het erg leuk om al jullie reacties te lezen. Aline, we hebben hier inmiddels 4 leguanen als huisdier en Thijs wil de groetjes doen aan al zijn vriendjes en vriendinnetjes in de klas! En Rens wil graag aan de juf vragen of hij nog een weekje langer weg mag blijven. Nou, dat vind ik zelf ook wel een goed idee!!

DSC00194a weinig uitleg nodig, Nubia en Thijs spelen met de bal

DSC00203aNubia springt op commando van o.a. Rens, door de ring

DSC00213a Rens geeft Nubia een dikke kus!

 

Donderdag 19 maart

Jeetje, wat gaat de tijd toch snel, de 4e therapiedag alweer! De jongens willen ook niet veel tijd missen want ze waren om 6 uur alweer paraat! Vanmorgen rustig aan gedaan, Rens heeft huiswerk gemaakt en Thijs filmpjes gekeken. Daarna weer even  naar het strand geweest. Het was gelukkig weer half bewolkt, dan houden we het hier heeel lang vol! Verder hebben we een goed ritme gevonden zo. Na de lunch weer even rustig aan (haha, we worden al echte Antillianen) en dan weer op het gemak wandelen naar het CDTC.

Vandaag hebben we bezoek! Ome Mart en tante Cock zijn met het hele gezin op vakantie in Curacao en zij mogen vandaag meekijken bij de therapie van Thijs. Dat is hartstikke leuk en gezellig! Lisette en Dewi komen Thijs weer ophalen om eerst binnen aan de slag te gaan, en Rens doet weer mee aan het kidsprogramma (ze gaan een groot dolfijnkasteel bouwen op het strand).  Binnen moet Thijs kaartjes gaan zoeken in een grote bak met bonen. Daarna moet hij de kaartjes met een gekleurde knijper vastmaken op een ronde schijf. Aan Dewi moet Thijs een gekleurde knijper vragen. Dewi begrijpt helemaal niets van gebarentaal dus Thijs moet echt zelf om een gekleurde knijper vragen en dit gaat echt wel goed!!! Thijs zegt zowieso oranje en blauw, maar wit kwam er ook redelijk goed uit! Wat een topper he, die Thijs! De eerste letter van een woord is nog wel lastig hoor!

Daarna tijd om naar Nubia te gaan! Nubia kan Thijs ook steeds makkelijker zeggen. En het zwemmen met Nubia in het water is weer helemaal geweldig. Sorry dat ik in de herhaling val en ik vrees dat ik dat de komende dagen nog wel vaker ga doen maar Thijs in het water met Nubia is gewoon 200% genieten! Op het dock is Lisette met de mondmotoriek van Thijs bezig geweest. Thijs brengt zijn eten niet goed van links naar rechts en zijn mond staat vaak open. Met bepaalde staafjes probeert ze de spieren van Thijs te stimuleren. Thijs vindt dit niet helemaal geweldig want hij ervaart dit als erg gevoelig.  Maar daarna mag hij weer het water in voor de 2e watersessie en dit is weer helemaal genieten.

Bij de evaluatie geeft Lisette aan dat ze heel tevreden is over Thijs. Hij probeert echt mee te praten tijdens de therapie en hij gaat ook steeds meer dingen uit zichzelf zeggen. Zelf vinden wij het best nog onwerkelijk maar waarschijnlijk zit hij tijdens de therapie zo op z’n top van enthousiasme en alertheid dat het er gewoon uitkomt! Tijdens het douchen en afdrogen probeert hij ook echt handdoek en afdrogen te zeggen en verder heeft hij zelf spontaan “Nubia aaien” gezegd. Ja, dat willen wij allemaal ook wel! En toen zat de 4e therapiesessie er ook alweer op. Helaas gaat de tijd erg snel maar we hebben hier wel een hele fijne tijd met een hele enthousiaste Thijs die hard werkt, geniet, blij is en een broer die apetrots op hem is!

Rens wil nog even tegen zijn klasgenootjes zeggen dat hij het erg leuk heeft hier, dat we op huisnummer 212 zitten en dat hij heel veel leert over dolfijnen en andere zeedieren.

DSC00231a Thijs en Nubia spelen weer vrolijk in het water

DSC00237a Twee springende dolfijnen zeggen gedag aan het einde van de watersessie

Vrijdag 20 maart

Vandaag begint de dag al op tijd, om 8 uur hebben we een individueel gesprek met Paul, de psycholoog. Wij hebben dit gesprek zelf aangevraagd zodat we bepaalde vragen omtrent gedrag van Thijs kunnen bespreken. Wim is woensdag naar de workshop geweest van Paul dus ik ga naar deze afspraak. Paul heeft heel veel ervaring met gehandicapte kinderen en de opvoedkundige vragen die bij de ouders spelen. Het is dan ook een heel nuttige afspraak waarbij je merkt dat hij heel ervaren is en je echt nieuwe inzichten krijgt. Hier kunnen we dus wel mee aan de slag.

Daarna brengen we voor de afwisseling een bezoek aan het strand. Het is druk vandaag want er is een cruiseboot “geland” in Willemstad. Na het strand koelen we nog even lekker af in het zwembad. Daarna weer het vaste ritueel, lunchen, even rusten en daarna weer op weg naar het CDTC voor de 5e therapiedag….. ongelooflijk hoe snel de tijd hier gaat! Dit betekent namelijk dat we na deze therapie alweer op de helft zitten…. 🙁  Thijs is lekker fit en heeft er veel zin in! Net als Rens trouwens, die gaat iedere dag met veel plezier naar de kidsclub met zijn Duitse vriendje Vincent (fan van Bayer Munchen).

De therapie start weer binnen met kaartjes. Thijs moet over een fatboy kruipen en een kaartje vragen bij Dewi. Vervolgens moet hij terugkruipen naar Lisette en vertellen wat er op het kaartje staat. Er is vandaag gekozen voor woorden die allemaal met eenzelfde letter beginnen. Dit om Thijs te stimuleren om de 1e letter ook goed uit te gaan spreken. Thijs zegt tijdens deze oefening de woorden paard, poes en pop! Met pen heeft Thijs meer moeite. Even voor de duidelijkheid, Thijs zegt de meeste woorden na, het spontaan zelf zeggen is nog weer lastiger. Er zijn echter wel woorden die hij spontaan zegt, Nubia bijvoorbeeld!! Tijdens de watertijd heeft Thijs weer de grootste lol met Nubia en genieten wij volop van het geschater en gespetter. Tussen  de 2 watersessies in, op het dock, mag Thijs kiezen of hij een memoryspel wil doen of werken aan de mondmotoriek. Dit wordt dus het eerste. En daarna weer het water in. Thijs wil dat Anouk, de dolfijntrainster ook het water in komt. En na enig oefenen zegt hij Nouk kom! Bij de evaluatie geeft Lisette weer aan dat Thijs goed heeft gewerkt en nog steeds even enthousiast is en veel dingen na probeert te zeggen. Bij het douchen na de therapie zei Thijs bijvoorbeeld ook (d)ouche uit. Het blijft voor ons soms best onwerkelijk dat hij al zoveel woorden tijdens de therapie eruit gooit maar zowel Dewi als Lisette zeggen onafhankelijk van elkaar hetzelfde! Denk dat we Nubia inderdaad maar mee naar huis moeten nemen en vragen of ze in de Boetzelaer mag wonen!

Morgen is het zaterdag, spannende dag want dan hebben we Family Swim!! Dit betekent dat Rens, Wim en ik met Nubia het water in mogen!!Thijs mag dan een keer aan de kant blijven. Dewi, de assistente, zal bij Thijs blijven. Om 8.15 uur mogen we ons al melden op het CDTC (ipv 12.15 uur wat ik eerder had vermeld), maar dat vinden we niet erg. We hebben de komende dagen een auto gehuurd dus dan hebben we verder het weekend vrij om wat meer van het eiland te bekijken. Wij wensen jullie ook alvast fijn weekend. Het blijft erg leuk om jullie reacties te lezen. En Thijs wil nog wel heel graag een dikke knuffel aan Sanne geven!

DSC00272aEven lekker genieten in de zee (door dubbelklik kun je de foto’s in groter formaat zien)

DSC00317aDe vliegende hollander, o nee, het is Nubia!

Zaterdag 21 en zondag 22 maart

Zaterdag begint de dag op tijd en goed want om 8.15 uur mogen wij ons al melden voor de Family Swim!!! Wij mogen ook een keer met Nubia zwemmen, terwijl Thijs wordt vermaakt door Dewi, de assistente. Rens is behoorlijk zenuwachtig, maar hij doet het echt heel goed en zwemt gewoon met zijn flippers door het water alsof hij de tweelingbroer van Nubia is! Het is een fantastische ervaring om zo met een dolfijn te mogen zwemmen, een ervaring die we niet snel zullen vergeten! En het is ook wel heel leuk om te weten wat Thijs zo iedere dag beleeft in het water…….Terug bij ons huisje duiken we even lekker het zwembad in en na de middag rijden we met de auto naar Willemstad. In Willemstad hebben we de meeste bezienswaardigheden bekeken, de drijvende markt, Punda, Otrobanda etc. Helaas is de pondjesbrug niet in werking. Maar het voordeel is dat we nu met de veerboot naar de overkant van de stad moeten varen en dat vinden Thijs en Rens niet erg!  Het is best warm in de stad dus als we terug zijn bij het huisje duiken we nog even het zwembad in en daarna gaan we uit eten bij ons favouriete restaurantje Hemmingway! Wat een toptentje is dat toch zo aan de zee met je voeten in het zand, de ondergaande zon, heerlijk!

