Woensdag 22 februari; therapie dag 3; We gaan door!

Hoe een rustig dagje veel op kan leveren….

Vandaag hebben we het noodgedwongen een beetje rustig aan gedaan. Serra had gisteravond en vannacht last van haar maag. Beetje de combinatie van spanning, de warmte en anders eten en drinken. Arco en Jesse zijn vanmorgen vroeg op de fietsen gestapt voor een heerlijk rondje langs een meer vol flamingo’s. Serra bleef in bed. Gelukkig hielp de medicatie voldoende om haar opgelapt te krijgen voor de therapie. En dat was nodig ook want ze moest vol aan de bak!

We hebben vandaag wat minder foto’s kunnen maken omdat Arco en ik ook aan de slag moesten. We kregen een workshop Sensorische Integratietherapie van fysiotherapeute en specialiste Ricarda. Zij heeft ons in een notendop uitgelegd wat de basis is voor deze manier van werken. Kort gezegd komt het neer op het verwerken van alle prikkels die binnen komen. Dat kan via de 5 zintuigen (oren, ogen, neus, mond en huid) en via het evenwichtsgevoel en de diepe waarneming. Dat laatste klinkt heel vaag maar zijn eigenlijk de prikkels vanuit je eigen lijf (pijn, je blaas en het voelen van je eigen lichaam). In de hersenen ligt een plek waar de zintuigen die binnen komen als eerste gefilterd worden. Zo kun je kiezen waar je je op gaat richten en kun je je concentreren en open staan voor leren. Daarna worden de toegelaten prikkels verder gestuurd naar de hersenen. Bij onze kinderen loopt door hun vorm van autisme die filtering van prikkels verstoord. Veel indrukken komen helemaal ongefilterd binnen en zorgen voor overbelasting. Dat is heel erg vermoeiend voor hen. Kinderen zoeken vaak manieren om zelf die prikkels te dempen. Zoals zich afsluiten, concentreren op 1 specialisme en dwangmatige handelingen. Dat valt goed te beïnvloeden door de prikkels anders aan te bieden. Daar hebben we dus allerlei handvaten voor gekregen. Vooral belangrijk is dat de basis altijd het voelen van prikkels, het evenwicht en de diepe waarneming is. Pas als dat ontwikkeld is, kun je andere dingen leren als spraak, sociale interactie of wat dan ook. Daarom werkt het zwemmen met dolfijnen zo goed. Dan worden die drie dingen in grote hoeveelheid aangeboden naast alle andere therapie.

Erg theoretisch verhaal, maar heel erg belangrijk om onze kinderen beter te kunnen gaan helpen ook straks thuis en hen te helpen in hun ontwikkeling. Zeker iets waar wij nu al bewuster van gaan zijn, maar waar we thuis verder mee aan de slag willen.

Ondertussen waren Serra en Jesse hard bezig in de therapieruimte en op het dok.

Serra is vandaag vooral aan de slag gegaan met emoties. Boos, verdrietig en blij. Dat leverde heel veel stof voor gespreken op want dat gaat nog niet altijd even goed. Vooral het omgaan met boosheid is soms heel erg moeilijk. Serra heeft veel verteld over wat haar de afgelopen maanden vaak boos heeft gemaakt. Ze gaan samen een plan proberen uit te werken zodat Serra meer grip gaat krijgen op haar eigen boosheid en leert dit anders te uiten. Arco gaat daarbij betrokken worden zodat ook wij als ouders kunnen leren hoe we dat aan kunnen pakken.

Daarna ging Serra lekker aan de slag met Nubia. Ze mocht gaan snorkelen met haar. Dat ging met een speciale snorkel met een vast ademstuk op haar masker. Dat was echt even heel moeilijk. Vooral de beweging met het hoofd in het water was heel moeilijk. Maar uiteindelijk lukte het om naar Nubia te kijken onder water.

therapie-dag-3-19 therapie-dag-3-26 therapie-dag-3-27

Jesse ging verder praten over spanning. Hij moest van 0 tot 10 aan gaan geven wat spannend voor hem was en hoe hij zich voelde in die verschillende stadia. Ook ging hij oefenen met diepe druk om zichzelf rustig te maken. Dat deden ze door middel van stevig zitten in een zitzak en door een drukvest. Dat laatste vond Jesse niet zo prettig.

Op het dok was het een feestje voor Jesse. Hij mocht namelijk zwemmen met zowel Bonnie als de kleine Sami. Voor de opleiding moet Sami leren om rustig naast een kind te zwemmen. Jesse mocht dus met aan beide kanten een dolfijn de hele tijd het bassin rond zodat Sami dat zou leren. Jesse voelt zich bij de dolfijnen echt heel erg ontspannen. Dan heeft hij nul spanning.   Vergelijkbaar met als hij thuis is en als hij aan het fietsen is. Een top moment dus! Op het dok heeft hij nog even het kernkwaliteitenspel verder gespeeld. Hij heeft een aantal kwaliteiten kunnen benoemen waar hij echt trots op is dat hij die heeft. Een drie tal andere kwaliteiten heeft hij ook maar zou hij vaker willen inzetten. Daar wil hij dus mee aan de slag. Heel goed om te zien dat hij zo bewust zelf na kan denken over zijn ontwikkeling.

Daarna weer rustig naar huis. Vooral voor Serra blijkt de therapie echt heel erg vermoeiend. Ze komt niet tot heel veel meer activiteit. Dus doet zij rustig aan. En Jesse neemt nog een plons in het zwembad met de roze opblaas flamingo van zijn zus…..

therapie-dag-3-16

Morgen hebben we een wat voller programma en staat er ook een dok dag gepland. Dan mogen Arco en ik mee naar het dok om de therapie van dichtbij mee te maken. Dat zal vast mooie plaatjes opleveren!