Zondag maken we met de auto een rondje rond het eiland. Eerst rijden we naar Sheta Boka. Dit is een plaats waar de zee tegen de rotsen aan slaat en dit geeft regelmatig een spectaculair beeld omdat het water hoog uiteen spat. Echt super! Daarna rijden we door naar Westpunt en via Grote Knip lunchen we ergens  in een mooie baai met prachtig uitzicht op zee. Daarna rijden we nog even door naar de flamingo’s en aan het einde van de middag gaan we nog even lekker afkoelen op het strand bij Mambo beach. Het is hier gezellig druk omdat het zondag is en als om 18 uur de happy hour start is het helemaal een drukke gezellige boel met veel lokale bewoners. Afijn, wij hebben een erg leuk en relax weekend gehad maar hebben ook weer zin om morgen met de therapie te starten!

DSC00343a De Family Swim!!

DSC00365a Even de tourist uithangen op het Wilhelminaplein in Willemstad (dubbelklik voor vergroting)

DSC00410a Aan de kade bij Willemstad

Maandag 23 maart

Wat is het toch heerlijk hier, wakker worden door het gefluit van de vogels (als we de jongens even vergeten want die zijn al voor de vogels wakker :), dat zijn dus echte vroege vogels!). Deze maandag zijn we maar weer even gestart met een bezoek aan het strand. Dit was geen straf, heerlijk onder een palmboom bij het doorzichtige water. Wat is het hier toch mooi. Om 13 uur hadden we vervolgens een afspraak met Matthias voor een sessie van de Brucker Biofeedback Therapie. Dit is een therapie die werkt met electroden op je lichaam/spieren en hierdoor zie je op een beeldscherm (of hoor je piepjes) met welke intensiteit je welke spieren inspant. Deze therapie wordt in Duitsland veel gebruikt met name bij een dwarslesie of herseninfarct. Matthias is een fysiotherapeut en wilde kijken naar de stand van Thijs zijn holle rug. Thijs kreeg de electroden op zijn heupen geplakt en moest vervolgens zijn knieen opheffen. Thijs begreep dit, tegen onze verwachting in, heel goed! Thijs reageerde dus heel goed op de piepjes die hij te horen kreeg als hij zijn knie omhoog bracht. De conclusie van Matthias was dat Thijs veel moet lopen met knieheffen om het bekken te versterken en daarnaast moet Thijs de  buikspieren trainen. Dit om de stand van de holle rug te verbeteren.

Na deze afspraak terug naar het huisje, even eten en daarna konden we alweer weg naar het CDTC voor therapiedag 6! Het is echt ongelooflijk hoe snel de tijd hier gaat, bijna niet leuk meer…. maar ja, dat komt vast omdat we het hier fijn hebben. Rens mag vandaag met de kidsclub naar de dolfijnenshow, dat vindt hij wel wat!!! Thijs mocht vandaag met 2 dolfijnen zwemmen, Nubia en Kanoa. Kanoa is ziek geweest en is nu weer in training om binnenkort weer zelf met kindjes te zwemmen. Thijs begon de therapie binnen met kaartjes die hij op een bord met klitteband moest plakken. Vorige week deed hij maar wat maar nu plakte hij de kaartjes keurig op het klitteband. Hij wist dus al wat de bedoeling was. De kaartjes hadden vandaag allemaal p aatjes met de beginletter “d”. Thijs zei dan ook de woorden doel en doei. Daarna heeft Thijs nog gewerkt met een spel waarbij hij sterren moest tellen en vervolgens om een knijper moest vragen met het juiste getal. Ook deze oefening ging redelijk goed.

En toen mocht Thijs weer zwemmen met Nubia. En deze keer dus ook nog met Kanoa, de bofkont! Allerlei trukjes heeft Thijs vandaag weer mogen doen maar het meest spectaculair was wel het door het water scheuren met een surfbord waarbij Nubia Lisette en Thijs voortduwde met haar neus! Tussen de 2 watersessies in werd er op het dock aan de mondmotoriek gewerkt. Het viel Lisette op dat Thijs moeite heeft met de meeste oefeningen zoals blazen, lippen op elkaar houden, de tong van links naar rechts en van boven naar beneden bewegen en een spatel tussen de lippen houden. Hier kunnen we in Nederland ook verder aan werken. Bij de evaluatie gaf Lisette aan dat Thijs wat rustiger was vandaag. Hij was iets minder spontaan en reageerde wat later. Hij praatte hierdoor ook iets minder veel tijdens de therapie. Maar hij heeft wel woordjes gezegd waaronder o.a. Nubia aaien!

Zelf merken we de laatste dagen dat Thijs echt wel dingen probeert na te zeggen. En dit ook wat makkelijker lijkt te gaan. Nu zijn we hier met het hele gezin natuurlijk ook wel de hele dag mee bezig. Je probeert Thijs uit te lokken om bepaalde woorden te zeggen. Vanavond voor het slapen gaan zei hij bijvoorbeeld het woord “wc” na. Nou, toch weer hartstikke knap!

Dan heeft Rens tot slot nog een paar antwoorden voor Sven: we wonen op huisnummer 212, het gaat heel goed met Thijs, het is super leuk op Curacao en ik heb Nubia leren voetballen! En Thijs wil nog even de groetjes doen en een knuffel geven aan de kindjes van zijn klas. En natuurlijk ook aan de juffies!

DSC00528a  Thijs mag samen met Lisette weer het water in.

DSC00535a Thijs wordt door Nubia onder zijn voeten voorgeduwd!

Dinsdag 24 maart

Vanmorgen zijn we de dag sportief begonnen, zowel Wim als ik hebben een stuk hardgelopen. Er loopt hier een mooi pad langs de kust richting de Jan Thielbaai. Het was heerlijk en lekker zweten!! Mochten jullie nu ook zin hebben om een keer sportief te doen dan moeten jullie even kijken op de home-pagina van Stichting Nicolette. Binnenkort wordt er een zaalvoetbaltoernooi georganiseerd en je kunt nog deelnemen. Ben je niet zo sportief aangelegd? Dan kun je op woensdagavond 1 april naar een crea-avond. Erg leuk om samen met je moeder, zus of vriendin te doen! En alles ten goede van Stichting Nicolette. Na onze sportieve bezigheden zijn we weer even naar het strand gegaan. Heel gek maar het strand is hier zo prachtig dat het echt niet gaat vervelen! En Thijs vond het heerlijk om in de hangmat te liggen! Rond de middag gaan we weer terug naar het huisje om te lunchen en even te relaxen. Tijdens de lunch wordt Thijs boos. We hebben van Paul geleerd dat we dit gedrag van Thijs moeten negeren. Dus ik zeg zachtjes tegen Wim en Rens; negeren. Thijs merkt dat niemand reageert op zijn gedrag en omdat hij geen aandacht krijgt wordt bozer en bozer. Het is heel bijzonder om te zien wat het effect is van negeren. En dan schieten we allemaal in de lach want het is een bijzondere situatie, Thijs die steeds bozer wordt. Wij moeten alledrie zo hard lachen dat Thijs er helemaal niets van begrijpt en opeens begint hij dan ook maar hard te lachen. Dit is een voorbeeld hoe we op ongewenst gedrag moeten reageren. Nu loopt hier op Curacao alles heel relaxed, zijn wij ontspannen en Thijs ook en hebben we minder van dit soort situaties maar thuis kunnen we hier mooi mee aan de slag.

En dan mogen we om 3 uur weer richting het CDTC voor therapiedag 7 alweer….. Binnen in de therapieruimte werkt Thijs eerst weer met de fatboy (=dik groot kussen). Hij werkt met memorykaartjes en moet over de fatboy heen kruipen om aan de andere kant een kaartje te gaan vragen. Het zijn makkelijke plaatjes en met instructie komen de meeste namen er verstaanbaar uit! En dan is het weer watertijd. Thijs vindt dit weer erg leuk en lacht veel. Op het dock wordt weer een spel gespeeld met woorden die beginnen met de letter “n”. En zo zegt hij de woorden nat, net, neus en zelfs negen. Wel met hulp. Er zijn ook woorden waar hij niet uitkomt zoals nacht. Bij de evaluatie geeft Lisette ook aan dat ze merkt dat Thijs steeds meer probeert te zeggen en soms komt er ook spontaan een woord uit. Maar de mogelijkheden zijn zeker aanwezig om meer woorden te gaan zeggen. Dit is voor ons een heel belangrijke bevestiging! Er zal hard gewerkt moeten worden, maar de mogelijkheden zijn er!  Na de evalutatie mag Thijs aan Lisette en Dewi een knuffel geven en Thijs zegt dan ook het woord (kn)uffel! (zonder de kn nog wel maar toch!) Zo komt er steeds weer iets bij. Rens heeft weer een leuke middag gehad bij de kidsclub. Ze hebben een speurtocht gedaan en een vis geschilderd op een kokosnoot. En we hebben de dag nog maar even heel leuk afgesloten met een bezoek aan Hemingway……even heerlijk genoten van dit ontzettend leuke restaurantje op het strand.

DSC00583a Een dikke knuffel met Nubia

DSC00589a Het publiek kijkt naar de training van Thijs….

DSC00597a De fotograaf (Wim) is scherp vandaag, maar liefst 3 springende dolfijnen! (dubbelklik voor grotere weergave)

Woensdag 25 maart

Therapiedag 8 alweer, wat ongelooflijk snel gaat de tijd hier voorbij! Iedere dag is nu net een vlieger. Je probeert de dag met het touw naar je toe te trekken maar de vlieger vliegt gewoon steeds verder weg door de wind! En er staat hier op Curacao altijd een stevige wind, waarschijnlijk is dat dus de reden dat de tijd hier zo snel voorbij vliegt :). Vanmorgen zijn we met de auto naar de Jan Thielbaai gereden en daar naar het strand gegaan. Was voor het eerst dat we daar zijn geweest en was leuk om het gezien te hebben. De Jan Thielbaai is een hele andere baai en een ander strand dan hier bij Mambo beach terwijl het hemelsbreed maar een paar kilometer verderop is. Grappig.  Na het strand nog even het zwembad ingedoken bij ons huisje en daarna weer gegeten op ons terras. Dat alleen al is genieten in een mooie tuin waarin continue leguanen rondlopen en knalgele vogels prachtig zingen.

En om 15 uur weer op weg naar het CDTC. Bij de kidsclub van Rens kwam vandaag een dolfijntrainster alles vertellen over dolfijnen. Dus jullie mogen nu alles aan Rens vragen over dolfijnen! Thijs mocht eerst binnen weer aan de slag. Ditmaal begon hij met een spel met gekleurde knoppen. Als hij op een knop drukte werd een korte opdracht verteld. Bijvoorbeeld zoek de poes. Thijs moest dan vervolgens op zoek naar de poes. Deze zat dan verstopt in een doosje waarvan hij de deksel open moest maken of in een pot waarvan hij de deksel open moest draaien etc. De opdracht kon Thijs goed onthouden maar een pot of doosje openmaken met twee handen was erg moeilijk voor Thijs. Dat was voor ons niet nieuw dat de samenwerking van beide handen voor Thijs lastig is. Thijs heeft tijdens dit spel weer een aantal woorden gezegd waaronder poes, piraat, acht en hij probeerde zelfs iets te maken van het woord knijper! Haha, maar dit was iets te hoog gegrepen! Tijdens deze oefening had Thijs een drukvest aan om te kijken hoe hij op deze prikkels zou reageren maar het effect was niet merkbaar.

In het water mocht Thijs weer met 2 dolfijnen zwemmen, net als gister. Thijs was weer lekker enthousiast in het water en riep al uit zichzelf  “aaien”! Ja, lekker hoor, Nubia aaien, dat is ook zo’n bijzonder gevoel! Verder mocht Thijs weer op het surfboard door het water racen en kreeg meneer van 2 dolfijnen tegelijk een kus! Wow, jaloers!! Op het dock werd er vandaag gewerkt aan de mondmotoriek (niet heel favouriet bij Thijs) en daarna mocht Thijs het water in voor de 2e watersessie. Dit was weer helemaal leuk! Alleen al het feit dat we zien dat Thijs zo geniet van de hele therapie is geweldig! Na de watersessie ging Thijs onde de douche. Ook onder de douche wordt er gewoon verder gewerkt. Thijs moet bijvoorbeeld meepraten met broek uit, douche aan, douche uit, broek aan etc. En hij wil ook graag meepraten. Dus dat is natuurlijk harstikke positief. Kortom, weer een prima dag.

Na het avondeten hebben we nog geprobeerd om een kokosnoot open te krijgen. Deze was uit de boom gevallen die naast ons huisje staat. (Dit kost je 1 euro ome Willem!) Als je de noot heen en weer schut hoor je dat er melk inzit, maar tot nu toe krijgen we de noot niet open. Het lijkt of er een noot in de kokosnoot zit? Morgen zal Rens aan de tuinman die hier rondloopt vragen hoe we de noot open moeten krijgen. Oke, Rens gaat niet naar school deze weken, maar hij leert hier wel heeeeel veel leuke nieuwe dingen in de praktijk! En daarnaast doet hij natuurlijk dagelijks zijn huiswerk met heel veel plezier?? 🙁

DSC00679a Thijs mag vandaag weer met 2 dolfijnen zwemmen.

DSC00684a Lekker racen op het surfboard dat door Nubia wordt geduwd!

Donderdag 26 maart

Tijdens het ontbijt op ons terras heeft Rens aan de tuinman gevraagd hoe we de kokosnoot open moesten maken. Nou, daar wist de tuinman wel raad mee! Hij pakte een schop en hakte de buitenste noot kapot. De buitenste ja, want in die noot zat dus de echte kokosnoot met behaarde buitenkant. Hier hakte hij ook een stukje vanaf en toen konden we zo een stukje uit het witte kokos snijden. De kokosnoot hebben we toen op een glas gezet en vervolgens liep het glas zo halfvol met kokosmelk! (En Aline, dit al voordat jou tip binnen was!) Het was erg grappig om te zien. Uiteraard hebben we zowel de kokos als de melk geproefd. Niet vies en niet lekker. Weer een ervaring rijker! Verder merken we nu ook overdag wel dat Thijs steeds meer probeert te zeggen. Toen ik naar de wc ging kwam hij aangelopen en zei iets dat erg lijkt op wc. En dit dan helemaal spontaan. En zo zijn er meer woorden, zeker “hagelslag” tijdens het eten! Vanmorgen maar weer heerlijk naar het strand gegaan. We horen zulke slechte berichten over het weer in Nederland dat wij er nog maar even extra van genieten :)! Daarna weer ons vaste ritueel, terug naar het huisje, eten, even relaxen en dan weer op naar het CDTC!

Thijs ging met Lisette en Dewi eerst weer mee naar binnen. Toen ze in de oefenruimte kwamen deed Lisette het licht aan en Thijs zei spontaan, lamp aan! Daarna mocht Thijs op zijn rug liggen en kreeg hij een lichaamsmassage. Hier genoot Thijs wel van. Daarna hebben ze een spelletje gedaan waarbij Thijs een soort puzzelbeer aan en uit mocht kleden. Hij zei hierbij echt de woorden shirt aan en broek aan. Wel vindt Thijs het nog steeds erg prettig als de woorden eerst voorgezegd worden. Daarna weer op naar het water. Thijs zwom vandaag “gewoon” weer met 1 dolfijn, maar volgens mij vindt Thijs dat net zo prettig. Kan hij alle aandacht aan Nubia geven! En Thijs genoot weer volop in het water!!!! Thijs mag vaak kiezen tussen 2 activiteiten die hij in het water wil doen met Nubia. Vandaag koos hij bijvoorbeeld heel duidelijk voor het surfboard. Vervolgens moet hij dan ook het surfboard aan Dewi gaan vragen en er kwam zowaar een woord uit dat aardig in de richting kwam! Wat een kanjer is die Thijs toch, hij werkt echt heel hard en probeert echt alles te geven. Hij geniet ook echt van het werken. Op het dock werd een memoryspel gespeeld met woorden die beginnen met de letter “l”. Dit was wel een erg lastige beginletter voor Thijs maar hij maakt echt nog wel wat van de woorden laars, lachen, lezen en la. Bij de  2e watersessie mochten wij bij het dock kijken. Dit was wel weer heel erg leuk want dan kunnen wij alles echt van dichtbij meemaken. Rens heeft vanmiddag met de kidsclub spelletjes gedaan op het strand en had ook weer erg genoten!

Voor en deels tijdens de therapietijd spreken wij ook andere ouders van kinderen die tegelijkertijd therapie hebben. Wij hebben met name contact met de ouders van Rens zijn vriendje Vincent. Vincent heeft een zus van 8 jaar die gehandicapt is en daarnaast spreken wij ook de ouders van Johan, hij is al 26 jaar. Beide gezinnen zijn Duits. Soms is het gewoon prettig om eens ervaringen uit te wisselen. En wat ik ook wel bijzonder vind is dat beide Duitse “moeders” tegen dezelfde “problemen” oplopen als ikzelf. Klinkt heel logisch maar is af en toe wel fijn om te horen dat het in Duitsland ook zo is! Tot slot wil Thijs nog wel even de groetjes doen aan alle kindjes van de klas. Toen ik Thijs vertelde over zijn klasgenoten en alle namen noemde begon hij te glimlachen van oor tot oor. Wij willen allemaal niet naar huis en Thijs zelf geeft ook aan dat hij liever hier wil blijven. Maar ik weet ook zeker dat hij maandag in de klas zal stralen van oor tot oor als hij iedereen weer ziet!

DSC00694a Rens met zijn kokosnoot bij de boom!

DSC00705a Thijs mag “meevaren” met Nubia, genieten!

DSC00713a Thijs mag Nubia een visje geven.

Vrijdag 27 maart

O jee, wat een verdrietige dag vandaag… de allerlaatste therapiedag! Maar aan de andere kant een topdag want wij kunnen terugkijken op 2 hele mooie, fijne, goede en leuke weken! Maar eerst even vandaag. Vanmorgen niets nieuws, “gewoon” buiten ontbijten op ons terras en daarna naar ons favouriete strandje bij Chill (voor de kenners). Hoewel, niets nieuws, we hebben wel 3 regenbuien gehad vanmorgen terwijl we op het strand lagen! Dit hadden we nog niet meegemaakt gelukkig! Maar goed, het fijne van een regenbui hier is dat tie niet lang duurt en het warm genoeg is om op het strand te blijven. Alleen even schuilen tussendoor. Dus een prima ochtend gehad. Daarna weer terug naar het huisje, eten, relaxen en op naar het CDTC voor de allerallerlaaste therapiesessie….

Rens ging voor de laatste keer naar de kidsclub. Met de kidsclub gingen ze vandaag wel iets heeeeeeel stoers doen, haaien voeren! Wow! Gelukkig heeft Rens al zijn 10 vingers nog! Thijs mocht eerst weer binnen aan de slag. Thijs mocht vandaag uit verschillende activiteiten kiezen en Thijs koos voor het kruipen door de tunnel. Hij moest van Lisette door de tunnel kruipen en bij Dewi een kaart gaan vragen. Alle keren zei hij steeds het woord kaart helemaal goed!! Vorige week ging dit nog vele malen zonder “k”. Wow Thijs, trots!! De plaatjes op de kaartjes begonnen deze keer allemaal met de letter ” f”. De woorden waren dan bijvoorbeeld fiets, familie, fee etc. Dit ging met behulp van ondersteuning best goed! En toen was het alweer tijd voor de laatste keer zwemmen met Nubia….. Dit was hartstikke leuk en Thijs mocht kiezen wat hij allemaal voor kunstjes wilde doen met Nubia. Thijs genoot weer met volle teugen en wij ook! Op het dock koos Thijs voor een spelletje waarbij hij kaartjes van een muis moest matchen. Er was bv een kaartje van een zwemmende muis, een fietsende muis, een muis aan het koken etc. Bij deze kaartjes moest Thijs een plaatje zoeken wat erbij hoort. Bijvoorbeeld een duikbril bij het zwemmen, een pan bij het koken etc. Dit spel ging echt supergoed!! Op 1 plaatje na had Thijs ze allemaal goed!!! Zelfs Lisette was verbaasd dat Thijs dit zo goed deed! En daarna mocht Thijs voor de allerlaatste keer het water in met Nubia. Ook mocht Thijs Dewi het water intrekken, dit vond Thijs helemaal leuk! En toen was het tijd voor de laatste evaluatie en vervolgens afscheid nemen….. snik snik… Ja, afscheid nemen van mensen waar je twee weken intensief mee hebt samengewerkt valt niet mee. Je wilt de situatie hier, waarin Thijs toch echt resultaten boekt, niet loslaten, maar het is helaas niet anders. Na dit afscheid gingen wij voor de laatste keer eten bij Hemingway aan het strand, jullie weten wel, dat tentje met de zon die in de zee zakt en het zand tussen je voeten….. En na het eten vroeg Thijs “gewoon” spontaan, helemaal uit zichzelf om de I-pad!! Uiteraard kreeg hij deze omdat het dit woord zo goed zei!

Maar wat zijn wij trots, dankbaar en blij op hetgeen wat Thijs ons hier de afgelopen 2 weken heeft laten zien!!! Thijs kan wat meer woordjes zeggen en kan zich hierdoor ook beter uiten. Wij zelf en jullie moeten nu niet opeens teveel van Thijs gaan verwachten. Thijs zegt de woorden niet op commando en laat ze, buiten de therapiesessies om, alleen in de vertrouwde omgeving horen. Maar onder de middag dronk Thijs bijvoorbeeld melk uit een oranje beker en spontaan zegt Thijs: oranje! Voor ons is de wetenschap dat Thijs zich zeker verder kan ontwikkelen op het gebied van spraak zeer waardevol. Lisette denkt echt dat Thijs nog heel veel in zich heeft! Daarnaast hebben wij hele goede handvaten gekregen met betrekking tot  de opvoeding en het gedrag van Thijs. Kortom, wij gaan morgen met een rugzak vol met nieuwe energie, kennis, tips en handvaten naar huis om daar al het nieuws in de praktijk toe te gaan passen. Wij zijn zeer benieuwd hoe het de komende tijd zal gaan. 1 ding weet ik zeker, ik vrees dat wij alle 4 een paar dagen moeten afkicken van Curacao!!

Tot slot willen wij Stichting Nicolette enorm bedanken voor de mogelijkheid dat wij deze therapie hebben mogen volgen! Het heeft ons weer ontzettend veel gebracht en wij zijn de Stichting daar dan ook heel erg dankbaar voor en Anne-Mieke en Teun in het bijzonder, bedankt!!!!

DSC00734a Thijs geniet weer volop van Nubia!

DSC00739a Aan het einde van de therapie kijkt Thijs in de koelbox waar de vis voor Nubia in zit. Ja Thijs, de vis is ook echt op!

DSC00750a En dan de laatste foto van de “crew” van de afgelopen 2 weken.

 

110 reacties aanThijs 2015

 • romanoH

  sexy ass tits gif legs pantyhose https://twitter.com/hashtag/hosiery sexy mom sexy stockings sexy tights

 • Helma

  Wat heb ik genoten van het lezen van jullie dagboek. wat een bijzonder leuk en mooi verslag het was genieten tijdens het lezen met de mooie stralende foto´s erbij. Zal de verhalen gaan missen want nu zijn jullie weer thuis met een waardevolle rugzak en mooie herinneringen.
  Groetjes Helma

 • international Godfather

  the pictures look great, I am so glad seeyouall and i wish Tijs and all of you the very bast

 • Anoniem

  Hoi hoi! Net jullie verhaal gelezen! Wat ontzettend fijn zeg wat hij daar allemaal geleerd heeft!!
  Leuk geschreven, gave foto’s. Tot snel!

  Groetjes Leon, Natasja, Luca en Lenn.

 • Marja Altena

  Wat een bijzondere verhalen om te lezen. Wat zullen jullie met een goed gevoel op deze periode terugkijken. Ik denk dat jullie heel trots zullen zijn op Thijs. Hopelijk zet deze positieve ontwikkeling zich thuis voort. Rens, ik ben ontzettend benieuwd naar jouw verhalen over de dolfijnen en haaien. Ook de kinderen uit de klas kijken er al naar uit!
  Groetjes van Marja Altena

 • Corry v.d Arend

  Hallo Wim,Esther,Thijs en Rens,
  Wat geweldig om jullie verslag te lezen tijdens jullie verblijf op Curaçao.
  Ik ben van mening dat ze deze therapie maar moeten blijven geven op Curaçao.
  Wat is het fijn dat jullie zo van het mooie weer hebben kunnen genieten en er ook even helemaal uit zijn.
  Zou in Nederland toch niet mogelijk zijn.Brrrrrr…..
  Wij moeten er met z’n allen voor zorgen dat dolfijntherapie mogelijk blijft.
  Een lieve groet Nico en Corry v.d.Arend

 • Ymie van Noort

  Hallo Thijs,Rens ,Papa en Mama,
  Ik begin nu maar weer gewoon in het Nederlands. De tijd op Curaçao zit er helaas op, nog net een paar een paar tropische buien meegemaakt. En die kunnen kort, maar ook heel hevig zijn. Maar dan is het eiland ook weer fris en schoon. We hebben genoten van alle verhalen, van alle leermomenten, de vooruitgang van Thijs en het plezier van de hele familie. En net als de vorige keer kan ik alleen maar hopen dat een beetje Curaçaose warmte mee reist naar Nederland. Wel thuis.
  Groetjes en tot ziens, Rob en Ymie.

 • Edwin, Sandra, Viggo en Owen

  Hi lieve Thijs, Rens, Wim en Esther,

  Bedankt voor het delen van jullie mooie verhalen. Zo konden wij ook een beetje op Curacao zijn. Een hele goede reis terug. En wij zijn wel heel blij om jullie binnenkort weer in het echie te zien hoor!

  Een dikke knuffel uit Vleutrn

 • Corry

  Lieve Allemaal
  Het is bijna weer voorbij wat hebben jullie een waarde volle weken gehad ik denk dat het mede door het mooie weer komt dat maakt iedereen blij.
  Wij hebben genoten van het dagboek en de foto’s.
  Goede reis terug en tot gauw
  Liefs OpaArnold en Oma Corry

 • Laura Kyona Rob en Miranda

  Geniet nog extra van alweer de laatste therapiedag! Wat is de tijd snel gegaan. En we gaan volgende week de mooie en indrukwekkende verhalen missen. Dat wordt ook voor ons weer wennen 😉
  Nog veel plezier en tot gauw!
  Dikke kus voor iedereen.

 • Ymie van Noort

  Bon dia Thijs, Rens, Papa en Mama,
  Wat leuk dat niet alleen Thijs veel leert maar ook dat Rens nieuwe dingen ervaart die hij hier nooit zou hebben meegemaakt. Dit worden zo 2 heel waardevolle weken voor die mannen! En dan ook nog zoveel plezier hebben… Mooi hè, die gele vogels. Het is familie van onze ekster, alleen met een tropisch kleurtje. Jullie tropische kleurtje hopen we de 16de in Wateringen te zien.
  Ajo, Rob en Ymie.

 • Simone

  Wat bijzonder om op deze manier op de hoogte te blijven van al jullie belevenissen! Heel erg leuk om jullie berichten te lezen. En wat heerlijk dat het zo goed gaat met Thijs! Hij staat echt stralend op iedere foto! Geniet vooral nog even van jullie laatste dagen! En dan na het weekend zien we Thijs weer op school. Fijn, wat zullen de kinderen blij zijn om hem weer te zien! Veel plezier nog!

 • Oma Ria en Opa Kees

  Lieve Wim,Esther, Thijs en Rens. Het is ‘s-morgens bij ons een wedstrijd wie het eerst de I- pad te pakken heeft.Ik,Ria denk, dat ik hem vanavond maar verstop,dat Kees hem niet als eerste heeft. Wij worden heel warm van binnen jongens om al die verhalen te lezen. Wat geweldig,wat kan er veel en wat doet iedereen zijn best voor die twee kleine apen. Leuk dat jullie klasgenootjes zo met jullie meeleven. Rens kan jij die kokosnoot niet meebrengen voor Oma, want ik heb van de week nog een recept gemaakt waar een blikje kokosmelkin moest. Nou lieve luitjes geniet met grote teugen van de laatste dagen. Want jullie komen allemaal met ’n mooi rugzakje Terug zeg. Thijssen Rens nog ’n hele dikke knuffel. En liefs voor Esther en Wim. P.s. Als ik jullie was, zou ik nog een week langer wegblijven. Want hier regent het en is het koud.ongeveer 5 graden. Dus jullie begrijpen dat allemaal stik jaloers zijn. Ha-ha.

 • Aline

  Oh Thijs! Wat leer je veel van Nubia!!! Wat lees ik een mooie verhalen hier op de computer!
  Het boek dat ik voor de klas maak wordt heel dik! We kijken er allemaal met heel veel plezier in. Omar zegt “ik hou van Nubia”, Sanne was helemaal blij dat ze van jou een dikke knuffel kreeg. Noa, die in haar statafel stond (!!!) moest lachen toen ze de groeten van je kreeg, Mustafa wil heel graag in jouw boek kijken, Yusuf is ziek geweest en heeft nu voor het eerst je boek gezien, Selvi vraagt elk vrij moment om de foto’s van Thijs…je ziet het, Thijs, je wordt gemist!! En dan ik…jaloers op de leguanen, de dolfijnen, de (vroege) en de supervroege vogels, de andere inheemse dieren, het weer, de ferryboot, de mooie stranden, het heerlijke terrasje. Soms denk ik wel dat jullie ons helemaal graag naar Curacao willen loodsen; Hemmingway, Handelskade, de drijvende markt, alle mooie stranden….was ik dan afgelopen juni te kort in Willemstad??? Een ding weet ik wel…de volgende keer ga ik net als ome Mart ook kijken!!! En die kokosnoot…papa Wim heeft toch wel een kurketrekker mee? In de drie gaatjes van de kokosnoot ga je “boren”, dan omkeren boven een glas of kom, het sap opdrinken en…de hamer die waarschijnlijk ook nog in de koffer ligt maakt “brandhout” van de harde noot; lekker oppeuzelen dan (tja, dan vallen de prijzen bij de AH voor de kokosnootstukjes best wel mee, toch?) Groet, van alle Witte Vogeltjes!!!

 • FerryMirjamRosaSaar

  Geniet nog even van de laatste dagen!

 • fam veldhoven

  hallo,
  Net samen met ma jullie dagboek gelezen, wat geweldig dat het zo goed gaat!
  Geniet nog even van de zon.
  groetjes Joke en Miranda

 • Yvette de Zoete

  Hi,

  Wat super leuk om jullie dagboek te lezen en zo alle goede vorderingen te volgen. Geniet nog van de laatste dagen!

  groetjes Yvette

 • Jan en Wilma

  Goedemorgen allemaal,

  Wij zijn benieuwd of jullie de kokosnoot open krijgen. Wat leuk dat het spelenderwijs weer zoveel nieuwe dingen oplevert. Ook fijn dat jullie er zo goed bij betrokken worden. Het was weer mooi omschreven,wij hebben ervan genoten. Lieve groetjes, Jan en Wilma

 • Sjors, Astrid, Nora en Sepp

  Hallo!
  Wat is het iedere keer weer leuk om jullie verhalen te lezen! Sepp is ook iedere keer erg benieuwd naar jullie belevenissen!
  Fijn, dat Thijs het zo onwijs goed doet. Hij moet hard werken, maar gelukkig al een mooi resultaat.

  Geniet van de laatste therapiedagen en het prachtige eiland!

  Liefs,
  Sjors, Astrid, Nora en Sepp

 • Ome Jan en tante Riet

  Ha Kanjers,
  Wat genieten wij toch van alle mooie en positieve verhalen !
  En wat fijn dat Thijs en Nubia zo’n goede klik hebben en dat hij al zo veel woordjes spreekt.
  Geniet nog van de komende dagen en wij wensen jullie een goede thuisreis toe.
  Liefs van
  Tante Riet en ome Jan

 • Ymie van Noort

  Bon dia Thijs, Rens, Papa en Mama,
  Weer een bijzondere dag. Thijs boos en dank zij de tips van de psycholoog verandert het van Thijsje huilt in Thijsje lacht. Erg waardevol voor de toekomst!
  Een tip: vul de kokosnoot van Rens thuis voor een deel met rijst en maak het vulgat dicht. Door het te schudden heb je dan een prachtig ritmisch muziekinstrumentje. Een soort rumbabal dus.
  Ajo, Rob en Ymie.

 • Silvia vd Voort

  Ha Thijs wat gaat het super daar met jou. Nog een paar dagen hard je best doen en dan thuis verder trainen en oefenen.
  Jammer dat we dan wel die mooie verhalen moeten missen, wat genieten wij hier ook van jullie.
  Groetjes Silvia Arjan Stef Finn en Gwen

 • OpaArnold en omaCorry

  Lieve allemaal
  Wat heerlijk om te lezen dat Thijs zoveel vooruit gaat en dat je zelf ook weer nieuwe dingen erbij krijgt waar je zelf mee aan de slag kan Hopelijk heeft Thijs thuis net zoveel zin als daar ,om alles te oefenen nu geniet met zijn alle nog heerlijk van het mooie weer .
  Hier vandaag regen
  Dikke knuffel voor all
  Liefs Opa Arnold en Oma Corry

 • karly

  Lieve Thijs, Rens, Es en Wim,

  Wat super om deze twee weken (ook al zit ik in het koude natte Nederland) weer van zo dichtbij mee te maken. Leuk om jullie avonturen te lezen! Wat knap van Thijs zeg dat hij al weer zoveel resultaat geboekt heeft! Daar zal hij zelf ook ontzettend trots op zijn! En wat fijn dat Rens het zo naar zijn zin heeft met zijn Duitse vriendje en de club!

  Geniet nog even van jullie laatste dagen..!

  Tot snel!

  Liefs
  Karly

 • Ank van Veen

  Wat geweldig dat Thijs zoveel leert en dat jullie het met elkaar zo leuk hebben.
  Geniet nog van iedere dag, wat jammer dat de tijd zo snel gaat. Veel plezier allemaal!!

 • Ronald, Carola, Lynn en Thom

  Heerlijk om jullie geweldige verhalen te lezen, iedere keer met tranen in mijn ogen!!! Echt geweldig mooi. Geniet nog ff heerlijk van het prachtige reis met elkaar, dikke knuf voor jullie allemaal.
  Groetjes de Zwinkies

 • Fam. Hurkmans

  Wat geweldig om te lezen hoe het jullie weer zo goed gaat daar!!
  Blijf GENIETEN.
  X Patrick,Marion,Rowen en Tijmen

 • Anneke van Exel

  Hallo allemaal,

  Wat fijn dat de therapie weer zoveel positieve energie geeft. Wat doe jijl leuke dingen bij de kidsclub Rens.
  Voorlopig nog maar even lekker genieten van alles wat nog volgt.

  Groetjes,
  Anneke

 • fam grootscholten

  Hallo Wim, Esther, Thijs en Rens
  Wij vonden het heel indrukwekkend om bij de dolfijntherapie van Thijs te zijn.
  Thijs deed goed zijn best en had het reuze naar zijn zin met dolfijn Nubia.
  Nubia was erg lief voor hem, die twee hadden wel een klik.
  Wij wensen jullie nog een paar fantastische mooie dagen, veel succes en nog even lekker genieten. Hier in Nederland moesten we weer wennen aan het frisse weer.
  Groetjes Mart, Cock, Maurice, Angelique, Raymond en Wim

 • Bo en Carola

  Lieve Thijs en Rens,
  Liz en Finet zijn vanmiddag bij elkaar en willen een berichtje nAr jullie sturen.
  We vinden het knap dat de dolfijn door de hoepel kan springen en dat ze Thijs veel dingen kan leren. Zijn jullie nog steeds zo vroeg wakker ’s morgens? Wij vinden Nubia een mooie naam voor een dolfijn. Liz wil graag weten hoe het gaat met het lopen van Thijs. Wij hopen dat jullie nog een leuke week hebben en we vinden het leuk om jullie dagboek te lezen.

  Groetjes Liz en Finet

 • Ymie van Noort

  Bon dia Thijs en familie,
  Tjonge, dat was weer een dag hard werken Thijs. We lezen hier dat je het prima doet, dat je heel veel dingen nu zelf al zegt en verteld. Je bent een kei!!!
  Heb jij Nubia leren voetballen Rens? Ze heeft toch helemaal geen voetjes, joh! Daar zullen we het nog wel even over hebben op de communie van Laura!
  Wat mooi dat er toch nog steeds nieuwe inzichten zijn en oefeningen aangegeven worden waar jullie en Thijs mee aan de slag kunnen. Het wordt wel aanpakken straks thuis. Maar goed dat dit ook een beetje vakantie is. Kunnen jullie er allemaal weer even tegen.
  En dat Curaçao prachtig is, daar hoeven jullie mij niet van te overtuigen.

  Ajo, Rob en Ymie.

 • Bo en Carolabgfff

  Liz en Finet.
  Nggfbytgtgyhgtggghgbbggbfvfvgbfvfb

 • Bo en Carolabgfff

  Halo

 • Bo en Carolabgfff

  Hallo Rens en Thijs,
  Hier een berichtje uit Poeldijk. Liz en Finet zijn samen aan het spelen en willen iets naar jullie schrijven.
  Heb je zaterdag en zondag ook veel van de dolfijn geleerd? Wei vinden

 • lies philipsen

  Lieve Thijs,

  Wat is het leuk om al die verhalen,die Mama opschrijft te lezen.
  Je bent een echte kanjer,en hoop dat je aan deze sessies heel veel leert.
  Lekker genieten met Papa-Mama en Rens en ik ben een heel klein beetje jaloers op jullie.
  ZON EN WARMTE

 • Milou

  Lieve Thijs,

  Wat leuk dat het zo goed gaat!
  Nog heel veel plezier!

  Xxx Milou

 • Juan, Laura, Juan Carlos, Hermann y Hans

  It was great to see your family in that beatiful experience.
  Thanks you for sharing it with us, it looks that Thijs enjoyed a lot.
  All the best, we hope to see you soon.
  Rosas Hach family.

 • Vincent-Fleur-Sjors-Bob

  Jeetje wat cool Thijs & fam!

  Leuk om jullie belevingen op Curacao te volgen en wat fijn dat het zo goed gaat!! Heel veel succes en plezier komende dagen!

  groet, Vincent, Fleur, Sjors & Bob

 • sven van kester

  gaat het goet met thijs
  op welk nummer wonen julie
  nog veel pezier
  ik ben met depay op de footo geweest
  heeft de dofijn ook van jou geleert nubia
  is het ieuk bij kuresou
  groet jes sven

 • Ymie van Noort

  Bon dia Thijs en familie,
  Wat geweldig, die family swim. Was Thijs niet een beetje verdrietig dat hij aan wal moest blijven?
  Jullie hebben wel
  een mooie toer over het eiland gemaakt, zeg! En nu weer op naar een werkdag.
  Ajo, Rob en Ymie.

 • Opa en Oma

  Een week lang uitgebreid mooie verhalen.We zijn onder de indruk van de resultaten
  van het begeleidende team.Dat geeft weer nieuw elan.Hopelijk hebben jullie een
  mooi ontspannen weekend gehad.
  Rens:Heb je Ajax in het restaurant gezien? Het was weer eens met de hakken over de
  sloot.Een fijne week ,je mag zelfs je grote broer helpen.
  Met groeten
  opa en oma

 • Bianca van Vliet

  Wat fijn dat de therapie weer zo aanslaat en jullie allemaal volop genieten. Erg leuk om al jullie belevenissen te kunnen volgen. Veel succes en blijf genieten!

  Groetjes Roy, Bianca & Lara

 • Siem en Leny van Paassen

  Hallo gezinnetje Grootscholten,
  Wat leuk om over jullie avonturen te lezen. En wat fijn dat er met Thijs vooruitgang geboekt wordt. Toppie hoor.
  Groetjes,
  Leny en Siem

 • Yvonne

  Hallo Wim Esther Thijs en Rens,

  Wat fijn om te lezen dat het zo goed gaat en jullie met zijn allen genieten!
  En wat een leuke foto’s allemaal!
  En zo leuk om te lezen dat Thijs zo een goede klik heeft met dolfijn Nubia.
  Wens jullie nog een fijne week met zijn allen.
  Nog heel veel plezier.
  Groetjes Yvonne

 • Bo en Carola

  Hallo buurtjes,
  Wat geweldig om jullie hartverwarmende verhalen te lezen. En wat fijn dat het zo goed gaat met Thijs.
  Geniet van het enthousiastme van Thijs en van elkaar!

  Groetjes Bo en Carola

 • Ymie van Noort

  Bon dia Thijs, Rens Papa en Mama,
  Nou ben ik echt jaloers! Een auto gehuurd en “mijn” Curaçao verkennen! Ik zou overal wel even willen kijken, West Punt, Boca Shete, de flamingo’s bij St. Willibrord, het Christoffelpark door, van boven op de Santa Martha Baai neerkijken, kortom, ik zou wel heel veel weekenden nodig hebben om mijn verlanglijstje af te werken. Geniet er van!!!
  Wat fijn dat Thijs het zo geweldig doet, al zoveel woordjes zegt en er ook zoveel plezier in heeft. En dat Rens zich ook zo goed vermaakt, heerlijk toch. Dat maakt dat jullie je, ondanks het ook wel vermoeiende programma, toch ook wel een beetje op vakantie zullen voelen.
  Ben nieuwsgierig naar jullie belevenissen van dit weekend.
  Vanuit een akelig koud Nederland, Rob en Ymie. Ajo.

 • Armando,Sylvia,Stan,Bodi

  Wij volgen de ontwikkelingen op de voet! en wat gaat het goed zeg! Super leuk om te lezen en te zien dat Thijs zo goed gaat. Heel veel plezier nog!
  Dikke knuffels van ons allemaal!
  Armando & Sylvia Stan & Bodi

 • Oma corry

  lieve Allemaal ,wat heerlijk dat alles zo leuk verloopt , als ik alles zo leest kunnen wij met juli zeker ook beter maat Curacao gaan in plaats van de Beekse Bergen heel veel plezier met zijn alle Liefs Opa Arnold en Oma Corry

 • Familie van der leun

  Hallo daar, wij kijken ook elke dag even in jullie dagboek.
  Het is ontroerend om jullie ervaringen te lezen.
  En gaaf!
  En bijzonder!
  En mooi!
  En top!
  En stoer, heel stoer!
  Groetjes van Daan en Luuk
  Gerrit en Monique

 • Marcel, Mariëlle, Anouk, Wouter en Nina van Koppen

  Beste Thijs, Rens, Esther en Wim,

  Mooi om jullie positieve en enthousiaste verhalen te lezen. Fijn dat jullie er zo van genieten en dat Thijs zoveel leert. Veel plezier nog met zijn allen de komende dagen!

 • luc

  hoi Thijs
  Gaaf dat je al woordjes kan zeggen! En heel gaaf om met Nubia te zwemmen
  hoi Rens
  Gaaf dat je een Duits vriendje hebt en dat hij voor Bayern München is.
  Veel plezier nog:)

 • tante IE en Oom

  hallo lieve Thijs en Rens.
  Wat een bof zeg zo’n heeeeeele leuke vakantie!
  wij zijn gewoon een beetje jaloers.
  nog veel plezier en een dikke kus.

 • Natascha

  Ha Kanjers!
  Super om te lezen dat jullie zo genieten en dat Thijs het zo super doet! Echt heel gaaf!
  En Rens wordt een ware expert als ik het zo lees!
  Veel plezier vandaag met Nubia! Geniet ervan!
  Groetjes en dikke knuffel!!

 • Anoniem

  Wat een positieve en enthousiaste verhalen! Leuk om te horen dat het nu al zo succesvol lijkt. Veel plezier vandaag bij de swim! En lekker weekend vieren en genieten van de mooie plekjes op het eiland. Dikke knuffel voor de jongens. Gr Willem Judith Jim en Dana

 • Laura, Kyona, Rob en Miranda

  Heel veel plezier met de Family Swim!!
  Dat wordt afzien voor Thijs als hij niet mee mag zwemmen met Nubia 🙂
  Geniet van een heerlijk weekend!

 • Ruud, Melanie, Robin en Mika

  Hey Thijs,

  Wat ben je toch een kanjer! We vinden het super knap dat je alweer zoveel geleerd hebt. Kunnen jullie Nubia niet meenemen in jullie koffer? Vragen we aan Dieke of Nubia in de Boetzelaer mag wonen en kun je elke dag met haar zwemmen?
  Heel veel plezier nog en blijf zo goed je best doen….

  Groetjes,
  Ruud, Melanie, Robin en Mika

  Ps. Rens, kan Vincent ook voetballen? Je moet natuurlijk wel blijven trainen op vakantie…..!

 • Ymie van Noort

  Bon dia Thijs en familie,
  Fijn dat jullie allemaal zo genieten. Het Nederlandse tempo werkt niet op Curaçao maar daar zijn jullie gelukkig ook achter gekomen. En dan wordt het leven een stuk relaxster, toch?!!! Dan begint het toch een beetje vakantie te worden, ook al is het soms ook hard werken voor jullie.
  Niet leuk, hè Rens, huiswerk maken terwijl je liever op het strand zit. Maar ook dat moet helaas.
  Geen zonneallergie deze keer Esther? Of ligt dat ook een beetje aan de min of meer aanwezige bewolking.
  Leuk dat Oom en Tante zijn komen kijken, Thijs. Heb je toen extra je best gedaan? Wil je Nubia morgen ook een kusje van mij geven?
  Tja, en jij Wim, je bent bescheiden op achtergrond aanwezig maar volgens mij echt onmisbaar. Super!
  Ajo, Rob en Ymie.

 • Edwin, Sandra, Viggo en Owen

  Wat zouden wij graag om een hoekje willen kijken als Thijs in het water ligt met Nubia. En een balletje trappen met Rens op het warme strand is ook wel erg leuk om te doen. Geniet er lekker van.
  Veel liefs uit Vleuten!

 • fam de vries

  Wat gaaf om te lezen dat Thijs het zo super doet daar zeg!!!
  fijn dat jullie zo genieten, wij genieten alleen al van het lezen;-)
  Sanne kijkt graag even naar de foto’s van Thijs en de dolfijn!

  Hele dikke knuffels van Sanne voor Thijs!!!
  groetjes Fam de Vries

 • RenéAstridLauraManon

  Lieve buurtjes,
  Wat een belevenis weer zeg! Het is genieten als we jullie verhalen lezen. Hard werken en relaxen, perfecte combi! SUPER dat Thijs het weer zo goed doet! Het is voor jullie ook prettig om straks weer handvatten mee te nemen naar huis om weer verder te kunnen oefenen.
  En Rens: Laura en Manon (en wij eigenlijk ook wel)die willen wel met jou ruilen, dan hoeven ze ook niet naar school!
  Geniet nog van de tweede helft!!

 • Opa Arnold Oma Corry

  Wat een heerlijke tijd hebben jullie daar en bedankt voor al die mooie foto’s vanavond was het bridge bestuur bij ons en Aad en Bep Velthoven hebben ook zitten genieten van jullie fijne verhalen en foto’s veel plezier met zijn alle dikke kus Opa Arnold en OmaCorry

 • Ron, Anneke, Leone, Timo en Manon

  Wat is het genieten om jullie dagboek te lezen. Super leuk dat Thijs er zo van geniet en meteen weer zoveel vooruitgang boekt.
  Ga vooral lekker door met genieten en geef een dikke knuffel aan Thijs en Rens.
  Groetjes vande Ruijfjes.

 • Marco, Chêry, Bo, Derek en Ruud

  Hallo daar in Curaçao. Leuk om weer in jullie dagboek te lezen dat het zo goed gaat! Heel veel plezier nog.

 • Silvia vd Voort

  Ha Wim Es Thijs en Rens
  Wat worden wij blij van jullie mooie verhalen zeg. Dit zijn super mooie momenten met elkaar.
  En dat het zo super gaat met Thijs is helemaal toppie.
  Op naar morgen maar weer. Groetjes Silvia Arjan Stef Finn en Gwen

 • Ymie van Noort

  Bon dia Thijs, Rens, Mama en Papa,
  Wat een geweldig leuk verslag, Esther. Het enthousiasme spat er af! En was dat de vorige keer ook zo, dat jullie zelf één op één begeleiding kregen van een psycholoog? Ik kan me voorstellen dat het in de toekomst van nut kan zijn.
  Thijs, we vinden je heel stoer, man! En je doet zo geweldig je best! Straks, wanneer jullie weer hier in Nederland zijn, krijg je een dikke knuffel van mij. Eigenlijk zou ik ook best met Nubia willen zwemmen maar dat is, denk ik, alleen voor kindjes. En heel soms ook voor grote mensen.
  Rens, denk je dat je langer mag blijven van de juf? Ik denk het niet. Jammer hè! Maar wel geweldig dat je mee mocht op het dock en een kusje kreeg van Nubia. En dat heeft vast niemand in je klas ooit beleefd.
  We zien uit naar het verslag van jullie volgende belevenissen. Ajo, Rob en Ymie.

 • Groep 3

  Halle Rens en Tijs!

  We vinden het heel leuk! (Eefje)
  Het is fijn dat Tijs weer wat kan zeggen (Jim van L.)
  Ik vind jullie allebei lief (Jelle)
  Was het leuk met de dolfijnen, Tijs en Rens? (Brent)
  Leuk dat jij een Duits vriendje hebt, Rens! (Sven)
  Het is leuk dat Tijs weer kan praten (Marijke)
  Was het memoryspelletje leuk? (Finet)
  Was het daar leuk ?(Gijs)
  Jij hebt veel van de dolfijn geleerd. Heeft de dolfijn ook van jou geleerd? (Liz)
  Wat heeft Rens geleerd? (Demi)
  Het is toch leuk bij de Dolfijnen in Curacao? (Kees)
  Zijn de dolfijnen lief ?(Suze)
  Rens: Was het leuk om over de haaien te leren? (Ruben)
  Heeft Tijs veel van de dolfijnen geleerd? (Justen)
  Zijn jullie ook op het strand? (Viktoria)
  Vind je het huis heel mooi? (Sepp)
  Zijn ze lief tegen de dolfijnen? (Indy)
  Hoe ziet je kamer eruit? (Fleur)
  Op welk huisnummer wonen jullie (Tina)
  Hoe ziet je bed eruit? (Zidane)
  Heb je in het zwembad gedoken? (Isa)
  Ik hoop dat je nog veel vriendjes krijgt (Jim Vis)
  Hoe laat worden jullie wakker? (Jari)
  We wensen jullie nog veel plezier (Dani)
  Heel veel plezier (Maaike)
  Gaan jullie ook nog terug sturen? (Femke)
  Heel veel groetjes van groep 3 en van juf Bianca, juf Esmiralda , juf Rebecca, juf Sherise en juf Marja

 • Opa Kees en Oma Ria

  . Hallo lieverds,o wat genieten wij elke morgen van je mooie verhalen Esther. Thijs wat doe jij goed je best zeg. En Rens jij kan straks op school wel een spreekbeurt houden over dolfijnen. Opa en Oma zouden stiekem wel even bij de sessies om een hoekje willen kijken, vooral bij het zwemmen. Geniet er allemaal maar volop van. Liefs voor allemaal en een dikke knuffel voor de boy’s van Opa Kees en Oma Ria.

 • Judith van Halem

  Hoi allemaal,

  Geweldig om te lezen en zien hoe Thijs geniet en alweer nieuwe stappen maakt !
  Nog een hele fijne tijd daar en heel veel succes met de therapie en de dolfijnen !

  Groetjes, Judith

 • FerryMirjamRosaSaar

  Lieve Thijs & Rens,
  Wij vinden het erg leuk dat Nubia al die kunstjes kan doen, we vinden de foto’s heel mooi! Goed gedaan hoor van jullie!
  Een kusje van Rosa & Saar

 • Anneke van Exel

  Hallo allemaal,

  Wat fijn dat het zo goed gaat en dat Thijs weer zo enthousiast aan de slag is gegaan. De eerste stapjes vooruit zijn alweer gezet. Geniet van deze weken. Ben nu weer benieuwd naar het verslag van morgen.

  Groetjes,
  Anneke

 • Ymie van Noort

  Bon dia Thijs, Rens, Papa en Mama,
  Wat heerlijk om te lezen dat Thijs zo´n plezier heeft en zo verschrikkelijk goed zijn best doet. Dat het zo goed klikt met Nubia is ook geweldig. Thijs is en blijft een bijzonder manneke en dolfijnen blijven bijzondere dieren! Ik kan me voorstellen dat jullie er allemaal volop van genieten.
  Ik zie me nog op het strand staan toen het Sea Aquarium destijds gebouwd werd. Niet beseffend dat er ooit zulke kleine wondertjes verricht zouden worden. Dat er daar een therapie ontwikkeld zou worden waar kinderen zoals Thijs zoveel baat bij zouden hebben. En zeker niet dat we dat van zo dichtbij mee zouden maken. Het blijft me verbazen.
  Rens, jij gaat ons hier dus vertellen hoe dolfijnen en haaien in het wild leven. Weet je, ik heb heel veel op Curaçao gedoken maar ik heb er nooit een haai gezien. En het Sea Aquarium was nog niet open toen wij weer in Nederland gingen wonen, dus ik denk dat ik best wat van je kan leren.
  Groetjes vanuit een lenteachtig Holland, ajo, Rob en Ymie van Noort

 • Aline en Merel

  Beste Thijs! Wat gaaf! Zwemmen met Nubia, lekker ontbijten op het terras…en natuurlijk de zon die daar heerlijk schijnt. Geniet er maar fijn van, en ook hard werken natuurlijk. En…in de klas bekijken we jouw mooie foto’s. We hebben er zelfs een boek van gemaakt. Eigenlijk willen we nu allemaal met Nubia gaan zwemmen!! Groet van je klas!!

 • Kitty van der Lingen

  Super om te lezen hoe goed alles gaat en hoe enthousiast Thijs is. En leuk dat Rens het ook naar zijn zin heeft!
  Nog veel plezier daar, geniet ervan!
  Groetjes, Kitty

 • Sjors

  Wat gaaf om te lezen. Top dat het zo goed gaat. Lekker doorgaan zo en genieten!

 • Jennifer van der Helm

  Jeetje wat een mooie berichten allemaal wat knap zeg van Thijs op een dag gewoon 2 woorden erbij leren! Zo te lezen hebben jullie het reuze naar je zin. Heel veel plezier nog en het is leuk om het allemaal zo te volgen!

  Groetjes vanuit de lier ,Jennifer

 • Fam. Hurkmans

  Wauw, wat een gave foto’s en wat een knappe Thijs!!!
  GENIET!!!

 • Arlette Neervoort

  Lieve allemaal,

  Wat geweldig mooi om te lezen!
  Dankzij dit dagboek kunnen we met jullie meegenieten.
  Een hele mooie tijd gewenst met elkaar!
  Dikke knuffel, Arlet & ouders

 • Oom Frans en tante Ans

  Beste Thijs, Rens, Esther en Wim,
  Wat fijn dat het weer zo aanslaat en jullie allemaal zo genieten.
  Bijzonder dat Nubia en Thijs elkaar aanvoelen.
  Jammer dat dit niet in Nederland kan plaatsvinden.
  Heel veel succes, veel genoegen voor jullie allen.
  Oom Frans en tante Ans

 • FerryMirjamRosaSaar

  Wat goed om te lezen dat Thijs op dag 1 van de therapie al zo geschaterd heeft! Veel plezier met Nubia, ze lijkt ons een lieve dolfijn!
  Liefs, Ferry, Mirjam, Rosa & Saar

 • Jan en Wilma

  Hallo Thijs,
  Wij horen al dat je met Nubia ook heel veel plezier beleeft. Geweldig ! Als de rest ook zo voorspoedig verloopt is het voor jullie een geslaagd verblijjf. Geniet van het mooie weer. Lieve groetjes aan Rens, papa en mama.

 • Linda van Veen

  Hallo Esther, Wim, Thijs en Rens, wat fijn dat jullie goed aangekomen zijn en dat Thijs gelijk goed reageert op de therapie en op Nubia. Hoop echt voor jullie allemaal dat Thijs weer een paar kleine staptjes kan maken. Ik kan me helemaal voorstellen dat het genieten is voor jullie om Thijs zo te zien schateren. Veel plezier met elkaar en groetjes, Linda

 • Laura en Kyona

  Hallo lieve Thijs,
  Wij vinden het zo leuk om van jou en Nubia te lezen! Wij zouden ook wel even willen komen kijken bij jou en Nubia. Veel plezier Thijs! Dikke kus, Laura en Kyona

 • Ank van Veen

  Lieve Ester, Wim, Thijs en Rens,
  Ik wens jullie een geweldige tijd in/op Curacao. Thijs wens ik veel plezier met oefenen. Ik lees jullie dagboek met grote belangstelling. Heel veel liefs van de oma van Nora.

 • Opa Arnold Oma Corry

  En Thijs heb je al een lieve dolfijn uitgezocht een die je lekker kan knuffelen? Veel plezier liefs Opa Arnold en Oma Corry

 • Opa Kees en Oma Ria

  Hallo Wim ,Esther ,Thijs en Rens, Het is fijn te lezen dat het goed gaat. Thijs nu op naar de 1ste therapie. Laat zien dat je een kanjer ben.Allemaal een dikke knuffel van de van uit de Elzenhof.

 • Ymie van Noort

  Bon dia, Thijs en familie,

  Fijn te horen dat op dushi Korsou de zon nog steeds schijnt (grapje). Het is nu ook de mooiste tijd van het jaar om op de Antillen te zijn. Heerlijk!
  Waren de dolfijnen er allemaal nog, Thijs? We willen straks natuurlijk wel graag weten hoe jouw dolfijn heet. En of ze ook zo lief is als Gee Gee.
  En Rens, zijn er ook weer vriendjes voor jou?
  We horen het wel, denk ik.

  Veel plezier allemaal, Rob en Ymie

 • Klaas Hoekstra

  Beste Thijs, Rens, Esther en Wim,
  Veel succes en plezier op Curacao en ik volg jullie belevenissen.

  Groeten, Klaas

 • Anoniem

  ha allemaal hebben jullie een goede reis gehad ?en ben je al op het stand geweest vanmorgen zijn opa Kees en oma Ria hier geweest en ze vinden dat wij een heel mooi bed voor jouw hebben Thijs ook voor jouw hoor Rens Allemaal nog heel veel plezier dikke knuffel Opa Arnold Oma Corry

 • Fam. van der Valk

  Hallo Thijs, Rens, Esther en Wim,

  Een hele mooie tijd bij de Dolfijnen en dat Thijs weer mooie resultaten mag boeken.
  Een Knuffel van ons allemaal,

  Groetjes,

  • Tem razão. Tem razão que a isenção é a qualidade número um.Então pode-se é perguntar se o facto de ter um megafone faccioso mediático pode agravar uma tendência facciosa que já exAeas.igort, quanto a quem é alvo da decisão, acha que se ficava mais tranquilo se não se soubesse?Se calhar as duas coisas estão interligadas. Eu penso que só se fica mais tranquilo se o juiz tiver as verdadeiras qualidades que a profissão exige e o engajamento político partidário ou as obrigações de segredo por seita não fazem parte delas.

  • Anonyymi:Niin jos on se mahdollisuus! Minulla esimerkiksi ei ole, ellen sitten ala roudata niitä töihin, tai siis ei onneksi tarvitse kun niitä pusseja harvemmin on 🙂 Anonyymi:Kiinnostavaa ja kiva kuulla!Ireneh:Totta! TOTTA! Miksi? Tähän on paneuduttava…Äf:Joo, oon huomannut. No hyvä ettei enää ole klemmarivaaraa!

  • wow I have missed a lot in life by not discovering your blog until today!! All I can say is WOW everything looks amazing, and this soup just sounds delicious!!

  • Wie oben beschrieben, nimm einen Seitenschneider und packe damit die Schraube von vorn, also in der laengsachse. nun so feste zudruecken, dass der Seitenschneider den Schraubenkopf leicht (!) einkerbt. dann so halten und gegen den Uhrzeigersinn drehen. wenn du das mit viel Gefuehl machst kannst du die Schrauben so auch wieder festziehen.

  • Personally, I have not found Insomniac to be generic, and am excited to be able to play more than one woman. I am going to choose where I put my enthusiasm, as a big company coming out with new IP, that features women (especially in a non-healer role) excites me. I am pleased to be able to play 4-player co-op, with more than just guns.

  • That’s an apt answer to an interesting question

  • Can someone show the You Tube team how wo put back the stats on my channel. I have no idea now how many viewings I have had. The stats have disappeared from the page.What is happening over there?Even clicking on "insight' I do not see a running total of all viewings.

  • I’d venture that this article has saved me more time than any other.

  • Gah!!! I’m out of the loop for a whole week, and when I finally get around to reading again, I click over and see you’ve got a whole new look. I love what you’ve done with the place. It’s fantastic and so YOU!And thank you for writing this. As a self-admitted bad blogger for quite some time, I loved hearing your points on this. Especially when you’re new-ish, you hear all about the things you *should* do. It’s easy to lose sight of what you really *want* to do in the midst of that.

  • Thank you so much for sharing your beautiful words. It’s amazing how at certain times you can end up seeig exactly what you need to. The timing of this post couldn’t be more perfect. I guess that’s sort of like how they say once your ready the teacher will appear. All the best & stay gentle

 • Stichting Nicolette

  Lieve Thijs en familie,
  Inmiddels zitten jullie op het heerlijke eiland Curaçao om morgen te starten aan de dolfijn ondersteunde therapie. Hopelijk is het met de reis allemaal spoedig verlopen en hebben jullie nog een beetje kunnen acclimatiseren voor de eerste therapie dag. Wij, het bestuur van de Stichting Nicolette, wensen jullie heel veel succes en we hopen dat Thijs weer een mooie stap kan maken in zijn ontwikkeling.
  Heel veel liefs van ons, Anne-Mieke

 • Ymie van Noort

  Bon Bini, Thijs en familie. Een goede vlucht gehad met één van “onze” blauwe zwanen? In een koud en regenachtig Nederland zit ik nu stiekem een beetje jaloers te zijn op jullie. Prachtig dat jullie de kans hebben gekregen om dit voor de tweede keer te doen. We hopen dat het net zo geweldig gaat worden als de vorige keer en natuurlijk zullen we jullie weer blijven volgen.
  Ajo, Rob en Ymie.

 • Wilma

  Ik hoop dat jullie je doelen bereiken. Veel plezier in curaçao. Groetjes Jos en Wilma

 • Fam. Hurkmans

  Lieve Thijs,

  Heel veel succes met de dolfijn.
  lieve Wim Esther en Rens , wij hadden graag weer samen met jullie mee gekeken maar volgen het nu op afstand….
  GENIET!

  X Patrick Marion Rowen en Tijmen

 • Ronald, Carola, Lynn en Thom

  Heeeeeeel veeeeeel plezier Thijs enne geef je de dolfijnen een knuffel van ons!!!

 • FerryMirjamRosaSaar

  Veel plezier Thijs, zet hem op! En kusje aan de dolfijnen hè!

 • Frieda en Reinier, Joris Sjors Elena

  Heel veel plezier allemaal en Thijs, zet hem op en geef de dolfijnen een dikke zoen van ons!

 • Oma Corry

  Wat sta je toch weer mooi op de foto Thijs , een hele fijne tijd met zijn alle

 • Peter

  Ik ga jullie dagboek volgen rakkers……

 • Edwin

  Thijs, alvast lekker genieten van de voorpret!

  Groetjes van Edwin, Sandra, Viggo en Owen

 • Miranda

  Thijs wat fijn dat je weer naar de dolfijnen toe mag! Wij weten zeker dat je gaat genieten daar en horen je nu al bijna lachen van pret!
  Veel plezier Thijs!

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>